Sta znaci drugaciji? Svi se mi razlikujemo jedni od drugih. Paradiranje "drugacijih", provociranje, je druga stvar. Imamo mi puno vaznijih problema u drustvu da se bavimo drugacijima. Ja znam da bih se u tramvaju umijesala u sukob onih djecaka ali u sukobu homica i vehabija ja nemam svoje strane.tranquil wrote:Iz ovoga sam razumio da ti je svejedno ako se desi organizirano nasilje nad skupinama "drugačijih" u tvom gradu, sve dok je to nasilje nad osobama koje su po tvom sudu "marginalci". Nadam se da stvarno to ne misliš i da si se samo pogrešno izrazila.Lada wrote: Nemam pojma ni ko je napadnut ni ko su napadaci niti me ijedna od te dvije grupacije zanima u mom zivotu. Rijec homic u sirem smislu obuhvaca sve te sub-populacije, "lezbejka" je diferentia specifica. Marginalci i jedni i drugi. Od ovih glupiranja i obostranog provociranja se pravi svjetsko pitanje. A jedan djecak je ni kriv ni duzan izboden u tramvaju, drugi ima traume za cijeli zivot. Jedna starica je zapaljena. Ja prema takvim ljudima mogu imati empatiju a ne prema onima koji imaju para kao blata pa bi se zezali i sa sobom i sa nama, pa iz dosade rade probleme - ajmo se igrati festivala, ajmo mlatiti homice
Piva, klempo, Merlin i Hari
- Lada
#151 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
-
in33sa
#152 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
Ne znam kakav je to alibi "tukli su pedere i u Beogradu".
Ko ih je tukao, notorni idioti okupljeni u navijacke skupine, nedojebani klinci bez ikakvog odgoja i prepuni nekakve iracionalne mrznje ukratko, kao i pripadnici pravoslavnih profasistickih organizacija tipa "Obraz" i slicno.
Ja koji nikako ne volim pedere, gadim se tih i takvih moralista i "krscana" (u nasem slucaju "muslimana", vjernika)
A licemjerstvo naseg drustva je odavno tema na koju se nema sto ni reci. Koliko samo "vjernika" posti ramazan za komsiluk, a u tajnosti svoje kuce ili stana zdere po cijeli dan i ispija kafe iza zakljucanih vrata.
Takvi su i najglasniji u odbrani tradicionalnih vrijednosti
Ko ih je tukao, notorni idioti okupljeni u navijacke skupine, nedojebani klinci bez ikakvog odgoja i prepuni nekakve iracionalne mrznje ukratko, kao i pripadnici pravoslavnih profasistickih organizacija tipa "Obraz" i slicno.
Ja koji nikako ne volim pedere, gadim se tih i takvih moralista i "krscana" (u nasem slucaju "muslimana", vjernika)
A licemjerstvo naseg drustva je odavno tema na koju se nema sto ni reci. Koliko samo "vjernika" posti ramazan za komsiluk, a u tajnosti svoje kuce ili stana zdere po cijeli dan i ispija kafe iza zakljucanih vrata.
- sheilak
#153 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
I takvi ce najprije upirati prstom na " gresnika "i " gresnicu ", onako kukavicki i kurvenjski ( sorry na izrazu )
- Lada
#154 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
Prica na ovom forumu o tome kako je Avaz nahuskao vehabije da mlate homice podsjeca na onu kako je citanje Ive Andrica (Travnicke hronike) "pomjerilo mozak" nekima u zadnjem ratu pa su isli klati i ubijati 
Je li vehabijama uopste dozvoljeno citanje novina?
-
samo gost
#155 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
Kako ovo znaš kad, kako kažeš, jedu u tajnosti svoga doma? Zašto je bilo kome potrebno davati sud o nečijoj vjeri,njenom stepenu i jačini i (baš me zanima) koji su to kriteriji koji se koriste?in33sa wrote:
@tempora
- sheilak
#156 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
Ne shvatam te ljude koji namecu drugima svoje misljenje i nacin zivota, ili silom ili hinjski ( sto je, po meni i gore ) Licemjerstvo je najveci otrov drustva koji ga podrijeva u temeljima. Po meni je licemjer svako onaj ko za sebe tvrdi da je najbolji najcistiji, najuzoritiji, " kod Boga ", itd. U to ubrajam i fanaticne, stroge vjernike , koji bez milosti sude o drugima, kao i lazne moralne velicine, koji hinjski, ubehuceno , a zlim pogledom i rijecima, sa istom namjerom , sebe ukivaju u zvijezde.
