BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
DaysleepeR

#151 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by DaysleepeR »

tramvajtrojka wrote: 30/03/2023 11:31
Ateista wrote: 30/03/2023 10:25

Da, na izlaz sam zaboravio, on jeste tezi i opasniji kako zicara ne usporava.
Igman je bas zapusten, nadam se da ce se nesto pokrenuti kako je onaj hotel kupljen, da ce ga obnoviti i poceti i tamo investicije neke.
Sto se tice četverosjeda sa novim motorom ce se popraviti stvari jer stari motor nikako inzinjeri iz firme bartholet nisu mogli uskladiti sa pokretnom trakom da idu sihronizovano , kad se to zamijeni bice i on normala

Image
Image
Image
Image
Image

A i na Igmanu se radi tj radilo se ove sezone, potroseno je cetiri miliona maraka u ponovno probijanje i uredjenje citave staze za biatlon , postavljen je opticki kabal duž citave staze za mjerenje vremena, napravljeno novo streliste, nabavljena oprema za upucavanje meta i nove puske , nabavljena oprema za mjerenje vremena, nabavljen novi pisten bully za tu stazu i jos jedna masina namjenski za biatlon

Al ovo niko ne objavljuje jer ljude i portale ne zanimaju pozitivne vijesti, niko nije prenio vijesti sa ovog takmičenja a ovo takmičenje sto je bilo jedan je od uslova da se odrzi svjetski kup u biatlonu u narednim godinama, sto ce se i odrzati sad kad imamo svu najmoderniju infrastrukturu za to
Redovno zimovao na Igmanu prije rata.

Na Igman ne idem godinama od tuge na šta je ličilo Veliko Polje i za ovo nisam imao pojma. Fantastično.
tramvajtrojka

#152 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by tramvajtrojka »

baja wrote: 30/03/2023 11:36
tramvajtrojka wrote: 30/03/2023 11:31

Sto se tice četverosjeda sa novim motorom ce se popraviti stvari jer stari motor nikako inzinjeri iz firme bartholet nisu mogli uskladiti sa pokretnom trakom da idu sihronizovano , kad se to zamijeni bice i on normala

Image
Image
Image
Image
Image

A i na Igmanu se radi tj radilo se ove sezone, potroseno je cetiri miliona maraka u ponovno probijanje i uredjenje citave staze za biatlon , postavljen je opticki kabal duž citave staze za mjerenje vremena, napravljeno novo streliste, nabavljena oprema za upucavanje meta i nove puske , nabavljena oprema za mjerenje vremena, nabavljen novi pisten bully za tu stazu i jos jedna masina namjenski za biatlon

Al ovo niko ne objavljuje jer ljude i portale ne zanimaju pozitivne vijesti, niko nije prenio vijesti sa ovog takmičenja a ovo takmičenje sto je bilo jedan je od uslova da se odrzi svjetski kup u biatlonu u narednim godinama, sto ce se i odrzati sad kad imamo svu najmoderniju infrastrukturu za to
Sve OK za biatlon ali koga on interesuje? Mene i sve oko mene koje znam sigurno NE! A vjerujem i većinu građana tako...Bijatlon je pozitivan i čestitam, ali ja lično ne vidim korist za prosječne potrebe porodice sa djecom iz KS ai šire. Takmičenje 1 ili 2 u sezoni super ali šta dalje...

Šta je za skijanje, bebi liftovi, nove staze, tubing više ne radi neg što radi itd. Da ne pričam o zamjeni 2sjeda i probijanju novih staza. Pa patnja sa sankalištem a mogli bi ubiti pare na liftu za sankaše. Pa kafe nemaš gdje popiti kad je guzva a ni hale na Vpolju :D
Bijatlon je vazan za sportsku stranu planine , znamo svi sta nedostaje al ne moze se očekivati da se u dvije sezone sve promjeni imaju planovi i za Igman naravno i on ce se raditi u narednim sezonama, jednostavno 30 godina nista se nije ulagalo kako treba i ne moze preko noci ovaj mali pisten je kostao preko pola miliona maraka, pisten 600 oko milion i ovi pisteni su prve nove masine iz fabrike uzete nakon rata
Ateista

