Aktuelnosti: FK Sarajevo

Sve o FK Sarajevo...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Marchegianni

#151 Re: FK Sarajevo

Post by Marchegianni »

Ne znam šta očekuješ da napišem. Mi (Željo) jesmo loši i vjerovatno bi izgubili tri ili više razlike, ali to opet ne mijenja činjenice koje sam naveo u prethodnom postu. Bio na utakmici, vidio šta sam vidio. Nema neke poente za nafuravanje upoređivanjem neuporedivog, pa onda poslije i u odnosu na nešto još neuporedljivije. A znao sam da se takvo nešto moglo očekivati, baš kao što bi očekivao i od naših klinaca poslije onakve utakmice.

Mislim da je sasvim jasno ko je ovdje frustriran i ko običnu priču skreće na prepucavanje. Ono što sam ja maloprije napisao bi ti rekao i svaki normalan pitar koji je odgledao utakmicu. Uostalom, čuo sam komentare i na licu mjesta.
JThomas

#152 Re: FK Sarajevo

Post by JThomas »

molim pitarski dio foruma da jednom u svojim životima bude realan.

foluška starog prevaranta...za ćiru se može reći da je štošta, ali blećak, to nije.
Cape

#153 Re: FK Sarajevo

Post by Cape »

Ispade da su naši dragi reprezentativci namjerno odigrali onako loše. :roll: Ne znam u čemu je problem priznati da je Sarajevo odigralo odličnu utakmicu. I vi onda nekome o kompleksima palamudite.

Niko od nas nije rekao da imamo bolje igrači od reprezentacije :-) ili šta ti ja znam. Relanost jeste da smo bili BOLJI na jučerašnjoj tekmi, a o tome jesu li reprezentativci ozbiljno shvatili ovu utakmicu govore njihovi startovi i žuti kartoni... ;-)
M-16

#154 Re: FK Sarajevo

Post by M-16 »

Cape wrote: Relanost jeste da smo bili BOLJI na jučerašnjoj tekmi
rezultat?! :lol: :dance:
cappy_tempo

#155 Re: FK Sarajevo

Post by cappy_tempo »

M-16 wrote:
Cape wrote: Relanost jeste da smo bili BOLJI na jučerašnjoj tekmi
rezultat?! :lol: :dance:
:lol: :lol: al si smjesan,kakve veze rezultat ima,da si bio na tekmi vidio bi da repka nista skoro nije pokazala,tipicno premier ligaski branili se i onda nabij loptu u kontru sta bude,sarajevo je cijelu tekmu napadalo,igralo trudilo se...handzic od 3 prilike 1 gol dao,rascic iz slobodnog pokusao,moglo je komotno 3:2 da bude,oni u zadnjih 10 min kao poceli igrati i dali 2 gola.sarajevo definitvno u formi i strahota je kako su igrali,nek ovako ponove u par jacih tekmi i ne gine nam evropa
Cafe Camargue

#156 Re: FK Sarajevo

Post by Cafe Camargue »

Cape wrote:Ispade da su naši dragi reprezentativci namjerno odigrali onako loše. :roll: Ne znam u čemu je problem priznati da je Sarajevo odigralo odličnu utakmicu. I vi onda nekome o kompleksima palamudite.

Niko od nas nije rekao da imamo bolje igrači od reprezentacije :-) ili šta ti ja znam. Relanost jeste da smo bili BOLJI na jučerašnjoj tekmi, a o tome jesu li reprezentativci ozbiljno shvatili ovu utakmicu govore njihovi startovi i žuti kartoni... ;-)
Upravo tako! Ovdje dušmani žele provući priču kao da je Sarajevo igralo na život i smrt, a to je daleko od istine. Evo i Čirine izjave:
«Čestitam Sarajevu. Odigrali su veoma dobro, pružili nam fenomenalan otpor.»
«Nisu bili ni agresivni, pazili su da ne povrede reprezentativce na čemu im skidam kapu. Mogu reći da je naša proba pred meč sa Turcima uspjela. Htio sam jakog protivnika i kvalitetnu utakmicu. Dobio sam je, a sa pojedincima ću posebno pričati o nekim stvarima».
Prema tome, jedite se dušmani.
Sarajevo je odigralo fino, lagano, za raju što bi se reklo. Pokazalo da kada hoće, može. Paćenici koji su sinoć bili na Koševu, a imaju pogrešne klupske afinitete, mogu samo sanjat da im klub onako odigra, pa ih treba razumjet. Bog zna šta oni gledaju svake druge subote :zjev:
strong69

#157 Re: FK Sarajevo

Post by strong69 »

Ne obracajte paznju na pisanja ovih "navijaca" drugih klubova.

