10 godina od NATO udara na Miloševića

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Abacija

#151 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Abacija »

đenka 053 wrote:
Hrast wrote:
Da li je Srbija jedina zemlja na svijetu koja je bila u takvom polozaju?Mislim na vrsenje neke vlasti prema pokrajini u kojem njeno stanovnistvo nije vecinsko?Ako jeste onda ok!Sta je sa Spanijom?Ruskim republikama i jos masom drzava u svijetu?Ovdje se samo radi o demonstraciji sile i paradoksima danasnjeg svijeta gdje vaze dvostruki arsini,samo kako se kome namjesti jbg.Al jbg ti to nikad ne bi rekao cak intimno i da znas da nisi u pravu jer se radi o mrskim istocnjacima :wink:
Eto vidis, nemas pojma o meni a vec polazis od toga da ste mi mrski vi preko Drine. A vec sam na jednoj temi reko da ste mi drazi od Siptara.

Srbija nije jedina zemlja, mozemo uzeti Italiju kao primjer i "Alto Adige" tj. "Juzni Tirol". Regija od 1919. pripada Italiji a ima vecinsko austrijsko stanovnistvo. Samo, tamo kad su sezdesetih pocele pobune Italijani nisu poslali Arkana da pokolje par civila vec su nakon pocetnog koprcanja pristali da Tirolcima dadnu autonomiju - i to siroku. Danas je Juzni Tirol, ili ako cemo po talijanskom "Alto Adige" jedna od najbogatijih regija u Italiji, ako ne i najbogatija, i skoro niko vise ne misli na pripajanje Austriji, tj. Tirolu posto je tirolska svijest kod njih jaca od pripadnosti "crvenom Becu".

E sad, uzmi i usporedi jarane. Srbija je jednostavno proigrala svako pravo na Kosovo ubijajuci i protjerivajuci albansko civilno stanovnistvo kada je pocela aktivnost UCK (o ukidanju autonomije i represijama koje su pocele od kraja osamdesetih da i ne govorimo) - vi Srbi jednostavno niste predisponirani, ni civilizacijski, ni humanisticki ni kulturno, da vladate nad nekim drugim narodom - sorry, ali ovo je (iako mi je dosta toga kod vas draze nego kod Hrvata na primjer) cista istina. Sezdesetih su odredjene teroristicke grupacije podmetale bombe u Italiji, ukupno je poginulo cak 27 ljudi, a materijalne stete su bile ogromne, nikad, zapamti, ni jedan jedini put italijanske vlasti nisu reagovale pogromom austrijskog, tj, tirolskog zivlja. Zasto? Zato sto su Italijani jedan (vecinsko) civilizovan narod a Italija ozbiljna drzava, sto za Srbe i Srbiju jednostavno ne vazi. I sad bi vi - dok vam zemljom hara "Obraz" i druge "patriotske skupine" ciji ideali prodiru u srz mnogih "normalnih" Srba, da vladate nekim drugim narodom?! Ha ha ha ha ha ha ... malo morgen..obistinice se kad se Lazar vrati s nebeskih pasnjaka i povede vas ponovo u boj. :D
Jarane post ti je pun nekog sarkazma i navodnika,mrznja iz tebe je toliko ocigledna da je ne mozes jednostavno ignorisati :dance: Albanac=Austrijanac :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: To je moguce samo u Spilbergovim fimovima!Pusti pricu o autonomiji oni je nisu htijeli,i da im je Srbija ponudila najsiru autonomiju ne bi je prihvatili!A civilizovana Evropa je mnogo puta u istoriji dokazala svoju humanost i civilizovanost tak da stvarno ne znam ko se jos lozi na to.Oni su svoje "evropske vrijednosti"i demokratiju dokazali 24.marta 1999.
Komentar na boldirano...
I da se Kosovo vrati u sastav Srbije, da li su srbijanske vlasti spremne Albancima dati (pazljivo citaj, napisacu velikim slovima da ne promasis) BILO KAKVU AUTONOMIJU?!

