NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Optimus Prime

#151 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Optimus Prime »

almin-78 wrote:
Sve to je previse za ljudski mozak,jednostavno nismo otvoreni za tako velika pitanja.Opet,kao vjernik priznajem nauku jer mi to vjera naredjuje,znam da nam je obecano da cemo proucavati nebesa(svemir) ali me zanima kako ovi koji vjeruju u evoluciju razmisljaju,zar oni misle da im je evolucija podarila mozak da shvate svemir,? evolucija im je dala pamet da prezive na planeti zemlji,nista vise,sve vise od toga je previse za taj mozak ;)
To mozda vazi za ostale zivotinje.
Zivotinja covjek je u stanju da se bavi matematikom koja moze da objasni neke pojave koje nas um ne moze zamisliti.
Ripicipi

#152 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Ripicipi »

....
NIN

#153 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by NIN »

frla wrote:
Haris.ba wrote:
frla wrote:Tvrditi da ja ovakva harmonija nastala sasvim slučajno i da se održava bez ikakve kontrole je van svake pameti ... :roll:
Jako antropicko nacelo. Upoznaj se malo sa time. :)
"Postoji slabo i jako antropičko načelo. Slabo govori da su se uvjeti za nastanak života u Svemiru koji je vremenski i prostorno ogroman/beskonačan mogli nastati samo u područijima koja su vremenski i prostorno ograničena, tj. da se ne trebamo se čudit zašto imamo uvjete za život jer da ih nemamo ne bi ni mogli postojati."

"A jako govori o mnoštvu različitih Svemira ili mnoštvu različitih područja Svemira kod kojih svatko ima vlastitu početnu konfiguraciju,a i možda vlastiti skup zakona a u velikoj većini takvih područja ne bi bilo uvijeta za život, samo u malom dijelu, čisto iz računa vjerovatnosti se dolazi do više nesređenih stanja nego sređenih."

Ova načela pogotovo slabo su jasna sama po sebi jer i sama kažu da nije ovako na bi bilo nikako bar ne za nas ljude.

Ne kontam šta ti je ovdje toliko interesantno i pametno?
Nisi se haman nikad susreo sa antropskim nacelom posto vidim da ne kontas. Hajde da probamo ovako:

Zamisli da si ti glavni arbitar u kosmosu, recimo, u ovom konkretnom slucaju da si ti zakon prirode, tj. svi zakoni fizike u jednom antropomorfnom obliku kojeg cemo nazvati superzajebanifrla. Ali moras dobro paziti da ne pomislis da je superzajebanifrla neka natprirodna sila jer, kako vec rekoh, on je PRIRODNI a ne natprirodni ZAKON!

Sada, zamislimo superzajebanogfrlu koji uzme u saku svakakvih nekakvih razlicitih prirodnih elemenata, od vodika do ugljika (tezi elementi ce biti u opticaju tek nakon prve generacije zvijezda) i baca ih konstantno oko sebe, bez ikakvog posebnog reda, ono ofrlje. I gleda. Vremenom, sav taj buckuris od elemenata ce se poceti polako grupisati pod uticajem gravitacije u nuklearne kugle koje ce, pri svom paljenju u zvijezde odbacivati suvisan materijal u svoje orbite. Ti viskovi, posto su takodjer materija, ce se poceti vremenom grupisati u zasebna tijela koja ce postati planete, mjeseci, asteroidi, meteori i komete.

