piupiu wrote:Ja ne kontam ove moderne muslimane kojima sve smeta. Moja nana je nama djeci i jaja za Uskrs farbala, jer je to zabavno za djecu, i jaja su simpaticna i sarena, i Uskrs su slavili ljudi oko nas. Moja nana je djeci pakovala novogodisnje paketice s likom Djeda Mraza, i moja porodica i dan danas organizuje 'dodjelu paketica' za svu djecicu u siroj i daljoj familiji i njihove prijatelje. Zato sto se radi o DJECI i njihovoj radosti, a ne zato sto se radi o Svetom Nikoli. Moja nana mi je uvijek govorila da je zapaliti svijecu u crkvi za duse umrlih lijepo, i da se ne stidim i ne ustrucavam raditi takve stvari, da je Bog jedan, kakva god da mu je kuca. Moja nana je obavila hadz, i postila svaki ramazan, i slavila svaki bajram, i klanjala pet vakat namaza na dan. I nije 'branila' djeci da ucestvuju u i vole svijet oko sebe, druge ljude i njihove obicaje, nego ih je tome ucila i u tome ohrabrivala i objasnjavala im da je to dobro i lijepo. Moje dijete nece ici u vrtic doticne gospodje koja bi djecu ucila religiji, ali im ne bi dopustala da ucestvuju i doprinesu i dijele radosti drugih religija.
Svaka cast! I sama sam ovako odgojena. Sad zivim u hriscanskoj zemlji, slavimo i Bajrame i Nove godine. Ali mi svaki Bozic djeca donesu iz skole Isusa i stalu, mi im stavimo poklone u cipelu od Sv. Nikole.... To me ne cini nista manje muslimankom, a ne zelim da djeca osjete da su drugacija od ostalih.
Djeca kad budu dovoljno odrasla, shvatice ko je Sveti Nikola, da mi imamo Bajram, a ne Bozic...Sad za sad, ne zelim ih time opterecivati!