Vidim da su @lanna_sm i @Johny protiv Milosevica pa bi vas pitao da li bi ste opovrgnuli ono Milosevicevo ukidanje autonomije Kosova. I sta sa Vojvodinom?
Abacija

#152 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Abacija »

lanna_sm wrote:
Prpa.ba wrote:
"Salu" na stranu, uporedjivati legitimnu i legalnu vojno-redarstvenu operaciju medjunarodno priznate demokratske RH protiv srpskocetnicke separatisticke organizacije znane kao RSK, gdje su Srbi sami pobjegli jednom kada je doslo vrijeme da se suoce sa posljedicama svoga orgijanja, i fasisticko divljanje srpskocetnickog agresorskog olosa nad neduznim i nenaoruzanim ljudima u Zasticenoj zoni Srebrenice je neosnovano i bolesno, ali to je tipicna "kavlovac-vivovitica-kavlobag" prica. Nista novo. :D

To sto je tebi Oluja (za mene najvece etnicko ciscenje na ovim prostorima gde je proterano 250 000 a ubijeno oko 2500 Srba) legalna vojna operacija ne mora da znaci da je meni to isto Srebrenica.Ja vojsku Republike Srpske kao i samu Republiku Srpsku priznajem i volim ali mislim da je Srebrenica njena najveca greska.Ali eto zaboga zasto i mene ne biste odmah etiketirali s obzirom da sam Srpkinja.Samo napred od takvih koji misle da su Oluja i bombardovanje 1999. okey ni ne ocekujem nista bolje.
Najvece etnicko ciscenje na ovim prostorima?! :shock:

Jesi li sigurna?
Abacija

#153 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Abacija »

addem wrote:Nato napadi bili su mjera za zaustavljanje moguceg genocida nad albanskim narodom. I jedna od najboljih stvari koje je Nato uradio u svom visedecenijskom postojanju. Jednostavno miloseviceva masinerija morala se slomiti silom, a njegovo biracko tijelo uvjeriti da su sve odluke koje je njihovo rukovodstvo donosilo cisti fashizam, zasnovane na mitovima velike srbije, svih srba u jednoj drzavi i ostalih budalastina. Srbija je porazena i posramljena pred svijetom, izgubila je medjunarodni legitimitet i dovedena pred bankrot.
Rezultat nato bombardovanja bilo je stvaranje nezavisne drzave Kosovo kao posljednje drzave koja je nastala na teritoriji bivse Jugoslavije.
Kratko i jasno. :thumbup:
dallton

#154 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by dallton »

koliko ja znam najvece etnicko ciscenje je bilo 1) u BiH tj. pcu (broj protjeranih oko 1.200.000), i 2) najveci drugi pokusaj je bio na kosovu - po presudi ICTY u slucaju ojdanic, protjeranih je bilo 800.000 albanaca koje je nato na silu vratio

pogodite ko je bio izvrsilac u oba slucaja?
Johny

#155 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Johny »

dallton wrote:koliko ja znam najvece etnicko ciscenje je bilo 1) u BiH tj. pcu (broj protjeranih oko 1.200.000), i 2) najveci drugi pokusaj je bio na kosovu - po presudi ICTY u slucaju ojdanic, protjeranih je bilo 800.000 albanaca koje je nato na silu vratio

To na Kosovu je bilo uigrana fora, ajde vi napravite velike kolone, mi cemo da slikamo, a onda na CNN, pa udri po Srbima...

Postojao je i teror policije, i zlocini, ali razlog da toliko ljudi predje granicu sa Albanijom sigurno nije, to je bila farsa, ali efektna za kupovinu publiciteta... posle su se svi oni vratili, a jos uz njih se nakacilo i hiljade onih koji nikad nisu bili na Kosovu...

Etnickog ciscenja nije bilo dok prve NATO bombe nisu pale, tako da argumentacija da je to izazvalo bombe je laz, a istina je da se jos pre NATO bombardovanja citave oblasti bile pod kontrolom UCK, u reonima Srbice, Kline, Maliseva, tamo nisu ni smeli da pridju srpski policajci. Namerno su izazivali policajce, onda su ovi prekomerno odgovarali, i to je bio povod za pokretanje bombardovanja. Jos kad se Ricard Holbruk slikao bos sa albanskim teroristima je bilo jasno cija je to kuhinja, sve posle je bio jedan jeftini holivudski film...

