Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#151 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by mIRCerka »

lopta wrote:
Pojednostavljeno: da nema Bosnjaka ne bi bilo ni Bosne, odnosno ne bi bilo ni bosanskog identiteta, to je cinjenica.
Ma nemoj mi reci...

Evo ti kontrateza...
Da nema bosanskog identiteta, ne bi bilo Bosnjaka...eto stacemo sad???????

Jao suplje price majko mila...
eddina

#152 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by eddina »

Nema govora o umiranju identiteta "Bosanca/Hercegovca", sve dok postoji BiH. Eventaualno kad nestane BiH(ili samo B), tek onda se mozhe govoriti o mogutjnosti umiranja identiteta.
Trenutno shto se deshava je mjenjanje i transformacija identiteta. Samo je problem shto neki to netje da prihvate(da je i novi identitet - identitet "Bosanca/Hercegovca", iako se razlikuje od onog koji je do skoro bio aktuelan), zabijaju glavu u pijesak ili zahtijevaju neke iracionalne poteze ili hotje da vrate ono shto je bilo, ali nazhalost ne mozhe.

Identitet nije odlika koja je konstantna i koja nije podlozhna mijenjanju, tako da od toga ne treba praviti veliki problem.

edit: typo
karanana

#153 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by karanana »

cool, moze user name na cirilici?
Pietje_Bel

#154 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Pietje_Bel »

Mircerka,

Fes nije Bosanska kapa. I sam Husein Kapetan Gradascevic je rekao:"A zasto moramo da nosimo ove Turske fesove, sta fali nasim Bosanskim kapama?" Da je Husein izdrzao jos recimo 10 godina dan danas bi svakoga ko bi potencirao Turcizme ili furao Tursku kulturu smatrali neprijateljom bas kao sto to Albanci rade. Evo vidi tacno sta je Husein rekao. Njegove izjave su se prenoslile sa koljena na koljena i tako vec 170 godina.

Ja imam jednog dobrog druga sa fakulteta, Turcina. On ima fes na svom tv-u. Kada bi mu rekao da je to Bosansko on bi mi se poceo smijati. Pita, Cevapi, Sarma, Rahat Lokum sve ovo sam jeop u Istambulu i u Grckoj.

Evo pogledaj ovo u nekoj 3. minuti je rijec o fesovima:

http://www.youtube.com/watch?v=MZ4aDq4bFVE
karanana

#155 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by karanana »

Fes je marokanska kapa jebo vas patak
mIRCerka

#156 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by mIRCerka »

Pietje_Bel wrote:Mircerka,

Fes nije Bosanska kapa. I sam Husein Kapetan Gradascevic je rekao:"A zasto moramo da nosimo ove Turske fesove, sta fali nasim Bosanskim kapama?" Da je Husein izdrzao jos recimo 10 godina dan danas bi svakoga ko bi potencirao Turcizme ili furao Tursku kulturu smatrali neprijateljom bas kao sto to Albanci rade. Evo vidi tacno sta je Husein rekao. Njegove izjave su se prenoslile sa koljena na koljena i tako vec 170 godina.

Ja imam jednog dobrog druga sa fakulteta, Turcina. On ima fes na svom tv-u. Kada bi mu rekao da je to Bosansko on bi mi se poceo smijati. Pita, Cevapi, Sarma, Rahat Lokum sve ovo sam jeop u Istambulu i u Grckoj.

Pietje, ja opet gubim strpljenje s tobom.
Obzirom da je tebi jedini izvor informacija o Bosni i Hercegovini INTERNET, nemam se ja sta raspravljati s tobom.
Kad shvatis sta ti govorim, onda mi se obrati, do tada nemoj da se igras, jer ako pustim Hercegovku u sebi na forum, nece ostati IP na IP.
Drugim rijecima, nemoj mi soliti pamet i filozofirati (fakat nema vise strpljenja nakon mjeseci naprdjivanja) sta je to bosanski identitet.
Za nas u BiH je bosanski identitet i fes, i potkapa u znak zalosti za kraljicom, i sir iz mijeha, i prsuta hercegovacka i sve.. ne samo Kulin ban...i ne samo ljiljan sa kotromanica grba...
IDENTITET je kao i jezik, ZIVO BICE i ono se mijenja, raste i razvija.
Kad to svaris, onda mi se javi.
PS Prashke, kad si zadnji put bio u Sarajevu?
lopta

#157 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by lopta »

mIRCerka wrote:
lopta wrote:
Pojednostavljeno: da nema Bosnjaka ne bi bilo ni Bosne, odnosno ne bi bilo ni bosanskog identiteta, to je cinjenica.
Ma nemoj mi reci...

