Gras nabavlja krntije iz Srbije
-
axyz
#151 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije
Uz puno uvažavanje ovi trolejbusi mi uopće ne izlgedaju "moderno"...pretpostavljam da su uveliko "punoljetni"...Daj Bože da griješim...
- Troll_Happens
#152 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije
Svasta jedan kosta 800 000 a oni ce 17 kupiti za skoro dupli iznos novog. Pa ocito su stari 50 god ili ti se raspadaju dok su ih toliko utusili, valjda im je lakse nama to sve uvaliti nego u staro zeljezo pretopiti.ins wrote:Sutra stižu tri nova autobusa
Još tri nova vozila firme "Ikarbus" bi u Sarajevo trebala stići u petak, a za desetak dana GRAS očekuje isporuku još sedam tek napravljenih zglobnih autobusa. Time će biti završena kupovina ukupno 15 vozila, koja su koštala 5,2 miliona KM.
Direktor GRAS-a Hasan Bašić ne krije da dopremanje autobusa kasni jer, kako kaže, imao je mnogo problema.
S obzirom na probleme u kojima se nalazi firma "Ikarbus", radnici su stupili u štrajk. Ponudili smo da za 40 posto novca, koliko im trebamo još platiti, kupimo dijelove za sklapanje vozila. Ta ideja je prihvaćena i vozila su u fazi i pri kraju izrade - rekao je Bašić.
Prvi čovjek GRAS-a otkriva da je u toku nabavka i 17 polovnih trolejbusa iz Sent Galena u Švicarskoj.
U pregovorima s njihovim preduzećem za javni gradski prijevoz uspio sam sklopiti dogovor da nam daju veliki popust. Ovakav nov trolejbus košta 800.000 KM, a za 1,8 miliona kupit ćemo 17 vozila koja su odlična. Novac smo osigurali mi i Vlada KS - ističe Bašić i najavljuje da će se na ulicama Sarajeva u narednoj godini naći i 10 novih minibusa, koje GRAS planira kupiti na kredit.
Jos cemo mi platiti troskove prevoza kao i obicno... da bog da ova trola dodje od Trga do Skenderije a da ne govorim do Dobrinje
-
ins
#153 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije
Naravnoaxyz wrote:Uz puno uvažavanje ovi trolejbusi mi uopće ne izlgedaju "moderno"...pretpostavljam da su uveliko "punoljetni"...Daj Bože da griješim...
-
axyz
#154 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije
Da se vratimo prinovama iz "ikarbusa". Od 15 koliko ih je kupljeno 5 su već par mjeseci u saobracaju, 3 su prekjuče bila na tehnickom pregledu dakle u toku je registracija, a 3 su juce bila na carini. Dakle ukupno 11 ih je stiglo u BiH. Ostaju jos 4 komada koja bi u narednim danima trebala stici u BiH...
- Luke Perry
#155 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije
treba jos naruciti da ljudi ne ostanu bez posla.
- trambusek88
#156 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije
raskinut je ugovor sa rusima koji su skoro doveli do gašenja najveću ex-yu fabriku autobusa
a Ikarbus bi mogla kupiti Italijanska Breda. Bojim se da je ova zadnja serija nekvalitetno urađena, pogotovo ovi što su tek došli i što dolaze (za razliku od izdržljivog IK-201 kojeem je boja jedina mana) ali se nadam da će se stanje popraviti i da neće prestati višedecenijska saradnja GRAS-a i Ikarbusa koja traje još od modela IK-4, preko IK-5, IK-6, IK-108/110/111/115, IK-161, IK-201 i sad IK-206. jer što je veće iskustvo to je bolje održavanje.
a tu su u prednosti MAN i Ikarbus
a Ikarbus bi mogla kupiti Italijanska Breda. Bojim se da je ova zadnja serija nekvalitetno urađena, pogotovo ovi što su tek došli i što dolaze (za razliku od izdržljivog IK-201 kojeem je boja jedina mana) ali se nadam da će se stanje popraviti i da neće prestati višedecenijska saradnja GRAS-a i Ikarbusa koja traje još od modela IK-4, preko IK-5, IK-6, IK-108/110/111/115, IK-161, IK-201 i sad IK-206. jer što je veće iskustvo to je bolje održavanje.
