Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Borg-Resistence is FUTILE

#151 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

vet wrote:
mercur:

Ako se ovima pod hitno ne dokaže da Hrkljuš NE postoji, onda će vrag odnjeti šalu :run: ! ...
Hočeš da kažeš da su ljudi koji vjeruju u Boga idioti i blesani?
Da im je neko isprao mozak i da neznaju da je to več "isfurano"? I tome slično.
Pitam čisto informacije radi.
vet

#152 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by vet »

To si ti rekao a ne ja, međutim, razumijem kako si nadošao na to pitanje jer na osnovu dinamike zbivanja s ovim "Hrkljušem" koju sam izložio u par prethodnih postova, svako ko je još uvijek u stanju imalo logički razmišljati, primjetiće da negdje nešto nije u redu, mada mu možda neće biti jasno - šta.

Prema nekoj logici, čovjek bi trebao prvo nešto dokazati, pa onda u to i vjerovati. Pogotovo kad je u pitanju slijeđenje religijskih dogmi koje se distribuiraju mahom u obliku tzv. “svetih knjiga” ili uz pomoć sveštenstva. Međutim, “u ovoj našoj realnosti sve je moguće - osim drvenog šporeta” (što bi rekao čuveni balkanski filozof, mali Mujo ) a što se može prilično jasno vidjeti i na primjeru ovog “Hrkljuša”.

Uostalom, i u Kastanedinoj knjizi Aktivna strana beskraja, Don Huan postavlja Karlosu slično pitanje:
“Kako objašnjavaš nesklad između intelekta jednog inženjera i gluposti njegovog sistema vjerovanja”?!?
…što znači da cijela stvar možda i nema mnogo veze s nečijim intelektualnim nivoom!?

Mislim da bi se neki odgovori na ovo pitanje možda mogli naći na nekim drugim mjestima kao što su:

Život u kontejnerima

Religije i mentalna manipulacija čovjeka

arzuhal

#153 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by arzuhal »

vet wrote:Prema nekoj logici, čovjek bi trebao prvo nešto dokazati, pa onda u to i vjerovati. Pogotovo kad je u pitanju slijeđenje religijskih dogmi koje se distribuiraju mahom u obliku tzv. “svetih knjiga” ili uz pomoć sveštenstva.
Po nekoj tvojoj, kućnoj logici, možda. Ako se nešto dokaže, onda nema potrebe vjerovati, već samo prihvatiti kao dokazanu činjenicu koja prelazi iz vjerovanja u znanje. To onda veze nema sa religijom već znanošću.
BlooQ.

#154 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by BlooQ. »

Trojan wrote:
- Zasto ne bi mogli postojat i Bog i logika?

- Zbog toga sto logika nalaze da sve ima uzrok i posljedicu. Drugim rijecima, sve ima svoj uzrok. Ako sve ima svoj uzrok, onda je uzroka beskonacno. Posto se vjera u Boga zasniva na teoriji da je on pocetak svega i samim tim implicira da uzroka nema beskonacno onda je ona kontradiktorna sa logikom.

To sve praktično znači da, ukoliko ugurate vavilonsku ribicu u uvo, možete smesta da razumete sve što vam se izgovori na bilo kom jeziku. Govor koji čujete u stvarnosti dekodira matricu moždanih talasa koju vam u um ubacuje vaša vavilonska ribica. Toliko je besmisleno neverovatna mogućnost da nešto tako neopisivo korisno evoluira najobičnijim spletom okolnosti, da to neki mislioci vide kao konačan i neoboriv dokaz o nepostojanju Boga. Dokaz ide otprilike ovako: 'Odbijam da dokažem da postojim', kaže Bog, 'jer dokazivanje pobija veru, a bez vere ja nisam ništa.' 'Ali', kaže čovek, 'vavilonska ribica je dokaz, zar ne? Ona nije mogla da nastane slučajno. Ona dokazuje da postojiš, dakle prema tvojim sopstvenim rečima, ti ne postojiš. QED.' QED: Quod erat demonstrandum - što je i trebalo dokazati. prim. prev. 'Uh bre', kaže Bog, 'na to nisam ni pomislio' i smesta nestaje u oblačku logike. 'Ah, bilo je to lako', kaže čovek, a na bis ide da dokaže kako je crno belo i gine na obeleženom pešačkom prelazu.---- Vodič kroz galaksiju za autostopere :D
Ateista

#155 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Moje viđenje stvari...