Evo ti kontrateza...
Da nema bosanskog identiteta, ne bi bilo Bosnjaka...eto stacemo sad???????

Jao suplje price majko mila...
Kakva kontrateza? Pa to nije kontrateza nego potvrdjivanje mog misljenja. ;) Ti si htjela reci Bosnjaci bez Bosne i u pravu si, Bosnjaci bez Bosne(a time i bosanskog identiteta), odnosno svoje maticne drzave bi bili izgubljeni, kao sto je svaki narod bez svoje maticne drzave. Medjutim u ista ta stvar ne stoji sa Srbima i Hrvatima, zasto, zato sto velika vecina njih(preko 90%), smatra svoju maticu susjednu drzavu, dakle bez Bosne oni imaju alternativu, pa za veliku vecinu njih cak i pozeljnu. Ista ili slicna stvar je i sa Bosnjacima u dijaspori(narocito ovi koji su rodjeni gore), dakle oni koji zive van Bosne, vecina njih sve vise i vise se odmice od bosanskog identiteta, eto uzmi primjer samo jezika, pa pola ga ne zna.
Medjutim ista stvar je i sa tezom, nema Bosne bez Bosnjaka, a logicno bez Bosne nema ni bosanskog identiteta.

Kontrateza bi bila, nema Bosne bez Srba i Hrvata ili obratno(nema Srba i Hrvata bez Bosne), a ne ovo gore sto si spomenula jer to je povezano sa mojim postom.
ljubav_aha

#158 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by ljubav_aha »

mIRCerka wrote:IDENTITET je kao i jezik, ZIVO BICE i ono se mijenja, raste i razvija.
tacno,plus,putem prenosenja informacija i obicaja generacijskim putem,nadajmo se da ce mladi sacuvati tacne i jasne inoformacije,jer ovaj tranzicioni period traje predugo
popajic

#159 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by popajic »

@Prasnjavi
Да, имам држављанство Босне и ХЕРЦЕГОВИНЕ, и? Да ли то значи да морам да будем Босанац? Не мора, паша, могу бити и Еро, зар не?

И шта ти није јасно у вези са Сарајевом? Мој рођак је рођен у Џакарти, тамо је одраста па прешао у Каиро. И шта је он? Рећи ћу ти - Херцеговац!
Ma,covjece budi sta hoces,meni ne smeta da si i marsovac.
Ako si rodjen u Sarajevu,a zivis negdje vani,ti si za te ljude jednostavno Bosanac.A ti se toga prosto gnusas.To mi je sekundicu bljak !
Ovo nase lokalno etno-vjersko preseravanje nas je i dovelo na ove najnize moguce grane.Zato se ne cudi sto i Rajvosa nije vise kao sto je bilo.Kontas?
mIRCerka

#160 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by mIRCerka »

Прашњави wrote:
mIRCerka wrote:[

Од 2. до 6. јануара, сад, ове године. Полупали ми ауто стар 7 дана зато што имам БГ таблице. Био сам много тужан. То се десило на 100 метара од куће у којој сам рођен. Немаш појма како ми је било тешко. Јеб'. ауто али... у мом граду... :(

Али, ово није тема. Можемо о овоме и на пп.
Ima to itekako veze sa temom Prashke... upravo radi iskrivljenog shvatanja sta je BOSANSKI identitet tebi polupashe auto...
osa

#161 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by osa »

Pietje_Bel wrote:
mIRCerka wrote:Sta je to bosanski identitet?
Bosanski identitet je nesto sto je nastalo u Bosni. To je sevdalinka, bosancica, nosnja Bosanska (izvorna), Sargija, zastava sa ljiljanima, hvalov zbornik itd. Bosanski identitet po meni nemoze npr. biti "fes" ili "rahat lokum" ili "Bosanska kahva" (Turska kahva), "Bosanska bijela kuca sa velikim prozorima" (Turska kuca). Sve je to Turski identitet. Bosanski identitet ne postoji vec 500 godina.
nošnja, šargija, bosanska kuća, stara imena itd.- opisa ti lijepo bosanske hrvate moj pietje.
zonbirile

#162 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by zonbirile »

a šta je identitet,nacija,država?
popajic

#163 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by popajic »

@Prasko
И, не бих се више с тобом препуцавао око овога. Ја имам своје аргументе и ако имаш неке контрааргументе на моје, рад сам да расправљамо о томе а не да се свађам.
No problemos !
Ovo je SA-x,ne svadjamo se zbog razlika u misljenju !(u glavnom ;-) )
Kralj Tvrtko XXVIII

#164 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

popajic wrote:
@Prasnjavi
Да, имам држављанство Босне и ХЕРЦЕГОВИНЕ, и? Да ли то значи да морам да будем Босанац? Не мора, паша, могу бити и Еро, зар не?

