Nema više mog starog Sarajeva
- Furby
-
mamba
#152 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Ma pusti, za sta se neki ljudi hvataju. Ja danas citam intervju, Kemica ko Kemica, laprda ma ni trunke zlonamjernosti. Nisam ni slutila u kojem pravcu ce se ovo razviti. On je po meni samo iskren i onda bio i sada. Onda kada je rekao nikad bio je pod takvim emocionalnim nabojem, pa je jadan sve srbe u isti kos stavljo, a danas skontao da je tadasnja politika bila kriva svemu... I sad mu to treba jos i zamjeriti. Jer jebiga trebao je nastaviti mrziti. Pa bi onda bio pravi i sluzio na cast svoga grada. I opet mi niko ne dade odgovor gdje i kada je on u BEOGRADU OLAJAVAO SARAJEVO, osim ovdje gdje ga je prica odvela da kaze da Sarajevo nije ko te davne 77 kada je pjevao Sarajevo ljubavi moja. Pa na kraju dodje do toga da umjesto sto je pricao o unukama, bezlazleno skroz, trebao politicke proteste praviti, wtf., umjesto se izjasnjavati u tracerskim novinama, ispade jos i cetnik i onda se jos cude sto je otisao. I to sve zato sto je pravo iskrena, nezlonamjerna budala-gradska raja. Ali ovdje se moras izgleda opredjeliti da bi bio za neke upravu. Ako si za sve gubis.to sam ja wrote:Ma hebo Kemu nije ni prvi ni zadnji, rekao je ono sto svi mi mislimo- da Sarajevo nije isto! samo mi nismo javne licnosti pa nam je to "dopusteno"...
-
BaileyS
#153 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Pa upravo se o tome i diskutuje, o slihterima tipa Kemo koji bi da krenu dalje za saku euramamba wrote:
A sta sam im trebala reci, da nije tako. Vjerovao ti ili ne, normalnih ljudi ima i to je utjesno znati. Nije vazno da li oni zive u Bg, Sk, Zg ili negdje drugo. I takvim cu se uvijek zaliti. Po tvoj prici danas ne bi ni s Njemcima trebala pricati, jer jebiga nije primjereno ipak je moja baka rekla da nece obzirom na grozete koje su napravili, a ja danas na ti i sa Austrijancima i sa Njemcima. Jos se njima po festivalima zalila u kakvom gradu danas zivim, njima ciji su ocevi bili Hitlerovi vojnici. Strasno. Stid da me bude. Ja se izvinjavam sto vise ne zivim u tom vremenu. Jer vidi treba jednom napokon krenuti dalje
Svako ima pravo svog izbora ali treba i prihvatiti da taj izbor kreira sliku o njima. Dakle za mene je Kemo licemjer koji se jeftino prodao a Oliver je covjek koji se ne da kupiti slatkim rijecima i unosnim angazmanima (ne vjerujem da su ga zvali da dzabe pjeva u Podgorici)
Cijenim ljude koje pamte, kako dobro tako i lose.
-
MokeQc
#154 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Haha, gdje iskopa ovaj spot...Jooj Dine, vozi se Vase Strase k'o Tito
Dobro je ono kad ga oni soferi na Titovoj zaobilaze, mogu mislit sto mu kresu sve po spisku : ''E jes' naso gdje ce ga snimat' ! Idi kuci pa snimaj spot !''
A Sarajevo definitivno nije isto kao na ovom spotu. Izmedju ostalog, tada se jos moglo proci gradom i plocnikom bez zaobilazenja prevelikog broja auta parkiranih kako ko i gdje stigne...
Dobro je ono kad ga oni soferi na Titovoj zaobilaze, mogu mislit sto mu kresu sve po spisku : ''E jes' naso gdje ce ga snimat' ! Idi kuci pa snimaj spot !''
A Sarajevo definitivno nije isto kao na ovom spotu. Izmedju ostalog, tada se jos moglo proci gradom i plocnikom bez zaobilazenja prevelikog broja auta parkiranih kako ko i gdje stigne...
