Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
-
zonbirile
#151 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
ljudi moji,ovo se uči u prvom srednje u osnovama ekonomije.Pa proizvodna baza je osnov piramide,na nju se "zida"nadgradnja tj.buđetski korisnici.Ako baza je otišla u qurac,a iz njenog davanja,zahvačanja,finansira se sve ostalo pa šta nije jasno.Koji prosvjetari,koga oni uče,ne znaju osnovne postavke društva,ili su toliki đonovi.Kako je društvo fino,takoreći prirodno ustrojeno,pa radnik iz proizvodne baze,bez puno škole i priče,vidi,zna osjeća,da posao,opada,opada proizvodnja,prodaja,naplata.Ima jedan društveni fenomen,kod ljudi đonova ,što oni ne mogu da osjete,opipaju krizu kroz posao.Hoću reći i pri ovoj krizi škole će raditi,bolnice ,policija,vatrogasci,neki čak i više,tako da ljudi gube osječaj,ali im treba reći,podsjetiti.
- don vito
#152 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Jarane, sad ce, umjesto odgovora na sva tvoja pitanja, reci "ali politicari imaju platu 2.625 KM".hadzofield wrote:kakav je topli obrok 15KM??? sta jedu ti ljudi --- pecenje???halo ba 15KM---- i uglavnom toliki topli obrok imaju oni koji ne ucestvuju u proizvodnji.... vraga rudar ima 15KM mislim da je kod njih 8KM ... i jos se neko buni sto ce mu topli obrok biti 11 umjesto 15....
- amrica
#153 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Ovaj prosjek od 780 KM je star par mjeseci, mozda je sada i veci....don vito wrote:Draga amrice,
pokusaj izracunati kolika je plata proizvodnog radnika ako njegova plata zajedno sa:
- minimalnom platom prosvjetara od 1.236 KM (dobro, racuna se osnovica od 936 KM, ali onih 300 TO ne dolazi s neba) ,
- platama policije, administracije, zdravstva (koje su tu negdje sa prosvjetom),
- osnovnom platom politicara u Parlamentu FBiH od 2.625 KM...
...daje prosjek od 780 KM![]()
I jos nekoliko pitanja:
1. Znas li nekoga da je sa budzeta presao u privatni sektor? Ja ne znam nikoga u BiH, za razliku od Hrvatske.
2. Sta to konzumiraju budzetski korisnici kada im topli obrok iznos 300 KM mjesecno, skoro 15 KM dnevno? Kavijar, sampanjac i jagode sa slagom?
3. Sta je topli obrok budzetskim korisnicima: ono sto mu ime kaze ili sredstvo za izbjegavanje vracanja novca u budzet kroz porez na dohodak. Zasto topli obrok ne bi svima bio 100 KM (kao sto je sada proizvodnim radnicima ako ga uopste dobivaju), a da prosvjetari imaju osnovicu od 1136 KM za placanje poreza na dohodak?
A drugo, 936 KM je osnovna placa za VSS tako da mislim da razlika od 150 KM nije velika izmedju prosjeka i VSS. Dapace, mislim cak i da je mala, ali tu vjerovatno razni politicari dizu prosjek.
A ja sam kod privatnika imala vecu placu, bez TO, nego sada....
- Haris.ba
#154 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Rudari imaju 5 maraka topli obrok. (rudnik u kojem je bio Heco V.) Je li ko vidio od cega se sastoji uglavnom taj obrok? Snita hljeba i neki namaz (uglavnom pasteta). Koliko je to hranjivo? Treba uvesti topli obrok u porezni sistem. Ali u opcem kolektivnom ugovoru odrediti (procentualno npr. od osnovne place) najnizi nivo za topli obrok. Tako da rudar ima 10 kmica topli, a ako se ne isplacuje to prati indirektno porezna uprava, a ne sada sindikat. Jer sindikat se svakako ne moze izboriti cesto ni za sta. Ko hoce da se buni, bujrum na ulice. Nece vas biti puno.hadzofield wrote:akav je topli obrok 15KM??? sta jedu ti ljudi --- pecenje???halo ba 15KM---- i uglavnom toliki topli obrok imaju oni koji ne ucestvuju u proizvodnji.... vraga rudar ima 15KM mislim da je kod njih 8KM ... i jos se neko buni sto ce mu topli obrok biti 11 umjesto 15....
opet vam kazem moj otac ima platu 512KM, nema ni topli obrok, ni prevoz , ja imam platu 250KM nemam nista ...
i od toga zivimo nas troje u kuci ....
