Ko ne uzima mito ?
Moderator: anex
-
vivace
#151 Re: Ko ne uzima mito ?
kod nas najvise mita uzimaju lekari,hirurzi. sama vodila istragu. 
- Donnie Smith
#152 Re: Ko ne uzima mito ?
astala_vistala wrote:Ne postoji kod nas doktor a da makar nije cokoladu dobio kao "poklon"
i tako je u svim javnim ustanovama,a naravno krivi smo mi sto smo tako naucili sa svima iz javnih ustanova da bi imali famoznu stelu i da se furamo pred svima.
pa poklon nije isto što i mito;ako nakon nekog posla kojim si zadovoljan-odlučiš da častiš osobu koja ti je završila posao-to je ok
tvoja stvar, to je poklon, ako svojevoljno poklanjas unaprijed,-mito
ali ako ti ta osoba unaprijed traži novac ili uslugu, a prima platu već za taj posao-onda je to korupcija...
-
vivace
#153 Re: Ko ne uzima mito ?
muz moje drugarice radi u pancevu kao ocni lekari hirurg i on jedini ne uzima mito. svi apsolutno svi uzimaju mito.lekari i hirurzi najvise uzimaju mito i kod nas u srbiji.
-
kerima1
#155 Re: Ko ne uzima mito ?
Tacno,ma to ne zan porodit zenu (ginekolozi) izvale oci da im se plati,kamoli koji operisu pacijenta fuj!!vivace wrote:muz moje drugarice radi u pancevu kao ocni lekari hirurg i on jedini ne uzima mito. svi apsolutno svi uzimaju mito.lekari i hirurzi najvise uzimaju mito i kod nas u srbiji.
-
vivace
#156 Re: Ko ne uzima mito ?
sta rece ?FreakyStyley wrote:Ja imam lud da sam papir i nikoga nisam podmitio.Nije sve tako crno.
-
vivace
#157 Re: Ko ne uzima mito ?
ali sad je problem sto ga sve kolege mrze zato sto ne uzima mito,pa mu svasta podmecu. on se plasi cak i otkaza. dotle to ide...kerima1 wrote:Tacno,ma to ne zan porodit zenu (ginekolozi) izvale oci da im se plati,kamoli koji operisu pacijenta fuj!!vivace wrote:muz moje drugarice radi u pancevu kao ocni lekari hirurg i on jedini ne uzima mito. svi apsolutno svi uzimaju mito.lekari i hirurzi najvise uzimaju mito i kod nas u srbiji.
-
kerima1
#158 Re: Ko ne uzima mito ?
Boje se d aim ne predje ta bolest ne uzimanja mita brr gmazovi oni neki doktori 
- sarajlijica
#159 Re: Ko ne uzima mito ?
Dž.Junuzoviću na ovom spisku nije mjesto - godinama je 'haramio', mada istine radi ne znam od vremena kad postade Akademik!?regina wrote:Imam podatke koji govore da slijedeci ljekari ne uzimaju mito.
1. Hasan Tanovic - ortopedija
2. Ismet Gavrankapetanovic - II-
3 Semin Becirbegovic - II-
4. Faruk Kulenovic - II-
5. Adnan Dizdar - II-
6. Srdjan Gornjakovic -gastroentrologija
7. Safet Guska - torakalna hirurgija
8. Džemaludin Junuzovic - urologija
9. Adnan Hadžimuratovicdjecija traumatologija
10. Goran Aksamija - abdominalna hirurgija
11. Branislav Koteljnikov - abdominalna
12. Abdulah Fazlic - plasticna h
13. Alemko Cvorak - plasticna
14. Alija Agincic - plasticna
15. Zulfo Godinjak - ginekologija
16. Eldin Burazerovic- neurohirurgija
17. Merim Omerhodzic - isto
18. Edib Jerlagic
19. Haris Vranic
20. Zlatan Zvizdic - pedijatrija
21. Zuvdija Kandic
22. Seka Izetbegovic - ginekologija
23. Mirsad Kacila - kardio
Molim Vas ako znate (pouzdano) da neko od ovih ljudi ipak uzima mito, napisite.
prije toga - itekako....