И шта ти није јасно у вези са Сарајевом? Мој рођак је рођен у Џакарти, тамо је одраста па прешао у Каиро. И шта је он? Рећи ћу ти - Херцеговац!
Ma,covjece budi sta hoces,meni ne smeta da si i marsovac.
Ako si rodjen u Sarajevu,a zivis negdje vani,ti si za te ljude jednostavno Bosanac.A ti se toga prosto gnusas.To mi je sekundicu bljak !
Ovo nase lokalno etno-vjersko preseravanje nas je i dovelo na ove najnize moguce grane.Zato se ne cudi sto i Rajvosa nije vise kao sto je bilo.Kontas?
Ako si rodjen u Mostaru, i odes u Zagreb, ti si za te ljude jednostavno hercegovac. Nikako bosanac. 8-) 8-)
mIRCerka

#165 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by mIRCerka »

:-) vidi hercegovaca sto se slozise... :D
mIRCerka

#166 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by mIRCerka »

Prashnjavi,
moje auto je na domacim tablicama, medjunarodno poznata Fazlinovica Folcika, pa su je obijali cak i jednom probali ukrast :D
stoga, ne sekiraj se ;)

a u pravu si sve sto si rekao, da su krivi i roditelji i tv i kompletan odgojni mentalni sklop koji trenira malo dijete da mrzi cirilicu ili (slucaj iz BL) malo dijete HYPKO od HYPO banke cita kao NURKO, jer ne zna latinicu...
mIRCerka

#167 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by mIRCerka »

Прашњави wrote:
mIRCerka wrote::-) vidi hercegovaca sto se slozise... :D
Рекох ли ја да ће сад, поред "вертикалне" подјеле да се појави и "хоризонтална" подјела :D.

Наравно да ћемо да се слажемо, а ко ће? Нећете ви нас "утјерати у Босанце, ма... :-D

А што рече popajic: "...ti si za te ljude jednostavno Bosanac..." то и некако да поднесем (стојички!) али кад ме ове НВО овдје назову "босанским Србином"... уф! :x

Моја жена и наше друштво сам добро истренирао да кад кажу "Босна" додају "и Херцеговина", и да су наше таблице "БиХ таблице" а не "босанске"... А још да знате какав рат водим по пекарама око бурека... Кад ми каже "бурек са јабука", најежим се од комбинације меса и јабука :-D

Враћајмо се на тему!
Mojne mi tersat, nisam ti to nikad dozvoljavala, pa necu ni sad! :D

Sta bi po tebi bio HERCEGOVACKI IDENTITET?
lopta

#168 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by lopta »

osa wrote:
Pietje_Bel wrote:
mIRCerka wrote:Sta je to bosanski identitet?
Bosanski identitet je nesto sto je nastalo u Bosni. To je sevdalinka, bosancica, nosnja Bosanska (izvorna), Sargija, zastava sa ljiljanima, hvalov zbornik itd. Bosanski identitet po meni nemoze npr. biti "fes" ili "rahat lokum" ili "Bosanska kahva" (Turska kahva), "Bosanska bijela kuca sa velikim prozorima" (Turska kuca). Sve je to Turski identitet. Bosanski identitet ne postoji vec 500 godina.
nošnja, šargija, bosanska kuća, stara imena itd.- opisa ti lijepo bosanske hrvate moj pietje.
Hrvati u Bosni nisu postojali kada je sve ovo gore opisano bivalo, nego Bosnjaci hriscani, odnosno katolici. U 19.stoljecu zbog utjecaja sa zapada, poceo je proces preobrazavanja bosanskih katolika u Hrvate.
osa

#169 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by osa »

@lopta
pusti to što kaže reis cerić , malo se obrazuj, evo ti samo malo materijala ne da mi se zamarati previše, pametnom dosta.

Cieli šesti kotar grada Sarajeva se zove Hrvatin, a to ime nosi i jedna voda u Sarajevu. To se je vrelo pjevalo u narodnim pjesmama i popievkama sarajevskim: Izvirala Hrvatin vodica-sve bećare uhvatila groznica.

