Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Borg-Resistence is FUTILE

#151 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

istocnjak wrote:U svome hadisu poslanik Muhammed s.a.v.s. kaže: "Ko god uvede lijep običaj dobit će nagradu za to i nagradu svih koji rade skladno njemu; a svako ko uvede loš običaj snosit će kaznu za to i kaznu svih koji rade skladno njemu."
Iz ovog hadisa izvedite sami zaključak vezano za ovu temu.

Jednom prilikom sam našao slobodnog vremena i odlučim malo prošetati gradom usput vidim plakat neko predavanje pa odem na to predavanje. Uglavnom pričao je jedan naš veoma učen čovjek koji je završio fakultet u islamskim zemljama. U toku predavanja postavljao sam mu razna pitanja a on mi je u jednom momentu odgovorio sa smiješkom "Što postavljaš pitanja na koja znaš odgovor?" nakon predavanja sam mu prišao i u priči on mi je rekao "Slušaj Islam je vrlo jednostavan ono što je radio poslanik Muhammed s.a.v.s. u svom životu trudi se da to radiš a što nije nemoj to raditi". Tako sam skontao poentu.

Ako se ne varam jedan od zaključaka je da svako može uvesti običaj (ili je to neka druga riječ na arapskom). Još jedan je da postoje dobri i loši običaji, međutim, ko je nadležan da ih kao takve procijeni, te sankcioniše, odnosno podrži?
minci

#152 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by minci »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
Nekoliko razloga zasto bi vas po Bibliji trebalo kazniti smrcu: a Biblija je sastavljena iz vise Bozijih Knjiga naglasit cu da ovo ne mora bit tacno da je ovako naredjeno od Boga jer dosta ljudi smatra da je dosta toga izmijenjeno i od ljudi pisano po njihovoj volji i nahodjenju i u Bibliji i na internetu gdje vecinom dolazimo do podataka danas i kada bi se ovo sve sprovodilo danas nad onima koji kazu da vjeruju po Bibliji u ovom modernom civilizovanom svijetu bi ostalo veoma malo ljudi na zivotu!

(a) udariš li oca ili majku (Izl. 21,15);

(b) kidnapiranje (Izl. 21,6 );

(c) kletva na oca ili majku (Iz. 21,17, Lev. 20,9);

(č) proročica ste i učite i zavodite Isusove sluge koji se bludu podaju i blaguju od mesa žrtvovana idolima - Sin Božji će vam djecu smrcu pobiti (Otkrivenje 2,18)

(d) ako dodirnete planinu (Iz. 19,12);

(e) ako vaš vol nekoga ubije (Izl. 21,29);

(f) ako legnete sa životinjom (Levit. 22,18, Levit. 18,23; Pon. zak. 27,21);

(g) davanje žrtve drugom bogu (Izl. 22,20);

(h) ako radite u subotu/Sabat (Izl. 31,14-15);

(i) pijete vino ili kakvo drugo opojno piće pod Šatorom sastanka (Lev. 10,9);

(j) počinite preljub sa ženom svoga susjeda (Lev. 20,10, Broj. 22,22);

(k) legnete s očevom ženom (Lev. 20,11);

(l) legnete s punicom (Lev. 20,12);

(m) počinite homoseksualni čin (Lev. 20,13);

(n) ako ste medij ili čarobnjak (Lev. 20,27);

(o) ako ste vještica (Izl. 22,18);

(p) svećenikova ste kćerka i prokurvala ste se (Lev. 21,9);

(q) blasfemija imena Gospodinova (Lev. 24,16);

(r) psujete (Lev. 24,14);

(s) svjetovnjak koji bi se približio svećenicima (Broj. 3,10);

(t) prinosili neposvećenu vatru (Broj. 3,4);

(u) skupljanje granja na sabat (Broj. 15,32-35);

(v) služenje ili obožavanje drugih bogova (Broj. 17,2-5);

(w) pokazati prjezir prema Gospodinovom svećenstvu ili sudcu (Broj. 17,12);

(x) ne podložiti se roditeljima (Broj. 21,18-21);

