Sudnji dan, 21.12.2012?
-
pure_love
#151 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
Predznaci Kijametskog Dana su poredani u hronosloškom redoslijedu iako tacnost nekih znakova nije siguran narocito za one koje se navode da ce se desiti u buducnosti.
Ovo je samo sažeta verzija, s tim što postoje mnoge knjige koje govore na ovu temu opširnije.
Molimo Allaha (s.w.t.) da nam omoguci prepoznavanje predznaka Sudnjega Dana, i da nam podari da povedemo pažnju o njima, te da bude zadovoljan sa nama i onima koji su nas pretekli u vjeri. Amin!
"Zar oni cekaju da im Smak svijeta iznenada dodje, a vec su predznaci njegovi tu? A šta ce im koristiti opomena kad im on dodje?" ( Kur'an: Muhammad 1
50 predznaka sudnjeg dana(ovi u proslosti su se vec dogodili,ovi u sadasnjosti se dogadjaju u moderno doba,buducnost i sami shvacate)
U prošlosti...
1. Rascjepljenje Mjeseca
2. Smrt Allahovog Poslanika Muhammeda (s.a.w.s.)
3. Vrsta smrti koja ce usmrtiti na hiljade Muslimana (misli se da je to kuga kod Amwas-a koja je bila za vrijeme hilafeta Omera ibn Hataba (r.a.)).
4. Velika bitka u Medini (misli se na bitku kod Herrah-a za vrijeme halife Jezida, 63 h.g.).
5. Osvajanje Jerusalema
6. Osvajanje Konstantinopolisa (današnji Istambul)
7. Dvije velike skupine Muslimanske ce ucestvovati u ratu.
8. Rat izmedju Muslimana i crvenih ljudi sa malim ocima, koji nose sandale pravljene od kose (misli se da je ovo bilo Mongolsko pokoravanje Islamskih zemalja)
9. Ugovor o miru izmedju Muslimana i ne-Muslimana žute rase (Kinezi, Mongolci, itd)
10. Pojavice se trideset varalica koji ce tvrditi da su poslanici.
U sadašnjosti...
11. Golobosi, siromašni cobani ce se natjecati u izgradnjii velikih zgrada.
12. Robinja (žena) ce roditi sebi gospodara ili gospodaricu.
13. Smutnja (fitna) ce uci u svaku Arapsku kucu.
14. Znanje ce nestati (zbog smrti ucenjaka i posjednika znanja) a neznanje ce prevladavati.
15. Vino (opojna sredstva i alkohol) ce se piti u velikim kolicinama.
16. Nezakonit seksualni odnos ce se proširiti.
17. Zemljotresi ce biti cesti.
18. Vrijeme ce prolaziti brzo.
19. Muke i novolje ce prevladati.
20. Krvoprolice ce ucestati.
21. Èovijek ce proci pored groba drugog covijeka i poželjet ce da je na njegovom mjestu.
22. Povjerenje ce biti izgubljeno, odnosno briga o povjerenju ce se dati onima koji je ne zaslužuju.
23. Ljudi ce se iskupiti na molitvu, ali nece biti u stanju da nadju imama da ih predvodi.
U buducnosti...
24. Broj muškaraca ce se smanjiti, dok ce se broj žena povecati dok ne bude na jednog muškarca 50 žena.
25. Stanovnici Eufrata ce otkriti blago zlata, i mnogi ce umrijeti u borbi za njim, svaki nadajuci se da ce biti onaj koji ce osvojiti to blago.
26. Rimljani (Evropljani) ce doci do mjesta zvanog A'maq ili Wabiq, i vojska od najboljih iz Medine ce ici da se sukobe sa njima.
27. Muslimansko osvajanje Rima.
28. Mehdi (upuceni) ce se pojaviti i biti imam Muslimanima.
29. Isa (a.s.) ce doci (spustiti se sa neba) u Damask, i obavljati molitvu iza imama Mehdija.
30. Isa (a.s.) ce slomiti krst i ubiti svinju, tj. uništit ce lažno kršcanstvo.
31. Dedžal ce se pojaviti, sa svim mogucim metodima obmane koje ce biti veliko iskušenje. Bit ce pracen sa 70,000 Jevreja iz Isfahana (današnji Iran).
32. Pojava Jedžudža i Medžudž i nevolja povezanih sa njima.
33. Pojavice se zvijer iz zemlje, noseci štap Musa'a (a.s.) i pecat Sulejmana (a.s.), koja ce pricati sa ljudima, i obavjestiti ih kako nisu cvrsto vjerovali u Predznake Sudnjeg Dana.
34. Velika bitka izmedju Muslimana (ukljucujuci Jevreje i Kršcane koji ce ispravno povjerovati u Isa (a.s.) nakon njegovog povratka) predvodjeni Imamom Mehdijem protiv Jevreja i ostalih ne-Muslimana na cijem celu ce biti Dedžal.
35. Isa (a.s.) ce ubiti Dedžala kod kapije Ludda (Lud je današnji Izrael, mjesto aerodroma i baza glavne Izraelske vojske.)