- Imalo je, a ima i danas više sela osobito oko Gradaćca, Gračanice, Tešnja i Zvornika, dakle i u istočnom dielu Bosne, koja se zovu: Hrvati, Hrvaćani, Hrvačići i Hrvatinovići, a više se muslimanskih bosanskih porodica zvalo prezimenom Hrvati, Hrvatovići, Hrvatići i Hrvačevići.

- Prezimena kod Muslimana, izvedena iz rieči Hrvat, vrlo su česta. Tako su npr. Hrvo, Hrvat, Hrvacić, Hrvatović, Hrvatinović itd. Isto tako i imena sela, mahala i brda, osobito u Iztočnoj Bosni. Ne smijemo zaboraviti, ni da se čitav jedan gradski kotar Šeher Sarajeva naziva još i danas Hrvatin. Samo neki, kojima hrvatsko ime ne miriši, pokušaše to ime izvesti iz perzijske rieči »hur-vatan« tj. slobodni dom. Oni zaboraviše kod toga, da se prvotno nije nikakva mahala nazivala tim imenom već izvjesna pečina (Hrvatin megara) i vrelo, koje izbija iz nje. A da neko jedno vrelo i pečinu u Sarajevu, sredovječnoj Vrhbosni, nazove »slobodnim domom«, to je i odviše smiješno tumačenje, koje ne treba, mislimo, ni pobijati. Uostalom pametan čovjek ne će tražiti tumačenje toga čak u perzijskom jeziku, kad zna, da sredovječne bosanske povelje upravo vrve imenom Hrvatin.

Imena brojnih sela, zaselaka i brda, osobito u Iztočnoj Bosni, izvode se od imena Hrvat. Tako se kod Zvornika na Drini nalazi predio ,>Hrvatske njive« i selo Hrvacići, mahala Kalesija. U brčanskom kotaru Hrvati su kod Celića, a u tuzlanskom opet zaseoci Hrvati kao dio Turskog Lukavca i Brnjicana, ter dalje na jug dio Repnika; nad Repnikom je Hrvatsko brdo (kota 503). Hrvati su nadalje mahale sela Sladne i Babunica kod Gračanice, a Hrvatovići zaselak Donje Zeline u kotaru Gradačac. Isto tako postoje mahale Hrvati u selu Sokolovićima, rodnom mjestu velikog vezira Mehmeda Sokolovića, i Hrvatinovići u Tešnju. Hrvatskim brdom zove se jedno brdo jugozapadno od Travnika. Sva navedena sela i zaseoci pripadaju muslimanima.

- U XI. i XII. knjizi "Starina" priobćio je dr. Franjo Rački zanimljive "Dopise izmedju kraiških turskih i hrvatskih častnika". Izmedju njih nam upada u oči Husein odobaša Hrvaćanin, koji bijaše pri kraju XVII. stoljeća zapoviednik janjičara u Jasenovcu.

- U kotaru travničkom ima Hrvatsko Brdo. Hrvat-polje u travničkom kotaru pripadaše Sulejman begu Korči, a zemljište Hrvatska Bašča kod Gradačca je vlasničtvo begova Salihbegovića.

- Ovdje ćemo napomenuti i neke bosanske pučke izreke i to muslimanske, koje su ostanak drevne starine. I do pred malo bosanski muslimani prsatu i jaku čovjeku bi rekli "plećat ko Hrvatin". Kuća koja povrh velikoga krova ima mali krovičak, zvali su muslimani da je gradjena po "arvackom tarsu (načinu)".

- Talian O. Pavao Rovinjanin, papinski vizitator, piše godine 1640. u svom opisu puta po onda Turskoj Bosni i Dalmacii, da se je, od straha pred Turcima, morao problačiti po običajima zemlje "alla croata"i nositi kabanicu ili dolamu "croata con la gabanizza e bereta turchesca".

