Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
ld

#151 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by ld »

Pietje_Bel wrote:Ne znam ko je grijesniji Izraelci koji masakriraju godinama palastince i koji im oduzimaju zemlju ili Arapi cija pamet neide dalje od "Älahu-ekberanja"". Jaci vladaju svijetom i to je od pocetka tako. Zbog cega cudenje? Israelci su uvijek bili ljudi koji su volili skolu i rad a Arapi to nikada nisu voljeli. Arapi na zapadu se bave vrlo cesto kriminalom, rijetko neki od njih zavrsi fakultet itd. Sta smo ocekivali? Meni ih je zao (Palestinaca) ali mislim da su i sami krivi za svoju situaciju u kojoj se nalaze, ma kolko god to glupu zvucilo.
auuu,koja ignorantnost i predrasude
kada bi malo bolje provjerio,sigurno bi se iznenadio da su palestinci kao narod jedni od najobrazovanijih na planeti,procentualno
glavni krivci za polozaj palestinaca su jevreji izraela
zatim amerika
treci su egipat,jordan,sirija i arapske zemlje
pa tek sami palestinci

na zalost na primjeru palestine,na nasem primjeru i na mnogo drugih,moze se uociti samo jedna stvar,svi postuju silu i boje se sile
kad je izrael udario na jug libana i na hizbullah 2006 i kad su dobili po nosu i to momacki,tek tad su poceli da uvazavaju i postuju hizbullah
giordania

#152 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by giordania »

Pietje_Bel wrote:Ne znam ko je grijesniji Izraelci koji masakriraju godinama palastince i koji im oduzimaju zemlju ili Arapi cija pamet neide dalje od "Älahu-ekberanja"". Jaci vladaju svijetom i to je od pocetka tako. Zbog cega cudenje? Israelci su uvijek bili ljudi koji su volili skolu i rad a Arapi to nikada nisu voljeli. Arapi na zapadu se bave vrlo cesto kriminalom, rijetko neki od njih zavrsi fakultet itd. Sta smo ocekivali? Meni ih je zao (Palestinaca) ali mislim da su i sami krivi za svoju situaciju u kojoj se nalaze, ma kolko god to glupu zvucilo.
Ko o cemu,ti o arapima i "muslimanima koji su prije rata jeli svinjetinu" :-)
Polako postajes dosadan.Mada,kad vidim na jednoj drugoj temi kako je tvoja nena rekla da arapi nisu ni m od muslimana,tvoji me stavovi uopste ne cude.Samo ne znam kakva je ona vjernica pa tako moze govoriti za druge vjernike. :roll:
Nejse,sta moze biti adekvatan odgovor na boldirano?????????Mozda da ti kazem da se ti isti palestinci itekako skoluju u onako bjednim uslovima.Ali eto,ispadose arapi kriminalci koji haraju po zapadnim zemljama,rijetko zavrse fakultet :shock: :shock: :shock: itd......To znaci ako je neki arap kriminalac,svi su??????????Onda je i tebi sigurno jako tesko kad kazes odakle si u toj tvojoj zapadnoj idili.
JThomas

#153 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by JThomas »

mislim, trebali smo se već navići da zločini imaju drugo ime kad ih čine američki saveznici...

moje je skromno mišljenje da niko u tom dijelu svijeta nije normalan (gori su i od balkanaca), hamas je zločinačka organizacija bez daljnjeg, ali ovi uzvraćaju u omjeru 200-1, a na zapadu se to i dalje zove ušminkanim imenima, samoodbranom, borbom protiv terorizma a ne zločinom...

skoro rješenje nikako nije na vidiku.
ponosna_manjina

#154 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by ponosna_manjina »

Topla voda wrote: definitivno palestinska drzava mora postojati i mora biti odvojena od israela.
najveci problem je jerusalem
Mislim da bi pitanje Jerusalema trebalo biti rijeseno nekom vrstom kompromisa, grada koji bi ostao izvan svake drzave i politicke kontrole, sa vlastitim zasebnim statusom religijskog svetista, jednako vaznog svima. Izraelci bi se morali povuci sa Zapadne obale i Gaze i formirala bi se palestinska drzava, ali bi se trebalo odustati od zahtijeva za povratkom palestinskih izbjeglica unutar granica Izraela koje su bile prije 1967. Sto se mene tice ovo mi se cini kao najrealniji moguci rasplet, iako me zalosti cinjenica nemogucnosti postojanja jedne sekularne drzave u kojoj bi i jedni i drugi zivjeli zajedno i u miru.
IZVANZEMALJAC