Samo nek se zavrsilo to sve, nema tu suzivota, svako u svoju kucu i mirna Backa...
dallton

#156 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by dallton »

iha, ode ti predaleko, etnicko ciscenje albanaca bila predstava za svijet....to se isto govorilo i za opsadu sarajeva i srebrenicu jedno 15 godina
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#157 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by KatarinaKosaca »

Johny wrote:To na Kosovu je bilo uigrana fora, ajde vi napravite velike kolone, mi cemo da slikamo, a onda na CNN, pa udri po Srbima...
:D :D :D :D :D

A sarajlije same sebe bombardirale :D :D

Postoje pokolji cijelih porodica i sistematska protjera stanovništva. To srbi sa Kosova čak i ne negiraju. A, ti si, očito, previše gledao i slušao zvaničnu srpsku tv kuću
dallton

#158 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by dallton »

Johny wrote:
dallton wrote:koliko ja znam najvece etnicko ciscenje je bilo 1) u BiH tj. pcu (broj protjeranih oko 1.200.000), i 2) najveci drugi pokusaj je bio na kosovu - po presudi ICTY u slucaju ojdanic, protjeranih je bilo 800.000 albanaca koje je nato na silu vratio

To na Kosovu je bilo uigrana fora, ajde vi napravite velike kolone, mi cemo da slikamo, a onda na CNN, pa udri po Srbima...

Postojao je i teror policije, i zlocini, ali razlog da toliko ljudi predje granicu sa Albanijom sigurno nije, to je bila farsa, ali efektna za kupovinu publiciteta... posle su se svi oni vratili, a jos uz njih se nakacilo i hiljade onih koji nikad nisu bili na Kosovu...

Etnickog ciscenja nije bilo dok prve NATO bombe nisu pale, tako da argumentacija da je to izazvalo bombe je laz, a istina je da se jos pre NATO bombardovanja citave oblasti bile pod kontrolom UCK, u reonima Srbice, Kline, Maliseva, tamo nisu ni smeli da pridju srpski policajci. Namerno su izazivali policajce, onda su ovi prekomerno odgovarali, i to je bio povod za pokretanje bombardovanja. Jos kad se Ricard Holbruk slikao bos sa albanskim teroristima je bilo jasno cija je to kuhinja, sve posle je bio jedan jeftini holivudski film...

Samo nek se zavrsilo to sve, nema tu suzivota, svako u svoju kucu i mirna Backa...
ovaj sam ti komentar propustio, kazes "nema tu suzivota" - a ja bi jedno pitanje da postavim, kako majku mu za srbe nema suzivota s hrvatima, pa nema ni s bosnjacima, pa ne ide ni s albancima, pa se ni s crnogorcima ne moze bas najbolje? KAKO TO - to meni nece nikad uci u glavu? evo vidi, imas recimo bosnjake i albance u crnoj gori, i sigurno im tamo pogotovo za vrijeme milosevica nisu cvjetale ruze, stavise mnogi su zaplatili...evo sad crna gora je nezavisne, i izgleda da sve nekako funkcionira, tesko je nije jednostavno ne tece med i mlijeko, al ide puno bolje nego je bilo ranije otkako su crnogorci promjenili politiku, i ne vidis da se ni bosnjaci ni albanci u recimo beranima, rozajama, ili ulcinju zatvaraju u neka geta i odbijaju bilo kakvu saradnju s crnogorskom vlascu, kao srbi na kosovu....

kako je to moguce za svakoga, al nekako srbima ne ide nikako, i stalno govore nema tu suzivota - nije nema suzivota, nego ti neces da zivis zajedno, hoces sve po svom i eventualno da satres sve ostale, i onda se cudis kako "nema suzivota"
Abacija

#159 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Abacija »

Johny wrote:Cetnici su formacija posle WW1 u Makedoniji, kasnije su u WW2 Drazine odrede nazivali tako iako nisu imali mnogo veze sa ovim prvim... i jedni i drugi su bar bili odraz prve Juge, rojalistickog sistema, protivnici komunista i bliski zapadnim silama...

