studiranje u Becu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Bluemore

#151 Re: studiranje u Becu

Post by Bluemore »

nema direktne veze sa studiranjem, ali moze li mi neko dati informacije o autobusnoj liniji Sarajevo-Bec, iskustva?
teletrader

#152 Re: studiranje u Becu

Post by teletrader »

Bluemore wrote:nema direktne veze sa studiranjem, ali moze li mi neko dati informacije o autobusnoj liniji Sarajevo-Bec, iskustva?
Bluemore ako ne bolijes od "hronicnog nedostatka casha" idi avionom,razlika u cijeni je 150KM u odnosu na BUS ali cijena tvojih zhivaca je neprocjenjiva...
E sad ako nisi iz sarajeva onda moras busom :(
Bluemore

#153 Re: studiranje u Becu

Post by Bluemore »

teletrader wrote:
Bluemore wrote:nema direktne veze sa studiranjem, ali moze li mi neko dati informacije o autobusnoj liniji Sarajevo-Bec, iskustva?
Bluemore ako ne bolijes od "hronicnog nedostatka casha" idi avionom,razlika u cijeni je 150KM u odnosu na BUS ali cijena tvojih zhivaca je neprocjenjiva...
E sad ako nisi iz sarajeva onda moras busom :(
pa nije bas tolisna razlika u cijeni letovi su negdje oko 480-500 KM... ali moguce da si u pravu :)
ps. hahaha za boldirano
explorer

#154 Re: studiranje u Becu

Post by explorer »

Sa BH Airlines-om je oko 420 KM. Ne znam koliko je bus, ali sati i sati "patnje" dok se ne izadje iz BiH + postrojavanje na HR/SLO granici + guzve na granicama vrijede razlike u cijeni. :)

Pogledaj i kakve su cijene sa Croatia-om ili Adria-om... :wink:
teletrader

#155 Re: studiranje u Becu

Post by teletrader »

explorer wrote:Sa BH Airlines-om je oko 420 KM. Ne znam koliko je bus, ali sati i sati "patnje" dok se ne izadje iz BiH + postrojavanje na HR/SLO granici + guzve na granicama vrijede razlike u cijeni. :)

Pogledaj i kakve su cijene sa Croatia-om ili Adria-om... :wink:

Bluemore:

Letovi su odnedavno 300KM povratna sa svim taxama ali da je kupis 10-15 dana unaprijed...Ja kupio neki dan :D
A "hronicni nedostatak casha" je vrlo rasprotranjena bolest na nasim prostorima,samo niko nece da prizna da je ima,ljudi misli da je to nesto prelazno k'o gripa...
U svakom slucaju drzhi se ti aviona,dodjes jutarnjim letom iz sarajeva i vec u 11 mozhes setati po muzejima jer znam da te shopping ne interesuje :D :D :D
Bluemore

#156 Re: studiranje u Becu

Post by Bluemore »

ma ja bih trebala biti u Becu 09. 08. tako da je prilicno knap sa jeftinim cijenama karata... evo sad sam zvala bh airlines i mozda mi uspiju po toj cijeni potvrditi rezervaciju, sto se nadam, jer bus fakat ne volem.
Inace kaze normalna cijena je 560km sto je zaista bas.
ps. hehehe, odkud znas za muzeje /shopping.... skoro pa si pogodio 95% :D
ali ja planiram da putujem dalje i Bec mi sluzi samo kao "Zwischenstation" nazalost :-D
Hvala na info!!
teletrader

#157 Re: studiranje u Becu

Post by teletrader »

Bluemore wrote:ma ja bih trebala biti u Becu 09. 08. tako da je prilicno knap sa jeftinim cijenama karata... evo sad sam zvala bh airlines i mozda mi uspiju po toj cijeni potvrditi rezervaciju, sto se nadam, jer bus fakat ne volem.
ali ja planiram da putujem dalje i Bec mi sluzi samo kao "Zwischenstation" nazalost :-D
Hvala na info!!

katastrofa 500+ KM je fakat puno ali sljedeci put ces znati da treba rezervisati kartu na vrijeme ;)
"muzeji i shopping" sta ce drugo biti,da ne dolazis da radis na crno :D :D :D?
rika

#158 Re: studiranje u Becu

Post by rika »

Bluemore wrote:ma ja bih trebala biti u Becu 09. 08. tako da je prilicno knap sa jeftinim cijenama karata... evo sad sam zvala bh airlines i mozda mi uspiju po toj cijeni potvrditi rezervaciju, sto se nadam, jer bus fakat ne volem.
Hvala na info!!
Und Doitsch kann sie auch :)
Bluemore ti si zhena mojih snova,LjuB samo oko pretisa zna skakati a mene zanemaruje :D
Kikson

