Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
rajvosa 69

#151 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by rajvosa 69 »

NemoDM wrote:Sve zavisi od toga sta od zivota ocekujes. Ja sam bila par godina u Americi poslije rata i vratila se ovamo. Nekad me dusa zaboli kada vidim nepravdu ove ili one vrste, ali, kao sto rekoh, kako ce tebi biti ovdje zavisi od toga sta od zivota ocekujes.

Ja volim biti tu da sam starcima pri ruci. I oni meni. Volim da, kad mi auto nece da upali u prvo hladno sarajevsko jutro, mogu nazvati starog koji ce me odvesti na posao i pobrinuti se da mi majstor do kraja dana zamijeni akumulator.

Volim sto na kisni proljetni dan mogu prosetati polupraznom Ferhadijom i odmarati dusu.

Volim sto me ljudi razumiju kad odmahnem rukom i kazem "Ma jebat ga".

Volim sto teta u lokalnom Konzumu zna koji hljeb kupujem.

Volim sto, kad sam psihicki na kraju snaga, uvijek mogu nazvati prijateljicu da se samnom za pola sata nadje na kafi u Karabitu. Kako god raspolozena bila, garantovano se vecer zavrsi smijehom.

Volim sto, ako me srce udari na WC solji, necu trunuti sedam dana prije nego sto neko uopce primijeti da me nema.

U BiH je daleko od idealnog, ali idealno nije nigdje. Ne kazu ljudi dzaba da je trava uvijek zelenija sa druge strane. Frustracija ima i uvijek ce ih biti - na kraju krajeva, mi nismo odgajani kao Amerikanci da bezuslovno volimo svoju zemlju i smatramo je najboljom na svijetu. Ponekad bih voljela da jesmo - njima u njihovim uvjerenjima ocito ne smetaju debilni politicari. Uglavnom, ako se odlucis vratiti, uvijek ce biti stvari koje ce ti smetati, uvijek ce biti negativnih ljudi i dogadjaja. Ali toga ima i tamo gdje si i samo je pitanje koja strana vage ce te uciniti sretnijom.
Ovo je do sad najbolje receno.Aferim
Mogly

#152 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by Mogly »

Сретну се Суљо и Мујо на аеродрому у Сарајеву, један иде а други се враћа. У исти глас кажу један другоме ку'ћеш ти, у пизду материну.
Ратни виц, болно актуелан.
hakazvaka

#153 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by hakazvaka »

Mogly wrote:Сретну се Суљо и Мујо на аеродрому у Сарајеву, један иде а други се враћа. У исти глас кажу један другоме ку'ћеш ти, у пизду материну.
Ратни виц, болно актуелан.
vidi hebote znam citat cirilicu :D
Santos

#154 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by Santos »

SS Sarajlija je zesci papak.Sta mislite o njegovomom mozgu.Tezak slucaj.
scooter21ba

#155 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by scooter21ba »

Santos wrote:SS Sarajlija je zesci papak.Sta mislite o njegovomom mozgu.Tezak slucaj.
sto se tice ove djevojke koju je pomenuo upravu je otisla je pred rat i zali se kako je njoj bilo tesko u becu
a tebi meni petom desetom bilo super u sarajevu od 92-95?
za ovo ostalo necu ni komentarisati jer dosta ih je otislo poslije rata tako da ne mozemo sve nazvati tako kako ih je on nazvao
ljubav_aha

#156 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:
ss sarajlija wrote:ma koji ces se vracati,ovde te niko nije pozelio....kad ste svi mogli bjezati 92 kad vam je ova drzava bila jadna,kad je vama bilo teze nego ljudima koji su propatili ovo s....,cemu povratak ostani na svom usljivom zapadu....najveca glupost koja se mogla desiti ovome ovde napacenom narodu je dozvola za povratak takvih kao ti......
Otkud tebi ideja da su ljudi otisli tokom rata? Znas li ti sta je ljudi otislo poslije rata iz BiH, 98-2001?
nema niko pravo da nekog optuzuje i analizira kad i kako je izasao iz BiH :!:

mnoge osobe koje su ostale u BiH ,su se takoder pokajale sto nisu izasle tokom rata ili nakon zavrsteka rata

zaista,ne mogu razumjeti,zasto se raja iz BiH tako ponasa prema osobama koje su otisle pred pocetak rata
scooter21ba

#157 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by scooter21ba »

niko nema nista protiv njih ali ima protiv onih koji kazu nama je gore bilo u becu rimu berlinu americi nego vama u sarajevu
e protiv tih ljudi u bih imaju pravo da se ponasaju kako se ponasaju
ljubav_aha