Nazivati paravojne formacije, bradate alkose, psihopate koje su sejale zlo 1991-1995 cetnicima je trag proslog vremena, oni su uglavnom bili komunisticki mutanti bliski "majci" Rusiji, vodjeni budalom kao sto je Seselj...

Ne mislim da su ni jedni cetnici bili dobri, ali nazivati jednim nazivom sve njih je neozbiljno, mesaju se babe i zabe.
Jesu li se JNA, MUP Srbije i Crne Gore, tzv. VRS i VRSK i citav folklor paravojnih formacija pod direktnom komandom predsjednika Srbije ili SR Jugoslavije koristili fasistickim metodama vodjeni fasistickom ideologijom o Velikoj Srbiji, JESU. Da li su se te jedinice same nazivale cetnicima, JESU. I tebi je onda jos uvijek problem da saberes 1 i 1. A kako bi te ja slatko oborio iz matematike. :-) :lol: Sjedi 1! :mrgreen:
Haris.ba

#160 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Haris.ba »

KatarinaKosaca wrote: kako je to moguce za svakoga, al nekako srbima ne ide nikako, i stalno govore nema tu suzivota
Ma sve ti je to vatikansko - masonska zavjera protiv Srba. Jednostavno svi su protiv njih. Zbog njih se vode svjetski ratovi, zbog njih ce poceti treci svjetski, i to na Kosovu. To ti je jednostavno tako.
Abacija

#161 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Abacija »

Johny wrote:
limanac wrote:Da li ste culi da je radikalska odbornicka grupa u Skupstini Srbije nedavno, tokom jedne od pauza izmedju skupstinskih zasedanja, u toj istoj skupstini na sav glas pevala u horu "Sprem'te se, sprem'te cetnici!"? Bilo je u ovdasnjim novinama o tome.

I onda jos neko kaze sto ih ja tako zovem! Oni se uopste ne vredjaju zbog toga. Naprotiv, ponose se sto su cetnici.
Ma mogu oni da pevaju sta hoce, to nije bitno u ovoj diskusiji...

Ja ti govorim da istorijski Seseljeve budale nemaju skoro nikakvih dodirnih tacaka sa izvornim cetnicima, Seselj je ismevao kralja da se usrao, a Karadjordjevic i kruna su bile svetinje za cetnike u ww2.

NIje to mnogo ni vazno, zovi ih kako hoces, meni to zvuci glupo, ali ako tebi nije, samo napred...

Ono sto jeste vazno je sta su ti radikali radili i sta rade, pravili su stetu 90-ih, ali od kad je pao Sloba oni su glasna manjina, bez ikakvog faktickog uticaja na dogadjanja u zemlji, ima ih sve manje, raspoluceni su, obezglavljeni i bauljaju pijani od svojih neuspeha, na sledecim izborima nece preci 10%

Lana, nemoj da minimiziras Mladicevo delo, covek je najveca bruka i sramota za Srbiju, da ga ne traze u Hagu, ja bi ga ovde osudio za primer da nikad vise takva bitanga ne bude uzor ikome!
Evo ti ovdje izvornih cetnika zajedno sa ustasama
Image

i nacistima
Image
http://img132.imageshack.us/img132/3899/file0018eu4.jpg

Znaci, po tebi je bolje biti saveznik sa nacistima dok ovoliko branis "prave" cetnike? :-)

Pitam se da li to opravdavas i Jasenovac? :shock:
Johny

#162 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Johny »

dallton wrote:
ovaj sam ti komentar propustio, kazes "nema tu suzivota" - a ja bi jedno pitanje da postavim, kako majku mu za srbe nema suzivota s hrvatima, pa nema ni s bosnjacima, pa ne ide ni s albancima, pa se ni s crnogorcima ne moze bas najbolje? KAKO TO - to meni nece nikad uci u glavu? evo vidi, imas recimo bosnjake i albance u crnoj gori, i sigurno im tamo pogotovo za vrijeme milosevica nisu cvjetale ruze, stavise mnogi su zaplatili...evo sad crna gora je nezavisne, i izgleda da sve nekako funkcionira, tesko je nije jednostavno ne tece med i mlijeko, al ide puno bolje nego je bilo ranije otkako su crnogorci promjenili politiku, i ne vidis da se ni bosnjaci ni albanci u recimo beranima, rozajama, ili ulcinju zatvaraju u neka geta i odbijaju bilo kakvu saradnju s crnogorskom vlascu, kao srbi na kosovu....

