ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
- ljubav_aha
#151 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
smille,narod nema para za osnovne namrinice,a ti bi samo pomagao/la iskljucivo na/placivanjem usluga 
-
RtrnOfSalisbury
#152 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
...pomoc se zato i iste da bi visak para spicili nedje drugo dje nemere za dzabe 
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#153 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
istina jeste da narod nema para za hljeba, ali zato imaju djon obraz...ljubav_aha wrote:smille,narod nema para za osnovne namrinice,a ti bi samo pomagao/la iskljucivo na/placivanjem usluga
nije fora u tome sto pomognes nekome, vec sto te taj neko handri u zdrav mozak ha dodjes s posla...ili zove u ponoc jer je ketridz prazan a mali place zbog spondzboba...
-
kijameta
#154 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
Uslugice ovakvog tipa bi valjda trebale funkcionirati po principu; ja tebi-ti meni.Nije to ni u Bosni a ni drugdje u svijetu,neki Servis za usluge sa platnom listom,kako ga vidim neki zamisljaju,nego to uglavnom funkcionise tako da se svaka usluga vise-manja vraca nekom protu-uslugom.A ako je neka osoba bez obraza pa je spremna stalno nesto traziti a za uzvrat nista nikad ne davati-pruzati,takvu osobu treba otkaciti sto prije.U stvari najbolje je na vrijeme procitati i drzati na distanci.
-
bhxxl
#155 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
pitam se gdje je nestala ona nasa izreka da ti komsija blizi od brata , jer je tu prvi i u dobru i u zlu ... zasto je toliko tesko pomoci nekome zar to nekoga ne ispunjava ... haman je postalo laske neku macketinu udomit neko komsiji pomoc ... ne kontam , ja mislim da je bosna nekad bila prepoznatljiva po tome ... sve naizvrat i naopako .....
- Vares City
#156 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
Jel' ova dama ovu drugu damu STVARNO(zaista) 'vako odvali!?mIRCerka wrote:pomognes i sve nesto bajno krasno, jednom odbijes, a onda te pocnu tracat po komsiluku
a ti onda
- ljubav_aha
#157 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
razumijem te mIRCerka,rekla sam,takve i slicne probleme sam rijesila vrlo brzomIRCerka wrote:istina jeste da narod nema para za hljeba, ali zato imaju djon obraz...ljubav_aha wrote:smille,narod nema para za osnovne namrinice,a ti bi samo pomagao/la iskljucivo na/placivanjem usluga
nije fora u tome sto pomognes nekome, vec sto te taj neko handri u zdrav mozak ha dodjes s posla...ili zove u ponoc jer je ketridz prazan a mali place zbog spondzboba...
ali kakve veze ima komentar uzimanja novca zainsturkcije,isto tako "odbijanje " usluga poput idjea koje je napisao/la smille su defitnivno pogresna metoda
- ljubav_aha
#158 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
napisala sam,narod nema novca,kako ce narod potrositi novac koji nema,molim te objasni mi ovaj fenomenRtrnOfSalisbury wrote:...pomoc se zato i iste da bi visak para spicili nedje drugo dje nemere za dzabe
- ljubav_aha
#159 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
upravo tako,kijameta,na vrijeme "procitati",jer je kasnije osobe teze odviknuti od naviknutog stanjakijameta wrote:Uslugice ovakvog tipa bi valjda trebale funkcionirati po principu; ja tebi-ti meni.Nije to ni u Bosni a ni drugdje u svijetu,neki Servis za usluge sa platnom listom,kako ga vidim neki zamisljaju,nego to uglavnom funkcionise tako da se svaka usluga vise-manja vraca nekom protu-uslugom.A ako je neka osoba bez obraza pa je spremna stalno nesto traziti a za uzvrat nista nikad ne davati-pruzati,takvu osobu treba otkaciti sto prije.U stvari najbolje je na vrijeme procitati i drzati na distanci.