-
Aduu
#155 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Ja sigurno ne zelim lagati sam sebe i govoriti da je ovo Sarajevo isto kao prije rata. Nije, i tesko da ce ikada vise biti, ali jedno je tako nesto izjaviti kao javna osoba za srbijanske medije, a drugo je to reci u privatnom razgovoru.mamba wrote:
A sta sam im trebala reci, da nije tako. Vjerovao ti ili ne, normalnih ljudi ima i to je utjesno znati. Nije vazno da li oni zive u Bg, Sk, Zg ili negdje drugo. I takvim cu se uvijek zaliti. Po tvoj prici danas ne bi ni s Njemcima trebala pricati, jer jebiga nije primjereno ipak je moja baka rekla da nece obzirom na grozete koje su napravili, a ja danas na ti i sa Austrijancima i sa Njemcima. Jos se njima po festivalima zalila u kakvom gradu danas zivim, njima ciji su ocevi bili Hitlerovi vojnici. Strasno. Stid da me bude. Ja se izvinjavam sto vise ne zivim u tom vremenu. Jer vidi treba jednom napokon krenuti dalje
Srbima sigurno imponira to sto jedan sarajlija, bosnjak prica lose o "muslimanskom" gradu, i tom izjavom im je dao povoda da isto to ponavljaju i oni zbog kojih ovaj grad i nije sto je nekada bio.
Za ovakvo Sarajevo je direktni krivac Beograd tj.tamosnja politika, i opet ponavljam da je neprimjereno otici u Bg i JAVNO se zaliti da Sarajevo nije sto je nekada bilo.
Zasto nije dodao i to da se Sarajevo promjenilo nakon agresije na njega
Monteno SIGURNO zna zasto Sarajevo nije sto je nekada bilo, samo sto je to "slucajno zaboravio" reci
- JohnnyS
-
mamba
#157 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Pa vidi ovo ovdje je Balkan, i mi bas nismo vicni da pamtimo dobre stvari, zato svakih 50 ljeta ovdje izbija RAT. Da pamtimo dobre ne bi bilo tako. A onda opet naredne generacije imaju da pricaju o cemu do slijedeceg sukoba. Pa sta ako je covjek otisao i za EURIM-a takav mu je poziv, ili treba ovdje da se stisne i da pokaze ljudima da treba ostati u odbrani Sarajeva kojeg je on dozivljavao svojim gradom tamo neke 77. Evo Jovo Divijak koji ispade ovdje uzor posto po njegovom imenu ovaj grad ispade manje njegov nego Kemin, na sta se sve neki ne pozivaju, ja ga licno znam, hehehe..i vjeruj mi nije on nikakav patriota, ali njemu je ovdje dobro, zivi jedan lagodan zivot, sepuri se po gradu, vole ga i cijene, i sto bi on isao negdje drugdje. Ne kazem pomogne odredenoj populaciji po odredjenim projektima, ali njegova licna primanja su i vise nego solidna. Kemo odrzava koncerte, to mu je poziv, zaradjuje. Pa i Brega je reako nikada u Sarajevo, pa je dosao. Pa jel treba nastavljati mrznju i pamtiti zlo kako bi opet nasa djeca ratovala zbog nasih zatucanih stavova. Izvini ja zelim da zivim u nekom drugom svijetu. To sto se Oliver ne kupuje slatkim rjecima to je vjeruj mi zbog njegove zatucanosti i mnogo poslije rata, kada ne želi pjevati mladima u Podgorici, mada da mu treba, bi. Svaka cast njegovom talentu, ali je on po mom misljenju ogranicen kao i drzava u kojoj zivim, kada jos ima takve stavove koji sigurno ne salju pozitivne vibracije. A takve vecine na sve strane ovdje i u susjednim drzavama.BaileyS wrote:Pa upravo se o tome i diskutuje, o slihterima tipa Kemo koji bi da krenu dalje za saku euramamba wrote:
A sta sam im trebala reci, da nije tako. Vjerovao ti ili ne, normalnih ljudi ima i to je utjesno znati. Nije vazno da li oni zive u Bg, Sk, Zg ili negdje drugo. I takvim cu se uvijek zaliti. Po tvoj prici danas ne bi ni s Njemcima trebala pricati, jer jebiga nije primjereno ipak je moja baka rekla da nece obzirom na grozete koje su napravili, a ja danas na ti i sa Austrijancima i sa Njemcima. Jos se njima po festivalima zalila u kakvom gradu danas zivim, njima ciji su ocevi bili Hitlerovi vojnici. Strasno. Stid da me bude. Ja se izvinjavam sto vise ne zivim u tom vremenu. Jer vidi treba jednom napokon krenuti daljeili ljudima poput Olivera Dragojevica koji kulturno odbije Crnogorce i kaze da je premalo vremena proslo od njihovog senlucenja po Dubrovniku.
