Ko je smjestio Deda Mrazu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Zelimo li Deda Mraza u zivotima nase djece i djece drugih?

Da, definitivno, idemo zajedno po poklone ( ho!ho!ho! )
196
71%
Ne, niposto, smrt crvenom potkupljivcu i njegovim jatacima!
14
5%
Ne u zivotu mog djeteta, ali ne zabranjujem drugima
45
16%
Svejedno mi je
20
7%

Total votes: 275

amalia

#151 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by amalia »

piupiu wrote:Ja ne kontam ove moderne muslimane kojima sve smeta. Moja nana je nama djeci i jaja za Uskrs farbala, jer je to zabavno za djecu, i jaja su simpaticna i sarena, i Uskrs su slavili ljudi oko nas. Moja nana je djeci pakovala novogodisnje paketice s likom Djeda Mraza, i moja porodica i dan danas organizuje 'dodjelu paketica' za svu djecicu u siroj i daljoj familiji i njihove prijatelje. Zato sto se radi o DJECI i njihovoj radosti, a ne zato sto se radi o Svetom Nikoli. Moja nana mi je uvijek govorila da je zapaliti svijecu u crkvi za duse umrlih lijepo, i da se ne stidim i ne ustrucavam raditi takve stvari, da je Bog jedan, kakva god da mu je kuca. Moja nana je obavila hadz, i postila svaki ramazan, i slavila svaki bajram, i klanjala pet vakat namaza na dan. I nije 'branila' djeci da ucestvuju u i vole svijet oko sebe, druge ljude i njihove obicaje, nego ih je tome ucila i u tome ohrabrivala i objasnjavala im da je to dobro i lijepo. Moje dijete nece ici u vrtic doticne gospodje koja bi djecu ucila religiji, ali im ne bi dopustala da ucestvuju i doprinesu i dijele radosti drugih religija.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Svaka cast! I sama sam ovako odgojena. Sad zivim u hriscanskoj zemlji, slavimo i Bajrame i Nove godine. Ali mi svaki Bozic djeca donesu iz skole Isusa i stalu, mi im stavimo poklone u cipelu od Sv. Nikole.... To me ne cini nista manje muslimankom, a ne zelim da djeca osjete da su drugacija od ostalih.
Djeca kad budu dovoljno odrasla, shvatice ko je Sveti Nikola, da mi imamo Bajram, a ne Bozic...Sad za sad, ne zelim ih time opterecivati!
chuchumbamayumbe

#152 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by chuchumbamayumbe »

Ja mislim da ne bi bilo nikakvih problema kada bi se Djeda Mraz zvao Kijamet Amidza i kada bi umjesto crvene imao zelenu garderobu?
Ja mislim da bi ga Arzija svojerucke primila u obdanista, da djeci podijeli lijepijeh darova, a zatim idemo na vjeronauku.
Upalite racunar, otvorite Firefox djecice draga, Home Page je vec namjestena na:

http://mekteb.page.tl
BUJRUM U NAS MALI ONLINE MEKTEB
Draga djeco, dobrodošli u naš mali online-mekteb! Ovdje mozete učiti o islamu, učiti i slušati sure, čitati priče o Allahovim poslanicima, i druge poučne i zabavne priče, učiti pjesmice, slušati ilahije, učiti sufaru i arapski jezik, upoznati islamske zemlje, bojiti slikovnice i još mnogo toga!
NOVO NA MEKTEBU: IGRAJTE KVIZ I PROVJERITE SVOJE ZNANJE!

Nema dalje.
izvor

#153 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by izvor »

amalia wrote:Svaka cast! I sama sam ovako odgojena. Sad zivim u hriscanskoj zemlji, slavimo i Bajrame i Nove godine. Ali mi svaki Bozic djeca donesu iz skole Isusa i stalu, mi im stavimo poklone u cipelu od Sv. Nikole.... To me ne cini nista manje muslimankom, a ne zelim da djeca osjete da su drugacija od ostalih.
Djeca kad budu dovoljno odrasla, shvatice ko je Sveti Nikola, da mi imamo Bajram, a ne Bozic...Sad za sad, ne zelim ih time opterecivati!
Super ti to Boga mi. :) Sta kazes Isusa i kip? :-D I jos cipela (jok od Djeda Mraza) od Sv. Nikole. :) Masallah. Neka, neka... Nek se đeca uce tolerqanciji, o drugoj vjeri, nije to lose. Nit si ti manja muslimanka, kakvi, osim sto svaki covjek opostane malo nizi kako stari. :) Jasta nego da ce shvatit. Ta mala su ona za Bajrama, Bozic je sad sad za njih. :) Ja bi to uveo i kod nas, nekeko je Bozic moderniji, a Bajram je zaostao, nazadan.
Vidite kako se to radi u hriscanskim ( cuj hriscanskim, valjda demokratskim) zemljama, bratski i demokratski (pardon hriscanski).
I, na kraju, sto bi rekli proleteri. ŽIVIO DRUG DJED MRAZ! :D
seln

