Prirodno matematicki fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Karen

#151 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Karen »

IceQueen wrote:
Karen wrote:
Možeš reći koji odsjek?

Nisam bolonja, stari sistem, zadnji voz starog sistema bio (u roku sam). Ali kažu da nas primaju. Iako ću se odmah prijaviti na vandredne.
Jel cijena semestra ostaje ista ili? (1200 KM po semestru?)
I znaš li nešto o skraćivanju sa 2 godine na 1 (bar tako piše u konkursu). Nisam završila na PMF-u, pa nisam upoznata.
Odsjek za hemiju! Studenti koji su zavrsili po staron sistemu moći će upisati postdiplomski, tj. drugi ciklus studija po Bolonji s tim da ce svi biti upisani vanredno i placati studij, a koliko, to jos niko ne zna, na zalost. I da, na Odsjeku za hemiju sistem školovanja je 4+1, dakle ovaj drugi ciklus traje jednu godinu, a za druge odsjeke odsjeke ne znam.
Mislila sam se prijaviti na odsjek za biologiju.
Puno ti hvala. Vidim da ni oni sami onda ništa ne znaju, ne trebam se sekirati oko ovih 10ak dana do odbrane, primit će me valjda...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#152 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Pera Trta »

cyprus wrote:*miara, nadam se ćeš moć izvadit to sutra, al nisam siguran da se to može. Mada ako si predala sav upisni materijal trebala bi. No, svejedno moraš nekako dokazat da si ti ta što je upisala, ako nemaš indexa :D . I ozbiljno, neko ti je gore već napiso, one tete na studenskoj znaju bit grozne, čuvaj se :wink: :D

Što se tiče biologije, pripazi se histologije i stanovitog Šuške :D , ostalo se valjda može proć. Nisam biolog (komšija sa geografije :D ), al tako pričaju... :)
Šuško je bio kralj...doduše na medicini i prije 8 godina, možda se od tada pokvario :D
chengaba

#153 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by chengaba »

cyprus wrote: Što se tiče biologije, pripazi se histologije i stanovitog Šuške :D , ostalo se valjda može proć. Nisam biolog (komšija sa geografije :D ), al tako pričaju... :)
Šuško je profesor za pozeliti, samo je problem sto fakat kod njega moras znati, a stele ne postoje, tako da je trn u oku mnogima :D :D
*miara*

#154 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by *miara* »

chengaba wrote:
cyprus wrote: Što se tiče biologije, pripazi se histologije i stanovitog Šuške :D , ostalo se valjda može proć. Nisam biolog (komšija sa geografije :D ), al tako pričaju... :)
Šuško je profesor za pozeliti, samo je problem sto fakat kod njega moras znati, a stele ne postoje, tako da je trn u oku mnogima :D :D
volim takve profesore :$
chengaba

#155 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by chengaba »

*miara* wrote: volim takve profesore :$
Zna biti frustrirajuce kada nakon cca. 1500 stranica usadjenih u mozak padnes na ispitu jer izvuces pitanje kojeg ima dvije recenice u knjizi, al' eto, vidjet ces ;-)
*miara*

#156 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by *miara* »

chengaba wrote:
*miara* wrote: volim takve profesore :$
Zna biti frustrirajuce kada nakon cca. 1500 stranica usadjenih u mozak padnes na ispitu jer izvuces pitanje kojeg ima dvije recenice u knjizi, al' eto, vidjet ces ;-)
imala sam ja profesoricu koja je postavljala pitanja koja nikad nismo direktno ni spomenuli, ali bi logicki trebali skontati (ko da smo svi rodjeni biologicari), pa je tako znala dijelit lijepe ocjene :D

vise se ucrvah preko ovog raspusta, jedva cekam fax :dance:

(mada znam da cu se vec prvi dan pokajati :D )
cyprus

#157 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by cyprus »

