Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Moderator: anex
- Phia
#151 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Nisu ni kod nas riješeni svi problemi.Imamo šintore.Zar nisu oni isto što i lovci samo što rade to iza očiju javnosti?
- to sam ja
#152 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Ja mislim da bi prvo trebalo napisati par mailova s svim faktama i ovakvim fotografinama i sve to zajedno s mailom od gosp.Miokovica sibnut na par znacajnih adresa po BiH...pa tek onda, ako se nista nedesi e onda izaci na ulice
-
Cober
#153 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Nadležna PU i MUP KS sa gosp.Miokovićem su profesionalno reagovali u cilju kako preventivnog djelovanja tako i sankcionisanja od strane policije takvog krivičnog djela. Drugi kantoni nisu u njihovoj nadležnosti.ajsela wrote:Cober da li da se pokusamo posavjetovati sa gosp Miokovicem sta da uradimo da bi se MUP FBiH zauzeo za ovo kao MUP KS? Da li uputiti neko protestno pismo? Da li javno izaci na protest?
Zato jesu u nadležnosti FMUP-a, nadležnog kantonalnog MUP-a i PU drugih kantona. Naravno da treba tražiti odgovornost za takvo tolerisanje od strane drugih PU i neprovođenje Krivičnog zakona FBiH, ne samo krivičnog djela Izazivanja opće opasnosti po članu 323. nego i krivičnog djela Ubijanje i mucenje životinja počlanu 323. istog Zakona. To nije do gosp. Miokovića nego do građana i glasa javnosti koji treba javno i glasno zatražiti odgovore i sankcionisanje kako počinioca takvih krivičnih djela, tako i onih koji to tolerišu i ne provode Zakon pa samim tim vrše zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja.
Dakle, sada je na javnosti da zakonskim putem traži odgovore i zvanično pokrene potrebne inicijative koje je morao poduzeti FMUP, nadležni MUP-ovi ostalih kantona, od nadležne PU pa sve do ovlaštene osobe u PU koja direktno vrši zloupotrebu položaja neodazivanjem na otvoreno izvršenje tih krivičnih djela.
-
ajsela
#154 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Znam da nije nadleznost gosp Miokovica, mislila sam samo od njega potraziti savjet za dalje korake. Svakako treba reagovati i traziti odgovore od tsrane FMUP-a. Ja se zaista ne razumijem u ove zakone ali ako ima neko ko bi onako kao pravnik srocio fin dopis ne bi bilo lose da ga napise pa da organizujemo to i dostavimo na potrebne adrese i tako pokrenemo javnost.
Sta mislite, dajte prijedloge!! Moramo pomoci jadnim, ugrozenim zivotinjama!
- Phia
#155 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Ja se pitam ima li u tim gradovima ljudi koji bi se mogli organizovati protiv toga i koji su spremni da se bore za bolje uslove za životinje a time i ljude u vlastitom gradu?ajsela wrote:Znam da nije nadleznost gosp Miokovica, mislila sam samo od njega potraziti savjet za dalje korake. Svakako treba reagovati i traziti odgovore od tsrane FMUP-a. Ja se zaista ne razumijem u ove zakone ali ako ima neko ko bi onako kao pravnik srocio fin dopis ne bi bilo lose da ga napise pa da organizujemo to i dostavimo na potrebne adrese i tako pokrenemo javnost.
-
ajsela
#156 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Vjerovatno ima samo ih treba pokrenuti kao sto smo se mi pokrenuli zbog planiranog odstrela u nedjelju
-
csejla
#157 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Ovo je mail od Mikovica koji je poslao kada sam mu javila za gresku za datum i zahvalila se na podrsci:
Postovana,
Nije mi namjera da zvucim stereotipno, ali mi, mislim na policiju, postojimo da bi smo vama, mislim na gradjane, bili pri ruci, i u datoj situaciji odreagovali profesionalno i blagovremeno. Svjesni smo cinjenice da to nije bas uvijek tako, ali se trudimo i, slobodan sam reci, procjenjujemo da se odredjeni pomaci u nasem djelovanju ovoga tipa - vec vide. Nakon sto sam Vam odgovorio, dodatno sam informosan o rezultatu kompletno izvrsenih provjera informacije koju ste nam ustupili. U direktnom kontaktu sa vrhom krovne kantonalne lovacke organizacije smo obavjesteni da nijedno lovacko drustvo sa podrucja Kantona Sarajevo, ne samo da ne planira aktivnosti "odstrela pasa lutalica" za dan 18.01. (izvinite na lapsusu subota / nedjelja), vec takva vrsta aktivnosti nikada nije ni razmatrana kao opcija s njihove strane. Drago mi je da smo Vama, odnosno asocijaciji koju zastupate mogli biti od pomoci.