- burek_in_space
#160 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
Ima narod novca,narodu je pravo dobro,mirno posmatra obnavljanje voznog parka chlanova Predsjednishtva i Vlade,svako poskupljenje pozdravlja svake dvije godine na nekim izborima dajuci povjerenje istima vec skoro pa 20 godina...i svaka pricha kako narod nema novca je shuplja pricha.ljubav_aha wrote:napisala sam,narod nema novca,kako ce narod potrositi novac koji nema,molim te objasni mi ovaj fenomenRtrnOfSalisbury wrote:...pomoc se zato i iste da bi visak para spicili nedje drugo dje nemere za dzabe
Nishta lichno,samo koliko-toliko realno upoznavanje sa situacijom u BiH,jer ako se sjecam dobro,ti ovdje @ljubav_aha ne zhivish odavno.
- ljubav_aha
#161 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
buerk_in_space,ali zasto se stalno pise o tome u crnim hronikama,cujem se sa osobama iz BiH,znaci sve je to jedna opticka varka ili je narod navikao da zivi sa minimalnim potrebama u bolesnoj politickoj klimi

- burek_in_space
#162 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
Malo nespretno sam se ODrazio,moja greshka,izvini.ljubav_aha wrote:buerk_in_space,ali zasto se stalno pise o tome u crnim hronikama,cujem se sa osobama iz BiH,znaci sve je to jedna opticka varka ili je narod navikao da zivi sa minimalnim potrebama u bolesnoj politickoj klimi![]()
Naravno da postoje socijalno ugrozheni ljudi i porodice,ali mislim da je tema pokrenuta sa ciljem da se "razotkriju" ljudi koji i nisu toliko egzistencijalno ugrozheni ali ochekuju da im se komshije nadju pri ruci u svakom mogucem trenutku,ne vodeci rachuna o privatnom zhivotu pojedinca kojem se obracaju za pomoc.
I da,narod u BiH,ili bar ogromna vecina je nauchila da zhivi na principu "vazhno je da ne puca" a za ostalo cemo lako.
- ljubav_aha
#163 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
burek_in_space,bez obzirna na standard zviljenja,kod tebe ili mene,i dalje mislim da se novac za pomoc ne treba uzimati,od kad je moda uzimanje novca ako se pomogne djetetu sa zadacom,ili komsijama

- burek_in_space
#164 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
Nije to moda nego,opet po meni,sasvim legitiman nachin odbrane od ljudi koji nisu u stanju da cijene i poshtuju tudje vrijeme i privatnost.Nije problem nekome pomoci 1,3 ili 5 puta( i pomagao sam i sam sam trazhio pomoc,ali pazio na vrijeme kada to chinim),ali kada nekome predje u naviku da se konstantno obraca za pomoc ne zato shto ne zna ili ne mozhe da nauchi nego shto je lakshe neku obavezu svaliti na komshiju,onda opravdavam formiranje "cjenovnika usluga".ljubav_aha wrote:burek_in_space,bez obzirna na standard zviljenja,kod tebe ili mene,i dalje mislim da se novac za pomoc ne treba uzimati,od kad je moda uzimanje novca ako se pomogne djetetu sa zadacom,ili komsijama![]()
- ljubav_aha
#165 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
interesatnan nacin odbrane,ovaj gest je ravan djonu obrazu dosadnih komsijaburek_in_space wrote:Nije to moda nego,opet po meni,sasvim legitiman nachin odbrane od ljudi koji nisu u stanju da cijene i poshtuju tudje vrijeme i privatnost.Nije problem nekome pomoci 1,3 ili 5 puta( i pomagao sam i sam sam trazhio pomoc,ali pazio na vrijeme kada to chinim),ali kada nekome predje u naviku da se konstantno obraca za pomoc ne zato shto ne zna ili ne mozhe da nauchi nego shto je lakshe neku obavezu svaliti na komshiju,onda opravdavam formiranje "cjenovnika usluga".ljubav_aha wrote:burek_in_space,bez obzirna na standard zviljenja,kod tebe ili mene,i dalje mislim da se novac za pomoc ne treba uzimati,od kad je moda uzimanje novca ako se pomogne djetetu sa zadacom,ili komsijama![]()
treba reci direktno u lice,ali na jedan fin nacin,normalnim tonom,ako i dalje tece "ludnica" istim tokom,naravno da mozes reci "nemam vremena" jer ocevidno je i njma koji pitaju,samo im potvrdis ono sto vide,zar ne
- burek_in_space
#166 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
Po chemu je ovaj gest ravan djon-obrazu dosadnih komshija?!ljubav_aha wrote: interesatnan nacin odbrane,ovaj gest je ravan djonu obrazu dosadnih komsija![]()
treba reci direktno u lice,ali na jedan fin nacin,normalnim tonom,ako i dalje tece "ludnica" istim tokom,naravno da mozes reci "nemam vremena" jer ocevidno je i njma koji pitaju,samo im potvrdis ono sto vide,zar ne
@ljubav_aha,mislim da je ovdje neko vec obasjnio situaciju u BiH po tom pitanju-prvi put kada podignesh ton,pobunish se i ne izvrshish bespogovorno neshto shto od tebe trazhi komshija,budi sigurna da ce krenuti razna ogovaranja,mahalanja najgore vrste da si ovakav i onakav.Nekome to ne smeta,nekome smeta pa u zavisnosti od toga se i postave prema njima na odgovarajuci nachin.