#154 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by seln »

chuchumbamayumbe wrote:
Nema dalje.
fakat..... :roll:
LSD

#155 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by LSD »

chuchumbamayumbe wrote:Ja mislim da ne bi bilo nikakvih problema kada bi se Djeda Mraz zvao Kijamet Amidza i kada bi umjesto crvene imao zelenu garderobu?
Ja mislim da bi ga Arzija svojerucke primila u obdanista, da djeci podijeli lijepijeh darova, a zatim idemo na vjeronauku.
Upalite racunar, otvorite Firefox djecice draga, Home Page je vec namjestena na:

Draga djeco, dobrodošli u naš mali online-mekteb! Ovdje mozete učiti o islamu, učiti i slušati sure, čitati priče o Allahovim poslanicima, i druge poučne i zabavne priče, učiti pjesmice, slušati ilahije, učiti sufaru i arapski jezik, upoznati islamske zemlje, bojiti slikovnice i još mnogo toga!

Nema dalje.
e ovo je super...mislim,na ovaj Online Mekteb :thumbup:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#156 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

chuchumbamayumbe wrote:Ja mislim da ne bi bilo nikakvih problema kada bi se Djeda Mraz zvao Kijamet Amidza i kada bi umjesto crvene imao zelenu garderobu?

Nema dalje.
ne radi ti link ni u firefoxu ni u IE... :x otvori se i vidim dvije slike, dje da prEtisnem da uNIdjem?
chuchumbamayumbe

#157 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Kod mene radi, IE.

amalia

#158 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by amalia »

izvor wrote:
amalia wrote:Svaka cast! I sama sam ovako odgojena. Sad zivim u hriscanskoj zemlji, slavimo i Bajrame i Nove godine. Ali mi svaki Bozic djeca donesu iz skole Isusa i stalu, mi im stavimo poklone u cipelu od Sv. Nikole.... To me ne cini nista manje muslimankom, a ne zelim da djeca osjete da su drugacija od ostalih.
Super ti to Boga mi. :) Sta kazes Isusa i kip? :-D I jos cipela (jok od Djeda Mraza) od Sv. Nikole. :) Masallah. Neka, neka... Nek se đeca uce tolerqanciji, o drugoj vjeri, nije to lose. Nit si ti manja muslimanka, kakvi, osim sto svaki covjek opostane malo nizi kako stari. :) Jasta nego da ce shvatit. Ta mala su ona za Bajrama, Bozic je sad sad za njih. :) Ja bi to uveo i kod nas, nekeko je Bozic moderniji, a Bajram je zaostao, nazadan.
Vidite kako se to radi u hriscanskim ( cuj hriscanskim, valjda demokratskim) zemljama, bratski i demokratski (pardon hriscanski).
I, na kraju, sto bi rekli proleteri. ŽIVIO DRUG DJED MRAZ! :D
Nisam nigdje spomenula da slavim Bozic. Slavim Bajram i Novu godinu, ali mi ne pada na pamet da djeci punim glavu o tome kako "su oni muslimani, a muslimani ne slave Sv. Nikolu". WTF, mislis da bi djeca to skontala? Ne djeca bi samo skontala kako su oni drugaciji od ostalih, i to bi moglo stvoriti otpor prema bosnjastvu i islamu uopste. Jer kad imas 6-7 godina, nije fino biti drugaciji.
port4l

#159 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by port4l »

mIRCerka wrote: Ne radi se o zabrani Bozica, vec protjerivanju Deda Mraza. Bozic je Bozic, a Deda Mraz je bio i Titu, strasnom mracnom komunjari, drag.
niko nikoga nije protjerao, nemoj dzaba zakuhavati!!! Djed mraz-sveti nikola je uvjek dobro dosao u ovaj grad i nikad ga niko niti je napao niti ga je protjerao, al zaista nema razloga da se on kao takav namece djeci, nego se daje na slobodu izbora ko hoce djeda mraza-svetog nikolu lahko ce ga naci na 1000 mjesta a ko nece nece mu ga niko nametnuti i zdravo...

