Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
melb26sa

#151 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by melb26sa »

Zar NW ne prelazi do kraja godine u Star Alliance? Tako sam bar nedavno procitala.
zurich

#152 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by zurich »

ljubav_aha wrote:zurich ,da ponovim :

Possible future Star Allaince members :
BH Airlines as subsidiary of Turkish Airlines (regionaly member probably)

smijem li pitati za link za ovu informaciju?
ljubav_aha

#153 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

aviaticar:

1. "Safety and Security: Certification procedures for air operators, personnel and maintenance as well as security rules are generally in line with international standards (ICAO, ECAC), but not yet with the slightly stricter EU regulations. The supervisory capacity of BHDCA with regard to safety and security matters seems broadly adequate." :?:

ili je ovo stara informacija :!: :?:

jefferson ;

pazi ovo "Zagreb and Belgrade are the main airports, but the region has no central hub. While the route network in the Western Balkans has grown denser in recent years, no preeminent hub has yet emergedamong the 19 commercial airports. The main airports offering connecting flights are Zagreb andBelgrade. Croatia Airlines maintains a short- to medium-distance network centered on Zagreb, whichis supported by domestic feeder routes. For long-distance traffic, the Croatian flag-carrier relies on partner airlines and their respective hubs. Belgrade lost much of its previous nodal function whenJAT was forced to shed its long-distance network. The airline plans to re-establish intercontinental routes to the US and Asia, while developing a system of regional feeder connections to half a dozenneighboring countries. With 2 and 1.6 million passengers in 2005, however, Belgrade and Zagrebairports remain small by European standards. In fact, Vienna, Milan and Munich currently providesome hub services to the Western Balkans – with Ljubljana and Zurich playing a lesser role. Keydeterminants of regional network structures are code-sharing agreements and airline alliances. Of the world’s three major alliances, Star Alliance is the dominant player in the region. Its members includeAustrian Airlines, Lufthansa, Croatia Airlines and Slovenia’s Adria Airways. With Malev’s accessionto the Oneworld alliance, Budapest is likely to gain in prominence as a gateway into the Balkans.'

dokument napisan februar 2007

http://74.125.113.132/search?q=cache:Tu ... cd=8&gl=us

isto tako :

"Kotil also needs more widebodies to expand Turkish's North American operation. Turkish serves only two destinations in the Americas, New York and Chicago, but will add Washington Dulles, a hub of Star partner United Airlines, in October. "Demand in the US for us is increasing because we haven't increased capacity there for so long," Kotil says."

http://74.125.113.132/search?q=cache:6m ... cd=1&gl=us

zurich,nemam link,eto padoh na ispitu mog najdrazeg pitanja

aviaticar: 100% odrzavanje aviona preuzima turkish ariline :!: :?:

melb26sa,delta nw merger mogucnosti , a KLM i NW su se davno ujednili
http://www.nwa.com/features/mergerqa/

oboje su clanovi skyteam
jefferson

#154 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Sve ja to shvatam sto si napisala. Ali kakve to veze ima sa BH Airlinesom i odlukom da se veze za Star Alliance i bori se za putnike unutar grupacije kada su mgli da se vezu sa Sky Teamom i biti direktna konkurencija jer nece preuzimati putnike od avio kompanija iz grupacije kojoj se hoce prikljuciti, plus, stvaraju vecu konkurenciju i obaraju karte. Mislim da je BH Airlines ovdje mogao da se ukljuci u vecu borbu za trziste da se vezao za Deltu, Air France, KLM ili NW, nego sa Lufthansom koja ima monopol nad SJJ!
sorge_sa