Primjer sa hemijskom olovkom.

Uzmite hemijsku olovku, pogledajte je dobro i zapitajte se ko je napravio taj predmet? Tvornica? Da, ali ko je osmislio, dizajnirao, te od ideje pretvorio u djelo/predmet. Sigurno da iza svake, dobro ne mozda bas iza svake, ali sigurno je da iza nje stoje inzinjeri, dizajneri i radnici u nekoj fabrici/radionici koji su proizveli taj predmet. Mislim da se vecina moze sloziti sa ovom konstatacijom?

Uzmite sada tu hemijsku olovku i rastavite je, izvadite umetak, feder i sve ostale dijelove. Bacite na pod te dijelove i posmatrajte sta ce se desiti?! Ako je ovaj svijet i univerzum nastao slucajno onda bi trebalo da se dijelovi olovke prilikom pada na pod, istim uzorkom slucajnosti, sami sastave ili barem djelimicno posloze? Svakoj razumnoj osobi je jasno da bez obzira koliko dugo ponavljali tu radnju da se dijelovi hemijske olovke nece sami posloziti vec je za to potreban uticaj sa stane - covjek. Mozemo li istom metodom reci da je za nastanak univerzuma bio potreban određeni poticaj i uticaj sa starane?
Ne mozes porediti predmete zivi svijet.

Opet, i da je tako, ko je stvorio tog dizajnera?
hadzi_lojo

#156 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hadzi_lojo »

Haj ti meni dokazi da razum, dusa ne postoje??? Ne mora znaciti da ako je nevidljivo da ne postoji... Ljubav se ne vidi, ali se izrazava, manifestuje na druge nacine... Mali milion takvih stvari...

Kada odrastao, razuman covjek nije u mogucnosti da shvati postojanje Bozijeg bica zaista se pitam, kako se taj isti moze nazivati razumnim covjekom... Ali, odmah mi na pamet pada Allahova dz.s. rijec u kojem kaze da one koje On hoce uputi na Pravi put...
BHF_Manijak

#157 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by BHF_Manijak »

Pa to je standardna ljudks alogika,sta je iza...i tako u edogled,a koje stvorio tog sto je to stvorio itd itd...jednostavno postoji jedan Univerzalni tvorac,tvorac svega ovoga,prabice i prapocetak svega....to sto tvoj ljudski um ne moze to da pojmi to je vec druga stvar
ali upravo zbog toga na ovom je svijetu dato sve po dvoje,pro i kontra,evo uzmi primjer,pozitivno negativno,dobro lose,hladno vruce,staro mlado,moralno ne moralno,itd itd eh pa tako ima prolazno i vjecno!
patrius

#158 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by patrius »

Kada odrastao, razuman covjek nije u mogucnosti da shvati postojanje Bozijeg bica zaista se pitam, kako se taj isti moze nazivati razumnim covjekom... Ali, odmah mi na pamet pada Allahova dz.s. rijec u kojem kaze da one koje On hoce uputi na Pravi put...

Ne moze shvatiti.Moze vjerovati.A s druge strane tu je i hendikep:On bira koga ce prosvijetliti.
hadzi_lojo

#159 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hadzi_lojo »

patrius wrote:Kada odrastao, razuman covjek nije u mogucnosti da shvati postojanje Bozijeg bica zaista se pitam, kako se taj isti moze nazivati razumnim covjekom... Ali, odmah mi na pamet pada Allahova dz.s. rijec u kojem kaze da one koje On hoce uputi na Pravi put...

Ne moze shvatiti.Moze vjerovati.A s druge strane tu je i hendikep:On bira koga ce prosvijetliti.
Vjerovati je prejednostavan izraz, razmisljao sam da li da napisem objasnjenje i za to ali se sjetih rijeci pokretaca ove teme: sto krace... Kada se covjek dadne na izucavanje Islama, pored svih dokaza, koje napominjem ne moze svako shvatiti, spoznati, covjek shvata da postoji Bog. To vise nije prijasnje vjerovanje, to je shvatanje. Da pitas bilo kojeg muslimana, po imenu prozvanog muslimana, velika vecina njih bi ti rekla da vjeruje, ali mnogo manje njih bi ti reklo da shvata postojanje. Shvatiti izraz shvatiti i nije bas lahko :)