-
in33sa
#157 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
Pa znam jer sam u par primjera bio pozvan na kafu i podsjetio se da je ramazan (ne postim, jasno) tek nakon sto je domacin dva puta zakljucao ulazna vrata.
Kod drugog klik u kljucaonici pale se lampice u glavi
Ima nas svakakvih.
Kod drugog klik u kljucaonici pale se lampice u glavi
Ima nas svakakvih.
- Lada
#158 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
Nije ga strah Boga?in33sa wrote:Pa znam jer sam u par primjera bio pozvan na kafu i podsjetio se da je ramazan (ne postim, jasno) tek nakon sto je domacin dva puta zakljucao ulazna vrata.
Kod drugog klik u kljucaonici pale se lampice u glavi![]()
Ima nas svakakvih.
- JThomas
#159 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
hej, niko ne kaže da se vjerovatno ne bi sve isto desilo i bez avaza, to bi bilo glupo. ali govor mržnje kojim oni govore (i ne samo o "pederima") bi u demokratskom društvu trebao biti nedopustiv.Lada wrote:Prica na ovom forumu o tome kako je Avaz nahuskao vehabije da mlate homice podsjeca na onu kako je citanje Ive Andrica (Travnicke hronike) "pomjerilo mozak" nekima u zadnjem ratu pa su isli klati i ubijati
no, mi smo od demokratskog društva još uvijek vrlo daleko
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#160 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
da ti ukratko objasnim, da ti bude fakat JASNO...nervira me ovo drustvo i vecina medija jer je u Q FEst bio u zatvorenom, radilo se o izlozbama i dokumentarnim filmovima a ne o gej paradi na kamionima...pa su mediji i politicari huskali jer se to radi za Ramazan...a sute jer nasi dino i hari pjevaju na FESTIVALU PIVA...zamisli, to su presutili, samo rekose da je u pitanju RUJANFEST...al neka tempora, ja imam duple arshine, islamofobicna sam, mrzim dinu i harija jer su muslimani, i ne znam sta mi jos rekose na ovoj i slicnim temama...tempora wrote:Steta, stvarno steta, sto mnogi od vas ( kao i ti mircerka) ne pamte mnoge svoje postove. Pa stoga, mircerka, kao dio medija u kojem ucestvujes tj dio foruma koji kreiras, mislim da bi dobro trebala razmisliti kada pocnes da pricas o duplim arsinima. Kako mi se cini i sama si slaba prema istima, kao i vecina a i mozda sva ljudska bica, izuzimajuci djecu. Pa stoga, kada pocnemo pricati o duplim arsinima tj duplim standardima a ne zapitamo se o ulozi svojih u istome, onda, slazem se, pricamo o licemjerstvu.
Drugo, izjavila si na ovoj temi, da te Dino ne interesuje, ali sve njegovo te interesuje kada se pocne ticati/doticati tvoga zivljenja. ( nadam se da sam dobro parafrazirala). Molila bih te da pojasnis, sta to Dinino, dotice tvoj zivot?
I sta si to ti htjela reci, kada si rekla da on kao VJERNIK ( !?!?!) ucestvuje u ovakvom jednom festivalu? Da li si ti to time htjela reci i da li sam ja to dobro interpretirala, da ko biva Dino nije nikakav vjernik, jer gdje ce zaboga jedan VJERNIK na prvi dan Bajrama, ucestvovati na takvom festivalu? Prije no sto mi pripises da nisam dobro shvatila poentu tematike, da te razuvjerim, apsolutno sam je shvatila, ali joj pocetak nema veze sa argumentacijom prvenstveno tebe, a potom ostatka, koji bi preko jednog covjeka, ( ili evo dva) da pojasni sav smrad bosanskog licemjerstva, koristeci ( ovo slijedece se odnosi na ostatak vecine ucesnika) mizerne, zajedljive pa i zlobne komentare, koji nisu nista drugo, do tragikomicna slika onoga cega se gnusaju.
Jer da nije tako mircerka, jer da nije tako, vec da je obratno, a obratno znaci boriti se protiv licemjerstva nedovodeci u pitanje necije VJEROVANJE, jer upitnost vjerovanja u ucescu u jednom festivalu, znaci ne razlikovati se od onoga od cega se tako silno gnusas.