(y) niste nevina prije braka (Broj. 22,20-21);

(z) zaručena ste djevica koja nije vrištala kada su je silovali (Broj. 22,23-24);

(aa) za sex sa svojom ženom + njezinom majkom (Lev. 20,14);

(bb) lažni ste prorok (Broj. 18,20) i

(cc) zadržali ste nešto milodara za sebe i zatajili to svećenicima (Djela apostolska 5,1)
(dd) rekli ste ljudima da traže druge bogove (Broj. 13,2,5);

Preporučio bih ti da prvo proučih neka hermanautička pravila prije nego li počneš komentarisati neke tekstevo iz Biblije.

Najmanje jedan, moguće i više tekstova je izvađeno iz konteksta, kako literarnog tako i drugih.

(č) proročica ste i učite i zavodite Isusove sluge koji se bludu podaju i blaguju od mesa žrtvovana idolima - Sin Božji će vam djecu smrcu pobiti (Otkrivenje 2,18)
(d) ako dodirnete planinu (Iz. 19,12); - Prema tvojoij inetrpretaciji ovog teksta (koliko je ja shvatam) planinarenje je veoma smrtonosan sport. :mrgreen:

(i) pijete vino ili kakvo drugo opojno piće pod Šatorom sastanka (Lev. 10,9); - Šator sastanka više ne postoji.
Itd.

Malo si pogrešno interpretirala, što me nimalo ne čudi. :mrgreen:
Samo da kazem da to nije moja interpretacija nego vjerovatno nekog ateiste ne "hriscanina" ja sam samo copy/paste taj text koji uposte ne nalazim lijepim pa sve i da ga citam u cijelom kontekstu. Trebala sam odmah postaviti izvor naravno!
http://svjetlonosa.bloger.hr/post/zivje ... 38004.aspx
http://www.angelfire.com/scary/svetopismo/index.html

#153 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Naletih na ovu knjigu. Izgleda da je jako dobra.

The Penalties for Apostasy in Islam
'Abdurrahmani'l-Djaziri

According to the Four Schools of Islamic Law
From 'Abdurrahmani'l-Djaziri's Kitabul'l-fiqh 'ala'l-madhahibi'l-'arba'a (Vol. 5, pp. 422-440)
(Translated from the Arabic)
First Arabic Edition (Cairo): 1934;
Eighth Arabic Edition (Cairo): 1987;
First English Edition (Villach): 1997.

Čovjek koristi četiri kategorije, odnosno škole Islama :

The Hanafites
The Shafi´ites
The Malikites
The Hanbalites:

Nisam siguran kako da prevedem ova četiri naziva, pa sam ih ostavio u originalu.

Ima jako interesantnih detalja :

Muslim scholars (imams) have said: Apostasy must be determined by the testimony of two upright adult witnesses whose accounts agree. When a judge asks how the Muslim fell from the faith, the witness must say, "He says such and such or does such and such."

All four imams (the founders of the four schools of Islamic law) -- may Allah have mercy upon them -- agree that the apostate whose fall from Islam is beyond doubt -- may Allah forbid it -- must be killed, and his blood must be spilled without reservation. The hypocrite and heretic (zindiq) who poses as a Muslim but has secretly remained an unbeliever must also be killed.

Prevod (možda neke riječi nisu prikladno prevedene, ali je svima jasna poruka i srž)

Islamski učenjaci (imami) su rekli : " Apostazija mora biti utvrđena putem svjedočanstva dva odrasla svejdoka čija svjedočanstvoa se slažu. Kada sudac pita kako je Musliman otpao od vjere, svjedoci moraju reći " On kaže tako i tako, tako i tako."

Sva četiri imama (osnivači četiri škole Islamskog zakona) -- neka im Allah da milost -- se slažu da je apostata koji je otpao od Islama bez ikakve sumnje -- nedao Allah -- mora se ubiti, i da njegova krv se mora proliti bez ustručavanja. Hipokrita i heretik (zindiq) koji se izdaje za Muslimana ali tajno ostaje nevjernik također mora biti ubijen.

