Primjena Zakona o porezu na dohodak

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bubi_s

#151 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by bubi_s »

i ja se ubi pokusavajuc da saznam sta radimo sa alimentacijom i gdje da smjestim to dijete.... zalosno ali je tako.... cak sam slala mail i u fed ministarstvo finansija ali odgovora jos uvijek nema..... sad za sad slazem te dokumente sa strane ali valja i to uskoro rijesiti....
T8

#152 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by T8 »

Ti dokumenti su uvjerenje o zajedničkom domaćinstvu, odnosno kućna lista, vjenčani list, rodni list za sve izdržavane članove, potvrda da se djeca redovno školuju, dokaz o visini prihoda izdržavanog lica, dokaz o nezaposlenosti, odnosno potvrda s biroa ili izjava ovjerena od nadležnog organa, ili potvrda da izdržavani član domaćinstva nije registriran na Zavodu PIO/MIO, te rješenje nadležnog organa o utvrđivanju invaliditeta. Navedeni dokumenti mogu biti i starija od šest mjeseci.
Mene interesuje par stvari u vezi dokumentacije
- da li podnosilac zahtjeva treba dostaviti svoj rodni list
- isto za bracnog partnera koji ne radi je li potreban rodni list ili je dovoljan vjencani list
- ukoliko supruga ili suprug ne radi ali nije prijavljen na biro sta treba dostaviti kao dokaz o nezaposlenosti -
koliko sam razumio citirani tekst dovoljna je potvrda da izdrzavani clan nije registrovan na Zavodu PIO
amrica

#153 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by amrica »

ella_ina wrote:""Razvedeni roditelji

Za poreznog obveznika koji plaća alimentaciju za izdržavanje bivšeg bračnog druga ili djece koja žive s bivšim bračnim drugom ili kod porodice bivšeg bračnog druga, potreban je dokaz o visini alimentacije i dokaz da se alimentacija stvarno plaća.""

i da li je onda dijete kojem se placa alimentacija dijete ili spada u kategoriju izdrzavanih lica???
Dijete je dijete, bez obzira da li su mu roditelji razvedeni, a i usvojena djeca imaju potpuno isti status.
Dijete postane "izdrzavano lice" kad zavrsi redovno skolovanje, a ne dobije posao, mislim moze biti student sa statusom djeteta do 27. godine, neka me neko ispravi ako nisam u pravu?
nelo

#154 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by nelo »

ako neko moze protumaciti:
-da li se invalid 100% koji ima vecu penziju od 300km+invalidninu, može prijavit kao izdržavano lice u svrhu smanjenja porezne osnove?
Iz različitih izvora sam čuo odgovore da i ne. Šta je istina?
amrica

#155 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by amrica »

Mislim da u zakonu pise, i u uputstvu za popunjavanje zahtjeva za izdavanje poreske kartice:

"izdrzavano lice sa invaliditetom" - valjda znaci da onaj ko ima veca primanja od 300 KM nije izdrzavano lice, bez obzira na invlaidnost.
rebus

#156 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rebus »

T8 wrote:
Ti dokumenti su uvjerenje o zajedničkom domaćinstvu, odnosno kućna lista, vjenčani list, rodni list za sve izdržavane članove, potvrda da se djeca redovno školuju, dokaz o visini prihoda izdržavanog lica, dokaz o nezaposlenosti, odnosno potvrda s biroa ili izjava ovjerena od nadležnog organa, ili potvrda da izdržavani član domaćinstva nije registriran na Zavodu PIO/MIO, te rješenje nadležnog organa o utvrđivanju invaliditeta. Navedeni dokumenti mogu biti i starija od šest mjeseci.
Mene interesuje par stvari u vezi dokumentacije
- da li podnosilac zahtjeva treba dostaviti svoj rodni list
- isto za bracnog partnera koji ne radi je li potreban rodni list ili je dovoljan vjencani list
- ukoliko supruga ili suprug ne radi ali nije prijavljen na biro sta treba dostaviti kao dokaz o nezaposlenosti -
koliko sam razumio citirani tekst dovoljna je potvrda da izdrzavani clan nije registrovan na Zavodu PIO
- Podnosilac već ima rodni list kod poslodavca, ali je Bevanda naredio da se dostavi prijava iz CIPS-a
- Za bračnog druga je dovoljan vjenčani list, rodni list bi bio suvišna dokumentacija
- Ne treba nikakva potvrda iz PIO, ali je potrebno dati izjavu da izdržavani supružnik nema nikakvih primanja ili da su na godišnjem nivou manja od 3.600 KM, izjava mora biti ovjerena (notar, matičar ili ko već). Sve ovo naravno vrijedi ako izdržavana osoba nije prijavljena na Biro za zapošljavanje.
nelo

