HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sarajevo63

#151 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by sarajevo63 »

xfacktor wrote:NAČELA USTAVA BOSNE I HERCEGOVINE

I. Preambula

II. Temeljne odredbe:

1. Bosna i Hercegovina je višenacionalna država bošnjačkog, hrvatskog, srpskog naroda i svih njezinih građana.

2. Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao suvereni i konstitutivni narodi i građani Bosne i Hercegovine, ostvarujući svoja suverena prava uređuju Bosnu i Hercegovinu kao decentraliziranu, demokratsku, pravnu i socijalnu državu, sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima.

3. Bosna i Hercegovina je federalna država koja se sastoji od četiri (4) federalne jedinice i jedinica lokalne uprave i samouprave (općine i gradovi).
Jednu od federalnih jedinica čini Distrikt Sarajevo.

4. Federalne jedinice se uspostavljaju na temelju povijesnih, etničkih, zemljopisnih i drugih kriterija i ne moraju imati teritorijalni kontinuitet.

5. U Bosni i Hercegovini i federalnim jedinicama vlast je ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu.

6. Suverenitet Bosne i Hercegovine neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv.
Otkud da je Sarajevo ovo što piše? Koliko znam na temelju povijesnih, etničkih, zemljopisnik i drugih kriterija (valjda je kriterij samo posljedica prethodnog rata) jedini distrikt je Brčko. Haj' nek me neko ispravi.
armin_tz

#152 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by armin_tz »

Ako se na popisu stanovnistva bude izjasnjavala nacionalnost ja cu se upisati u: neopredijeljen ili ako bude opcija bosanskohercegovačke nacionalnosti
sarajevo63

#153 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by sarajevo63 »

armin_tz wrote:Ako se na popisu stanovnistva bude izjasnjavala nacionalnost ja cu se upisati u: neopredijeljen ili ako bude opcija bosanskohercegovačke nacionalnosti
Nemoj, odmah će ti reći glasali ste - uživajte.
piupiu

#154 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by piupiu »

ljubilac wrote:Nikakve veze ti vjeroispovijest nema sa nacionalnom odrednosti Bošnjak/Srbin/Hrvat. To je toliko puta ponovljeno da više ne razumijem kako to opet i opet neko veže... Očito sa nekom namjerom. Toliko Bošnjaka nisu muslimani, a toliko je Hrvata muslimana itd, itd...

A Kanada je najbolji primjer. Ako živiš u Kanadi reci mi znaš li ko se bori već godinama za titulu prvaka u fudbalu u Kanadskoj prvoj ligi?
Evo, da pojasnimo stvari:

NACIJA -- je zajednica ljudi koji dijele jedno geografsko podrucje, jezik, kulturu, drustvo -- neke nacije i religiju ... koji su politicki drzavotvorni. Oni mogu biti sastavljeni od jednog naroda, ili vise njih. Nacija je POLITICKI koncept. Nacija nije postojala u srednjem vijeku. Bosnjaci nisu nacija, oni su narod i etnicka grupa. Bosna i Hercegovina ima konstitutivne narode. Nacija bi se, po logici stvari trebala zvati bosanska ili bosanskohercegovacka, ali posto smo mi pametnij od vascijelog dunjaluka, kod nas te nacije nema. Drzavu BiH cini imaginarna i nepostojeca (Ustavom nedefinisana) nacija, kojoj pripadaju tri naroda.

NAROD (kod nas se ovdje upotrebljava rijec NACIONALNOST) -- vidi pod jedan, sa ili bez drzave i drzavotvornosti, ali grupa koja ispoljava jedinstvenu politicku volju (da se kao takvim osjeca, identifikuje i izjasnjava). Bosnjaci su narod, i kao narod, imaju vrlo specificnu vezu sa jednom religijom -- islamskom. Srbi u BiH su narod, nisu nacija. Hrvati u BiH su narod, nisu nacija. Nema srpske nacije u Bosni i Hercegovini, nema hrvatske nacije u BiH, nema bosnjacke nacije u BiH. Srbi i Hrvati u Srbiji i Hrvatskoj su nacija, jer tamo postoje i njihove nacionalne drzave. Kod nas se konstantno izjednacava pojam naroda i nacije.