Sarajevo je odigralo kako je trebalo, prilagodilo igru reprezentaciji i odigralo borbeno ali korektno. Bili smo dobar test pred utakmicu i nadam se da ce se ovakve igre i nastaviti.

I kao sto to jedna pjesma kaze: "Neka nam zavide, neka nas ne vole, mali Zeljo..." :dance: :bih:
Cafe Camargue wrote:Paćenici koji su sinoć bili na Koševu, a imaju pogrešne klupske afinitete, mogu samo sanjat da im klub onako odigra, pa ih treba razumjet.
Apsolutno tacno. :thumbup:
bos

#158 Re: FK Sarajevo

Post by bos »

Tako je to kad nemate razloga za zadovoljstvo dugi niz godina pa se zadovoljate sa rezultatima reprezentacije...daj da bar neko digne FKS pa makar i u prijateljskoj. :-)

Onaj nesretni internet vodja sav zadovoljan sto je Partizan digo Zvijezdu na srpskom se oglasava, urbani Simo i dalje ne razumije kako mu ekipa nije u stanju nikoga pobjediti na strani 2 godine itd. Sjajno :D
musemić

#159 Re: FK Sarajevo

Post by musemić »

M-16 wrote:
nego...REZULTAT?
Što si ti dosadan čovjek, prijateljska je utakmica i rezultat nije bitan, ali je Sarajevo očitalo lekciju našim nafuranim zvjezdicama iz reprezentacije.
shalaedin

#160 Re: FK Sarajevo

Post by shalaedin »

vecih gluposti nisam procitao... :)

Obje ekipe su odigrale na nivou prijateljske utakmice, cuvali se od grubih startova i pretjeranog zara, tako da je svako mogao da pokaze malo od sebe. Sarajevo je bilo bolje u prvom poluvremenu i dobrim djelog drugog poluvremena. Primili su golove kako su primili.
Da je cilj utakmice bilo da se reprezentativci malo uigraju i provjere svoje nedostatke. Sarajevo je imalo vise motiva da odigra bolje ipak igraju protiv nase najbolje selekcije.
Ne znam zasto od ovoga pravite pricu za pripucavanje. Pa i Sarajevo i Zeljo su ekipe koje su u krizi. Sarajevo ove godine nije uspjelo u namjeri da izadje na evropsku scenu. Zeljo takodje. U upravi oba kluba sjede ljudi koji stete svojim klubovima. U Sarajevu svaka beba zna da i jednom i drugom timu carsija odredjuje tim. Sarajevo se nikada nije otrgnulo od toga, Zeljo jeste za to su imali tri godine dominacije u prvenstvu. Mene cudi najvise kako su oba kluba poslje izleta u evropu i treceg kola kvalifikacija lige prvaka ona lose pali u prvenstvu i gotovo im se identicne stvari desile. Od jakih postali su slabi. Zar se svaki klub ne moli za vise utakmica u Evropi i mogucnost zarade dodatnog novca. Sta su oni uradili sa tim novcem? Objektivno je reci da je Sarajevo trenutno bolje, ali oba su kluba u krizi. Oba kluba nama sarajlijama nisu poklonili dobar derbi odavno...
Mislim da bi bilo bolje da se huligani tuku sa upravama svojih klubova nego medju sobom.

evo izvjestaja sa utakmice :
VIDEO:Nezaslužena pobjeda Ćirinih "lavova"

B.S. --- NO LINKS ---
Srijeda, 08 Listopad 2008

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je večeras na stadionu Koševo test utakmicu protiv ekipe FK Sarajevo. Izabranici Ćire Blaževića više sretno nego zasluženo došli su do pobjede u utakmici koja je završena sa rezultatom 2:1. pogledajte video golova
Na stadionu je bilo prisutno oko 3.000 gledaoca većinom navijača FK Sarajevo, a glavni sudija je bio Mevludin Efendić iz Sarajeva.