#158 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by ljubav_aha »

scooter21ba wrote:niko nema nista protiv njih ali ima protiv onih koji kazu nama je gore bilo u becu rimu berlinu americi nego vama u sarajevu
razumijem te,pa to samo idioti mogu pisati,a takvi iz iste kategorije pricaju o ratu kao da su ga licno dozivjeli,a izasli pred pocetak rata
scooter21ba

#159 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by scooter21ba »

ljubav_aha wrote:
scooter21ba wrote:niko nema nista protiv njih ali ima protiv onih koji kazu nama je gore bilo u becu rimu berlinu americi nego vama u sarajevu
razumijem te,pa to samo idioti mogu pisati,a takvi iz iste kategorije pricaju o ratu kao da su ga licno dozivjeli,a izasli pred pocetak rata
nazalost ima mnogo idiota koji tako govore pa onda je i u neku ruku opravdano kad sa rezervom upoznas nekog iz dijaspore
al sto se tice ok raje normalne niko protiv njih nema nista pa otisli oni prije u toku ili poslije rata
al idiota ima najvise koji su otisli prije zatim onih u toku a samo ne razumijem kako neko moze biti idiot poslije rata mada sam samo jednu osobu takvu upoznao
Blue room

#160 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by Blue room »

I lijepe i ruzne i bolne stvari su ti vec recene , odluka je na tebi . Ja sam se rodio negdje drugo i izabrao Bosnu pa sam otisao pa joj se opet vratio kao nevjernoj "hasarijstoj " zeni od koje se ne mozes odljepiti. Mnogo prakticnih savjeta si cula o mogucnosti zaposlenja, papirima, politici, medjuljudskim odnosima... evo ti jos par ako ipak odlucis imaj na umu :

da najobicnije crne zenske cizme trazis dva mjseca jer nije bas neki izbor
da ce ti bez posljedica psovati mater svako kome imalo zasmetas na semaforu
da ce o tvojoj intimi, dakle o tome s kim se zabavljas, s kim spavas, s kim se druzis , da li pijes alkohol, koliko imas novaca , jesi li vjernik ili ne....raspravljati sve tvoje kolege iz kancelarije, komsije iz ulaza, rodbina, prijatelji i poznanici.
ako slucajno volis isti pol,slusas punk ili si na bilo koji nacin drugacija... nisi ovdje bezbjedna i zakon te ne stiti-mislim ne u praksi .
da za sve moras "nekog znati", "nekog platiti" ili "nekog razbiti'.
da postoje dugi dani i duge noci u kojima se ubijas od dosade jer se nista ne desava
da za sve cekas u redu od parkinga, poste, banke, granapa
da ce uvijek biti onih koji ce ti reci kako si izvukla guzicu kad je bilo najteze, kako si preko neke stele zavrslila fax i kako si nekvalifikovana za posao koji radis.
da (ako imas namjeru imati dijete) nema niti jedna javna igraona gdje ga mozes odvesti(osim u jednom granapu na Ciglanima gdje svi puse po stotinu osam cigara) a osim dva mala parkica imas jedino Pionirsku .
da je veliki trend biti neljubazan a ljubazni su levati, pederi, smoklje i ulizice
da ce ti se ako imas drugacije misljenje od sagovornika izreci niz uvreda (ovaj forum ti je cesto dokaz za to)
da ces se vremenom stornirati i osjecati kao neki lik iz Cehovljeve drame , nesto bi htjela uciniti kao slijedeci korak a nikako da ucinis.
da ces stalno gledati nesposobnu bratiju politicare na TV-u i u novinama.
da ces vremenom postati kontaminirana papanlukom i pitati se :jesam li ja zaista bolja.
da nikada neces biti anonimna osoba u velikom gradu koju niko ne zna i koja moze zivjeti na miru svoj zivot.