I tako ti nas superzajebanifrla baca i baca pa gleda sta se desava. Vecinom ono sto on vidi je paljenje kugli nakon cega se oko njih stvaraju diskovi od ostataka materijala. Iz tih diskova se kasnije formiraju planete i ostala manja tijela. U dosta slucajeva plamene kugle ubrzo nakon svog nastanka eksplodiraju u supernove i razjebu one diskove i planetarne sustave al' nas superzajebanifrla konta "sta ces, tako je kako je". Nekada se ipak potrefi da zvijezde pozive malo duze i da se planetarni sustavi ustale u svojim putanjama. Neke od tih planeta budu na takvoj udaljenosti koju karakterizira tecni metan dok su neke na udaljenostima u kojima je vodik u smrznutom stanju. Opet, na nekim planetama, radi njihove specificne udaljenosti od svoje zvijezde, stvore se izvanredni uslovi da bi zeljezo bilo u tecnom stanju dok opet na drugim da je ziva (Hg) u atmosferskom ciklusu. Neke od planeta ostanu u orbitama koje su pogodne za vodu kakvu mi poznajemo. Na takvim panetama ako imamo dovoljno ugljika superzajebanifrla ce uvidjeti da se od onog njegovog buckurisa elemenata ponekad moze desit' grupisanje (ovaj put ne gravitacijom nego hemijom) razlicitih elemenata u slozenije molekule koje kasnije samo-crpe energiju iz svoje okoline i tako sami sebe repliciraju. Vremenom, nakon mnogo, mnogo neuspjeha na nekim planetama se desi da takve molekule izrastu u slozenije simbioticke entitete koje su u stanju da se prilagodjavaju svojoj okolini ako je ona dinamicna. Usput, ti entiteti materije se medjusobno bore za energiju koju crpe iz svoje okoline tako stvarajuci ravnotezu. U jednom trenutku, od prvobitno jednostavnog simbiotickog entiteta, nakon mnogo pokusaja i niza neuspjeha izraste organizam koji je sposoban da se pita OTKUD JA OVDJE!

I vidis sad, da superzajebanifrla, recimo, nije takakav kakav je onda i ne bi bilo bica da se pitaju ovo gore pitanje ali, eto, potrefilo se da je takav.

MoRel' 'vako?

:D
Ripicipi

#154 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Ripicipi »

Image
Image

Kad' pogledas ove dvije slike, shvatis da smo mi ljudi "nista na nicemu u nigdje", a pomisliti da smo kao takvi bitni nekome(bogu), i da se bas nama obratio da bi nam postavljao neka pravila i dijelio nista(ljude) na planeti je vise nego...
almin-78

#155 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by almin-78 »

potres mozga,hmm,a ko kaze da smo jedini i da smo posebni? meni ova slika vise govori o Bogu,koliko je svemocan

optimus prime,a prije Einsteinove teorije smo godinama vjerovali Newtonu,ko kaze da nece doci opet neko deseti?
arzuhal

#156 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by arzuhal »

I Herschel je, svojedobno, vjerovao da je jezgra Sunca hladna, te da su sunčeve pjege hladne ploče na kojima žive ljudi...al' ne znači što se tu zajeb'o da treba odbaciti cijeli njegov ogromni doprinos astronomiji...tako i danas vrijedi..pogotovo kad nam stigne trenutak A-HAAA! :D
Ripicipi

#157 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Ripicipi »

almin-78 wrote:potres mozga,hmm,a ko kaze da smo jedini i da smo posebni? meni ova slika vise govori o Bogu,koliko je svemocan

optimus prime,a prije Einsteinove teorije smo godinama vjerovali Newtonu,ko kaze da nece doci opet neko deseti?
Nisam ja ni rekao da smo posebni, a pogotovo jedini.
S obzirom da se u boziji kljigama ne spominju i vanzemaljska bica, onda ispada da je cijeli kosmos kreiran zbog nase sicusne planete i jos sicusnijeg covjeka na njoj, kosmosu apsolutno nista ne znaci nasa planeta...
Jednostavno, igrom slucaja, tu smo gdje smo dok se ne ugasimo...
almin-78

#158 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by almin-78 »

potres_mozga wrote:
almin-78 wrote:potres mozga,hmm,a ko kaze da smo jedini i da smo posebni? meni ova slika vise govori o Bogu,koliko je svemocan

