kakavdanakneiskustvu wrote:kinu wrote:Ja ovo licno nisam procitao i molio bih te da mi kazes gdje ovo mogu naci na rekla kazala ne reagujem, sa Bregom sam igrom slucaja sjedio u Poljskoj licno kad je tamo imao koncerte sa lokalnom pjevacicom Kaja 97; 98-e na temu politike covjek ni a ni be do duse nije se sjedilo satima ,do tada ga licno nisam poznavao.
Sto se tice naseg misljenja o tome kako je ko od medijskih licnosti trebao reagovati tih godina to je upitno nismo svi isti nema svako muda i ljudi su se nalazili u razlicitim situacijama.
Kako si ti npr. reagovao na Srbijanske sportiste kad je bombardovan Beograd Target na dresovima ,meni je to bilo smijesno jer sta je to u stvari promijenilo .
ovo na početku,ne znam na šta konkretno misliš.
ok,znam da nismo svi isti,poštujem to,i nije meni problem što je on u sarajevu,neka ga,sloboda kretanja postoji,nego što ga u udarnom terminu javne tv ugošćuju a da ga ne pitaju i neka škakljivija pitanja,to je isto kao da dovedu kusturicu i ne pitaju ga ništa o njegovim stavovima koji su svima poznati
Pa na to gdje je reka da nece svirat u Alijinom sarajevu i da je Karadzic jadan covjek.
Pazi ja ovdje nemam namjeru biti Bregin advokat mene licno zaboli za njega , ja nisam iz Sarajeva ali mislim da se Sarajlije ne bi tek tako trebali odrcat svih starih Sarajlija ipak je Sarajevo glavni grad i treba imat vise starih Sarajlija danas nije tako, jadan je grad koji nema staru raju ( po cemu je Sarajevo prije rata bilo poznato raja i papci a papci su vecinom bili svi koji nisu iz Sarajeva to mi je uvijek smetalo al tek poslije rata sam skontao da je to bilo ok. ) mozda i grijesim al gledajuci dnevnike i stalna hapsenja narko dilera i kriminalaca ubistva po Sarajevu ne bih rekao
( bil ti i svi ostali radije Bregu nego njih u gradu ). Naravno ne mislim da svima treba oprostit al barem nekim, jer rat je prosao i sto je bilo bilo je dokle god se bude potezao nema nama u EU ( koji cemo im k..c ovakvi kakvi smo pa ni sami se ne mozemo ).
A sto se televizije tice pa to je problem urednistva al ako su mu reli da nece onda
ups al kritike na racun TV ovdje svi kolko ja vidim peru uglavnom Bregu.
[/quote]
ovo za alijino sarajevo je izjavio prije 2 ili 3 godine kada je dao intervju danima.
ovo za karadžića je izjavio australijskim novinama
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080923007.
sve ok ovo za povratak starih sarajlija,nemam ništa protov povratka bilo koga.[/quote]
Goran Bregović
'Da nije bilo rata, Karadžić bi ostao pjesnik'
Povodom velikog koncerta Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za vjenčanje i sahrane u sidnejskoj operi slijedećeg mjeseca, slavni balkanski muzičar dao je veliki intervju za australski list The Sydney Morning Herald.
Pored isticanja svojih velikih strasti - muzike i alkohola, Bregović je progovorio i o Balkanu, ratu u BiH, ličnosti Josipa Broza Tita, a spomenuo je i ratnog zločinca Radovana Karadžića.
Novi album Gorana Bregovića, simboličnog naziva "Alcohol", ima dva dijela. Prvi dio zove se "Rakia", a drugi "Champagne".
"Moja muzika je muzika za alkohol. U mojim ugovorima stoji da moram imati alkohol na sceni. To je dio mene. Jack Daniels je dio mene", rekao je Bregović novinarki SMH-a.
Australijanci, dobro upoznati sa balkanskom historijom i krvavim dešavanjima s početka 90-ih godina, nisu zaobišli vječnu temu balkanskog sukoba. Na pitanje o tome šta misli o hapšenju zločinca Radovana Karadžića, muzičar se nije ustručavao dati opširan odgovor.
"U ratu se najbolje vidi ko je anđeo, a ko đavo. Da nije bilo rata, on bi ostao jedan pjesnik, psihijatar, kao što je bio i dotad", rekao je.
"To su bili
mali ljudi i političari u središtu velikih historijskih događanja.
Jadni ljudi. On nije bio Tito da se mogao nositi s tom situacijom."
Zaprepaštena novinarka SMH-a nakon Bregovićevih navoda, napisala je samo:
"Jadni ljudi? Tako on definiše čovjeka čije ruke su zaprljane krvlju desetina hiljada ljudi. Da li je moguće da sam ja promašila kontekst ili je ovo još jedno uvrnuto tumačenje balkanskog horora 90-ih?"
Kao što rekoh nisam Bregin advokat i nemam namjeru bit samo komentiram temu sa svoje tačke gledišta .
Kao što piše u v.n. tekstu pitanje o tome šta misli o hapšenju zločinca Radovana Karadžića, muzičar se nije ustručavao dati opširan odgovor i zatim dvije rečenice ( veoma opširno ).
Čitajući pak između redova ovog " opširnog odgovora vidimo riječ
jadan koja na jezicima našeg podneblja ( bosanski ,srpski, hrvatski , crnski , gorski....) može imati više značenja npr:
jado - u raji čovjek papak koji nije vrijedan pomena a ni diskusije
sem toga piše i to "U ratu se najbolje vidi ko je anđeo,
a ko đavo. ( no koment )
Ne znam kako vi vidite ovaj " opširni " interviju al mene nešto nije ubijedio . Sem toga prevod sa " našeg jezika " na engleski pa opet na " naš " moež biti ko zna šta , imali smo dosta iskustva sa krivim tumačenjem svega što se ovdje dešavalo.
Opet bih ponovio ovdje se pere samo Brega pa nije on snimio interviju sam sa sobom i stavio ga na našu TV.