A sve ono lijepo- raja, bosanska kuhinja, porodica... tu se slazem da ce ti ciniti zivot boljim. Znam da kada si tamo ovdje sve izgleda bajno i obratno ali razmisli racionalno.
black

#161 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by black »

..dodji brate..sunce tudjeg neba..ne ostavlja opekotine kao nashe..(diplomatz) ;-)
amortizer

#162 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by amortizer »

Atrus wrote:
ss sarajlija wrote:ma to je sve isto......barem za mene
Slusaj "sarajlijo", bilo ih je sto su skakali u cetnicke rovove, ostali invalidi zbog takvih nezahvalnika kao sto si ti, pa otisli poslije rata. :x :x :x :x
jaJlija, a ne sarajlija? Izasao sam 12.2002. jer sam zbog "patriotizma" i odbijanja lijecenja u klinikama koje mi mogu pomoci pri rehabilitaciji, doveo zivot u pitanje. I ovakav, kakav sam, dovucem se tri puta dole. Vise puta sam ranjen nego ti imas godina. Sram te bilo!
mala_ba

#163 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by mala_ba »

Sandra,
Šta bi na kraju s tobom?
Kad sam prvi put naišla na tvoj post i mene su mučile slične misli. Nikako se ne mogu naći ovdje gdje sam sada. I pokušala sam da se trgnem, krenem dalje, bila se ufurala, pa kao i posao našla i sve to, al u zadnji tren sam se predomislila. Valjda nemam snage, hrabrosti da krenem opet izpočetka... A opet, često me ta neka nostalgija hvata, ta čudna potreba da govoriš svojim jezikom, da razumiješ neke šale koje se naučiti ne mogu...A opet, na kraju krajeva tu mi je fino, lijep posao, neki prijatelji tu neki za kompom okolo, pa eto kao i neka veza na pomolu... I svejedno mi se čini da bih pravo sretna bila samo u Bosni...I sve mi se čini da cu i ja probati taj povratak.
Ako budeš u prilici, javi kako si se snašla. Voljela bi čuti/pročitati i tvoje iskustvo.

Sretno
Pietje_Bel wrote:
sandra01 wrote:
lys wrote:Sjecam se kad sam prije nekih 10-15 godina govorila da cu se zakaciti za prvi kamion i nekako doci do Bosne... Ali prodje od tad bezbroj kamiona a da se ja ne zakacih. Jednostavno covjek ako je otvoren i ima ljudske topline nadje prijatelje bilo gdje na svijetu i veze se za tu svoju sredinu. Opet, uhvati covjeka nostalgija, i ja sam u Parizu ceznula za porodicom i Sarajevom, a u Sarajevu mi je nedostajo moj pariski zivot. Fino sam rijesila tu dilemu tako sto sam otisla u trecu zemlju, na drugi kraj svijeta :D I sad mi je jako veselo, opet Jovo na novo, novo drustvo, a stari prijatelji nalete na odmor, ili cesece na ekran kompa, a ja uzivam u misli da mi je bog dao da zivim vise potpuno razlicitih zivota u ovom jednom. Just keep moving i nostalgija postepeno nestaje :-)

Znas da si u pravu ovde.Ja sam isto nesto razmisljala sta bi se desilo da odem u neku trecu zemlju?Nostalgija bi me vjerovatno pocela vuci u zemlju u kojoj sam boravila u posljednjih deset godina a ne za Bosnu.I nesto kontam zamisli svakih pet godina mjenjas mjesto boravka za nekih 15 godina nostalgije vise ne bi ni bilo!!!
Moj problem je sto sam ja shvatila da sam pustila korjenje na lokaciji koju ne volim.I sto duze boravim ovde sve sam nesretnija.Na stranu ljudi i obicaji ,nacin zivota itd.Ja ovde sebe jednostavno ne vidim!!!I to mi stvara probleme zamisli da zivis negdje 10 godina kao turista!!!Znaci nemas dugorocni plan i sve sto radis je short term.Ne postoji emotivni ,finansijski,zivotni razvojni plan.Tu je problem.Akad nemas plana...onda ti zivot pocinje da lici na moj.
A kako to osjeca nostalgija? Ja sam vise mislio da je to neki blazi emotivni impuls. Ne mogu da vjerujem da neko moze da se zbog toga preseli u drugu zemlju!
Ja sam dosao u Holandiju sa 6 godina i nebi mi ni na kraj pameti padalo da se vatim u Bosnu. Tamo korupcija, kriminal i totalno ne sredeno i dezorijentisano drustvo. Jedino mi je uvijek bio san da pokrenem neku firmu nekada u Bosni. Ljudi u Bosni su u glavnom isti kao i u Holandiji i na zapadu i sto vise vrijeme odmice sto su vise slicniji zapadu. I oni isto sve gledaju kroz materijalne naocale. Samo sto ovdje na zapadu se nemozes obogatiti preko noci tako da su ljudi natjerani da se stvarno trude, studiraju ili da rade kako bi nesto postigli u zivotu. Zbog toga ovdje ljudi i ne mogu biti toliko namzani jer sa "lijepom pricom" i lazima ovdje ama bas nista neces postici. U BiH je vec druga prica. Ljudi teze ka materijalnim stvarima u zivotu ali u to ta teznja jeste totalno izopacena. Isto tako omladina u BiH jeste totalno drugacija od ove ovdje. Mi ovdje smo vise ufurani, gledamo samo sebe i trudimo se da doguramo sto dalje u zivotu dok u Bosni je omladina jako namazana i tamo je vaznije "snalazenje" , nadmudrivanje itd. Tako ja to vidim. Ja vise volim Bosni radi onoga sto je ona nekada bila nego sto je sada. Ta Bosna je meni ostala jako u mojem sjecanju i zbog toga uvijek kada tamo odem osjecam se isto kao kada sam imao recimo 5, 6 godina. Ali kada realno pogledam ja nemam tamo nista traziti.
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#164 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by Šeherzada »