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#160 Re: Ko ne uzima mito ?
dr.Korać Sakip, Opća bolnica. Moralna gromada.
Potvrđujem za starog dr. Jerlagića. To su "narodni" ljekari.
Potvrđujem za starog dr. Jerlagića. To su "narodni" ljekari.
-
biscanka2
#161 Re: Ko ne uzima mito ?
Nadam se da nije ofic.
Njemacka - iz bogatog iskustva po pitanju duzeg lijecenja po bolnicama.
Svaki put prilikom oprostaja (zadnji dan boravka u bolnici) u znak zahvalnosti na njezi,osoblje bih pocastila s tim
sto bi u kasicu za kafu (koju obicno na svakom odjelu imaju) ubacila 10 do maksimalno 20€ (zavisi o duzini boravka u bolnici).
Zakonski se do 13 € tretira (je dozvoljeno) kao za pocastiti a ne podmititi.
Kasica sluzi za kupovinu "kafe" za cijeli tim odjela tako da te zakonske crte ne povrijedjujem.
Doktorskim ordinacijama kod kojih sam pacijent na bozicne praznike svake godine pred bozicne praznike odnesem
vecu zdjelu domacih bozicnih kolaca (bozicni keksi) za cijeli tim a doktoru flasu boljeg vina.
Oni se jako obraduju a ja na taj nacin, za njihov dobar rad, izrazim moju zahvalnost.
Prije nekih desetak godina prilikom boravka u Bihacu blokira mi kicma pa ni makac.
Odem ja u ambulantu da me bar malo osposobe kako bih za tri dana nazad na put mogla.
Doktorica (zaboravila sam joj ime ali poznata po postenju) me primi i odmah mi inekciju dade ali za slijedece dvije inekcije uputi me u polikliniku i dodade da slucajno ne govorim da sam u Njemackoj jer kaze onda ce te oderati .
U kantonalnoj bolnici o doktorima i osoblju da i ne govorim (iskustvo iz porodicnog kruga).
Cast izuzetcima ukoliko postoje.
.
Otom potom kad sam to vidjela odmah sam otvorila dodatno osiguranje za "strane zemlje".
Stvarno se divim narodu da moze takvo stanje u zdravstvu trpiti ili ignorirati.
Njemacka - iz bogatog iskustva po pitanju duzeg lijecenja po bolnicama.
Svaki put prilikom oprostaja (zadnji dan boravka u bolnici) u znak zahvalnosti na njezi,osoblje bih pocastila s tim
sto bi u kasicu za kafu (koju obicno na svakom odjelu imaju) ubacila 10 do maksimalno 20€ (zavisi o duzini boravka u bolnici).
Zakonski se do 13 € tretira (je dozvoljeno) kao za pocastiti a ne podmititi.
Kasica sluzi za kupovinu "kafe" za cijeli tim odjela tako da te zakonske crte ne povrijedjujem.
Doktorskim ordinacijama kod kojih sam pacijent na bozicne praznike svake godine pred bozicne praznike odnesem
vecu zdjelu domacih bozicnih kolaca (bozicni keksi) za cijeli tim a doktoru flasu boljeg vina.
Oni se jako obraduju a ja na taj nacin, za njihov dobar rad, izrazim moju zahvalnost.
Prije nekih desetak godina prilikom boravka u Bihacu blokira mi kicma pa ni makac.
Odem ja u ambulantu da me bar malo osposobe kako bih za tri dana nazad na put mogla.
Doktorica (zaboravila sam joj ime ali poznata po postenju) me primi i odmah mi inekciju dade ali za slijedece dvije inekcije uputi me u polikliniku i dodade da slucajno ne govorim da sam u Njemackoj jer kaze onda ce te oderati .