#153 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

sabanss wrote: 30/03/2023 11:03
Ateista wrote: 30/03/2023 10:25 Da, na izlaz sam zaboravio, on jeste tezi i opasniji kako zicara ne usporava.
Igman je bas zapusten, nadam se da ce se nesto pokrenuti kako je onaj hotel kupljen, da ce ga obnoviti i poceti i tamo investicije neke.
Igman baš volim za skijati jer je staza baš za uživati. Nažalost lift i njegova brzina i udobonost me odgovore najčešće :sad:
Bio sam davno nekad na igmanu, skijao par puta, ne sjecam se uopste staze. Kakva je, mislim zasto ti se svidja?
Ateista

#154 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

_Reds_ wrote: 30/03/2023 11:03 Četvorosjed ide 5 minuta, što jeste sporo obzirom na njegovu dužinu, ali je problem što one nije isklopna žičara i što ne usporava na izlazu, pa da ide brže vjerovatno bi bio to problem.

Šestosjed ide oko 8 minuta, ako ne puše i on je isklopna žičara i zato je izlaz prilično jednostavan.
Nisam mjerio,ali negdje sam cini mi se procitao da sestosjed ide 5,5 minuta.
gold'n'brown

#155 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by gold'n'brown »

Ma cetverosjed je kako god bolji od onog Y sidra, prevelika je strmina tamo na odredjenim dijelovima za sidro. Samo da naprave padinu na izlazu tako da ljudi brze odskijaju, mada izlaz jeste i ostace problem ako se lift ubrzava.
rikta123

#156 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by rikta123 »

ima li skijanja i posto su karte?
radijator

#157 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by radijator »

Ateista wrote: 30/03/2023 12:18
sabanss wrote: 30/03/2023 11:03

Igman baš volim za skijati jer je staza baš za uživati. Nažalost lift i njegova brzina i udobonost me odgovore najčešće :sad:
Bio sam davno nekad na igmanu, skijao par puta, ne sjecam se uopste staze. Kakva je, mislim zasto ti se svidja?
I mene interesuje, nisam na Igmanu nikad skijao.
Ateista

#158 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

tramvajtrojka wrote: 30/03/2023 11:45
baja wrote: 30/03/2023 11:36

Sve OK za biatlon ali koga on interesuje? Mene i sve oko mene koje znam sigurno NE! A vjerujem i većinu građana tako...Bijatlon je pozitivan i čestitam, ali ja lično ne vidim korist za prosječne potrebe porodice sa djecom iz KS ai šire. Takmičenje 1 ili 2 u sezoni super ali šta dalje...

Šta je za skijanje, bebi liftovi, nove staze, tubing više ne radi neg što radi itd. Da ne pričam o zamjeni 2sjeda i probijanju novih staza. Pa patnja sa sankalištem a mogli bi ubiti pare na liftu za sankaše. Pa kafe nemaš gdje popiti kad je guzva a ni hale na Vpolju :D
Bijatlon je vazan za sportsku stranu planine , znamo svi sta nedostaje al ne moze se očekivati da se u dvije sezone sve promjeni imaju planovi i za Igman naravno i on ce se raditi u narednim sezonama, jednostavno 30 godina nista se nije ulagalo kako treba i ne moze preko noci ovaj mali pisten je kostao preko pola miliona maraka, pisten 600 oko milion i ovi pisteni su prve nove masine iz fabrike uzete nakon rata
Super je vidjeti da su i u Igman poceli ulagati, nadam se da ce i nastaviti pa da i on malo ozivi, i to bi moglo malo rasteretiti Bjelasnicu da budu manje guzve.
sabanss

#159 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by sabanss »

radijator wrote: 30/03/2023 12:36
Ateista wrote: 30/03/2023 12:18
I mene interesuje, nisam na Igmanu nikad skijao.
Ravna, bez čudnih nagiba, relativno duga, kroz šumu, nije previše strma ali nije ni plava... Taman za uživanja. Pobjegnem tamo kad je vjetar na Bjelašnici. Nažalost lift je katastrofa.
_Reds_