ETNIJA ili ETNICKA ZAJEDNICA (preteca naroda) -- ljudi koji dijele geografsko podrucje, jezik, kulturu, moguce i religiju, ali ne izrazava ili nije ostvario jedinstvenu politicku volju da se promovise kao narod ili formira kao nacija. Etnicke zajednice, ne narodi, i ne nacije, je ono sto je na Balkanu postojalo do 19.og vijeka. Pod Otomanskim carstvom, one su se iskristalizirale oko religije kao osnovnog nosioca identiteta podanika.

Narod i vjera imaju puno veze jedno s drugim, a obzirom da kod nas brkaju pojmovi ili izjednacavaju pojmovi naroda i nacija - imaju i vjera i nacija.

Da li se neko sjeca da je nacionalno budjenje ovdje pocelo sa oslobadjanjem od podanistva i juznoslovenske ideje, gdje su se danasnje nacije i narodi identifikovali kao 'braca' po jeziku i kulturi. Moderni forumski nadri-istocari ne znaju ni da nas zajednicki jezik nije standardizovan ni kao srpski, ni kao hrvatski, ni kao bosanski, nego kao 'NARODNI'. Dakle, jedna od prvih izraza politicke volje nacih "nacija" je bila zajednicki 'NARODNI' jezik, oko kojeg se danas naduravamo i koljemo.

Postojanje naroda kao grupe sa jedinstvenom politickom voljom upitno u srednjem vijeku, gdje vlada FEUDALNO drustvo, stalezi, izolovanost od ostatka grupe, nema ideoloskih aprata za ustanovljavanje jedinstvene politicke volje i osjecaja pripadnosti narodu. Nosilac te volje, da se pleme, etnicka zajednica ujedini politickom/ideoloskom voljom, za Srbe, na primjer, ce postati Srpska pravoslavna crkva. Zasto? Zato sto se radi o srednjem vijeku! Nema skola, nema televizije, nema knjizare da se kupe knjige o svojoj istoriji, svijest o svojoj pripadnosti je mala ili nikakva i bazira se na narodnom predanju za vecerom oko vatre, guslanju, pjevanju, i tako dalje. Narod ne kupuje novine, nema radio, ne ide autom u Tuzlu, nema Internet, nije pismen, nema 'preduzece' u koje ide na rad.

Kod nas se narod i nacija izjednacavaju jer upravo zavrsavamo proces nacionalnog budjenja i formiranja koji smo zapoceli prije 150 i kusur godina, a Jugoslaviju, kao modernu, supranacionalnu drzavu, smo prespavali, a kad smo se probudili, skontali da nam se ne svidjaju francuski i americki koncept nacije, vec njemacki koncept drzavotvornog naroda (posebno izrazeno kod Srba -- krvna veza).
Zwanziger

#155 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by Zwanziger »

piupiu wrote:
ljubilac wrote:Nikakve veze ti vjeroispovijest nema sa nacionalnom odrednosti Bošnjak/Srbin/Hrvat. To je toliko puta ponovljeno da više ne razumijem kako to opet i opet neko veže... Očito sa nekom namjerom. Toliko Bošnjaka nisu muslimani, a toliko je Hrvata muslimana itd, itd...

A Kanada je najbolji primjer. Ako živiš u Kanadi reci mi znaš li ko se bori već godinama za titulu prvaka u fudbalu u Kanadskoj prvoj ligi?

NACIJA -- je zajednica ljudi koji dijele jedno geografsko podrucje, jezik, kulturu, drustvo -- neke nacije i religiju ... koji su politicki drzavotvorni. Oni mogu biti sastavljeni od jednog naroda, ili vise njih. Nacija je POLITICKI koncept. Nacija nije postojala u srednjem vijeku. Bosnjaci nisu nacija, oni su narod i etnicka grupa. Bosna i Hercegovina ima konstitutivne narode. Nacija bi se, po logici stvari trebala zvati bosanska ili bosanskohercegovacka, ali posto smo mi pametnij od vascijelog dunjaluka, kod nas te nacije nema. Drzavu BiH cini imaginarna i nepostojeca (Ustavom nedefinisana) nacija, kojoj pripadaju tri naroda.