kako je to moguce za svakoga, al nekako srbima ne ide nikako, i stalno govore nema tu suzivota - nije nema suzivota, nego ti neces da zivis zajedno, hoces sve po svom i eventualno da satres sve ostale, i onda se cudis kako "nema suzivota"
Prvo ono iz predhodnog posta, rekao sam da je bilo policijske torture, ali da to nije razlog da 800 000 ljudi napusti svoju kucu i krene u gudure Albanije... da ih je pobeglo 50-100 hiljada, ok, ali ova brojka je ogromna i nemoguce je napraviti takav pakao da u 2 meseca pobegne toliko ljudi, i zato kazem da je to uglavnom bilo dogovoreno, a neki su bezali iz realne opasnosti... da je stvarno postojao toliki teror onda oni sto su ostali a njih je milion bi bili masakrirani, a nije poginulo vise od 10 000 Albanaca tokom celog rata...

Ajmo dalje...ok, Srbi ne mogu sa ni sa kim, a sto Hrvati nisu mogli sa Srbima, sto su bezali iz Juge jos od "hrvatskog proljeca" 70-ih, sto su ih izbacili iz ustava, a bili su konstitutivni narod(nemoj samo da mi kazes da je to zbog jogurt revolucije :-) )... Govorimo ovde o drzavama a ne dal neko trpi nekog komsiju pored sebe koji nije iste nacionalnosti... pusti ti Berane, ali ako vec dajes taj primer upravo na tom podrucju odigralo se najvece bratoubistvo izmedju cetnika i partizana(muslimana da i ne govorim)...

Kada govorim o dve kuce izmedju Srba i Albanaca govorim o 2 drzave(sta cemo sa trecom drzavom Albanijom?! :-) ), ne mozes da zivis majorizovan u drzavi u kojoj srpske manastire stare 1000 godina proglasavaju za vizantijske i ilirske, pitaj Kosacu(ne onu rahmetli nego ovu domacu :wink: ) kako izgleda stvarna situacija na Kosovu za Srbe koji su ostali... to je tuga i ocaj! Pitaj nekog Albanca sta misli o suzivotu sa Srbima, nece ni da cuju, pa da ih nisu zaustavili Ameri u Caglavici etnicki bi ocistili celo Kosovo...

Ti za to imas razumevanja, oni su tvoj tim, radujes se svakoj vesti u kojoj su oni KAO zeznuli Srbe, a i ne znas kakva je situacija na terenu, za pocetak autobus Sarajevo-Gracanica(Laplje Selo, Caglavica, Suva Reka, Osojane)... da vidis logore 21. veka!
Johny

#163 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Johny »

Abacija,

Ne brini za moju matematiku, imao sam ih 3 na faxu i sve sam to pojeo na ispitima :wink:

Evo i sam navodis neke slike, kakve veze imaju oni sa radikalima, seseljevcima, arkanima, osama, skorpionima...

Ima veze, to sto su Srbi(bilo je cetnika i Hrvata u dalmaciji :-) :razz: ) i sto su ubijali ljude... sve ostale analogije nemaju veza sa vezom, 50 godina razlike, drugi neprijatelji, totalno izmenjena slika sveta, ideologija... nisu se srpski vojnici iz 91-95 zvali cetnici nego ih je Seselj tako krstio, ali nigde nije bilo zvanicnog naziva sa tim imenom.

