Pera Trta wrote:Da li je bilo dobro ljudima koji su hapšeni zbog MISLI i RIJEČI i njihovim porodicama, pa čak i potomcima?
Da li je bilo dobro porodicama čiji su hranitelji poubijani kao "narodni neprijatelji"?
Da li je bilo dobro porodicama koje su protjerane sa svojih ognjišta zbog Cazinske bune, pa i do danas moraju živjeti sa tom hipotekom?
Je li bilo dobro onima čiji su krajevi svjesno zapostavljani u privrednom i svakom drugom razvoju jer su smatrani za "neprijateljske" i "izdajničke" (Zapadna Hercegovina, Borač, Opet Cazinska krajina, dijelovi Crne Gore i sl:)?
Da li su se studenti 1968.pobunili jer im je bilo dobro?
Da li su se kosovski Albanci 1981. pobunili jer im je bilo dobro?
Da li bilo dobro učesnicima Hrvatskog proljeća?
Je li bilo dobro svima koje sam u jednom od gornjih postova pobrojao?
Da li je...?
Nisam od onih koji tvrde da je sve bilo bolje u Jugi, ali definitvno mislim da je onaj mrak bio bolji od danansjeg svjetla.
Ali pazi, i sam navodis pobune, sto je znak da je neki izbor postojao, da se nije samo sutilo. Danas se suti vise nego ikad !!! Ali ne zato sto je narodu dobro !
Drustvo danas puno vise lici na neko koje nema izbor. Svi su ubijedjeni da ne mogu nista promijeniti. U prijasnjim pobunama ljudi su se bunili zato sto mislili da je moguce promijeniti, dok danas, u raskosi izbora, vise ima ljudi u bilo kojoj kladionici nego na nekom protestu !
Kako to objasnjavas ? Znam, do naroda je. Ali neka makar taj narod prestane pljuvati na vrijeme kad "nije bilo izbora", jer i onako ne zna sta bi danas s njim.
I ako je do naroda, pa zasto onda kriviti Tita ? Na narodu je uvijek hoce li prihvatiti, da mu je bilo TAKO lose mogao je i Tita skinuti, kao Rumuni Causeskua.
Nije sve bilo sjajno, ali odvadite malo, nije sve ni tako crno bilo kako se pokusava predstaviti.