FK SARAJEVO: Alaim, Džakmić, Belošević, Torlak, Šaraba, Dudo, Nikitović, Doči, Obuća, Hadžić, Raščić. Zamjene: Hamzić, Handžić, Hiroš. Trener: Husnija Arapović.

BOSNA I HERCEGOVINA: Hasagić, Spahić, Nadarević, Damjanović, Berberović, Salihović, Rahimić, Misimović, Muratović, Džeko, Ibišević. Zamjene: Brašnić, Mravac, Radeljić, Vladavić, Bartolović, Ibričić, Pjanić. Selektor: Miroslav Blažević.

Pomalo neočekivano utakmicu su puno bolje otvorili igrači Sarajeva koji su u nekoliko navrata mogli ozbiljnije ugroziti gol Kenana Hasagića, ali je realizacija izostajala.

Vedad Ibišević imao je u prvom poluvremenu dvije stopostotne prilike, ali mreža Muhameda Alaima je ostala netaknuta. Ibišević nikako da proradi u reprezentaciji, ali se nadamo da će u Istanbulu imati više koncentracije. Lijeva strana koju je prema planu selektora Blaževića trebao pokrivati Sead Salihović, često je bila prazna pa je desni bočni igrač Sarajeva, Doqi, u više navrata nesmetano centrirao lopte u naših šesnaest metara. Vezni red nije djelovao dobro, ali to sve pripisujemo "čuvanju" snage za Turke.

Igračima Sarajeva u potpunosti je pripalo prvo poluvrijeme.

U drugom poluvremenu na terenu su se našli Brašnić, Radeljić, Mravac, Ibričić, Pjanić i Vladavić, koji su zamijenili Hasagića, Spahića, Nadarevića, Muratovića, Ibiševića i Džeku.

U 61. minutu na asistenciju Hiroša sa desne, Damir Handžić pogađa glavom gol Brašnića za 1:0. Greškom Mravca, Hiroš se našao sam na desnoj strani te nesmetano uposlio Handžića.

Muku selektora Blaževića i svih navijača naše reprezentacije umanjio je u 80. minutu Senijad Ibričić, koji je poslije asistencije Vladavića izbacio Šarabu te nesmetano sa nekih desetak metara pogodio za izjednačenje.

U 87. minutu kapiten Zvjezdan Misimović izveo je slobodan udarac sa lijeve strane sa nekih 25 metara, a Rahimić podmetnuo glavu promjenio smjer lopte i poslao je u gol za vodstvo naše najbolje državne selekcije od 2:1.

Zaključak je nakon odgledane utakmice da se odbrana naše selekcije opet pokazala kao najslabija karika, te da će Dario Damjanović teško u budućnosti moći biti zadužen za ulogu stopera.

Bez Zlatana Muslimovića naš napad je izrazito bezopasniji i nekonkretniji te će eventualno Zlatanovo neigranje biti veliki hendikep za našu reprezentaciju.

Po viđenom, selektoru Blaževiću se nameće da zaigra sa jednim napadačem, ali sa dva ofanzivna vezna od kojih jedan svakako mora biti Miralem Pjanić, po mnogima večeras najbolji pojedinac na utakmici.

Tekst, kao i video snimak je autorsko vlasništvo --- NO LINKS --- portala te je kao takav zabranjen za prenošenje bez konkretnog navođenja izvora.

Izvor: "--- NO LINKS ---"
slucajan

#161 Re: FK Sarajevo

Post by slucajan »

Boze sacuvaj!!!

Odosmo mi sada od Kulina bana, a mi (navijaci Sarajeva), samo smo pisali o prijateljskoj utakmici sa reprezentacijom.