Svako ima pravo svog izbora ali treba i prihvatiti da taj izbor kreira sliku o njima. Dakle za mene je Kemo licemjer koji se jeftino prodao a Oliver je covjek koji se ne da kupiti slatkim rijecima i unosnim angazmanima (ne vjerujem da su ga zvali da dzabe pjeva u Podgorici)
Cijenim ljude koje pamte, kako dobro tako i lose.
- to sam ja
#158 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Ma dajte ljudi sta vam je..sve sto je iole valjalo u ovom gradu je otislo (mislim na umjetnike od muzicara, rezisera, glumaca, slikara, kipara etc.) I niko od njih ne prica lijepo o ovom gradu ..mislim kakav je sada...To sto je Kemo rekao tj. gdje, kako ,zasto, za koga-neopravdavam!!! al' od kud vi znate kako je zapravo tekao razgovor...i kako je sve to na kraju interpretirano...
- since1921
- Location: Navijati za Sarajevo stvar je geografije a za ZELJU stvar filozofije
#159 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Sarajeva ima al mentaliteta sto je cinio Sarajevo Sarajevom nestaje.Nostalgija!
- Better Man
#160 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Činjenica jeste da je Oliver napunio i Olimpiju i Carnegie Hall, ali tu ima jedan mali problem zbog kojeg iako oba rasprodana koncerta ja to ne smatram uspjehom i evo zašto. Ni u Olipmpiji, a ni u Carnegie Hall-u Olivera nisu došli gledati i slušati Francuzi, Amerikanci i drugi, već isključivo Hrvati, odnosno Bogatuni iz Hrvatske tipa Todorić i slični, kao i Hrvati koji žive u Francuskoj i SAD-u. Da su ga došli slušati Francuzi i Amerikanci, onda bi to bio prvorazredni uspjeh na inostranom tržištu. Lako je pričati ja ću svirati u nekoj prestižnoj svjetskoj metropoli u glednoj koncertnoj dvorani, a publika mi došla iz vlastite zemlje ili su to moji zemljaci koji tu žive, a ni jedan državljanin zemlje u kojoj se nalazi ta metropola i dvorana nije došao da me gleda i uopće nezna ko sam. Ako ćemo gledati uspjeh nekog muzičara iz Ex Yu vani, onda je Brega broj jedan, jer njega vani gledaju Ameri, Francuzi, Britanci i drugi, a ne isključivo ljudi sa prostora ex Yu.goldenlily wrote:Oliver je napunio i Olimpiju a i Carnegie Hall u New Yorku,pa sad ko je platio,kako prodao...poenta je da čovjek drži nivo!Banksy wrote:Oliver nije 'napunio' Olimpiju, već je država kupila sve karte i podijelila svojim 'uglednim građanima' i njihovim prijateljima u Francuskoj. To je bio državni projekat u koji je država uložila novac. Termin u Olimpiji može kupiti svako ko ima novac i iza koga stoji ozbiljna institucija. Hrvatima je bilo stalo da se promovišu, imali su novac, Oliver je izabran i to je sva pamet.goldenlily wrote: onaj Oliver što je ostao dingospo,čovjek ne mora da se šlihta nekim papančićima,blicevima glasovima srpske,nego fino ode u Paris napuni Olimpiju i ostane upamćen...ovo ostalo sve tanko,Bogami!
Idi pitaj Brankovića da plati Olimpiju za Kemu.
Da je Dino Merlin ili Burhan Šaban možda bi se i odvojilo ....