- Iz davne hrvatske proslosti Bosne ponosne, kao s kakvog užarenog ognjišta, potječu stotine i stotine sjajnih varnica, koje dopiru sve do naših dana i sjećaju nas naše starine. To su narodne priče i pjesmice po Hercegovini, Duvnu i Krajini o »arvackom kralju« i njegovim posjedima, o Krešim-kralju (Krešimiru), o banovima i banicama, koje su jedini Hrvati od svih drugih naroda imali. Mjestima kao Banbrdo, Bando, Banovidi, Banica, Banovac, Banja Luka i Banja Stijena obiluje Bosna i Hercegovina, osobito u gornjim krajevima. A Banja Luka i po Farlatiju i po samom Dr. Vasi Glušću jest stari oblik, koji bi danas trebalo izgovarati kao Banska Luka; a tako isto i Banska ili Banova Stijena. - Nadalje je u Bosni poznat hrvatski stil kuća (»arvacki tars«) i »kapa hrvatka«, koja se nekad nosila u Bos. Krajini, a sačuvana je i danas u sarajevskom muzeju. - Pod hrvatskim se barjakom bore ustaničke čete Don Ivana Musića u Hercegovini i, u isto vrijeme, Fra Stipe Kreše u livanjskoj nahiji (1875.). Pod istom milom trobojnicom vojuje Alipaša Rizvanbegović (Stočević) i Alaga Dadić i Alaga Voljavica. Hrvatska trobojnica toliko je bila omiljela »hercegovačkom caru« Alipaši Stočeviću, da ju je dao urezati u svoj skupocjeni sat, a njegovu bajraktaru Durakoviću, da su njegov trobojni barjak zatakli vrh mezara (groba), dok ga zub vremena nije uništio. U obitelji Kulenovića čuva se dragocjen obiteljski barjak crven-bijel-plave boje kao svetinja. Tim istim hrvatskim bojama bila je obojena džamija u Krupi, i munara Fetije u Bihaću i još po koja druga džamija u Bosni.

Nekom se čini sitnicom činjenica, da su bosanski muslimani u svojim kalendarima, ruznamama (dnevnicima) i salnamama (godišnjacima) upotrebljavali specifično hrvatske nazive mjeseci kao sičanj, veljača, travanj, svibanj, listopad itd. To isto čine i katolici u Bosni počevši od fra Matije Divkovića, pisca »Nauka krstjanskog« (Mleci 1611.). Samo turski dokumenat s hrvatskim nazivima mjeseci, koji je nama poznat, stariji je za 60 godina od Divkovićeva djela i pisan je 1550. (Fehim Spaho, Narodni nazivi mjeseci, kal. »Napredak«, 1935., 42-44). Pisac turskog kalendara veli, da je taj pisan »bosanskim« jezikom. Dakle stari Bošnjaci XVI. i kasnijih stoljeća upotrebljavali su hrvatske nazive mjeseci, od čega su Srbi, makar da navodno revnuju protiv tudjih rieči, uviek zazirali. Isto tako izgleda sitnicom pojava, da se bosanski bezi i ajani služe isto tako kao i bosanski franjevci, svjetovni svečenici i katol. narod bosančicom, dok je kod pravoslavnih u uporabi skoro bez iznimke crkveno-slovenska ćirilica.
Last edited by osa on 29/01/2009 20:17, edited 1 time in total.
nosara

#170 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by nosara »

lopta wrote: Hrvati u Bosni nisu postojali kada je sve ovo gore opisano bivalo, nego Bosnjaci hriscani, odnosno katolici. U 19.stoljecu zbog utjecaja sa zapada, poceo je proces preobrazavanja bosanskih katolika u Hrvate.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
popajic

#171 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by popajic »

@Kralj Tvrtko
Ako si rodjen u Mostaru, i odes u Zagreb, ti si za te ljude jednostavno hercegovac. Nikako bosanac. 8-) 8-)
dakle,ostaje kao sto rekoh:ako si rodjen u Sarajevu da si za druge Bosanac,je li tako?
Bjes li ono o identitetu rijec?
Kralj Tvrtko XXVIII

#172 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

popajic wrote:
@Kralj Tvrtko
dakle,ostaje kao sto rekoh:ako si rodjen u Sarajevu da si za druge Bosanac,je li tako?
Bjes li ono o identitetu rijec?
definitivno!! :skoljka:
lopta

#173 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by lopta »

osa wrote:- Prezimena kod Muslimana, izvedena iz rieči Hrvat, vrlo su česta.
Mozda to u Tudjmanovoj historiji, cisto na ovu nebulozu da ti odgovorim, sta tek reci sa prezimenima Hrvata, recimo Bosnjak. :lol: :dance:

Sve do dolaska Osmanlija, stanovnici Bosne bez obzira na vjersku pripadnost (heretičku, katoličku, pravoslavnu) nazivali su sebe Bošnjanima. Ovaj stari oblik imena našeg naroda, vremenom se, kao i jezik, mijenja u moderni oblik Bošnjaci, baš kao i oblici imena susjednih naroda - Srblji (Srbi), Horvati (Hrvati), Albanezi (Albanci) itd. Od sredine XIX. stoljeća, zbog slabljenja turske prevlasti i brzog osamostaljivanja Srbije i Crne Gore i jačanja autonomije Hrvatske (unutar Austro-Ugarske), Bošnjaci-pravoslavci, sve češće se izjašnjavaju kao Srbi, a Bošnjaci-katolici kao Hrvati. Bošnjaci-muslimani ostaju pri svom imenu, koristeći naziv Bošnjak...