I moram ponoviti,zaista nemam nikakvu loshu namjeru spominjanjem tvog trenutnog mjesta prebivalishta,ali mislim da si predugo odsutna sa ovih prostora da bi shvatila mentalni sklop ljudi na koje se zheli skrenuti pazhnja ovom temom.
- ljubav_aha
#167 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
burek_in_space,u pravu si,nisam direktna ucesnica promjena mentaliteta naseg naroda,cak sam jednom prilokom upitala jednu vrlo dragu dopsofju,koja je dosla na odmor u SAD,nakon sto sma upitala,kakvi su vasi utisci o nama bosacnima,gospodja je smao rekla"mnogo bolji od osoba u BiH'
moja sustina je bila:postavi osobe na svoj nivo,umejsto da se spustis na njihov nivo
opet kazem,priznajem da sam samo indirektno upucena sto se desava i kako se osobe ponasjau,i mogu samo reci,sredina jeste posatala malo cudna,i to je vrlo alaramanta cinjenica
hvala burek na razumijevanju
moja sustina je bila:postavi osobe na svoj nivo,umejsto da se spustis na njihov nivo
opet kazem,priznajem da sam samo indirektno upucena sto se desava i kako se osobe ponasjau,i mogu samo reci,sredina jeste posatala malo cudna,i to je vrlo alaramanta cinjenica
hvala burek na razumijevanju
-
smille
#168 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
Pogrešno protumačeno, ne bi naplatio/la već odj.... sa svojih vrata one koji nemaju druga posla nego tražiti takozvanu pomoć u stvarima koje mogu rješavati na normalan način.ljubav_aha wrote:smille,narod nema para za osnovne namrinice,a ti bi samo pomagao/la iskljucivo na/placivanjem usluga
Stvarno mi je previše puta neko oduzeo onih mojih '5 minuta' da bih bio merhametli prema svakome... Poenta je živi i pusti i druge da žive...
-
smille
#169 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
ljubav_aha molim za tvojih 5 minuta, samo da mi kažeš pravu metodu i ništa više. Usput, čujem da u SAD ljudi jedva čekaju da im neko pokuca na vrata i kaže ''komšija nešto mi ne radi internet ili de mi Bogati instaliraj driver-e za novu grafičku'' i sl. i onda ovaj poskoči na noge lagane i pokloni mu svojih ''5'' minuta 'nako džabe''. De ba, majke ti ne pametuj o tome ima li ovdje narod para za osnovne stvari ili ne. Kad bi se sabrale te minute ja mislim da potroših više mjeseci na komšije, drugove, familiju i ostale, a prvi put kad sam rekao da nemam vremena bijah razapet i ... šta onda?ljubav_aha wrote:razumijem te mIRCerka,rekla sam,takve i slicne probleme sam rijesila vrlo brzo
ali kakve veze ima komentar uzimanja novca zainsturkcije,isto tako "odbijanje " usluga poput idjea koje je napisao/la smille su defitnivno pogresna metoda
-
smille
#170 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
babilon wrote:Mirci, ti si na konju. Meni su poceli govoriti "ti ces to za dvije minute" Kao da san brzi gonzales
Još je bolja rečenica ''tebi je to lako, pa to ti je posao', vrijeme više niko i ne spominje...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#171 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
babilon wrote:Mirci, ti si na konju. Meni su poceli govoriti "ti ces to za dvije minute" Kao da san brzi gonzales
- madner
#172 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
Odat cu vam strogo cuvanu tajnu.