Ako se neko proklamuje kao VJERNIK i ako neko svuda i javno iznosi da je VJERNIK, to ne znaci i ne podrazumijeva sliku onoga sto vi ( pa i ti) kroz prizmu predrasude zelite pokazati. Znam, ti se gnusas medija i drustva, koji se groze nedavnog festivala u Sarajevu, a istovremeno objavljuju ucesce dvojice BiH muzicara, na jednom slicnom festivalu, samo na drugom podrucju.
Ali sto je u te svrhe bas Dino tebi kao VJERNIK primjer licemjerstva? Sta ti to znas o njegovom vjerovanju. ( ne govorim o njegovoj religiji i nemoj da brkamo pojmove). Sta ti to znas o njegovom putu vjerovanja? I njegovom nacinu izrazavanja?
Nemoj molim te, samo da pocnes da pricas o tome kako Dino nije poenta vec mediji, pa i ako pocnes, ipak procitaj ostatak svojih postova, pa da razlucimo sto si to htjela reci.
Mimo istoga, interesantno mi je procitati, koliko to vas ovdje ne voli Dinu, a koliko vas istovremeno zna gdje je to Dino bio, sta je radio, sta je izjavio i na koji nacin. Presaberite se. Ili vas uistinu ne interesuje i nemate misljenje ili vam je isti ( ili opet neko drugi) samo povod da pljujete po nekakvom licemjerstvu od kojeg kako vidim, zasigurno niste operisani. ( valjda prava rijec za ovu ljudsku osobinu. moguce da se ista samo nekom naucno fantasticnom operacijom moze odstraniti).
I jos nesto. I ovaj put se machoisticki fasizam Balkana oprao preko vehabija. I opet su samo oni ponijeli medalju fasizoida koji ne prezaju ni od nasilja kako bi se obracunali sa "bolescu" zvanom homoseksualizam. I to u srcu Sarajeva. A zasto je Sarajevo medijski interesantno za odasiljanje ovakvih incidenata a recimo Zagreb nije ( u kojem takodjer homoseksualci individalno prolaze kojekakve torture, kao i oni koji ih podrzavaju) valjda je jasno. Salavisti i islamski fundamentalizam je vijest koja se prodaje. A nikakav tamo anamon katolik ili pravoslavac. On i ako mrzi i prebija, to je u domenu civilizovanog. I stoga, avazov clanak, kao i ton diskusije nije nista drugo, do potvrda da je realnost malo bolesnija nego sto izgleda. I da ta bolest, u toj realnosti, obuhvata, ne samo vehabije, nego i mnoge druge, progresivne ( ili gluhonijeme) demokrate.
sve ste vi u pravu...
-
samo gost
#161 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
Pa kako iz primjera ovog domaćina izvuče zaključak: "Koliko samo 'vjernika'...."? I ne znam zašto je to što je zaključao vrata dokaz da se u javnosti lažno predstavlja da posti? Pa što je onda pozvao nekoga ko će ga ovako javno denuncirati? U suštini, hoću reći da je pogrešno izvlačiti generalne zaključke na primjeru ovog jednog domaćina, ako je i to tačno.in33sa wrote:Pa znam jer sam u par primjera bio pozvan na kafu i podsjetio se da je ramazan (ne postim, jasno) tek nakon sto je domacin dva puta zakljucao ulazna vrata.
Ima nas svakakvih.
-
callmethebreeeze
#162 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
svako mora snositi odgovornost za ono sto cini, pa tako i vehabije i huligani. meni su gori vjerski i politicki duznosnici koji su u svojim izjavama pokazali ogromnu dozu neznanja i primitivizma, i indirektno aminovali nasilnike. jer kada neki zaludjeni i nedojebani polukreten iz usta "uglednog clana zajednice" cuje da su queerovci bolesni placenici, koji su mozda poslani da provociraju bosnjake, onda polutkretena to samo ojaca u stavu da pedere treba biti. znaci, ja ne mislim da je avaz nahuskao vehabije da mlate pedere, ali je avaz i te kako dao doprinosa stvaranju huskacke atmfosere. problem je sto i dalje s tim ne prestaju.Lada wrote:Prica na ovom forumu o tome kako je Avaz nahuskao vehabije da mlate homice podsjeca na onu kako je citanje Ive Andrica (Travnicke hronike) "pomjerilo mozak" nekima u zadnjem ratu pa su isli klati i ubijati
juce su objavili jos jedan u nizu ogavnih tekstova. ovaj put se radi o navodnoj mrznji koja se na queerforumu prosipa protiv muslimana. licno mislim da je idiotizam pisati o gadostima na internetforumima bez da se iste stave u neki siri kontekst. avaz takodjer nije ni rijeci napisao o proljevima mrznje protiv pedera koji se mogu procitati na islambosni, a boga mi i u komentarima avazovih clanaka. e, to je jos samo jedan od primjera licemjerstva o kojem se ovdje prica i od kojeg se meni povrca, iskren da budem.