I drugi komentar koji navodis jedan je od fraza koristenih od strane ateista. Ponovo problem sa shvatanjem. Zalazimo u problematiku koja se moze povezati sa tevekkulom. Tevekkulom se naziva stanje u kojem covjek zahvaljujuci svojim djelima, rijecima, trudeci se, vjeruje u Boga i ocekuje njegovu pomoc, njegovu milost. Isto tako, da li ce nas Allah Samilosni uputiti na Pravi Put zavisi od nas, od nase iskrenosti, nasih djela...
Energični leptir

#160 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Energični leptir »

Moj omiljeni strip - Jesus and Mo! :D

Image
arzuhal

#161 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by arzuhal »

Vjerovatno se ponosiš što si na čast svojoj vrsti...
Discball

#162 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Discball »

Na pitanje na temu...

Odgovor: Josef F Blumrich
Ko je? : Čovjek direktno zaslužan što su ljudi posjetili mjesec!
Gdje? : Otvoriše se nebesa.
Kako? : Analiza jednog dijela božje rječi, gdje Bog pobija samoga sebe!!!
Zaintersirani ?! : Ako jeste, onda mogu postaviti knjigu na RapidShare, knjiga je naravno na našem jeziku.
Čitali ? : Onda znate na što mislim!!!
Gost123

#163 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Gost123 »

mercur wrote:ljudi stalno pitaju:
"koji je dokaz da Bog postoji"?

A mene zanima
koji je dokaz da Bog ne postoji

voljela bih osobna mišljenja a ne citate tuđih razmišljanja - i, ako može, ukratko
bar ja ne mogu da čitam duge postove
ako imas potrebu vjerovati, naci ces puno dokaza. ako nemas, onda ti razna dokazivanja nece nista znaciti.
Borg-Resistence is FUTILE

#164 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

Discball wrote:Na pitanje na temu...

Zaintersirani ?! : Ako jeste, onda mogu postaviti knjigu na RapidShare, knjiga je naravno na našem jeziku.
Ako nije problem postavi knjigu na RapShere.
knjiga je i vjerovatno je vrijedi pročitati.

Hvala unaprijed :)
zonbirile

#165 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by zonbirile »

jadnoj Bosni i nama s njom,jedino je i ostala vjera u Boga,a šta sa nama kojima je to strano i neprihvatljivo.
vet

#166 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by vet »

arzuhal wrote:
vet wrote:Prema nekoj logici, čovjek bi trebao prvo nešto dokazati, pa onda u to i vjerovati. Pogotovo kad je u pitanju slijeđenje religijskih dogmi koje se distribuiraju mahom u obliku tzv. “svetih knjiga” ili uz pomoć sveštenstva.
Po nekoj tvojoj, kućnoj logici, možda. Ako se nešto dokaže, onda nema potrebe vjerovati, već samo prihvatiti kao dokazanu činjenicu koja prelazi iz vjerovanja u znanje. To onda veze nema sa religijom već znanošću.

Upravo tako! A Znanje je najvažnije. Znanje nas štiti a znanje nam, za razliku od vjerovanja, omogućava i napredak u Svemu Što Jeste. Isto kao što učenik iz nekog razreda škole mora savladati sve predviđene lekcije za taj razred u kojem se nalazi, da bi onda na osnovu stečenog znanja stekao i mogućnost da pređe u viši razred. Međutim, učenici ne mogu završavati razrede na osnovu – vjerovanja.

Problem je jedino u tome što u ovom našem, trećem razredu, vlada jedan prilično sofisticiran “dezinformativni sistem” koji uz pomoć raznih manipulativnih tehnika pokušava učenike da ometa u njihovom razvoju i tako im onemogući prelazak u četvrti razred, odnosno, on pokušava da ih navede da ponavljaju razred. Međutim, i to su lekcije koje se moraju savladati ukoliko se želi naprijed.
A one se mogu savladati jedino uz pomoć sticanja istinskog Znanja.

Vijernici imaju tendenciju da svoja vjerovanja podrazumijevaju pod znanjem a s obzirom da su vjerovanja – vjerovanja, takav pristup im omogućava brz i efikasan razvod od objektivne realnosti. S obzirom da put prema višim nivoima egzistencije vodi kroz objektivnu realnost, oni koji nisu u stanju da vide neki njen značajniji dio, neće biti ni u stanju daleko da stignu. Dakle, da bi se čovjeka zaustavilo u njegovom napretku, jedino što je potrebno, to je da ga se pretvori od tragaoca za istinom u – vijernika. Radi se o dva različita stanja svijesti. S tim u vezi, religija je naravno jedna od glavnih poluga za manipulaciju svijesti čovjeka.