U srednjovjekovnoj Bosni, Bošnjaci su bili pripadnici heretičkog vjerovanja i nisu priznavali ni katoličku ni pravoslavnu crkvu. Šta više, od ovih crkava im je konstantno prijetila opasnost progona; sam rimski papa je tijekom srednjovjekovne Bosne poslao nekoliko križarskih ratova na našu zemlju sa ciljem uništenja bošnjačke hereze (pr. 1235-38, 1358 i dr.). Prisilne konverzije heretičkih Bošnjaka na katoličanstvo, odnosno pravoslavlje, su postepeno uzimale svoga maha. Slomom Bosne od strane Turaka 1467 godine i kroz period Otomanske Bosne, Bošnjaci postepeno primaju Islam. Nacionalni identitet Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19 stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim srbima, odnosno katoličkim hrvatima.

Utemeljitelj hrvatskih propagandnih aktivnosti u Bosni bio je plaćenik hrvatske vlade - Stjepan Radić. Redarstvo ga je zatvorilo i osudilo na izgon iz Bosne zbog hrvatskih propagandnih aktivnosti, a potom ga otpratilo parobrodom do Rijeke. Kako opisuje u svom životopisu, Stjepan Radić je u Petrogradu, u društvu javnih pregalaca postigao da predaje o tkz. "pravu Hrvatske i Hrvata na Bosnu i Hercegovinu s gledišta zemljopisnoga, kulturnoga i narodno-gospodarskog, a najviše sa gledišta čisto narodnoga, radi toga jer se Bosanski Muslimani, koji su svi Slaveni i najstariji narod u Bosni, sve više priznaju hrvatima u narodnom i političkom smislu." Bitno je napomenuti da su i brojni katolički misionari još od srednjeg vijeka radili na širenju katolicizma u Bosni, a bili su poslati upravo od rimskog pape da suzbiju heretičko vjerovanje Bošnjaka. Međutim, ovi misionari nikada nisu širili hrvatstvo, stoga ni bošnjački katolici nisu imali razloga da se tako osjećaju niti su se tako osjećali. Sve do dolaska braće Radića u Bosnu, nijedan bošnjački katolik se nije izjašnjavao kao Bosanski Hrvat. Propagandne aktivnosti braće Radića bile su usmjerene ka iskorjenjivanju termina Bošnjaci i ulijevanju hrvatske narodne svijesti među Bošnjake katoličke, ali i Bošnjake islamske vjeroispovijesti.

Bošnjački katolik Fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

A'e sad zdravo... :bih:
sarajevonekad

#174 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by sarajevonekad »

"Lopta",
apsolutno se slažem da bi trebalo raščistiti da li svi ovdje na ovom forumu podrazumijevaju isto pod pojmovima "nacija",i "narod" (a mislim da pojomove "identitet" i "vjeroispovijest" nema potrebe objašnjavati jer toliko ipak svi ovdje znaju).

Ja bih još dodao definicije pojomova "nacionalnost", "etnička pripadnost", "rasna pripadnost" i "regionalna pripadnost" i "državljanstvo" (zakonska pripadnost).

Po meni su najdiskutabilniji pojmovi "narodnost", "nacionalnost" i "etnička pripadnost".

Evo kako ja lično to vidim.

1. Uzmimo da je osoba po državljanstvu Bosanac i Hercegovac. Za ovu kategoriju neki vežu pojam "nacionalnost" ( na engleskom se to prevodi kao "nationality" ali neki smatraju da su to dva razlicita pojma i da ono zapadno "nationality" u našem kontekstu podrazumijeva državljanstvo a ne "nacionalnost",

2. Po vjeroispovjesti može biti Musliman/Pravoslavac/Katolik/Protestant/Budista itd.

3. Po etničkoj pripadnosti ili etničkom porijeklu može biti slavenskog porijekla (srpskog, bošnjačkog, hrvatskog, češkog, slovačkog, poljskog, ukrainskog, ruskog, itd.), predslavenskog(ilirskog, tračkanskog,dačanskog, keltskog, latinskog/romaničkog, helenskog), germanskog (njemačkog, engleskog, švedskog, norveškog,danskog itd.), turskog, arapskog 8 palestinskog, iračkog, egipatskog, saudijskog itd.), perzijskog (iranskog), itd.itd. mada je i pojam "etnički" prilično diskutabilan.