Nisam ja ni rekao da smo posebni, a pogotovo jedini.
S obzirom da se u boziji kljigama ne spominju i vanzemaljska bica, onda ispada da je cijeli kosmos kreiran zbog nase sicusne planete i jos sicusnijeg covjeka na njoj, kosmosu apsolutno nista ne znaci nasa planeta...
Jednostavno, igrom slucaja, tu smo gdje smo dok se ne ugasimo...
Ne znam za Bibliju ali Allah u Kuranu kaze da je stvorio svemir i po njemu rasuo bica,te da ce ih sastaviti kada on to bude zelio,i to mnogi tumace kao spominjanje vanzemaljaca,dakle islam ne negira postojanje istih,kada se dokaze da postoje to ce biti jos jedan dokaz istinitosti islama
Arminovski

#159 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Arminovski »

Optimus Prime wrote: Svemir je zatvoreni sistem, dakle nema granica. Znam da je to vrlo tesko zamisliti ali iako je konacan, nema granica.
Ponasa se otprilike kao i povrsina zemlje koja je takodjer ogranicena ali u biti nema granica. Ako krenes u jednom pravcu nakon odredjenog vremena ces doci do iste tacke odakle si krenuo.
To teroretski vazi i za svemir samo posto se prostor siri brze od brzine svjetlosti takvo nesto je nemoguce, pa i za fotone.
Podebljano bi trebalo biti tacno da postoji dovoljno materije za pozitivno krivljenje/uvijanje (ne znam kako bi drugacije preveo curvature). Da bi doslo do toga Univerzum treba da usporava sirenje a mi izgleda gledamo ponovnu inflaciju. Onda ne vazi da ako se krene u jednom pravcu da ce se doci do iste tacke.
Arminovski

#160 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Arminovski »

KatarinaKosaca wrote:
Optimus Prime wrote:Da ali sa obzirom na nase danasnje spoznaje koje su eksperimentalno dokazane to je vrlo vjerovatna opcija.

1.) jasno nam je da se svemir siri
2.) jasno nam je da se brzina sirenja povecava vjerovatno zbog tamne energije.
3.) jasno nam je da ce se elementarne cestice kad tad raspasti u zracenje sto ce dovesti do nestanka materije.

Na osnovu ovih premisa logikom mozemo zakljuciti da ce doci do razvodnjavanja energije sto ce dovesti do hladjenja svemira u pravcu 0° kelvin.
Podvučeno .... nije čvrst argument. Eksperimentalno se dokazuje svašta. Neki dan sam vodje napisala i netko se začudio, ali tad nisam imala vremena da pojašnjavam, da je pravljen "eksperiment" kako su nastali okeani na zemlji. Skoro sam gledala taj dokumentarac, kako sam se kasnije uključila, ne mogu vam ponuditi ni autora ni ime, uglavnom prijevod američkog dokumentarnog filma o nastanku zemlje, ljudi itd.
U laboratorijama su eksperimentisali. Nastala je zemlja (pojednostaviću, pa se izvinjavam upućenima na tako laičkom objašnjenju, ali sam tako gledala), a nastala je iz gomile čestice i dugo se formirala. Onda je tako bila bez atmosfere, pa je udario drugo nebesko tijelo, pri čemu se odvojio mjesec. Vode ni bića nije bilo. Onda je usljedilo bukvalno bombardiranje kometa sa vodom kje su pravile rupe i ostavljale oceane. Formira se atmosfera. Postavlja se pitanje... KOliko dugo je trajalo bombardiranje.... i daje se odgovor.... puno manje nego što mislimo...
Dakle, nekim laboratorijskim eksperimentima su fizičari udarali u kuglu i predpostavili kako su nastali oceani i mora. Poslije toga i život kakvog poznajemo.
Prve dvije tacke su itekako cvrst argument jer nisu laboratorijski eksperiment vec su empirijski dokazane mjerenjem. Za trecu nisam bas siguran. Ako se ne varam pravljeni su bazeni pod zemljom i slicno gdje bi se dokazao raspad protona ali jedino do cega se doslo je neka donja vremenska granica raspada. Opet ni to nije laboratorijski eksperiment slican tome za teoriju koju si ti navela.
almin-78

#161 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by almin-78 »

jos da dodam,osim izvanzemaljaca(indirektno) spominje se i sirenje svemira,sto je koliko znam otkriveno tek u moderno doba:

Saznajte o Kur'anskim dokazima... Kako bi mogli ljudima iznijeti da je ISLAM jedina ispravna vjera!!!

