Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Eh sto se hljeba tice probo sam razne, a ovaj pravim vec evo ko zna koji put i pravo je dobar.
310ml vode (ja stavim 100ml mlijeka + 210ml vode) - ugrijati to na sporetu
1,5 v.k. ulja
50gr bijelog brasna (tip 500)
450gr crnog brasna (tip 1100)
1 kesica kvasca
po zelji susama, lana, sjemena bundave i sjemena suncokreta (nisam imao sjemena bundave pa sam njega izostavio, ove sam ubacio otprilike: 1 m.k. lana, 1,5 m.k. susama, 1 v.k. sjemena suncokreta)
Sve ovo, ovim redoslijedom ubacim u pekac i onda odozgo ubijem jedno jaje.
Ukljucim program 8 i za 1.20 minuta sve bude gotovo. Hljeb je ekstra ukusan, sit, lagano se reze, ne mrvi i dugo drzi svjezinu.
Djem od sljiva:
10kg sljiva, oprati i ocistiti od kospica te samljeti na masini za mljevenje mesa. Cuo sam da moze i u blenderu ali to nisam radio, jer nemam blendera.
Popolovim tu smjesu i ubacim u pekac. Dodam sitnog secera po zelji i ukljucim program za djem. Program se mora ponoviti tri puta ako se zeli da djem bude zadovoljavajuce pecen.
Ajvar:
5kg paprika
2.5kg patlidzana
Paprike ispeci u rerni i oguliti, patlidzane takodjer. Onda to sve samljeti sa masiom za mljevenje mesa. Ubaciti u pekac, dodati 2dl ulja (joj ovo bas nisam 100% siguran za 2dl, ali ako bude drugacije opet cu promijeniti post dok vidim u receptu ), soli po zelji i ukljuciti program za djem. Program ce trebati ponoviti dva (ili mozda bolje tri) puta da bi smjesa bila OK.
Kada se sve zavrsi dodaje se bijeli luk, i konzervansi po zelji.
Last edited by Motokultivator on 30/09/2011 08:53, edited 1 time in total.
Vec nekoliko puta pravim dzem i svaki put je stvarno dobar, pravo sam se ustelila
Ajvar sam pravila dva puta, prvi put je bio bolji (valjda sam vise pazila) mada ni drugi nije los; mana mu je da, iako sam ga pekla 3x, ostao je malo rijedak (nisam stavljala nikakve konzervanse).
Motokultivator, jesi ti pravio ajvar totalno bez ulja?
Joj ja sam se poslije sjetio da sam zaboravio ubaciti ulje, so i bijeli luk u ovaj recept za ajvar, al nikako da svratim na temu da popravim post. Evo sad cu otic da ga popravim, pa citaj
Napomena: Ja u hljeb uvijek stavljam jaje da ga fino poveze, kako se ne bi mrvio i kako bi se lijepo sjekao.
Bijeli hljeb (dodavati sastojke kako slijedi):
1,5 m.k. ulja
2 m.k. mlijeka
400ml vode (ja je prethodno ugrijem na sporetu)
640gr brasna (tip 500)
1 kesica kvasca ili ti germe kako ja zovem (jos jedna napomena: meni se najbolje pokazao onaj kvasac od dr.otkar ili kako se vec pise )
2 m.k. soli
2 m.k. secera
1 jaje
- program 8 (po potrebi, ko voli vise pecen moze dodatno ukljuciti program 12 na 15tak-20 minuta)
Napomena: Ja u hljeb uvijek stavljam jaje da ga fino poveze, kako se ne bi mrvio i kako bi se lijepo sjekao.
Bijeli hljeb (dodavati sastojke kako slijedi):
1,5 m.k. ulja
2 m.k. mlijeka
400ml vode (ja je prethodno ugrijem na sporetu)
640gr brasna (tip 500)
1 kesica kvasca ili ti germe kako ja zovem (jos jedna napomena: meni se najbolje pokazao onaj kvasac od dr.otkar ili kako se vec pise )
2 m.k. soli
2 m.k. secera
1 jaje
- program 8 (po potrebi, ko voli vise pecen moze dodatno ukljuciti program 12 na 15tak-20 minuta)
Prilikom pisanja programa lijepo bi bilo da se objasni o kojem je programu rijec jer ono sto je na tvom modelu program 8 na drugom modelu je mozda program 4
Op3r4t0r wrote:
Prilikom pisanja programa lijepo bi bilo da se objasni o kojem je programu rijec jer ono sto je na tvom modelu program 8 na drugom modelu je mozda program 4
Par postova iznad sam 'nacrtao' koji je kod mene pekac. Nisi pratio temu
Op3r4t0r wrote:
Prilikom pisanja programa lijepo bi bilo da se objasni o kojem je programu rijec jer ono sto je na tvom modelu program 8 na drugom modelu je mozda program 4
Par postova iznad sam 'nacrtao' koji je kod mene pekac. Nisi pratio temu
Nego, hajmo recepte na sunce
Ma sve sam pratio, bar mislim da jesam, i vidio sam koji model pekaca imas medjutim na tom modelu, odnosno na onoj slici se nikako ne mogu procitati programi, malo sam prosvrljao i po stranici i nadjoh koliko velike hljebove moze da pece, nadjoh da ima 12 programa ali nigdje ne nadjoh listu tih programa pa da znam sta je pod broj 3,6,8 itd mozda je do mene
Prije par godina (cca 5-6) sam kupio pekac MATRIX. To je bilo tek kada su se pojavili i nije ih bilo bas previse na trzistu.
Pekac i dalje radi, ali je na zalost posuda u koju se stavljaju sastojci ostecena. Naime, zaptivka izmedju posude u ong dijela koji mijesa je sagorila tko da sada na sredini posude imam rupu
Cini mi se da je i osovinica takodje savijena.