Vi koji nesto kukate ste isti kao i brankovic ... topli obrok NIJE da se zivi od njega, nego da jedes na poslu....
-
dinosaur
#155 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Samo da kažem da ste za plate prosvjetara stvarno pretjerali...tako je mozda samo u SK...u drugim sigurno nije!
-
saim_adka
#156 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
.
Last edited by saim_adka on 23/01/2017 09:00, edited 1 time in total.
-
hadzofield
#157 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
DobroJutroKolumbo wrote:Vlada zeli da izglasa , smanjenje zakonski naknade "toplog obroka" na maximum od 8 KM , ako to urade tek ce u ovoj zemlji nastati haos! Ako ovo urade VLADA SIGURNO PADA ! Zasto ! Zato sto je 99% stanovnista zaduzeno kreditima , kod banaka i mikrokreditnih organizacija , i ljudi koji rade bilo u privatnom ili drzavnom sektoru , bukvalno zive od tog toplog obroka! Ljudi nece da idu na odmor ili bolovanje , rade bolesni , samo da bi donijeli kuci tu naknadu za "topli obrok"!
a zasto dizu kredite, neko ih natjerao ili??
-
hadzofield
#158 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Slazem se i ovo je prvi potez vlade koji ja podrzavam ... jer se mnoge pare kradu na osnovu TPOHaris.ba wrote:Rudari imaju 5 maraka topli obrok. (rudnik u kojem je bio Heco V.) Je li ko vidio od cega se sastoji uglavnom taj obrok? Snita hljeba i neki namaz (uglavnom pasteta). Koliko je to hranjivo? Treba uvesti topli obrok u porezni sistem. Ali u opcem kolektivnom ugovoru odrediti (procentualno npr. od osnovne place) najnizi nivo za topli obrok. Tako da rudar ima 10 kmica topli, a ako se ne isplacuje to prati indirektno porezna uprava, a ne sada sindikat. Jer sindikat se svakako ne moze izboriti cesto ni za sta. Ko hoce da se buni, bujrum na ulice. Nece vas biti puno.hadzofield wrote:akav je topli obrok 15KM??? sta jedu ti ljudi --- pecenje???halo ba 15KM---- i uglavnom toliki topli obrok imaju oni koji ne ucestvuju u proizvodnji.... vraga rudar ima 15KM mislim da je kod njih 8KM ... i jos se neko buni sto ce mu topli obrok biti 11 umjesto 15....
opet vam kazem moj otac ima platu 512KM, nema ni topli obrok, ni prevoz , ja imam platu 250KM nemam nista ...
i od toga zivimo nas troje u kuci ....
Vi koji nesto kukate ste isti kao i brankovic ... topli obrok NIJE da se zivi od njega, nego da jedes na poslu....
Kazem ti et.. moj otac radi a nema TPO... firma je DD vecinski kapital drzavni .. neko te pare krade...
- don vito
#159 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Prosjecna placa u januaru je 790 KMOvaj prosjek od 780 KM je star par mjeseci, mozda je sada i veci....
Rekao sam ja... "politicari su izgovor za sve"A drugo, 936 KM je osnovna placa za VSS tako da mislim da razlika od 150 KM nije velika izmedju prosjeka i VSS. Dapace, mislim cak i da je mala, ali tu vjerovatno razni politicari dizu prosjek.
Ali, si otisla u javni sektor jer je: 1)veca sigurnost za radno mjesto; 2)manje stresa na poslu; 3)manje se radi tj. covjek ima vise slobodnog vremena; 4)na platu dobijes topli obrok od 300 KM (cemu poredjenje place bez TO?); 5)dobijes regres... hoces jos da nabrajam razloge zbog kojih je placa u javnom sektoru u Hrvatskoj manja od place u privatnom sektoru!A ja sam kod privatnika imala vecu placu, bez TO, nego sada....