Kaze Uzviseni Allah:
»A nebo smo Mi snagom sazdali i zbilja širimo ga Mi!» (Ez-Zarijat:47-Karić)
Riječ «Bi ejdin» korištena u ovom ajetu znači: rukama, silama, energijama. Ibn Abbas je tumači «snagom» što je u svom prevodu upotrijebio Karić. Riječ "nebo", koja se spominje u ovom ajetu, na mnogo mjesta u Kur'anu koristi se u značenjima svemira i vasione. I u ovom slučaju upotrijebljena je u istom značenju. Kur'an je, dakle, već obznanio da se kosmos širi, a to je činjenica do koje je danas došla i nauka.

U naučnom svijetu je do početka XX stoljeća preovladavalo jedno mišljenje u smislu da "kosmos ima jednu statičnu, nepokretnu strukturu i da potiče iz vječnosti". Međutim, istrage provedene uz pomoć suvremene tehnologije, izviđanja i proračuni doveli su do saznanja da kosmos ima svoj početak i da se konstantno "širi".

Ruski fizičar Aleksander Friedmann i belgijski kosmolog Georges Lemaitre početkom ovog stoljeća teoretski su proračunali da je kosmos u stalnom pokretu i da se širi. Ova činjenica je dokazana određenim posmatranjima provedenim 1929. godine. Američki astronom Edwin Hubble je, analiziranjem svemira uz pomoć ogromnog teleskopa, otkrio da su zvijezde i galaksije u konstantnom udaljavanju jedna od druge. A kosmos, u kojem se sve konstantno udaljava jedno od drugoga, dolazi u značenju kosmosa "koji se širi". Činjenica da se kosmos nalazi u stalnom širenju svoju kategoričnost će postići, također, i kroz osmatranja provedena narednih godina.

Otkriće teorije relativiteta i njena primjena u svemirskim istraživanjima koja su provodili Albert Einstein i Wilhelm de Sitter kao i neki drugi teoretičari, uporedo sa otkrićem ekstragalaktičke crvene sekcije [23] doveli su do zaključka 1920. da se udaljene galaksije odmiču i da se svemir, u stvari, neprekidno širi”. [24]

Međutim, ova kategorična činjenica je stoljećima prije saopćena kroz Kur'an i to u takvom historijskom periodu kada nijedan čovjek o tome nije apsolutno posjedovao ni približna znanja. Pošto je Kur'an riječ Allaha, Stvoritelja i Gospodara cijelog kosmosa i svih znanja.
Optimus Prime

#162 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Optimus Prime »

almin-78 wrote:jos da dodam,osim izvanzemaljaca(indirektno) spominje se i sirenje svemira,sto je koliko znam otkriveno tek u moderno doba:

Saznajte o Kur'anskim dokazima... Kako bi mogli ljudima iznijeti da je ISLAM jedina ispravna vjera!!!

Kaze Uzviseni Allah:
»A nebo smo Mi snagom sazdali i zbilja širimo ga Mi!» (Ez-Zarijat:47-Karić)
Riječ «Bi ejdin» korištena u ovom ajetu znači: rukama, silama, energijama. Ibn Abbas je tumači «snagom» što je u svom prevodu upotrijebio Karić. Riječ "nebo", koja se spominje u ovom ajetu, na mnogo mjesta u Kur'anu koristi se u značenjima svemira i vasione. I u ovom slučaju upotrijebljena je u istom značenju. Kur'an je, dakle, već obznanio da se kosmos širi, a to je činjenica do koje je danas došla i nauka.