Svako ko je bio na utakmici mogao je vidjeti da je Sarajevo bilo bolje od reprezentacije najmanje 75 minuta! Fizicka pripremljenost "bundesligasa" i ostalih reprezentativaca je presudila da rezultat bude 1-2, a ne 1-0. Niko nije rekao da je Sarajevo bolje i da ga treba poslati u Istambul umjesto repke (mozda jeste, ali u sali), svi znamo da mnogo vrijede Misimovic, Pjanic, Dzeko i ostali... ali ne znam zasto ostali navijaci (prije svih strumfete sa grbavice), pokusavaju minimizirati i potcijeniti igru Sarajeva, koja je bila na extra nivou. E to je kompleks ili je mozda strah sta ih ceka za 4 kola na istom onom stadionu.

Zivi bili pa vidjeli :dance:
Gang Evil

#162 Re: FK Sarajevo

Post by Gang Evil »

"U 61. minutu na asistenciju Hiroša sa desne, Damir Handžić pogađa glavom gol Brašnića za 1:0. Greškom Mravca, Hiroš se našao sam na desnoj strani te nesmetano uposlio Handžića."

jeko ovaj? :lol: ovo mix igrac...malo Damira Hadzica malo Harisa Handzica... :lol:
Neelix

#163 Re: FK Sarajevo

Post by Neelix »

to im je sin :D
dzipalo_junuz

#164 Re: FK Sarajevo

Post by dzipalo_junuz »

Marchegianni wrote:
belissima wrote:Sinoc reprezentacija BiH nadigrana na Hasetu,pred sami kraj utakmice 2 greske odbrane FK Sarajevo i Ibricic i Rahimic preokrecu sa 0:1(Haris Handzic postigao za FK Sarajevo),na konacnih 2:1 za BiH.Da bogdo onako igraju u prvenstvenim utakmicama....Sarajevo,Horde,Bog i carsija!!!
Gled'o utakmicu juče i vidio da je reprezentacija sa "distance covered: 1017 m" pobijedila tim koji je igrao (što bi naš narod rekao) kao da se igra u pare. Očigledna razlika u pristupu jer je reprezentacija utakmicu shvatila kao trening. Isto tako, očigledno je i da su sudije dobile zadatak da stvore atmosferu kao u Turskoj pa je reprezentaciji dosuđeno nekoliko "niđe veze" ofsajda. Prema tome, zaboravi tu priču o nadigravanju kada nezainteresovani Misimović u četiri kvadrata baci na usta komplet vezni red jednog našeg premijerligaša.

Međutim, stvar koja malo smeta je što reprezentacija u 90 minuta nije odigrala nijednu smislenu akciju. Vjerovatno je i to stvar odsustva motivacije, ali svejedno djeluje pomalo neozbiljno takva priprema za kvalifikacionu utakmicu.

A podebljani dio je nešto što je i raja na tribinama isticala i što samo potvrđuje priču o različitom pristupu.
Koji si ti kompleksas pasa moj 8-)
strong69

#165 Re: FK Sarajevo

Post by strong69 »

Danas u 15:30h prijateljska utakmica sa Croatiom na stadionu AFH? Moze li neko potvrditi?
Cape

#166 Re: FK Sarajevo

Post by Cape »

strong69 wrote:Danas u 15:30h prijateljska utakmica sa Croatiom na stadionu AFH? Moze li neko potvrditi?
Potvrđujem! :mrgreen:
strong69

#167 Re: FK Sarajevo

Post by strong69 »

Cape wrote:
strong69 wrote:Danas u 15:30h prijateljska utakmica sa Croatiom na stadionu AFH? Moze li neko potvrditi?
Potvrđujem! :mrgreen:
Uh, katastrofa igra... Nezalaganje, setanje po terenu... Sasvim drugo lice Sarajeva u odnosu na zalaganje i borbenost na tekmi sa repkom.
belissima

#168 Re: FK Sarajevo

Post by belissima »

Bod u Mostaru...nije lose...ipak ljudi se grcevito bore za opstanak...idemo dalje...
Sarajevo,Horde,Bog i carsija!
campa_xxx

#169 Re: FK Sarajevo

Post by campa_xxx »

belissima wrote:Bod u Mostaru...nije lose...ipak ljudi se grcevito bore za opstanak...idemo dalje...
A kad je Zeljo uzeo samo bod u Mostaru kako ste ono govorili????
Chairman