Kad pričamo o znanju, to naravno uključuje i sticanje znanja o načinima manipulacije čovjekove svijesti u smislu ispiranja mozga ili programiranja njegovog uma. Te informacije, naravno, nećemo naći u “svetim knjigama”, niti ćemo ih čuti u vjerskim institucijama, što nije nimalo slučajno. Međutim, ukoliko dođemo do njih iz nekih drugih izvora, primjetićemo kako se te tehnike za ispiranje mozga od davnina obilno koriste od strane religije, (mada ih naravno često koriste i političari, mahom uz pomoć medija). Dakle, radi se o – manipulaciji ljudi a svaka manipulacija čovjeka je kontradiktorna sa osnovnim principima duhovne realnosti.

S obzirom da je ovo sama po sebi jedna posebna tema, ovom prilikom ću samo navesti neke osnovne elemente programiranja. Bitno je daunlodirati program u čovjekovu podsvijest, odakle će on operisati “iz background-a” ili sa “hard-drajva” slično kao što operativni programi Ms Windows, tipa XP ili Viste, iz pozadine manje-više nevidljivo komanduju operativnim sistemom kompjutera. To se radi tako što se kod čovjeka isključi ili zaobiđe analitički um uz pomoć prouzrokovanja tzv. promijenjenog stanja svijesti kod njega. Cilj je da ga se dovede u theta stanje kada u mozgu preovladavaju frekvencije izmedju 4 i 7Hz. U tom stanju u njega se može daunlodirati šta god se hoće. S tim u vezi, djeca su najzahvalnija za programiranje jer kod njih te frekvencije preovladavaju tokom prvih nekoliko godina, kasnije prelaze na ‘alfa’ a tek negdje iza desete godine u beta, kad dobijaju mogućnost da kritički razmišljaju. Međutim, tada je za većinu njih već kasno kad su religije u pitanju jer je to poznato onima koji su ih smislili, te podvrgavanje djece raznoraznim vjerskim ritualima u ranom dobu spada u standarnu operativnu proceduru.

Kod odraslih, promijenjena stanja svijesti, te tako i njihova prijemčivost za ‘daunload’ (dez)informacija mogu se ostvariti na razne načine. Vještina govorništva koja se predaje na završnim godinama nekih teoloških studija nije ništa drugo do vještina manipulacije čovjekovog uma. Pravilnom upotrebom suglasnika, razdvajanja riječi na slogove, određenih pojmova, ritma govora, njegove intonacije, itd. itd., čovjeka se može dovesti u theta stanje svijesti, te mu onda plasirati dezinformacije direktno u njegovu podsvijest zaobilazeći tako njegovo kritički um. Nakon toga on će “svoja” vjerovanja smatrati – svojim.

Informacija koja je usko povezana sa emocijom, duboko se urezuje u čovjekovu svijest. S tim u vezi, programeri uvijek nastoje da formiraju paket "informacija-emocija" kod žrtve, te da taj paket ubace u njenu podsvijest nakon što kod nje ostvare promijenjeno stanje svijesti. Promijenjeno stanje svijesti kod čovjeka takođe se može ostvariti i uz pomoć trepereće svjetlosti, treperećih imidža na TV ili ritmičnom izmjenom kadrova. Na primjer, u u slučaju “terorističkog” napada na Svjetski Trgovinski Centar imali smo priliku da vidimo ritmičnu izmjenu kadrova na TV u kojima smo vidjeli nebodere kako gore, kako se ruše, kako ljudi skaču iz njih itd. Izmjena kadrova je djelovala kao “hipnotički otvarač”, sadržaj scena je budio emocije dok su iz backgrounda dolazile audio “informacije” tipa: bin Laden…al Qaida…Arapi…teroristi…bin Laden…al Qaida… što se direktno pakovalo u podsvijest gledaoca. Da li je onda slučajno to što i dan danas većina ljudi u svijetu vjeruje u to da je bin Laden organizovao napad na STC, ne osjećajući potrebu da sami istraže pozadinu tog napada?! Da li je slučajno to što većina ljudi na zapadu u svim Arapima vidi potencijalne teroriste?! Međutim, kako već rekoh, vjerovanje je jedno a - Znanje je drugo.