36. Nastupit ce vrijeme mira i vedrine za vrijeme i poslije života Isa (a.s.).
37. Bogatsvo ce biti u izobilju, tako da ce biti teško naci nekoga ko me ce se udjelivati.
38. Arabija ce postati zemlja vrtova i rijeka.
39. Društveni život ce propadati.
40. Zadnjica žena iz plemena Daws ce opet uticati na obilaženje (tavaf) oko idola Zul-Hulsa.
41. Velika vatra u Hidžazu, koja ce biti vidjena od strane Busre.
42. Tri glavne vojske ce propasti u zemlju: jedna na istoku, jedna na zapadu, i jedna u Arabiji.
43. Abesinski lider sa tankim cjevanicama ce uništiti Kabu.
44. Veliki oblak dima.
45. Sunce ce izaci sa zapada (mjesto njegovog zalaska).
46. Nježni vjetar koji ce uzeti duše vjernika.
47. Niko nece ostati na zemlji ko ce govoriti 'Allah, Allah' ili 'Nema drugog boga osim Allaha (dž.š.)".
48. Napokon Sudnji Dan ce biti okoncan sa najgorim ljudima koji ce polno opciti u javnosti kao magarci.
49. Puhanje u rog od strane melaka Israfil, nakon cega ce svi pasti u nesvijest osim onih koje Allah poštedi.
50. Drugo puhanje u rog, nakon kojeg ce se svi povratiti.
Predznaci Kijametskog Dana su poredani u hronosloškom redoslijedu iako tacnost nekih znakova nije siguran narocito za one koje se navode da ce se desiti u buducnosti.
Ovo je samo sažeta verzija, s tim što postoje mnoge knjige koje govore na ovu temu opširnije.
Molimo Allaha (s.w.t.) da nam omoguci prepoznavanje predznaka Sudnjega Dana, i da nam podari da povedemo pažnju o njima, te da bude zadovoljan sa nama i onima koji su nas pretekli u vjeri. Amin!
"Zar oni cekaju da im Smak svijeta iznenada dodje, a vec su predznaci njegovi tu? A šta ce im koristiti opomena kad im on dodje?" ( Kur'an: Muhammad 1
50 predznaka sudnjeg dana(ovi u proslosti su se vec dogodili,ovi u sadasnjosti se dogadjaju u moderno doba,buducnost i sami shvacate)
U prošlosti...
1. Rascjepljenje Mjeseca
2. Smrt Allahovog Poslanika Muhammeda (s.a.w.s.)
3. Vrsta smrti koja ce usmrtiti na hiljade Muslimana (misli se da je to kuga kod Amwas-a koja je bila za vrijeme hilafeta Omera ibn Hataba (r.a.)).
4. Velika bitka u Medini (misli se na bitku kod Herrah-a za vrijeme halife Jezida, 63 h.g.).
5. Osvajanje Jerusalema
6. Osvajanje Konstantinopolisa (današnji Istambul)
7. Dvije velike skupine Muslimanske ce ucestvovati u ratu.
8. Rat izmedju Muslimana i crvenih ljudi sa malim ocima, koji nose sandale pravljene od kose (misli se da je ovo bilo Mongolsko pokoravanje Islamskih zemalja)
9. Ugovor o miru izmedju Muslimana i ne-Muslimana žute rase (Kinezi, Mongolci, itd)
10. Pojavice se trideset varalica koji ce tvrditi da su poslanici.
U sadašnjosti...
11. Golobosi, siromašni cobani ce se natjecati u izgradnjii velikih zgrada.
12. Robinja (žena) ce roditi sebi gospodara ili gospodaricu.
13. Smutnja (fitna) ce uci u svaku Arapsku kucu.
14. Znanje ce nestati (zbog smrti ucenjaka i posjednika znanja) a neznanje ce prevladavati.
15. Vino (opojna sredstva i alkohol) ce se piti u velikim kolicinama.
16. Nezakonit seksualni odnos ce se proširiti.
17. Zemljotresi ce biti cesti.
18. Vrijeme ce prolaziti brzo.
19. Muke i novolje ce prevladati.
20. Krvoprolice ce ucestati.
21. Èovijek ce proci pored groba drugog covijeka i poželjet ce da je na njegovom mjestu.
22. Povjerenje ce biti izgubljeno, odnosno briga o povjerenju ce se dati onima koji je ne zaslužuju.
23. Ljudi ce se iskupiti na molitvu, ali nece biti u stanju da nadju imama da ih predvodi.
U buducnosti...
24. Broj muškaraca ce se smanjiti, dok ce se broj žena povecati dok ne bude na jednog muškarca 50 žena.
25. Stanovnici Eufrata ce otkriti blago zlata, i mnogi ce umrijeti u borbi za njim, svaki nadajuci se da ce biti onaj koji ce osvojiti to blago.
26. Rimljani (Evropljani) ce doci do mjesta zvanog A'maq ili Wabiq, i vojska od najboljih iz Medine ce ici da se sukobe sa njima.
27. Muslimansko osvajanje Rima.
28. Mehdi (upuceni) ce se pojaviti i biti imam Muslimanima.
29. Isa (a.s.) ce doci (spustiti se sa neba) u Damask, i obavljati molitvu iza imama Mehdija.
30. Isa (a.s.) ce slomiti krst i ubiti svinju, tj. uništit ce lažno kršcanstvo.
31. Dedžal ce se pojaviti, sa svim mogucim metodima obmane koje ce biti veliko iskušenje. Bit ce pracen sa 70,000 Jevreja iz Isfahana (današnji Iran).
32. Pojava Jedžudža i Medžudž i nevolja povezanih sa njima.
33. Pojavice se zvijer iz zemlje, noseci štap Musa'a (a.s.) i pecat Sulejmana (a.s.), koja ce pricati sa ljudima, i obavjestiti ih kako nisu cvrsto vjerovali u Predznake Sudnjeg Dana.