Mogu ja da kazem i da sam Eskim, al to je smesno.
dallton

#164 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by dallton »

pa ako svi bjeze od tebe, i neki se konflikti ponavljaju u kojima si ti jedna strana a druga strana se stalno mijenja (hrvati, pa muslimani, pa albanci, pa crnogorci), onda bi se ja zapitao ima li mozda neki problem do mene ili je bas sva krivica na drugima?
Abacija

#165 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Abacija »

Johny wrote:
dallton wrote:ma ja, opet je neko te nasere i haradinaje pustio preko stele...

ne radi se tu o mladicu niti o srebrenici - pogledaj koliko je spisak presuda pa ces vidjeti razmjere...
nije etnicko ciscenje - provedeno u svakom gradu u BiH gdje je srpska vojska bila - saobracajni prekrsaj pa da se zaboravi...o konclogorima da ne pricam, i silovanja i ostalo...

sve su to kriminalna djela koja zahtjevaju masovno ucesce stanovnistva, ne treba biti narocito pametan da se to skonta

a ovo razdvajanje pca i njegove pozadine nece proci - znaju svi sta se radilo, i kad se podrzava jedno podrzava se sve , to je tako i tako ce i ostati
Nema spora, bilo je i etnickog ciscenja, i genocida, i silovanja... i za to su optuzeni svi vrhovnici od Krajisnika, Biljane Plavsic, Karadzica, Mladica, preko generala koji su vodili logore i napravili pokolj u Srebrenici. Svi oni su osim Mladica u Hagu i bice dozivotno u zatvoru. Haag je definisao Srebrenicu kao genocid i ni to nije upitno.

Ajde ti meni navedi i jedan rat bez silovanja, rusenja, genocida... nema ga, ako mislis da rat u Bosni predstavis kao neki presedan, to je neozbiljno. Razumem da te se on mnogo vise tice nego ostali zato sto je bio u tvojoj zemlji, ali gledano sa strane to je samo jedan u nizu ratova koji se vode na svetu. Ja to ne opravdavam, gadim se svih tih stvari, ali isto tako se gadim da predstavljas Srbe kao neke izrode koji su radili ono sto niko nije radio.

Nemci su u ww2 ucinili 100 puta gore stvari pa ih niko nije kaznio ukidanjem drzave, izgubili su deo istocne Prusije, bili podeljeni 50 godina, ali danas su uz Engleze najaca drzava u Evropi.
Pa koji vrag je Srbija zapocela rat?! Po tebi su sve ove strahote koje su se desile Bosancima i Hercegovcima samo nesto sto spada pod definiciju rata?! :shock:

Sa ovim tvojim opravdanjem si upravo odgovorio svojoj koleginici po ideologiji @lanni na njeno pitanje - Subject: 10 godina od NATO udara na Miloševića
lanna_sm wrote:
Nato napadi bili su mjera za zaustavljanje moguceg genocida nad albanskim narodom.
zasto sada ne spase srbe koji zive tamo?
Eto draga @lanna, to sto se desava na Kosovu je nesto sto se mora desiti jer, pobogu, "nema nijednog rata bez bez silovanja, rusenja, genocida". :roll:
dallton

#166 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by dallton »

ma to se principi mjenjaju u zavisnosti na koga se primjenjuju - ako je u BiH onda je "genocid ocekivana stvar koja se dogadja u svakom ratu"...ako je u hrvatskoj, onda vise nije ocekivano, nego je to odjednom (fakticki netacno) "najvece etnicko ciscenje" (a bez da se spomene da je nekih 150.000 hrvata prije toga "njezno istjerano" iz krajine, to valjda potpada pod "ocekivano") ...ako ja na kosovu, e onda vise nije ocekivano nego je to "flagrantno krsenje medjunarodnog prava itd" (naravno bez da se spomene ko je ta ista prava krsio jedno 20 godina prije toga...

i tako, principi su najvazniji :roll:
Johny

#167 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Johny »

dallton wrote:pa ako svi bjeze od tebe, i neki se konflikti ponavljaju u kojima si ti jedna strana a druga strana se stalno mijenja (hrvati, pa muslimani, pa albanci, pa crnogorci), onda bi se ja zapitao ima li mozda neki problem do mene ili je bas sva krivica na drugima?
Nije sve to tako jednostavno, predstavljas kao deciju igru, svi beze a jedan ih juri...nisu to zmurke...