#154 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Preporučio bih ti da prvo proučih neka hermanautička pravila prije nego li počneš komentarisati neke tekstevo iz Biblije.

Najmanje jedan, moguće i više tekstova je izvađeno iz konteksta, kako literarnog tako i drugih.

(d) ako dodirnete planinu (Iz. 19,12); - Prema tvojoij inetrpretaciji ovog teksta (koliko je ja shvatam) planinarenje je veoma smrtonosan sport. :mrgreen:

(i) pijete vino ili kakvo drugo opojno piće pod Šatorom sastanka (Lev. 10,9); - Šator sastanka više ne postoji.
Itd.

Malo si pogrešno interpretirala, što me nimalo ne čudi. :mrgreen:
Samo da kazem da to nije moja interpretacija nego vjerovatno nekog ateiste ne "hriscanina" ja sam samo copy/paste taj text koji uposte ne nalazim lijepim pa sve i da ga citam u cijelom kontekstu. Trebala sam odmah postaviti izvor naravno!
http://svjetlonosa.bloger.hr/post/zivje ... 38004.aspx
http://www.angelfire.com/scary/svetopismo/index.html
Svejedno.
Koristiš se njegovim tekstom da postigneš svoj cilj.

Što će reći da se barem djelimično slažeš sa njim.

Osim toga, pokazuje koliko si brzopleta, i koliko uopšte razmišljaš o tome što pišeš, odnosno što drugi pišu.
Nadalje, pokazuje da uopšte nemaš praksu da provjeriš da li je to što je neko napisao uopšte prihvatljivo, da nekažemo tačno.
Uopšteno, više voliš da drugi misle za tebe.

Nemam zle, niti bilo kakve negativne namjere, ali radi tebe same, da se nebi ....., da nekažem brukala, poneka malo pauziraj prije nego li nešto postiraš.
Svako dobro, Borg.

#155 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Poglavlje 2
2. Calling the Apostate to Repentance

The Hanafites: When the Muslim falls away from Islam -- may Allah forbid it! -- he is first asked to return. If he has doubts, he is to express them; one can then clear up his doubts, for it may be that he truly has questions with regard to the faith -- questions in need of explanation. By this it is possible to deal with his evil deed (sharr) through the best of two possibilities: death or the acceptance of Islam. However, it remains desirable to offer him the acceptance of Islam again, although this is not obligatory, because the message had already been offered him once.
If he needs time to reconsider, it is desirable that the judge allow him a three-day extension, during which he is to remain in custody. If he accepts Islam thereafter, it is good; if not, he is to be killed, for Allah says to "kill those who believe in many gods" (Sura al-Tawba 9:5), without fixing a deadline. The Prophet also said, "Kill him who changes his religion," without mentioning a delay, because the apostate is surely a hostile unbeliever and no asylum seeker (musta'min) who has asked for protection; furthermore, he is no dhimmi (a non-Muslim under Islamic rule), for no poll tax is demanded of him. Therefore, he should be killed without reservation.

2. Pozivanje apostate na pokajanje
Hanefiti (mislim da je ispravno) : Kada musliman otpadne od Islama -- nedao Allah da se desi -- prvo se od njega traži da se vrati. Ako on ima sumnji, on ih mora iznjeti; neko onda može rasčistiti njegove sumnje, jer može biti da on iskreno ima nekih pitanja u vezi vjere -- pitanja sa potrebom objašnjenja. Ovim je moguće da se riješi njegovo zlo dijelo (sharr) putem dva najbolja izbora: smrt ili prihvaćanje islama. Međutim, poželjno je da mu se ponovo ponudi prihvatanje islama, iako ovo nije obavezno, jer je poruka več jednom bila ponuđena.
Ako mu je potrebno vrijeme da razmisli, preporučljivo je da mu sudija dozvoli trodnevno produženje, tokom kojeg on treba da ostane u pritvoru. Ako on prihvati Islam nakon toga, dobro je; ako ne, one se mora pogubiti, jer Allah kaže " ubij one koji vjeruju u mnoge bogove" (Sura al-Tawba 9:5), bez postavljanja krajnjeg datuma.I prorok je također rekao " Ubij onoga koji promijeni svoju religiju" bez pominjanja odgode, jer apostata je definitivno neprijateljski (može se prevesti i kao "nepoželjan") nevjernik i nije u potrazi za azilom (musta'min) koji je zatražio zaštitu; nadalje, o nije dhimmi (ne musliman pod muslimanskom vlastću), jer od njega nije zahtjevan poll tax (za prevod nisam siguran). Dakle, on se mora ubiti bez ustezanmja (odlaganja)