Last edited by callmethebreeeze on 04/10/2008 16:43, edited 2 times in total.
-
in33sa
#163 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
Pa ne zivim u staklenom zvonu, vidim sta se oko mene desava.samo gost wrote:Pa kako iz primjera ovog domaćina izvuče zaključak: "Koliko samo 'vjernika'...."? I ne znam zašto je to što je zaključao vrata dokaz da se u javnosti lažno predstavlja da posti? Pa što je onda pozvao nekoga ko će ga ovako javno denuncirati? U suštini, hoću reći da je pogrešno izvlačiti generalne zaključke na primjeru ovog jednog domaćina, ako je i to tačno.in33sa wrote:Pa znam jer sam u par primjera bio pozvan na kafu i podsjetio se da je ramazan (ne postim, jasno) tek nakon sto je domacin dva puta zakljucao ulazna vrata.
Ima nas svakakvih.
Imam oci, ukratko.
Nikoga ja javno ne prozivam, nigdje ne navedoh imena niti prezimena, ali govorim o necemu sto je opcepoznata stvar. Da mi je neko dao euro za svaki put kad sam tokom mjeseca ramazana na cesti cuo vozaca kako psuje Boga, danas bi bio bogatas. Bar pola tih su postaci, jel.
- Neelix
#164 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
ja bih samo izdvojio harija malo iz ove teme, jer nesto ne znam da se njega uzdize kao nekakvu moralnu velicinu, a covjek i ne spominje vjeru bas u svojim istupima i pjesmama, poput uzoritog fine perlina.
- tranquil
#165 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
Govorimo o nasilju, ne o uzimanju strana. Bunimo se kada stradaju djeca, penzioneri, kako i trebamo (da smo barem glasniji u tome) ali istovremeno okrećemo glavu kada fizički gaze nekakve "marginalce", a zašto ? Pa eto, zato što ovi što su napadnuti "nisu moji". "Drugačiji su a mi imamo važnijih problema u društvu nego da se bavimo nasiljem nad drugačijima."Lada wrote:Sta znaci drugaciji? Svi se mi razlikujemo jedni od drugih. Paradiranje "drugacijih", provociranje, je druga stvar. Imamo mi puno vaznijih problema u drustvu da se bavimo drugacijima. Ja znam da bih se u tramvaju umijesala u sukob onih djecaka ali u sukobu homica i vehabija ja nemam svoje strane.tranquil wrote:Iz ovoga sam razumio da ti je svejedno ako se desi organizirano nasilje nad skupinama "drugačijih" u tvom gradu, sve dok je to nasilje nad osobama koje su po tvom sudu "marginalci". Nadam se da stvarno to ne misliš i da si se samo pogrešno izrazila.Lada wrote: Nemam pojma ni ko je napadnut ni ko su napadaci niti me ijedna od te dvije grupacije zanima u mom zivotu. Rijec homic u sirem smislu obuhvaca sve te sub-populacije, "lezbejka" je diferentia specifica. Marginalci i jedni i drugi. Od ovih glupiranja i obostranog provociranja se pravi svjetsko pitanje. A jedan djecak je ni kriv ni duzan izboden u tramvaju, drugi ima traume za cijeli zivot. Jedna starica je zapaljena. Ja prema takvim ljudima mogu imati empatiju a ne prema onima koji imaju para kao blata pa bi se zezali i sa sobom i sa nama, pa iz dosade rade probleme - ajmo se igrati festivala, ajmo mlatiti homice
Ko ih jebe, neka ih gaze kada su drugačiji. Nije to problem nas "normalnih".
O takvom stavu je riječ na ovom topicu. Naša dvoličnost, kada svaki moralni princip, kao što su "STOP NASILJU" ili npr. "učestvovanje u festivalima koji nisu u duhu vjere" prestaju biti principi jer se primjenjuju selektivno, nekada fanatično uz prijetnje smrću i primjenu sile, a nekad nekom možemo da zažmirimo na jedno oko.
Već dugo gledam ovu pojavu, ali i dalje mi nije jasno - kako smo postali ovakvi? Jesu li neki naši mediji stvaro tako jaki da se pored njih ponašamo kao sock puppets, nabiju nam ruku u guzicu i onda klimamo glavom kako oni kažu?