U naučnom svijetu je do početka XX stoljeća preovladavalo jedno mišljenje u smislu da "kosmos ima jednu statičnu, nepokretnu strukturu i da potiče iz vječnosti". Međutim, istrage provedene uz pomoć suvremene tehnologije, izviđanja i proračuni doveli su do saznanja da kosmos ima svoj početak i da se konstantno "širi".

Ruski fizičar Aleksander Friedmann i belgijski kosmolog Georges Lemaitre početkom ovog stoljeća teoretski su proračunali da je kosmos u stalnom pokretu i da se širi. Ova činjenica je dokazana određenim posmatranjima provedenim 1929. godine. Američki astronom Edwin Hubble je, analiziranjem svemira uz pomoć ogromnog teleskopa, otkrio da su zvijezde i galaksije u konstantnom udaljavanju jedna od druge. A kosmos, u kojem se sve konstantno udaljava jedno od drugoga, dolazi u značenju kosmosa "koji se širi". Činjenica da se kosmos nalazi u stalnom širenju svoju kategoričnost će postići, također, i kroz osmatranja provedena narednih godina.

Otkriće teorije relativiteta i njena primjena u svemirskim istraživanjima koja su provodili Albert Einstein i Wilhelm de Sitter kao i neki drugi teoretičari, uporedo sa otkrićem ekstragalaktičke crvene sekcije [23] doveli su do zaključka 1920. da se udaljene galaksije odmiču i da se svemir, u stvari, neprekidno širi”. [24]

Međutim, ova kategorična činjenica je stoljećima prije saopćena kroz Kur'an i to u takvom historijskom periodu kada nijedan čovjek o tome nije apsolutno posjedovao ni približna znanja. Pošto je Kur'an riječ Allaha, Stvoritelja i Gospodara cijelog kosmosa i svih znanja.
U kurunu nema dokaza za naucna otkrica niti se spominju vanzemaljci. Vrsi se samo selektvna interpretacija uz veliku dozu maste.
Ali to smo vec do bola izdiskutirali na vec zatvorenoj temi : http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=61348

A sto se tice big banga :
Gaia

#163 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Gaia »

citala sam vas ovlas, tu i tamo... zasto mislite da svugdje u kosmosu vladaju isti zakoni fizike? :?
Arminovski

#164 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Arminovski »

Gaia wrote:citala sam vas ovlas, tu i tamo... zasto mislite da svugdje u kosmosu vladaju isti zakoni fizike? :?
Nije iskljuceno ali mjerenja do sada upucuju na suprotno. (onoliko koliko sam ja upucen)

Ako scenario sa multiversima postoji onda je vrlo vjerovatno da su i zakoni fizike u tim univerzumima skroz drugaciji.
covjek_sam_zeno

#165 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by covjek_sam_zeno »

malo oftopicharenja : bila je jedna super epizoda Star Trek-a sa keptn Zhan Lukom :D inace ne pratim serijal ali mi ta ostade urezana, naime.... na brodu se nalazilo bice koje je trebalo da potpomogne svojom "bioenergijom" funkcionisanje uredjaja za "vorp" brzinu koja omogucuje Enteršpajzu putovanje kroz space velikom brzinom.. uglavnom lik se malo više zado, prećero ga (dosta kvalitetno i dramaticno uradjen detalj za jednu seriju) i brod sa posadom je "otputovao" nekih 90000000000 svjetlosnih godina više nego planirano :-D ... uglavnom posada se nasla u djelu svemira u kojem vladaju nepoznati zakoni, u kojem nema planeta, dio svemira koji ne lici opste na svemir nego na dvije dzinovske AMEBE.. prizori su bili prilično fascinantni (ako neki fanatik serijala zna o cemu pricam neka postavi link).. ta epizoda me je natjerala da shvatim da je UNIVERSE toliko ogroman da se argumentavano moze reći da o svemiru ne znamo skoro pa ništa ili mozda cak nita. :run:
Arminovski