Titova Juga je bila bila sastavljena od 6 republika, to se sve nekako drzalo dok je bilo para, kredita, razvoja... posle 80-te kola krecu nizbrdo ekonomski i politicki, cak i svetski trendovi kao sto je raspad SSSR i Varsavskog bloka isli su u prilog disolucije Jugoslavije... znaci, svi narodi su zeleli pre svega samostalnu drzavu, a ne beg od Srba... ovo prvo je najvaznije, a drugo je tek bilo opravdanje, a u nekim slucajevima i nuzda...

Crnogorci su bili vatreniji nacionalisti od Srba pocetkom 90-ih, na izborima 97 Milo je za sitno dobio Momira i polako krenuo da indoktrinira mase sa totalno drugom ideologijom od one koju je promovisao kao najbolji Slobin djak, da je slucajno dobio Momir(a malo je falilo) oni bi dalje guslali o Karadjordju, Njegosu i velikim Srbima... sva sreca pa se ovako zavrsilo, morao je raspad Juge da bude potpun da bi ponovo pocele da se grade veze...

Odnosi Srbije i Slovenije su odlicni, i ekonomski i politicki, sa Hrvatima imamo jako uzlaznu liniju u zadnjih par meseci, sa Makedoncima isto, ostaje jos BIH i KOsovo, tu su stvari zamrsene, ali resice se i to...
dallton

#168 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by dallton »

ma nista nije jednostavno...neces vjerovati - ono sto je hitler govorio da je njemacka nepravedno kaznjena poslije prvog svjetskog rata - bio je sto posto u pravu, ali zakljucak i akcija koji slijede iz toga nisu bili prihvatljivi...to ti je to...

ono sto sam gore napisao o principima - poenta je da motka ima dvije strane, i cas udara po jednoj strani cas po drugoj, i naivno je uzdati se (za male narode koji sanjaju neku velicinu) da ce motka biti uvijek u tvojim rukama ili da ces izbjeci udarce lako
Last edited by dallton on 06/05/2009 17:48, edited 1 time in total.
Prozor

#169 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Prozor »

Johny wrote:
dallton wrote:pa ako svi bjeze od tebe, i neki se konflikti ponavljaju u kojima si ti jedna strana a druga strana se stalno mijenja (hrvati, pa muslimani, pa albanci, pa crnogorci), onda bi se ja zapitao ima li mozda neki problem do mene ili je bas sva krivica na drugima?
Nije sve to tako jednostavno, predstavljas kao deciju igru, svi beze a jedan ih juri...nisu to zmurke...

Titova Juga je bila bila sastavljena od 6 republika, to se sve nekako drzalo dok je bilo para, kredita, razvoja... posle 80-te kola krecu nizbrdo ekonomski i politicki, cak i svetski trendovi kao sto je raspad SSSR i Varsavskog bloka isli su u prilog disolucije Jugoslavije... znaci, svi narodi su zeleli pre svega samostalnu drzavu, a ne beg od Srba... ovo prvo je najvaznije, a drugo je tek bilo opravdanje, a u nekim slucajevima i nuzda...

Crnogorci su bili vatreniji nacionalisti od Srba pocetkom 90-ih, na izborima 97 Milo je za sitno dobio Momira i polako krenuo da indoktrinira mase sa totalno drugom ideologijom od one koju je promovisao kao najbolji Slobin djak, da je slucajno dobio Momir(a malo je falilo) oni bi dalje guslali o Karadjordju, Njegosu i velikim Srbima... sva sreca pa se ovako zavrsilo, morao je raspad Juge da bude potpun da bi ponovo pocele da se grade veze...

Odnosi Srbije i Slovenije su odlicni, i ekonomski i politicki, sa Hrvatima imamo jako uzlaznu liniju u zadnjih par meseci, sa Makedoncima isto, ostaje jos BIH i KOsovo, tu su stvari zamrsene, ali resice se i to...
Ovo je istina.
Abacija

#170 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Abacija »

Johny wrote:Abacija,

Ne brini za moju matematiku, imao sam ih 3 na faxu i sve sam to pojeo na ispitima :wink:

Evo i sam navodis neke slike, kakve veze imaju oni sa radikalima, seseljevcima, arkanima, osama, skorpionima...