Ima ovoga još, o ostale tri grupe, itd.

#156 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Ako neko želi cijeli Word.doc neka mi se javi na PP

#157 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Još jedna knjiga na istu temu je i

THE LAW OF APOSTASY IN ISLAM
SAMUEL M. ZWEMER, F.R.G.S.
MARSHALL BROTHERS, LTD. LONDON, EDINBURGH & NEW YORK

Iako je poodavno napisana, od velike je koristi, je rkoristi se izvorima koji nama danas nisu dostupni te nam priuža priliku da vidimo kako je to nekada izgledalo.

I ona također ima jako puno interesantnih detalja, a pored toga ima i dosta svedočanstava, i drugih materijala.
istocnjak

#158 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by istocnjak »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
istocnjak wrote:U svome hadisu poslanik Muhammed s.a.v.s. kaže: "Ko god uvede lijep običaj dobit će nagradu za to i nagradu svih koji rade skladno njemu; a svako ko uvede loš običaj snosit će kaznu za to i kaznu svih koji rade skladno njemu."
Iz ovog hadisa izvedite sami zaključak vezano za ovu temu.

Jednom prilikom sam našao slobodnog vremena i odlučim malo prošetati gradom usput vidim plakat neko predavanje pa odem na to predavanje. Uglavnom pričao je jedan naš veoma učen čovjek koji je završio fakultet u islamskim zemljama. U toku predavanja postavljao sam mu razna pitanja a on mi je u jednom momentu odgovorio sa smiješkom "Što postavljaš pitanja na koja znaš odgovor?" nakon predavanja sam mu prišao i u priči on mi je rekao "Slušaj Islam je vrlo jednostavan ono što je radio poslanik Muhammed s.a.v.s. u svom životu trudi se da to radiš a što nije nemoj to raditi". Tako sam skontao poentu.

Ako se ne varam jedan od zaključaka je da svako može uvesti običaj (ili je to neka druga riječ na arapskom). Još jedan je da postoje dobri i loši običaji, međutim, ko je nadležan da ih kao takve procijeni, te sankcioniše, odnosno podrži?
Nisi shvatio uopšte smisao ovoga hadisa i nije nam uopče jasno šta želiš sa ovom temom da dokažeš?
lord-executioner

#159 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by lord-executioner »

NIN wrote:
dr.gog wrote:Blagost je najjače retoričko oružje , a najmanje se koristi...,svaki put se iznova uvjerim :) ..usput , kako islamska teologija imenuje umijeće rasprave i definira njenu svrhu?
Gdje su islamski učenjaci povukli crtu, na osnovu vjekovnog iskustva prethodnika( i naravno podlogu Hadisa i same Knjige)?

Gdje uopšte postoji, navodna, logika u ubijanju "onoga koji napušta islam"?Razumom je ne mogu dokučiti,a u smislu samog Vjerovanja u Boga mi je još besmislenije..

Ubiti onog koji napusti zajednicu je odlika paganskih i polukriminalnih kultova, u novije vrijeme odlika je to velikih kriminalnih društava u SAD posebno..
I čemu ljudska kazna onome koji svjesno skreće sa puta na koji je, isto tako, svjesno i dobrovoljno krenuo?Primjer drugima...vojnička odanost Onome kome ljudska pomoć nije potrebna.I najgore od svega, ako se neko progoni zbog odlaska iz zajednice i javnog odricanja vjere, nije li to dvoličnost?..jer lako sudimo onima koji to javno kažu i protive se vjeri, dok šutimo pred onima koji na sva usta pominju Boga po sto puta dnevno, a imetak i utjecaj namiču bogohulnim izrabljivanjem siromašnijih vjernika.