Da li neko zna posotoji li neki servis gdje bih mogao eventualno da kupim ovu posudu???
amyca wrote:Podizem temu, jer sam dobila pekac za hljeb, Moulinex, ne znam tacno koji tip, ima 12 programa. Posljednjih 4-5 dana pokusavam da potrefim recept za hljeb koji se ne mrvi, koji je ukusan, koji se moze rezati na tanke snite... NIkako mi ne uspijeva. Ili se mrvi odmah, a drugi dan pogotovu... Il je tvrd ko kamen... Rezanje na tanke snite ne dolazi u obzir, jer se raspada... Moze li neko postaviti recept da se ne mucim... Sto je najgore, i suprug i ja odrasli na domacem hljebu... Nema onog smeka... Voljela bih da mogu da olaksam sebi sa ovim aparaticem, al mi ne ide...
Ubaci kasiku sirceta i nece ti se mrviti hjeb,provjereno.
Ponukana ovom vašom pričom, konačno se odvažih da i ja kupim ovo čudo.
Pošto sam do sada hljeb pekla u rerni, mislila sam da bolji ne može biti, dok ne probah iz pekača. Ne znam da li je "početnička sreća" ili će i kasnije biti tako, ali moram priznati da mi se dopalo.
Pogotovo sad kad vidim ove vaše recepte za ajvar, džem i sl. vidim da nisam pogriješila.
Hvala svima koji ste učestvovali u ovoj mojoj odluci spasili ste me mukotrpnog miješenja tijesta.
Meni pekac sad samo skuplja prasinu. Koristila ga prvi mjesec stalno, i sad stoji bez veze. Ono sto se meni ne svidja je sto hljeb moras okretati da bi ti porumenio odozgo, inace ces imati anemicni hljeb. I sto kad se ohladi nije vise tako ukusan, i brzo se stvrdne, pa bacim a ne volim bacati hranu. Zato sam odustala od pravljenja hljeba, osim kada mi dodju gosti pa se odmah pojede.
LaCici wrote:Meni pekac sad samo skuplja prasinu. Koristila ga prvi mjesec stalno, i sad stoji bez veze. Ono sto se meni ne svidja je sto hljeb moras okretati da bi ti porumenio odozgo, inace ces imati anemicni hljeb. I sto kad se ohladi nije vise tako ukusan, i brzo se stvrdne, pa bacim a ne volim bacati hranu. Zato sam odustala od pravljenja hljeba, osim kada mi dodju gosti pa se odmah pojede.
ja ga pustim da zamijesi hljeb, al ga pecem u rerni...
jos moj ovaj ima dva grijaca, al nije to, nego sto je iz cista mira poceo propadati hljeb. kad u rerni ispecem bude bas onako zdrav domaci ko nane sto prave.
LaCici wrote:Vidis to ti je dobra ideja.
A jel' ga pustis i da nadodje u pekacu ili stavis u tepsiju pa onda da nadolazi?
znaci pustim da odradi pekac onih sat i po za samo tijesto, onda izvadim, "povaljam" u ovakvu dole tepsiju. ostavim na toplo jos da fino nadodje. pokvasim vodom odozgo, i onda nozem zarezem. i pecem sat vremena
Samo da napomenem, onaj hljeb što sam pekla neki dan, ostao mi je komad par dana i ukus mu se uopšte nije promijenio. I nije se mrvio prilikom rezanja.
pekac je moj alter-ego. sto ga duze koristim, to ga vise volim. tijesto za pizzu, lokume za nedjeljni dorucak, hljeb, a odnedavno i marmeladu od krusaka - sve sam pravila i pravim i uzivam
wewa wrote:pekac je moj alter-ego. sto ga duze koristim, to ga vise volim. tijesto za pizzu, lokume za nedjeljni dorucak, hljeb, a odnedavno i marmeladu od krusaka - sve sam pravila i pravim i uzivam
Kako praviš marmeladu od krušaka?
Može li, na isti način, od jabuka?
wewa wrote:pekac je moj alter-ego. sto ga duze koristim, to ga vise volim. tijesto za pizzu, lokume za nedjeljni dorucak, hljeb, a odnedavno i marmeladu od krusaka - sve sam pravila i pravim i uzivam
Kako praviš marmeladu od krušaka?
Može li, na isti način, od jabuka?
pravila sam samo jednom, imala domace, pa da ne propadnu. jabuke su jos lakse za dzem, jer imaju vise pektina pa je konzistencija bolja. uglavnom u pekac ubacila nasjeckane kruske, dodala odokativno secera, zacine (karanfilcic i vaniliju) i na kraju dodala agar-agar (biljni zelatin) da se zgusne. program pecenja odvrtila 2 puta jer je smjesa bila rijetka, ali kad se dzem ohladio ostao je jako gust, znaci da sam mogla staviti manje zelatina... okus savrsen!
melb26sa wrote:Zna li neko gdje u SA se moze naci gotova suha smjesa za hljeb? Gdje se samo dodaje voda, kvasac i puter u vec pripremljene suhe sastojke?
Bolesni Doktor wrote:Ako more što brži odgovor,zamijesio sam kruh,evo sam ostavio da se kvasa,šta onda,šta treba dalje raditi?
Pećnica mi ide negdje do 250-300 stupnjeva
Ako pravis hljeb u pekacu ne mijesis ti nego pekac; sve potrebne sastojke stavis u pekac redoslijeom koji pose, ukljucis i on sve sam odradi.
(U prirucniku koji si dobio/la uz pekac ti tacno pise recept i broj programa koji trebas odabrati za taj recept. To dok se ne ustelis a kasnije mozes pustiti masti na volju )