U kantonalnoj bolnici o doktorima i osoblju da i ne govorim (iskustvo iz porodicnog kruga).
Cast izuzetcima ukoliko postoje.
Otom potom kad sam to vidjela odmah sam otvorila dodatno osiguranje za "strane zemlje".
Stvarno se divim narodu da moze takvo stanje u zdravstvu trpiti ili ignorirati.
-
julisiz es grant
#162 Re: Ko ne uzima mito ?
Interesantno je kako se poklon privatniku, kojem već plaćaš direktno iz svog džepa, i to debele novce, tretira kao nešto normalno (vidjeti i gornji primjer), a ne daj bože donijeti nešto sitno kao zahvalnost doktoru u državnoj ustanovi (a da nije hirurg ili ginekolog u porodilištu), nek je najbolji, i najljubazniji, i pazi te ko malo vode na dlanu, to je odmah mito, korupcija, nepošteno, bla, bla...
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#163 Re: Ko ne uzima mito ?
Istina. I to je kad neko ima obraza i zna mjeru. Prisjeti se šefa Urologije u OBS...meni se povraćalo.julisiz es grant wrote:Interesantno je kako se poklon privatniku, kojem već plaćaš direktno iz svog džepa, i to debele novce, tretira kao nešto normalno (vidjeti i gornji primjer), a ne daj bože donijeti nešto sitno kao zahvalnost doktoru u državnoj ustanovi (a da nije hirurg ili ginekolog u porodilištu), nek je najbolji, i najljubazniji, i pazi te ko malo vode na dlanu, to je odmah mito, korupcija, nepošteno, bla, bla...
-
Nepass
#164 Re: Ko ne uzima mito ?
Treba da se razlikuje mito i poklon.julisiz es grant wrote:Interesantno je kako se poklon privatniku, kojem već plaćaš direktno iz svog džepa, i to debele novce, tretira kao nešto normalno (vidjeti i gornji primjer), a ne daj bože donijeti nešto sitno kao zahvalnost doktoru u državnoj ustanovi (a da nije hirurg ili ginekolog u porodilištu), nek je najbolji, i najljubazniji, i pazi te ko malo vode na dlanu, to je odmah mito, korupcija, nepošteno, bla, bla...
Jedno je kad nece dr da operise dok mu ne uletis 500KM a drugo je kad nekom nakon obavljenog zahvata u znak zahvalnosti dad poklon nebitno jeli lova ili nesta drugo.
I dosta raje da doktoru nakon zahvata, pri otpustu lovu i onda krene prica "jebo mater uze pare, jes vidio?!"
- studiorum_tuzlaensis
#165 Re: Ko ne uzima mito ?
dr. Zuvdija Kandić, šef klinike za abdominalnu hirurgiju. - siva zona, more bit bidne, more bit nebidne.
Mene je operisao 3 puta i spasio mi je život dva puta u 2 dana prije nekoliko godina. Doživio sam napad zapetljaja crijeva nakon sportske kile (ingvinalna hernija) kada mi je mišić prepone na rukometnoj utakmici prikliještio crijeva. Pokrpio me majstorski, prvo sredio zapetljaj, pa i kilu, usput riješio i varikokelu na desnom testisu.
Da stvar bude gora, sutradan mi je puklo slijepo crijevo, akutna upala, odmah istog momenta je došao iz drugog grada iako je imao slobodan dan i izvadio slijepo crijevo i isprao utrobu.
2 dana - 3 operacije - mjesec i po na koševskoj traumatologiji. Hvala Zuvdiji, ja sam mu morao dati poklon nakon svega (cifra nevažna). Prvo nije htio prihvatiti, poslije na moje instistiranje je uzeo. Da li je to mito ili ne, ocijenite sami, da li je dužan u opisu posla da se tako ponaša, ocijenite, ja znam da mu mogu ljubit ruke do kraja života jer onaj bol (s. crijevo, kila i zapetljaj crijeva) zaboravit neću za života, a takav splet okolnosti da ne može biti gori.