S postovanjem, Odsjek za odnose s javnoscu MUP KSDragan MiokovicVisi inspektor
Postovana,
Nije mi namjera da zvucim stereotipno, ali mi, mislim na policiju, postojimo da bi smo vama, mislim na gradjane, bili pri ruci, i u datoj situaciji odreagovali profesionalno i blagovremeno. Svjesni smo cinjenice da to nije bas uvijek tako, ali se trudimo i, slobodan sam reci, procjenjujemo da se odredjeni pomaci u nasem djelovanju ovoga tipa - vec vide. Nakon sto sam Vam odgovorio, dodatno sam informosan o rezultatu kompletno izvrsenih provjera informacije koju ste nam ustupili. U direktnom kontaktu sa vrhom krovne kantonalne lovacke organizacije smo obavjesteni da nijedno lovacko drustvo sa podrucja Kantona Sarajevo, ne samo da ne planira aktivnosti "odstrela pasa lutalica" za dan 18.01. (izvinite na lapsusu subota / nedjelja), vec takva vrsta aktivnosti nikada nije ni razmatrana kao opcija s njihove strane. Drago mi je da smo Vama, odnosno asocijaciji koju zastupate mogli biti od pomoci.
-
ajsela
#158 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Dobila sam poruku na facebooku da ni u Banovicima nece biti odstrela!!
- simbabimba
#159 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
I ja sam dobila poruku:
"U kontaktu gradjanima Banovica saznajemo da su obustavljene dalje brutalne akcije odstrela pasa u Banovicima, kao resultat reagovanja i protesta upucenih nadleznima. Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli objavljujuci informacije, narocito medijima. Ostaje da se vidi da li je ovo trajna obustava brutalnih i nezakonitih metoda ili je ovo obustava do naredne prilike.
Kako god bilo, nastavicemo da se borimo protiv ovakve prakse, da protestuijemo i informisemo siru javnost o svemu, a narocito da insistiramo na humanim i efikasnim metodama rjesavanja problema napustenih zivotinja, primarno kroz odgovorno vlasnistvo i masovne sterilizacije.
Vasi Prijatelji zivotinja u BiH"
"U kontaktu gradjanima Banovica saznajemo da su obustavljene dalje brutalne akcije odstrela pasa u Banovicima, kao resultat reagovanja i protesta upucenih nadleznima. Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli objavljujuci informacije, narocito medijima. Ostaje da se vidi da li je ovo trajna obustava brutalnih i nezakonitih metoda ili je ovo obustava do naredne prilike.
Kako god bilo, nastavicemo da se borimo protiv ovakve prakse, da protestuijemo i informisemo siru javnost o svemu, a narocito da insistiramo na humanim i efikasnim metodama rjesavanja problema napustenih zivotinja, primarno kroz odgovorno vlasnistvo i masovne sterilizacije.
- to sam ja
- Cholina_Lokica
#161 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
i ja sam dobila isto obavjestenje 
hoce neko od vas cukicu malog

hoce neko od vas cukicu malog
-
VeljaPas
#162 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Stav gospodina Miokovica, kada su ovakve stvari u pitanju, je jasan i ovo nije prvi put da daje misljenje ispred MUPa KS. To je cinio i kada su organizirane borbe bikova.csejla wrote:Ovo je mail od Mikovica koji je poslao kada sam mu javila za gresku za datum i zahvalila se na podrsci:
Postovana,
SOS Sarajevo je na proslogodisnjem Djecijem festivalu u Zetri bio njihov partner na zajednickom standu, svo vrijeme trajanja festivala.