#155 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sorge_sa »

jefferson wrote:Sve ja to shvatam sto si napisala. Ali kakve to veze ima sa BH Airlinesom i odlukom da se veze za Star Alliance i bori se za putnike unutar grupacije kada su mgli da se vezu sa Sky Teamom i biti direktna konkurencija jer nece preuzimati putnike od avio kompanija iz grupacije kojoj se hoce prikljuciti, plus, stvaraju vecu konkurenciju i obaraju karte. Mislim da je BH Airlines ovdje mogao da se ukljuci u vecu borbu za trziste da se vezao za Deltu, Air France, KLM ili NW, nego sa Lufthansom koja ima monopol nad SJJ!

tebi izgleda treba crtat, odgovara ti Delta, Air France KLM,pa ti navalio, Turkish je usao u BH Airlines ucescem na tenderu za dokapitalizaciju, a na tender se nisu prijavili Delta Air France KLM niti im je BH Airlines i BH trziste interesantno, javio se Turkish i to je vise uradjeno iz politickih razloga, nego iz ekonomskih,
tako da nije nikad bilo dileme oko ulazaka u aliance teamove sto se tice BH Airlinesa, nije se odlucivalo o tome, vec o partneru za dokapitalizaciju, gdje su bile 3 prijave, TK, neki Zeid Mango lafo Royal Jordan, i jos neka firma iz Malezije, pri tom izboru, Turkish je bio jedini moguci izbor.
jefferson

#156 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

sorge_sa wrote:
jefferson wrote:Sve ja to shvatam sto si napisala. Ali kakve to veze ima sa BH Airlinesom i odlukom da se veze za Star Alliance i bori se za putnike unutar grupacije kada su mgli da se vezu sa Sky Teamom i biti direktna konkurencija jer nece preuzimati putnike od avio kompanija iz grupacije kojoj se hoce prikljuciti, plus, stvaraju vecu konkurenciju i obaraju karte. Mislim da je BH Airlines ovdje mogao da se ukljuci u vecu borbu za trziste da se vezao za Deltu, Air France, KLM ili NW, nego sa Lufthansom koja ima monopol nad SJJ!

tebi izgleda treba crtat, odgovara ti Delta, Air France KLM,pa ti navalio, Turkish je usao u BH Airlines ucescem na tenderu za dokapitalizaciju, a na tender se nisu prijavili Delta Air France KLM niti im je BH Airlines i BH trziste interesantno, javio se Turkish i to je vise uradjeno iz politickih razloga, nego iz ekonomskih,
tako da nije nikad bilo dileme oko ulazaka u aliance teamove sto se tice BH Airlinesa, nije se odlucivalo o tome, vec o partneru za dokapitalizaciju, gdje su bile 3 prijave, TK, neki Zeid Mango lafo Royal Jordan, i jos neka firma iz Malezije, pri tom izboru, Turkish je bio jedini moguci izbor.

Uopste nepricam o tome niti o tenderu.
Procitaj zadnjih 5-6 postova!
Govorim o preuzimanju putnika, ali ocito nisi pratio diskusiju a stvarno mi je mrsko ponavljati.
Znam ja vrlod dobro kako je Turkish usao, niti imam nesto protiv toga, zapravo mi je drago!
sorge_sa

#157 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sorge_sa »

hajde mi objasni kako BH Airlines moze uci u Sky Team, i kojim odlukama to se moze postici? bas me interesuje ta teorija
ljubav_aha

#158 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

jefferson,nisam sigurna da je SJJ mogao srediti vezu sa sky team-om u vrijeme kada su alitalia i ceski ariline letjeli u SJJ
a,zasto sad nisu pokusali,ne znam,mislim da je upravo ovaj monopol regionalnog spetkra prevagnuo u odluci izbora avio kompanija,
isto tako mozda sky team ima drugaciju filozofiju ili cilj,mozda su bili nezainteresovani,iisto tako postoji filozofija poslovanja izmedju konurenata,iako mnoge komapnije sky team lete u Bec,koji je upravo jedan od hub za balkan
svejsna,napisala sma samo elemente koji su imali manje ili vise efekta prilikom izbora,
rado bih dala detaljniji odgovor kad bih licno bila u mogucnosti sazanti informacije :)
cekajmo avijaticara,odgovor je sigurno jednostavniji
ljubav_aha

