Prvo sam pomislio da je zajebancije...

Medjutim, vrlo mi brzo postade jasno da su u Bosni, shupku Evrope, Evrope kojoj ne pripadamo, samo ovakve gluposti, zajebancije, paradoksi i nadrealne pojave MOGUCE I ISTINITE... Ono sto bi trebalo biti progresivno, ono sto bi moglo biti neki logican slijed i teznja jednog naroda koji pokusava da uhvati korak s vremenom i ostatkom svijeta, za kojim kasni po svim pitanjima... E, to ovdje odavno ne stanuje.
Naravno, u drzavama u kojima preovladava gradjanska orijentacija, demokratija i slobode, ovakav slucaj bio bi samo jos jedna potvrda tih istih vrijednosti, a teziste bi bilo na lekciji koja se stalno ponavlja i naglasava - svi imaju pravo na zivot kojim zele da zive...
Naravno, napredan svijet bi tu poruku shvatio na jedan kosmopolitski nacin, i iz te poruke o slobodi pokusao bi crpiti upravo ono navrijednije - slobodu, sirinu, mogucnosti... Nesto na onaj fazon - "samo je nebo granica"....

S druge strane, oni nazadniji, sto su se u tom naprednom svijetu obreli gonjeni nekim zlom i nesrecom, cesto ovu slobodu shvate potpuno drugacije... Umjesto da, kad su vec tu, i kada sloboda stoji kao temeljno nacelo, iskoriste svih 7 slova ove rijeci, oni ju, kao da su prokleti, "potrose" trazeci pravo na zivot iz kojeg su pobjegli.
Ali u redu, i to je OK.... Pricamo o gradjanskom drustvu... o demokratiji koja ne zivi samo na papiru, pa je na nama da svaciju volju postujemo i prihvatimo...
MEDJUTIM, ovdje se govori o Bosni... Tada se iz diskusije iskljuce termini "gradjanso drustvo", "demokratija", "slobode", jer ih ovdje, osim na A4 formatu hiljada i hiljada rezolucija, kuraca, palaca - NEMA.
Neko rece: "Covjek je sam to platio i sagradio i ima pravo da radi sta hoce"
Naravno da ima.... Ali, gradio je i prije... gradili su mnogi drugi... Gradimo, bolje ili losije, stotinama godina.... Otkud bas sad ta ideja... Kako mu je pala na pamet DANAS?
Kako to, da se ovakvom obliku "slobode" tako agresivno tezi BASH u drzavi koja se vec uveliko podijelila na 3 tora, u kojima je biti musliman, katolik ili pravoslavac postalo jedna od glavnih referenci i garant uspjeha, u drzavi u kojoj je manje-vise sve postalo podredjeno jednoj, drugoj ili tecoj religijskoj zajednici, njihovoj retorici, mjesanju u nase zivote, njihovim porukama mrznje sa oltara i minbera?!
Svi mi cemo naci neki drugaciji odgovor, ali ja moram da reci da u svemu ovome ne prepoznajem nikakvu teznju za "slobodom" i "demokratijom", nego puku paranoju svojstvenu fasizmu i slicnim jednoumljima, nekom mixu nacionalizma i klerofasizmu u ovom slucaju, kojem je segregacija, tor i skucenost - i hrana i lijek i alat.
Daleko im kuca, tj. ZGRADA, od moje.