istocnjak wrote:U svome hadisu poslanik Muhammed s.a.v.s. kaže: "Ko god uvede lijep običaj dobit će nagradu za to i nagradu svih koji rade skladno njemu; a svako ko uvede loš običaj snosit će kaznu za to i kaznu svih koji rade skladno njemu."
Iz ovog hadisa izvedite sami zaključak vezano za ovu temu.
Jednom prilikom sam našao slobodnog vremena i odlučim malo prošetati gradom usput vidim plakat neko predavanje pa odem na to predavanje. Uglavnom pričao je jedan naš veoma učen čovjek koji je završio fakultet u islamskim zemljama. U toku predavanja postavljao sam mu razna pitanja a on mi je u jednom momentu odgovorio sa smiješkom "Što postavljaš pitanja na koja znaš odgovor?" nakon predavanja sam mu prišao i u priči on mi je rekao "Slušaj Islam je vrlo jednostavan ono što je radio poslanik Muhammed s.a.v.s. u svom životu trudi se da to radiš a što nije nemoj to raditi". Tako sam skontao poentu.
Ako se ne varam jedan od zaključaka je da svako može uvesti običaj (ili je to neka druga riječ na arapskom). Još jedan je da postoje dobri i loši običaji, međutim, ko je nadležan da ih kao takve procijeni, te sankcioniše, odnosno podrži?