#170 Re: FK Sarajevo

Post by Chairman »

Ne mogu da vjerujem sta se ovdje pise. Bio sam na Kosevu kad je repka igrala sa Sarajevom i niko me ne moze ubjediti da je repka nije izasla na laksi trening, da se oznoje i malo uigraju neke akcije. Za razliku od njih, Sarajevo je poginulo, trcali su ko navijeni dok su se reprezentativci bukvalno vukli po terenu.
Ali ajd i to na stranu....
Bio sam na strani gdje je pomocni sudac svirao 4 opsajda repki koja UOPSTE nisu postojala. Iz tih situacija bi Dzeko ili Misimovic izlazili 1 na 1 sa Alaimom.
I dosta vise gluposti...motivisano Sarajevo je na kraju ipak izgubilo od bezvoljne repke koja je vec glavom bila u Istanbulu i to je to.
Mikado

#171 Re: FK Sarajevo

Post by Mikado »

Chairman wrote:Ne mogu da vjerujem sta se ovdje pise. Bio sam na Kosevu kad je repka igrala sa Sarajevom i niko me ne moze ubjediti da je repka nije izasla na laksi trening, da se oznoje i malo uigraju neke akcije. Za razliku od njih, Sarajevo je poginulo, trcali su ko navijeni dok su se reprezentativci bukvalno vukli po terenu.
Bio sam na strani gdje je pomocni sudac svirao 4 opsajda repki koja UOPSTE nisu postojala. Iz tih situacija bi Dzeko ili Misimovic izlazili 1 na 1 sa Alaimom.
I dosta vise gluposti...motivisano Sarajevo je na kraju ipak izgubilo od bezvoljne repke koja je vec glavom bila u Istanbulu i to je to.
U Turskoj su ponovili igru sa tog treninga i zijanili. Doduse u Turskoj su poveli, al je Turska bila ta koja je zabijala golove ko na treningu.
Sarajevo je na Kosevu imalo zadatak da predstavlja Tursku i mislim da je odlicno odradilo taj zadatak, ali repka nije nista naucila iz te trening utakmice, sto se pokazalo u Istanbulu.
belissima

#172 Re: FK Sarajevo

Post by belissima »

[quote="campa_xxx"][quote="belissima"]Bod u Mostaru...nije lose...ipak ljudi se grcevito bore za opstanak...idemo dalje...
Sarajevo,Horde,Bog i carsija![/quote]

A kad je Zeljo uzeo samo bod u Mostaru kako ste ono govorili????[/quote]

Strumficu mali...mi smo igrali sa igracem manje vecinu utakmice...znaci s vama mozemo komotno igrati sa 10 igraca...heheheheh...
ibizza

#173 Re: FK Sarajevo

Post by ibizza »

belissima wrote:
campa_xxx wrote:
belissima wrote:Bod u Mostaru...nije lose...ipak ljudi se grcevito bore za opstanak...idemo dalje...
A kad je Zeljo uzeo samo bod u Mostaru kako ste ono govorili????

Strumficu mali...mi smo igrali sa igracem manje vecinu utakmice...znaci s vama mozemo komotno igrati sa 10 igraca...heheheheh...
ja se kladim da bi nasi juniori poderali melju...oni su dno dna...
Cafe Camargue

#174 Re: FK Sarajevo

Post by Cafe Camargue »

Chairman wrote:Ne mogu da vjerujem sta se ovdje pise. Bio sam na Kosevu kad je repka igrala sa Sarajevom i niko me ne moze ubjediti da je repka nije izasla na laksi trening, da se oznoje i malo uigraju neke akcije. Za razliku od njih, Sarajevo je poginulo, trcali su ko navijeni dok su se reprezentativci bukvalno vukli po terenu.
Uranio, jesi se naspav'o
pOZz

#175 Re: FK Sarajevo

Post by pOZz »

Dana, 24. oktobra 1946. godine u velikoj dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu (popularni “Fis”), došlo je do spajanja Omladinskog sportskog društva “Sloboda” i Radničkog sportskog društva “Udarnik” u novo društvo, zvanično nazvano Sportsko društvo “Torpedo”. Ideju za ovaj naziv dao je Šefik Maglajlić koji je nakon povratka iz Rusije, bio zadivljen igrom fudbalera istoimenog tima iz Moskve.