4. Po narodnosti moze biti Bošnjak/Hrvat/Srbin/Rom/Turčin/Arapin/Albanac/Iranac/ itd.

5. Regionalna pripadnost ovisi od kategorije sa kojom se poredi, pa npr. navedena osoba koja je rodjena u Sarajevu, u odnosu na Zeničanina je Sarajlija, u odnosu na Mostarca je Bosanac, u odnosu na Hrvata iz Hrvatske je Bosanac i Hercegovac, u odnosu na Njemca je Balkanac, u odnosu na Amerikanca je Evropljanin, u odnosu na vanzemaljca je zemljanin itd. itd.)

Dakle, po meni svaki čovjek neminovno ima više identiteta, samo je pitanje koji će istaknuti kao primarniji u odnosu na drugi a to zavisi od niza fakrtora (političke situacije, odbijanja od dominantne kulture i posljedičnog "povratka korijenima "
itd. itd.)

A sad da se vratim na sljedeće:

Ti kažeš: "Jedini koji odrzavaju identitet i Bosanaca i Bosne su Bosnjaci i to nije sporno".
Nije sporno ali je činjenica da stvarno postoje i ljudi koji se primarno ne izjašnjavaju kao Bošnjaci ( ili zato što to ne žele, ili zato što su iz tzv "miješanih brakova", ili zato što etnički stvarno nisu porijeklom Bošnjaci - npr. Romi, Njemci, Madjari, Česi, Slovaci, Turci, Albanci, Iranci, Arapi itd.) a zaista im je stalo do svoje jedine DOMOVINE-BiH.

Koliko ja mogu vidjeti u svom rodnom gradu, takvih nije baš zanemariv broj.

Sve i da jeste mali broj takvih, ne vidim zbog čega ih se tako arogantno ignoriše?!

Kao da izmedju redova čitam poruku koju im upućuju nke vodje KONJstitutivnih naroda : "il se asimilirajte u našu grupu il kofere u ruke i put pod noge"..

i kakva mi je onda to Bosna i Hercegovina? To mi je više neka " Second-hand Osmanija", "Second-hand Srbanija" ili "Second-hand Hrvatija" ili tako nekako.

Ja razumijem da su Bošnjaci matematički, i psiho-socioliški najveće žrtve rata u BiH, kad govorimo o narodima, i da je njihova inferiorna situacija činjenica, kao što je i činjenica "pasivnost" ( čitaj: neljudskost) zapada koji je samo sa strane posmatrao kako Bošnjaci skoro nestaju sa ovih prostora, i to nestaju pod najsvirepijim metodama uništavanja!!!

To je činjenica i to sam vidio svojim očima. Ko ima problema s tim trebo bi pobit sve ovo svjedoka (miloševićeve i karadžićeve) agresije na BiH što je preživjelo da bi promijenio istoriju...(sad doduše ne rade to mecima i granatama, danas se to može izvest hranom, demografijom, "diplomatijom" iseljavanja, itd...

Dakle sve to stoji i sve to neminovno radja nepovjerenje medju narodima ovdje, pogotovo nepovjerenje Bošnjaka prema svima drugima obzirom da su oni zaista u najinferiornijem i najnezahvalnijem položaju od svih naroda u Evropi i najveći stradalnici 21 vijeka....To stoji...na žalost...

ALI....šta ćemo sa onima koji kao i Bošnjaci nemaju rezervnu domovinu...ili je NE ŽELE...ili je nikad nisu ni imali jer je ona bila od njihovih očeva, djedova i pradjedova...Šta je sa njima? Jesu li i oni ljudi?

ZAŠTO SU BOŠNJACI SKEPTIČNI PREMA NJIMA? PREMA TIM" SVIM OSTALIMA"?

Pa ti ljudi imaju najveće šanse da budu Bosanci i Hercegovci jer nisu opterećeni "nacionalnim preporodom" kao ovi KONJstitutivni "narodi".

ČEMU TO TIHO UNIŠTAVANJE "SVIH OSTALIH"? Moji ahbabi, rodbina i prijatelji nisu poginuli braneći jednu BiH u kojoj će živjeti samo ovi KONJsititutivni, to vam garantujem, a njima rahmet i pokoj duši!