#160 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by _Reds_ »

Imgna je trebalo dati pod koncesiju bar, ako nece i Bjelasnicu, stim da karta veazi na oba, pa raspodjela ide po broju očitanja.
petunija

#161 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by petunija »

U tom slučaju bi bilo korisno da se Igman i Bjelašnica povežu žičarom, ako postoji mogućnost. Mada koncesije, po meni, nisu dobro rješenje. Možda ako bi bio jedan vlasnik, ali ako jedno uzme Igman drugo Bjelašnicu, onda bi skijaši ispaštali :(
gold'n'brown

#162 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by gold'n'brown »

rikta123 wrote: 30/03/2023 12:26 ima li skijanja i posto su karte?
Skija se, karte su 30% snizene, dnevna izadje 30 km.
PM72

#163 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by PM72 »

petunija wrote: 30/03/2023 15:24 U tom slučaju bi bilo korisno da se Igman i Bjelašnica povežu žičarom, ako postoji mogućnost. Mada koncesije, po meni, nisu dobro rješenje. Možda ako bi bio jedan vlasnik, ali ako jedno uzme Igman drugo Bjelašnicu, onda bi skijaši ispaštali :(
Kako da se povežu žičarom?
rikta123

#164 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by rikta123 »

gold'n'brown wrote: 30/03/2023 16:14
rikta123 wrote: 30/03/2023 12:26 ima li skijanja i posto su karte?
kakve su staze?
gold'n'brown

#165 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by gold'n'brown »

PM72 wrote: 30/03/2023 16:16
petunija wrote: 30/03/2023 15:24 U tom slučaju bi bilo korisno da se Igman i Bjelašnica povežu žičarom, ako postoji mogućnost. Mada koncesije, po meni, nisu dobro rješenje. Možda ako bi bio jedan vlasnik, ali ako jedno uzme Igman drugo Bjelašnicu, onda bi skijaši ispaštali :(
Ma meni je realno prosirenje skijalista do granice prasume Ravna Vala, sve iza toga je naucna fantastika i ne vidim kako bi se mogla sacuvati i prasuma i siriti skijaliste. Ali jos par ski staza iznad sportskog centra bi meni bilo sasvim zadovoljavajuce.
gold'n'brown

#166 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by gold'n'brown »

rikta123 wrote: 30/03/2023 16:20
gold'n'brown wrote: 30/03/2023 16:14

kakve su staze?
Drug mi je bio juce i kaze da je 3 bila super, ovo ostalo solidno. Vidim na kamerama da je danas poprilicno progledalo. Vikend je kisa i sumnjam da ce valjati, ali pocetko slijedece sedmice su opet minusi i snijeg.
PM72

#167 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by PM72 »

gold'n'brown wrote: 30/03/2023 16:21
PM72 wrote: 30/03/2023 16:16

Ma meni je realno prosirenje skijalista do granice prasume Ravna Vala, sve iza toga je naucna fantastika i ne vidim kako bi se mogla sacuvati i prasuma i siriti skijaliste. Ali jos par ski staza iznad sportskog centra bi meni bilo sasvim zadovoljavajuce.
Ne može i jare i pare.Prekomjerna gradnja će napraviti nepopravljivu štetu građanima Sarajeva jer čistu i pitku vodu dobijamo filtriranjem kiše i snjega kroz masiv Igmana i Bjelašnice i to je već zagađeno...
petunija

#168 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by petunija »

PM72 wrote: 30/03/2023 16:16 Kako da se povežu žičarom?
Napisala sam ako postoji mogućnost. A obzirom da su blizu, smatrala sam da nije loša ideja, obzirom da već imaju planove za žičaru.
gold'n'brown

#169 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by gold'n'brown »