Ipak u augustu 1947. godine, na prijedlog Mirka Ostojića, tadašnjeg glavnog urednika “Oslobođenja”, SD “Torpedo” i zvanično mijenja ime u “Sarajevo”, koje je ostalo do danas. Drugi bitan datum za klub došao je 20. maja 1949. godine, kada Fudbalski klub Sarajevo počinje da djeluje kao samostalna sportska organizacija.

Sarajevo je već u prvoj sezoni 1946/47 učestvovalo u Kupu Jugoslavije i došlo do polufinala, gdje je eliminisano žrijebom od ekipe “Naša Krila”, nakon što u 120 minuta igre nije bilo golova. Kasnije je Sarajevo u utakmici za treće mjesto savladalo ekipu Sloge iz Novog Sada sa 4:1 i tako ostvarilo prvi veći uspjeh, nakon samo 13 mjeseci od osnivanja. Isti uspjeh, plasman u polufinale Kupa, Sarajevo je ponovilo i 5 godina kasnije, ali ovaj put je eliminisano od strane Crvene Zvezde.

S druge strane u prvenstvu Jugoslavije, Sarajevo je svoj debi imalo u sezoni 1947/48, ali nažalost neuspješan, u konkurenciji 10 timova Sarajevo je osvojilo posljednje 10. mjesto i odmah napustilo društvo najboljih jugoslavenskih klubova. Ali nakon samo jedne sezone provedene u Drugoj ligi, Sarajevo se vraća u elitu i tamo ostaje sve do sezone 1956/57 kada posljednji put u svojoj historiji ispada iz najvišeg ranga takmičenja. U tom periodu Sarajevo je pored već pomenutog polufinala Kupa iz 1952. godine, najveći uspjeh napravilo u sezoni 1949/50. godine osvajanjem 5. mjesta, te u dva navrata osvajanjem 6. mjesta (1952/53 i 1955/56).

Tako je Sarajevo odigralo još jednu i do danas posljednju sezonu u nižem rangu takmičenja. Nakon samo jedne godine provedene u Drugoj ligi (1957/58) Sarajevo se vratilo u Prvu ligu i do danas, punih 49 godina zadržalo status prvoligaša. Nakon toga Sarajevo kreće prema vrhu jugoslavenskog fudbala. Na sceni se pojavljuje čuveni Asim Ferhatović Hase. Tako Sarajevo u sezoni 1963/64 predvođeno Hasetom, koji je sa 19 golova bio prvi strijelac Lige, osvaja 4. mjesto. Godinu kasnije Sarajevo je vicešampion Jugoslavije, a onda nakon jedne lošije sezone (9. mjesto), dolazi najuspješnija godina u 20-godišnjoj historiji kluba. Sarajevo postaje prvi bosansko-hercegovački šampion, i uz to ostvaruje plasman u finale Kupa Maršala Tita, ali tu uz dosta mutnih radnji, rezultatom 2:1 gubi od Hajduka u utakmici koja se igrala u Splitu. Nakon toga Sarajevo ostvaruje plasman među 16 najboljih europskih timova u Kupu Europskih Šampiona, ali tamo je eliminisano od strane čuvenog engleskog Macnhester Uniteda, koji je zanimljivo nakon izbacivanja Sarajeva (0:0 i 2:1) otišao do samog kraja i postao prvak Europe za tu sezonu.

I umjesto da to sve bude podsticaj Sarajevu da se pridruži tzv. velikoj četvorci, u jesen te 1967. godine, nakon osvojene titule prvaka i dobrog nastupa u Europi dolazi do spora Uprave kluba sa trenerom i tvorcem te šampionske generacije Miroslavom “Mehom” Brozovićem. Pojedinci u klubu pokušavaju sebi pripisati sve zasluge za osvajanje titule, ocrnjujući Brozovića preko novina. Sukob je izbio između tadašnjeg tehničkog direktora Ibrahima Biogradlića i trenera Brozovića. Epilog: Brozović napušta trenersku klupu, a Sarajevo se vraća u donji dio najeltinijeg društva. Interesantno je da se slična, gotovo identična situacija desila i danas, tačno 40 godina kasnije, samo što ovaj put glavna uloga nije bio pokojni Brozović, nego još jedna legenda kluba Husref Musemić.

