Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
alica.k

#151 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

Sasha00 wrote:Mene interesuju odsjeci za filozofiju i francuski. Kakav je prijemni, je li tesko?
Da li je moguca njihova kombinacija? Ja sam vec redovan student na drugom fakultetu pa me interesuje da li postoji nacin da mozda vanredno upisem Filozofski?

Hvala puno. :)
mislim da kombinovani studij NE MOZE vanredno (kad izadje u novinama ono pise da primaju toliko i toliko redovnih, toliko i toliko vanrednih, i toliko i toliko kombinovani studij). pojedinacno mislim da mozes vanredno. ali najpametnije, raspitaj se direktno, tj preko telefona/uzivo.
edit: redovno moze kombinovano, prijateljica je kombinovala ta dva.
Rambo-Amadeus

#152 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Rambo-Amadeus »

:cry:

Uh...ne bih vam bio u kozi...prijemni, sta, kako, gdje...a tek je prijemni, kamo ostatak skole...samo kad se sjetim... :D
Johnny68

#153 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Johnny68 »

Sasha00 wrote:Mene interesuju odsjeci za filozofiju i francuski. Kakav je prijemni, je li tesko?
Da li je moguca njihova kombinacija? Ja sam vec redovan student na drugom fakultetu pa me interesuje da li postoji nacin da mozda vanredno upisem Filozofski?

Sad su otvoreni za sva pitanja. Možeš se raspitati telefonom ili uživo.
caes

#154 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

amila_r wrote:e vozdra raja kako ste sta ima? nisam cesto na forumu(not enough time) ali vas pratim koliko mogu. imam jednu veeliku molbu Da li postoji neko ko mozda zna gdje u Sarajevu ili u BiH ima kupiti Hsanaginicu na engleskom jeziku??? ljudi treba mi za diplomski a nigdje to ne mogu da nadjem. a onog naseg Khana nikako da uganjam. AKO neko ima da mi to moze posuditi na kopiranje ili prodati. puno bi mi pomogla bilo kakva info??? help me graduate :? :? HVALA UNAPRIJED
koliko znam, khan je zavrsio s onim priredbama, tako da je na faxu ponedeljkom, petkom drzi nastavu od 1-5.
medeja

#155 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by medeja »

Johnny68 wrote:

Jesi siguran? :)
Babsy

#156 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Babsy »

studentka služba filozofskog >> LoL!
alica.k

#157 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

medeja wrote:
Johnny68 wrote:

Jesi siguran? :)
zovi sekretara odsjeka a ne studentsku sluzbu i bices ok. bili su otvoreni za pitanja sve vrijeme, pa ja sam pitala prije mjesec dana nest na komparativnoj i znali su mi odgovoriti.
arči

#158 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by arči »

pls neka mi neko ko je na odsjeku historija umjetnosti kaze sta je na prijemnom ispitu i vezano za kombinaciju studija,pls jos jednom koga god pitam sa tog faksa svi nesto nejasno pricaju ko da je to neki problem fino reci.hvala unaprijed
amila_r

#159 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by amila_r »

hvala za ovu informaciju za Kana. pozdrav :thumbup:
caes

#160 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

AnchyVamp wrote:Zna li neko kako se kreću cijene postdiplomskog na anglistici?
koliko znam, besplatan je nastavnicki smjer, ali samo ako upises odmah poslije 3 g.
Mmuummii

#161 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

Hey,jel mi please neko može reći nešto uvezi prijemnog na odsjeku psihologija (šta sve sadrži i sl.),jer me stvarno frustrira to sve,a slabo se snalazim...
Kenan-Safvet

#162 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Kenan-Safvet »

Razmisljao sam da otvorim novu temu, ali sam se odlucio za discard, zato sto se ovdje nalaze ljudi slicni meni, a i ova tema je slicna meni. Zato mislim da je adekvatno da ovdje postavim pitanje koje me kopka danima, a odnosi se na filozofski fakultet u sarajevu. Nikad nisam prisao tom fakultetu jer zazirem od njegove hladnoce i dominacije, te politicke intrige. Pokusao sam se upisati na ovaj fakultet, medjutim to se pokazalo kao katastrofalna greska koja me je kostala mnogo vremena i mnogo, mnogo novca. A novac uopste nije bio moj. Sada imam ziranta za vratom, kojeg filozofija uopste ne zanima, samo ga zanimaju njegove pare i povrat istih. Svi moji snovi su podastrti ispred ziranta, a zirant ko zirant, ja ga uopste na poznajem, niti on mari za moje snove. Koliko studenata se naslo u slicnoj situaciji, tome smo svjedoci iz dana u dan, a drzava naravno ne mari za studente, koji grcaju u kreditima. Valjda ce se i ovo nekada promijeniti, pa cu onda ponovo pokusati da upisem filozofiju, koja me godinama privlaci i doziva: "...upisi se u mene..."
shambho

#163 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by shambho »

Hey,jel mi please neko može reći nešto uvezi prijemnog na odsjeku psihologija (šta sve sadrži i sl.),jer me stvarno frustrira to sve,a slabo se snalazim...
Prvo, smanji nivo frustracija na minimum.. :)

Drugo, prijemni realno uopce nije tezak, al na prvu izgleda jer se sastoji od tri dijela.