Čovjeku ne treba ne znam koliko dobro razvijena percepcija da bi primjetio da se slične metode manipulacije koriste se i od strane religija. A gdje god ima manipulacije, tu istovremeno vlada i jedan akutni nedostatak istinske duhovnosti, pri čemu je čovjekov ezoterički razvoj onemogućen.

I gle “čuda”!? Ukoliko obratimo pažnju na ovaj arzuhalov avatar, primetićemo da se radi o sladoledu koji će kod većine ljudi izazvati pozitivnu emociju. Takođe, možemo primjetiti i to da on treperi, što će kod mnogih izazvati promijenjeno stanje svijesti (“hipnotički otvarač”) a kad on uz to dvoje plasira i neku “informaciju”, ostaje pitanje koliko će čitaoc biti u stanju da podvrgne njen sadržaj jednoj kritičkoj analizi, prije nego što ga “usvoji”? Dakle, da li je izbor ovakvog jednog avatara samo jedna čista slučajnost ili je tu nešto drugo u pitanju?!

I na kraju, opet, samo Znanje čovjeka - spašava, dok ga ignorantnost može skupo koštati.

Pozdrav
patrius

#167 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by patrius »

Da,Hadzi_lojo,to je kljucna stvar,"od nas zavisi".Covjekova s(a)v(i)jest je zajebana stvar.Svako misli da je "na pravom putu",niko bas nije bogzna odusevljen svojim zivotom,pa ipak,niko se ne zali da ima (pre)malo pameti.Svako je sa svog licnog aspekta najispravniji.A na taj nacin svako sebi moze svasta "uvrtiti u glavu".Ja licno,recimo,nemam nikakvih problema sa svojom savjescu,sa svime sto (ni)sam uradio,sa svime sto (ni)sam rekao,sa svime sto (ni)sam pomislio.Eto,je li to dovoljno da se nadam "pravom putu" :? Ako ja mislim da sam,dakle,ispravan,i ako hocu i zelim i trudim se da me Allah dz.s. izvede na pravi put,ja to mirne duse sebi mogu umisliti,kao sto sam "umislio" i da ispunjavam "(pred)uslove" iliti kriterije "tendera".Ja ipak mislim,kad je rijec o covjekovom odnosu prema bogu,da je najispravnije DOSTOJANSTVENO CUTANJE.Ne usrecuje covjeka misao o vjecnom zivotu,vec aktivno ucesce u ovom postojecem,ne usrecuje ga misao o vjecnom trajanju,vec "punoca dozivljaja"...Kao sto ni samo trajanje ne daje zivotu nikakav smisao... :wink:
hadzi_lojo

#168 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hadzi_lojo »

patrius wrote:Da,Hadzi_lojo,to je kljucna stvar,"od nas zavisi".Covjekova s(a)v(i)jest je zajebana stvar.Svako misli da je "na pravom putu",niko bas nije bogzna odusevljen svojim zivotom,pa ipak,niko se ne zali da ima (pre)malo pameti.Svako je sa svog licnog aspekta najispravniji.A na taj nacin svako sebi moze svasta "uvrtiti u glavu".Ja licno,recimo,nemam nikakvih problema sa svojom savjescu,sa svime sto (ni)sam uradio,sa svime sto (ni)sam rekao,sa svime sto (ni)sam pomislio.Eto,je li to dovoljno da se nadam "pravom putu" :? Ako ja mislim da sam,dakle,ispravan,i ako hocu i zelim i trudim se da me Allah dz.s. izvede na pravi put,ja to mirne duse sebi mogu umisliti,kao sto sam "umislio" i da ispunjavam "(pred)uslove" iliti kriterije "tendera".Ja ipak mislim,kad je rijec o covjekovom odnosu prema bogu,da je najispravnije DOSTOJANSTVENO CUTANJE.Ne usrecuje covjeka misao o vjecnom zivotu,vec aktivno ucesce u ovom postojecem,ne usrecuje ga misao o vjecnom trajanju,vec "punoca dozivljaja"...Kao sto ni samo trajanje ne daje zivotu nikakav smisao... :wink:

pa sta si ti?! Ateista?! Prica ateista, koji ne vjeruje u zivot poslije smrti, o mirnoj savijesti je suplja prica. Da bismo nastavili zamolio bih te da mi odgovoris na ono prvo postavljeno pitanje, jesil li ateista?
Ateista

#169 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

patrius wrote:Kada odrastao, razuman covjek nije u mogucnosti da shvati postojanje Bozijeg bica zaista se pitam, kako se taj isti moze nazivati razumnim covjekom... Ali, odmah mi na pamet pada Allahova dz.s. rijec u kojem kaze da one koje On hoce uputi na Pravi put...