Njima slijede prednje klupe u crkvama,mise se plaćaju hiljadama eura opljačkanih iz kršćanskih džepova(velim svoja privatna saznanja i iskustva).S druge strane, imamo brojne šejhove, učene glave koje krstare Evropom,pa i Bosnom i u talasu vjerskog probuđenja zavaravaju mlađu raju i mnoge imame raznom literaturom koja toleranciju gleda kao slabost ili čak nevjerstvo.I začas padne osuda.
Tako je i sa banalnim -svakodnevnim dilemama u vezi pravila vjeroispovjedanja( pa imamo pitanja i odgovore kao u tinejdžerskim časopisima ili politikinom zabavniku), a u užim krugovima i kad su značajnije ličnosti u pitanju( umjetnici,pisci, čak i sami teolozi) nečije pravo na život se ljudskom odlukom poništava.
Razlog-tumačenje koje kaže da je čin istupanja bogohulan do te mjere da se čovjek za kaznu treba likvidirati.

Ja lično tu ne vidim Božije proviđenje ni mudrost Njegove ljubavi prema čovjeku.Ne mogu prihvatiti logiku da se mrzi ili ubije u ime Boga, jer je u svojoj suštini ta logika,logika iskorjenjivanja krivovjernih, za mene, opsjena i laž koja je milione otjerala u smrt i koja je potka brojnih genocida,kulturocida i urbicida.
E moj @dr.gog. I komunizam je savrsen na papiru. :D
Komunizam je savrsen i u stvarnosti, samo sto mnogi spominju komunizam, a misle na jugoslavenski socijalizam ili staljinizam koji su, iako "na papiru" bliski komunizmu, zapravo devijacije. A sto se tice pitanja opravdanosti ubijanja u ime vjere, pa bila uzrokom i apostazija, mislim da u svjetlu humanistickih postulata svih religija ( sjecate se, to su varijacije na temu "ne cini drugome ono sto ne zelis da cine tebi" ) koji su inace najbitniji uzrok utemeljenja svake religije ta odredba, naredba iliti zapovijed naprosto ne stoje. Ja znam da je lijep i pseudomocan osjecaj povisenim glasom neko dijete u mahali ( da svi cuju kako se bogobojazno indoktriniraju mladi umovi ) poucavati da Allah dz.s., Milostivi, Samilosni, Svevideci i Sveznajuci, ne zeli da to isto dijete cuva cuku ili macu ako neznabozacke i beskorisne dlakonje ne cuvaju kucu ili pak stoku, te kakvim se mirom i prosvijetljenjem ispuni bogougodna dusa kad omladince uvjerava da Sveti Otac Svetu Palicu gura bez Durexa, pazeci da gumica ne pokrije ili nedajboze stegne vjersku predanost, ali bojim se da citajuci svete spise vjernici Novog Vala ( neka mi oproste starije generacije sto pozajmljujem ovaj muzicki izraz ) sve vise zaboravljaju da je covjek medij i nosilac vjerovanja, i da Bog, Svemisleci, Vjecni i Apsolutni, ne haje plaho za krhanje supljom glavom u zid, pa makar ta suplja glava pri tome drndala Ocenas ili Fatihu, nego gleda na svrsishodnost covjekova bivanja u individualnom i kolektivnom smislu, ne zapostavljajuci ni jedan ni drugi, sa narocitim osvrtom na gore pomenute postulate.