-
oriental
#166 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
Dino i Hari su klasični primjeri sarajevskih šminkerskih taguta i kao takve ih treba ignorisati...
- Banksy
#167 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
2008stochar wrote: znaci, ako prebijaju u Zagrebu, moramo i mi? sto se to na milion drugih pozitivnijih stvari iz Zagreba i drugih evropskih gradova ne ugledamo? i, pun mi je vise k. da se za svaku negativnu pojavu pozivamo na druge, kao ima toga i kod njih. spominjes i avaz. de mi navedi bar jedan hrvatski medij koji je otvoreno pozivao na linc homoseksualaca!
a, kad vec pominjes Zagreb. u tom gradu je u toku 6. queer festival i odrzane su 4 parade.
...
nakon 6 godina u Zagrebu prva parada bez incidenata,
... u češkom Brnu tijekom parade ozlijeđeno najmanje 20 ljudi.
No to nije bilo sve, organizatori su tada bili odlučili promijeniti tijek parade jer se na Zelenom trgu okupilo oko 150 neonacista i pripadnika ilegalne češke narodne garde. No, na kraju parade neonacisti su ih ponovno napali te ih je policija zaustavila granatama sa suzavcem. U neredima je uhićeno sedam izgrednika, a radi se o prvoj gay paradi u povijesti Češke.
Bolja atmosfera nije bila ni u Bugarskoj. Tamo je danas privedeno oko 88 ekstremista, među kojima je bilo 18 maloljetnika, a koji su pokušali spriječiti održavanje također prve parade na ulicama Sofije. Napadači su ih gađali jajima i neki su sa sobom nosili bejzbol palice. Jedan od njih je među aktiviste čak bacio i Molotovljev koktel, no srećom ozlijeđenih nije bilo, javlja Reuters.
Na ulicama Berlina danas se po trideseti put okupilo oko desetak tisuća homoseksualaca, a parada je po prvi put krenula iz istočnog dijela grada. Međutim za razliku od istočne Europe, u Berlinu nisu bili zabilježeni napadi, kao ni u Parizu gdje je u paradi sudjelovalo oko pola milijuna ljudi na čelu s gradonačelnikom.
Isto je u Moskvi, Poljskoj, Srbiji, Rumuniji, ko ima vremena i nerava naći će na netu hrpe ovakvih priča iz cijelog svijeta. Negdje su vehabije, negdje mladi četnici, negdje skinheadsi, negdje neonacisti, ovisno o meridijanu.
Tražiti da Sarajevo, u ovim okolnostima, bude bolje od cijele Istočne Evrope - koja u ovom momentu živi u debelom, nama nedostižnom, blagostanju - i da stane uz bok Berlinu i Parizu, je drsko i bezobrazno.
Nema grada, posebno u zemljama u tranziciji, gdje na prvoj gay paradi nije bilo krvi i povrijeđenih.
Možemo tek pretpostaviti kako bi prošla prava parada u Sarajevu, i koje bi argumente protivnici potegli u 'neramazanskim' vremenima. Ali, svaki početak je težak. Sigurna sam da organizatori neće odustati i da će dogodine sigurno biti bolje.
Kome nije lijeno neka pogleda vrlo zanimljivu priču o prvoj gay paradi u Zagrebu. Zgrožena sam i zgađena bila onim što se desilo u Sarajevu. S druge strane sretna sam što 'običan, normalan' svijet nije reagirao kao ovaj, zagrebački, i što se nasilje svelo na hrpu bradatih plaćenika.
http://www.youtube.com/watch?v=3aGCtzCxDr4
I, Avaz je sigurno podgrijao negativnu atmosferu, ali ne pripisujte mu moć koju nema. Oni bradati ljudi su plaćeni da urade što su uradili, Avaz je 'samo huškao' i pripremao teren, za šta snosi svoj dio odgovornosti. Ali, realno nema onu moć koju mislite da ima, mada Fahri ne bi bilo mrsko ...
Paralela Hrvatska ... bilo bi zanimljivo vidjeti kako je pisao Večernji list o prvoj Gay paradi 2002. Ali ništa time ne bi dokazali ... oni su svakako tek da prenose 'reakcije i razmišljanja'.