A posto je prica o toplom obroku, ne kazes nista na topli obrok prosvjetara i ostalih budzetskih korisnika od 300 KM. Za platu, hajde i nekako, ali da li je VSS razlog dobijes 15 KM dnevno, a neko nista ili koju markicu za obrok u pauzi posla? Hoce li se, po uzoru na TO, uvesti selekcija u troskovima prijevoza na posao? Budzetski korisnici taksijem i komercijalom, a proizvodni radnici prepunom "trojkom" i trolejbusom kroz Svrakino?
-
JohnGotti
#160 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Kazu da je covjek placen taman onoliko koliko vijedi... sve ostalo je precjenjivanje samog sebe. Nema samilosti i razumijevanja, u ovom drustvu, kazu, i zovu ga, liberalni kapitalizam... a i zasto bi bilo? Svako svoju sudbinu kroji. I dijeli sam sa sobom i svojim, i srecu i nesrecu. A ne sa prolaznicima slucajnim i strancima.
Elem, prekvalifikacija, novi posao, ili jos jedan pored postojeceg, i tako to, kljucne rijeci...
Elem, prekvalifikacija, novi posao, ili jos jedan pored postojeceg, i tako to, kljucne rijeci...
- don vito
#161 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Ne trebaju oporezovati TO nego uvesti fiksnu i realnu vrijednost toplog obroka za sve zaposlene, od portira do politicara. Topli obrok od 100 KM je sasvim realan, skoro 5 KM dnevno, porcija cevapa, pola kile bureka i jogurt, veliki doner-kevap. Ako prosvjetari nisu zadovoljni jelovnikom, mogu iz svog dzepa doplati razliku za pola kile janjetine, porciju lignji ili kavijara.hadzofield wrote:Slazem se i ovo je prvi potez vlade koji ja podrzavam ... jer se mnoge pare kradu na osnovu TPO
Kazem ti et.. moj otac radi a nema TPO... firma je DD vecinski kapital drzavni .. neko te pare krade...
-
lizard
#162 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
@sheilak i mircerka...DAJ BA VISE KANITE SE PARLAMENTARACA I NJIHOVIH PRIMANJA...svo vrijeme samo potencirate njih...ponavljam vam po ko zna koji put, upitajte se sta je sa obicnim smrtnicima, radnicima od cijeg rada i stvaranja nove vrijednosti i vi i jebeni parlamentarci i politcari dobijate place i "mizerni" topli obrok...dok njihov topli obrok sadrzi manje kalorija nego TIC-TAC bonbonice.....sidjite malo u rudnik ili prosetajte pšo pogonima metalne industrije ili po gradilistima pa onda recite kako ste vrijednije od tih ljudi
zajebite vise suplju pricu o politicarima i inim suftovima, spustite se na zemlju malo.na kraju krajeva, ako vam je toliko lose...bujrum u privatnu firmu, u proizvodnju pa uzivajte do mile volje
@aidica
jel ti mozda amidza, daidza ili tetak bio vlasnik te privatne firme u kojoj ti je bilo bolje nego sada na budzetu...i na kraju krajeva, koji si k.... onda napustila tu firmu gdje ti je sve bilo med i mlijeko pa dosla "da se patis" sa TO od 15 KM ???? Jel to ovdje neko lud??? Izvini, ali ne pusim ti pricu, to prosipaj nekome drugom....
PS. Pretpostavljam da ce mircerka kao admin, izbrisati ovaj post ali i ni to nece biti nista novo...
zajebite vise suplju pricu o politicarima i inim suftovima, spustite se na zemlju malo.na kraju krajeva, ako vam je toliko lose...bujrum u privatnu firmu, u proizvodnju pa uzivajte do mile volje
@aidica
jel ti mozda amidza, daidza ili tetak bio vlasnik te privatne firme u kojoj ti je bilo bolje nego sada na budzetu...i na kraju krajeva, koji si k.... onda napustila tu firmu gdje ti je sve bilo med i mlijeko pa dosla "da se patis" sa TO od 15 KM ???? Jel to ovdje neko lud??? Izvini, ali ne pusim ti pricu, to prosipaj nekome drugom....