#157 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by nelo »

amrica wrote:Mislim da u zakonu pise, i u uputstvu za popunjavanje zahtjeva za izdavanje poreske kartice:

"izdrzavano lice sa invaliditetom" - valjda znaci da onaj ko ima veca primanja od 300 KM nije izdrzavano lice, bez obzira na invlaidnost.
Hvala, i meni se čini da je to pravi odgovor.
Mada to nije pošteno, jer očito ovi hajvani koji su pisali ovaj zakon ne znaju da izdržavanje invalidne osobe košta cca 1000KM, jer je samo osoba koja pazi tog invalida (dok ostali rade) cca 500KM
dirigent

#158 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by dirigent »

Znači brata ne mogu izdrzavat?
Ako ti je brat invalid? Opet ga ne mozes izdrzavat? c c c

Situacija:
Majka ima penziju 301,40 KM (znači preko 300)
Brat invalid - srednja škola (primanja 68 KM)
Sestra student
Ja zaposlen (plata 450)
Znači moj odbitak 300 i trebam plaćat 15-20 KM mjesečno poreza?

Baš lijepo :)...
bubi_s

#159 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by bubi_s »

vezano za ove invalidnine i one koji imaju primanja veca od 300 KM, mislim da nemaju odbitak kao izdrzavana osoba ali po osnovu invalidnine imaju 0,3, odnosno posljednji dio obrasca...... nisam 100% sigurna ali et razmislite o tome, jer u slucaju da je osoba koja ponosi zahtjev invalid (to znaci da ta osoba u startu ima primanja koja su veca od 300KM) ona ima pravo na licni odbitak ali i na invalidnost (koef. 0,3) tako da.....

ovo vezano za djecu, sto je neko napisao do 27 god.... ja nigdje u zakonu nisam nasla limit godina (ne znaci da sam u pravu) jer moze biti i djete u zajednickom domacinstvu sa 40 god koje ne radi i na osnovu tog djeteta se ima pravo na odbitak..... naravno uz doumente koji to potvrdjuju.....

ako neko nije na birou moze donijeti potvrdu iz PIO (za koju sam cula da kosta 10KM i koja se ceka po nekoliko dana) ili moze u opstini kada vadi kucnu listu, se popuniti jos jedan papir (izjava) na kojoj se napise npr. ne radim il nesto u tom smislu i to opstina ovjeri....
bubi_s

#160 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by bubi_s »

ne trebaju rodni listovi..... za bracnog druga je dovoljan samo vjencani a za maloljetnu djecu trebaju rodni listovi.....

brata ne mozes izdrzavati... mozes izdrzavati samo familiju koja ti je u pravoj liniji a to su: djed, baak, pradjed, prabaka, tvoja djeca i unuci, to jeste u pravo liniji ( ko je tebe rodio i koga si ti rodila:-) a ova familija koja se grana, brat sestra itd to en moze.....
VR6

#161 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by VR6 »

Hoce li mi neko reci, sta se desi u ovom slucaju. Prodas auto, stavis npr. 5000 KM na banku.