34. Velika bitka izmedju Muslimana (ukljucujuci Jevreje i Kršcane koji ce ispravno povjerovati u Isa (a.s.) nakon njegovog povratka) predvodjeni Imamom Mehdijem protiv Jevreja i ostalih ne-Muslimana na cijem celu ce biti Dedžal.
35. Isa (a.s.) ce ubiti Dedžala kod kapije Ludda (Lud je današnji Izrael, mjesto aerodroma i baza glavne Izraelske vojske.)
36. Nastupit ce vrijeme mira i vedrine za vrijeme i poslije života Isa (a.s.).
37. Bogatsvo ce biti u izobilju, tako da ce biti teško naci nekoga ko me ce se udjelivati.
38. Arabija ce postati zemlja vrtova i rijeka.
39. Društveni život ce propadati.
40. Zadnjica žena iz plemena Daws ce opet uticati na obilaženje (tavaf) oko idola Zul-Hulsa.
41. Velika vatra u Hidžazu, koja ce biti vidjena od strane Busre.
42. Tri glavne vojske ce propasti u zemlju: jedna na istoku, jedna na zapadu, i jedna u Arabiji.
43. Abesinski lider sa tankim cjevanicama ce uništiti Kabu.
44. Veliki oblak dima.
45. Sunce ce izaci sa zapada (mjesto njegovog zalaska).
46. Nježni vjetar koji ce uzeti duše vjernika.
47. Niko nece ostati na zemlji ko ce govoriti 'Allah, Allah' ili 'Nema drugog boga osim Allaha (dž.š.)".
48. Napokon Sudnji Dan ce biti okoncan sa najgorim ljudima koji ce polno opciti u javnosti kao magarci.
49. Puhanje u rog od strane melaka Israfil, nakon cega ce svi pasti u nesvijest osim onih koje Allah poštedi.
50. Drugo puhanje u rog, nakon kojeg ce se svi povratiti.
- Arc_Angel
#152 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
mama32 wrote:A .. šta ako je cijeli ovaj naš svijet kakvim ga mi vidimo samo iluzija ?![]()
Mislim, šta ako smo mi samo neki eksperiment naprednih civilizacija koje su nas poslale na Zemlju, dali nam "knjige" da se kobajagi orjentišemo, dali nam razloge da mislimo da smo drugačiji jedni od drugih, dali nam povode za ratove i takmičenja, dali nam i "znake Sudnjeg dana".. a oni s nama imaju neki svoj cilj. Mislim, ima i takvih teorija.. De de, sva sam se pretvorila u uho, sta cete reci na ovo...
Ja sam se uvijek da tako kazem furao na ovakve nacine razmisljanja, i ovi clipovi mi se jako svidjaju. ima smisla. samo treba biti otvorenog uma za drugo i drugacije.
Nazalost svoje strahove jos nisam pobjedio, koci me nesto a sta? to neznam
- [Matrix]
#153 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
svaki dan je sudnji dan. 
- mama32
#154 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
Ma, samo malo pričamo baHer Flick wrote:nije tacan datum ima jedan raniji
21.11.2011
ne ne ne cek ima jos jedan koji ce biti jos ranije
21.10.2010
koja glupost Boze sacuvaj
ali morao sam lanuti glupost jer me ovkave gluposti parvo nerviraju
Ovakve pretpostavke su samo dobre za sve nas, bilo da se radi o vjernicima ili nama običnim smrtnicima, jer nam daju priliku da "stanemo na loptu" i razmislimo o smislu života, o svojim postupcima i o tome kako učiniti svijet ljepšim mjestom za život.
Hvala na lijepom odzivu na temu, i kao što je to uvijek bilo, a drugačije i ne može i ne treba biti, postoje oni koji vjeruju u Sudnji dan, i oni koji ne vjeruju.. postoje i oni koji neće da ih se to tiče i oni koji smatraju da o tome ne treba pričati.
A ja, ipak, mislim da svi zajedno , bez obzira na vjeru i boju kože, možemo učiniti puno više da nam bude bolje, pa i ako bude Sudnjeg dana, tada će, u svakom slučaju, biti ... manje kajanja.
- DobroJutroKolumbo
#155 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
zonbirile wrote:pa ,ističe 100godišnja koncesijaFED-u za štampanje dolara.Pošto je firma DD do raspleta će doći ranije,ali će biti frke do "istrebljenja".
@zonbirile , apsolutno se slazem sa tobom... Znas kako je mafija uvijek slala poruke svojim protivnicima , javno , putem javnih medija , zakukuljeno , tako da samo oni koji treba da znaju sta ce biti, prepoznaju sebe u nekom tekstu ili vijesti... Tako da ja mislim da su vladi USA , poslali jasnu poruku , ako kojim slucajem pokusate da nam ugasite FED , napravit cemo takvo sranje u svijetu 21.12.2012, da necete znati sta vas je snaslo... A danas nema covjeka na planeti , koji nije cuo za 21.12.2012. , tako da bi se svako vece sranje na taj dan pripisalo kao prorocanstvo...A mozes zamisliti narod u takvoj histeriji , "opucaju" par atomskih i kazu , pogodio nas je Nibiru , zamisli taj strah i paniku kod ljudi...
-
Risto Kuglarić
#156 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
E, ovo sam i ja vidio prije jedno dvije sedmice možda, stvarno je bilo isto nacrtano...travar wrote: Anyways, poodavno sam čuo i da je jedan od velikih predznaka pojava mjeseca i zvijezde, ono kao islamskog znaka, zato sam neku veče bio bijel ko krpa
-
zonbirile
#157 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
DobroJutroKolumbo wrote:zonbirile wrote:pa ,ističe 100godišnja koncesijaFED-u za štampanje dolara.Pošto je firma DD do raspleta će doći ranije,ali će biti frke do "istrebljenja".