#155 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by IZVANZEMALJAC »

masovna deportacija, uništavanje privatnog vlastništva,obradivih površina,maltretiranje,korištenje civila kao živih štitova...to nije zločin jer je rječ o Izraelu i Božjem narodu.
Topla voda

#156 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Topla voda »

ponosna_manjina wrote:
Topla voda wrote: definitivno palestinska drzava mora postojati i mora biti odvojena od israela.
najveci problem je jerusalem
Mislim da bi pitanje Jerusalema trebalo biti rijeseno nekom vrstom kompromisa, grada koji bi ostao izvan svake drzave i politicke kontrole, sa vlastitim zasebnim statusom religijskog svetista, jednako vaznog svima. Izraelci bi se morali povuci sa Zapadne obale i Gaze i formirala bi se palestinska drzava, ali bi se trebalo odustati od zahtijeva za povratkom palestinskih izbjeglica unutar granica Izraela koje su bile prije 1967. Sto se mene tice ovo mi se cini kao najrealniji moguci rasplet, iako me zalosti cinjenica nemogucnosti postojanja jedne sekularne drzave u kojoj bi i jedni i drugi zivjeli zajedno i u miru.
a kako povezati zapadnu obalu i gazu?
a jerusalem da bude kao world district nesto ,odnosno nezavisna drzava?
Clint_Eastwood

#157 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Clint_Eastwood »

Ma nek se žežu, šta vas briga, a vidio sam neko strahuje da će se Iran umiješati, zašto bi, to im ne treba, a uostalom umiješali bi se do sada da su htjeli, tako da ne morate strahovati što se tiče eskalacije tog rata. Ostale arapske zemlje su davno odustale od kontakta s Palestinom, možete čuti samo izjavu nekog od njihovih političara kako ne odobrava napade, i to je sve, sve ostane na riječima!
KemooSA

#158 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by KemooSA »

Pogledaj dom svoj, andjele,
i skini paucinu s ociju,
videces prizore potresne,
videces nesrecne i bolesne,
videces cemer, smrt i jad.
Pogledaj stado, andjele,
sve sami bogalji i prosjaci,
slepi tumaraju u gomili,
svima su kicmu polomili,
od tebe ocekuju spas.
Pogledaj bagru, andjele,
njihova dusa je prokleta,
svima su stavili amove,
sebi sagradili hramove,
ruke im ogrezle u krv.
Podigni mac svoj, andjele,
seti se krstaskih ratova,
seti se preklanih vratova,
kad dodjes bogu na istinu,
nek ti u dusi vlada mir.
Uslisi molitve, andjele,
dabogda pocrkali dusmani,
pa budi andjeo osvete,
neka na svojoj kozi osete,
sta znaci beda, strah i bol.
sodom

#159 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by sodom »

Clint_Eastwood wrote:Ma nek se žežu, šta vas briga, a vidio sam neko strahuje da će se Iran umiješati, zašto bi, to im ne treba, a uostalom umiješali bi se do sada da su htjeli, tako da ne morate strahovati što se tiče eskalacije tog rata. Ostale arapske zemlje su davno odustale od kontakta s Palestinom, možete čuti samo izjavu nekog od njihovih političara kako ne odobrava napade, i to je sve, sve ostane na riječima!
Zaprašiće ga njima nuća, samo gledaj...
black

#160 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by black »

od ovakve stoke da ocekuju pomoc...

e-Novine
Odlazeća šefica američke diplomatije Kondoliza Rajs dobila je nakit vredan najmanje 316.000$ samo od kraljeva Jordana i Saudijske Arabije, zbog čega je na vrhu lestvice američkih diplomata po primljenim poklonima tokom prošle godine.

Jordanski kralj Abdulah Drugi u januru je poklonio Rajsovoj smaragdnu i dijamantsku ogrlicu, prsten, narukvicu i minđuše vredne 147.000$, objavljeno je u ponedeljak u godišnjem inventaru State departmenta za dobijene stvari.

