arzuhal wrote:Ateista wrote:arzuhal wrote:Mogu li postaviti i ja jedno pitanje ateistima?
Odakle dolaze naše misli?
Hvala.
Mislim da su @JThomas i @NIN vec dovoljno rekli.
Naravno, to je jako slozeno i jos uvijek nije u potpunosti objasnjeno, ali i tu se jako daleko doslo.
To je skup elektricnih impulsa, jako slozenih, ali koje funkcionisu po nekim svojim zakonima, u prevodu -
zahvaljujuci genima se razvije odredjena struktura mozga u kojoj elektricni impulsi reaguju na okolinu (znaci razlicito, zavisno od gena od okoline) preko cula, i to prema zakonima fizike i hemije, tako da svaka nasa odluka i misao je samo produkt toga.
Hvala na odgovorima
Razgovaramo, pričamo, družimo se
Ako bismo ostali potpuno bez osjetilnih receptora i bez ikakvih sjećanja, da li bi ti el. impulsi "pucali na prazno"? Da li bi imali nekog sadržaja?
Ako nam je genetski određena
struktura mozga, ukljujući i okolinu, šta to znači za naše mišljenje i proces mišljenja? Da li je naša
misao determinirana nečim (genetikom i okolinom) ili je slobodna?
Kako nastaju
ideje?
Pozdrav!
Naravno, uvijek za druzenje i razgovor.
Kad bismo ostali bez sjecanja i i culnih receptora, kao sto je neko napisao, vjerovatno bi to bilo nesto kao koma. Mozda bi ti impulsi sluzili za kontrolu nesvjesnih funkcija - srce, pluca i slicno.
Sto se tice naseg misljenja, moje "misljenje"

je da to na neki nacin jeste odredjeno, ali ne kao sto drugi ljudi opisuju sudbinu, vec da se jednostavno sve desava po zakonima fizike, samo sa previse faktora koji uticu da bismo mogli bilo sta predvidjeti. Kao kad pustis saku kamencica na pod, oni se "nepravilno" raspu okolo, samo sto to nije nepravilno, svaki ima jako logicnu putanju, zavisno od njegovog oblika i oblika ostalih kamencica s kojim se usput sudara, zavisno od podloge, visine sa koje su pusteni i jos jako puno sitnih faktora.
Isto tako, ljudski mozak je predodreden genima i uticajem okoline i sva nasa razmisljanja su produkt toga, na neki nacin vec odredjena, ne zato sto postoji neka visa sila, vec sto jednostavno svi impulsi idu po svojim zakonima a razlike su u strukturi mozga i vanjskim uticajima.
Moje misljenje je da tako sve funkcionise, zivimo u jednom velikom (citav svemir) sistemu gdje sve ima svoj uticaj, manji ili veci ali ima, i sve ide nekom svojom logikom, odnosno, gledano od trenutka velikog praska, svi smo mi samo "kamencici ispusteni iz ruke" i sve se desava po nekim zakonima fizike i hemije, pa cak i nase misli i sve ostalo. Naravno, to je toliko slozen sistem da ne postoji nacin da se svi faktori uzmu u obzir i sve to predvidi, mogu samo neke, npr metereologija, koja nije 100% tacna upravo zato sto puno elemenata zanemaruje i pojednostavljuje. Sad, ljudski mozak, jos puno slozeniji, puno tezi za predvidjeti, iako nekad strucnjaci mogu predvidjeti otprilike ponasanje neke osobe, ali nikad 100%.
Eto, to bi ti bilo moje vidjenje!