PS. Pretpostavljam da ce mircerka kao admin, izbrisati ovaj post ali i ni to nece biti nista novo...
-
hadzofield
#163 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Pa eto tako nekako je predlozeno i u zakonu bice maximalno 8KM cini mi se... al nebitnodon vito wrote:Ne trebaju oporezovati TO nego uvesti fiksnu i realnu vrijednost toplog obroka za sve zaposlene, od portira do politicara. Topli obrok od 100 KM je sasvim realan, skoro 5 KM dnevno, porcija cevapa, pola kile bureka i jogurt, veliki doner-kevap. Ako prosvjetari nisu zadovoljni jelovnikom, mogu iz svog dzepa doplati razliku za pola kile janjetine, porciju lignji ili kavijara.hadzofield wrote:Slazem se i ovo je prvi potez vlade koji ja podrzavam ... jer se mnoge pare kradu na osnovu TPO
Uglavnom slazem se da je i taj 100KM TPO sasvim realan....za nase uslove
medjutim cuo si gospodu imaju kredite... hehe spao na to da ga varaca TPO-om
- amrica
#164 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Klasicna bosanska, ne gledaj neradnika koji ti pije krv na slamcicu, odnosno ne gledaj da moze biti bolje, nego samo gledaj da moze biti gore.... Sto si se ti uhvatio plata miseva na budzetu, nastavnika, doktora koji nesto korisno i neophodno rade za citavo drustvo, .... pa ih poredis sa platama rudara... a ne poredis sa platama parlamentaraca i slicnih budzetskih NEPRIVREDJUJUCIH korisnika.??????? A imamo 14 (cetrnaest) vlada u ovom jadu od zemlje, 14 puta gomila parazita,lizard wrote:@sheilak i mircerka...DAJ BA VISE KANITE SE PARLAMENTARACA I NJIHOVIH PRIMANJA...svo vrijeme samo potencirate njih...ponavljam vam po ko zna koji put, upitajte se sta je sa obicnim smrtnicima, radnicima od cijeg rada i stvaranja nove vrijednosti i vi i jebeni parlamentarci i politcari dobijate place i "mizerni" topli obrok...dok njihov topli obrok sadrzi manje kalorija nego TIC-TAC bonbonice.....sidjite malo u rudnik ili prosetajte pšo pogonima metalne industrije ili po gradilistima pa onda recite kako ste vrijednije od tih ljudi
@aidica
A ja kao osoba nisam nista vrednija od bilo koga drugog, ali ja sam zavrsila neki fax, potrosila sam 4 godine svog zivota da nesto naucim, 4 godine nisam radila nego su me izdrzavali roditelji...u svakoj normalnoj zemlji OBRAZOVANJE nesto znaci. Ako ti mislis da ja sa VSS trebam imati placu kao NK radnica na odrzavanju cistoce, oki, nema frke, podnesi prijedlog za promjenu zakona, da ukinemo obrazovanje, dosta znati potpisati se prstom i cao djaci....
A ako mislis da nastavnici i doktori nemaju "proizvodne" rezultate, razmisli kako bi bilo da moras placati skolovanje djece ili svaki posjet doktoru....
A ja sam od privatnika otisla iz privatnih razloga, koji nemaju veze sa poslom, platom... itd
- Vares City
#165 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Kakav ba "topli"!!!!!!lopta wrote:Ima li neko primjer je li oporezovan 'topli obrok' u nekim drugim zemljama?
Ista prica je bila i za plate.
Imas platu i sam se organizujes,...
I imas pravo na podgrijavanje
Neko spomenu rudare,....
O njima se malo govori,....
Ja sam 80-tih radio u Stranjanima i Staroj Jami u Zenici,dobijai smo u plasticnoj kesi narezak,cetvrtinu hljeba i jogurt(zamjena za narezak:pasteta)i mi smo to zvali
:HRANA!!!!!
Topli obrok su imali samo oni koji su radili-GORE
Svako od nas po povratku u svoju sobicu je vadio "RESU",serpicu,"knorr","podravka",supica majka,...