black wrote:..dodji brate..sunce tudjeg neba..ne ostavlja opekotine kao nashe..(diplomatz) ;-)
:thumbup: :D :D
Mobile_Disco

#165 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by Mobile_Disco »

Oduzmes i saberes, sta imas tu gdje jesi, a sta bi imala dole gdje bi se vratila.. Samo uzmi u obzir sve, i politicku situaciju i sve ostalo sto se desava u Bosni..
sandra01

#166 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by sandra01 »

Ma ...jesam odlucila sam da se vratim tj.da probam.Dala sam sebi rok od 8 mjeseci znaci ako za osam mjeseci ne vidim da za mene tamo ima mjesta vracam se ovde ili idem u neku trecu zemlju.Ja taj korak moram napraviti da bi bila na cisto sama sa sobom.Jer evo vec 15 godina ni tamo ni ovamo.Ono svaki put kad dodjem u Sarajevo raja me pitaju kako se osjecas jeli se sta promjenilo a ja uvek kazem da se osjecam kao da nikada nisam ni otisla iz Sarajeva.I stvarno istina sve ove godine ja zivim dva paralaelna zivota.Jedan ovde gdje radim ,jedem ,spavam ,i jedan drugi u mojoj glavi gdje sam sretna ,medju svojim,mozda i ne radim ali sam zadovoljna.E sad ko nije prosao sve ovo mozda i ne razumije o cemu ja pricam.Sve ove godine fizicki biti u jednoj zemlji a psihicki u drugoj je jako tesko.Jer s jedne strane ovde zivim kao turista umjesto da se saberem i kazem e dosta je bilo ajde da se malo uozbiljimo i da pocnemo raditi nesto konkretno,s druge strane ja sta god da radim razmisljam kako bi to bilo u Bosni i kako je to super ideja koju moram da tamo razvijem.Ma...konfuzna sam. Malo me nerviraju ovi sto kazu da je politicka situacija losa i da razmislim,ko da je negdej drugo bolje!!!Sve je to isto samo sto oni svoje sakrivaju i umotaju u marketinski sareni papir i ko ne razmislja malo dublje misli da je u super zemlji i da se drzava brine za njega,a oni lopovi ,otimaju od naroda na sve strane.I ovde kradu i lazu ali ovde je narod toliko isprepadan i nesiguran da samo cuti i sta ce...daje drzavi ono sto ona od njih trazi.Nema ni ovde buducnosti za nekoga ko hoce da radi posteno.Da se razumijemo nigdje nijedna drzava ne nudi med i mlijeko svima,svugdje ima onih koji kroz zivot prolaze tesko i onih drugih.Pa ako je vec tako daj da bar budem sretna,ja vise nemam iluzija,samo zelju da...ma rekla sam vec.
zmaj56

#167 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by zmaj56 »

Sandra, skroz si u pravu, 100% ! :thumbup: :bih: :bih:
zmaj56

#168 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by zmaj56 »