Prvi dio je dio koji se odnosi na SVE odsjeke.. (ovo dakle vazi i za vas ostale koji zelite upisati filozofski).. a to je BHS jezik..odnosno pravopis.. Dode vam tekst i vi ga fino prepravite.. Fakticki je samo osnovno.. U svakom slucaju prihvatite se Pravopisa Bosanskog jezika Senahida Halilovica, plava knjiga ne znam koje je izdanje.. Za pripremu, ako iole nesto znate, dovoljna su dva-tri dana. U stvari kako kome zar ne..

Eh sad, psihologija.. Prvi test je naravno test znanja iz psihologije.. Knjiga Jasminke Zećo Psihologija za srednje skole je sve sto vam treba.. Sve bude iz nje, pitanja nisu teska, samo osnovno iz svakog poglavlja..

Treci dio je Test opceg znanje..Tu se nema sta ucit..al fakat.. :) Znate znate, ne znate ne zante.. Tu bude svega - od ko nam je predsjednik do tamo neceg za sta nikad niste culi..Al sama rijec govori opce znanje dakle nista strasno, tu uglavnom svi produ..
pls neka mi neko ko je na odsjeku historija umjetnosti kaze sta je na prijemnom ispitu i vezano za kombinaciju studija,pls jos jednom koga god pitam sa tog faksa svi nesto nejasno pricaju ko da je to neki problem fino reci.hvala unaprijed
A za ovo odgovor stize sutra preksutra jer imam jos kandidata koji se raspituju pa cu proslijedit info.. ;-)

Uglavnom, tu je pp..pitajte sve znam kako se kod nas frka oko toga stvara al fakticki samo sjedite naucite i nema sanse da ne polozite.. ;-)
Mmuummii

#164 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

shambho wrote:

Drugo, prijemni realno uopce nije tezak, al na prvu izgleda jer se sastoji od tri dijela.

Prvi dio je dio koji se odnosi na SVE odsjeke.. (ovo dakle vazi i za vas ostale koji zelite upisati filozofski).. a to je BHS jezik..odnosno pravopis.. Dode vam tekst i vi ga fino prepravite.. Fakticki je samo osnovno.. U svakom slucaju prihvatite se Pravopisa Bosanskog jezika Senahida Halilovica, plava knjiga ne znam koje je izdanje.. Za pripremu, ako iole nesto znate, dovoljna su dva-tri dana. U stvari kako kome zar ne..

Eh sad, psihologija.. Prvi test je naravno test znanja iz psihologije.. Knjiga Jasminke Zećo Psihologija za srednje skole je sve sto vam treba.. Sve bude iz nje, pitanja nisu teska, samo osnovno iz svakog poglavlja..

Treci dio je Test opceg znanje..Tu se nema sta ucit..al fakat.. :) Znate znate, ne znate ne zante.. Tu bude svega - od ko nam je predsjednik do tamo neceg za sta nikad niste culi..Al sama rijec govori opce znanje dakle nista strasno, tu uglavnom svi produ..
A za ovo odgovor stize sutra preksutra jer imam jos kandidata koji se raspituju pa cu proslijedit info.. ;-)

Uglavnom, tu je pp..pitajte sve znam kako se kod nas frka oko toga stvara al fakticki samo sjedite naucite i nema sanse da ne polozite.. ;-)
shambho wrote:

Hvala puno,stvarno mi nema ko pomoc il neznaju objanit,al et sad je sve jasno i opet puno hvala :thumbup:
lala_sa

#165 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by lala_sa »

Prijemni za pshologiju je stvarno šaša, i nemoj se pretjerano brinuti. Ja sam se strašno prepala testa općeg znanja, međutim on je najblaže rečeno debilan. Kasnije sam kroz razgovor sa ostalim studentima ustanovila da se dosta pitanja ponavlja. Neka kojih se ja sjećam su: Šta su Dedal i Ikar? Koji je bio glavni motiv Van Gogha? Ko je napisao Gavrana? Lider Doorsa? Ko nam je visoki predstavnik? Gdje je umro Ivo andrić? Ako se još kojeg sjetim, napišem ti... Ugl, sretno...
lala_sa

#166 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by lala_sa »

I da, stalno su mi govorili da je upasti među redovne na psihologiji lutrija, i da je to sve štela... Naravno, ovo je niđe veze...
Mmuummii

#167 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

lala_sa wrote:I da, stalno su mi govorili da je upasti među redovne na psihologiji lutrija, i da je to sve štela... Naravno, ovo je niđe veze...
Pa eto nadam se da cu uspjet upisat, da cu uspjet zavrsit i da nije toliko tesko :-D ,a uostalom se nadam da je zanimljivo,makar malo :-)
I puno hvala, stvarno sam se omisljala da li da se na ovaj nacin raspitujem, al nisam pogrijesila, bas ste svi ljubazni :mrgreen:
alica.k

