joint union wrote:Evo, ako moze, ja bih postavio par pitanja, i unaprijed se izvinjavam ako su vec bila postavljena i odgovorena. Naime, u svim monoteistickim religijama kaze se da su svi ljudi nastali od jednog covjeka (Adam, Adem), pa je Bog napravio njemu druzicu (Eva, Hava). Nakon toga njih dvoje, nakon raznoraznih peripetija, razmnozise se i napravise sve nas. E sad mene zanima kako? Da li su se njihova djeca medjusobno razmnozavala ili? Ako jesu, kako su nastale npr krvne grupe? Kako su nastale razlicite rase? Drugo sto me jako zanima pade mi na pamet nedavno kad sam na ovom portalu procitao kako je neki Hrvat otkrio pleme (cini mi se u Amazoniji), a koje dosad nije imalo kontakta sa ovom nasom civilizacijom. Nemaju monoteisticku religiju, vjeruju u razlicite Bogove prirode. Ako i predpostavimo da ce oni sad obasjani svjetlom civilizacije (mada ih ja zbog toga iskreno zalim, mislim da nece biti sretniji), prihvatiti neku od religija, i tako naci svoj vjecni spas itd, postavlja se pitanje sta je sa onim jedinkama tog drustva sto su zivjeli i umrli prije "otkrivanja"? Da li su oni po default-u osudjeni na vjecne muke, jer nisu vjerovali u Jednog, nevezano kakvi su u zivotu bili? Pozdrav.
Nisu po defaultu osudjeni,a ne bi ni bilo fer zar ne?!

islam govor i o tim ljudima,bice im poslan Poslani i ako posvjedoce njega i ono sa cim dolazi,tj Jednog Jedinog,onda se konacina im zna... a o rasama,krvnim grupama,nema jasnih naznaka,ta stvar nam je nepoznata i sumnjam da cemo nekad dobit odgovor,bar dok smo "ovdje"