Nakon toga Sarajevo pada u agoniju. Sve što je u idućih 11 godina uspjelo napraviti je osvajanje jednog šestog i dva sedma mjesta, te plasman u četvrfinale Kupa u sezoni 1976/77. U istoj sezoni Sarajevo je jedva osiguralo opstanak. Završivši na 16. mjestu sa 2 boda više od Napretka i 4 više od posljednjeg Željezničara. Tako Sarajevo 10 godina nakon osvajanja titule prvaka, jedva ostaje u Ligi, i to nauštrb najljućeg rivala Željezničara, koji je tako samo 5 godina nakon svoje jedine titule, preselio u niži rang.

Ali ipak jedina svijetla tačka jeste što je u tom periodu u pravog igrača stasao Safet Sušić. Nakon što je još 1974. godine kao 18-godišnjak došao u klub, u sezoni 1978/79 Safet Sušić, najbolji bh. igrač svih vremena sa svoje 24 godine pokazuje da je sazreo u jednog od najboljih igrača Lige.

Sa Sušićem na vrhuncu Sarajevo ulazi u novi blistavi period svoje historije, koji je ovaj put trajao punih 7 godina. U već pomenutoj sezoni, 1978/79 Sušić sa 15 golova predvodi Sarajevo u osvajanju 4. mjesta na tabeli, a za sebe zarađuje titulu najboljeg igrača Lige za tu sezonu. Iduće godine, Sušić zabija dva gola više nego lani, ukupno 17 i tako ponovno osvaja titulu najboljeg igrača Lige, ali ovaj put i najboljeg strijelca. I Sarajevo se penje za dva mjesta na tabeli i osvaja svoju drugu titulu viceprvaka Jugoslavije, nakon propuštenog naslova jesenjeg prvaka, te ostvaruje plasman u polufinale Kupa i ispada nakon jedanaesteraca od Crvene Zvezde.

Nakon manjeg pada u sezoni 1980/81 (13. mjesto), koja će ipak ostati upamćena po susretima u Kupu UEFA sa njemačkim HSV-om (2:4 i 3:3), Sarajevo u sezoni 1981/82 ponovno osvaja 4. mjesto, a iduće godine iako ne baš uspješni u prvenstvu (11. mjesto), Sarajevo ipak ostvaruje uspjehe u drugim takmičenjima. Nakon izbacivanja Slavije i Korvinula, Sarajevo ostvaruje plasman u 1/8 finala Kupa UEFA, gdje je eliminisano od beligjskog Anderlechta (1:6 i 1:0), a u Kupu dolazi do svog drugog finala, ali i ponovno se na putu do, kako su ga novinari zvali, “Najdražeg trofeja” ispriječio hrvatski klub. Samo što je sada bio zagrebački Dinamo, koji je predvođen Ćirom Blaževićem sa klupe slavio sa 3:2 i osvojio Kup.

Iduće godine Sarajevo osvaja 9. mjesto na tabeli, te ostvaruje plasman u četvrtfinale Kupa. Svi uspjesi ostvareni na tri fronta (Liga, Kup, Kup UEFA) u prethodnih 6 sezona (79-84) su krunisani drugom šampionskom titulom, osvojenom u sezoni 1984/85 sa 4 boda prednosti ispred splitskog Hajduka. Tako je Sarajevo postalo prvi tim izvan velike četvorke sa dvije titule prvaka Jugoslavije. Kasnije će to još poći za rukom samo Vojvodini, koja je 1989. godine osvojila svoju drugu titulu.

