Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
prilagodjena

#151 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by prilagodjena »

pa onaj moderni dizajn uz akademiju ide kao i ona nova zgradurina na marindvoru uz austrougarske zgrade...kod nas svi tjeraju svoje
radio_sa

#152 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by radio_sa »

Ovaj most će biti prelijep kad bude gotov.
ins

#153 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by ins »

E kako se u Sarajevu nekad dobro "uklapalo":

Image

:sax:
Control panel

#154 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Control panel »

doso je ko govno u bazenu

most i okolina bas se slazu.
BHF_Manijak

#155 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by BHF_Manijak »

ins wrote:Same old story :run:

Sve dok se prave idiotske ruzne zgradurine, svi sretni sute. Sute cak i kada se u At Mejdanu izgradnjom dzamije napravi najgrublji atak na samo biće ovog grada u zadnjih 100 godina.

Ali zato cim se napravi nesto sto donosi bilo kakav svjezi zrak u smrdljivu kotlinu, nebitno lijepo ili ruzno, gomila pocinje da se okuplja, i pocinje da se glasa: trg, parkovi, fabrike, evropa, zagreb, njujork....

Zasto? Jer mediokriteti se boje samo jednog. Promjene.
Pa dzamija je tu bila prije svih tih objekata, ne kontam u cemu je problem?! "Vratila" se na staro mjesto, sta je sad trebalo reci "ne uklapa se, bjez' ba necemo je ni gradit"?

@Maniac, pa da je tako ko sto ti kazes, koliko samo ljudi bi gradom islo zatvorenih ociju da ne gleda raznorazne grozote od gradjevina, koje se ne uklapaju u ambijent! :mrgreen: Dakle nije rjesnje "zatvori oci i suti, pravi se koda ga nema", to je bjezanje od problema ko sto je i vecina stvari kod nas bjezanija. Ovdje je par strucnih ljudi reklo argumentovano zasto ovakav most ne bi se trebao naci tu gdje se nasao, a nisu pisali sto im je eto drago da pisu ili da seru, kako hoŠ!
bijela

#156 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by bijela »

ne znam kako će ovo izgledati, ali znam da se, na primjer, zgrozim svaki put na ono šareno osvjetljenje ćumurije :sad:
pin-up

#157 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by pin-up »

Most možda bude i Ok, uklapao se sa Akademijom ili ne, ja samo nisam sigurna da se i uz Miljacku "uklapa", ona je nekakva sva oskudna, čini mi se da zahtijeva delikatnije mostove.
poznanik

#158 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by poznanik »

pin-up wrote:Most možda bude i Ok, uklapao se sa Akademijom ili ne, ja samo nisam sigurna da se i uz Miljacku "uklapa", ona je nekakva sva oskudna, čini mi se da zahtijeva delikatnije mostove.
Šta je delikatniji most, kakav je to oblik, ili šta?
BHF_Manijak

#159 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by BHF_Manijak »

bijela wrote:ne znam kako će ovo izgledati, ali znam da se, na primjer, zgrozim svaki put na ono šareno osvjetljenje ćumurije :sad:
Sto, u hippie bojama, bas je fensy? :mrgreen: :lol:
pin-up

#160 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by pin-up »

poznanik wrote:
pin-up wrote:Most možda bude i Ok, uklapao se sa Akademijom ili ne, ja samo nisam sigurna da se i uz Miljacku "uklapa", ona je nekakva sva oskudna, čini mi se da zahtijeva delikatnije mostove.
Šta je delikatniji most, kakav je to oblik, ili šta?
Ovaj izgleda kabasto, a to bez neestetskog uticaja na okolinu mogu "iznijeti" neke maalo veće rijeke od Miljacke.
Kako god, možda tako izgleda samo jer je u fazi izgradnje.
maxell_sarajevo

#161 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by maxell_sarajevo »

bijela wrote:ne znam kako će ovo izgledati, ali znam da se, na primjer, zgrozim svaki put na ono šareno osvjetljenje ćumurije :sad:
Mislis na gay bridge? :D
atko

#162 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by atko »

nije vise cumurija nego pederli-cuprija:D
mrtva kokoš

#163 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by mrtva kokoš »

svakako se ona manifestacija odrzava tamo, stoga je i logicno da most budes sharen :lol: :lol:
atko