-
samo gost
#168 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
To što ti vidiš i čuješ ništa ne govori o vjernicima. Naprotiv, ovo što ovako tvrdiš govori o tebi. Dakle, prvo tvrdiš da veliki broj kako ih ti nazivaš 'vjernika' tajno jedu a predstavljaju se kao neko ko posti. Na pitanje kako znaš, daješ primjer nekog imaginarnog domaćina koji je zaključao vrata na kući (sumnjiva aktivnost, ko danas još zaključava vrata kuće/stana ako je unutra?in33sa wrote:Pa ne zivim u staklenom zvonu, vidim sta se oko mene desava.samo gost wrote:Pa kako iz primjera ovog domaćina izvuče zaključak: "Koliko samo 'vjernika'...."? I ne znam zašto je to što je zaključao vrata dokaz da se u javnosti lažno predstavlja da posti? Pa što je onda pozvao nekoga ko će ga ovako javno denuncirati? U suštini, hoću reći da je pogrešno izvlačiti generalne zaključke na primjeru ovog jednog domaćina, ako je i to tačno.in33sa wrote:Pa znam jer sam u par primjera bio pozvan na kafu i podsjetio se da je ramazan (ne postim, jasno) tek nakon sto je domacin dva puta zakljucao ulazna vrata.
Ima nas svakakvih.
Imam oci, ukratko.
Nikoga ja javno ne prozivam, nigdje ne navedoh imena niti prezimena, ali govorim o necemu sto je opcepoznata stvar. Da mi je neko dao euro za svaki put kad sam tokom mjeseca ramazana na cesti cuo vozaca kako psuje Boga, danas bi bio bogatas. Bar pola tih su postaci, jel.
Ne znam šta je tebi općepoznata stvar, ali meni je recimo vrlo jasno i poznato da ni ti ni ja ne možemo znati da li je i koliko neko stvarno vjernik. Pa što onda ovakva generalizacija? Čemu ovakvo donošenje suda o ljudima o kojima se ništa ne zna? Koliko je ovakvo izvođenje zaključaka licemjerno?
-
Abacija
#169 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
Prije ili kasnije ta "moralna policija" ce i tebe @Lada napasti zato sto visis na Ljubav & Sex pdf-u. A kada se to desi onda ces si postaviti pitanje da li u tom sukobu treba izabrati stranu. Ako ja tuda budem slucajno prolazio ja cu ti priskociti u pomoc. Ja necu kao ti reci; "u sukobu @Lade i vehabija ja nemam svoje strane".Lada wrote:Sta znaci drugaciji? Svi se mi razlikujemo jedni od drugih. Paradiranje "drugacijih", provociranje, je druga stvar. Imamo mi puno vaznijih problema u drustvu da se bavimo drugacijima. Ja znam da bih se u tramvaju umijesala u sukob onih djecaka ali u sukobu homica i vehabija ja nemam svoje strane.tranquil wrote:Iz ovoga sam razumio da ti je svejedno ako se desi organizirano nasilje nad skupinama "drugačijih" u tvom gradu, sve dok je to nasilje nad osobama koje su po tvom sudu "marginalci". Nadam se da stvarno to ne misliš i da si se samo pogrešno izrazila.Lada wrote: Nemam pojma ni ko je napadnut ni ko su napadaci niti me ijedna od te dvije grupacije zanima u mom zivotu. Rijec homic u sirem smislu obuhvaca sve te sub-populacije, "lezbejka" je diferentia specifica. Marginalci i jedni i drugi. Od ovih glupiranja i obostranog provociranja se pravi svjetsko pitanje. A jedan djecak je ni kriv ni duzan izboden u tramvaju, drugi ima traume za cijeli zivot. Jedna starica je zapaljena. Ja prema takvim ljudima mogu imati empatiju a ne prema onima koji imaju para kao blata pa bi se zezali i sa sobom i sa nama, pa iz dosade rade probleme - ajmo se igrati festivala, ajmo mlatiti homice
Sto se tice ostalih zlocina koji su se u posljednje vrijeme desili (tramvaj, baba, itd.)... Svi mi koji kritikujemo nasilje od strane huligana ispred ALU-a na isti nacin smo i kritikovali pocinioce gore navedenih zlocina, kao i policiju koja nije bila nista ili jako malo uradila po tim pitanjima.
-
bosn.om
#170 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
Lijepo je vidjeti duboke argumentacije kod Bosanaca koje vode prema interesantnim reflekcijama o bitnim socijalnim pitanjima, samo vi raspravljajte o desavanjima u svijetu, drustveno cemo svi tako napredovati.
