Metro u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Van Halen

#151 Re: Metro u Sarajevu

Post by Van Halen »

A šta ako se šveraš,pa te revizori istjeraju iz vozila negdje ispod Huma, kako ćeš pješke do slijedeće stanice?
respo

#152 Re: Metro u Sarajevu

Post by respo »

toto
sto se tice ministarstava u mostaru nek uzmu i ovih pola sto su istali ovdje
da je tako ne bi bilo ovoliko guzve u gradu i mali milion nekih limuzina sa rotacijama sa onim propusnicama klincima palcima i ponasaju se kao kauboji
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#153 Re: Metro u Sarajevu

Post by Toto »

respo wrote:toto
sto se tice ministarstava u mostaru nek uzmu i ovih pola sto su istali ovdje
da je tako ne bi bilo ovoliko guzve u gradu i mali milion nekih limuzina sa rotacijama sa onim propusnicama klincima palcima i ponasaju se kao kauboji
djaba vam je iseljavat ministarstva
sarajevski papci ce opet vladati Sarajevom
cute poison

#154 Re: Metro u Sarajevu

Post by cute poison »

Haris.ba wrote:
zgembo_sa wrote:Aerodrom - nigdje veze, eno cijela Ilidza izgradjena pred samim aerodromom. Vodozastitna zona gdje? Nije sigurno na cijelom tom podrucju... Ogroman je to prostor.
Da, ne smije vise od 5-6 spratova zgrada na Ilidzi.

A vodozastitna zona:

http://www.zavodzpr-sa.ba/Prostorni_pla ... me%20m.pdf

Imas na zadnjoj stranici. Pa vidi prostorni plan. Pogledaj koliko je sive oko Dogloda. A siva je u legendi: rezervat.
A onda imas jos precistac u Butilama, pa sad prolazi autoput, pa poljoprivredno ogromno podrucje. Nema tu bas puno prostora za zivot.
A jos sada vidi koliko je dole slaba infrastruktura, narocito vodovod.
Osjek, Rajlovac, i Otes veze nemaju sa visinom gradnje! Jer ne ugrozavaju aerodrom ni u bilo kojem pogledu ako vec to spominjes! Jedino problem moze praviti vodozastitna zona!
zecko_kupuz

#155 Re: Metro u Sarajevu

Post by zecko_kupuz »

Toto wrote: Pa zar grad ne moze da ide uzbrdo? Sta fali ako Grad zavrsi na Jahorini ili Bjelasnici?
E ovo je dobra ideja. :-) Bježi tamo, kao da mi nije dovoljno što moram navući dodatni par cipela na ruke kako bi se četveronoške dohelec'o do kuće. :D
respo

#156 Re: Metro u Sarajevu

Post by respo »

poneses skije za svaki slucaj :)
Edin H.

#157 Re: Metro u Sarajevu

Post by Edin H. »

respo wrote:poneses skije za svaki slucaj :)

:lol: :lol: :lol:

Ma realno bi trebao ici koritom Miljacke, ali ne znam sta cemo sa rijekom :shock:
jon_jovi

#158 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

I nakon tri pune godine nismo blize realizaciji ideje
burekdzijabezmesa

#159 Re: Metro u Sarajevu

Post by burekdzijabezmesa »

13 kilometara je izgleda problem :D
lajkujMe

#160 Re: Metro u Sarajevu

Post by lajkujMe »

:D ime teme promjeniti u Autobusi u Sarajevu ili Tramvaji u Sarajevu i to vise nemamo :-)
JThomas

#161 Re: Metro u Sarajevu

Post by JThomas »

pa mi ne možemo normalan autobuski i tramvajski saobraćaj da organizujemo, tramvajska pruga se renovira svake dvije godine, zimus nisu mogli ni da je očiste (sa svega 2.000 zaposlenih) već im turski bataljon čistio...a pričamo o metrou. dajte ba.
sinuhe

#162 Re: Metro u Sarajevu

Post by sinuhe »

Rijetko koje drustvo puca tako visoko.

Kandidatura za ZOI 2010, EP 2008, evropski grad klulture,.....metro :lol:
jon_jovi

#163 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

Pa u tome i jeste kvaka, kada imamo metro ne treba nam autobusi, tramvaji i onda nesposobna nadlezna sluzna ako nece da cisti prugu i kolovoze i ne mora.
Nemam internet

#164 Re: Metro u Sarajevu

Post by Nemam internet »

Bilo bi dobro da se napravi metro na obadvije strane gdje ide trolejbus i tramvaj grad bi sa tim puno dobio te da se ukine trolejbuski i tramvajski saobracaj.Autobusi neka se ostave za ova ruralna podrucja kao vogošća i buća sity.
bach

#165 Re: Metro u Sarajevu

Post by bach »

jon_jovi wrote:I nakon tri pune godine nismo blize realizaciji ideje
Autobusko stajalište (S-T-A-J-A-L-I-Š-T-E) u Hotonju gradili čitavih pet godina. Hvatali se za vratove mjesna zajednica, kanton, grad, direkcije za ceste kantonalna i federalna., općina i svi su govorili da to nije njihova nadležnost. Zbog jednog stajališta tako mnogo halabuke zbog jednog prigradskog stajališta.