#164 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by atko »

a vezano za nasov teme ... ne postoji ruzna gradjevina ... nego samo potrebno vrijeme da oko ogugla :D

morate shvatiti da se tu predlozi 100 idejnih rjesenja da bi bilo uvijek onih kojima se to ne uklapa ... bla bla bla

mislim da sam to nekad rekao na pocetku teme ... mene tangira to sto se iza scene dogovaraju biznisi i mlati lova na racun gradjana ... namjestaju se tenderi ... izmisljaj use poslovi samo da neko dobije poso ... sfusere seradovi ... onda se opet svako malo placaju sanacije ... itd itd ... a masa i dalje mlati slamu o zavrtulkju na mostu :-)
suncica24

#165 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by suncica24 »

BHF_Manijak wrote:
ins wrote:Same old story :run:

Sve dok se prave idiotske ruzne zgradurine, svi sretni sute. Sute cak i kada se u At Mejdanu izgradnjom dzamije napravi najgrublji atak na samo biće ovog grada u zadnjih 100 godina.

Ali zato cim se napravi nesto sto donosi bilo kakav svjezi zrak u smrdljivu kotlinu, nebitno lijepo ili ruzno, gomila pocinje da se okuplja, i pocinje da se glasa: trg, parkovi, fabrike, evropa, zagreb, njujork....

Zasto? Jer mediokriteti se boje samo jednog. Promjene.
Pa dzamija je tu bila prije svih tih objekata, ne kontam u cemu je problem?! "Vratila" se na staro mjesto, sta je sad trebalo reci "ne uklapa se, bjez' ba necemo je ni gradit"?

@Maniac, pa da je tako ko sto ti kazes, koliko samo ljudi bi gradom islo zatvorenih ociju da ne gleda raznorazne grozote od gradjevina, koje se ne uklapaju u ambijent! :mrgreen: Dakle nije rjesnje "zatvori oci i suti, pravi se koda ga nema", to je bjezanje od problema ko sto je i vecina stvari kod nas bjezanija. Ovdje je par strucnih ljudi reklo argumentovano zasto ovakav most ne bi se trebao naci tu gdje se nasao, a nisu pisali sto im je eto drago da pisu ili da seru, kako hoŠ!
Dzamija je bila.
I srusena je.
Ovo sto je napravljeno nije stara dzamija. Ona se ne moze ponovo napraviti. Jer je srusena. I nema ostataka iz kojih bi se rekonstruisala. Tako da ovo sto je napravljeno... pa, nije cak ni replika stare dzamije. Nego proizvoljna prezentacija sumljivog kvaliteta i arhitektonskog izricaja.
Koja je sto je najgore i najtuznije unistila ono najvrednije sto je ostalo kao uspomena na dzamiju: njene ostatke, tj. temelje.
Tako da smo na kraju dobili dzamiju koja nema nikakvu arhitektonsku vrijednost, koja ujedno je unistila ostatke necega sto je imalo kulturno-historijski znacaj, koja nema upotrebnu vrijednost (Careva dzamija je preblizu da bi je imala) i koja nema nikakvu vezu sa prostorom u kojem se nalazi.
Dzamiju koja je cisti simbol izraza mocnika koji drmaju gradom (sjetite se samo ko je finansirao projekat...).

A sto se tice mosta... Libeskind je daleko brutalniji u svojim vezama novog ka starom... pa iako osporivane njegove interpretacije zatecenog prostora ipak imaju svoje mjesto u arh. teoriji (ako me neko uputi kako da uspjesno priheftam sliku, cu da nacrtam o cemu govorim... jer mi nije cilj da pametujem, nego da analiziramo i promisljamo o nasem gradu sa vise gledista).
Sto znaci da nije problem u tome smije li se pred staru eklekticnu zgradu Akademije staviti most suvremenog izraza.
Problem nije u tome.
Prvi problem je u ovome sto je chisum govorio: sta se dobilo sa ovim mostom (btw, na renderu izgleda i dosta siri i po istom se cinilo da je ovaj loop zapravo trg... sto ocigledno nece biti slucaj) i da li se ista rijesilo i poboljsalo njegovom izgradnjom.
Drugi problem je u samoj relaciji idejno rjesenje - izvedeno rjesenje... jer ocito to dvoje nije isto. Puno se izgubilo realizacijom (kao sto rekoh, profili su mnogo tanji na renderu, suzavaju se ka loopu koji je blago nakosen, prostor pod lukom je dosta siri, kao i sam most sveukupno i cijela konstrukcija se cinila laganija i sa drugacijim arh. izrazajem).
I treci problem je sam proces... koji nam je ocigledno kriticna boljka, jer... od Ilidze pa do Carsije nema plana, smisla, cilja u izgradnji i planiranju prostora... vec je sve svedeno na ho-ruk izricaje koji se plasiraju kako kome prahne. I kako kome koja banka se tutne u rukav.
suncica24