Nakon osvojene titule prvaka i neočekivanog ispadanja u prvom kolu Kupa Šampiona od anonimnog Kuusysija iz Finske (1:2 i 1:2), Sarajevo ostaje bez ključnih igrača iz šampionske generacije (Pašić, Hadžibegić, nešto ranije Musemić). Nakon toga sve do raspada bivše države Sarajevo je igralo tek epizodnu ulogu u domaćem prvenstvu. U idućih 7 sezona samo je jednom uspjelo završiti među prvih 10 klubova, a i u Kupu osim četvrtfinala u sezoni 1987/88, nije napravljen nikakav veći uspjeh. Iz perioda prije agresije na našu zemlju ostaće još jedino upamćena činjenica, da je FSJ u sezoni 1990/91 nakon što je Liga pune 22 godine brojala 18 klubova, zbog Sarajeva proširio na 19, što je dovoljno govorilo o tome koliko je Sarajevo bilo važan faktor jugoslavenskog fudbala.

Nakon što je uslijedila agresija na našu zemlju, baš kao i sve ostale pore života i fudbal je u našem gradu bio ugašen. Ipak 1993. godine FK Sarajevo izlazi iz države i obilazi svijet igrajući humanitarne utakmice. Ekipu Sarajeva je sa klupe predvodio Fuad Muzurović, a između ostalih igrali su Elvir Baljić, Almir Turković i Mirza Varešanović. Definitivno će ostati upamćena utakmica između Sarajeva i Parme, koja je završila rezultatom 2:1 za Italijane, nakon što je Sarajevo povelo golom i danas aktivnog Almira Turkovića.

1994. godine u Zenici se održava prvo prvestnvo Bosne i Hercegovine. Nakon kvalifikacijskih turnira koji su se igrali u četiri grada (Sarjaevo, Tuzla, Jablanica, Zenica), Sarajevo je u “jablaničkoj” grupi osvojilo ubjedljivo prvo mjesto i ostvarilo plasman na završnicu prvenstva, gdje je na kraju osvojilo drugo mjesto, iza Čelika. U sezoni 1996/97, Sarajevo ponovno osvaja drugo mjesto iza Čelika, te po prvi put u svojoj historiji državni Kup, a nakon toga i Superkup savladavši zenički Čelik. Godinu dana kasnije ponovno osvaja titulu viceprvaka (poraz u finalu Play-offa od Željezničara), te Kup BiH. U sezoni 1998/99 Sarajevo osvaja prvo mjesto i nakon odgađanja Play-offa, NSBiH proglašava Sarajevo šampionom Bosne i Hercegovine za tu sezonu. Pored toga Sarajevo je igralo i u finalu Kupa te Superkupa, ali je oba puta poraženo na Koševu od visočke Bosne.

Nakon te 3 može se reći zlatne sezone Sarajeva, u kojima je Sarajevo sva tri puta bilo među dva nabjolja kluba, igrlao sva tri finala i Kupa i Superkupa, uslijedio je težak period. Čekalo se punih 8 godina na novu titulu, koja je osvojena tek u sezoni 2006/07, a u tom periodu je osvojilo jedno drugo mjesto (2005/06), dva Kupa (2001/02 i 2004/05), te igralo jednom u finalu Kupa (2000/01).

U posljednjih 5 godina Sarajevo je napravilo dosta dobrih rezultata na Europskoj sceni. Prije svega treba podsjetiti na remi u Istambulu sa Besiktasem, zatim pobjede protiv češke Sigme, Rapida iz Bukurešta, Genka. Dva puta je nastupalo u 1. kolu Kupa UEFA, te jednom u trećem pretkolu Lige Prvaka, što predstavlja najveći uspjeh nekog bh.tima u poslijeratnim nastupima na Euro-sceni.

Šampioni: 1966/67, 1984/85, 1998/99, 2006/07
Kup BiH: 1996/97, 1997/98, 2001/02, 2004/05
Superkup BiH: 1996/97

Vicešampioni: 1964/65, 1979/80, 1994, 1996/97, 1997/98, 2005/06
Finalist Kupa: 1966/67, 1982/83, 1998/99, 2000/01
Finalist Superkupa: 1997/98, 1998/99

Najveći uspjesi na Euro-sceni prije rata:
- 1/8 finala Kupa Šampiona (1967/68)
- 1/8 finala Kupa UEFA (1982/3)

Najveći uspjesi na Euro-sceni poslije rata:
- 1. kolo Kupa UEFA (2002/03, 2007/08)
- 3. pretkolo Lige Prvaka (2007/08)