Hoces li na te pare morati platiti porez? Mislim auto je vec prije toga kupljen, pare si vec imao...
amrica

#162 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by amrica »

Nema to veze sa dohotkom, uostalom, kupac tvog auta ce paltiti porez kad ga bude prenosio na sebe, ali ne po ovom zakonu.
king kong

#163 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by king kong »

pitanje:

- zašto se ovaj porez ne plaća na kraju godine, kada se svi prihodi i rashodi (za lijekove, izdržavane članove porodice itd...) evidentirani preko poreske kartice mogu uzeti u razmatranje, na osnovu čega bi se onda odredio jedan iznos koji bi dotični obveznik morao platiti na ime ostvarenog dohotka?

uzmimo jedan pojednostavljen slučaj....

plaćate porez svaki mjesec akontativno, u visini od 100KM, što na kraju godine iznosi 1200KM uplaćenih sredstava...u Zakonu je navedeno da možete od tog iznosa odbiti troškove za lijekove, liječenja...ne piše ni u kojem iznosu, ni u kojem procentu, ni koje lijekove, ni koju vrstu liječenja itd...ja sam 100% siguran da će se do kraja godine donijeti neki podzakonski akt u kojem će biti navedeno da se ne može odbiti cjelokupni iznos već samo određeni procenat, kako bi se izbjegla situacija da PU mora vratiti svaki fening već primljenih sredstava...vi priložite na kraju godine troškove liječenja itd. u visini od 1200 KM u nadi da će vam se vratiti cjelokupni iznos plaćenog poreza...ali, u podzakonskom aktu, donesenom negdje u 11. mjesecu naredne godine stoji da ćete moći odbiti samo 5-10 % ili možda maksimalno 500KM...a možda ni toliko...

možda je ovo paranoja, ali nek' me neko razuvjeri da ovo neći biti scenario, ne samo za ovakve odbitke nego i za ostale odbitke koji će u toku godine nastati, a na osnovu kojih bi oveznik mogao umanjiti visinu obaveznog poreza....i to samo da bi se izbjeglo vraćanje već uplaćenih sredstava (koja će neminovno biti utrošena u netransparentne investicije)...
frolac

#164 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by frolac »

Marchegianni wrote:
Visoki Predstavnik wrote:Plata mi nije oporezovana.Skoro sam cito u Avazu da ce porez na licni dohodak iznositi 24 % za platu zaradjenu u inostranstvu. E sad posto ja nemam vremena bas puno, nisam se raspit'o i slabo sam upucen sta se u medjuvremenu desilo, da li je bilo izmjena i dopuna zakona.
To sve zavisi od propisa države u kojoj je ostvaren dohodak. Načelno, fizičko lice iz FBiH je obveznik poreza na dohodak i za dohodak koji ostvari izvan Federacije. Ako je to dohodak od nesamostlane djelatnosti (dakle, ako je tamo zaposlenik), onda važe sva pravila za tu vrstu dohotka kao da se on ostvaruje ovdje. Razlika je samo u tome što ovdje postoji obaveza domaćeg lica da samo za sebe obračuna i uplati mjesečne akontacije poreza, umjesto da to za njega radi firma, i to u roku od pet dana od dana primanja tih prihoda.

Međutim, ukoliko je taj dohodak već oporezovan u toj nekoj drugoj zemlji, onda će se (uz potvrdu nadležnog poreznog organa te zemlje o plaćenom porezu) plaćeni iznos priznati kao umanjenje porezne obaveze ovdje. Između ostalog, moguće je i da uopšte ne bude potrebno platiti porez ovdje, a moguće je i da bude potrebno platiti nešto poreza (samo manje), što zavisi od konkretne situacije i države.
I kod mene je isti "problem" mada sam zakonik nije bas jasan, meni laiku jelte.

U clanu 2 kaze

1) Obveznik poreza na dohodak je rezident Federacije i nerezident koji ostvaruje dohodak, i to:
1) rezident koji ostvaruje dohodak na teritoriji Federacije i izvan teritorije Federacije,

Pa onda u istom calnu kaze

3) Rezidentom Federacije, u smislu ovog Zakona, smatra se fizičko lice koje:

1) ima prebivalište na teritoriji Federacije,
2) na teritoriji Federacije neprekidno ili sa prekidima boravi 183 ili više dana u bilo kojem poreznom periodu,
3) ima prebivalište u Federaciji a na osnovu obavljanja nesamostalne djelatnosti van područja Federacije ostvaruje prihode iz federalnog budžeta i/ili budžeta Bosne i Hercegovine.
4) Nerezidentom, u smislu ovog Zakona, smatra se fizičko lice koje na teritoriji Federacije boravi manje od 183 dana. Ja boravim manje i sta ovo treba da znaci? Nisam vidio nigdje da pise sta je sa ovim nerezidentima koji su manje od 183 dana u BiH, mada opet i dalje sam prijavljen u BiH nisam se odjavio jer ovdje sam na nekoj poslovnoj vizi znaci niti imam radnu dozvolu niti boravak. Ako bi neko mogao ovo da protumaci bio bi mu jako zahvalan.

Onda Clan 25. kaze
Ako fizičko lice iz Federacije stekne dohodak u stranoj državi ili u Republici Srpskoj ili u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine
(u daljnjem tekstu: druga teritorija Bosne i Hercegovine), ostvareni prihod se oporezuje i u Federaciji i u stranoj državi ili na drugoj teritoriji Bosne i Hercegovine. U tom slučaju porez na dohodak koji je plaćen u stranoj državi ili na drugoj teritoriji Bosne i Hercegovine odbija se od poreza na dohodak u Federaciji.

Ja ne placam porez u stranoj drzavi jer je tako regulisano medjudrzavnim ugovorm izmedju firme poslodavca (nije nasa) i drzave gdje radim.
Primam platu u BiH, kako se meni cini jedino rjesenje je da se plata vise ne prima u BiH i to je to. Ili bi kao uzoran gradjanin ipak trebao da placam porez na prihod gdje me niko ne pita da mi je zivot 3 puta skuplji ovdje nego u BiH.
frolac

#165 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by frolac »

I da zaboravih da pitam, primam platu 2 puta mjesecno i kako su to oni zamislili da ja obracunam i uplatim porez u roku od 5 dana kad nisam u BiH?
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#166 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by grunt »

Zna li neko konkretno hoce li se zaista ovaj porez uzeti od plate koju primam tj. hoce li plata biti manja!Vec mi je svakako 2 mjeseca plata manja za 10 %,pa da onda odmah izvrsim harakiri!
rebus

#167 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rebus »

king kong wrote:pitanje:

plaćate porez svaki mjesec akontativno, u visini od 100KM, što na kraju godine iznosi 1200KM uplaćenih sredstava...u Zakonu je navedeno da možete od tog iznosa odbiti troškove za lijekove, liječenja...ne piše ni u kojem iznosu, ni u kojem procentu, ni koje lijekove, ni koju vrstu liječenja itd...ja sam 100% siguran da će se do kraja godine donijeti neki podzakonski akt u kojem će biti navedeno da se ne može odbiti cjelokupni iznos već samo određeni procenat, kako bi se izbjegla situacija da PU mora vratiti svaki fening već primljenih sredstava...vi priložite na kraju godine troškove liječenja itd. u visini od 1200 KM u nadi da će vam se vratiti cjelokupni iznos plaćenog poreza...ali, u podzakonskom aktu, donesenom negdje u 11. mjesecu naredne godine stoji da ćete moći odbiti samo 5-10 % ili možda maksimalno 500KM...a možda ni toliko...

možda je ovo paranoja, ali nek' me neko razuvjeri da ovo neći biti scenario, ne samo za ovakve odbitke nego i za ostale odbitke koji će u toku godine nastati, a na osnovu kojih bi oveznik mogao umanjiti visinu obaveznog poreza....i to samo da bi se izbjeglo vraćanje već uplaćenih sredstava (koja će neminovno biti utrošena u netransparentne investicije)...
Pa već si ti u startu napravio grešku. Ako je firma u tvoje ime uplatila 1.200 KM poreza na dohodak, a tvoji troškovi zdravstvenih usluga iznose 1.200 KM ti imaš pravo na povrat 120 KM, a ne 1.200 KM, tako da sad i sam vidiš da nema potrebe za nekim promjenama zakonskih ili podzakonskih akata, a možeš se vratiti i par postova gore gdje je naveden jasan primjer podnošenja godišnje obaveze poreza na dohodak.
Dakle, Zakon je napravljen tako da poštuje dvije stvari:
- država mora zaraditi na ovom porezu, ali isto tako:
- država po prvi put u sistemu oporezivanja plata uvodi određeni socijalni momenat
Primjer firme u kojoj radim: tek 20% zaposlenih će biti obuhvaćeno obavezom plaćanja poreza na dohodak jer kod ostalih su lični odbici veći od osnovice za oporezivanje.
king kong