Kad ovako na forumu kukaju,kako li je tek SIROTINJI???????
-
mostarac
#166 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
hajdemo posteno bez lazne patetike. Tuga je sto se nekom uzima njegovo, al prosvjetni radnici su ljudi koji imaju radnu sedmicu sa najmanje radnih sati (cesto i 4 sata dnevno) i uz sve to u najvecem broju slucajeva imaju strasan nedostatak odgovornosti za djecu koju treba da uce, ali dijelom i odgajaju.mIRCerka wrote:prosvjetnim radnicima smanjen topli obrok, uzese im po 4 KM dnevno od toplog...
Brankovicu, za lijeka ti trebalo dabogda, i tebi i svima koji podrzavaju takve mjere....
Isto tako, dragi prosvjetni radnici, i svi sindikati kojima ce biti smanjen TO za PO 4 KM DNEVNO, i vama za lijekova trebalo ako nastavite sa SUTI DOBRO JE DOK NE PUCA...
Otici odavde necu, boricu se da popravim sto mogu, ali necu vam ni sutiti vise..
GADITE MI SE!!!
Ako neki od budzetskih korisnika mora da budu na udaru i moj izbor bi prvo pao na prosvjetne radnike iz prakticnih razloga, jer ne rade 8 sati dnevno zbog specificnosti svoga posla.
Te suplje price o pripremi casa, dopunskoj nastavi i slicno dajte da odmah okacimo macku o rep jer to su bajke u slici. Nije da takvih nema, al to su jednocifreni procenti, cak ni to.
-
Vertigo
#167 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Koji naslov
Ako smanje topli obrok ( u drzavnoj i javnoj sluzbi ) bice haos !
po ovakvim temama i komentarima vidi se koliko jos reformi, onih u glavama, moramo uraditi.
al` ovo je dobra prilika da priupitam nesto forumase koji zive van BiH,
da li je i u zemljma u kojima oni zive, zivotni dobitak, bingo, uspjeh...dobiti posao u drzavnoj sluzbi i preduzecima ?
ovdje se na to gleda i prilikom udaje/zenidbe
i sto je najgore, ljudi su u pravu...a bogme necemo tako daleko dogurati.
Ako smanje topli obrok ( u drzavnoj i javnoj sluzbi ) bice haos !
po ovakvim temama i komentarima vidi se koliko jos reformi, onih u glavama, moramo uraditi.
al` ovo je dobra prilika da priupitam nesto forumase koji zive van BiH,
da li je i u zemljma u kojima oni zive, zivotni dobitak, bingo, uspjeh...dobiti posao u drzavnoj sluzbi i preduzecima ?
ovdje se na to gleda i prilikom udaje/zenidbe
i sto je najgore, ljudi su u pravu...a bogme necemo tako daleko dogurati.
-
zonbirile
#168 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
kakvo je stanje u proizvodnoj bazi,koja je ta što puni kase za finansiranje buđetskih korisnika,neka budu sretni ako imadnu TO i 50% plate.Evo po matematičkom principu,dovedimo vrijednost u granično polje,tj. predpostavimo da nema ostvarenja dohotka u bazi,nema nove vrijednosti,doprinosa,radi se samo da se pogoni ne oštete.Nadgradnja će i dalje imati posla,društvo će tražiti usluge,ali novca nema.Šta tad?Poslanici i njihova razmetanja,su etička i moralna kategorija,koji bi primjerom morali pokazati ozbiljnost namjera za prevazilaženje kriza.Ukupna administracija je trošek,susjedi i Evropa do 30%,a mi 65% od ukupnog društvenog proizvoda.Samo to je opet pitanje,jednom datih beneficija,zaposlenja,kako ukinuti 12 vlada,veliki broj opština.Tačno je da u tim sferama ima 100 000 ljudi,da od toga živi 400 000 ljudi,ostaviti ih bez posla,imaš novih 100 000 nezaposlenih,400 000 bez primanja,oni će opet se prelit na buđet,kroz beneficije za nezaposlene,ali i to je jeftinije,nego izdržavati toliki aparat,uz apsurd da im je bolje od onih koji im obezbjeđuju novac,
-
zonbirile
#169 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
besana wrote:Prosvjetarima je topli obrok 15 KM, na uštrb plate. tačnije, prosvjetari su nasjeli ko papci kada su prije par godina pristali da se TO poveća, ali da plata ostane ista, to jest da ne raste, za razliku od zdravstvenih radnika (njima je veća plata ) . Bog zna ko je tu hajrovo, čula sam priče da država tako samu sebe "zavrće" jer uplaćuje manje doprinose ...![]()