Abdulah Drugi i njegova supruga Ranija poklonili su Rajsovoj i manje vrednu ogrlicu i minđuše zajedno sa kutijom za nakit u vrednosti od 4.630$.

Saudijski kralj Abdulah je Rajsovoj u julu poklonio rubinsku i dijamantsku ogrlicu u paru s minđušama, narukvicom i prstenom, vredne 165.000$. Prema toj listi, saudijski kralj je 2005. šefici američke diplomatije poklonio i ogrlicu vrednu 170.000$.

Odlazeći predsednik SAD Džordž Buš je lošije prošao sa poklonima pošto je od tih kraljeva dobio darove vredne nešto više od 100.000 dolara. Naime, Buš je dobio između ostalog nakit sa safirima i dijamantima od 85.000$, dok je prva dama Lora Buš dobila umetničko delo u zlatu s motivima beduina, kamila i pustinjskih šatora vredno 10.000$ od saudijskog kralja.
Topla voda

#161 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Topla voda »

sta je sad ovo,gledam neke vijesti,kazu moguc kopneni napad na gazu :( :(
madner

#162 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by madner »

Oni su vec davno pokusali da se isele, ali ima jedna caka. Izbjegli su se u arapske zemlje, koje ih vec 50 godina tretiraju kao politicko pitanje i ne dopustaju im da zive normalan zivot. Nemaju ni tamo nikakvih prava, nemaju mogucnost normalnog zivota a seikovima odgovara da mogu svoj narod nalozit na zioniste.

Vise palestinaca zivi izvan Palestine nego unutar. U Jordanu je bilo vise Palestinaca nego Jordanaca.
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_September_in_Jordan

Ukratko, Isrealci ih mrze, Arapi ih koriste.
Paradoks je da je bolji biti Palestinac u Isrealu (ne u Gazi ili Zapadnoj obali) nego biti Palestinac u bilo kojoj Arapskoj drzavi.
ponosna_manjina

#163 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by ponosna_manjina »

Topla voda wrote: a kako povezati zapadnu obalu i gazu?
a jerusalem da bude kao world district nesto ,odnosno nezavisna drzava?
Jerusalem bi eventualno mogao biti pod kontrolom neke neutralne, medjunarodne sile, kao sto kazes world district , sakralno mjesto od posebnog znacaja. Time bi se na neki nacin i sama religija oslobodila iz smrtonosnog zagrljaja politickih prepucavanja koji je obesmisljavaju i pretvaraju u vlastitu suprotnost.
Na prvo pitanje nemam odgovor, geografski se ne bi moglo povezati, ali kada bi se ukljucila dobra volja vjerujem da bi se pronaslo neko politicko rijesenje u vidu slobodnih koridora ili slicno. Vazno je da napetost popusti i da se usijane glave ohlade...
IZVANZEMALJAC

#164 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by IZVANZEMALJAC »

Clint_Eastwood wrote:Ma nek se žežu, šta vas briga, a vidio sam neko strahuje da će se Iran umiješati, zašto bi, to im ne treba, a uostalom umiješali bi se do sada da su htjeli, tako da ne morate strahovati što se tiče eskalacije tog rata. Ostale arapske zemlje su davno odustale od kontakta s Palestinom, možete čuti samo izjavu nekog od njihovih političara kako ne odobrava napade, i to je sve, sve ostane na riječima!
Nek jih Hitler žeže šta nas briga i ups desi se 2. svjetski rat. Nek jih Slobo žeže šta nas briga...

Iran je več umješan isto tako i Saudijci pa i susjedne zemlje gdje žive GENERACIJE Palestinskih izbjeglica i gdje prestavljaju velik procenat stanovništva. Istina da su neke zemlje kao Egipat završile priču sa Izraelom (znamo šta bi sa čovjekom koji je podpisao mirovni sporazum) ali dodar dijo ljudi u regionu "nevoli" Izrael. Puno je zemalja umješanih. Turska naprimjer daje svoj zračni prostor Izraelu za vježbe...