Nije ni meni mrzak, sta vise simpatican je, al nema potrebe da se namece svima, kao sto je slucaj bio do sada... ali hajde molim Vas koliko je SIGURNA informacija da djed mraz vise ne ulazi u obdanista???

Iskustva su pokazala da se ovdje digne FRKA radi stvari koje nisu tacne, pa stoga je logicno pitanje, koliko ste sigurni u informaciju?
mIRCerka

#160 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

port4l wrote:
mIRCerka wrote: Ne radi se o zabrani Bozica, vec protjerivanju Deda Mraza. Bozic je Bozic, a Deda Mraz je bio i Titu, strasnom mracnom komunjari, drag.
niko nikoga nije protjerao, nemoj dzaba zakuhavati!!! Djed mraz-sveti nikola je uvjek dobro dosao u ovaj grad i nikad ga niko niti je napao niti ga je protjerao, al zaista nema razloga da se on kao takav namece djeci, nego se daje na slobodu izbora ko hoce djeda mraza-svetog nikolu lahko ce ga naci na 1000 mjesta a ko nece nece mu ga niko nametnuti i zdravo...

Nije ni meni mrzak, sta vise simpatican je, al nema potrebe da se namece svima, kao sto je slucaj bio do sada... ali hajde molim Vas koliko je SIGURNA informacija da djed mraz vise ne ulazi u obdanista???

Iskustva su pokazala da se ovdje digne FRKA radi stvari koje nisu tacne, pa stoga je logicno pitanje, koliko ste sigurni u informaciju?
Savladaj cinjenicu da je Sveti Nikola 6. decembar.
Djed mraz daje paketice nasoj djeci, ukljucujuci i mene dok sam bila mala, par dana pred NOVU GODINU i dijeli NOVOGODISNJE PAKETICE u kojima su igracke i slatkisi.
Kad to sazvaces, onda cemo nastaviti pricu o tome.
port4l

#161 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by port4l »

mIRCerka wrote:
port4l wrote:

Djed mraz daje paketice nasoj djeci, ukljucujuci i mene dok sam bila mala, par dana pred NOVU GODINU i dijeli NOVOGODISNJE PAKETICE u kojima su igracke i slatkisi.
nemam ja sta sazvakati, sveti nikola je sveti nikola, negdje se zove djed mraz, negdje djed bozicnjak, a negdje pije COCA COLU svijedno on je sveti nikola... Ista osoba samo sto djecu posjecuje u razlicitim datumima... glupo je opste potezati ovo kao neki argument.... svi pojavni blici doticnog poticu iz jednog a to je sveti nikola sta mislis da ti sazvaces to?

i nisi odgovorila koliko je tacna ova INFORMACIJA?
Last edited by port4l on 27/11/2008 15:10, edited 1 time in total.
Liberalism

#162 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Liberalism »

Djeda mraz i sveti Nikola nisu jedno te isto. Prije ce biti da su Djeda mraz i Coca-cola jedno te isto...
chuchumbamayumbe

#163 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Jeste tako je, a i svi muslimani su teroristi, jel tako?!
MA DAAAJ!!!
:roll:
davorf
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

#164 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by davorf »

port4l wrote:
mIRCerka wrote:
port4l wrote:

nemam ja sta sazvakati, sveti nikola je sveti nikola, negdje se zove djed mraz, negdje djed bozicnjak, a negdje pije COCA COLU svijedno on je sveti nikola... Ista osoba samo sto djecu posjecuje u razlicitim datumima... glupo je opste potezati ovo kao neki argument.... svi pojavni blici doticnog poticu iz jednog a to je sveti nikola sta mislis da ti sazvaces to?

i nisi odgovorila koliko je tacna ova INFORMACIJA?
Sad bih vrlo rado napisao onda moje viđenje evolucije i Adama/Adema i Eve/Have...i poređenje i poistovjećivanje...ali se bojim da ću bananu dobiti za to :x
ponosna_manjina

#165 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by ponosna_manjina »

:-D
Deda Mraze, Deda Mraze,
ne skreci sa staze,
ne oklevaj, ne dremaj,
vec poklone spremaj.
:-D
port4l

#166 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by port4l »

Liberalism wrote:Djeda mraz i sveti Nikola nisu jedno te isto. Prije ce biti da su Djeda mraz i Coca-cola jedno te isto...
pa zavisi kako kome i kako u kojoj kulturi, sada cak i neke crkve zabranjuju djeda mraza...