Ima veze, to sto su Srbi
E ovo boldirano moze samo kod paranoicnog covjeka. :lol:
Johny wrote:(bilo je cetnika i Hrvata u dalmaciji :-) :razz: ) i sto su ubijali ljude... sve ostale analogije nemaju veza sa vezom, 50 godina razlike, drugi neprijatelji, totalno izmenjena slika sveta, ideologija... nisu se srpski vojnici iz 91-95 zvali cetnici nego ih je Seselj tako krstio, ali nigde nije bilo zvanicnog naziva sa tim imenom.

Mogu ja da kazem i da sam Eskim, al to je smesno.
Ista im je ideologija, isti folklor, iste metode ratovanja (udri po civilima :x), a i povlacenja ("jeb.. ti puru koji kur.. sam dolazio u Bosnu" se moglo cuti od cete dok je jednom rukom bacao ranac i pusku a drugom navlacio caksire da mu ne spadnu :mrgreen: :dance: :run: ).
Johny

#171 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Johny »

dallton wrote:ma nista nije jednostavno...neces vjerovati - ono sto je hitler govorio da je njemacka nepravedno kaznjena poslije prvog svjetskog rata - bio je sto posto u pravu, ali zakljucak i akcija koji slijede iz toga nisu bili prihvatljivi...to ti je to...

ono sto sam gore napisao o principima - poenta je da motka ima dvije strane, i cas udara po jednoj strani cas po drugoj, i naivno je uzdati se (za male narode koji sanjaju neku velicinu) da ce motka biti uvijek u tvojim rukama ili da ces izbjeci udarce lako
Ovo se slazem...
dallton

#172 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by dallton »

kao sto je istina da su odnosi srba i albanaca nikad bolji, ili recimo da odnosi bosnjaka i srba....to nije ni vazno, nego je bitno kako se desilo, kome i zasto - a posto znamo kome se desilo i zasto, da mozemo lijepo obratiti paznju na buduce neke "ideje", posto su neki puni ideja
Prozor

#173 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Prozor »

"ideja," zvuci malo normalno.... ja ne znam kako nazvati "ideje" da je stotine hiljada albanaca dobrovoljno otislo u izbjeglicke kampove albanije, pod dirigentskom palicom nato-a, sve da bi optuzili nevinu srbiju, i dali amerima adut za bombardovanje, jer poznato je da bez toga nikako nebi mogli bombardovat, a srbi samo malkice previse batinali, a i to su ih izazvali, jer tako je sladak muhadzerski zivot.....
dallton

#174 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by dallton »

Prozor wrote:"ideja," zvuci malo normalno.... ja ne znam kako nazvati "ideje" da je stotine hiljada albanaca dobrovoljno otislo u izbjeglicke kampove albanije, pod dirigentskom palicom nato-a, sve da bi optuzili nevinu srbiju, i dali amerima adut za bombardovanje, jer poznato je da bez toga nikako nebi mogli bombardovat, a srbi samo malkice previse batinali, a i to su ih izazvali, jer tako je sladak muhadzerski zivot.....
metafora mi je bila preblaga, slazem se ...
oddodood

#175 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by oddodood »

Što se tiče Kosova i stvaranja strateške zaleđine (velike, neslavenske - nesrpske - neruske!) Albanije, stvar je tradicionalno jasna: Srbi i, na nesreću – ne samo oni, plaćaju ceh njihovih rusofilskih oligarhija. Nisu ništa naučili sa sistematiziranim protjerivanjem Bosne sa (toplog) mora. Bit će vrlo interesantno pratiti razvoj situacije sa Crnom Gorom. Uz nesebičnu pomoć upravo onih kojima je koncept (velike) Albanije od strateškog značaja, Crna Gora je pocrnogorčena. Vjerovatno je da će čim prije biti i evropizirana. Međutim...!?
Post Reply