Pitanje-Radar
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#151 Re: Pitanje-Radar
drug, mislim da je hik bio ironican...
- Daphna
#152 Re: Pitanje-Radar
A prvo pitanje? Ograničenje 60? Ne sjećam se da sam vidjela znak...corsa wrote:Na 81 km/hDaphna wrote:Da li je ograničenje u ulici Bulevar M. Selimović 60km/h?
Konkretno, onaj radar kod RTV doma blicne na koliko?
- corsa
#153 Re: Pitanje-Radar
Ogranicenje je 60!Daphna wrote:A prvo pitanje? Ograničenje 60? Ne sjećam se da sam vidjela znak...corsa wrote:Na 81 km/hDaphna wrote:Da li je ograničenje u ulici Bulevar M. Selimović 60km/h?
Konkretno, onaj radar kod RTV doma blicne na koliko?Da znam šta me čeka
- Daphna
#154 Re: Pitanje-Radar
Ma znala sam... Ali jbg kontam ako je 50 obrala sam bostan!

- amrica
#155 Re: Pitanje-Radar
Najcesci uzrok nesreca je LJUDSKI FAKTOR, tako da star-nov auto nema tu puno veze, cak i neispravan auto vozac sa iskustvom moze voziti bez problema, ako mu zna sve mane (luft u volanu, kakve su kocnice, kad vuce slabije....). Mozda bi se neko izvukao iz neke situacije da ima nov auto, ABS.... itd, ali je opet sam kriv sto je dosao u tu situaciju. A ako te neko spuca ni krivog ni duznog, gore ti bude ako imas nov auto
I sta ste uhvatili g2, Jopet? Ja kad sam prodala svog, bio kao lampa, ispravan 100%., tako da starost ne povlaci za sobom automatski i neispravnost.
I sta ste uhvatili g2, Jopet? Ja kad sam prodala svog, bio kao lampa, ispravan 100%., tako da starost ne povlaci za sobom automatski i neispravnost.
-
dimu
#156 Re: Pitanje-Radar
ima znak poslije raskrsnice na otoci... uostalom u gradu si ,60 je svakako ogranicenje (osim ako nije drugi znak postavljen)Daphna wrote:A prvo pitanje? Ograničenje 60? Ne sjećam se da sam vidjela znak...corsa wrote:Na 81 km/hDaphna wrote:Da li je ograničenje u ulici Bulevar M. Selimović 60km/h?
Konkretno, onaj radar kod RTV doma blicne na koliko?Da znam šta me čeka
- Daphna
#157 Re: Pitanje-Radar
Znam, znam... Ali morala sam provjeriti kod dobro obaviještenih forumaša... A vala i prpa uhvatila, da mi neće klepiti vozačku i koji kazneni...dimu wrote: ima znak poslije raskrsnice na otoci... uostalom u gradu si ,60 je svakako ogranicenje (osim ako nije drugi znak postavljen)
Kad neće, samo sam 22km/h prekoračila
- zenny
#158 Re: Pitanje-Radar
ma G2 u rukama momka od 18-20 godina je smrt... i sam sam mlad vozac i iz dana u dan sticem nova iskustva al' do sad u ovom kratkom vremenu sam jednom izletio sa ceste, jednom me zakacilo auto u voznji i vozac pobjegao (spao mi retrovizor i nabacio trag farbe skoro duz cijelog auta) i jos mnogo neugodnih situacija kad mi se zgadila voznja u kojoj je ucestvovao momak u ranim dvadesetim i G2... mnogo ne volim golfa i cim vidim to auto vidim i lika kako divlja po gradu.. sto se mene tice nek skontaju zakon da svaki golf dvica ima policijsku pratnju unutar grada
- amrica
#159 Re: Pitanje-Radar
[quote="zenny"]ma G2 u rukama momka od 18-20 godina je smrt... i sam sam mlad vozac i iz dana u dan sticem nova iskustva al' do sad u ovom kratkom vremenu sam jednom izletio sa ceste, jednom me zakacilo auto u voznji i vozac pobjegao (spao mi retrovizor i nabacio trag farbe skoro duz cijelog auta) i jos mnogo neugodnih situacija kad mi se zgadila voznja u kojoj je ucestvovao momak u ranim dvadesetim i G2... mnogo ne volim golfa i cim vidim to auto vidim i lika kako divlja po gradu.. sto se mene tice nek skontaju zakon da svaki golf dvica ima policijsku pratnju unutar grada[/quote]
Budi iskren, je li kriv auto ili vozac?