15 KM jeste puno, ali plate su male, i taj visoki TO bio je kompenzacija.
Ali sve to na stranu, ne bi prosvjetari ni pisnuli da su se majmuni iz vlade sjetili sebi smanjiti plate, ali jok. Sebi povećali 1000% posto, pa udri po prosvjeti.
očito ne razumiješ stvar,ali bar pročitaj.Neodrživo je stanje da ljudi u proizvodnji rade za 700KM i pune buđet iz kojeg svi primaju 1000KM i više KM.Nije više pitanje moralnosti,već jednostavno para nema,a ono što ima sada se preraspoređuje između b.korisnika.Da se razumijemo,para nema zbog svih dubioza,plus svj.kriza
-
zonbirile
#170 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
bože sačuvaj,koje neznanje.Sprema i ostale gluposti nemaju veze sa suštinom.Ono para što se može izvuči,dobiti po pljačkaškim procentima od proizvodne baze je nedovoljno.Znači opljačkana svota se dijeli i tu su donji prosvjetari.Sljedeći su policija i tako redom.A šta kad ne bude ni toliko,koliko danas ima? Hiljade radnika je ostalo bez posla,vi kakate ua 4km,a imate 1200KM platu.Kriza je Tito,što gore to bolje,prije će vam neke stvari postati jasne.
-
*mima*
#171 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
besana wrote:Eh sad .... koliko ja znam ljudi u proizvodnji su ljudi sa srednjom ,možda i osnovnom školom, ljudi u prosvjeti su fakultetski obrazovani, a plata im je haman pa ista.E jebi ga
![]()
Uostalom koje proizvodnje?![]()
Jeste svima je recesija, ali opšte poznato je da se ljudi iz obrazovanja ne cijene, nikada i nisu.
Jeste svima je recesija, ali PRVO su koliko znam prosvjeti snizili platu, to jest TO.
Jeste svima je recesija, ali VLADARI profitiraju od nje.
Wooooow....al me ovo iznenadi.......
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#172 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Mostarac, ako ti mislis daprosvjetni radnik u radnim satima ima samo casove koje odrzi, onda ocigledno nisi upucen u stvari...mostarac wrote:hajdemo posteno bez lazne patetike. Tuga je sto se nekom uzima njegovo, al prosvjetni radnici su ljudi koji imaju radnu sedmicu sa najmanje radnih sati (cesto i 4 sata dnevno) i uz sve to u najvecem broju slucajeva imaju strasan nedostatak odgovornosti za djecu koju treba da uce, ali dijelom i odgajaju.mIRCerka wrote:prosvjetnim radnicima smanjen topli obrok, uzese im po 4 KM dnevno od toplog...
Brankovicu, za lijeka ti trebalo dabogda, i tebi i svima koji podrzavaju takve mjere....
Isto tako, dragi prosvjetni radnici, i svi sindikati kojima ce biti smanjen TO za PO 4 KM DNEVNO, i vama za lijekova trebalo ako nastavite sa SUTI DOBRO JE DOK NE PUCA...
Otici odavde necu, boricu se da popravim sto mogu, ali necu vam ni sutiti vise..
GADITE MI SE!!!
Ako neki od budzetskih korisnika mora da budu na udaru i moj izbor bi prvo pao na prosvjetne radnike iz prakticnih razloga, jer ne rade 8 sati dnevno zbog specificnosti svoga posla.
Te suplje price o pripremi casa, dopunskoj nastavi i slicno dajte da odmah okacimo macku o rep jer to su bajke u slici. Nije da takvih nema, al to su jednocifreni procenti, cak ni to.