*miara* wrote:imala sam ja profesoricu koja je postavljala pitanja koja nikad nismo direktno ni spomenuli, ali bi logicki trebali skontati (ko da smo svi rodjeni biologicari), pa je tako znala dijelit lijepe ocjene :D
Kamenica? :D :D Uh, ako si kod nje imala lijepe ocjene, onda valjda i jesi za biologije :D . Čini mi se da je biologija najteži predmet u Dobrinjskoj bio :D :shock:
*miara*

#158 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by *miara* »

cyprus wrote:
*miara* wrote:imala sam ja profesoricu koja je postavljala pitanja koja nikad nismo direktno ni spomenuli, ali bi logicki trebali skontati (ko da smo svi rodjeni biologicari), pa je tako znala dijelit lijepe ocjene :D
Kamenica? :D :D Uh, ako si kod nje imala lijepe ocjene, onda valjda i jesi za biologije :D . Čini mi se da je biologija najteži predmet u Dobrinjskoj bio :D :shock:

imala sam 4-5 kod nje. ona je ziva legenda. najvise me je nerviralo kad one prefarbane prenasminkane psuju na nju i placu sto im je 1 zakljucila, a ne znaju sta je jabuka. meni biologija nije uopste bila najteza. samo sam genetiku, fotosintezu i disanje biljaka morala uciti jer hemiju ne znam. najvise sam ucila historiju (jer je arna zahtijevala), muzicko i psihologiju (jer me nisu voljela ona dva uhljupa :D )

da mi kamenica nije predavala, vjerovatno bi sad geografiju upisala (zbog vlade i zene mu sto mi je u osnovnoj predavala).

kamenica for my mom :$:$
Chemist

#159 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Chemist »

Jel neko od kolega iz male zgrade PMF-a bio skoro na faxu...jucer sam se iznenadio kada sam vidio da je u toku "big time, kick ass" renovacija i modernizacija tolaeta...izgleda da su odlucili uloziti koju paricu na uslove rada i boravka...konacno
cyprus

#160 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by cyprus »

*miara* wrote:...muzicko i psihologiju (jer me nisu voljela ona dva uhljupa :D )...
me 2 :D :oops:
*miara*

#161 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by *miara* »

alternativni wrote:
Chemist wrote:Jel neko od kolega iz male zgrade PMF-a bio skoro na faxu...jucer sam se iznenadio kada sam vidio da je u toku "big time, kick ass" renovacija i modernizacija tolaeta...izgleda da su odlucili uloziti koju paricu na uslove rada i boravka...konacno
Image
wow, imacu normalan WC nakon 4 godine havarije u dobrinjskoj :lol: :lol:
Chemist

#162 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Chemist »

alternativni wrote:
Chemist wrote:Jel neko od kolega iz male zgrade PMF-a bio skoro na faxu...jucer sam se iznenadio kada sam vidio da je u toku "big time, kick ass" renovacija i modernizacija tolaeta...izgleda da su odlucili uloziti koju paricu na uslove rada i boravka...konacno
Image
:wink: :wink: odlicna slika, ja prvo nisam vjerovao svojim ocima da se zaista nesto uredjuje na faxu...
Ermin1990

#163 zadatak

Post by Ermin1990 »

ejjj pozdrav da li ima neko ko bi mi rjesio ovu nejednadzbu ja sam je rjesio ali ne znam da li je tacno

X2-4x+a>15 kojem podskupu skupa realnih brojaeeva pripada broj a ako je za svaki x tacna nejednakost
hidrant

#164 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by hidrant »

Sta si dobio?
Ermin1990

#165 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Ermin1990 »

hidrant wrote:Sta si dobio?
X2-4x+a>15
X2-4a+a-15>o
Pa sam racunao diskriminantu
D=16-4*(a-15)>0
I na kraju dobijem da je a manje od 19

napomena ovo prvo je x na kvadrat ne znam zasto mi ne prikazuje tako...izvinjavam se jos jednom
hidrant

#166 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by hidrant »

Ermin1990 wrote:
X2-4x+a>15
X2-4a+a-15>o
D=16-4*(a-15)>0

X2-4a+a-15>o

D ti treba biti manja od nule da nema realnih nula.
Kuzis?
Ako stavis da ti je D>0, funkcija ce ti sjeci x-osu na dva mjesta, tako da ti nece biti zadovoljeno
da je za svako x funkcija veca od 0.
Ovo malo laicki.
hidrant