Btw, mislim da pitanje zasto se ubijanje uopce stavlja u kontekst bilo koje religije treba razmotriti kroz sliku te religije posmatrane ocima fanatika i praznoglavca da bi se shvatila razlika izmedju dvaju kategorija i kategorije zdravog, razumskog i inteligentnog covjeka, koji uz to i Vjeruje.
Bosanac sa dna kace

#160 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Bosanac sa dna kace »

malo van teme: a sto je u nasem jeziku problem rec otpadnistvo, zasto se koristi rijec apostasy? :?
lord-executioner

#161 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Bosanac sa dna kace wrote:malo van teme: a sto je u nasem jeziku problem rec otpadnistvo, zasto se koristi rijec apostasy? :?
Ne znam, valjda iz slicnih razloga zbog kojih se u Hrvatskoj kaze dom i kucanica, a u Srbiji kuca i domacica :D salim se, sve je to isto, a upotreba tudjica ne sluzi gusenju jezika, nego obogacivanju jezika, tako da je dobro koristiti oboje jednako cesto. U ovom konkretnom slucaju, krenulo je sa tekstom na engleskom, pa je i rasprava dosla u jezicku vezu sa apostazijom prije otpadnistva.
Bosanac sa dna kace

#162 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Bosanac sa dna kace »

hadzi Mahmutovica ce skontat prije kad joj napisu otpadnistvo :)
Ahmmed

#163 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Ahmmed »

Bosanac sa dna kace wrote:hadzi Mahmutovica ce skontat prije kad joj napisu otpadnistvo :)

Neće.Hadži Mahmutovica će skontat kad joj napišu murtedluk ;-)
NIN

#164 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by NIN »

lord-executioner wrote:
NIN wrote: E moj @dr.gog. I komunizam je savrsen na papiru. :D
Komunizam je savrsen i u stvarnosti, samo sto mnogi...
Mala ispravka: Komunizam, barem do sada, nikada nije bio u potpunosti implementiran tako da nema nacina da saznamo da li bi zaista bio savrsen i u stvarnosti.

Pozdrav...
LSD

#165 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by LSD »

NIN wrote:
lord-executioner wrote:
Mala ispravka: Komunizam, barem do sada, nikada nije bio u potpunosti implementiran tako da nema nacina da saznamo da li bi zaista bio savrsen i u stvarnosti.

Pozdrav...
Opet lupaš gluposti po starom dobrom obicaju...ništa novo od tebe :-?
arzuhal

#166 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by arzuhal »

NIN wrote:
lord-executioner wrote:

Pozdrav...
Ispravan rezon. Baš kao što ni Kur'an nije u potpunosti proveden (pri tom ne mislim na vrijeme hulefai-rašidina) a napadan je i osporavan neprestano, pogotovo danas, od strane univerzalističkog liberalizma. Dakle, kada bi svijet proveo instituciju zekata (islamskog "Robina Hooda"), odbacili kamatu,isl. ne bi bilo matematički teško izračunati da ne bi bilo ni siromašnih ni gladnih na planeti.
Atrus

#167 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Atrus »

Islam je religija slobode.

Salim se, naravno. :dance:
lord-executioner

#168 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

NIN wrote:
lord-executioner wrote:

Pozdrav...

Ko kaze da nije nikada u potpunosti implementiran? Jesi ti gledao Star Trek? Tamo se teleportiraju besplatno, solidarno, u duhu bratstva i jedinstva, a kad nashi otkriju teleportaciju, morat ces prodati oca, mater, kucu i psa da jednom samo probas :D

Salu na stranu, razlog zbog kojeg komunizam nije nikada implementiran je taj sto svijest danasnjeg covjeka ( a da i ne spominjem svijet prosjecnog balkanskog mamuta ) naprosto jos nije uznapredovala dovoljno da tolerancija bude prirodan dio te svijesti. Vjeruj mi, u svijetu u kojem babo nece mlatiti šćeru zato što hoće da radi djecu sa ćafirom, ili u kojem neki Osaka neće nozem izbacivati crijeva zato sto mu je zena s pogresne strane nasula caj, komunizam moze biti itekako savrsen.