Nego, kad ce vise dogurat' onaj autoput do Zenice makar, pun mi je onih rupa i onog haosa, nigdje nikakvog znaka, neku noc umalo ne zavrsih u jarku, ne bi bilo lose da neko otvori topic objasnjenja ovim nasim saobracajnim inzinjerima cemu sluze signalizacioni znakovi tokom radova, nocu narocito.
Nego, kad ce vise dogurat' onaj autoput do Zenice makar, pun mi je onih rupa i onog haosa, nigdje nikakvog znaka, neku noc umalo ne zavrsih u jarku, ne bi bilo lose da neko otvori topic objasnjenja ovim nasim saobracajnim inzinjerima cemu sluze signalizacioni znakovi tokom radova, nocu narocito.
-
Abacija
#171 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
A sto ti njih toliko branis?Lada wrote:Prica na ovom forumu o tome kako je Avaz nahuskao vehabije da mlate homice podsjeca na onu kako je citanje Ive Andrica (Travnicke hronike) "pomjerilo mozak" nekima u zadnjem ratu pa su isli klati i ubijati
- tranquil
#172 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
Ne moramo biti najbolji, tj. bilo bi super ali svjestan sam da je to nemoguće. Ali ne moramo biti najgori. Eto, pizdarije se dešavaju i na drugim mjestima, i u tvom tekstu ima podebljanih stvari. Ali opet smo gori i od njih - i ja sam iz gornjeg teksta izdvojio nekoliko stvari po kojima smo gori od svih (ignorišem Pariz i Berlin, fokusiram se na istočnu Europu).Banksy wrote:2008stochar wrote: znaci, ako prebijaju u Zagrebu, moramo i mi? sto se to na milion drugih pozitivnijih stvari iz Zagreba i drugih evropskih gradova ne ugledamo? i, pun mi je vise k. da se za svaku negativnu pojavu pozivamo na druge, kao ima toga i kod njih. spominjes i avaz. de mi navedi bar jedan hrvatski medij koji je otvoreno pozivao na linc homoseksualaca!
a, kad vec pominjes Zagreb. u tom gradu je u toku 6. queer festival i odrzane su 4 parade.
...
nakon 6 godina u Zagrebu prva parada bez incidenata,
... u češkom Brnu tijekom parade ozlijeđeno najmanje 20 ljudi.
No to nije bilo sve, organizatori su tada bili odlučili promijeniti tijek parade jer se na Zelenom trgu okupilo oko 150 neonacista i pripadnika ilegalne češke narodne garde. No, na kraju parade neonacisti su ih ponovno napali te ih je policija zaustavila granatama sa suzavcem. U neredima je uhićeno sedam izgrednika, a radi se o prvoj gay paradi u povijesti Češke.
Bolja atmosfera nije bila ni u Bugarskoj. Tamo je danas privedeno oko 88 ekstremista, među kojima je bilo 18 maloljetnika, a koji su pokušali spriječiti održavanje također prve parade na ulicama Sofije. Napadači su ih gađali jajima i neki su sa sobom nosili bejzbol palice. Jedan od njih je među aktiviste čak bacio i Molotovljev koktel, no srećom ozlijeđenih nije bilo, javlja Reuters.
Na ulicama Berlina danas se po trideseti put okupilo oko desetak tisuća homoseksualaca, a parada je po prvi put krenula iz istočnog dijela grada. Međutim za razliku od istočne Europe, u Berlinu nisu bili zabilježeni napadi, kao ni u Parizu gdje je u paradi sudjelovalo oko pola milijuna ljudi na čelu s gradonačelnikom.
Isto je u Moskvi, Poljskoj, Srbiji, Rumuniji, ko ima vremena i nerava naći će na netu hrpe ovakvih priča iz cijelog svijeta. Negdje su vehabije, negdje mladi četnici, negdje skinheadsi, negdje neonacisti, ovisno o meridijanu.
Tražiti da Sarajevo, u ovim okolnostima, bude bolje od cijele Istočne Evrope - koja u ovom momentu živi u debelom, nama nedostižnom, blagostanju - i da stane uz bok Berlinu i Parizu, je drsko i bezobrazno.
Nema grada, posebno u zemljama u tranziciji, gdje na prvoj gay paradi nije bilo krvi i povrijeđenih.
Možemo tek pretpostaviti kako bi prošla prava parada u Sarajevu, i koje bi argumente protivnici potegli u 'neramazanskim' vremenima. Ali, svaki početak je težak. Sigurna sam da organizatori neće odustati i da će dogodine sigurno biti bolje.