#159 Re: studiranje u Becu

Post by Kikson »

kockica_kockica wrote:Nekad davno sam cula da se troskovi studija konkretno u Becu ne placaju ako si sa ovih podrucja... razlog tome je neki 100- godisnji ugovor sa Austrougarskom.. da li je proslo 100 godina???? ne znam raspitaj se... sorry nisam ti pomogla :roll:
Istina i ja sam tek saznao za to zato nasi politicari salju sinove tamo na fax npr brankovic i onda se ovaj hvali da mu stari placa godinu 150000 eura a sve đabulani ccc
teletrader

#160 Re: studiranje u Becu

Post by teletrader »

Kikson wrote:
kockica_kockica wrote:Nekad davno sam cula da se troskovi studija konkretno u Becu ne placaju ako si sa ovih podrucja... razlog tome je neki 100- godisnji ugovor sa Austrougarskom.. da li je proslo 100 godina???? ne znam raspitaj se... sorry nisam ti pomogla :roll:
Istina i ja sam tek saznao za to zato nasi politicari salju sinove tamo na fax npr brankovic i onda se ovaj hvali da mu stari placa godinu 150000 eura a sve đabulani ccc
Kakav ba ugovor kakvi bakraci,rat u BIH se zavrsio prije 15 godina i nikome u Austriji ni u Evropi nije zabremedet...
Jedno vrijeme je skolovanje u Austriji bilo besplatno za sve drzhavljane EU i dve drzhavljane zemalja u razvoju,znaci bilo da si iz Bosne,Liberije,Kurdistana ili sl. ne placas skolovanje...Ali to ne znaci da ces dobiti neku stipendiju ili da ce ti neko pokriti troskove zhivota,to moras sam....
Brankovic Junior i slicna djeca rodjena pod sretnom zvijezdom sumnjam da studira na nekom austrijskom fakultetu nego vjerovatno na nekom od americkih ili internacionalnih univerziteta u BEcu koji funkcionisu po principu:
"Plati godisnju skolarinu 20+ 000 $ ili € ispiti su multiple-choices,ko plati skolarinu taj dobije i diplomu..."
Sto se tice ostalih,ti ce se dobro napatiti dok ne diplomiraju,raja u BIH ce im prije zavrsiti fakultete,a sto se ostanka tice,to je vrlo upitno...
Bluemore

#161 Re: studiranje u Becu

Post by Bluemore »

teletrader wrote:
Hvala na info!!

katastrofa 500+ KM je fakat puno ali sljedeci put ces znati da treba rezervisati kartu na vrijeme ;)
"muzeji i shopping" sta ce drugo biti,da ne dolazis da radis na crno :D :D :D?
sto bih na crno kad mogu na bijelo ;-)
nije nego sam na proputovanju.... a nisam na vrijeme jer me drugi (uvijek su drugi krivi) zzaju za planove... ali mozd ai bude nes... :-D
Bluemore

#162 Re: studiranje u Becu

Post by Bluemore »

rika wrote:
Hvala na info!!
Bluemore ti si zhena mojih snova,LjuB samo oko pretisa zna skakati a mene zanemaruje :D
ooo Rika odkud vi u pola tri.... pa sta si skontao da zaduzis obje jel ;-)
rika

#163 Re: studiranje u Becu

Post by rika »

Bluemore wrote:
rika wrote:
Hvala na info!!
Du kannst Doitsch,des reicht ma :D
Bluemore

#164 Re: studiranje u Becu

Post by Bluemore »

rika wrote:
Bluemore wrote:
rika wrote:
Du kannst Doitsch,des reicht ma :D
bin sprachlos, hab´mein text vergessen :lol: hat jemand meinen text gesehen....
ok, nadam se da neces od mene traziti da pravim Spätzle :? :)
izvinjavam se cijenjenim forumashima na offtopicu :-D
rika

#165 Re: studiranje u Becu

Post by rika »

Du kannst Doitsch----> Ich brauchat meine bosnische Sprach(un)gewandtheit nicht übersetzten... :D
Ma kakve pa Spätzle pored maslenice :D
teletrader

#166 Re: studiranje u Becu

Post by teletrader »

rika wrote:Du kannst Doitsch----> Ich brauchat meine bosnische Sprach(un)gewandtheit nicht übersetzten... :D
Ma kakve pa Spätzle pored maslenice :D
Rika

@Bluemore je izgleda njemacki ucila gdje se prica kako je ispravno,pa vjerovatno govori kao spikerice na RTL2,kod nje sa Wienerischem neces puno postici... :D :D :D

Nego moras sa njom biti njezhan i "subtilan",inace ti ne gine na kraju

"Außer Spesen nix gewesen"

@ (sad se ja izvinjavam Bluemore na off-topicu)
Bluemore

#167 Re: studiranje u Becu

Post by Bluemore »

:lol: :lol: :lol: :lol: ima izac´

oFo Nauka i edukacija zavsicu svoju karijeru na forumu :arrow:
nista hvala na info, svima koji studiraju zelim efikasan i uspjesan studij te da se sto prije vrate u domoFinu...
rika

#168 Re: studiranje u Becu

Post by rika »