#168 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

lala_sa wrote:I da, stalno su mi govorili da je upasti među redovne na psihologiji lutrija, i da je to sve štela... Naravno, ovo je niđe veze...
to su i meni rekli za anglistiku! i ja se budala prijavim za vanredne...kontam lakse cu se upisat. na kraju bi bila mozda 12-13 na spisku za redovne....tuga ko nikad.
a ko mi je rekao...niko drugi do one tete sto su se kod nje predavali papiri!
arči

#169 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by arči »

shambho wrote:

hvala puno na ovome a nadam se da ces saznati nesto i o hist.umjetnosti...jos jednom hvala puno :-D
shambho

#170 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by shambho »

Pa eto nadam se da cu uspjet upisat, da cu uspjet zavrsit i da nije toliko tesko :-D ,a uostalom se nadam da je zanimljivo,makar malo :-)
Prezanimljivo je.. ;)
hvala puno na ovome a nadam se da ces saznati nesto i o hist.umjetnosti...jos jednom hvala puno :-D
Sto se tice Historije umjetsnosti, saznala sam neke stvari od cure koja studira taj smjer zajedno sa Knjizenvosti (dvopredmetni dakle), al dosta mi je stvari prilicno konfuzno pa bi najbolje ipak bilo da se na studentskoj raspitate.. Il najbolje uganjajte studente s odsjeka koji vas zanima.. :-D

Ali....NAVODNO, do sada je Historija umjetnosti isla uvijek u kombinaciji sa nekim drugim smijerom, al od ove godine ce se NAVODNO moci upisati odvojeno.. Dakle, jos se raspitajte.. :)

Prijemni - dakle BHS isto sve, a iz Umjetnosti one koje su se koristile u prvom srednje, kako gdje doduse..Ugl, Likovna umjetnost 1, Karamehmedovic i Unkovic, i Likovna umjetnost 2, Beljkašic, Mihačević i Perišić.. I spomenula je Junsa meni se cini, tako nekako, nisam sigurna..

Isto navodno lako za polozit sve iz knjiga bude nikakav problem samo naucit.. :-) .. Eh sad, ako je u pitanju dvopredmetni, iz licnog iskustva znam nekad sam a studirala, tu ima nekih caka, u smislu ne mozes izac na ispit ako ne polizis ovaj drugi, a ispiti su u dva dana.. pa fakticki noc prije znas oces li moc izac, jer je sve u dva dana..Al to kad dode do toga..

I da i to je navodno prezanimljivo, al sve je zanimljivo kad volite.. Al super stvari uce, meni bar tako izgleda kad prosnjuham.. Uglavnom..Toliko .. :P
:run:
marinno1

#171 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by marinno1 »

ej jel mi neko moze reci kad je upisni rok za brucose na folozofskom,i kakav je na anglistici,ja sam mislio da upisem jos italijanski jezik kao B predmet,je li to moguce!?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#172 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mIRCerka »

marinno1 wrote:ej jel mi neko moze reci kad je upisni rok za brucose na folozofskom,i kakav je na anglistici,ja sam mislio da upisem jos italijanski jezik kao B predmet,je li to moguce!?
Upisni rok je do sada uvijek bio nekad u septembru, valjda mislis na prijemni :S
alica.k

#173 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

prijemni je u julu, izaci ce u novinama onaj vodic za brusose kad se bude trebalo predavati.
upisni rok je u septembru, pod uslovom da polozis prijemni, jel
ajlaajla

#174 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ajlaajla »

Cao
Imam pitanja u vezi prijemnog za Psihologiju.
1. Da li je moguce da prijemne ispite (opsta informiranost o psihologiji i test opceg znanja) od proslih godina negdje nabavim. Ako da, gdje?
2. Moze li mi neko reci kakava pitanja budu, ako se sjeca sa njegovog prijemnog? Moram li znati definicije iz knjige, koliko je opsirno moram nauciti?

Unaprijed hvala :))
damke

#175 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by damke »

medeja wrote:Nadam se da ima forumaša koji bi pomogli radoznalim maturantima u vezi sa već navedenim fakultetom.
Naime, web-site Filozofskog fakulteta ne pruža dovoljno konkretnih informacija, kao npr. koji se sve odsjeci(katedre?) mogu kombinovati.
Lično, voljela bih upisati Odsjek za bosanski/srpski/hrvatski jezik, ali me zanima da li uporedo mogu i književnost (svjetsku, sveobuhvatnu književnost, a ne samo onu sa naših prostora) ?
I naravno, ono najbitnije, zanima me prijemni ispit i kako to funkcioniše ako se neko odluči za dva odsjeka, tj. da li ona polaže dva prijemna.
Molila bih sve osobe koje su informisane da mi pomognu.
Hvala. :)
puno ti je toliko da ucis
Post Reply