#166 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Arminovski »

covjek_sam_zeno wrote:malo oftopicharenja : bila je jedna super epizoda Star Trek-a sa keptn Zhan Lukom :D inace ne pratim serijal ali mi ta ostade urezana, naime.... na brodu se nalazilo bice koje je trebalo da potpomogne svojom "bioenergijom" funkcionisanje uredjaja za "vorp" brzinu koja omogucuje Enteršpajzu putovanje kroz space velikom brzinom.. uglavnom lik se malo više zado, prećero ga (dosta kvalitetno i dramaticno uradjen detalj za jednu seriju) i brod sa posadom je "otputovao" nekih 90000000000 svjetlosnih godina više nego planirano :-D ... uglavnom posada se nasla u djelu svemira u kojem vladaju nepoznati zakoni, u kojem nema planeta, dio svemira koji ne lici opste na svemir nego na dvije dzinovske AMEBE.. prizori su bili prilično fascinantni (ako neki fanatik serijala zna o cemu pricam neka postavi link).. ta epizoda me je natjerala da shvatim da je UNIVERSE toliko ogroman da se argumentavano moze reći da o svemiru ne znamo skoro pa ništa ili mozda cak nita. :run:
Lik se zove The Traveler (putnik) i fasciniran je sa potencijalom mladog Wesleya.
Image
Epizoda:Where no one has gone before
Image

Heh... nisam fanatik ali imam enciklopediju Star Treka :D
covjek_sam_zeno

#167 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by covjek_sam_zeno »

aaaaaaaaaaaaaa hahah ne mogu vjerovati !! :-D :-D :-D :-D svaka cast ... preporuka svima :thumbup: :thumbup: i onima koji nisu ljubitelji serije...

"Star Trek: The Next Generation" Where No One Has Gone Before (1987)

Image

http://rapidshare.com/files/10366530/E06.part1.rar.html
http://rapidshare.com/files/10366577/E06.part2.rar.html
http://rapidshare.com/files/10366422/E06.part3.rar.html

Arminovski hvala :thumbup:
Ateista

#168 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Ateista »

covjek_sam_zeno wrote:aaaaaaaaaaaaaa hahah ne mogu vjerovati !! :-D :-D :-D :-D svaka cast ... preporuka svima :thumbup: :thumbup: i onima koji nisu ljubitelji serije...

"Star Trek: The Next Generation" Where No One Has Gone Before (1987)

Image

http://rapidshare.com/files/10366530/E06.part1.rar.html
http://rapidshare.com/files/10366577/E06.part2.rar.html
http://rapidshare.com/files/10366422/E06.part3.rar.html

Arminovski hvala :thumbup:
:thumbup:

Gledao sam, zanimljiva epizoda.

Inace se slazem da je jako tesko ista prognozirati o svemiru jer stvarno premalo znamo. Naravno, nemam nista protiv ovakvih teorija, nauka tu i jeste da postavlja teorije, obara ih, dolazi do novih i slicno, podrzavam ovakve rasprave, ali sa naglaskom da je to sve samo hipoteticko razmisljanje i pretpostavke. Zato mi se i svidjaju ovakve rasprave, nema religijskih dogmi koje tvrde da je nesto tako i tu nema rasprave (osim kojih pojedinaca koji se i ovdje moraju ubaciti), vec su oni koji raspravljau svjesni da su to pretpostavke i koliko u stvari malo znamo o svemu tome... Ali se trudimo i pokusavamo da naucimo sto vise mozemo...
Ateista

#169 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Ateista »

Sto se tice mog misljenja na pomenutu temu, ja svemir vidim kao jedan beskonacan prostor, ispunjen jednim dijelom galaksijama, zvijezdama i planetama, a ostalo jednostavno PRAZNINOM. To mi je nekako najlakse zamisliti, jer ako zamislimo kraj - pitanje je sta je iza tog kraja, sta ako rodjem iza toga?