Nas problem su ljudi, koji reaguju na nacin kako su reagirali, kada sam vas obavijestio sta se desava u Banovicima:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 41&t=58869
A to brzo,ili zaboravimo ili namjerno previdjamo.
- to sam ja
#163 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Jooj gledam ti ga stalno...kako je sladak i bimbast...ja imam vec jednog, a jos cekam i bebuDile wrote:i ja sam dobila isto obavjestenje
hoce neko od vas cukicu malog![]()
![]()
- to sam ja
#164 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Velja wrote:Stav gospodina Miokovica, kada su ovakve stvari u pitanju, je jasan i ovo nije prvi put da daje misljenje ispred MUPa KS. To je cinio i kada su organizirane borbe bikova.csejla wrote:Ovo je mail od Mikovica koji je poslao kada sam mu javila za gresku za datum i zahvalila se na podrsci:
Postovana,
SOS Sarajevo je na proslogodisnjem Djecijem festivalu u Zetri bio njihov partner na zajednickom standu, svo vrijeme trajanja festivala.
Nas problem su ljudi, koji reaguju na nacin kako su reagirali, kada sam vas obavijestio sta se desava u Banovicima:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 41&t=58869
A to brzo,ili zaboravimo ili namjerno previdjamo.
A zamislite kakve bi reakcije tek bile kada bi se ovakva tema stavila kao udarna...dakle pod "Razne diskusije"...to bi nastao haos, a pojedinci bi jedva docekali
- Phia
#165 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Dobili su je svi na facebooku..Interesantno kako 'Prijatelji zivotinja u Bosni i Hercegovini' tumače neke stvari.To što je obustavljeno ubijanje pasa ne mora biti posljedica reagovanja javnosti čitaj ljudi sa ovog foruma i SOS-a nego možda imaju 'pauzu' jer im je puškom kojom je ubijao pse ustrijeljen 'mili' predsjednik lovačkog društva.Otkud znaju građani Banovića što cuke ne ubijaju.Kakav je to 'kontakt'.Trebalo bi da policija Banovića da svoj stav o ovome a ne rekla kazala.simbabimba wrote:I ja sam dobila poruku:
- tech10
#166 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Ziku Phie, sa maca presla na cuke. 
- Phia
#167 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Ubijaju i mačketech10 wrote:Ziku Phie, sa maca presla na cuke.
http://www.rtvmo.ba/index.php?option=co ... Itemid=191
Tekst uz sliku neću ni komentarisati..
-
Cober
#168 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
MOLIM HITAN PREVOD: na engleski, francuski i njemački
Cober wrote:Veliku zahvalnost dugujemo MUP-u KS koji je svojim preventivnim djelovanjem aktivno učestvovao u sprječavanju bilo individualnog ili organizovanog djelovanju na odstrelu pasa i upotrebi vatrenog oružija u KS. Još kada bi u drugim kantonima ugledali na MUP KS i slijedili takvo djelovanje.
BRAVO MIOKOVIĆU i MUP-u KS!
mail: za mene
Javnost MUP KS
Postovani,
U petak 16.01.2009. godine, Odsjeku za odnose s javnoscu MUP KS je od strane gdje/gdjice Cano Lejle, je ustupljena informacija da neka lovacka drustva planiraju "odstrel pasa lutalica" za dan 18.01.2009. godine, na podrucju opstine Stari grad Sarajevo.
Odmah po prijemu, ova informacija je ustupljena nadleznoj policijskoj upravi koja je izvrsila potrebne provjere. Ostvaren je kontakt sa krovnom lovackom oragnizacijom Kantona Sarajevo gdje smo obavijesteni da niti jedno lovacko drustvo registrovano na podrucju Kantona ne planira takvu aktivnost za 18.01.2009. godine, kao i da takva vrsta aktivnosti nikada nije bila razmatrana kao opcija djelovanja tih drustava. O rezultatima tih provjera sam istoga dana obavijestio gdju/gdjicu Cano.