@zonbirile , apsolutno se slazem sa tobom... Znas kako je mafija uvijek slala poruke svojim protivnicima , javno , putem javnih medija , zakukuljeno , tako da samo oni koji treba da znaju sta ce biti, prepoznaju sebe u nekom tekstu ili vijesti... Tako da ja mislim da su vladi USA , poslali jasnu poruku , ako kojim slucajem pokusate da nam ugasite FED , napravit cemo takvo sranje u svijetu 21.12.2012, da necete znati sta vas je snaslo... A danas nema covjeka na planeti , koji nije cuo za 21.12.2012. , tako da bi se svako vece sranje na taj dan pripisalo kao prorocanstvo...A mozes zamisliti narod u takvoj histeriji , "opucaju" par atomskih i kazu , pogodio nas je Nibiru , zamisli taj strah i paniku kod ljudi...![]()
![]()
![]()
Pa i ova pljačka,nazvana krizom je uvod u radnju ,kao i Obama.Prošle godine,su osnivči FED-a ,uzeli na ime kamata na plasirani (naštampani )novac 170 milijardi dolara, uz kamatu od 4% ,kontaj onda kolika je glavnica.Pa ko će prepustiti tu kravu muzaru,a ne kontam kako će im dati novu koncesiju,kada sada toliko ljudi zna za foru.1913g je bilo nepoznato,sada svi znaju kako se "pravi"američki novac,i u čijem je vlasništvu.Morat će se skontati dobra dumina,da to prođe,ni rat nije neizbježan.
- DobroJutroKolumbo
#158 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
Pa zato i mislim , da je poslata jasna poruka... Jer otprilike u to vrijeme , su izbori za novog Americkog presjednika...Vec je jasno da je Obama njihovog igrac , ako dobije drugi mandat , produzit ce se ugovor sa FED...Ali mislim i da bude imao nekog jakog kandidata za predsjednika protiv sebe za drugi mandat , da ce i taj kandidat biti "njihov"...zonbirile wrote:DobroJutroKolumbo wrote:zonbirile wrote:pa ,ističe 100godišnja koncesijaFED-u za štampanje dolara.Pošto je firma DD do raspleta će doći ranije,ali će biti frke do "istrebljenja".
@zonbirile , apsolutno se slazem sa tobom... Znas kako je mafija uvijek slala poruke svojim protivnicima , javno , putem javnih medija , zakukuljeno , tako da samo oni koji treba da znaju sta ce biti, prepoznaju sebe u nekom tekstu ili vijesti... Tako da ja mislim da su vladi USA , poslali jasnu poruku , ako kojim slucajem pokusate da nam ugasite FED , napravit cemo takvo sranje u svijetu 21.12.2012, da necete znati sta vas je snaslo... A danas nema covjeka na planeti , koji nije cuo za 21.12.2012. , tako da bi se svako vece sranje na taj dan pripisalo kao prorocanstvo...A mozes zamisliti narod u takvoj histeriji , "opucaju" par atomskih i kazu , pogodio nas je Nibiru , zamisli taj strah i paniku kod ljudi...![]()
![]()
![]()
Pa i ova pljačka,nazvana krizom je uvod u radnju ,kao i Obama.Prošle godine,su osnivči FED-a ,uzeli na ime kamata na plasirani (naštampani )novac 170 milijardi dolara, uz kamatu od 4% ,kontaj onda kolika je glavnica.Pa ko će prepustiti tu kravu muzaru,a ne kontam kako će im dati novu koncesiju,kada sada toliko ljudi zna za foru.1913g je bilo nepoznato,sada svi znaju kako se "pravi"američki novac,i u čijem je vlasništvu.Morat će se skontati dobra dumina,da to prođe,ni rat nije neizbježan.
- hakazvaka
#159 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
http://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Leecartman wrote:hakazvaka wrote:culi ste za antihrista? kaze se da ce moci ocarati ljude da zaokupi njihovu paznju, da ce mu ljudi postati odani, da ce imati razna cuda kojima ce privuci ljude, da ce biti na vise mjesta odjednom... sta mislite o tome da je antihrist mozda sama pojava Interneta? zar ne popunjava sve uvjete iznad?
btw. internet su izmislili oni naucnici iz CERN-a, iz CERN-a za koji se takodje pricalo da ce njihov LHC unistiti svijet...
:S odakle ti da je internet stvoren od strane naucnika iz CERN-a ? :S nidze veze, internet jer razvila americka armija, ne sjecam se tacno ko ga je napravio ,znam da je to bila samo lokalna mreza na jednom univerzitetu... sve u svemu teorija o internet i antikristu odpada. al takodjer ne vjerujem uopce u "antikrista". Ultimativna borba izmedju dobra i zla se nikad ne odvija u materijalnom svijetu. to je nesto iznad duboko u nama.
kako si smjesan...
- cartman
#160 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
hakazvaka wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Leecartman wrote:hakazvaka wrote:culi ste za antihrista? kaze se da ce moci ocarati ljude da zaokupi njihovu paznju, da ce mu ljudi postati odani, da ce imati razna cuda kojima ce privuci ljude, da ce biti na vise mjesta odjednom... sta mislite o tome da je antihrist mozda sama pojava Interneta? zar ne popunjava sve uvjete iznad?
btw. internet su izmislili oni naucnici iz CERN-a, iz CERN-a za koji se takodje pricalo da ce njihov LHC unistiti svijet...