#168 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by king kong »

rebus wrote:
Pa već si ti u startu napravio grešku. Ako je firma u tvoje ime uplatila 1.200 KM poreza na dohodak, a tvoji troškovi zdravstvenih usluga iznose 1.200 KM ti imaš pravo na povrat 120 KM, a ne 1.200 KM, tako da sad i sam vidiš da nema potrebe za nekim promjenama zakonskih ili podzakonskih akata, a možeš se vratiti i par postova gore gdje je naveden jasan primjer podnošenja godišnje obaveze poreza na dohodak.
Dakle, Zakon je napravljen tako da poštuje dvije stvari:
- država mora zaraditi na ovom porezu, ali isto tako:
- država po prvi put u sistemu oporezivanja plata uvodi određeni socijalni momenat
Primjer firme u kojoj radim: tek 20% zaposlenih će biti obuhvaćeno obavezom plaćanja poreza na dohodak jer kod ostalih su lični odbici veći od osnovice za oporezivanje.
možeš li mi na praktičnom primjeru objasniti gore podvučeno, odnosno, u slučaju povrata novca - kako si došao do cifre od 120KM?

hvala :)
rebus

#169 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rebus »

king kong wrote: možeš li mi na praktičnom primjeru objasniti gore podvučeno, odnosno, u slučaju povrata novca - kako si došao do cifre od 120KM?

hvala :)
Teško preletit' po temi, jelde? A, meni počinju Kućanice sa sve opruženom Teri Hačer na krevetu, a ja tebi kopirati moram...baš si King Kong :)

Cifre su na godišnjem nivou:
Dohodak sa uključenim porezom na dohodak: 18.000

Lični odbitak: 5.400
Plaćeno dobrovoljno osiguranje: 500
Plećene zdravstvene usluge: 400
Plaćene kamate na stambeni kredit: 1.200
Ukupni odbici: 7.500

Osnovica poreza na dohodak: 10.500 (Dohodak - ukupni odbici)
Iznos porezne obaveze: 1.050 (Osnovica × 10%)
Uplaćene akontacije poreza: 1.260 (uplaćuje ih poslodavac za obveznika mjesečno)
Razlika za povrat: 210 (Razlika uplaćenih akontacija i porezne obaveze)

Sve ove podatke ćeš, naravno, morati dokumentovati uz godišnju poreznu prijavu. Podnosiš je Poreznoj upravi do kraja februara 2010. za 2009.godinu.

Ima li naznaka da je išta jasno? :)
MrSini

#170 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by MrSini »

Meni nije nešto jasno i molim te ako možeš da mi pojasniš. Imam plaću u firmi i još pored toga imam primanja iz inostranstva. Šta s tim? Da li i na njih ide ovaj porez i kada se plaća i ko ga obračunava?
akcija007

#171 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by akcija007 »

ja sam izdrazavno dijete jer sam na birou. Da li treba za mene rodni list ili od oca rodni list ?
Skyfox

#172 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by Skyfox »

akcija007 wrote:ja sam izdrazavno dijete jer sam na birou. Da li treba za mene rodni list ili od oca rodni list ?
za tebe ali samo ako si maloljetan, naravno...
amrica

#173 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by amrica »

Pitanje:

maloljetno dijete, ucenik osnovne skole, ima sehidsku penziju preko 300 KM, kako ga tretirati? Svaki maloljetnik ispod 15 godina je automatski izdrzavana osoba ili ne?
gaius

#174 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by gaius »

prema članu 4. st. 1. Pravilnika to nije dohodak.. prema tome ignoriše se.. mali je izdržavano dijete..
amrica

#175 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by amrica »

hvala puno

:)
Post Reply