Zelim vas informisati da bi takva vrsta aktivnosti - upotreba vatrenog oruzja s ciljem odstrela pasa u naseljenom podrucju, kada bi i bila individualno pokusana od strane lovca ili lovaca, predstavljala krivicno djelo - izazivanje opce opasnosti, koje bi kao takvo bilo sprijeceno i sankcionisano od strane policije.
Mozete biti potpuno uvjereni da bilo ciji individualni pokusaj ovakve aktivnosti (mislim na lovce) nece biti tolerisan, ni 18.01. ni bilo kada.
Predlazemo Vam da ovu reakciju Ministarstva unutrasnjih poslova Kantona Sarajevo proslijedite na sve relevantne adrese, odnosno asocijacijama cija ste pisma upozorenja prenijeli u Vasem e-mailu i na taj nacin umirite sve one koji su bili, opravdano, uznemireni ovom, ocito netacnom informacijom.
Ostajemo na raspolaganju za buducu saradnju.
S postovanjem,
Odsjek za odnose s javnoscu MUP KS
Dragan Miokovic
Visi inspektor
Cober wrote:Možda je vrijeme da se i u drugim mjestima u BiH povedu za primjerom MUP-a Kantona Sarajevo.
Ovaj mail sam upravo uputio na adresu MUP-a KS:
Poštovani gosp. Mioković,
Ovim putem izražavam kako svoju ličnu zahvalnost tako i zahvalnost javnosti na brzom i preventivnom djelovanju i podršci MUP-a KS, kao i na vašoj ličnoj trenutačnoj reakciji. Vašu reakciju i mail sam sa zadovoljstvom proslijedio na sve relevantne adrese i asocijacije.
Ovo okupljanje građana i dizanje glasa javnosti kao i pravovremenu reakciju MUP-a KS treba svakako izuzetno pozdraviti, to je pravi način da se dosljednim provođenjem Zakona zaustavi upotreba vatrenog oružija na odstrelu pasa u naseljenim mjestima.
Na žalost, bez obzira na zvanični demant Saveza lovačkih organizacija BiH činjenica je da se takve akcije odstrela pasa sa upotrebom vatrenog oruzja u naseljenom podrucju redovno organizuju i sprovode po drugim gradovima BiH, i da se to po Zakonu krivično djelo slobodno i zvanično provodi u naseljenim mjestima, a zvanično organizuje od strane lokalnih lovačkih društava. Provođenje akcija na odstrelu pasa vatrenim oružijem na očigled građana i djece u Zenici, Visokom, Brezi, Banovićima kao i ostalim naseljenim mjestima su nepobitni i dokumentovani dokaz.
Zbog činjenice kontinuiranog provođenja takvih akcija i upotrebe vatrenog oružja u cilju odstrela pasa po naseljenim mjestima, demant i izjava iz Saveza lovačkih organizacija BiH da se iste ne provode, te izvod iz njihovog demanta da su: "Zakon o lovstvu FBiH i lovna etika precizirali da se odstrel životinja ne vrši u naseljenim mjestima i njihovoj blizini" govori o opakoj laži i potpunom obmanjivanju javnosti, pa tako i MUP-a od strane Saveza lovačkih organizacija BiH, što potvrđuje i drugi dio izjave kojom i sami potvrđuju svoje učešće u organizovanju takvih akcija: "Odstrel pasa lutalica i drugih štetočina izvodi se planski i organizovano.." a dokumentovano je da se takve akcije provode pa i javno objavljuju u cilju informisanja javnosti da sklone svoje pse sa ulica ili će biti odstrijeljeni vatrenim oružijem od strane lovaca.
Takođe se nadam da će te obavijestiti nadležne na nivou FMUP-a o ovim dešavanjima kako bi i u drugim kantonima nadležne policijske uprave slijedili primjer MUP-a KS na preventivnom djelovanju, spriječavanju i sankcionisanju ovog krivičnog djela po članovima Krivicnog zakona FBiH 318. (Ubijanje i mucenje zivotinja) i 323. (izazivanje opce opasnosti).
Last edited by Cober on 21/01/2009 09:01, edited 3 times in total.