:S odakle ti da je internet stvoren od strane naucnika iz CERN-a ? :S nidze veze, internet jer razvila americka armija, ne sjecam se tacno ko ga je napravio ,znam da je to bila samo lokalna mreza na jednom univerzitetu... sve u svemu teorija o internet i antikristu odpada. al takodjer ne vjerujem uopce u "antikrista". Ultimativna borba izmedju dobra i zla se nikad ne odvija u materijalnom svijetu. to je nesto iznad duboko u nama.
kako si smjesan...
WWW nije Internet
http://en.wikipedia.org/wiki/ARPANET
kako si samo zabavan
- MuaDib
#161 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
21. 12. 2012. je datum kada će se ravan Sunčevog sistema izjednačiti s ravni Mliječnog puta, a prema nekim astronomskim istraživanjima istovremeno će još dvije galaksije biti poravnate s našom. Datum je precizno određen tzv. Tompsonovom projekcijom, koja je izračunata dan po dan, da bi se povezao Majanski sa Evropskim kalendarom, a što je potvrđeno kompjuterskim grafikonima i demonstriranim fraktalnim sagledavanjem tačke zimskog solsticija u 2012. godini, jos 1992. godine. Prema vjerovanju Maja, 1987. godine je završio njihov peti svijet - Peti Ajawu. Prema njihovom kalendaru, trenutno se nalazimo između Petog i Šestog svijeta, u dobu Apokalipse, u kojem ljudi individualno i kolektivno doživljavaju velike promjene. Apokalipsa o kojoj se govori u spisima Maya označena je kao ‘otkrivanje skrivenoga’. Maje su imale vrlo precizan kalendar i nisu imale linearan nego spiralan koncept vremena.Vjerovali su da se iza zvjezdanih kapija ove planete i solarnog sistema nalazi univerzalna kosmička šema potpornog reda na kojoj je zasnovan tok historije na Zemlji u vremenskim ciklusima.
Šesti svijet – Šesti Ajawu počinje 21. 12. 2012. godine, koji će trajati 5 200 godina, unutar galaktičkog ciklusa od 26.000 godina. Maje šesti svijet još zovu i ciklusom mudrosti, harmonije, mira, ljubavi, svijesti i povratku u prirodni red. I kao takav, ne predstavlja kraj svijeta, kao što neka druga proročanstva sugeriraju. Po Majama ulazak u ovo doba obilježiti će odbacivanje tehnologije, vremena i novca, ulazak u petu dimenziju, galaktička sinhronizacija s ostatkom Univerzuma, pojavu novog Sunca u našem sistemu i promjena ljudske DNK. Mnogi poklonici ezoterije u 2012. vide početak svojevrsnog „Neba na Zemlji“, velikog skoka u svijesti čovječanstva, koji će zauvijek transformirati ljudsku civilizaciju. Spomenuti datum predstavljen je kao završna tačka petog, ali i početna tačka šestog ciklusa, što bi se moglo protumačiti kao doba promjene, a ne kraja postojanja. Tako da je kataklizmično mišljenje o Smaku svijeta je dosta pretjerano.
Međutim, mnogi imaju i najcrnja predviđanja, u vezi s 2012. godinom, te ukazuju da će doći do velikih zemljotresa, udara asteroida, velikih požara, cunamija, poplava, erupcija vulkana, velikih oluja (hurkana, uragana, tornada, tajfuna), promjene polova, suša, masovnih smrti ljudi, genocida, gladi, bolesti, bijede, ratova, socijalnih nemira. A interesantno je da su sva ova predvidjnja vazana za materiju i fizičke procese. Postoji i niz znanstvenih predpostavki koji upućuju na kulminaciju 2012. godine. Solarno aktivnost neprestano raste u vidu solarnih baklji i oluja. Cijeli ovaj period od nekoliko godina znanstvenici očekuju snažne solarne aktivnosti koje će kulminirati baš 2012. Također, slabljenje zemljinog magnetskog polja i promjene u Schumannovoj rezonanciji, koja je od 1980 sa 7.53 Hz porasla na gotovo 13 Hz, a čiji će daljni rast dovesti do prestanka rotacije Zemlje. To će za posljedicu imati promjenu zemljinih polova, kako bi se rotacija pokrenula, ali samo u suprotnom smjeru. Pa će istok biti zapad, a sjever jug.
Ja lično smatram da su religijske predodžeba Smaka svijeta pretjerane. Jer su po mom ubjeđenju religije iskrivljeni oblik duhovnosti, koje vjernike drža u strahu. Prava duhovnost ne poznaje strah, pogotove ne osvetničkog, gnjevnog boga, koji će napraviti genocid nad nevjernicima.
Smatram da će ljudsko društvo nakon 2012. godine izgraditi novi svijet na postavkama istine, slobodne duhovnosti i humanizma. Zemlja će se preporoditi, ljudi će više vremena posvećivati sebi, svojoj duhovnosti, prosperitetu i progresu svoje zajednice, tako da će odbaciti političke ideologije, dogme i religije, te se vratiti prirodnom ciklusu, koji otvara tajne Božije prirode, koja sa ljudima komunicira na specifičan način.