Izraelci se igraju kaoboja i indijanaca. Dođu na tuđu zemlju, naprave ranč i ako divljaci pokažu njušku na njihovoj zemlji slobodno ga ukokaj jer to svakako nisu ljudi.
madner

#165 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by madner »

Turska je Isrealski saveznik.
kiky

#166 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by kiky »

arapi su kukavice!! baš kao i mi!! vlast im je kupljena i utovljena, a nek se bori ko je lud i živi u prošlosti. baš kao i kod nas. nijedan konflikt na svijetu nije završen bez pravde i zato traje. baš kao i kod nas.
Air Ramiz

#167 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Air Ramiz »

jeza u ledja wrote: Mislio sam, Englezi su ti koji su odlucili kome ide i sta, naravno i pod pritiskom jevrejskog lobija, ali svakako najvise zahvaljujuci Hitleru i haverima mu. Nisu svi evropski Jevreji imali namjeru da odu u Izrael. Na to su ih primorali drugi. Da je san svakog Jevreja neka cionisticka ubleha, ne bi ih i dan danas bilo ovoliko u Americi, odakle ih niko nije tjerao. Da nije svega toga, Izrael ne bi bio danas ono sto jeste, zar ne?
Ti si rekao, 'sve bi bilo super' da nije bilo ovog pod 1), 2) i 3), ali KLJUCNI problem za Palestince nije originalno bio 1), 2) i 3) vec uopste postojanje Izraela. 1), 2) i 3) se (nadam se) moze rijesiti, ali ovo pod 'nula' nece.
Zbog svega toga, ne mogu da prihvatim da je Palestincima, onim koji vrse ove napade, cilj rjesenje 1), 2) i 3), vec upravo ovog pod 0). Zato cijeli konflikt stoji u mjestu. Ako pogledas historiju zadnjih 60 godina, 1), 2) i 3) su nastali NAKON sto Arapi nisu prihvatili ni ovo 0) i NAKON sto su sami odlucili napasti Izrael.

Pojednostavljeno, Englezi (i UN) su kao neko solomonsko rjesenje odlucili podjeliti Palestinu, a Arapi nisu htjeli da je dijele, jer su mislili da Jevreji nisu imali pravo na svoj dio. Od tada nastaju svi problemi. Zbog ovog protivljenja Arapa da daju dio zemlje.

I jos nesto, ako pogledas konkretno, ako imas drzavu iza sebe tvoje akcije imaju vise smisla. To vrijedi za Liban, Siriju, Jordan, Egipat, cak i ako ne djelujes pod pokroviteljstvom te drzave (Hezbolah). Hezbolahu nije cilj unistenje Izraela, kao niti ovim drugim zemljama.
Opet grijesis. Palestinci nisu htjeli pristati na podjelu zemlje, nakon okupacija, zbog toga sto je Izrael nudio sporazum uvijek i iskljucivo bez prava protjeranih da se vrate u svoje domove. To je osnovna tacka oko koje je bio spor. Izrael jednostavno nije zelio da dopusti povratak Palestinaca nakon sto ih je protjerao. Sad mi reci ko bi normalan pristao na mir prema kojem se ne mozes vratit u vlastiti dom? Sto se tice Izraelske zelje za mir, nikad je nisu imali, to dokazuje 60 prekrsenih rezolucija UN-a od strane Izraela. To je naprosto jedna siledzijska drzava za koju je i Republika Srpska mala maca, jer barem Dodik i co. ne brane povratak ljudima (iako ga mozda opstruiraju), ali Izraelske siledzije otmu zemlju, pobiju ili protjeraju ljude, i zabrane povratak, a onda pricaju o miru i cude se sto nekad neki ocajni Palestinac raznese i sebe i nekoliko Izraelaca. Jebo lud zbunjenog.
madner

#168 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by madner »

kiky wrote:arapi su kukavice!! baš kao i mi!! vlast im je kupljena i utovljena, a nek se bori ko je lud i živi u prošlosti. baš kao i kod nas. nijedan konflikt na svijetu nije završen bez pravde i zato traje. baš kao i kod nas.
Arapi su tri puta kurcili i tri puta dobili po nosu. Slave sto su izvukli zadnji put nerjeseno kao pobjedu. A tada su imali podrsku USSR, a sada nemaju.
Ukratko, sva prica oko arapa se moze svesti na to: 200 miliona Arapa < 4 miliona Isrealaca.
Ali zato Isreal ima bolje Univerzitete od cijelog Arapskog svijeta skupa.
madner

#169 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by madner »