U sustini korjen je u Nikoli Svetom (koji ima svoju historiju) od nejga je nastao djed Bozicnjak, djed mraz itd... onda je dosla COCA COLA i to iskoristila za svoju promociju, tako da je on postao i simbol COCA COLE a negdje je COCA COLA postala simbol djeda mraza (opet zavisi u kojem dijelu svijeta i u kojim kulturama) i sad ga razliciti ljudi razlicito dozivljavaju, negdje je potpuno izgubio tu RELIGISKU staranu (u glavnom u drustvima gdje je i religija oslabila), a negdje nije (sto opet zavisi od razlicitih kultura i tradicija)...
mIRCerka

#167 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

port4l wrote:
Liberalism wrote:Djeda mraz i sveti Nikola nisu jedno te isto. Prije ce biti da su Djeda mraz i Coca-cola jedno te isto...
pa zavisi kako kome i kako u kojoj kulturi, sada cak i neke crkve zabranjuju djeda mraza...

U sustini korjen je u Nikoli Svetom (koji ima svoju historiju) od nejga je nastao djed Bozicnjak, djed mraz itd... onda je dosla COCA COLA i to iskoristila za svoju promociju, tako da je on postao i simbol COCA COLE a negdje je COCA COLA postala simbol djeda mraza (opet zavisi u kojem dijelu svijeta i u kojim kulturama) i sad ga razliciti ljudi razlicito dozivljavaju, negdje je potpuno izgubio tu RELIGISKU staranu (u glavnom u drustvima gdje je i religija oslabila), a negdje nije (sto opet zavisi od razlicitih kultura i tradicija)...
Zovi ga sto se mene tice i DEBELI CRVENI KOMUNJARA SA VEHAB BIJELOM BRADOM SVODNIK (radi onog HO HO HO sto po izgovoru na engleskom zvuci kao Hoe Hoe Hoe, a to znamo sta znaci), samo nemoj djeci uskracivati radost otpakivanja jadne kese sa skromnim poklonima...
Tebe niko ne sprjecava da svojoj djeci NE DAJES paketice za Novu Godinu, ali nemoj to nametati i drugoj...dosta je nametanja...
maajaa

#168 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by maajaa »

Poznanica mi rece da su tete iz vrtica na Skenderiji rekle da ce organizovati Deda Mraza i podjelu paketica. Moze li neko da provjeri ovu informaciju?
sarajevo63

#169 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by sarajevo63 »

Odgovor je: oni koji su i nama smjestili.
A sad Sveti Nikola, 6. decembar, zaštitnik djece i mornara, bar u susjedstvu nam, staviš čizmicu i ujutro u njoj nađeš poklončiće, a ako nisi bio dobar dođe ti Krampus. Sa šibom.
mIRCerka

#170 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

maajaa wrote:Poznanica mi rece da su tete iz vrtica na Skenderiji rekle da ce organizovati Deda Mraza i podjelu paketica. Moze li neko da provjeri ovu informaciju?
privatni ili javni?

Pazi, na pitanje STA CE BITI SA DEDA MRAZOM OVE GODINE Arzija je mudro sutila... nije rekla NI BICE NI NECE BITI, makar ne ovim novinama...i prosle godine je bilo ovako, pa se naslo par roditelja MI NE MOZEMO PRIUSTITI PAKETIC, a u njihovcoj organizaciji je bilo cini mi se 10 KM po djetetu za paketice...e da prostite, Tito Josip Broz da ustane sad i da kaze NE MOGU ONI PRISUTITI ja cu reci
12 mjeseci je u godini, svaki mjesec placaku najmanje 140 KM to obdaniste, vala mogu marku mjesecno odvojit za taj paketic za Novu Godinu...
ivannn

#171 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by ivannn »

Djed Mraz/Deda Mraz/Božićnjak/Sv.Nikola to je isto...
Santa Claus, also known as Saint Nicholas, Father Christmas, Kris Kringle, or simply "Santa", is the figure who, in Western cultures, is described as bringing gifts on Christmas Eve, December 24[1] or on his Feast Day, December 6.[2] The legend may have its basis in hagiographical tales concerning the historical figure of Saint Nicholas.
U zapadnom svijetu djeli poklone na Božić, a u bivšoj nam je državi djelio na Novu godinu- ne znam zašto :oops:

A sada možemo da imamo više prilike za poklone,pa tako 6.12 Sv. Nikola, 24.12. Djed Božićnjak, a 31.12 Djed Mraz... Djeca bi bila sretna :-D

Inače običaj darivanja i sv.Nikola na 6.12. je uglavnom u katoličkim zemljama, ali zavisi od mjesta do mjesta, pa tako u Zagorju, sv.Nikola ne donosi poklone već sv.Luce pred Advent i Božić... :-)
chuchumbamayumbe

#172 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Pravoslavni sveti Nikola je 19. Decembra (najveca pravoslavna slava) i dio moje porodice koji slavi tu slavu nikada svetog Nikolu nije obiljezavao kao Djeda Mraza niti ga je tako predstavljao, nego kao zastitnika moreplovaca i svih putnika. Zna se kako izgleda ikona svetog Nikole, nije ni nalik Djeda Mrazu.
Molio bih nekoga sa katolicke strane da pojasni ulogu i sligu svetog Nikole kao sveca katolika...Da li je to deduka sa crvenim kabutom i sjedom bradom, ili je istorijski lik, koji je nekada zivio crkveni zivot i svojim djelima usao u svete?
Pa da se onda vratimo na Djeda Mraza o kojemu mi ovdje toliko pricamo, a pojedinci se prave ili bezobrazni ili su neznalice.
maajaa

#173 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by maajaa »

mIRCerka wrote:
maajaa wrote:Poznanica mi rece da su tete iz vrtica na Skenderiji rekle da ce organizovati Deda Mraza i podjelu paketica. Moze li neko da provjeri ovu informaciju?
privatni ili javni?

Pazi, na pitanje STA CE BITI SA DEDA MRAZOM OVE GODINE Arzija je mudro sutila... nije rekla NI BICE NI NECE BITI, makar ne ovim novinama...i prosle godine je bilo ovako, pa se naslo par roditelja MI NE MOZEMO PRIUSTITI PAKETIC, a u njihovcoj organizaciji je bilo cini mi se 10 KM po djetetu za paketice...e da prostite, Tito Josip Broz da ustane sad i da kaze NE MOGU ONI PRISUTITI ja cu reci
12 mjeseci je u godini, svaki mjesec placaku najmanje 140 KM to obdaniste, vala mogu marku mjesecno odvojit za taj paketic za Novu Godinu...
u pitanju je javni vrtic
mIRCerka

#174 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

ivannn wrote:Djed Mraz/Deda Mraz/Božićnjak/Sv.Nikola to je isto...
Santa Claus, also known as Saint Nicholas, Father Christmas, Kris Kringle, or simply "Santa", is the figure who, in Western cultures, is described as bringing gifts on Christmas Eve, December 24[1] or on his Feast Day, December 6.[2] The legend may have its basis in hagiographical tales concerning the historical figure of Saint Nicholas.
U zapadnom svijetu djeli poklone na Božić, a u bivšoj nam je državi djelio na Novu godinu- ne znam zašto :oops:

A sada možemo da imamo više prilike za poklone,pa tako 6.12 Sv. Nikola, 24.12. Djed Božićnjak, a 31.12 Djed Mraz... Djeca bi bila sretna :-D

Inače običaj darivanja i sv.Nikola na 6.12. je uglavnom u katoličkim zemljama, ali zavisi od mjesta do mjesta, pa tako u Zagorju, sv.Nikola ne donosi poklone već sv.Luce pred Advent i Božić... :-)
ivane, ti ne kontas sta mi pricamo...
DEDA MRAZ je debeli ciko bijele brade koji nosi crveno odijelo i pred novu godinu dobroj djeci donese vrecicu, a u vrecici pokloni...

Djed Bozicnjak i sve ostalo, makar za nas u Sarajevu, nije Deda Mraz...kontas? Nema nista religijski u tome...

Ali eto smeta...

Prepucavaju se preko djece i praznika...fuj...
Da Bogdom mozemo svakom djetetu jednom mjesecno dati paketic neki...gdje bi nam kraj bio...
chuchumbamayumbe

#175 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

ivannn wrote:Djed Mraz/Deda Mraz/Božićnjak/Sv.Nikola to je isto...

Pa mi ovdje i govorimo o Dejda Mrazu koji donosi poklone 31.Decembra, a ne o onome koji ih donosi za Bozic.
Nas Djeda Mraz je ateista, valjda i zbog toga nije podoban.
Locked