-
axyz
#157 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije
trambusek88 wrote:raskinut je ugovor sa rusima koji su skoro doveli do gašenja najveću ex-yu fabriku autobusa
ja se iskreno nadam da ce ta saradnja jednom prestati jer ne moramo mi bas uvijek biti pokusni kunici u svemu. Za nas je dobro sve sto je novo ali ova vozila ovakva kakva jesu IKARBUS ne moze prodati vise nigdje nego u Srbiju i ne BiH nego SArajevo jer ni jedan drugi grad u BiH poslije rata se nije odlucio za nabavku Ikara. Za 340 000 km po komadu mogu se naci mnogo mnogo bolja vozila nego sto su Ikarbusi. I kod IK 201 je jako losa limarija i konstrukcija a imajuci u vidu ambijent u kojem se radio IK 206 moze biti ili takav ili gori. Unutrasnjost je jako jako losa. NE samo da je neizgledna da ne kazem ruzna jos je i nekvalitetna dakle poslije pređenih par hiljada vec lupka klepeće i sl....
Što se tiče održavanja ono je jako lose bilo da se radi o MAN-u Mercedesu Ikarbusu i ls. S obzirom da veliki broj proizvodjaca autobusa radi po licenci u glavnom MAN-a ili MErcedesa mislim da održavanje nebi bilo problem.
-
ins
#158 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije
Tako je, najbolje da Sarajevo nastavi kupovati Ikarbuse autobuse i tako nastavi odrzavati fabriku cije proizvode vise niko ni ne pomislja da kupi!trambusek88 wrote:raskinut je ugovor sa rusima koji su skoro doveli do gašenja najveću ex-yu fabriku autobusa
Sve zbog dugih i prijateljskih veza te fabrike sa gradom Sarajevom.
Majstore, ti fino u Ladu pa kupi sebi jednu belu Rivu 1500, a nas pusti da se patimo sa Mercedesom Citaro ili Ivecom Citelis...
-
ins
#159 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije
Ovo je 97000 EUR + PDV! Citaro star dvije godine:axyz wrote: ja se iskreno nadam da ce ta saradnja jednom prestati jer ne moramo mi bas uvijek biti pokusni kunici u svemu. Za nas je dobro sve sto je novo ali ova vozila ovakva kakva jesu IKARBUS ne moze prodati vise nigdje nego u Srbiju i ne BiH nego SArajevo jer ni jedan drugi grad u BiH poslije rata se nije odlucio za nabavku Ikara. Za 340 000 km po komadu mogu se naci mnogo mnogo bolja vozila nego sto su Ikarbusi. I kod IK 201 je jako losa limarija i konstrukcija a imajuci u vidu ambijent u kojem se radio IK 206 moze biti ili takav ili gori. Unutrasnjost je jako jako losa. NE samo da je neizgledna da ne kazem ruzna jos je i nekvalitetna dakle poslije pređenih par hiljada vec lupka klepeće i sl....
Što se tiče održavanja ono je jako lose bilo da se radi o MAN-u Mercedesu Ikarbusu i ls. S obzirom da veliki broj proizvodjaca autobusa radi po licenci u glavnom MAN-a ili MErcedesa mislim da održavanje nebi bilo problem.
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... abNumber=2
-
axyz
#160 Re: Gras nabavlja krntije iz Srbije
ins wrote:Tako je, najbolje da Sarajevo nastavi kupovati Ikarbuse autobuse i tako nastavi odrzavati fabriku cije proizvode vise niko ni ne pomislja da kupi!trambusek88 wrote:raskinut je ugovor sa rusima koji su skoro doveli do gašenja najveću ex-yu fabriku autobusa
Sve zbog dugih i prijateljskih veza te fabrike sa gradom Sarajevom.
Majstore, ti fino u Ladu pa kupi sebi jednu belu Rivu 1500, a nas pusti da se patimo sa Mercedesom Citaro ili Ivecom Citelis...
Upravo tako. Ma ja mogu shvatiti zasto su se ikarbusi kupovali prije rata. ekonomija nam bila restriktivna diktirana od strane drzave dakle moralo se kupovati domace bez obzira na kvalitet. Gdje se to Ikarbus mogao prodati prije rata osim kod nas i eventualno jos u Rumuniji Bugarskoj ALbaniji eventualno zenljama SSSr-a. Da se razumijemo. radi se o vozilima jako jako loseg kvaliteta (pogotovo zavrsne obrade) gdje su jedine dvije stvari koje valjaju motor i mjenjac (koji se dobiju kao zavrseni dakle ne montiraju se u Ikarbusu) i nista ali apsolutno nista drugo. kad sve ovo sagledamo vracamo se na ono oko cega smo se ranije slozili. neko je "uzeo" ogroman novac u dzep da bi Ikarbus prosao na tenderu i to je fakat. Pored toliko kvalitetnih ponudjaca opredjeliti se za Ikarbus koji nije mnogo jeftiniji a mnogo je nekvalitetniji mislim da nije bas realno osim ako se ne desavaju neke mutne radnje sto je postalo nasa svakodnevnica.