Kako bi tek napravili metro?
Skyfox

#166 Re: Metro u Sarajevu

Post by Skyfox »

jooo teme :D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#167 Re: Metro u Sarajevu

Post by un1ted »

me...jeste li vi normalni ? U Sarajevu redukciju vode imamo i to nam je dosta, jos metro da neko uvali :-) :-)
mayab

#168 Re: Metro u Sarajevu

Post by mayab »

Metro je lijepa stvar, to ce brzo skontati svako ko se imao priliku voziti u tome negdje na zapadu, ali mislim da u ovom malom gradu Sarajevu samo treba konacno napraviti par "transferzala " i "longitudinala" koje nedostaju, te reorganizirati tzv.Gras na zdravim osnovama , i niko nece ni pomisljati na izgradnju skupog metroa!
Zamislite situaciju da se napravi metro i dadne Grasu da gazduje njime :shock: :lol: :run:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#169 Re: Metro u Sarajevu

Post by -LIBERO- »

Kljujic je najavio pokretanje radova na sarajevskom metrou ako on bude gradonacelnik.

Eto, navijajmo za njega...ako nista drugo onda zbog metroa :shock: :lol: . Samo me interesuje hoce li metro pasti pod ingerencije GRAS-a ili.... :D
lajkujMe

#170 Re: Metro u Sarajevu

Post by lajkujMe »

Kao prvo da se metro provede u gradu to bi kostalo nekoliko milijardi KM, to nije jeftina zajebancija, kao drugo metro je predvidjen za prenapucene uske gradove s previse ljudi, Sarajevo nema taj problem (iako vam se cini da ima).

Za metro u Sarajevu nema nikakvih osnova i to bi bilo bacanja para u nedogled.

Sta ovaj grad stvarno treba su nove vec planirane ceste da rasterete saobracaj.
Obnova grasa u normalno preduzece i obnova njihovog voznog parka.

Sta ovom gradu treba je prosirenje Postojece tramvajske infrastrukture (vec planirano) i promjena tramvaja koje koristimo, ne neko smece sto sad imamo nego pravi visedjelni tramvaji.

Tacka.
burekdzijabezmesa

#171 Re: Metro u Sarajevu

lajkujMe wrote:Kao prvo da se metro provede u gradu to bi kostalo nekoliko milijardi KM, to nije jeftina zajebancija, kao drugo metro je predvidjen za prenapucene uske gradove s previse ljudi, Sarajevo nema taj problem (iako vam se cini da ima).

Sta ovom gradu treba je prosirenje Postojece tramvajske infrastrukture (vec planirano) i promjena tramvaja koje koristimo, ne neko smece sto sad imamo nego pravi visedjelni tramvaji.

Tacka.
jeftinije bi nas koštao metro nego to što ti navede :-)
dustaban

#172 Re: Metro u Sarajevu

Post by dustaban »

Koritom Miljacke, Miljacku u jednu cijev, metro u drugu i to je to.

A valjalo bi kad opet zarati...
lajkujMe

#173 Re: Metro u Sarajevu

Post by lajkujMe »

burekdzijabezmesa wrote:
lajkujMe wrote:Kao prvo da se metro provede u gradu to bi kostalo nekoliko milijardi KM, to nije jeftina zajebancija, kao drugo metro je predvidjen za prenapucene uske gradove s previse ljudi, Sarajevo nema taj problem (iako vam se cini da ima).

Tacka.
jeftinije bi nas koštao metro nego to što ti navede :-)

Cisto sumnjam, uz sve navedeno doslo bi nas mnogo jeftinije nego metro.

Dali vi uopce znate koliko je samo skupo napraviti metro? Pa samo da se kupe sami vozovi to bi kostalo minimala 500.000.000 to jest 500 miliona. A o busenju cijevi da ne govorim tu vec govorimo o milijardama, i taj posao bi trajao nekoliko godina jer nemozes ti eto Carsija-Ilidza to je odprilike 10-15 kilometara u JEDNOM smjeru puta 2 jednako 20-30 kilometara podzemnih metro cijevi..... to traje mnogo dugo da se busi mnogo dugo (onaj post u baci cijevi u miljacku cu shvatiti sarkasticno), pa gdje su pomocni tuneli za dovod zraka, protivpozarni izlazi, to jest put za vatrogasce. Gdje su pumpe za vadjenje vode (zamisli tek mjesecni racun struje za to). A najvaznije same stanice one su najskuplje na metro.

I ko ce to platiti? Drzavni budzet nam je 900 mln km, hajde eto kantonalni je otprilike isti toliki jednostavne da ne znam gdje trazis te pare niko u drzavi nema (ukljucujuci samu drzavu) A nemoj mi sada nek privata preduzeca to prave. Na svijetu je vrlo malo takvih preduzeca a kao drugo nece oni BACITI pare, metro se nece isplatiti u Sarajevu ni za 100 godina koristenja.

A "vec napravljeni planovi" za prosirenje tramvajske infrastrukture, obnova citavog grasa, gradnja tih planiranih cesta itd itd sto sam vec spomenuo tesko da bi i dotaklo cifu od 500 mln km.

Za cijenu tog metra mi bi prakticno mogli srusiti citavo Sarajevo i Izgraditi jedno potpuno novo Sarajevo koje sija i sjaji.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#174 Re: Metro u Sarajevu

Post by -LIBERO- »

Ublehaski je uopste i pricati o tome, a kamoli najavljivati to..kao neki. :run:
burekdzijabezmesa

#175 Re: Metro u Sarajevu

-LIBERO- wrote:Ublehaski je uopste i pricati o tome, a kamoli najavljivati to..kao neki. :run:
s 2 posto svake plate niko od nas ne bi smio reći ne :D
Post Reply