A ovo olajavanje Sarajeva preko biltena za ''Zbog krize manje čvaraka i kobasice'' je baš nisko,ako je uopšte ovo rekao...ja iskreno ne vjerujem da on može da se spusti na nivo blica...al eto
-
mamba
#162 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Malo smo optereceni, ja vjerujem da srbijanski mediji Kemu znaju i od prije, a oni koji interpretiraju Kemu na ovakav nacin, govore dovoljno o sebi. Kemo je pjevao u Beogradu i prije rata, a normalni ljudi znaju da se i Sarajevo i Beograd promjenilo pod utjecajem tadasnjih politika. Normalni ljudi znaju sta je on pod tim mislio. I ovdje danas imas politiku vecinsku, koja se hvata za ovakve i slicne stvari, zbog zna se cega. A Kemi je vjeruj mi zadnje na pameti da blati svoj rodni grad, on tako duboko u stvar nije isao. Jer on ne razmislja na tvoj nacin i ne svodi stvari samo na to. I vjerujem da bi se iznenadio kada bi saznao za sta ga ovdje ljudi terete. On nema nacionalisticke stavove u negativnom smislu kao sto ih ima Oliver, i ovo bi ga pravo razocaralo. Jer on je govorio o onome Sarajevu kada ljudi uopste nisu pricali o ovakvim temama.Aduu wrote:Ja sigurno ne zelim lagati sam sebe i govoriti da je ovo Sarajevo isto kao prije rata. Nije, i tesko da ce ikada vise biti, ali jedno je tako nesto izjaviti kao javna osoba za srbijanske medije, a drugo je to reci u privatnom razgovoru.mamba wrote:
Srbima sigurno imponira to sto jedan sarajlija, bosnjak prica lose o "muslimanskom" gradu, i tom izjavom im je dao povoda da isto to ponavljaju i oni zbog kojih ovaj grad i nije sto je nekada bio.
Za ovakvo Sarajevo je direktni krivac Beograd tj.tamosnja politika, i opet ponavljam da je neprimjereno otici u Bg i JAVNO se zaliti da Sarajevo nije sto je nekada bilo.
Zasto nije dodao i to da se Sarajevo promjenilo nakon agresije na njega![]()
Monteno SIGURNO zna zasto Sarajevo nije sto je nekada bilo, samo sto je to "slucajno zaboravio" reci
- Furby
#163 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Mozda nisu konfuter imali 

-
edvin
#164 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Mozda je Beograd bio krivac do 1995 ali sta onda, ko nam je kriv za sve ove godine poslije rata da se pretvori u sta se pretvori? Nije nam grdonacelnik ni predsjednik kantona bio Beogradjanin. Ili?Aduu wrote:Ja sigurno ne zelim lagati sam sebe i govoriti da je ovo Sarajevo isto kao prije rata. Nije, i tesko da ce ikada vise biti, ali jedno je tako nesto izjaviti kao javna osoba za srbijanske medije, a drugo je to reci u privatnom razgovoru.mamba wrote:
Zasto nije dodao i to da se Sarajevo promjenilo nakon agresije na njega![]()
-
salihh
#165 Re: Nema više mog starog Sarajeva
bas se bezze raspravljate... kemo monteno je nikakav sarajlija jer je pizda... zna se da je pobjegao zbog kockarskih dugova koje nije placao i sada mu, shatro, nesto u sarajevu ne mirise
sarajevo je ozbiljan grad
sarajevo je ozbiljan grad
- dast
#166 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Rajvosa je rupetina, selo veselo i Kemo je rekao pravo stanje, naravno mnogim seljacima sa ovog foruma smeta sto ih je svojim govorom dotakao, pa se nesto bune i negoduju... Na selo i muzite krave, manite se interneta i foruma, licne frustracije prenesite na domace zivotinje!
Uostalom, mnogi pricaju i sude o Sarajevu prije i sada, a vjerujem da pojma nemaju kako je to bilo prije, znaju iz filmova i iz ,eventualno, nekih kracih izleta koji im je bio veci od bilo cega do tada! Ja predlazem da se promjeni naziv Sarajeva u naziv nekog sela sa zapada, pa nek' seljaci misle da su u Evropi (ne mislim na geografsko podrucije, za one koji ce se napraviti pametni pa reci da smo vec u Evropi), ako im nije mozda draze da su negdje na istoku!