To bih mogao porediti sa nekim 3D programima kao sto su AutoCad ili 3DS MAx, ili jos bolje program Celestia koji sluzi za istrazivanje svemira. Tu kada izadjete iz dijela u kojem postoje galaksije (tu se odnosi samo na onaj dio koji je unesen u program), mozete se dalje udaljavati koliko hocete, ali idete samo dalje u prazninu, u prostor koji nema nikakvih ogranicenja, koliko god putovali nikad necete naci ni na kakvu prepreku, a jedino po cemu cete znati da se krecete je sto ste sve dalje i dalje od svemira u kojem postoji materija i sto bi vam vise vremena trebalo da se vratite.

To bi bilo moje vidjenje svemira. Nekako mi je tesko prihvatiti da postoji neka granica, u bilo kojem smislu.
almin-78

#170 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by almin-78 »

nakon svemira dolazi prvo praznina,i nakon praznine ulazis u novi svemir,jer ima ih milionima :;)
frla

#171 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by frla »

NIN wrote:U dosta slucajeva plamene kugle ubrzo nakon svog nastanka eksplodiraju u supernove i razjebu one diskove i planetarne sustave al' nas superzajebanifrla konta "sta ces, tako je kako je". Nekada se ipak potrefi da zvijezde pozive malo duze i da se planetarni sustavi ustale u svojim putanjama. Neke od tih planeta budu na takvoj udaljenosti koju karakterizira tecni metan dok su neke na udaljenostima u kojima je vodik u smrznutom stanju. Opet, na nekim planetama, radi njihove specificne udaljenosti od svoje zvijezde, stvore se izvanredni uslovi da bi zeljezo bilo u tecnom stanju dok opet na drugim da je ziva (Hg) u atmosferskom ciklusu. Neke od planeta ostanu u orbitama koje su pogodne za vodu kakvu mi poznajemo... Vremenom, nakon mnogo, mnogo neuspjeha na nekim planetama se desi da takve molekule izrastu u slozenije simbioticke entitete koje su u stanju da se prilagodjavaju svojoj okolini ako je ona dinamicna. Usput, ti entiteti materije se medjusobno bore za energiju koju crpe iz svoje okoline tako stvarajuci ravnotezu.:D
Lijepo si ovo objasnio ali objašnjenje je nepotpuno. Naime, kako se mogu entiteti "nežive" materije boriti za energiju i odakle im energija za borbu ako je sve od materije kao što tvrdiš? Odakle crpe energiju za tu borbu? Kako misliš da ravnoteža u svemiru može nastati sama od sebe "slučajno"? Ne kontam te?

Drugo, po toj tvojoj teoriji "slučajnosti" kao što rece @Lacrymosa, po tebi ispada da kada bi se desila ekspolozija na autootpadu ... (teorija "Velikog praska")

Image

... sasvim "slučajno" bi nastao mercedes E klase?

Image

Onako sam od sebe?

Možeš li ovo objasniti? ... Ozbiljno te pitam ... interesuje me tvoje razmišljanje ...
mark II

#172 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by mark II »

Optimuse,

Prvo, to nigdje ne piše u Kur'anu nemoj izmišljati. Drugo, ti si suviše mlad da učestvuješ u ovim raspravama jer si još uvjek malodoban a to se može vidjeti se po tvom nicku: http://images.google.ba/images?hl=bs&q= ... a=N&tab=wi[/quote]

Pa nije valjda da si tek sada saznao za Transformers-e.

A ja sam malodoban isto onoliko koliko si ti kinez sa obzirom na tvoj bivsi nick.
moje 14-godisnje "ja" je vjerovatno bilo intelektualno superiornije od tvog danasnjeg ja.