#159 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

sorge_sa wrote:hajde mi objasni kako BH Airlines moze uci u Sky Team, i kojim odlukama to se moze postici? bas me interesuje ta teorija
procitaj na prethodnoj stranici :)

ne galami na jefferson-a bez razloga :-)

napisao si da je ulazak turkish airline prvenstveno uardjen iz politickih razloga,mozes li napisati koji su TO tacno razlozi :?:
scooter21ba

#160 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by scooter21ba »

ne znam ko je pricao zasto se nisu vezali sa sky team-om
znaci ovo se odnosi kad je bh airlines bila kompanija sama za sebe
nisu mogli ni u jednu alijansu jer nisu ispunjavali uvjete ni za jednu
scooter21ba

#161 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by scooter21ba »

ljubav_aha wrote:
sorge_sa wrote:hajde mi objasni kako BH Airlines moze uci u Sky Team, i kojim odlukama to se moze postici? bas me interesuje ta teorija
procitaj na prethodnoj stranici :)

ne galami na jefferson-a bez razloga :-)

napisao si da je ulazak turkish airline prvenstveno uardjen iz politickih razloga,mozes li napisati koji su TO tacno razlozi :?:
vjerovatno isti kao sto je telekom srbije kupio mobis
ed0

#162 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ed0 »

Turci preko Bosne zele u Evropu. Kad Bosna postane clanica EU (sto ce se naravno desiti prije Turske), BH aviokompanije ce dobiti pravo da uspostave linije iz bilo koje EU clanice u bilo koju EU clanicu. Slovenska Adria tako ima liniju Bec-Frankfurt. To je jedan od primjera. Ima tu jos puno vise toga, sto ce u slucaju clanstva BH postati interesantno za Turkish.
To je ja mislim taj politicki razlog.
ljubav_aha

#163 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

scooter21ba wrote:ne znam ko je pricao zasto se nisu vezali sa sky team-om
upravo tako,no pitanje je postavljeno ,zasto nisu napraviliugovor sa jednom od kopmanija iz sky team,no ,licno pretpostavljam da je u pitanju nezainteresovanost,i pethodno lose iskustvo sa dva airlines iz istog saveza
ljubav_aha

#164 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

ed0 wrote:Turci preko Bosne zele u Evropu. Kad Bosna postane clanica EU (sto ce se naravno desiti prije Turske), BH aviokompanije ce dobiti pravo da uspostave linije iz bilo koje EU clanice u bilo koju EU clanicu. Slovenska Adria tako ima liniju Bec-Frankfurt. To je jedan od primjera. Ima tu jos puno vise toga, sto ce u slucaju clanstva BH postati interesantno za Turkish.
To je ja mislim taj politicki razlog.
mozes li potvrditi gore uvecanim slovima stav o ulasku BiH u EU prije Turske :!: :?:

u pitanju je uzajamna ovisnost
scooter21ba

#165 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by scooter21ba »

ljubav_aha wrote:
upravo tako,no pitanje je postavljeno ,zasto nisu napraviliugovor sa jednom od kopmanija iz sky team,no ,licno pretpostavljam da je u pitanju nezainteresovanost,i pethodno lose iskustvo sa dva airlines iz istog saveza
zasto nisu napravili ugovor jer te kompanije nisu vidjele profita tu
koliko u sarajevo dodje ljudi godisnje ukupno sve linije vjerovatno kao na jednoj liniji od neke avio kompanije iz sky team-a
znate koliko njih zanima sarajevo kao sto centrotrans zanima cevljanovici na bjelasnici
scooter21ba

#166 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by scooter21ba »

ljubav_aha wrote:
koliko u sarajevo dodje ljudi godisnje ukupno sve linije vjerovatno kao na jednoj liniji od neke avio kompanije iz sky team-a
znate koliko njih zanima sarajevo kao sto centrotrans zanima cevljanovici na bjelasnici
jefferson