Od priprema, sekcija, dezura itd, vecina nastavnog osoblja probede u prosjeku 6-8 sati dnevno na svom radnom mjestu...
Imam prosvjetnog radnika u kuci, sa njih par redovno pijem kafe, tako da znam sta oni rade.
Po tebi samo ti radis svi ostali fusere..aferim...
PS Sve da mi nije mama prosvjetni radnik (od nje i saznah za ovo smanjenje i njoj prvoj rekoh da mi se gadi jer trpi), JA NE PRIMAM NI REGRES NI TO i trebala bi reci BOLI ME KURAC, ali nije tako. Smeta mi sto premijer uzima njima, a sebi i svojima trpa i sakom i kapom.
Znam ja da je kriza, svi se ubiste pricom POMOZIMO DOMACU PROIZVODNJU a ko ckepi sutite i necete da budete ziranti poljoprivrednicima za kredit od 1.500 maraka. Nemoj meni o laznom licemjerju Tita ti.
-
*mima*
#173 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
A sto ne mogu suplje.......ti imas fakultet i treba ti velika plata. Ko jebe one sa srednjom skolom ili cak one sa osnovnom........Pa ti ljudi rade ko konji i rade fizicke poslove. Hajmo malo postovanja .
-
hadzofield
#174 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
[quote="amrica]
Klasicna bosanska, ne gledaj neradnika koji ti pije krv na slamcicu, odnosno ne gledaj da moze biti bolje, nego samo gledaj da moze biti gore.... Sto si se ti uhvatio plata miseva na budzetu, nastavnika, doktora koji nesto korisno i neophodno rade za citavo drustvo, .... pa ih poredis sa platama rudara... a ne poredis sa platama parlamentaraca i slicnih budzetskih NEPRIVREDJUJUCIH korisnika.??????? A imamo 14 (cetrnaest) vlada u ovom jadu od zemlje, 14 puta gomila parazita,
A ja kao osoba nisam nista vrednija od bilo koga drugog, ali ja sam zavrsila neki fax, potrosila sam 4 godine svog zivota da nesto naucim, 4 godine nisam radila nego su me izdrzavali roditelji...u svakoj normalnoj zemlji OBRAZOVANJE nesto znaci. Ako ti mislis da ja sa VSS trebam imati placu kao NK radnica na odrzavanju cistoce, oki, nema frke, podnesi prijedlog za promjenu zakona, da ukinemo obrazovanje, dosta znati potpisati se prstom i cao djaci....
A ako mislis da nastavnici i doktori nemaju "proizvodne" rezultate, razmisli kako bi bilo da moras placati skolovanje djece ili svaki posjet doktoru....
A ja sam od privatnika otisla iz privatnih razloga, koji nemaju veze sa poslom, platom... itd[/quote]
Nije stvar u plati nego u TPO-u koji je 15 KM.... to nije topli obrok nego druga plata...
topli obrok je uzina na poslu, rucak ili sta vec.... i mislim da je sasvim realno 5KM
Klasicna bosanska, ne gledaj neradnika koji ti pije krv na slamcicu, odnosno ne gledaj da moze biti bolje, nego samo gledaj da moze biti gore.... Sto si se ti uhvatio plata miseva na budzetu, nastavnika, doktora koji nesto korisno i neophodno rade za citavo drustvo, .... pa ih poredis sa platama rudara... a ne poredis sa platama parlamentaraca i slicnih budzetskih NEPRIVREDJUJUCIH korisnika.??????? A imamo 14 (cetrnaest) vlada u ovom jadu od zemlje, 14 puta gomila parazita,
A ja sam od privatnika otisla iz privatnih razloga, koji nemaju veze sa poslom, platom... itd[/quote]
Nije stvar u plati nego u TPO-u koji je 15 KM.... to nije topli obrok nego druga plata...
topli obrok je uzina na poslu, rucak ili sta vec.... i mislim da je sasvim realno 5KM
Last edited by hadzofield on 26/03/2009 10:29, edited 1 time in total.
-
*mima*
#175 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!
Besana nisam nista lose mislila...nisi skontala onu zajebanciju. I ja jedem jetru.
Last edited by *mima* on 26/03/2009 10:33, edited 2 times in total.