Dodatak: Nije to sala, svaka je religija religija slobode. Samo sto se vecina vjernika i vjernica radije drzi onih odredbi koje ih odvajaju od drugih u posebno Bozije krdo, nego onoga sto ih spaja. Da ljudi znaju naci bozanske kvalitete u sebi, umjesto sto ih projiciraju ka nebesima, ne bi bilo mrznje. Ovako, vladajuci rezon je - Bog sve voli, ja ne moram.
madner

#169 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by madner »

arzuhal wrote:
NIN wrote:
lord-executioner wrote: Komunizam je savrsen i u stvarnosti, samo sto mnogi...

Pozdrav...
Ispravan rezon. Baš kao što ni Kur'an nije u potpunosti proveden (pri tom ne mislim na vrijeme hulefai-rašidina) a napadan je i osporavan neprestano, pogotovo danas, od strane univerzalističkog liberalizma. Dakle, kada bi svijet proveo instituciju zekata (islamskog "Robina Hooda"), odbacili kamatu,isl. ne bi bilo matematički teško izračunati da ne bi bilo ni siromašnih ni gladnih na planeti.
To je los argument. Kamate i krediti su to sto je razlikovalo zadnjih 100 godina od prijasnih 4900.

Trenutno je kriza recesija, ali u svakom od tih ciklusa gore dole razvijene zemlje napreduju.

Da si pekar, sta je bolje:
a) da stedis 20 godina pa prosiris pekaru od ustedjevine
b) uzmes kredit pa ga odplacujes 20 godina sa dodatnim prihodima od prosirenja?

Siromasnih ce uvjek biti, samo sto ne moraju biti gladni.
istocnjak

#170 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by istocnjak »

.
To je los argument. Kamate i krediti su to sto je razlikovalo zadnjih 100 godina od prijasnih 4900.

Trenutno je kriza recesija, ali u svakom od tih ciklusa gore dole razvijene zemlje napreduju.

Baš si šega i lupaš nebuloze, ti ko onaj kad mu je prosjak došao na vrata i on otvori vrata pa ga pita "Šta želiš?" a prosjak kaže "Nisam tri dana jeo" na to mu ovaj odgovori "Ma natjeraj se čovječe nazor, moraš jesti". :mrgreen:
NIN

#171 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by NIN »

lord-executioner wrote:...Samo sto se vecina vjernika i vjernica radije drzi onih odredbi koje ih odvajaju od drugih u posebno Bozije krdo, nego onoga sto ih spaja. Da ljudi znaju naci bozanske kvalitete u sebi, umjesto sto ih projiciraju ka nebesima, ne bi bilo mrznje. Ovako, vladajuci rezon je - Bog sve voli, ja ne moram.
U sustini, tako je!

:)
madner

#172 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by madner »

istocnjak wrote:
istocnjak wrote:

Baš si šega i lupaš nebuloze, ti ko onaj kad mu je prosjak došao na vrata i on otvori vrata pa ga pita "Šta želiš?" a prosjak kaže "Nisam tri dana jeo" na to mu ovaj odgovori "Ma natjeraj se čovječe nazor, moraš jesti". :mrgreen:
Opet nepovezano odgovaras, skoncentrisi se malo, nemoj samo po Ferhadiji gledat.
LSD

#173 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by LSD »

Zekat- islamski Robin Hood :shock: ...i ti imaš ta poređenja ofirna do bola...pratim i tebe šta pišeš.
istocnjak

#174 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by istocnjak »

madner wrote:
istocnjak wrote:
istocnjak wrote:

Opet nepovezano odgovaras, skoncentrisi se malo, nemoj samo po Ferhadiji gledat.
Pa ti si juče rekao da gledaš citiram te: "oči bi sebi izvadio". Pričao sam sinoč nekoj svojoj raji na kahvi za tebe kako se izgubiš na Ferhadiji i za ovo gore što si rekao baš smo se pravo ismijali. :D
istocnjak

#175 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by istocnjak »

LSD wrote:Zekat- islamski Robin Hood :shock: ...i ti imaš ta poređenja ofirna do bola...pratim i tebe šta pišeš.
MIslio je reči da se uzima od bogatih i daje siromašnim. Malo čovjek piše u stihovima i ima prenosa kao i svi mi.
Post Reply