Šesti svijet – Šesti Ajawu počinje 21. 12. 2012. godine, koji će trajati 5 200 godina, unutar galaktičkog ciklusa od 26.000 godina. Maje šesti svijet još zovu i ciklusom mudrosti, harmonije, mira, ljubavi, svijesti i povratku u prirodni red. I kao takav, ne predstavlja kraj svijeta, kao što neka druga proročanstva sugeriraju. Po Majama ulazak u ovo doba obilježiti će odbacivanje tehnologije, vremena i novca, ulazak u petu dimenziju, galaktička sinhronizacija s ostatkom Univerzuma, pojavu novog Sunca u našem sistemu i promjena ljudske DNK. Mnogi poklonici ezoterije u 2012. vide početak svojevrsnog „Neba na Zemlji“, velikog skoka u svijesti čovječanstva, koji će zauvijek transformirati ljudsku civilizaciju. Spomenuti datum predstavljen je kao završna tačka petog, ali i početna tačka šestog ciklusa, što bi se moglo protumačiti kao doba promjene, a ne kraja postojanja. Tako da je kataklizmično mišljenje o Smaku svijeta je dosta pretjerano.
Međutim, mnogi imaju i najcrnja predviđanja, u vezi s 2012. godinom, te ukazuju da će doći do velikih zemljotresa, udara asteroida, velikih požara, cunamija, poplava, erupcija vulkana, velikih oluja (hurkana, uragana, tornada, tajfuna), promjene polova, suša, masovnih smrti ljudi, genocida, gladi, bolesti, bijede, ratova, socijalnih nemira. A interesantno je da su sva ova predvidjnja vazana za materiju i fizičke procese. Postoji i niz znanstvenih predpostavki koji upućuju na kulminaciju 2012. godine. Solarno aktivnost neprestano raste u vidu solarnih baklji i oluja. Cijeli ovaj period od nekoliko godina znanstvenici očekuju snažne solarne aktivnosti koje će kulminirati baš 2012. Također, slabljenje zemljinog magnetskog polja i promjene u Schumannovoj rezonanciji, koja je od 1980 sa 7.53 Hz porasla na gotovo 13 Hz, a čiji će daljni rast dovesti do prestanka rotacije Zemlje. To će za posljedicu imati promjenu zemljinih polova, kako bi se rotacija pokrenula, ali samo u suprotnom smjeru. Pa će istok biti zapad, a sjever jug.
Ja lično smatram da su religijske predodžeba Smaka svijeta pretjerane. Jer su po mom ubjeđenju religije iskrivljeni oblik duhovnosti, koje vjernike drža u strahu. Prava duhovnost ne poznaje strah, pogotove ne osvetničkog, gnjevnog boga, koji će napraviti genocid nad nevjernicima.
Smatram da će ljudsko društvo nakon 2012. godine izgraditi novi svijet na postavkama istine, slobodne duhovnosti i humanizma. Zemlja će se preporoditi, ljudi će više vremena posvećivati sebi, svojoj duhovnosti, prosperitetu i progresu svoje zajednice, tako da će odbaciti političke ideologije, dogme i religije, te se vratiti prirodnom ciklusu, koji otvara tajne Božije prirode, koja sa ljudima komunicira na specifičan način.
- arzuhal
#162 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
Danas se svaki student filozofije smije na izraz "smatra se" koji se tako ozbiljno shvata. Tvoje "lično smatranje" je pravo dobro za tebe lično, osobno i personalno. Pozdravljam to smatranje i nek još puno godina smatra i posmatra.MuaDib wrote:Ja lično smatram da su religijske predodžeba Smaka svijeta pretjerane. Jer su po mom ubjeđenju religije iskrivljeni oblik duhovnosti, koje vjernike drža u strahu. Prava duhovnost ne poznaje strah, pogotove ne osvetničkog, gnjevnog boga, koji će napraviti genocid nad nevjernicima.![]()
Riječ "ubjeđenje" dolazi od, semantički razgrnuto, riječi "bijeda". I opet si upotrebio pravu riječ, aferim! Ti si ubijeđen, a ne uvjeren kao neki drugi.
Kada pročitam nešto kao što je tvoja zadnja rečenica ("Zemlja će se..."), dođe mi da se olešim rakijom...a haram mi je to, pa neću
Ustvari, kada ti tako lakonski iznosiš svoje zaključke o "religijskim predodžbama Smaka svijeta", "religijama kao iskrivljenim oblicima duhovnosti", "pravoj duhovnosti", "gnjevnom bogu", etc., samo pokazuješ da nemaš pojma o čemu pričaš, da ne poznaješ ni religije ni duhovnost, ni šta je strah, u kom je obliku prisutan i zašto, šta je duhovnost, itd, itb.
A to me pravo ražalosti
Haj probaj ponovo, nebilo ti zapoviđeno, al ovaj put mnogo pribranije i bolje
- KotromanichII
#163 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
bas je sinoc na history channelu bila emisija o mayama i 21.12.2012. nagadjaju sta ce biti. definitivno se desava taj astroloski dogadjaj poravnavanja planeta i sta ti ja znam cega jos. neko kaze da nece biti nista spektakularno, neko da ce se desiti neka natprirodna pojava, dolazak nekakvih ratnika ili cega vec.....jedina verzija koja me prepala i koja mi se ucinila najrealnijom ima veze sa prirodom. niko ne znam koje ce posljedice donijeti taj neki astroloski dogadjaj. svaki dan smo svjedoci da imamo plime i oseke samo uslijed gravitacije i dizanja i spustanja mjeseca (dan i noc). u jednom od mayanskih prepisa predvidja se potop. ja se toga bojim jer je moguce da se okeani uslijed neke neprirodne gravitacijske sile toliko podignu i potope svo kopno.