NAROD (kod nas se ovdje upotrebljava rijec NACIONALNOST) -- vidi pod jedan, sa ili bez drzave i drzavotvornosti, ali grupa koja ispoljava jedinstvenu politicku volju (da se kao takvim osjeca, identifikuje i izjasnjava). Bosnjaci su narod, i kao narod, imaju vrlo specificnu vezu sa jednom religijom -- islamskom. Srbi u BiH su narod, nisu nacija. Hrvati u BiH su narod, nisu nacija. Nema srpske nacije u Bosni i Hercegovini, nema hrvatske nacije u BiH, nema bosnjacke nacije u BiH. Srbi i Hrvati u Srbiji i Hrvatskoj su nacija, jer tamo postoje i njihove nacionalne drzave. Kod nas se konstantno izjednacava pojam naroda i nacije.

ETNIJA ili ETNICKA ZAJEDNICA (preteca naroda) -- ljudi koji dijele geografsko podrucje, jezik, kulturu, moguce i religiju, ali ne izrazava ili nije ostvario jedinstvenu politicku volju da se promovise kao narod ili formira kao nacija. Etnicke zajednice, ne narodi, i ne nacije, je ono sto je na Balkanu postojalo do 19.og vijeka. Pod Otomanskim carstvom, one su se iskristalizirale oko religije kao osnovnog nosioca identiteta podanika.

Narod i vjera imaju puno veze jedno s drugim, a obzirom da kod nas brkaju pojmovi ili izjednacavaju pojmovi naroda i nacija - imaju i vjera i nacija.

Da li se neko sjeca da je nacionalno budjenje ovdje pocelo sa oslobadjanjem od podanistva i juznoslovenske ideje, gdje su se danasnje nacije i narodi identifikovali kao 'braca' po jeziku i kulturi. Moderni forumski nadri-istocari ne znaju ni da nas zajednicki jezik nije standardizovan ni kao srpski, ni kao hrvatski, ni kao bosanski, nego kao 'NARODNI'. Dakle, jedna od prvih izraza politicke volje nacih "nacija" je bila zajednicki 'NARODNI' jezik, oko kojeg se danas naduravamo i koljemo.

Postojanje naroda kao grupe sa jedinstvenom politickom voljom upitno u srednjem vijeku, gdje vlada FEUDALNO drustvo, stalezi, izolovanost od ostatka grupe, nema ideoloskih aprata za ustanovljavanje jedinstvene politicke volje i osjecaja pripadnosti narodu. Nosilac te volje, da se pleme, etnicka zajednica ujedini politickom/ideoloskom voljom, za Srbe, na primjer, ce postati Srpska pravoslavna crkva. Zasto? Zato sto se radi o srednjem vijeku! Nema skola, nema televizije, nema knjizare da se kupe knjige o svojoj istoriji, svijest o svojoj pripadnosti je mala ili nikakva i bazira se na narodnom predanju za vecerom oko vatre, guslanju, pjevanju, i tako dalje. Narod ne kupuje novine, nema radio, ne ide autom u Tuzlu, nema Internet, nije pismen, nema 'preduzece' u koje ide na rad.

Kod nas se narod i nacija izjednacavaju jer upravo zavrsavamo proces nacionalnog budjenja i formiranja koji smo zapoceli prije 150 i kusur godina, a Jugoslaviju, kao modernu, supranacionalnu drzavu, smo prespavali, a kad smo se probudili, skontali da nam se ne svidjaju francuski i americki koncept nacije, vec njemacki koncept drzavotvornog naroda (posebno izrazeno kod Srba -- krvna veza).
Ovo je fino pojašnjeno. E haj ti sad nama reci kojem ti narodu pripadas?
piupiu

#156 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by piupiu »

Zwanziger wrote:
piupiu wrote:

Ovo je fino pojašnjeno. E haj ti sad nama reci kojem ti narodu pripadas?
Vec rekoh ranije -- bosanskome. :D Ja sam za americki i francuski koncept. A postoji i politicka volja i osjecanje pripadnosti bosanskom narodu. Samo sto jos nije Ustavom uspostavljen kao drzavotvoran. Ali, bice, ABG. :D
Last edited by piupiu on 29/11/2008 12:41, edited 1 time in total.
Zwanziger

#157 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by Zwanziger »

Znao sam i zato sam te pitao. Pa ti reče da je Bosanac odrednica za naciju a ne za narod. Kako ti se tako razlikuje teorija i praksa? :D
piupiu

#158 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by piupiu »

Zwanziger wrote:Znao sam i zato sam te pitao. Pa ti reče da je Bosanac odrednica za naciju a ne za narod. Kako ti se tako razlikuje teorija i praksa? :D
Bosanac je odrednica za naciju i za narod, ako postoji narod koji se tako osjeca i izjasnjava. Mi smo Daytonom izrazili politicku volju da bosanski narod ne postoji, postoje samo srpski, hrvatski i bosnjacki, koji su konstitutivni narodi BiH.

Razlika je u izboru kriterija pripadnosti. Moji kriteriji pripadnosti su geografski, kulturni i jezicki, ponasanje, zajednicka istorija, itd, ali ne i religijsko-etnicki kontinuitet.

U Bosni i Hercegovini, nisu postojale tri paralelne i razlicite istorije Srba, Hrvata i Bosnjaka, tri isjecene, paralelne dimenzije, vec jedna istorija, jedan prostor, jedan jezik, jedna kultura, razlicite religije -- gdje se vise ne zna sta su clanovi jedne porodice bili do podne, a sta poslije toga, ni ko se s vim sve nije vezivao i razvezivao, razliciti politicki status postojao je jedino po stalezima u feudalizmu, i po vjeri u Otomanskom carstvu -- za tri navedene grupe.

Njihov kriterij pripadnosti se zasniva na ideji nekakvih parelelnih, precizno odvojenih istorija svake zajednice ponaosob, koji se zasniva prvenstveno na religijsko-kulturoloskom kontinuitetu.

U svakom slucaju, kao sto svi znamo, svi ovi koncepti su 'imaginarni' i odabrani, i postoje samo kao 1) osjecanje pripadnosti i 2) politicka volja.

Moje osjecanje pripadnosti i politicka volja cine me pripadnicom bosanskog naroda, ne samo bosanske nacije.
Last edited by piupiu on 29/11/2008 13:12, edited 2 times in total.
armin_tz

#159 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by armin_tz »

sarajevo63 wrote:
armin_tz wrote:Ako se na popisu stanovnistva bude izjasnjavala nacionalnost ja cu se upisati u: neopredijeljen ili ako bude opcija bosanskohercegovačke nacionalnosti
Nemoj, odmah će ti reći glasali ste - uživajte.
Ko je rekao da sam glasao
B-rank

#160 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by B-rank »

ljubav_aha wrote:
B-rank wrote: Željeli oni da se etiketiraju ili ne, oni su etiketirani na rođenju sa imenom koje su dobili. A pošto "ne postoje" "bosanska" imena, onda se teži ka nekim drugim imenima. Bilo je tema na ovom forumu gdje su se kao neetiketirajuća imena predstavljali neka koja su imala novokomponovano, rusko, italijansko, itd. porijeklo. Znači da bi se bilo Bosanac i izbjelgo utorivanje, izbjegava se davanje imena bosanskih naroda (bhs), ali može nekih drugih :? .

Sasvim je druga stvar kad neko sva bhs imena posmatra kao svoja i ne pravi razliku.

B-rank :shock:

imam kolegicu na poslu ,zove se alma,dosla je iz juzne amerike,sto je njena "etiketa" :?:

sto je sa prezimenima :lol:
Ja sam uglavnom mislio na "izvorne Bosance", ali eto mogu ti odgovoriti i za južnoamerikanku. Ona je na rođenju etiketirana španskom etiketom, jer njeno ime (Duša) potiče iz španskog jezika, koji je njoj maternji jezik.