Jos mi dugujes objasnjenje kako bog moze nastati iz nista?[/quote]

Optimuse, toliko si agresivan i ograničen, da je sa tobom nemoguće učestvovati u bilo kakvoj suvisloj raspravi. No, radi tvoje vlastite edukacije - Bog po Kur'anu nije postao, Njegovo ime je El-Ewel: Prvi, Onaj Koji je oduvijek. Njegovo biće je, po Kur'anu, nemoguće zamisliti: "Ništa mu nije slično". Vjerovatno u tvojoj turobnoj mašti, ograničenoj trodimenzionalnim prostorom Bog je za tebe kršćanska predodžba bradatog dede što stoji na oblaku i harči poreze svojoj pastvi - no ti si se ovdje okomio agresivno i bez ikakvih argumenata na Kur'an, i još lupaš kako je mogao postati neko toliko kompleksan da stvori nešto ovoliko veliko. Pa kako je ovako nešto veliko i kompleksno, ustrojeno jasnim zakonitostima, moglo postati slučajno i samo od sebe - čudiš se izmišljenom i lažiranom slučajnom postanku Tvorca, i to pripisuješ Kur'anu, jasno lagajući, a stvoreno kao može tako samo od sebe nastati, i to je normalno, i ti si kao pametan i mjera stvari. Upravo takvi agresivni psihopati poput tebe i ostalih religioznih fanatika (jer i ateizam je religija, prijatelju, koja ima agresivne pobornike i psihopate poput tebe) zagađuju naš životni prostor na onoj malenoj tački sa slike, i u stanju su svaku temu izvratiti prije nego i počne.
madner

#173 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by madner »

Ateizam nije religija. Ne vjerovati u nesto nikako nije isto kao i vjerovati. :roll:
mark II

#174 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by mark II »

Način na koji se ateizam prozelitistički nameće u prethodnom postu karakterističan je za recimo Srednji vijek i Katoličku crkvu - vjeruj da je to tako, i ne dovodi u pitanje ispravnost ateističkog odnosa prema svijetu i postojanju. Takvo načelo u koje te se sili vjerovati jeste oblik religija, a naročito ako se oko toga kreira cijela jedna filozofija :roll:
madner

#175 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by madner »

frla wrote:
NIN wrote:U dosta slucajeva plamene kugle ubrzo nakon svog nastanka eksplodiraju u supernove i razjebu one diskove i planetarne sustave al' nas superzajebanifrla konta "sta ces, tako je kako je". Nekada se ipak potrefi da zvijezde pozive malo duze i da se planetarni sustavi ustale u svojim putanjama. Neke od tih planeta budu na takvoj udaljenosti koju karakterizira tecni metan dok su neke na udaljenostima u kojima je vodik u smrznutom stanju. Opet, na nekim planetama, radi njihove specificne udaljenosti od svoje zvijezde, stvore se izvanredni uslovi da bi zeljezo bilo u tecnom stanju dok opet na drugim da je ziva (Hg) u atmosferskom ciklusu. Neke od planeta ostanu u orbitama koje su pogodne za vodu kakvu mi poznajemo... Vremenom, nakon mnogo, mnogo neuspjeha na nekim planetama se desi da takve molekule izrastu u slozenije simbioticke entitete koje su u stanju da se prilagodjavaju svojoj okolini ako je ona dinamicna. Usput, ti entiteti materije se medjusobno bore za energiju koju crpe iz svoje okoline tako stvarajuci ravnotezu.:D
Lijepo si ovo objasnio ali objašnjenje je nepotpuno. Naime, kako se mogu entiteti "nežive" materije boriti za energiju i odakle im energija za borbu ako je sve od materije kao što tvrdiš? Odakle crpe energiju za tu borbu? Kako misliš da ravnoteža u svemiru može nastati sama od sebe "slučajno"? Ne kontam te?

Drugo, po toj tvojoj teoriji "slučajnosti" kao što rece @Lacrymosa, po tebi ispada da kada bi se desila ekspolozija na autootpadu ... (teorija "Velikog praska")

Onako sam od sebe?

Možeš li ovo objasniti? ... Ozbiljno te pitam ... interesuje me tvoje razmišljanje ...
Odkud tebi podjela na nazivu i zivu materiju?
Ko se bori za energiju?
Kakva je to borba?

Moras li u svakom pitanju naglasiti da pojma nemas? :roll:
Post Reply