#167 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Ocito nepratis diskusiju od pocetka. Ja kazem da s evezu, u smislu da rade code sharing! Neam teorije, pogotovo u to vrijeme da BH Airlines udje u sky team ili bilo koju grupaciju!
Alitalia i CSA su letjeli ja mislim do januara 2007, ali je alitalia odustala zbog svojih finansijskih problema, CSA neznam sto, ali vjerovatno zbog broja putnika, i prakticno sky team je ostao bez veze sa SJJ! Sto tada BH Airlines nije usao u cde sharing sa ovim kompanijama je moje pitanje!
ljubav_aha

#168 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

upravo tako,no pitanje je postavljeno ,zasto nisu napraviliugovor sa jednom od kopmanija iz sky team,no ,licno pretpostavljam da je u pitanju nezainteresovanost,i pethodno lose iskustvo sa dva airlines iz istog saveza[/quote]
znate koliko njih zanima sarajevo kao sto centrotrans zanima cevljanovici na bjelasnici[/quote]

hm,mozda nije AJJ i BiH airline tada nisu bili dovoljno zainteresovani,iz subjektivnih razloga,i nesposobnosti,a ne iskljucivo iz razloga sto je SJJ ne-popularana destinacija,hm,i BEMMM,turksih airline odjenodom vidi odlican kapacitet,kako to objasnjavas :?:

zar je tako tesko razumjeti pitanje koja smo ja i jefferseon,prvenstveno jefferson,kao pokretac istog pitanja,postavili vise puta :)
scooter21ba

#169 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by scooter21ba »

pazi destinacija je nepopularna za amera kanadjanina holandjana i sta ti ja znam ko vec ne jer koliko njih dolazi ovdje
poredeci sa linijama NYC-amsterdam-paris i tako veci gradovi njih za ovo podrucje mozes prebrojati na prste
zasto turkish odmah vidi kapacitet je taj da bosanci vecinom putuju u tursku avionom sto zbog "bratskih" veza sto zbog ne postojanja viznog rezima
Brisbane

#170 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Brisbane »

Sada sam gledao neke mogucnosti sa Jatom i Croatiom. Omah se uoci da e-ticketing i rezervaciju im je absolutna ista stranica Fly online. Valjda ce i nasi skontati jednog dana da treba platiti...

Usput da kazem obje kompanije lete i za Bec i Minhen, a gdje smo mi :roll:
ljubav_aha

#171 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

scooter21ba wrote:pazi destinacija je nepopularna za amera kanadjanina holandjana i sta ti ja znam ko vec ne jer koliko njih dolazi ovdje
poredeci sa linijama NYC-amsterdam-paris i tako veci gradovi njih za ovo podrucje mozes prebrojati na prste
zasto turkish odmah vidi kapacitet je taj da bosanci vecinom putuju u tursku avionom sto zbog "bratskih" veza sto zbog ne postojanja viznog rezima
:lol:

ama,sve je u prama,rijec je o poslovanju,sto se braca nisu porudila za vrijeme rata,halo :lol:
scooter21ba

#172 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by scooter21ba »

ovo "bratskih" veza mislim na dosta turaka porijeklom sa ovih prostora ovdje nekad vladali turci itd
ljubav_aha

#173 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

scooter21ba wrote:ovo "bratskih" veza mislim na dosta turaka porijeklom sa ovih prostora ovdje nekad vladali turci itd
kakve to veze ima sa poslovanjem :?:
jefferson

#174 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

scooter21ba wrote:ovo "bratskih" veza mislim na dosta turaka porijeklom sa ovih prostora ovdje nekad vladali turci itd
izvini ali si mi stvarno popravio noc :lol:
jefferson

#175 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Jel zna iko sta cemo dobit?
Post Reply