tempora wrote:Napisah post ali server posustaje... Bit ce od teskih rijeci i od jos tezih misli.
Vidim neki od vas vele, kako se svjedocenjem treba boriti protiv zlocina te se neki nadovezuju da je "stvar" mozda i izmanipulirana a neki i ne mogu da povjeruju u istu. Bilo kako bilo, bio Kacavenda kriv ili prav, ishod je bojim se u ovoj zemlji isti. I stoga ne treba se praviti blesav i koristiti strasni intelekt kojim se ovdje zele pokazati kojekakve zavjere ( pitam se gdje je ta zustrina u akcijama, protestnim pismima, podrsci zrtvama) -jer ko iole zna o Bosni, zna da i pored svjedocenja mnogi zlocinci u ovoj zemlji ne samo da nisu procesuirani vec i uzivaju mnoge drzavne funkcije a njihove zrtve ne samo da nisu zasticene od drzavnih institucija vec su nerijetko i zrtve primitivnog naroda. U to ime sjetimo se "kopiladi"!
Stoga, zaista ne znam sta vam je i sto zelite dokazati? Da je nemoguce biti zrtva sistematskog ratnog silovanja a da zlocinac ne bude osudjen? Pa vi me krajnje iznenadjujete. Pocet cu misliti da je vasa kompletna nevjerica usmjerena u kojekakvo licno praznjenje.....neku frustraciju koja nema veze s realnoscu.
O ratnim silovanjima se ponesto pisalo. Ali nedovoljno. Apsolutno nedovoljno. Sumnjam da ce me neko ubijediti u drukcije. A Grbavica se istim ne pika. Ona je mozda bila dio osvjestavanja koje se trebalo desiti, ali kao i ova tema, nije. Ona je momenat srdzbe, plakanja i zaborava. Toliko je cini mi se dug proces budjenja kod nas Bosanca i Hercegovaca.
A kada kazem proces budjenja, zaista ne mislim na ove glupe ublehe, tipa: "moje dijete ce znati sta je to cetnik".....ili "ucit cu ga ja sto znaci biti Srbin".......
Time se mi branimo i poklanjamo nadu u buducnost te time smatramo da smo svoju odgovornost i iznijeli posteno i casno. Sto je sve osim ispravnog i odgovornog. Stoga, te i takve parole ostavite za kucnu radinost.
One nisu nista drugo nego ucestvovanje u mitovima iz kojih se radjaju neki novi genocidi te spiranje odgovornosti uz popodnevnu kafu. 
to tvoje razmisljanje prolazi negdje drugo
no medjutim na nasim terenima u zadnjih 150 godina je pocinjeno 10 ili 11 genocida nad bosnjacima
pocevsi od totalnog istrebljenja bosnjaka u srbiji,zatim poslije u sandjaku i crnoj gori
u bosni na visegradskoj cupriji svako 20,30 godina su klali masu bosnjaka i to ne jednom,dvaputa,vec vise puta
pa dokle majka mu stara,dokle ce vise bosnjaci biti ovce za klanje?????
zasto uvijek mi moramo da oprostimo i da halalimo i da zaboravimo,pa da nasa djeca ili unuci dozive ono sto se nama dogodilo?????
moj dido,rahmetli,borio se u handjar diviziji do pocetka 1945 i potom je prebjegao u partizane
uglavnom uspio je da sakrije sve to i za vrijeme tite ga nisu dirali
u njegovm selu on je imao kucu odmah ispod puta,a iznad sela se nalazilo srpsko selo
i kad se srbi napiju i prolaze kroz selo pjevali su cetnicke pjesme,sve dok ne dodju nadomak kuce mog dide i tad usute,prodju i poslije kad se odmaknu nastave sa cetickim pjesmama
moj dido,rahmetli, kad se spusti u perin han ode u srpsku kafanu i zatim se pobije sam sa njima i istjera ih sve iz kafane
zato sto je dobro znao ko su cetnici i sta su radili po istocnoj bosni i da nije bilo handjar divizije,cetnici bi jos u onom ratu pobili i poklali sve uz drinu
kad je pocelo puskaranje 1992,moj amidja je nasao vezu i kupio oruzije familiji i dido je odmah uzeo smajser i po citavu noc je strazario oko kuca mojih amidja i oko njegove kuce
i prijavio se u TO da se ide boriti,ali su ga zbog godina vratili,imao je tad oko 70 godina