Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
int21 wrote:Pa dobro slazem se, definitivno ce prepravljati svoja misljenja kako nauka bude napredovala. Sto rece, da si prije 5000 godina nekom pokazao upaljac, vjerovatno bi sad bi u najmanju ruku svetac za njih.
Ali sto se tice sukoba, mozda sam se pogresno izrazio kad sam rekao religija. Mozda sam trebao reci religijskih institucija. Jer koliko ja znam sve religije podrzavaju nauku. Ali religisje institucije zele vlast i moc i naravno, zasto nebi onda kontrolisale i nauku.
A jedan od primejra, mozda sam ga i spomenuo je famozni dr Miroljub Petrovic. Pogledajte na http://www.creation6days.com
Zbog takvih likova imamo sukob.
Religije u izvornom obliku mozda odrzavaju nauku, ali samo do one granice dokle im odgovara.
Samim tim sto pise da je svijet stvoren za 7 dana, da su sve vrste na zemlji stvorene onakve kakve jesu, to se protivi naucnom cinjenicama koje kazu drugacije...
Religije u izvornom obliku mozda odrzavaju nauku, ali samo do one granice dokle im odgovara.
To su kasnije ljudi izmjenili. Koliko njima odgovara.
U sustini mislim da je religija stetna samo zato sto dijeli ljude...i onda se kolju. Da nije toga, i da ljudi stvarno zive po propisima napisanim u svetim knjigama, onda bi bila druga prica. (A mozda i ne bi.....)
Ali mozda bi bilo najbolje da religija nikad nije bila izmisljena (sad ce da me oderu, i kazu kako nije izmisljena nego stvorena od Tvorca).
U sustini mislim da je religija stetna samo zato sto dijeli ljude...i onda se kolju. Da nije toga, i da ljudi stvarno zive po propisima napisanim u svetim knjigama, onda bi bila druga prica. (A mozda i ne bi.....)
Ali mozda bi bilo najbolje da religija nikad nije bila izmisljena (sad ce da me oderu, i kazu kako nije izmisljena nego stvorena od Tvorca).
Pa sad, kad bi se u potpunosti zivjelo po tim pravilima, bilo bi bolje nego po pravilima ovih kvazi-vjernika koji iz religije uzimaju samo ono sto im odgovara. Neke stvari bi se popravile, i to stoji.
Medjutim, koliko god da sam nekad vjerovao da su religije izmisljene (nek me deru koliko hoce, to je moje misljenje, imam pravo na njega) iz dobronamjernih razloga, nekako mi je vremenom sve teze to misliti, ali to nije ni toliko bitno. Bitno je da i kad bi se u potpunosti pridrzavalo religije, osim nekih stvari koje bi se popravile, bilo bi puno stvari koje ne bi bile dobre za covjeka. Tu je previse pespotrebnih zabrana i propisa, kontrole nagona i svih tjelesnih uzitaka koji mozda nisu sve u ovom zivotu, ali jesu jedan jako bitan dio i ne postoji razlog zbog kojeg se treba toga odreci, a religije to cesto traze od ljudi.
Kao da je religija jedini uzrok klanja...ustvari religija je kroz vjekove bila samo paravan,jer veliki mozgovi znaju,da su obicni ljudi osjetljivi na tu temu,pa su je koristili kao sredstvo ostvarenja svojih ciljeva i interesa...Svakako sjetimo se križarskih ratova,koji su vodjeni "da bi se oslobodio Jeruzalem od nevjernika".kako da ne.. ..Uostalom,kao i danas ,narod se huška,pokušava zastrašiti onim drugim i drugačijim,jer u takvom stanju čovjek idealno nasjeda..Nafta,svila,trgovacki putevi,obale,teritorija..to su uzroci klanja...religija nikako...
Liberalism wrote:Cudno je nema komentara tipa, Bog je stvorio Univerzum, bog se nalazi izvan granica naseg univerzuma i slicno. Ispade da svi poginju glavu pred naukom.
Bezveze ti je ova provokacija. Stavljas se u istu ravan sa forumasima poput "istocnjaka" i slicnih
Ja mislim da je religija (generalno) dobra stvar u smislu "duhovne higijene". Ali isto tako i mislim, da su religije nesto sto je podlozno mijenjanju i usavrsavanju, odnosno usaglasavanju sa zadnjim saznanjima.
Naime, ljudi ce uvijek trebati neku "duhovnu" hranu, i kakva ce shvatanja duha biti za 1000 - 10000 godina, ne mozemo znati. Jedino sto jeste bitno, da se religija ne smije monopolizirati. Ne svidjaju mi se institucije koje predstavljaju danasnju religiju. To mora biti stvar osobe.
Liberalism wrote:Cudno je nema komentara tipa, Bog je stvorio Univerzum, bog se nalazi izvan granica naseg univerzuma i slicno. Ispade da svi poginju glavu pred naukom.
Bezveze ti je ova provokacija. Stavljas se u istu ravan sa forumasima poput "istocnjaka" i slicnih
Ja mislim da je religija (generalno) dobra stvar u smislu "duhovne higijene". Ali isto tako i mislim, da su religije nesto sto je podlozno mijenjanju i usavrsavanju, odnosno usaglasavanju sa zadnjim saznanjima.
Naime, ljudi ce uvijek trebati neku "duhovnu" hranu, i kakva ce shvatanja duha biti za 1000 - 10000 godina, ne mozemo znati. Jedino sto jeste bitno, da se religija ne smije monopolizirati. Ne svidjaju mi se institucije koje predstavljaju danasnju religiju. To mora biti stvar osobe.
Moje misljenje je da ima puno boljih, ljepsih i konstruktivnijih nacina da se dodje do "duhovne hrane", recimo umjetnost, ne mora to biti obavezno vezano za religiju.
int21 wrote:Nisu jedini uzrok. Ali najgora klanja su vrsena u ime religije, zato sto su se ljudi razlikovali samo po religiji kojoj pripadaju.
Daj mi samo jedan primjer klanja u ime religije?I koja to religija zagovara klanje?
Mozda ne zagovara u izvornom obliku (iako i to treba malo istraziti koliko se nesto moze slobodno protumaciti iz vjerskih knjiga i uzeti kao opravdanje za ubijanje), ali dosta je ratova vodjeno izmedju razlicitih religijskih grupa, sam protekli rat u Bosni je najbolji i najblizi primjer. Znam da ces sad reci kako to nisu pravi vjernici i vjerovatno nisu, ali religija je ta koja pravi podjelu medju ljudima na muslimane, katolike, pravoslavce, jevreje...