evo upravo treba da izadje film "2012" sa temom o nastanku smaka svijeta,
pogledaj te ovaj strasni trailer
http://www.youtube.com/watch?v=5VXa82AuwHU
Ovaj film definitivno ako bog da idem gledati na ljeto kad izadje u kinima
- mama32
#164 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
@MuaDib - hvala na ovako lijepom pojašnjenju
@arzuhal - ne zagledaj u pojedine riječi.. zbog detalja ti izmiče cjelina
@arzuhal - ne zagledaj u pojedine riječi.. zbog detalja ti izmiče cjelina
- tranquil
#165 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
Ja ću vam reći šta će se desiti poslije 21.12.2012., samo mi dajte momenat da padnem u trans:

Evo pao sam u trans. Vidim da će 22.12.2012. novine puniti razni gurui koji će tvrditi da su baš oni spriječili smak svijeta. Osim toga, svijet će nastaviti da funkcionira, Zemlja će nastaviti da se okreće.
Hvala na pažnji, sada molim po 10 € od svakog ko je pročitao post.

Evo pao sam u trans. Vidim da će 22.12.2012. novine puniti razni gurui koji će tvrditi da su baš oni spriječili smak svijeta. Osim toga, svijet će nastaviti da funkcionira, Zemlja će nastaviti da se okreće.
Hvala na pažnji, sada molim po 10 € od svakog ko je pročitao post.
- cartman
#166 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
arzuhal wrote:Danas se svaki student filozofije smije na izraz "smatra se" koji se tako ozbiljno shvata. Tvoje "lično smatranje" je pravo dobro za tebe lično, osobno i personalno. Pozdravljam to smatranje i nek još puno godina smatra i posmatra.MuaDib wrote:Ja lično smatram da su religijske predodžeba Smaka svijeta pretjerane. Jer su po mom ubjeđenju religije iskrivljeni oblik duhovnosti, koje vjernike drža u strahu. Prava duhovnost ne poznaje strah, pogotove ne osvetničkog, gnjevnog boga, koji će napraviti genocid nad nevjernicima.![]()
Riječ "ubjeđenje" dolazi od, semantički razgrnuto, riječi "bijeda". I opet si upotrebio pravu riječ, aferim! Ti si ubijeđen, a ne uvjeren kao neki drugi.
Kada pročitam nešto kao što je tvoja zadnja rečenica ("Zemlja će se..."), dođe mi da se olešim rakijom...a haram mi je to, pa neću![]()
Ustvari, kada ti tako lakonski iznosiš svoje zaključke o "religijskim predodžbama Smaka svijeta", "religijama kao iskrivljenim oblicima duhovnosti", "pravoj duhovnosti", "gnjevnom bogu", etc., samo pokazuješ da nemaš pojma o čemu pričaš, da ne poznaješ ni religije ni duhovnost, ni šta je strah, u kom je obliku prisutan i zašto, šta je duhovnost, itd, itb.
A to me pravo ražalosti![]()
Haj probaj ponovo, nebilo ti zapoviđeno, al ovaj put mnogo pribranije i bolje, ako ti nije šta...
A eto ti znas o cemu pricas ? ti si pokupio svu pamet svijeta ?
Malo smo puni mrznje u odnosu na neistomisljenike
Tvojim postom si samo pokazao da nisi zreo za normalan dijalog. Ni trunke pristojnosti. Covjek ima pravo da misli,vjeruje i da je UVJEREN u sta god oche, svidjalo se to tebi ili ne.
- zalizani
#167 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
Da Cane Vukić Prebranac...kojim se metodama sluzite?Sluzim se uobicajenim metodama kojim se sluzi narod,odem kod komsija,odem i kod komšinica,imam rodbine koja se isto bavi timtranquil wrote:
@cartman kako ide na Galaxyji
- cartman
#168 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
^^ slabo prijatelju... iz krajnosti u krajnost ( a opet fanatizam i fantazija)..
- zalizani
#169 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
nisam član,al sanjam iste snovecartman wrote:^^ slabo prijatelju... iz krajnosti u krajnost ( a opet fanatizam i fantazija)..
- cartman
#170 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
zalizani wrote:nisam član,al sanjam iste snovecartman wrote:^^ slabo prijatelju... iz krajnosti u krajnost ( a opet fanatizam i fantazija)..
Svi mi sanjamo iste snove. Samo ih neki zaborave kad se "probude" =)
- zaratustra
#171 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
"U snu se može, Svemogući Bože, sve osim ostati budan." 
- MuaDib
#172 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
Ti imaš slobodu da misliš drugačije. Ali to ne znači da tuđa mišljenja, uvjerenja, odnosno ubjeđenja, trebaš nipodaštavati i ismijavati. Ti ovakvim načinom izlaganja samo pokazuješ, da ne razmišljaš svojom glevom, već da si nafilovan tuđim floskulama.arzuhal wrote:Danas se svaki student filozofije smije na izraz "smatra se" koji se tako ozbiljno shvata. Tvoje "lično smatranje" je pravo dobro za tebe lično, osobno i personalno. Pozdravljam to smatranje i nek još puno godina smatra i posmatra.MuaDib wrote:Ja lično smatram da su religijske predodžeba Smaka svijeta pretjerane. Jer su po mom ubjeđenju religije iskrivljeni oblik duhovnosti, koje vjernike drža u strahu. Prava duhovnost ne poznaje strah, pogotove ne osvetničkog, gnjevnog boga, koji će napraviti genocid nad nevjernicima.![]()
Kada pročitam nešto kao što je tvoja zadnja rečenica ("Zemlja će se..."), dođe mi da se olešim rakijom...a haram mi je to, pa neću![]()
Haj probaj ponovo, nebilo ti zapoviđeno, al ovaj put mnogo pribranije i bolje, ako ti nije šta...