- to sam ja
- to sam ja
#170 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Cober, poslala sam ti na pp drugi dio...prvi slijedi za par min
i prvi je poslan
i prvi je poslan
-
Cober
#171 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Dobio sam njemački.
MOLIM HITAN PREVOD: na engleski i francuski
MOLIM HITAN PREVOD: na engleski i francuski
-
csejla
#172 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Amelino mozes li ti prevesti ovo Coberu sto treba na francuski posto vidim da si i trosli put ti prevoodila????amelino wrote:Prevod na francuski - saljite
Respecté,
Dans la lettre ci-joint se trouve la lettre de l'association des citoyens '' L'aide pour les animaux – Help Animals '' publiée aussi sur la web adresse http://www.sarajevo-x.com.
La lettre est vraiment incroyable et si j'habite pas a Sarajevo deja 31 ans, je pourrais vraiment pas y croire. Mais puisque, presque tout les jours je me rencontre avec le massacre des pauvres animaux dans les rues de notre capitale, de la part des citoyens et des enfants da la ville d'un coté et de l'autre coté de la part des chasseurs pour des chiens qui attrapes et tuent de la facon horrible les pauvres chiens, je crois chaques mots de la lettre ci-decu. Je profite de cette occasion pour Vous prier, adresser une requete de nous aider et de Vous acceder a cet apel pour que l'assessinat des animaux devant les yuex des citoyens et des enfants de cette ville et de cet pays finalement s'arrete.
Avant quelques jours la meme chose c'est passer dans une petite ville en Bosnie – Bonovići. Les chasseurs ont tuer des dizaines de chiens avec les fusils dans la centre de la ville. Je ne sais pas si c'est une nouvelle facon de tuer des animals dans les rues des villes en Bosnie. Est ce que nos enfants doivent regarder comment les ''malades'' gens tues des etres innocents, quitter par des gens et sans la protection?! De regarder et d'apprendre le faut model de comportement vers des animaux?!
Je vous supplies de faire tout ce que vous pouviez pour empecher ce massacre organisé!
Avec respect,
Citoyens de Sarajevo
La lettre de l'association des citoyens '' L'aide pour les animaux – Help Animals '' :
Empecher de fusiller des chiens dans les rues de Sarajevo
L'association des citoyens '' L'aide pour les animaux – Help Animals '' a envoyer aujourd'hui – ce vendredi la lettre de protestation a tout les services public dans la quel informe et avertis les gens que a dimanche a Sarajevo va s'executer le fusillage des chiens abandonnés. Les amis des animaux sont horrifier par cette action qui est tout mais pas humaine et invite les citoyens d' empecher le fusillage des animaux. Dans la lettre de protestation on a :
' On a trouver l'information que l'association des chasseurs de la Vielle part de la ville de Sarajevo le jour 18.01.2009. (dimanche) sur les pentes des mairies (Faletići, Hladivode, Gornje i Donje Biosko...) vont fusiller des chiens abandonnés, devant les citoyens et a cause de ca on veut protester et on veut que cet action s'empeche et s'arrete immediatement et qu'on change l'acces pour resoudre le problem des chiens abandonner par l'exemple de la pratique Européene.
On se demande sur la base du quel approbation vont faire ca et sur la base de qui?
On pense que c'est la plus horrible facon d'esayer de resoudre le grand problem des chiens abandonner dans notre ville, pour les qui c'est nous, comme la societé coupable.
Les animaux abandonner et la facon de resoudre les problems avec eux sont le miroir de notre situation dans la societé. On doit acceder de resoudre ce probleme sistematiquement dans la harmonie avec la pratique Européene et avec les principes du loi a propos la protection des animaux de la Bosnie et Herzegovine, par le quel les animaux vont pas etre malmener, maltraiter et fusiller.
L'association des citoyens '' Help Animals '' Sarajevo est contre ces méthodes, surtout parce que on a apres la fin de la guerre sauver et placer dans les famille d'acceuil des milles et des milles de chiens qui etaient abandonner.
On est aussi pour la méthode '' Attrape – stérilise – relache '' et avec cette méthode on peut eviter de tuer inutilement les animaux et apres certain temps on pourras resoudre le probleme des chiens abandonner.