Air Ramiz wrote:
jeza u ledja wrote: Mislio sam, Englezi su ti koji su odlucili kome ide i sta, naravno i pod pritiskom jevrejskog lobija, ali svakako najvise zahvaljujuci Hitleru i haverima mu. Nisu svi evropski Jevreji imali namjeru da odu u Izrael. Na to su ih primorali drugi. Da je san svakog Jevreja neka cionisticka ubleha, ne bi ih i dan danas bilo ovoliko u Americi, odakle ih niko nije tjerao. Da nije svega toga, Izrael ne bi bio danas ono sto jeste, zar ne?
Ti si rekao, 'sve bi bilo super' da nije bilo ovog pod 1), 2) i 3), ali KLJUCNI problem za Palestince nije originalno bio 1), 2) i 3) vec uopste postojanje Izraela. 1), 2) i 3) se (nadam se) moze rijesiti, ali ovo pod 'nula' nece.
Zbog svega toga, ne mogu da prihvatim da je Palestincima, onim koji vrse ove napade, cilj rjesenje 1), 2) i 3), vec upravo ovog pod 0). Zato cijeli konflikt stoji u mjestu. Ako pogledas historiju zadnjih 60 godina, 1), 2) i 3) su nastali NAKON sto Arapi nisu prihvatili ni ovo 0) i NAKON sto su sami odlucili napasti Izrael.

Pojednostavljeno, Englezi (i UN) su kao neko solomonsko rjesenje odlucili podjeliti Palestinu, a Arapi nisu htjeli da je dijele, jer su mislili da Jevreji nisu imali pravo na svoj dio. Od tada nastaju svi problemi. Zbog ovog protivljenja Arapa da daju dio zemlje.

I jos nesto, ako pogledas konkretno, ako imas drzavu iza sebe tvoje akcije imaju vise smisla. To vrijedi za Liban, Siriju, Jordan, Egipat, cak i ako ne djelujes pod pokroviteljstvom te drzave (Hezbolah). Hezbolahu nije cilj unistenje Izraela, kao niti ovim drugim zemljama.
Opet grijesis. Palestinci nisu htjeli pristati na podjelu zemlje, nakon okupacija, zbog toga sto je Izrael nudio sporazum uvijek i iskljucivo bez prava protjeranih da se vrate u svoje domove. To je osnovna tacka oko koje je bio spor. Izrael jednostavno nije zelio da dopusti povratak Palestinaca nakon sto ih je protjerao. Sad mi reci ko bi normalan pristao na mir prema kojem se ne mozes vratit u vlastiti dom? Sto se tice Izraelske zelje za mir, nikad je nisu imali, to dokazuje 60 prekrsenih rezolucija UN-a od strane Izraela. To je naprosto jedna siledzijska drzava za koju je i Republika Srpska mala maca, jer barem Dodik i co. ne brane povratak ljudima (iako ga mozda opstruiraju), ali Izraelske siledzije otmu zemlju, pobiju ili protjeraju ljude, i zabrane povratak, a onda pricaju o miru i cude se sto nekad neki ocajni Palestinac raznese i sebe i nekoliko Izraelaca. Jebo lud zbunjenog.
Princip je isti, razlika je sto Isreal ima puno vecu silu od RS-a. Mislis da bi oni dopustili povratak (nije da ga tako i tako ne onemogucavaju kako god mogu) da ne moraju?
BaileyS

#170 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by BaileyS »

madner wrote:Turska je Isrealski saveznik.
Turska se sveti Arapima za njihovo saveznistvo sa Englezima tokom I svjetskog rata i borbu protiv Otomanskog cartsva. Bili su medju prvima koji su priznali Izrael. Poruka je, htjeli ste Engleze evo vam ih....
madner

#171 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by madner »

BaileyS wrote:
Turska se sveti Arapima za njihovo saveznistvo sa Englezima tokom I svjetskog rata i borbu protiv Otomanskog cartsva. Bili su medju prvima koji su priznali Izrael. Poruka je, htjeli ste Engleze evo vam ih....
Ima i toga, mada je to malo povrsno gledanje. Odziv na mobilizaciju u recimo Damasku 1914 nije bio nista losiji nego u turksim djelovima. Sultanu Abdulhamidu su zionisti prvi predlozili da odkupe Palestinu u zamjenu za sve (ogromne) dugove Osmanskog Carstva. Samo ideja Isreala se forsira od neke 1880, i zidovi pocinju tada odkupljivat zemljiste u doticnoj. (Naravno ovo se ubrzava nakon WWI).