Kemo, svaka cast za hrabrost, nisi ni sekunde pogrijesio!
Uostalom, mnogi pricaju i sude o Sarajevu prije i sada, a vjerujem da pojma nemaju kako je to bilo prije, znaju iz filmova i iz ,eventualno, nekih kracih izleta koji im je bio veci od bilo cega do tada! Ja predlazem da se promjeni naziv Sarajeva u naziv nekog sela sa zapada, pa nek' seljaci misle da su u Evropi (ne mislim na geografsko podrucije, za one koji ce se napraviti pametni pa reci da smo vec u Evropi), ako im nije mozda draze da su negdje na istoku!
-
salihh
#167 Re: Nema više mog starog Sarajeva
mali, ne pricaj bezze, sarajevo je ozbiljan grad, a ti si mali i neozbiljandast wrote:Rajvosa je rupetina, selo veselo i Kemo je rekao pravo stanje, naravno mnogim seljacima sa ovog foruma smeta sto ih je svojim govorom dotakao, pa se nesto bune i negoduju... Na selo i muzite krave, manite se interneta i foruma, licne frustracije prenesite na domace zivotinje!
- dast
#168 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Nisam toliko "mali" koliko ti/Vam se cini, a mozda i jeste ozbiljan za neozbiljne ljude... Ili da se slozim sa tobom/Vama, jeste ozbiljno, ali selo, da se ne lazemo!
Tu sam rodjen, tu zivim i ne pada mi na pamet da zatvaram oci pred onim sto je svima jasno, samo je problem sto svi sute, ili sami sebe lazu... Selo-veselo...
* Nisam imao namjeru ulaziti u diskusiju sa bilo kim, niti sam imao namjeru uvrijediti bilo koga, samo iznijeti ono u sta sam duboko uvjeren, kao i mnogi drugi oko mene... Toliko!
Tu sam rodjen, tu zivim i ne pada mi na pamet da zatvaram oci pred onim sto je svima jasno, samo je problem sto svi sute, ili sami sebe lazu... Selo-veselo...
* Nisam imao namjeru ulaziti u diskusiju sa bilo kim, niti sam imao namjeru uvrijediti bilo koga, samo iznijeti ono u sta sam duboko uvjeren, kao i mnogi drugi oko mene... Toliko!
-
edvin
#169 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Bas tako.dast wrote:Rajvosa je rupetina, selo veselo i Kemo je rekao pravo stanje, naravno mnogim seljacima sa ovog foruma smeta sto ih je svojim govorom dotakao, pa se nesto bune i negoduju... Na selo i muzite krave, manite se interneta i foruma, licne frustracije prenesite na domace zivotinje!
-
stari_sarajevski_gospodin
-
homar
#171 Re: Nema više mog starog Sarajeva
E moj Kemo, smradu jedan. Prodaješ se za sitan novac, za dinare. Zar si zaboravio da te taj isti iz beograda, kod koga se žališ, sa pala godinama granatirao a sa trebevića vrebao na snajper. No ti si se i tada u ratu izvukao i pobjegao u zagreb, šireći laži i propagandu da si obolio od raka, da te svi sažaljevamo i kako bi sakupljao novac od dijaspore. Uvijek si bio i ostao hulja.
- Ahmmed
#172 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Polako.....I 1945 u Sarajevo se počela slijevati rijeka onih koji su do tada muzli krave.......Pa njihova djeca napraviše karijere u Sarajevu, postadoše neko i nešto, pa kad je počeo rat 1992, nemali broj njih ode....Za njima se danas liju krokodilske suze....Neko reče otišlo je sve što valja....Ne znam. Kako za koga. O ukusima ne treba raspravljati.dast wrote:Rajvosa je rupetina, selo veselo i Kemo je rekao pravo stanje, naravno mnogim seljacima sa ovog foruma smeta sto ih je svojim govorom dotakao, pa se nesto bune i negoduju... Na selo i muzite krave, manite se interneta i foruma, licne frustracije prenesite na domace zivotinje!Uostalom, mnogi pricaju i sude o Sarajevu prije i sada, a vjerujem da pojma nemaju kako je to bilo prije, znaju iz filmova i iz ,eventualno, nekih kracih izleta koji im je bio veci od bilo cega do tada! Ja predlazem da se promjeni naziv Sarajeva u naziv nekog sela sa zapada, pa nek' seljaci misle da su u Evropi (ne mislim na geografsko podrucije, za one koji ce se napraviti pametni pa reci da smo vec u Evropi), ako im nije mozda draze da su negdje na istoku!
