VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Pjanic15

#151 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Pjanic15 »

Chmoljo wrote:
Pjanic15 wrote:Kako je ispalo došlo je do suprotnog efekta jer ljudi (naročito sa ovih prostora jer je mistika tradicija) uvijek imaju tendenciju da više vjeruju nekim "senzacionalnim negativnim" rekla-kazala informacijama iz straha, bez obzira bile one argumentovano pobijene jer su te negativne senzacije "glasnije". Također i ovi zavjeraši koji šire dezinformacije se uopšte i ne osvrću ako im neko obori tvrdnje argumentima nego nastavljaju po svom bez prestanka kao na onoj temi "opasnost od vakcinacije", što se poklapa sa strahom ljudi koji po internetu žele da se informišu pa nailaze na potvrdu svojih "slutnji", iako netačnih. Zato smatram da bi jedino efekta imalo spriječiti takve teme da dođu do ljudi, koji bi se trebali savjetovati sa stručnim osobama, a ne po netu gdje će teško naći validne informacije od silnih dezinformacija.
ja smatram da ne bi.

a i ko zdravlje svog djeteta bazira na rekla-kazala, svako će negdje drugo naći potvrdu svojih "slutnji".
Ovaj slučaj sa epidemijama kao i izjava stručne osobe dokazuje da bi trebalo zabraniti širenje dezinformacija. Ljudi misle internet, tehnologija, pa kao dobit će bolje informacije i nasjednu na dobro upakovanu laž, al eto.

Da dodam i ovo na temu:
Tijekom 2010. godine diljem svijeta od malih boginja umrlo je više od 140.000 osoba, a njih 95 posto bilo je većinom iz siromašnih zemalja u kojima je vrlo teško doći do adekvatnih lijekova.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#152 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Chmoljo »

super. odeš do nadležnih, a ja im predam IP adrese, pa neka ih krivično gone. :D

samo što onda takvima ostaje facebook, cirkularni mailovi, blogovi... na kraju krajeva - po kojem zakonskom osnovu zabraniti postojanje sajta sa ovakvim (dez)informacijama.

trebalo bi štošta još zabraniti, ali ništa od toga :D završili smo na tu temu :)
Pjanic15

#153 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Pjanic15 »

E ako epidemija koja je pogodila djecu nije dovoljan, možda smrtni slučajevi, još stručni ljudi naglasili i optužili "Antivakcioni lobi", e ne znam onda, ali eto.
The Realist

#154 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

sabanss wrote:Ospice su inace teska bolest pa je potrebna ovakva panika. Kao i sve ostale djecije bolesti: zauske, pljuskavice, rubeola, sarlah...
Zaušnjaci izazivaju sterilitet i ne u malom postotku. Veliki broj ljudi se nakon rata liječio radi steriliteta koji su tako zadobili.
eki to wrote:cek, cek malo, djeca su vakcinisana protiv malih boginja I opet fasuju iste, nesto tu ne stima, uostalom nas su kao djecu gurali medju oboljele da ih sto ranije prebolimo sad nekakva panika :-)
Koliko sam ja pročitao nisu vakcinisana, nego ih je šestero primilo jednu dozu i samim time nisu ni zaštićeni (samo oni koji imaju već jednu dozu imaju manju šansu da ih ne dobiju, nego oni koji nisu primili nijednu).

Da, postoji opcija da se preboli, ali i one imaju svoju smrtnost, no kao što rekoh, trenutno je povelik problem sa upalama pluća i stvarno ne vidim razlog zašto bi sada neko rizikovao sa tim.
sumirprimus

#155 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sumirprimus »

,znaci nista opasnije od agresivne neznalice.kakvi te bolan nebio teoreticari zavjera spopali pjanicu?imas li ti djecu ?jesl ih kad vodio na vakcinu?znas li ti bolan nebio koja je povrsnost prilikom pregleda djeteta prije vakcine?Znas li ti kakve posljedice po dijete moze imati ovako uredjena vakcinizacija u ovako neuredjenoj drzavi.nisam protiv vakcina,ali tolikoje opasno neuredjenih stvari oko njih da je zdravlje djeteta,da bi se svak normalan najezio a ne ozbiljno zapitao.
Pjanic15