A ja sam mislio da po tvrdnjama religija mi imamo slobodnu volju da odlucujemo, a ono ipak ON bira koga ce prosvijetliti, pa bar se odlucite za jedno od to dvoje.
hadzi_lojo

#170 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hadzi_lojo »

Ateista wrote:

A ja sam mislio da po tvrdnjama religija mi imamo slobodnu volju da odlucujemo, a ono ipak ON bira koga ce prosvijetliti, pa bar se odlucite za jedno od to dvoje.

da si malo dole pogledao vidio bi i odgovor na to, al sta ces...
covjek ne moze da primijeti jedan post a kamoli da shvati postojanje Svevisnjeg...
patrius

#171 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by patrius »

To je,prije svega,moja licna stvar,a najposlije je sasvim svejedno sta ko misli o samome sebi,zar ne :? Meni nista ne znaci to sto neko kaze za sebe da je vjernik,o tome On odlucuje i On sve zna :wink: Iskljucivost ne "konzumiram",a to i On zabranjuje. :)
hadzi_lojo

#172 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hadzi_lojo »

patrius wrote:To je,prije svega,moja licna stvar,a najposlije je sasvim svejedno sta ko misli o samome sebi,zar ne :? Meni nista ne znaci to sto neko kaze za sebe da je vjernik,o tome On odlucuje i On sve zna :wink: Iskljucivost ne "konzumiram",a to i On zabranjuje. :)
pitao sam te cisto iz informativnih razloga, da znam s kime pricam, ne mozes pricati sa ateistom, krscanom, jevrejom na isti nacin :)
Discball

#173 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Discball »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
Discball wrote:Na pitanje na temu...

Ako nije problem postavi knjigu na RapShere.
knjiga je i vjerovatno je vrijedi pročitati.

Hvala unaprijed :)
Postaviću večeras pa ću staviti link ovdje
patrius

#174 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by patrius »

hadzi_lojo wrote:
patrius wrote:To je,prije svega,moja licna stvar,a najposlije je sasvim svejedno sta ko misli o samome sebi,zar ne :? Meni nista ne znaci to sto neko kaze za sebe da je vjernik,o tome On odlucuje i On sve zna :wink: Iskljucivost ne "konzumiram",a to i On zabranjuje. :)
pitao sam te cisto iz informativnih razloga, da znam s kime pricam, ne mozes pricati sa ateistom, krscanom, jevrejom na isti nacin :)
Nemamo mi sta ni pricat ako ti imas takve predrasude prema ljudima.Evo,sasvim ti je dovoljno,valjda,da znas da sam covjek.Pa bujrum,da eglenisemo.Ako nadjemo zajednicku ljudsku rijec,svakome razumnljivu i prihvatljivu,to ce biti i vise nego dovoljno,mnogo vaznije od toga kako se konfesionalno izjasnjavamo.Ne zelim da ti dajem nerelevantne informacije o sebi,posto ces vjerovatno stvoriti sebi predubjedjenje,a to automatski diskvalifikuje svaki sustinski razgovor. :wink:
Risto Kuglarić

#175 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Risto Kuglarić »

patrius wrote:
hadzi_lojo wrote:
Nemamo mi sta ni pricat ako ti imas takve predrasude prema ljudima.Evo,sasvim ti je dovoljno,valjda,da znas da sam covjek.Pa bujrum,da eglenisemo.Ako nadjemo zajednicku ljudsku rijec,svakome razumnljivu i prihvatljivu,to ce biti i vise nego dovoljno,mnogo vaznije od toga kako se konfesionalno izjasnjavamo.Ne zelim da ti dajem nerelevantne informacije o sebi,posto ces vjerovatno stvoriti sebi predubjedjenje,a to automatski diskvalifikuje svaki sustinski razgovor. :wink:
ma ovaj je agnostik, nema se šta tu dalje pričat... :D
Locked