#167 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by hidrant »

Ermin1990

#168 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Ermin1990 »

hidrant wrote:
Ermin1990 wrote:
X2-4x+a>15
X2-4a+a-15>o
D=16-4*(a-15)>0

X2-4a+a-15>o

D ti treba biti manja od nule da nema realnih nula.
Kuzis?
Ako stavis da ti je D>0, funkcija ce ti sjeci x-osu na dva mjesta, tako da ti nece biti zadovoljeno
da je za svako x funkcija veca od 0.
Ovo malo laicki.
znaci ovo nije tacno jel samo to greska neki kazu da je ovdje trebalo uvrstiti bilo koji broj umjesto x i izracunati a?????
nellington

#169 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by nellington »

E pa neki nemaju pojma. Hidrant ti je dobro odgovorio (a ti neki neka uvrste sve realne brojeve umjesto x da dobiju sve vrijednosti a).
Ermin1990

#170 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Ermin1990 »

nellington wrote:E pa neki nemaju pojma. Hidrant ti je dobro odgovorio (a ti neki neka uvrste sve realne brojeve umjesto x da dobiju sve vrijednosti a).
hvala vam puno bar sad znam kako je trebalo rjesiti mislim i meni je bilo glupo da takav zadatak :S:S:S
hidrant

#171 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by hidrant »

Jesi l' pogledao ove slike?

Nek imas kvadratnu jednacinu

ax^2+bx+c=y.

Diskriminanta(D) ti odreduje broj realnih rjesenja.
Ako je D>0,imas 2 realna rjesenja.(laicki receno y ce ti biti nekad vece, nekad manje od nule)
D=0 => 1 realno rjesenje (y ce ti biti u jednoj tacki nula, a u svim ostalim slucajevima vece ili manje od
nule u zavisnosti da li je a>0 ili a<0)
D<0 => nema realnih rjesenja(y je manje od nule za sve x, ako je a<0, a , ako je a>0, y je vece od 0 za sve x. )

Jasno?
Ermin1990

#172 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Ermin1990 »

Ermin1990 wrote:
nellington wrote:E pa neki nemaju pojma. Hidrant ti je dobro odgovorio (a ti neki neka uvrste sve realne brojeve umjesto x da dobiju sve vrijednosti a).
hvala vam puno bar sad znam kako je trebalo rjesiti mislim i meni je bilo glupo da takav zadatak :S:S:S
X2-4x+a-15>0

D=16-4*(a-15)>0
16-4a+60>0
-4a+76>0
-4a>-76
a<76/4
ovako sam ja uradio
hidrant

#173 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by hidrant »

Jadan ne bio, citas li ti ista sto ti se pise?
cyprus

#174 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by cyprus »

Jel ima iko ideju zašto se sada pare pri upisu nove godine uplaćuju na 4 računa? 4 uplatnice = 7 KM bankama. Zašto??? :x :x :x

I zašto tete iz SS (studentske službe) neće ništa da ti pojasne, nego te pošalju na oglasnu ploču? Haj ni po jada, da je tamo sve jasno predočeno :roll: :roll:

Koji će q 5 KM studentskom parlamentu, za koji prvi put čujem da postoji? Šta radi taj parlament? :oops:

Kako se dobija stipendija za socijalno ugrožene i nadarene studente UNSA, za koju također odvajam 5 KM? :shock:

DESTROY SS !!! :x :x

PS Da ne bude da se samo žalim, pohvale idu za rekonstrukciju WC-a :D
*miara*

#175 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by *miara* »

joj ljudi, fax pocinje sljedece sedmice... mene strah :cry: :cry:

sta da radim, sta da ponesem, sta me ocekuje, jedu li ljude tamo :cry: :cry:

nisam znala da je plavsicka tamo predavala. jesu li i ostali kao ona? :D :D

moracu jedan mali lexilium prije nego sto krenem na fax...
Post Reply