Ista ta kockasta glava ce napraviti belaj u svakom autu, novom ili starom, g2 ili g6...
Budi iskren, je li kriv auto ili vozac?
Ista ta kockasta glava ce napraviti belaj u svakom autu, novom ili starom, g2 ili g6...
-
dimu
#160 Re: Pitanje-Radar
amrica wrote: Budi iskren, je li kriv auto ili vozac?
istina ali evo provrti malo po crnoj hronici
u 8 od 10 tezih udesa ucestvuje neki krs od auta. naravno to je i zbog toga sto je takvih auta najvise na cestama pa je veca matematicka vjerovatnoca da ce vise takvih auta ucestvovati u udesima nego novih ali opet ne treba ni zanemariti tu tehnicku neispravnost auta...
ima i golfova petica jako jako puno na cestama pa rijetko kad vidis nekog u tezem udesu (da ga je taj izazvao)
a naravno da je i do vozaca, ali nije isto i voziti npr malo brze po losem vremenu u autu starom 20 godina i u novom autu sa modernom sigurnosnom opremom...
tako da na kraju nije samo do vozaca
- Better Man
#161 Re: Pitanje-Radar
Odlično napisano!dimu wrote:amrica wrote: Budi iskren, je li kriv auto ili vozac?
u 8 od 10 tezih udesa ucestvuje neki krs od auta. naravno to je i zbog toga sto je takvih auta najvise na cestama pa je veca matematicka vjerovatnoca da ce vise takvih auta ucestvovati u udesima nego novih ali opet ne treba ni zanemariti tu tehnicku neispravnost auta...
ima i golfova petica jako jako puno na cestama pa rijetko kad vidis nekog u tezem udesu (da ga je taj izazvao)
a naravno da je i do vozaca, ali nije isto i voziti npr malo brze po losem vremenu u autu starom 20 godina i u novom autu sa modernom sigurnosnom opremom...
- amrica
#162 Re: Pitanje-Radar
Cinjenica, momci od 20-ak godina ne mogu sebi priustiti g5, nego g2 i slicne krseve, tako da je bolje gledati statisticke podatke o godinama vozaca nego o godinama auta. Zasto se ne krse ljudi od 40 ili 50 godina sa istim takvim krsevima nego su u prosjeku ucesnici tih nesreca ispod 25 godina?
A onaj ko zaradi za g5 zna dobro koliko je izletio za njega i ne zeza se previse na cesti.
Vec sam napisala steta se moze smanjiti ili potpuno izbjeci sa boljim autom, ali opet je vozac taj koji je kriv sto se doveo u tu situaciju da se mora vaditi.
A onaj ko zaradi za g5 zna dobro koliko je izletio za njega i ne zeza se previse na cesti.
Vec sam napisala steta se moze smanjiti ili potpuno izbjeci sa boljim autom, ali opet je vozac taj koji je kriv sto se doveo u tu situaciju da se mora vaditi.
- scooter21ba
#163 Re: Pitanje-Radar
koliko ima babinih sinova koji voze golfove 5 znaci nisu ih oni sami zaradili koliko ima onih koji voze sluzbene petice pa pola grada novih auta je na firmu ili lizing
koliko je do ljudskog faktora toliko je i do auta i nesto manje od ovo dvoje do uslova na ceste tj same ceste
koliko je do ljudskog faktora toliko je i do auta i nesto manje od ovo dvoje do uslova na ceste tj same ceste
- potpuni stranac
#164 Re: Pitanje-Radar
svako malo neko potrci ustvrditi kako su vodeci uzrok nesreca starost i neispravnost auta, i narano spreman se ubjeđivati kako je to tako. postoji studija koju su radili strucnjaci a na osnovu statistickih podataka o uzrocima nesreca i to sve fino napisali u jednom dokumentu koji se zove Polazne osnove stratetije sigurnosti u saobracaju, sve sto treba je procitati i nakon toga ne valjati gluposti. evo i link: http://www.fmup.gov.ba/files/file/proje ... tegije.pdf .