Tačno je da su neki,koji su valjali, otišli....Ali, baš svi....Nisam siguran.
Tačno je i da su mnogi, kojima je ovaj grad dao sve, odlučili 1992, da ga ruše....Neki oružjem, neki poganim jezikom iz Beograda, Podgorice, Novog Sada, sa Pala, iz Trebinja i Banje Luke ....Oni možda jesu, za razliku od nekih novih stanovnika Sarajeva, imali velike škole.....Ali, koliko nas je koštala psihijatrija Radovana Karadžića,genetika Biljane Plavšić,šekspirologija Nikole Koljevića,filozofija Vojislava Maksimovića, književnost Velibora Ostojića,režija Emira Kusturice, pjesništvo Rajka Noge, novinarstvo Riste Đoge, avangardaIsidore Bjelice.....Dakle, mnogi od onih koji su otišli, ko dobra su krava koja daje 40 litara mlijeka, ( kad već govorimo u kategorijama domaćih životinja) pa ga onda prolije, udarcem nogom u posudu u kojoj je mlijeko....I da se barem zaustavilo na proljevanju mlijeka....Nego, pobjesniše mnogi....
Daleko je sve od idealnog u današnjem Sarajevu....Šta više.....
Ipak,složit ću se sa salihom i reći: Sarajevo jeste ozbiljan grad.....Sarajevo je to uvijek bilo.....Ma koliko nam se mnoge pojave u njemu ne dopadaju i ma koliko se mnoge stvari moraju mijenjati u ovom gradu....No, na neke stvari, koliko god nam nisu po ćeifu, morat ćemo se naviknuti....U protivnom, ostat ćemo zarobljeni u vremenu....Ko moja stara tetka, nanina sestra, rođena 1925.....Koja tvrdi da je Sarajevo bilo grad do 1941....Po njenom mišljenju, nakon toga, Sarajevo je postalo selo....Posebno nakon 1945....I nakon doseljavanja o kojima se mnogo ne govori....Zarad političke korektnosti....Uglavnom, trn u oku su bili Sandžaklije i ljudi iz istočne Bosne, te jedan dio doseljenika iz istočne Hercegovine....O doseljavanju onih koji su ovaj grad palili i ubijali.....Nije pristojno govoriti....Ne znam zašto....
- amrica
#173 Re: Nema više mog starog Sarajeva
joj ahmede.... 
- Ahmmed
#174 Re: Nema više mog starog Sarajeva
amrica wrote:joj ahmede....
amrice, uglavnom se mogu složiti s tobom o opservacijama vezanim za današnje sarajevo, koje si izrekla na nekim drugim temama ....Ovo gore što sam napisao, jednostavno je moja reakcija na pokušaj nekih ljudi da zamagle suštinu....Ti najbolje znaš o čemu govorim.
- tranquil
#175 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Sarajevo jeste postalo rupetina, a ti i tebi slični niste pomakli prstom da bilo šta promijenite na pozitivno. Ne krivi druge za ono za šta si sam kriv. Ti i Kemo ste potpisali kapitulaciju, ali samo u svoje ime i ničije drugo. Ima ljudi koji rade na tome da grad bude bolji, a ne samo da laprdaju kako su "došli divlji i istjerali pitome".dast wrote:Rajvosa je rupetina, selo veselo i Kemo je rekao pravo stanje, naravno mnogim seljacima sa ovog foruma smeta sto ih je svojim govorom dotakao, pa se nesto bune i negoduju... Na selo i muzite krave, manite se interneta i foruma, licne frustracije prenesite na domace zivotinje!
Odoh sada da namirim kokoši.