Kome nije lijeno neka pogleda vrlo zanimljivu priču o prvoj gay paradi u Zagrebu. Zgrožena sam i zgađena bila onim što se desilo u Sarajevu. S druge strane sretna sam što 'običan, normalan' svijet nije reagirao kao ovaj, zagrebački, i što se nasilje svelo na hrpu bradatih plaćenika.
http://www.youtube.com/watch?v=3aGCtzCxDr4
I, Avaz je sigurno podgrijao negativnu atmosferu, ali ne pripisujte mu moć koju nema. Oni bradati ljudi su plaćeni da urade što su uradili, Avaz je 'samo huškao' i pripremao teren, za šta snosi svoj dio odgovornosti. Ali, realno nema onu moć koju mislite da ima, mada Fahri ne bi bilo mrsko ...
Paralela Hrvatska ... bilo bi zanimljivo vidjeti kako je pisao Večernji list o prvoj Gay paradi 2002. Ali ništa time ne bi dokazali ... oni su svakako tek da prenose 'reakcije i razmišljanja'.
Jeste, i tamo je bilo više problema na početku pa su nestajali s vremenom. Ali problemi nisu nestali sami od sebe, nisu nestali šutanjem i ignorisanjem problema, nego su nestali baš zato što se "talasalo" i govorilo o tome.
- sheilak
#173 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
Kod nas se ljudi prvi put suocavaju sa otvorenim ispoljavanjem homoseksualizma. Treba vremena da se razvije tolerancija prema drugacijem jer neki se osjecaju ugrozeno, napadnuto. Ne vide da nema razloga za to jer, na kraju, vecina ljudi, bez obzira sta su i ko su, samo zele moci mirno i slobodno zivjeti.
- Banksy
#174 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
Naravno, apsolutno, to i jeste poenta.tranquil wrote: Jeste, i tamo je bilo više problema na početku pa su nestajali s vremenom. Ali problemi nisu nestali sami od sebe, nisu nestali šutanjem i ignorisanjem problema, nego su nestali baš zato što se "talasalo" i govorilo o tome.
Nažalost, teme se ovdje vrlo lako pretvore u pljuvanje radi pljuvanja (po Sarajevu), ima ih koji tim poslom idu od teme do teme.
Na nekim drugim temama, a sličnim povodom, pisala sam o tome da moramo prvo pronaći uzroke ovakvom stanju, zatim definirati ciljeve i put do tog cilja. No, nema plodnog tla, jer svrha onakvih pisanja, u najvećem slučaju, i nije napredak i traženje rješenja - po sistemu 'šta mi sami možemo uraditi da sutra bude bolje' - već sistematsko projiciranje negativne enregije i defetizma.
Daleko bi nas odvela ova priča ...
I da, i ja mislim da je kod nas policija zakazala, da nisu adekvatno odgovorili, i držim ih najodgovornijim za ono što se desilo. Ne znam je li ko tražio njihove ostavke? S druge strane, vjerujem da su dobili direktivu kako se ponašati, i da odgovornost snose i oni koji su ih instruirali.
Last edited by Banksy on 04/10/2008 17:32, edited 1 time in total.
- tranquil
#175 Re: Piva, klempo, Merlin i Hari
To i ja kažem, ali tolerancija se neće razviti ako se sada nakon ovog incidenta Q zajednica i ljudi koji nemaju problema sa njima poklope kao miševi. Treba govoriti o ovome, stvari se brzo zaboravljaju.sheilak wrote:Kod nas se ljudi prvi put suocavaju sa otvorenim ispoljavanjem homoseksualizma. Treba vremena da se razvije tolerancija prema drugacijem jer neki se osjecaju ugrozeno, napadnuto. Ne vide da nema razloga za to jer, na kraju, vecina ljudi, bez obzira sta su i ko su, samo zele moci mirno i slobodno zivjeti.
Ne samo o ovome. Treba govoriti o svakom problemu u društvu. Ne kače svi problemi sve ljude, većina nas nismo homoseksualci pa nas briga za sve ovo što se desilo. Isto tako, mnogima niko nikad nije fasovao od maloljetnog delikventa, mnogi nikad nisu bili u poziciji da podmićuju doktore i sestre, pa jel trebaju da šute kada drugi o tome govore? Da li ih čak trebaju ušutkivati?
Govoriti treba, stalno, i glasno, i toliko dugo koliko god je to potrebno, za svaki problem, jer se tišinom neće sam riješiti.