La loi a propos la protection et la prosperité des animaux de la Bosnie et Herzegovine qui est entrain d'etre accepter dans le Parlement de Bosnie et Herzegovine et qui vas tres vite, dans un mois, entrer en vigueur, dit que ce probleme doit se resoudre avec des méthodes humaines – sans la souffrance, par la sterilisation et avec des asiles pour des animaux et pour rien au monde avec le fusillage.
On veut commencer a resoudre les problemes des animaux qu'on a comme le reste du monde civiliser.
On demandes les réprésentant des ambassades de nous joindre et avec l'autorité qu'ils on de nous aider de trouver la solution pour ce grand probleme.
On demandes aussi les services public d'annoncer cette lettre de protestation et de condamner ce plan de fusiller des chiens abandonné et d'informmer mieux nos citoyens a propos la loi pour la protection et la prosperité des animaux qui est entrain d'etre accépter et qu'ils nous aides de propager la non- violence sur les animaux et le changement de notre relation vers les animaux qui ne sont pas proteger.
Tous ensemble on peut faire tout! ''
(Sarajevo-x.com)
-
Cober
#173 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Amelino mi se već javila za prevod na PP, ali ona je skroz zauzeta do nedelje kada će prevesti na francuski. Ja sam ovo stavio ako ima neko drugi koji može prije toga.. A i engleski.csejla wrote:Amelino mozes li ti prevesti ovo Coberu sto treba na francuski posto vidim da si i trosli put ti prevoodila????
Pozdrav, Cober
-
downtoearth
#174 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
ako nisi dobio uradiću ja
-
downtoearth
#175 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Evo brzinski pa oprostite na greškama
Dear,
Mrs/Miss Lejla Cano addressed the Department for Public Relations of the Interior Ministry of Sarajevo Canton with an information that some hunting associations planned “shooting of stray dogs” for Jan 18, 2009 in area of Stari grad Municipality Sarajevo.
Upon receiving the information the said was forwarded to respective police administration that acted and made necessary checks. In communication with umbrella hunting association of Sarajevo Canton we were informed that no hunting association in this Canton planned such actions for Jan 18, 2009 as well as that such action has not even been considered as an option in activities of the said association. I informed Mrs/Miss Cano about the outcome.
I wish to inform you that such action – use of firearms with a goal of shooting dogs in inhabited areas even if it would represent an individual action made by hunter/s would represent an act of crime – causing public danger and as such it would be stopped and sanctioned by the police.
You may rest assured that any individual attempt to make that sort of action (I refer to hunters) will not be tolerated either on Jan 18 or ever.
I propose you to forward the said reaction o the Interior Ministry of Sarajevo Canton to all relevant addresses, that is associations whose letters of warning you forwarded in your e-mail and thus settle down fear of all who were justifiably upset because of the said, apparently untrue, information.
We remain at your disposal for future cooperation.
Sincerely yours,
MUP KS Public Relations
Dragan Miokovic
Senior Inspector
------------------
Dear Mr. Mioković,
I would like to express my personal and public gratitude for rapid and preventive action and support of the Interior Ministry of Sarajevo Canton, as well as your personal prompt reaction. It was my pleasure to forward your reaction and e-mail to all relevant addresses and associations.
This gathering of citizens and raising public voice, as well as timely reaction of the Sarajevo Interior Ministry should be welcomed exceptionally, as it is the proper way to stop use of firearms in shooting dogs in inhabited areas by way of consistent implementation of laws.
Regrettably, despite official denial of the BiH Union of Hunting Associations the fact is that such “dog shooting” actions with the use of firearms in populated areas are organized on regular basis and implemented in other towns across BiH, and the act of crime under law is freely and official conducted in populated areas inorganization of local hunting associations. Exercise of actions in shooting dogs by firearms in front of citizens and children in Zenica, Visoko, Breza, Banovići, as well as other inhabited places serve as indubitable and documented proof.