#166 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by suncica24 »

PS: http:// www. radiosarajevo. ba/upload/images/gallery/foto/032012/mostispredalu/05.JPG

neka neko postavi uporedo sa slikom rendera (projekta)...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#167 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Truba »

ponekad je potreban laik da ocijeni struku
jer je neutralan
ne preferira nikakve stilove niti druge arhitekte niti slijedi kakav pravac...

most i nije nešto :?
shin

#168 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by shin »

Moderno se itekako moze uklopiti sa starim dijelom grada.

Kralj, aga, šah, sultan
http://en.wikipedia.org/wiki/Norman_Fos ... hames_Bank

Image

Image

Sta covjek od reichstaga napravi :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Reichstag_(building)
crusader

#169 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by crusader »

Tvorci ovog remek djela su mladi "arhitekti": Adnan A, Bojan K i Amila H, a realizacija mosta porezne obaveznike kostat ce 1,8 miliona KM. :-) :-) :-) Ja cu za te pare napraviti repliku mosta Mehmed Pase Sokolovica jbt. Zanimljivo je vidjeti da su mostovi pravljeni prije 500 godina hiljadu puta ljepsi od ovih danasnjih, arhitekti tog doba nisu imali kojekakve diplome al su ljudi znali znanje :dance: Ovi danasnji mogu diplomom samo pakas obrisati.
FrankSlade

#170 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by FrankSlade »

Ova diskusija me podjseca na hajku na spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva, koji se na kraju dokazao kao uspjesan projekat. Istina je sto je "ins" rekao, Sarajlijama najvise smetaju novosti i promjene.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#171 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by sabina1 »

Svaki most na ovoj lokaciji je uspjeh , s obzirom da je bio nužno potreban. Ukoliko se nalazite recimo pred Socijalnim a trebate hitno u Poštu , trebalo je preći trostruku razdaljinu sa najbližim mostovima. Što se tiče izgleda , neka malo i eksperimentisanja. Svi nam mostovi izgledaju po urbanističkim planovima iz 1860 ili 1960 .
chuchumbamayumbe

#172 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by chuchumbamayumbe »

FrankSlade wrote:Ova diskusija me podjseca na hajku na spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva, koji se na kraju dokazao kao uspjesan projekat. Istina je sto je "ins" rekao, Sarajlijama najvise smetaju novosti i promjene.
Po čemu se spomenik ubijenoj djeci Sarajeva pokazao uspješnim?
Po kojim parametrima?!
FrankSlade

#173 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by FrankSlade »

chuchumbamayumbe wrote:
FrankSlade wrote:Ova diskusija me podjseca na hajku na spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva, koji se na kraju dokazao kao uspjesan projekat. Istina je sto je "ins" rekao, Sarajlijama najvise smetaju novosti i promjene.
Po čemu se spomenik ubijenoj djeci Sarajeva pokazao uspješnim?
Po kojim parametrima?!
Po tome sto je u toku kratkog vremena postao skoro pa simbol grada. Idi na flickr, tripadvisor, ili bilo koji drugi turisticki sajt i vidjeces da ga skoro svi turisti slikaju, i da ga cesto i hvale.
Bullet Tooth Tony

#174 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Bullet Tooth Tony »

Jer ne znaju sta je ... pa sam vidio bruku slika mladih turista koji se pored toga slikaju sa podignuta dva prsta kao simbol pobjede ... tuzno
Bullet Tooth Tony

#175 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Bullet Tooth Tony »

Taj "simbol" grada je kostao koliko i azil za 500 pasa, na 5 godina.
Zelis da kazes da je to bila bolja opcija od spomenika djeci ?

Pa ja bi prebolio i veci dio novca da se tamo nalazi statua uplakane majke i djeteta, da kad stranac dodje da vidi da zaplace a ne da se smije ...
Locked