#156 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Pjanic15 »

sumirprimus wrote:,znaci nista opasnije od agresivne neznalice.kakvi te bolan nebio teoreticari zavjera spopali pjanicu?imas li ti djecu ?jesl ih kad vodio na vakcinu?znas li ti bolan nebio koja je povrsnost prilikom pregleda djeteta prije vakcine?Znas li ti kakve posljedice po dijete moze imati ovako uredjena vakcinizacija u ovako neuredjenoj drzavi.nisam protiv vakcina,ali tolikoje opasno neuredjenih stvari oko njih da je zdravlje djeteta,da bi se svak normalan najezio a ne ozbiljno zapitao.
Totalno si fulio poentu, jel vidiš o čemu sam ja pisao ?
sumirprimus

#157 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sumirprimus »

Ja akosamfulio poentu ti si promasio cijeli sport.
sumirprimus

#158 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sumirprimus »

Hebote led epidemija ospica.ospica.
Pjanic15

#159 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Pjanic15 »

sumirprimus wrote:Ja akosamfulio poentu ti si promasio cijeli sport.
Da li ti vidiš šta pišeš, osporavaš sve što sam argumentovano naveo o vakcinama u vezi teoretičara koji pričaju nebuloze o negativnostima, sa totalno drugom stvari kao što je sami čin vakcinacije što je problem ustanova?

Kao drugo, da je nešto pogrešno u tom činu vakcinacije mnogo prije bi izbila epidemija, a ne zbog druge stvari odnosno odbijanja roditelja da vakcinišu djecu radi straha od tih nebuloznih priča o negativnostima vakcina koje čitaju po forumima i netu, a ne vakcinacije.
sumirprimus

#160 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sumirprimus »

Kakva tebolanepidemija spopala.ospica? :lol: :evil: kralju moj nisam ja protiv vakcine,ali kazem ovoje sve zlo i naopako,ko i ova epidemija.kakav ba hepatitis bebi prvog dana zivota,kakva tbc?a znas kakve posljedice ostave na mali orgsnizam.ima li igdje podatsk u zsdnjih 10 15 godina koliko je djece koja su imala probleme vezane uz vakcinu.nema.nece ni bit.al ce zatobiti epidemija ospica hebale ih one.epidemijaje strah.strah je lova.a hebo zdravlje djece.taman smo u rangu bijafre.
Alhemicarkaa

#162 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Alhemicarkaa »

The Realist wrote:
sabanss wrote:Ospice su inace teska bolest pa je potrebna ovakva panika. Kao i sve ostale djecije bolesti: zauske, pljuskavice, rubeola, sarlah...
Zaušnjaci izazivaju sterilitet i ne u malom postotku. Veliki broj ljudi se nakon rata liječio radi steriliteta koji su tako zadobili.
eki to wrote:cek, cek malo, djeca su vakcinisana protiv malih boginja I opet fasuju iste, nesto tu ne stima, uostalom nas su kao djecu gurali medju oboljele da ih sto ranije prebolimo sad nekakva panika :-)
Koliko sam ja pročitao nisu vakcinisana, nego ih je šestero primilo jednu dozu i samim time nisu ni zaštićeni (samo oni koji imaju već jednu dozu imaju manju šansu da ih ne dobiju, nego oni koji nisu primili nijednu).

Da, postoji opcija da se preboli, ali i one imaju svoju smrtnost, no kao što rekoh, trenutno je povelik problem sa upalama pluća i stvarno ne vidim razlog zašto bi sada neko rizikovao sa tim.
Pa čekaj, razmak između dvije doze je 3 godine, prvu primiš sa godinu, drugu sa četri. Je li to znači da su u ove tri godine u vakuumu? Moje djete je primilo prvu dozu i bila sam onako baš opuštena, nisam se uzrzjavala oko epidemije. A sad kontam da je ipak ne izvodim po igraonama i tim masovnim okupljanjima?
The Realist

#163 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Dobro, ja sam to u žurbi napisao pogrešno, tačnije, trebao sam objasniti.