PM72 wrote: 30/03/2023 16:39
gold'n'brown wrote: 30/03/2023 16:21

Ne može i jare i pare.Prekomjerna gradnja će napraviti nepopravljivu štetu građanima Sarajeva jer čistu i pitku vodu dobijamo filtriranjem kiše i snjega kroz masiv Igmana i Bjelašnice i to je već zagađeno...
Gradnja ne bi smjela sekunde napraviti stetu. Ne kazem da treba prekomjerno i neplanski graditi, ali ovo do sada sto ima nije uopste toliko mnogo da bi moglo napraviti stetu. Gore ima kanalizacija, nisu septicke jame pa da zagade vodu. Pitanje je kakva je ta kanalizaciona infrastruktura i ako nije dovoljna zato je to tako, jer se silne pare slijevaju u opstinu Trnovo i Kanton odozgo po raznim osnovima: prodaja zemljista, gradjevinska renta, porez na nekretnine koji se placa za svaku stambenu jedinicu gore. Tako da bi ta infrastruktura morala biti na visokom nivou.
PM72

#170 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by PM72 »

gold'n'brown wrote: 30/03/2023 18:34
PM72 wrote: 30/03/2023 16:39

Gradnja ne bi smjela sekunde napraviti stetu. Ne kazem da treba prekomjerno i neplanski graditi, ali ovo do sada sto ima nije uopste toliko mnogo da bi moglo napraviti stetu. Gore ima kanalizacija, nisu septicke jame pa da zagade vodu. Pitanje je kakva je ta kanalizaciona infrastruktura i ako nije dovoljna zato je to tako, jer se silne pare slijevaju u opstinu Trnovo i Kanton odozgo po raznim osnovima: prodaja zemljista, gradjevinska renta, porez na nekretnine koji se placa za svaku stambenu jedinicu gore. Tako da bi ta infrastruktura morala biti na visokom nivou.
Ima kanalizacioni sistem koji vodi otpadne vode do Hadžića ali je isti napravljen 1983 i tada su bila priključena 4 ili 5 hotela ,tehnička baza u Babinom dolu i još par priključaka.Nakon 40 godina,rata u kojem je sve devastirano i bar stotinu novopriključenih na sistem koji niti je provjeren niti je marka uložena...zaključi sam kakva nam je budućnost
Ateista

#171 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

Evo nam snijega, mozda se uspije jos jedan vikend iskoristiti. :D
baja

#172 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by baja »

Ne razumijem ove što se forsiraju i pokušavaju skijati na ovoj patnji. Hem loše vrijeme hem snijeg loš. Valjda da statistika iskorištenja sezonske bude bolja.

Idealno je za slomit nogu ne daj Bože

Sad će planinarenje... :izet:
petunija

#173 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by petunija »

baja wrote: 05/04/2023 09:55 Ne razumijem ove što se forsiraju i pokušavaju skijati na ovoj patnji. Hem loše vrijeme hem snijeg loš. Valjda da statistika iskorištenja sezonske bude bolja.

Neko ko voli skijanje koristi svaki momenat i sama sam takva :D
A kad se skroz otopi, onda može planinarenje :D
Ateista

#174 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

baja wrote: 05/04/2023 09:55 Ne razumijem ove što se forsiraju i pokušavaju skijati na ovoj patnji. Hem loše vrijeme hem snijeg loš. Valjda da statistika iskorištenja sezonske bude bolja.

Jesi li bio gore, jeli stvarno tako lose?
_Reds_

#175 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by _Reds_ »

PM72 wrote: 30/03/2023 20:30
gold'n'brown wrote: 30/03/2023 18:34

Ima kanalizacioni sistem koji vodi otpadne vode do Hadžića ali je isti napravljen 1983 i tada su bila priključena 4 ili 5 hotela ,tehnička baza u Babinom dolu i još par priključaka.Nakon 40 godina,rata u kojem je sve devastirano i bar stotinu novopriključenih na sistem koji niti je provjeren niti je marka uložena...zaključi sam kakva nam je budućnost
Vodovod naplaćuje vodu gore 4-5 skuplje nego u gradu, i njihova je nadleznost, dakle ako ima proiblem, treba ga popraviti, izfgraditi ako treba novi kolektor, a čini mi se da se neki i gradi.
Post Reply