Da se razumijemo, čuo sam o njemu i loših priča, iz užeg i šireg okruženja i spominju ga u negativnom kontestu u odnosu sa pacijentima. Uglavnom je u pitanju nebriga za trenutno stanje (hoće li ili neće preživjeti operaciju), daje mu se epitet mesara, tj. onom starom sve pod nož, biopsija i najgore invazivne metode. Šta je od toga istina, ne mogu zaključiti iz svog iskustva. Čovjek jednostavno radi posao hirurga, emocije su izvan svakog dometa u tom poslu, tako da mi je tek poslije bilo jasno da mi je mati pala u nesvijest kad je nakon treće operacije rekao :"Mi smo svoje uradili, do njega je hoće li preživjeti, šanse su 50-tak%." Žena na licu mjesta slom doživjela i završila na pločicama.
Mene je operisao 3 puta i spasio mi je život dva puta u 2 dana prije nekoliko godina. Doživio sam napad zapetljaja crijeva nakon sportske kile (ingvinalna hernija) kada mi je mišić prepone na rukometnoj utakmici prikliještio crijeva. Pokrpio me majstorski, prvo sredio zapetljaj, pa i kilu, usput riješio i varikokelu na desnom testisu.
Da stvar bude gora, sutradan mi je puklo slijepo crijevo, akutna upala, odmah istog momenta je došao iz drugog grada iako je imao slobodan dan i izvadio slijepo crijevo i isprao utrobu.
2 dana - 3 operacije - mjesec i po na koševskoj traumatologiji. Hvala Zuvdiji, ja sam mu morao dati poklon nakon svega (cifra nevažna). Prvo nije htio prihvatiti, poslije na moje instistiranje je uzeo. Da li je to mito ili ne, ocijenite sami, da li je dužan u opisu posla da se tako ponaša, ocijenite, ja znam da mu mogu ljubit ruke do kraja života jer onaj bol (s. crijevo, kila i zapetljaj crijeva) zaboravit neću za života, a takav splet okolnosti da ne može biti gori.
Da se razumijemo, čuo sam o njemu i loših priča, iz užeg i šireg okruženja i spominju ga u negativnom kontestu u odnosu sa pacijentima. Uglavnom je u pitanju nebriga za trenutno stanje (hoće li ili neće preživjeti operaciju), daje mu se epitet mesara, tj. onom starom sve pod nož, biopsija i najgore invazivne metode. Šta je od toga istina, ne mogu zaključiti iz svog iskustva. Čovjek jednostavno radi posao hirurga, emocije su izvan svakog dometa u tom poslu, tako da mi je tek poslije bilo jasno da mi je mati pala u nesvijest kad je nakon treće operacije rekao :"Mi smo svoje uradili, do njega je hoće li preživjeti, šanse su 50-tak%." Žena na licu mjesta slom doživjela i završila na pločicama.
-
hzsa22
#166 Re: Ko ne uzima mito ?
Najvece govno koje je ikad hodalo kosevskog bolnicom je bio neki doktor na onkologiji ne sjecam mu se imena, nana gore lezala prije 12-13 godina. 5 hiljada maraka je bila tarifa da je on operise. Nakon sto ju je bukvalno ubio zbog lose uradjene operacije i nakon tromba razmisljali smo da ga tuzimo al je govno krepalo ubrzo. Sa ostalim doktorima izuzetno pozitivno iskustvo smo imali bez da je ikad ijedan trazio marke za bilo sta. U ovu kategoriju spada doktor Ismet Gavrankapetanovic sa ortopedije prije par godina i Haso Sefo sa neurohirurgije kao zadnji primjer. Vrhunski doktori, izuzetno ljubazni i susretljivi kao i njihovo osoblje.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#167 Re: Ko ne uzima mito ?
blinker13 wrote:Dr. Sakip Korać, ortoped, Opća bolnica, ljudina i po!![]()
![]()