Mislim da tu ovi KONJstitutivni sebi kopaju jamu, i to pravo duboku, samo je sad ne vide jer je još uvijek kopaju...

a to me vodi i na ovu tvoju izjavu: "Ne znam zasto mnogi spominju vjeroispovjest tipa pravoslavci, muslimani, katolici, pa to je apsolutno nevazno u ovoj prici. "

Čudi me da ne vidiš da su te tri monoteističke religije su OKOSNICA tri identiteta ovih KONJstitutivnih "naroda" u BiH. Jesi li možda primjetio kako su iste popularne? Jesi li primijetio da uz porast popularnosti istovremeno NE OPADA ISKORUMPIRANOST društva, a vjerske zajednice bi trebala da nas štite od iskorumpiranosti društva?!! Mislim da je mnogim sve odavno jasno čemu služe religijski identiteti kod nas i koliko je stvarno pravih VJERNIKA ovdje, ljudi koji su kadri biti korisni sebi i svom društvu ;)

Prmea tome, da , vjeroispovijest ( ili tačnije njena upotreba i političko-sociološke svrhe ) itekako imaju veze.

iskren pozdrav
s.

lopta wrote:Jedini koji odrzavaju identitet i Bosanaca i Bosne su Bosnjaci i to nije sporno, medjutim identitet Bosanaca ne moze opstati(ili ce teze opstati), ako su Srbi i Hrvati protiv istog, a vecina jesu, i to velika vecina i dok je tako nazalost jedino sto cuva i Bosnu i bosanski identitet su Bosnjaci.

Takodje treba reci da i ovdje na forumu dosta ljudi raspravlja o identitetu, naciji, narodu, a nema pojma o ovim pojmovima. Ne znam zasto mnogi spominju vjeroispovjest tipa pravoslavci, muslimani, katolici, pa to je apsolutno nevazno u ovoj prici. Takodje i pitanje Hercegovca sa pojmom Bosanac ne moze nikako biti izjednaceno, iako i u imenu drzave stoji Hercegovina, Hercegovina nikad nije bila drzava niti imala drzavni subjektivitet za razliku od Bosne. Dakle Hercegovina je regija pridodata drzavi Bosni, cak bi i pravilnije bilo da ime drzave stoji samo Bosna, a ne Bosna i Hercegovina, jer je to isto kao da Hrvatska nosi naziv Hrvatska i Slavonija ili Hrvatska i Dalmacija. Pa tako i pojam Bosanac/Hercegovac nije isti, jer Bosanac je svaki drzavljanin Bosne(tj. BiH) dakle i krajisnik i hercegovac i posavac, itd. a Hercegovac je samo covjek koji zivi na podrucju Hercegovine, dakle jedne od regija u drzavi.
Pietje_Bel

#175 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Pietje_Bel »

mIRCerka wrote:
Pietje_Bel wrote:Mircerka,

Pietje, ja opet gubim strpljenje s tobom.
Obzirom da je tebi jedini izvor informacija o Bosni i Hercegovini INTERNET, nemam se ja sta raspravljati s tobom.
Kad shvatis sta ti govorim, onda mi se obrati, do tada nemoj da se igras, jer ako pustim Hercegovku u sebi na forum, nece ostati IP na IP.
Drugim rijecima, nemoj mi soliti pamet i filozofirati (fakat nema vise strpljenja nakon mjeseci naprdjivanja) sta je to bosanski identitet.
Za nas u BiH je bosanski identitet i fes, i potkapa u znak zalosti za kraljicom, i sir iz mijeha, i prsuta hercegovacka i sve.. ne samo Kulin ban...i ne samo ljiljan sa kotromanica grba...
IDENTITET je kao i jezik, ZIVO BICE i ono se mijenja, raste i razvija.
Kad to svaris, onda mi se javi.
Samo sam iznio svoje misljenje ali ti direktno vrijedas jer koristis rijec "naprdavanje" I prijetis. :D Nije bitno sta je izvor mojih informacija jer imam jednu poentu a to je da fes nemoze biti dio Bosanskog identiteta. Fes je nesto Tursko ili u najbolju ruku bi se moglo reci da je fes :"dio i Bosanskog identiteta." Fes je godinama korsiten u svrhu da "gusi" svaki izraz Bosanske narodnosti. Isti je u Turskoj zabranjen a i u BiH. Znaci nesto sto je zabranjeno i od cega je se i sam Husein Kapetan Gradascevic discansirao to, po meni, ne moze biti dio Bosanskog identiteta. Moj deda je npr. nosio francuzicu a ne fes ali ona ipak nije postala nesto Bosansko kao ni fes. To moze neko reci ali niko to ne priznaje u svijetu. Ali sevdalinka to vec jeste Bosanski identitet ili Sargijanje... Ali to je samo moje misljenje i ako se neko ne slaze onda ja nemam problema sa tim.
Post Reply