Turci zamjeravaju Arapima izdaju na kraju WWI, i kako su se ponasali prema istima. Malo se Turaka vratilo sa tih ratista.
Sto se tice saveznistva, razlog je dosta trivijalniji. Isreal ima visoko razvijenu vojnu industriju i granicu sa Sirijom.
IZVANZEMALJAC

#172 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by IZVANZEMALJAC »

madner wrote:
kiky wrote:arapi su kukavice!! baš kao i mi!! vlast im je kupljena i utovljena, a nek se bori ko je lud i živi u prošlosti. baš kao i kod nas. nijedan konflikt na svijetu nije završen bez pravde i zato traje. baš kao i kod nas.
Arapi su tri puta kurcili i tri puta dobili po nosu. Slave sto su izvukli zadnji put nerjeseno kao pobjedu. A tada su imali podrsku USSR, a sada nemaju.
Ukratko, sva prica oko arapa se moze svesti na to: 200 miliona Arapa < 4 miliona Isrealaca.
Izrael je tada pa i sada imao pomoč USA a bez te pomoči bi davno kapitulirali.
Odakle ti podatak da imaju bolje univerzitete?
madner

#173 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by madner »

IZVANZEMALJAC wrote:
madner wrote:
Izrael je tada pa i sada imao pomoč USA a bez te pomoči bi davno kapitulirali.
Odakle ti podatak da imaju bolje univerzitete?
Pomoc USA je bas to, pomoc. Isreal sa ili bez pomoci nemoze mobilizovati vise od 500 000 ljudi, i to kad dignu sve i zaustave sve.
1967 je Nasser u panici naredio povlacenje, taman kad su se njegove jedinice oporavile od prvog soka. Dok su se Egipcani, (sa podrskom Libije, Alzira i Maroka) klofali po Sinaju, Jordanci i Sirijci (sa podrskom Iraka) su cekali da dodje na njih red.

To ti je isto da je bivsa Yugo ratovala sa cijelom Evropom, i pobjedila.

Imas spisak najboljih 1000 univerziteta na svijetu, pa pogledaj.
madner

#174 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by madner »

Ne, to znaci da oni to mogu zato sto imaju silu, imaju ekonomiju, imaju lobi, imaju jaku drzavu. Volio bi kad bi se to moglo zaustaviti protestom, ali istina je da nece popustit dok ne moraju. Potpisali su mirovni sporazum sa Egiptom zato sto su im 1973 pokazali da ih ne mogu sutat okolo.

Krivim arape i arapski svijet, jer to im se desava pred nosom a nisu u stanju da to sprijece.
_veleposlanik

#175 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by _veleposlanik »

madner wrote:
BaileyS wrote:
Ima i toga, mada je to malo povrsno gledanje. Odziv na mobilizaciju u recimo Damasku 1914 nije bio nista losiji nego u turksim djelovima. Sultanu Abdulhamidu su zionisti prvi predlozili da odkupe Palestinu u zamjenu za sve (ogromne) dugove Osmanskog Carstva. Samo ideja Isreala se forsira od neke 1880, i zidovi pocinju tada odkupljivat zemljiste u doticnoj. (Naravno ovo se ubrzava nakon WWI).

Turci zamjeravaju Arapima izdaju na kraju WWI, i kako su se ponasali prema istima. Malo se Turaka vratilo sa tih ratista.
Sto se tice saveznistva, razlog je dosta trivijalniji. Isreal ima visoko razvijenu vojnu industriju i granicu sa Sirijom.
a sve to se naziva "divide & conquer" politika koju lukavi zionisti stoljecima koriste. ukoliko izbije pokusaj da se javnost obavijesti oko toga, onda nastaju antisemiti (iskrivljena rijec jer su danas najveci antisemiti upravo izraelci i amerikanci) i nazi-fashisti :-) ...

jednostavno, moramo priznati, jesu pametniji (lukaviji) od nas, i zbog toga danas moramo zivjeti sa slikama poput Palestine... Hitler je takodjer bio zao, ali je znao zasto, imao je itekako dobar razlog...
Locked