sandra01 wrote:Ma ...jesam odlucila sam da se vratim tj.da probam.Dala sam sebi rok od 8 mjeseci znaci ako za osam mjeseci ne vidim da za mene tamo ima mjesta vracam se ovde ili idem u neku trecu zemlju.Ja taj korak moram napraviti da bi bila na cisto sama sa sobom.Jer evo vec 15 godina ni tamo ni ovamo.Ono svaki put kad dodjem u Sarajevo raja me pitaju kako se osjecas jeli se sta promjenilo a ja uvek kazem da se osjecam kao da nikada nisam ni otisla iz Sarajeva.I stvarno istina sve ove godine ja zivim dva paralaelna zivota.Jedan ovde gdje radim ,jedem ,spavam ,i jedan drugi u mojoj glavi gdje sam sretna ,medju svojim,mozda i ne radim ali sam zadovoljna.E sad ko nije prosao sve ovo mozda i ne razumije o cemu ja pricam.Sve ove godine fizicki biti u jednoj zemlji a psihicki u drugoj je jako tesko.Jer s jedne strane ovde zivim kao turista umjesto da se saberem i kazem e dosta je bilo ajde da se malo uozbiljimo i da pocnemo raditi nesto konkretno,s druge strane ja sta god da radim razmisljam kako bi to bilo u Bosni i kako je to super ideja koju moram da tamo razvijem.Ma...konfuzna sam. Malo me nerviraju ovi sto kazu da je politicka situacija losa i da razmislim,ko da je negdej drugo bolje!!!Sve je to isto samo sto oni svoje sakrivaju i umotaju u marketinski sareni papir i ko ne razmislja malo dublje misli da je u super zemlji i da se drzava brine za njega,a oni lopovi ,otimaju od naroda na sve strane.I ovde kradu i lazu ali ovde je narod toliko isprepadan i nesiguran da samo cuti i sta ce...daje drzavi ono sto ona od njih trazi.Nema ni ovde buducnosti za nekoga ko hoce da radi posteno.Da se razumijemo nigdje nijedna drzava ne nudi med i mlijeko svima,svugdje ima onih koji kroz zivot prolaze tesko i onih drugih.Pa ako je vec tako daj da bar budem sretna,ja vise nemam iluzija,samo zelju da...ma rekla sam vec.

Sandra, skroz si u pravu, 100% ! :thumbup: :bih: :bih:
AdnanSA

#169 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by AdnanSA »

Vrati se ali povedi računa da se vraćaš na divlji istok.
Ponesi sa sobom oštre zube, duge kandže,debelu kožu,mnogo strpljenja,hrabrosti i nešto para.
Budi spremna da gaziš slabije,družiš se sa istima kao što si ti a jačih da se kloniš. Samo tako možeš živjeti sretno i zadovoljno u "lijepoj našoj"
mala_ba

#170 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by mala_ba »

AdnanSA wrote:Vrati se ali povedi računa da se vraćaš na divlji istok.
Ponesi sa sobom oštre zube, duge kandže,debelu kožu,mnogo strpljenja,hrabrosti i nešto para.
Budi spremna da gaziš slabije,družiš se sa istima kao što si ti a jačih da se kloniš. Samo tako možeš živjeti sretno i zadovoljno u "lijepoj našoj"
ha ha ha istu pricu slušam i ovdje, i jos kako je teško naći posao bez štele, a napredovati možeš samo ako imaš taticu i mamicu da te malo poguraju. :-) Ista prica pa mi malo smiješno kako svi misle kako je njima najgore. a u stvari sve zavisi od nas, kako mi to dozivljavamo. Barem sve više vjerujem u to.

Sandra, Sretno ti i nadam se da ćeš naći tu sreću i mir. Voljela bih cuti da si se snašla i da si napokon rahat. :thumbup:
palermo

#171 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by palermo »

sandra01 wrote:Ma ...jesam odlucila sam da se vratim tj.da probam.Dala sam sebi rok od 8 mjeseci znaci ako za osam mjeseci ne vidim da za mene tamo ima mjesta vracam se ovde ili idem u neku trecu zemlju.Ja taj korak moram napraviti da bi bila na cisto sama sa sobom.Jer evo vec 15 godina ni tamo ni ovamo.Ono svaki put kad dodjem u Sarajevo raja me pitaju kako se osjecas jeli se sta promjenilo a ja uvek kazem da se osjecam kao da nikada nisam ni otisla iz Sarajeva.I stvarno istina sve ove godine ja zivim dva paralaelna zivota.Jedan ovde gdje radim ,jedem ,spavam ,i jedan drugi u mojoj glavi gdje sam sretna ,medju svojim,mozda i ne radim ali sam zadovoljna.E sad ko nije prosao sve ovo mozda i ne razumije o cemu ja pricam.Sve ove godine fizicki biti u jednoj zemlji a psihicki u drugoj je jako tesko.Jer s jedne strane ovde zivim kao turista umjesto da se saberem i kazem e dosta je bilo ajde da se malo uozbiljimo i da pocnemo raditi nesto konkretno,s druge strane ja sta god da radim razmisljam kako bi to bilo u Bosni i kako je to super ideja koju moram da tamo razvijem.Ma...konfuzna sam. Malo me nerviraju ovi sto kazu da je politicka situacija losa i da razmislim,ko da je negdej drugo bolje!!!Sve je to isto samo sto oni svoje sakrivaju i umotaju u marketinski sareni papir i ko ne razmislja malo dublje misli da je u super zemlji i da se drzava brine za njega,a oni lopovi ,otimaju od naroda na sve strane.I ovde kradu i lazu ali ovde je narod toliko isprepadan i nesiguran da samo cuti i sta ce...daje drzavi ono sto ona od njih trazi.Nema ni ovde buducnosti za nekoga ko hoce da radi posteno.Da se razumijemo nigdje nijedna drzava ne nudi med i mlijeko svima,svugdje ima onih koji kroz zivot prolaze tesko i onih drugih.Pa ako je vec tako daj da bar budem sretna,ja vise nemam iluzija,samo zelju da...ma rekla sam vec.
Sretno.