Due to continued implementation of these actions and use of firearms to shoot dogs in populated areas, the denial and statements given by the BiH Union of Hunting Associations stating that they are not being conducted and a quote from their denial that: "The FBiH Law on Hunt and Hunting Ethics defined that shooting of animals is not done in inhabited areas and close to them " represents a serious lie and total deceit of the public and the Interior Ministry by the BiH Union of Hunting Associations, as confirmed by the second part pf the statement in which they confirmed their participation in organizing such actions: "Shooting of stray dog and other pests is done in a planned and organised manner.." and it has been proved that such actions are implemented and even published in public in order to inform the public not to let their dogs on streets or they would be shot by hunters’ firearms.
I also hope that you are going to inform competent at the level of the BiH Federation Interior Ministry on these events so that other police administrations in other cantons would follow the example of Sarajevo Canton’s Interior Ministry in preventive activities, preventions and sanctioning the said crime in line with Article 318 of the FBiH Criminal Code. (Killing and torturing animals) and 323 (causing general danger).
Dear,
Mrs/Miss Lejla Cano addressed the Department for Public Relations of the Interior Ministry of Sarajevo Canton with an information that some hunting associations planned “shooting of stray dogs” for Jan 18, 2009 in area of Stari grad Municipality Sarajevo.
Upon receiving the information the said was forwarded to respective police administration that acted and made necessary checks. In communication with umbrella hunting association of Sarajevo Canton we were informed that no hunting association in this Canton planned such actions for Jan 18, 2009 as well as that such action has not even been considered as an option in activities of the said association. I informed Mrs/Miss Cano about the outcome.
I wish to inform you that such action – use of firearms with a goal of shooting dogs in inhabited areas even if it would represent an individual action made by hunter/s would represent an act of crime – causing public danger and as such it would be stopped and sanctioned by the police.
You may rest assured that any individual attempt to make that sort of action (I refer to hunters) will not be tolerated either on Jan 18 or ever.
I propose you to forward the said reaction o the Interior Ministry of Sarajevo Canton to all relevant addresses, that is associations whose letters of warning you forwarded in your e-mail and thus settle down fear of all who were justifiably upset because of the said, apparently untrue, information.
We remain at your disposal for future cooperation.
Sincerely yours,
MUP KS Public Relations
Dragan Miokovic
Senior Inspector
------------------
Dear Mr. Mioković,
I would like to express my personal and public gratitude for rapid and preventive action and support of the Interior Ministry of Sarajevo Canton, as well as your personal prompt reaction. It was my pleasure to forward your reaction and e-mail to all relevant addresses and associations.
This gathering of citizens and raising public voice, as well as timely reaction of the Sarajevo Interior Ministry should be welcomed exceptionally, as it is the proper way to stop use of firearms in shooting dogs in inhabited areas by way of consistent implementation of laws.
Regrettably, despite official denial of the BiH Union of Hunting Associations the fact is that such “dog shooting” actions with the use of firearms in populated areas are organized on regular basis and implemented in other towns across BiH, and the act of crime under law is freely and official conducted in populated areas inorganization of local hunting associations. Exercise of actions in shooting dogs by firearms in front of citizens and children in Zenica, Visoko, Breza, Banovići, as well as other inhabited places serve as indubitable and documented proof.
Due to continued implementation of these actions and use of firearms to shoot dogs in populated areas, the denial and statements given by the BiH Union of Hunting Associations stating that they are not being conducted and a quote from their denial that: "The FBiH Law on Hunt and Hunting Ethics defined that shooting of animals is not done in inhabited areas and close to them " represents a serious lie and total deceit of the public and the Interior Ministry by the BiH Union of Hunting Associations, as confirmed by the second part pf the statement in which they confirmed their participation in organizing such actions: "Shooting of stray dog and other pests is done in a planned and organised manner.." and it has been proved that such actions are implemented and even published in public in order to inform the public not to let their dogs on streets or they would be shot by hunters’ firearms.
I also hope that you are going to inform competent at the level of the BiH Federation Interior Ministry on these events so that other police administrations in other cantons would follow the example of Sarajevo Canton’s Interior Ministry in preventive activities, preventions and sanctioning the said crime in line with Article 318 of the FBiH Criminal Code. (Killing and torturing animals) and 323 (causing general danger).