Nakon prve doze 2-5% djece ne odgovori na imunizaciju, tako da se oficijelno vodi da je ona učinkovita u 95% slučajeva. Nakon druge doze učinkovitost raste na 99,7% (ovo sam provjerio sada, jer nisam bio siguran šta je poslije zareza), mada ni to nije 100% sigurnost, ali očito je jako efikasna.

5% nije puno, ali to je opet 5 od 100 djece koja nisu stekla imunizaciju, tako da na populaciju od nekoliko stotina hiljada ipak se može isticati, tako da ne treba biti čudno ako se javi određeni broj vakcinisane djece, naravno, dokle god taj broj nije prevelik.
sumirprimus

#164 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sumirprimus »

veslam ja kroz zivot,jasta nego veslam...
i dobra stvar da veslam...
nego,ajde ovako..
vakcinacija da...ok..
ali,uvijek ali,cemu prvi dan vakcina protiv zutice i tbc-a?prvi dan?
cemu vise vakcina u isto vrijeme,i to jos zbog neuredjenog sistema od vise razlicitih proizvodzaca?
kakvi su nus efekti?sta kaze statistika,ima li je?
The Realist

#165 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

sumirprimus wrote:veslam ja kroz zivot,jasta nego veslam...
i dobra stvar da veslam...
nego,ajde ovako..
vakcinacija da...ok..
ali,uvijek ali,cemu prvi dan vakcina protiv zutice i tbc-a?prvi dan?
cemu vise vakcina u isto vrijeme,i to jos zbog neuredjenog sistema od vise razlicitih proizvodzaca?
kakvi su nus efekti?sta kaze statistika,ima li je?

Objasnio sam zašto, radi presijecanja pupčane vrpce.

Pisao sam i o studijama, jedne kažu da je bolje da se primi treći mjesec po rođenju BCG, druge da je ipak bolje odmah....

Morate shvatiti da su vakcine napravljene prvenstveno radi područja u kojima su loši uslovi i radi epidemija, kao što je Afrika i stvarno je dobre rezultate dalo u nekim stvarima (kao što je milijarna tuberkuloza, s tim da kod plućne postoje razni izvještaji, od skoro 0% do 80%, zavisi od geografske regije) i zato se počinje rano davati kako bi što prije se imunitet stvorio, jer je to veliki problem u većini zemalja.

Pošto mi spadamo negdje između, nije nelogično da i kod nas počinju tako rano, dok u nekim razvijenijim zemljama su ju čak i ukinuli, jer im je preskupo.
sumirprimus

#166 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sumirprimus »

daleko smo mi drug od afrike realno,doduse ne iz ociju zapadnog svijeta,ali u realnim uvjetima...
kakva zutica i kakva tuberkuloza prvih dana?
pogotovu sto je majka priroda, visa sila, bog,kako hocete uredila zivot tako da nismo svi isti,nisu svima organi odmah u funkciji,ne podnose svi isto strana tijela,raznorazne agense na isti nacin,nekog mogu i glave kostati...
koji to strucnjak moze reci,i potpisati se, da postoji opasnost od zutice i tbca prvi dan zivota,da se insistira na davanju vakcina cijeloj populaciji?
zar je obrt novca pod plastom imunizacije vazniji od djecijih zivota?niko normalan nije protiv iskorjenjivanja zaraznih bolesti,koje se mogu sprijeciti,ali svako iole upucen,dobronamjeran upozorava da je put i nacin na koji se to radi pogresan...
e sad,dijete moze dobiti zuticu,moze dobiti i zausnjake,i tbc, i po meni najstrasniju polio...
a koji je opasniji kontraefekat vakcine?neuroloski poremecaji centralnog nervnog sistema...
od hepatitisa dijete ce se prije oporaviti,kao i od zausnjaka,kao i od tbca.veca mogucnost nego sto ce se ikad(mozda) oporavit od poremecaja cns-a.
jednostavno stavis na vagu,mozda dobije zuticu,a mozda trajno ostecenje mozga.sta je gore?
zasto prilikom pregleda,ljekari obicno ne upozore na opasnosti?zasto roditelj nema izbor za svoje dijete?
zasto se ne rade detaljnije pretrage,ne radi se o auto dijelovima nego o ljudskim zivotima?
e tu dodjes do sistema,to jeste nakarade od sistema u kom zivimo,gdje smo svi mi prepusteni lutriji pa kad kola krenu nizbrdo,jebiga desi se...
Pjanic15