Ali ona nije etiketirana vjerski - u smislu da njeno ime nema religiozno porijeklo ili nacionalno, u smislu da njeno ime potiče iz jezika koji je maternji njoj, a i svim susjedima osim Brazila.

E sad možda je malo karakteristično što njenog imena ima kod jednog od naših torova(pa je pitanje kako bi to shvatili pametni Bosanci koji malo znaju o svojim komšijama a kamoli o španskom jeziku i španskoj kulturi), ali nisam siguran o porijeklu tog imena jer sam i sam živio u toru gdje nije bilo "crnih ovaca", pa nisam upoznat. :roll:
ljubav_aha

#161 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by ljubav_aha »

behavac wrote:
ljubav_aha wrote: Pa baš zato te pitam zašto su potomci onih koji nikad u Hrvatskoj bili nisu niti imaju bilo kakve veze s Hrvatskom, osim katoličanstva, Hrvati? ZAŠTO? Zašto ako neko kod nas kaže "Zdravo, ja sam Boris", odmah ga se svrstava u HRVATE? ZAŠTO?
A zasto ti mislis da ga odmah svrstavaju stvar ?
Druga stvar to uopste nije tacno, slucajno konkretno ovo izjavu ja licno demantujem ako shvatas.
behvac,ovo nije moja izjava :!: vec drugi put na ovoj temi se kvotira neciji post sa mojim imenom :lol:
ljubav_aha

#162 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by ljubav_aha »

xfacktor wrote:
ljubav_aha wrote:I da ti kažem još nešto... moji i dedo i baka su rođeni u Sarajevu još tamo negdje 1930-ih i oboma im u svim dokumentima (pa i rodnom listu) piše da su Hrvati... moji i stari i stara su rođeni u Sarajevu tamo negdje krajem 1950-ih i u svim dokumentima im piše da su Hrvati... ja i brat smo rođeni također u Sarajevu 1980-ih i obojici nam u svim dokumentima piše da smo Hrvati... Prema tome, koji si ti qrac da nama govoriš šta smo mi i šta bi trebali biti?! I još gore, koji si ti qurac da praktički cijeloj mojoj familiji kažeš da sele iz svoje kuće i svog grada u kojem evo žive već 100 godina?!Dakle, evo odgovora i tebi a i postavljaču teme, a i svim vašim istomišljenicima. Ja i moja familija jako dobro znamo ko smo i šta smo i zašto je to tako!A vi koji ne znate ni šta ste ni ko ste, pa onda drugima pametujete ko su i šta su oni i šta smiju bit, možete slobodno da odete u 3PM!
Znaci Islam nije vjeroispovjest zato sto nije kao Kršćanstvo.
Bosanci ne postoje.
Ne znaju ni ko su, ni sta su.. :-?

Ja znam samo za jednu naciju i za sta bi se borio. A ona je vrlo logicna BIH osnosno Bosanska. Zasto...
Zato sto nemam druge, nisam Hrvat, nisam Srbin (za njih ne postojim), vec sam musliman za njih sa malim m . Nemam prava ni na zivot izgleda po njihovom.
A ti sto govoris ovo ono nema Bosne ,ne postoji ovo ,nema vas... ma pasa moj razguli i ti i tvoja familija. Sta se patis ovdje onda kad si hrvatina tolika. Prodaj fino nekretnine i idi kod svojih "Hrvata".

xfactor,opet pogresno,ovo nije moj post :lol:
ljubav_aha

#163 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by ljubav_aha »

B-rank wrote:
ljubav_aha wrote:
B-rank wrote: Željeli oni da se etiketiraju ili ne, oni su etiketirani na rođenju sa imenom koje su dobili. A pošto "ne postoje" "bosanska" imena, onda se teži ka nekim drugim imenima. Bilo je tema na ovom forumu gdje su se kao neetiketirajuća imena predstavljali neka koja su imala novokomponovano, rusko, italijansko, itd. porijeklo. Znači da bi se bilo Bosanac i izbjelgo utorivanje, izbjegava se davanje imena bosanskih naroda (bhs), ali može nekih drugih :? .