-
Aduu
#173 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
Malo promjene nece skoditi 
- arzuhal
#174 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
Hajmo ovako.MuaDib wrote:Ti imaš slobodu da misliš drugačije. Ali to ne znači da tuđa mišljenja, uvjerenja, odnosno ubjeđenja, trebaš nipodaštavati i ismijavati. Ti ovakvim načinom izlaganja samo pokazuješ, da ne razmišljaš svojom glevom, već da si nafilovan tuđim floskulama.arzuhal wrote:Danas se svaki student filozofije smije na izraz "smatra se" koji se tako ozbiljno shvata. Tvoje "lično smatranje" je pravo dobro za tebe lično, osobno i personalno. Pozdravljam to smatranje i nek još puno godina smatra i posmatra.MuaDib wrote:Ja lično smatram da su religijske predodžeba Smaka svijeta pretjerane. Jer su po mom ubjeđenju religije iskrivljeni oblik duhovnosti, koje vjernike drža u strahu. Prava duhovnost ne poznaje strah, pogotove ne osvetničkog, gnjevnog boga, koji će napraviti genocid nad nevjernicima.![]()
Da si, kojim slučajem, doveo u pitanje, kritikovao, kritizirao ili već šta, religijske institucije, odnosno institucionalizaciju religije ili neke njene oblike, ja bih te podržao. Da si udario po ideologijama, politikantstvu vjerskih vođa, manipulaciji religijskim doktrinama od strane određene, povlaštene grupe koja iskorištava i zavodi većinu, imao bi u meni sagovornika i, vjerujem, podržao bi te veliki broj ljudi koji se i ne slažu u svemu sa tobom. Tu bi nastao dijalog vrijedan truda. Da si "iskrivljenim" nazvao tumačenje vjerskih istina od nekih frakcija koji se kriju iza vjere i koriste to za neke svoje, uskogrudne interese - aplaudirao bih. I tako redom..
Međutim, to nisi uradio. Nisi precizirao već generalizirao.
Ti si napisao "da su religije iskrivljeni oblik duhovnosti koje vjernike drže u strahu". Inače, izbjegavam riječ "religija" i preferiram "vjera". Ti nisi naveo jednu religiju. Ti si rekao u množini - religije. Dakle, konsekvetno tome, s v e religije, sve vjere su iskrivljen, iščašen oblik duhovnosti. Dakle, svi oni ljudi, muškarci i žene, koji žive unutar neke religijske tradicije svoj vjernički život i napajaju svoje duše sa istina te svoje tradicije, imaju iskrivljen duhovni život. Dakle, sva svjetska religijska tekovina, svo dobro nastalo u krugu tih religija, sva umjetnost (poezija, slikarstvo, kiparstvo, muzika), sve knjige o teološko-filozofijskim sistemima, sva moralna načela i etički kodeksi razvijani unutar s v i h religijskih obrazaca - SU IŠČAŠENI OBLIK DUHOVNOSTI!?
I Meister Eckhart i Dželaluddin Rumi i...?
Već sam ti rekao, da ponovo napišeš komentar, ukoliko ja griješim i ne čitam između redova. Dakle, ukoliko nisi generalizirao. Ali ako jesi i ako sam ja tebe razumio dobro (a ti si baš tako napisao), onda ništa od svog cinizma ne povlačim. Ja ne branim ni određenu vjeru ni sve vjere (vjera čuva mene a ne ja nju), već branim elementarnu logiku, neosporne povijesne fakte.
To kako ti vidiš opise Dana sudnjeg od strane religija, to je tvoje i prosto ti bilo - imaš pravo na to.
Ma imaš ti pravo i religijama pričati šta hoćeš.
Ali kada dovedeš u pitanje duhovni život milijardi ljudi (živih i onih mrtvih) koje vrijeđaš nazivajući religiju iskrivljenim oblikom duhovnog života - e, sorry, burazeru ali onda se i ti suoči sa "uvjerenjem koje nije kao tvoje i habla-dabla".
Rekao sam da si lakonski donio svoje zaključke. N i j e d n a religija, nijedna vjera ne banalazira i svodi cijelu priču na "gnjevnog boga" koji će "izvršit genocid nad nevjernicima". To je tako nisko, jadno i površno gledanje. I to me žalosti.
Eto, ti imaš pravo da kažeš šta hoćeš a i ja, također.
Nikad ne osuđujem ljude što ne vjeruju ili vjeruju, ovako ili onako. Al me glupost pravo naljuti. Svačija. Moja najviše. Nemaš pojma koliko se ja neprestano brukam pred Bogom Koji vidi sve što moje grudi kriju.
Dopusti da ljudi žive svoj vjerski život bez toga da će to neko nazvati "iskrivljenom duhovnošću robova koji drhte pred srdžbom Božijom".
I ti imaš pravo da vjeruješ Mayama, ne diram ti to.
P.S
De mi nešto kaži o floskulama koje rabim a ne mislim svojom glavom, ako ti nije šta.
- piupiu
#175 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?
Hm, a sad ozbiljno -- mozemo li malo o metaforama pricati -- ne o jednom 24-osatnom dunjaluckom i sudnjem danu?