Rijesenje je imati inteligentnog cuku i dresirat ga zna koji je komsija pegla koji nije. On se zaleti da dodje ali cuko cuva. On bi nazvao, ali telefon ne radi.
Rijesenje je imati inteligentnog cuku i dresirat ga zna koji je komsija pegla koji nije. On se zaleti da dodje ali cuko cuva. On bi nazvao, ali telefon ne radi.
-
teletrader
#173 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
Koji olujni temperament,koja je ovo stihija od zhene..Bond_JaneBond wrote:Ja sam rodjenu tetku naljepila tako da se sad boji a ostatak familije ustrucava zvati prije 8 ujutro a vikendom znaju da je zabranjeno zvati prije deset..mIRCerka wrote:Od lupanja na ulazna vrata nekome nije mrsko sici do interfona, leci na zvono, i onda se vratiti pred ulazna vrata, otvoris i kazes HALO SPAVAM kaze MA ZNAM ZATO TI ZVONIM DOLE POSTO SE NE JAVLJAS NA MOB!!!!!-LIBERO- wrote:Iskljucis mobitel,ignorises kucni.....ne otvaras vrata ..i tako BAREM dva sata,dok ne dodjes Ksebi![]()
E poslije ta dva-tri saHatica,ako vec nemas nesto uplanirano..dostupan si za ostatak planete![]()
![]()
Ko nezna sebi,nezna ni drugima..ha ja![]()
p.s mada lazem,ovo je teoretski super,ali i ja sam ovaj iz tvojih primjera..hebi ga![]()
laka vam noc...
Trpila i trpila godinama tetku koja ima ponekad zdravstvenih problema a po svemu sudeci nadzivjece i mene i svoju djecu(Hipohodnar za primjer i istrazivanje)..Helem ima naviku, kako nema drugog posla, a ni izgovora doci do bolnice-e posto joj je nas stan 20m od bolnice imala je naviku da dodje u 7 ili ranije sa tetkom (kad on krene na posao) i onda dodje do vrata..Obavezno lupka, prihvati za steku a onda se misli..Nas troje unutra sve to cujemo i osjetimo..Hebi ga, onda mama skoci, znajuci ko je pred vratima, a ova bi se stala natezat s njom pred vratima "ma necu, spavaju ti svi, pa probudicu ih" a davno nas probudila dok ja nisam jedanput ustala i zagrmila "Ne budim ni ja tvoju djecu, ne kmeci mi pred vratima, udji tiho, zatvori za sobom, napravi caj, al' suti. Ako me jos jedanput probudis, zvacu vas svako jutro u pet dok ti i scer i zeta i unucad ne izludim." JEst pocela plakati tada, i mater mi je bila ljuta na mene.. Naucial je lekciju.
Poslije toga-najavljuje se dan ranije kad ce u bolnicu ako ce svratiti..Ne trebanni govoriti da se kukala svima kako se kod nas ne smije prije devet radnim danima a neradnim ni telefonom..Niko ne zove u zabranjeno vrijeme.
A sto se tice tih sto ti vise na interfonu-mobitelu-ako si u vezi "samo kazes sljedecih 3 sata sam nedostupn-u poslu smoo![]()
"
Zhenim je,nek' je Herka,naucicu je ja kako se ispravno govori
- madner
#174 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
Nagraditi za lajanje, ruziti za merhametlukbabilon wrote:Ja sam moga cuka trenirala, ali je nekakav merhametli, ne laje nikadmadner wrote:Odat cu vam strogo cuvanu tajnu.
- tech10
#175 Re: ma tebi je to samo 5 minuta, brzo ces ti to...
Tebi je to samo 5 minuta da se pozalis.mIRCerka wrote:babilon wrote:Mirci, ti si na konju. Meni su poceli govoriti "ti ces to za dvije minute" Kao da san brzi gonzalesnecu se vise zaliti majke mi