Sasvim je druga stvar kad neko sva bhs imena posmatra kao svoja i ne pravi razliku.

imam kolegicu na poslu ,zove se alma,dosla je iz juzne amerike,sto je njena "etiketa" :?:

Ja sam uglavnom mislio na "izvorne Bosance", ali eto mogu ti odgovoriti i za južnoamerikanku. Ona je na rođenju etiketirana španskom etiketom, jer njeno ime (Duša) potiče iz španskog jezika, koji je njoj maternji jezik.

Ali ona nije etiketirana vjerski - u smislu da njeno ime nema religiozno porijeklo ili nacionalno, u smislu da njeno ime potiče iz jezika koji je maternji njoj, a i svim susjedima osim Brazila.
:!:
E sad možda je malo karakteristično što njenog imena ima kod jednog od naših torova(pa je pitanje kako bi to shvatili pametni Bosanci koji malo znaju o svojim komšijama a kamoli o španskom jeziku i španskoj kulturi), ali nisam siguran o porijeklu tog imena jer sam i sam živio u toru gdje nije bilo "crnih ovaca", pa nisam upoznat. :roll:
aaa :-) vidis kako si me sad dooobro shvatio ;-) mozda je alma upravo iz brazila :)

kod nas je upravo tako,politika kategorisanja u torove :!:

sto podrazumejvas pod "izvornim Bosancima" :?:
ljubav_aha

#164 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by ljubav_aha »

piupiu wrote:
Zwanziger wrote:Znao sam i zato sam te pitao. Pa ti reče da je Bosanac odrednica za naciju a ne za narod. Kako ti se tako razlikuje teorija i praksa? :D
Bosanac je odrednica za naciju i za narod, ako postoji narod koji se tako osjeca i izjasnjava. Mi smo Daytonom izrazili politicku volju da bosanski narod ne postoji, postoje samo srpski, hrvatski i bosnjacki, koji su konstitutivni narodi BiH.

Razlika je u izboru kriterija pripadnosti. Moji kriteriji pripadnosti su geografski, kulturni i jezicki, ponasanje, zajednicka istorija, itd, ali ne i religijsko-etnicki kontinuitet.

U Bosni i Hercegovini, nisu postojale tri paralelne i razlicite istorije Srba, Hrvata i Bosnjaka, tri isjecene, paralelne dimenzije, vec jedna istorija, jedan prostor, jedan jezik, jedna kultura, razlicite religije -- gdje se vise ne zna sta su clanovi jedne porodice bili do podne, a sta poslije toga, ni ko se s vim sve nije vezivao i razvezivao, razliciti politicki status postojao je jedino po stalezima u feudalizmu, i po vjeri u Otomanskom carstvu -- za tri navedene grupe.

Njihov kriterij pripadnosti se zasniva na ideji nekakvih parelelnih, precizno odvojenih istorija svake zajednice ponaosob, koji se zasniva prvenstveno na religijsko-kulturoloskom kontinuitetu.

U svakom slucaju, kao sto svi znamo, svi ovi koncepti su 'imaginarni' i odabrani, i postoje samo kao 1) osjecanje pripadnosti i 2) politicka volja.

Moje osjecanje pripadnosti i politicka volja cine me pripadnicom bosanskog naroda, ne samo bosanske nacije.

piupiu,BRAVO :)
B-rank

#165 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by B-rank »

B-rank wrote:
ljubav_aha wrote:

:!:
ljubav_aha wrote:aaa :-) vidis kako si me sad dooobro shvatio ;-) mozda je alma upravo iz brazila :)

kod nas je upravo tako,politika kategorisanja u torove :!:

sto podrazumejvas pod "izvornim Bosancima" :?:
Pa moguće da je i iz Brazila, jer su španski i portugalski veoma slični, pa je Alma duša i na španskom i na portugalskom. Ali eto velika vjerovatnoća je da nije iz Surinama, ali čak i da jeste i da ode u bilo koju zemlju J. Amerike, ljudi će je pitati kako se zove, ko je, odakle je. I ona će im reći. Ali sigurno niko neće reći ti nisi to, nisi ovo, nisi ono, ali svakako može da joj neko kaže da ima interesantno ime, koje je španskog porijekla iako se u Surinamu ne priča španski. I to ne znači da oni misle da nije Surinamka ili da joj to negiraju.