Bluemore wrote::lol: :lol: :lol: :lol: ima izac´

oFo Nauka i edukacija zavsicu svoju karijeru na forumu :arrow:
nista hvala na info, svima koji studiraju zelim efikasan i uspjesan studij te da se sto prije vrate u domoFinu...
I da ne parlaju njemacki ispravno k'o Bluemore,jer ce onda svi u Austriji misliti da se nesto kofrcite :D
threshold

#169 Re: studiranje u Becu

Post by threshold »

...
Last edited by threshold on 28/08/2010 18:29, edited 1 time in total.
Bluemore

#170 Re: studiranje u Becu

Post by Bluemore »

citaj sta ti dodje pod ruku.... i uprati one edukativne emisije na tv-u. tamo ces pokupiti dosta strucnih i znanstvenih izraza.. verbotene liebe pomaze takodjer za neki small talk.....
janje_

#171 Re: studiranje u Becu

Post by janje_ »

threshold wrote:njemacki se ne parla, njemački se šreha. :D

kan iš de' diskusion bajtreten?

de mi recite raja kako ste njemacki (na)ucili? prije nego st eotisli u austriju/njemacku? ili ste vec bili u izbjleglištvu?

ja došao do 3. štufea u rosetta stone, pa skonto da nema plaho koristi. sad uzeo članke iz novina pa prevodim, pišem strane riječi...jbg, radim. full time..
najbrzi ti je recept ako imas gdje ufatiti kakvog zeMska sto spreha.. ;)

ja sam poslije osnovne i gimnazije znao gramatiku njemackog vjerovatno duplo bolje od prosjecnog austrijanca, medjutim progovoriti je bio smor.. ali poslije pola godine konverzacijskog kursa i to je procepilo..

malo sam se mucio s beckim dijalektom, jer kontas da znas njemacki, a kad izadjes s faksa ne mozes kupit ni sendvic na tom tvom njemackom.. ;) ali profesor viertl na statistici je na simpatican nacin uveo dijalekt u predavanje, tako da ni to vise nije bilo problem..
brance

#172 Re: studiranje u Becu

Post by brance »

Pozz svima,

Posto ja imam jedan specifican slucaj, da vidim sta vi mislite o tome.
Isao sam na IB (International Baccalaureate) program u Drugoj gimnaziji, te sam ga apsolvirao sa 34 poena. Uni Wien zahtijeva 24, tako da sam to nadmasio. Imam dosta bolje uvjete od "normalnog" studenta, sto se tice administracije jer ne moram nostrifikovati diplomu, te se mogu direktno upisat gore, znaci ne moram ovdje ganjati neke faksove pa se gore upisati te nekakve papire dobiti za nastavak studija.

Posto diplomu, u originalu, tek dobijam mid-august, i tek onda mogu poslati na Uni Wien diplomu, interesuje me koliko li ce trajati da dobijem bescheid. Ja sam njima vec davno poslao dokumentaciju i kao 'predicted grades' sto su mi prije 2-3 dana vratili postom i rekli da im ipak moram poslati diplomu u originalu ili kopiju diplome. Za njemacki isto tako nemam problema, imam C2 jezicku diplomu za njemacki, a posto mi je skolovanje dosad bilo na engleskom i za to nemam problema.

Eh kada dobijem taj bescheid, rekli su mi preko maila iz ambasade da moram cekati cak do 3 mjeseca na vizu, sto je po meni dosta dugo. Jer ako i dobijem bescheid do kraja augusta, opet cu morati otici u Bec negdje sredinom septembra.

Znaci interesuje me koliko cu cekati na Bescheid od univerziteta, i da li stvarno to za vizu moze potrajati 3 mjeseca. Ipak je to studentska viza.. cuo sam da to traje 2-3 dana a ne 2-3 mjeseca.

Hvala
rika

#173 Re: studiranje u Becu

Post by rika »

threshold wrote:njemacki se ne parla, njemački se šreha. :D

kan iš de' diskusion bajtreten?

de mi recite raja kako ste njemacki (na)ucili? prije nego st eotisli u austriju/njemacku? ili ste vec bili u izbjleglištvu?

ja došao do 3. štufea u rosetta stone, pa skonto da nema plaho koristi. sad uzeo članke iz novina pa prevodim, pišem strane riječi...jbg, radim. full time..
Pa ja bih ti preporucio da se ne patis previse,nego kreni ici na intrukcije kod Bluemore-a....
Fino 80KM za dvocas od 90 minuta,pa kad dodjes u austriju da ne brukas ni sebe niti BiH
Inace ce pomisliti da si Kurd/Turchin...

P.S sa tim "iš" mozhes u austriji batina dobiti :-) :-) :-)
Bluemore

#174 Re: studiranje u Becu

Post by Bluemore »

:-D khm-khm :D
threshold

#175 Re: studiranje u Becu

Post by threshold »

---
Last edited by threshold on 28/08/2010 18:29, edited 2 times in total.
Post Reply