- potpuni stranac
#165 Re: Pitanje-Radar
ama nije, uglavnom je do ljudskog faktora: trkači, pijani, drogirani, nesposobni..........scooter21ba wrote:koliko ima babinih sinova koji voze golfove 5 znaci nisu ih oni sami zaradili koliko ima onih koji voze sluzbene petice pa pola grada novih auta je na firmu ili lizing
- potpuni stranac
#166 Re: Pitanje-Radar
taman ste se nasli vas dvojica, pojma nemate ni jedan ni drugi.Better Man wrote:Odlično napisano!dimu wrote:amrica wrote: Budi iskren, je li kriv auto ili vozac?
- Better Man
#167 Re: Pitanje-Radar
Eto nek ti imaš pojma. Neispravna vozila nikako ne mogu biti uzrok nesreća i hajmo sad svi kupit krševe stare po 20 i više godina, jer krševi nikako ne mogu biti uzrok nesreća. 
-
Lesli Eldridž
#168 Re: Pitanje-Radar
Bitno je da je auto tehnički ispravno i da prođe na tehnikom pregledu. Ako je auto ispravan nije bitno koliko je star. Održavan auto može i nakon 30 godina biti potpuno ispravan i siguran za vožnju, ai može biti i godinu star, prešao 100.000 km, i za to vrijeme izderati i gume i pakne i biti neispravan. Upamtite dobro-samo održavan auto je ispravan auto i to tako reguliše i zakon o bezbjedbosti saobraćaja. Ali imam jedno pitanje za sve "teoretičare" koji smatraju da su stari auti opasni, a novi nisu, pa makar bili i neodržavani. Koliko auta u BiH PROĐE KROZ REGULARAN TEHNIČKI PREGLED? Ja znam dosta ljudi koji nikada poskije rata nisu otišli na tehnički pregled.
- scooter21ba
#169 Re: Pitanje-Radar
ja licno ne govorim da je staro auto i opasno ali evo sam si rekao znas dosta ljudi koji poslije rata nisu otisli na tehnicki
to odmah govori koliko njega zanima tehnicki sto u bih odmah znaci staro auto neispravno jer mu je jeftinije voziti neispravno auto nego ispravno
ja ne znam nijednog koji je otisao na tehnicki poslije rata
to odmah govori koliko njega zanima tehnicki sto u bih odmah znaci staro auto neispravno jer mu je jeftinije voziti neispravno auto nego ispravno
ja ne znam nijednog koji je otisao na tehnicki poslije rata
-
suljke
#170 Re: Pitanje-Radar
Prije dva dana saobracajna nezgoda u Semizovcu, pet lica tesko povrijedjena, dva lica jos na aparatima.
U nezgodi ucestvovali Golf 2 i kombi Mercedes.
Golf se nasao na suprotnoj strani kolovoza i far na far.
Vozac Golfa 2 polozio vozacki ispit prije 15 dana.
Postavlja se pitanje sta bi moglo biti uzrok ove nezgode?
Mozda starost golfa, tehnicka neispravnost ili ?
Djecake iz golfa vatrogasci su vadili iz vozila skoro sat vremena.
U nezgodi ucestvovali Golf 2 i kombi Mercedes.
Golf se nasao na suprotnoj strani kolovoza i far na far.
Vozac Golfa 2 polozio vozacki ispit prije 15 dana.
Postavlja se pitanje sta bi moglo biti uzrok ove nezgode?
Mozda starost golfa, tehnicka neispravnost ili ?
Djecake iz golfa vatrogasci su vadili iz vozila skoro sat vremena.
-
dimu
#171 Re: Pitanje-Radar
uzrok su roditelji sto su malom odmah kupili golfa da se voza sa rajom i glupira po cesti... 