Ali problem, u odnosu na prethodno napisano, u BiH je što "Duša" ne može biti ime svake(u smislu da uzme u razmatranje) Bosanke ili Hercegovke, jer u glavama ljudi postoji percepcija da to nije njihovo iako potiče iz njhovog jezika.

Izvorni Bosanac sigurno nije neko ko se kao formirana ličnost doselio u BiH.
Mogly

#166 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by Mogly »

piupiu wrote: Kod nas se narod i nacija izjednacavaju jer upravo zavrsavamo proces nacionalnog budjenja i formiranja koji smo zapoceli prije 150 i kusur godina, a Jugoslaviju, kao modernu, supranacionalnu drzavu, smo prespavali, a kad smo se probudili, skontali da nam se ne svidjaju francuski i americki koncept nacije, vec njemacki koncept drzavotvornog naroda (posebno izrazeno kod Srba -- krvna veza).
Ne bih ja rekao da smo prespavali Jugoslaviju, već da smo u komi od početka 90tih i da se polako budimo :!: :arrow:
IZVANZEMALJAC

#167 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by IZVANZEMALJAC »

Ethnic groups:
Bosniak 48%, Serb 37.1%, Croat 14.3%, other 0.6% (2000)
note: Bosniak has replaced Muslim as an ethnic term in part to avoid confusion with the religious term Muslim - an adherent of Islam
Religions:
Muslim 40%, Orthodox 31%, Roman Catholic 15%, other 14%

Podatci sa stranice cia.org
ljubav_aha

#168 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by ljubav_aha »

CIA,ima vlastitu "schemu" rada,formulu,kako god zelite definisati ;-)
calendula

#169 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by calendula »

U Zagrebu pored groblja Mirogoj na ulazu gdje su sahranjeni pali domovinskog rata sjede i prose sa svake strane po jedan prosjak.Na jednom visii tabla:"Pomozite bratu Hrvatu, izgubio sam sve u Domovinskom ratu" , a na drugome visi tabla"Pomozite bratu Srbinu". Prolaze ljudi i kako koji, neko ružno pogleda u onog "Srbina" neko ga pljune , ali gotovo svako udijeli nešto "Hrvatu". Ide tako jedna bakica i priđe onom "Srbinu" : Znate kaj gospon , ne znam ko ste ali vidite, trebali bi i Vi staviti da ste Hrvat, ovako ništa ne buste isprosili" Ode bakica , tek će "Srbin" "Hrvatu" "
-- "Suljo tišu babe što nam se miješa u marketing"
-- "Ma pusti Mujo nije svak za biznisa"
IZVANZEMALJAC

#170 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by IZVANZEMALJAC »

ljubav_aha wrote:CIA,ima vlastitu "schemu" rada,formulu,kako god zelite definisati ;-)
Samo mi čudno kako više Srba od pravoslavaca.
Roker

#171 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by Roker »

Ni meni to nikada nije bilo jasno, a i ne interesujeme sta ko misli...JA SAM BOSANAC I IZ GLAVNOG SAM GRADA BOSNE I HERCEGOVINE, SARAJEVA!!!
Zovem se Srdjan Stefanovic-Srle sa Gorice sam i fakat me libo gdje ce me ko svrstati. Ja volim svoj grad i ako zivim u kanadi vec 15 godina. Sa levatima se nisam druzio ni prije rata , a jos manje poslije rata. Onaj ko nije zivio u Sarajevu i bio dio tog grada, nikada nece moci prodrijeti u srz onoga sto mi znamo i osjecamo. Iskreno govoreci, patim za onim divnim vremenima kada se cijeli svijet okretao oko nas! Pozz svim Sarajlijama na forumu!!!
Roker