A moram ovo upitati, nećeš se naljutiti, a što rok od osam mjeseci ? Naime moje lično iskustvo, ja kad se vratih, prvih 12 mjeseci sam se pitao što se vratih ( da sam imao obraza, odmah bih ja otišao nazad :D ) i onda 'ebi ga, 13 mjesec se otvori sve............i sad sam jako zadovoljan.Hoću ti reći rokovi su nekada čudna stvar, pomalo opterećuju i zamagljuju vidik. Al opet, sretno.
bpsang

#172 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by bpsang »

Sandra Sunce tudjeg neba te nikad nece grijati ko nebo pod kojim si rodjena, zato ne oklijevaj , koliko god to bolno bilo , ovdje je ipak drugacije, koliko god se ljudi ovdje ne vole, ima ih jos vise koji se vole, zato ne odustaj nego kupi prnje i dolazi ovdje...
ako nista drugo ovdje je pitomije nego sto mislis :)
teAMICA

#173 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by teAMICA »

"Nezadovoljni sobom i prilikama u svojoj zemlji, mi često hvalimo druge zemlje i narode, stvaramo od njih nedostižne uzore. Pri tom i pretjerujemo, hvaleći ih više nego što zaslužuju i pripisujući im svojstva i odlike kojih nemaju. Tako da sve što govorimo odgovara manje stvarnoj slici dotične zemlje, a više idealisanom liku naše otadžbine, kakvom bismo htjeli da je vidimo.
Sve to, razumije se, nije ni tačno ni pravo, ni zdravo, jer tako mnogi od nas stvaraju sebi, negdje na sredini između one idealisane zemlje i svoje nesavršene, neku treću nepostojeću domovinu u koju se sklanja kad god se u jednoj od one dvije (ili u obje odjednom) razočara.
Takav čovjek živi nemirno i nekorisno, čas kao izbjeglica i iseljenik, a čas kao povratnik.
I nije sretan."
IVO ANDRIĆ
Bodkin

#174 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by Bodkin »

i ja cesto razmisljam sta dalje.ja sam trenutno u USA na studiranju i razmisljam sta nakon toga. iskreno ne nedostaje mi nista osim raje iz Sarajeva.nacin zivota i ostale stvari nikako.uklopio sam se ovdje i ne bih imao problema da zivim samo ne na Midwestu :) a svako drugacije razmislja.onaj kome toliko fali BiH na kraju ce se i vratiti.na kraju krajeva zasto muciti sebe na bilo koji nacin
sandra01

#175 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by sandra01 »

teAMICA wrote:"Nezadovoljni sobom i prilikama u svojoj zemlji, mi često hvalimo druge zemlje i narode, stvaramo od njih nedostižne uzore. Pri tom i pretjerujemo, hvaleći ih više nego što zaslužuju i pripisujući im svojstva i odlike kojih nemaju. Tako da sve što govorimo odgovara manje stvarnoj slici dotične zemlje, a više idealisanom liku naše otadžbine, kakvom bismo htjeli da je vidimo.
Sve to, razumije se, nije ni tačno ni pravo, ni zdravo, jer tako mnogi od nas stvaraju sebi, negdje na sredini između one idealisane zemlje i svoje nesavršene, neku treću nepostojeću domovinu u koju se sklanja kad god se u jednoj od one dvije (ili u obje odjednom) razočara.
Takav čovjek živi nemirno i nekorisno, čas kao izbjeglica i iseljenik, a čas kao povratnik.
I nije sretan."
IVO ANDRIĆ
:thumbup: UPRAVO TAKO
Post Reply