#167 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Pjanic15 »

Ovaj priča ko da vakcine i vakcinacija nanose 90% štete, a ne obratno, i tako se taj strah umnoži među ljudima, počnu čitati gluposti zavjeraša, stvori se averzija prema vakcinama i vakcinaciji, te nastanu epidemije. :-)

Evo i u Americi epidemije, krivac isti, zavjeraši i zastrašeni ljudi:
http://www.thedailybeast.com/articles/2 ... n-nyc.html

Thanks, Anti-Vaxxers. You Just Brought Back Measles in NYC.

Measles was considered eliminated at the turn of the millennium. Now it’s back, thanks to the loons who refuse to vaccinate their children.

Vaccine-deniers are responsible to the resurgence of once-eliminated illnesses. Their movement is responsible for sickening people. They are to blame for the word “outbreak” appearing in headlines from coast to coast.
staradis

#168 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by staradis »

Zar se jos prica o ovome
Grover

#169 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Grover »

Pjanic15 wrote: Obratiti pažnju na termin "smallpox" tj. male boginje ispod, učinkovitost 100%, što dokazuje da jedino ako se ne vakciniše da dolazi do oboljevanja.
Idi prvo nauči šta znači "smallpox", pa se onda javi sa prijedlozima.
Pjanic15

#170 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Pjanic15 »

Grover wrote:
Pjanic15 wrote: Obratiti pažnju na termin "smallpox" tj. male boginje ispod, učinkovitost 100%, što dokazuje da jedino ako se ne vakciniše da dolazi do oboljevanja.
Idi prvo nauči šta znači "smallpox", pa se onda javi sa prijedlozima.
To bi ja tebi preporučio kao i za sve ostale gluposti koje ovdje postavljaš.
Smallpox was an infectious disease caused by either of two virus variants, Variola major and Variola minor.

Boginje (poznate pod latinskim nazivom variola ili variola vera) su zarazna bolest svojstvena čovjeku koju izazivaju dvije inačice virusa variole zvane Variola vera major i Variola vera minor.

Variola vera major, poznatija kao velike ili crne boginje, je opasnija vrsta, koja izaziva smrt kod 20-40 % zaraženih, a kod preživjelih često ostavlja trajnu unakaženost ili sljepoću.

Variola vera minor, znana kao male boginje predstavlja blaži oblik koji izaziva smrt samo kod 1 % zaraženih.
sumirprimus

#171 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sumirprimus »

elem,drage buduce mame,prije nego dodje taj svecani dan u vasem zivotu,raspitajte se malo,ako nista,raspitajte se nista ne kosta...
GarfieldLover

#172 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by GarfieldLover »

Ili poslušajmo ljekare, koji se godinama edukuju u određenoj oblasti i imaju mnogo više znanja nego što ja, prosječna mama, mogu pročitati na internetu i po forumima :)
sabanss

#173 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sabanss »

GarfieldLover wrote:Ili poslušajmo ljekare, koji se godinama edukuju u određenoj oblasti i imaju mnogo više znanja nego što ja, prosječna mama, mogu pročitati na internetu i po forumima :)
:izet:

Ima nas bas naivnih. Covjek upravo pokusava reci da u ovoj drzavi svi imaju vise znanja - samo im se znanje ne vidi. Samo sto ekonomisti, pravnici, inzinjeri, automehanicari, elektricari ti sjebu privredu/sudstvo/proizvodnju/auto/elektroinstalaciju dok ti doktor sjebe kompletan zivot. I to za citav zivot!
Grover

#174 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Grover »

Vins Ferel, Vakcine (knjiga, PDF format)

LINK

Image
The Realist

#175 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Konačno vakcinacija, hvala Bogu. Za 10 dana se počinje, a.B.d. :D.
Post Reply