#172 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by Roker »

Ni meni to nikada nije bilo jasno, a i ne interesujeme sta ko misli...JA SAM BOSANAC I IZ GLAVNOG SAM GRADA BOSNE I HERCEGOVINE, SARAJEVA!!!
Zovem se Srdjan Stefanovic-Srle sa Gorice sam i fakat me libo gdje ce me ko svrstati. Ja volim svoj grad i ako zivim u kanadi vec 15 godina. Sa levatima se nisam druzio ni prije rata , a jos manje poslije rata. Onaj ko nije zivio u Sarajevu i bio dio tog grada, nikada nece moci prodrijeti u srz onoga sto mi znamo i osjecamo. Iskreno govoreci, patim za onim divnim vremenima kada se cijeli svijet okretao oko nas! Pozz svim Sarajlijama na forumu!!!
Roker

#173 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by Roker »

cyprus

#174 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by cyprus »

Uh, vala ukakili ste više i sa tom kategorijom "Bosanaca" gdje joj nije mjesto.

Kad me neko pita iz koje si države, odakle si, koja je tvoja domovina, moj odgovor je jasan: BOSNA I HERCEGOVINA.

Ali...

Kad me neko pita šta sam po etnosu/nacionalnosti, vjerovatno mu neću ništa odgovorit jer Bosanac nije etnos/ne znam šta je nacionalnost. Ako taj neko bude baš dosadan u svom pitanju, reći ću mu da sam Jugoslaven, jer to iako također nije etnička skupina, nekako mi izgleda najlogičnija za moj status.

Eh sad, poenta. Nije nikakva sreća ako se uvede i kategorija Bosanac kao konstitutivna. Evo recimo ja npr. čitav život živim, rodio se ovdje, roditelji mi rođeni ovdje, ali ne bih da se izjašnjavam kao Bosanac etnički, jer mi je besmisleno. Da li me to čini manjim Bosancem od ovih "Bosanaca" i čime to ja kao narodni Jugoslaven ne zaslužujem konstitutivnost? Iili jednostavnije, po čemu Rom koji živi ovdje oduvijek nema pravo da bude konstitutivan?

Ono što treba praviti jeste slijedeće: izjednačit prava konstitutivnih i ostalih i sve će biti super, tako da se i Bošnjak i Srbin i Hrvat i Albanac i Rom i Mađar i Tatar i "Bosanac" i bilo ko ko smatra ovu državu svojom u njoj osjeća isto.
Abacija

#175 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?

Post by Abacija »

cyprus wrote:Uh, vala ukakili ste više i sa tom kategorijom "Bosanaca" gdje joj nije mjesto.

Kad me neko pita iz koje si države, odakle si, koja je tvoja domovina, moj odgovor je jasan: BOSNA I HERCEGOVINA.

Ali...

Kad me neko pita šta sam po etnosu/nacionalnosti, vjerovatno mu neću ništa odgovorit jer Bosanac nije etnos/ne znam šta je nacionalnost. Ako taj neko bude baš dosadan u svom pitanju, reći ću mu da sam Jugoslaven, jer to iako također nije etnička skupina, nekako mi izgleda najlogičnija za moj status.

Eh sad, poenta. Nije nikakva sreća ako se uvede i kategorija Bosanac kao konstitutivna. Evo recimo ja npr. čitav život živim, rodio se ovdje, roditelji mi rođeni ovdje, ali ne bih da se izjašnjavam kao Bosanac etnički, jer mi je besmisleno. Da li me to čini manjim Bosancem od ovim "Bosanaca"?

Ono što treba praviti jeste slijedeće: izjednačit prava konstitutivnih i ostalih i sve će biti super, tako da se i Bošnjak i Srbin i Hrvat i Albanac i Rom i Mađar i Tatar i "Bosanac" i bilo ko ko smatra ovu državu svojom u njoj osjeća isto.
Ja se rijetko slazem sa tvojim postovima ali ovaj ti je odlican. :thumbup: :bih:
Post Reply