- Bakir1
#172 Re: Pitanje-Radar
na ovo sto ti je pocrvenilo reci cu ti ovako,ja sam svaki svoj auto 10 dana prije isteka registracije odvukao na tehnicki da bi se tacno utvrdilo sta je,ako je,to sto nije ok na autu,i to sam uradio radi sebe i svog zivota i svoje sigurnosti,jednom prilikom prije par godina od sile kocenja na valjcima mi je pukao glavni kocioni cilindar i oba prednja crijeva od kocnica sto me je kostalo kao cijela registracija auta ali mi nije bilo zao prihvatio sam to kao glavnu nagradu jer je tih pisljivih 500 maraka spasilo moj zivot.Dosta toga je do ljudi a ne do auta,auta su komad metala koja uz redovno odrzavanje mogu daleko duze trajati od nas samih,zivimo u dobu kapitalizma gdje svaki papak za cenera glumi gospodina i izbjegava dovlacenje auta,odlazak u mup radi predaje dokumentacije itd.Lesli Eldridž wrote:Bitno je da je auto tehnički ispravno i da prođe na tehnikom pregledu. Ako je auto ispravan nije bitno koliko je star. Održavan auto može i nakon 30 godina biti potpuno ispravan i siguran za vožnju, ai može biti i godinu star, prešao 100.000 km, i za to vrijeme izderati i gume i pakne i biti neispravan. Upamtite dobro-samo održavan auto je ispravan auto i to tako reguliše i zakon o bezbjedbosti saobraćaja. Ali imam jedno pitanje za sve "teoretičare" koji smatraju da su stari auti opasni, a novi nisu, pa makar bili i neodržavani. Koliko auta u BiH PROĐE KROZ REGULARAN TEHNIČKI PREGLED? Ja znam dosta ljudi koji nikada poskije rata nisu otišli na tehnički pregled.
e sad malo iz prve ruke,najkasniji datum kojeg spominju nase glavesine za uvodjenje novih registarskih oznaka jeste 01.04.2009 godine,sa cime se paralelno uslovljava slikovni ispis vozila sa rezultatima ispitivanja na stanici tehnickog pregleda,znaci bukvalno slika tvog ili mog auta na valjcima popraceno validnim rezultatima ispitivanja,koji ce biti dostupni na uvid sluzbeniku u policiji.Niko ama bas niko nema moderniju opremu i uvezaniji sistem tehnickih pregleda od BiH ali zbog nase situacije u kojoj jesmo,gdje opet napominjem svaka fukara sa cenerom u djepu moze biti gospoda tesko je da cemo ikada dozivjeti dan kada necemo moci na cesti vidjeti auto kojem fali prag a kamo li nastimane farove kako Bog zapovjeda.
Mozda sam se malo odmakao od teme ali morate shvatiti da u borbi koju treba sprovesti radi poboljsanja sigurnosti u prometu mogu nastradati samo posteni i oni koji zele biti ispravni,onaj koji sa par deca sjedne za volan i ubije nekog je isti kao onaj koji da cenera da ne ide na tehnicki.
izvinjavam se zbog ovog poduzeg posta.
- scooter21ba
#173 Re: Pitanje-Radar
e da se vratim malo na temu
dobio sam oko 10-og januara cestitku da sam uslikan 23-eg decembra
i pisalo da se javim u roku 3 dana ako je neko drugi vozio da prijavim naravno ja sam vozio i nisam ni isao e sada me zanima jeli oni salju uplatnicu ili ja trebam ici po uplatnicu i ako salju za koliko dodje inace uplatnica?
dobio sam oko 10-og januara cestitku da sam uslikan 23-eg decembra
i pisalo da se javim u roku 3 dana ako je neko drugi vozio da prijavim naravno ja sam vozio i nisam ni isao e sada me zanima jeli oni salju uplatnicu ili ja trebam ici po uplatnicu i ako salju za koliko dodje inace uplatnica?
- Bakir1
#174 Re: Pitanje-Radar
ti ako ne odes po uplatnicu dobijes jos 20 markica za prekoracenje i imas kad registrujes auto problem trcanja po mup-u i stanici tj sudu gdje je napravljen prekrsaj
- scooter21ba
#175 Re: Pitanje-Radar
pa koji ku*** im onda pise samo u slucaju da je drugi vozac vozio dodjite u stanicu da prijavite sto nisu fino napisali dodjite u stanicu i to je to