Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Loulou

#151 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by Loulou »

Aurora Borealis wrote:Na prvi pogled, cini mi se kao da sa 100%-nom sigurnoscu znam odgovor (potvrdan) na ovo pitanje. A onda se zamislim nad sobom... Voljela bih da nikad to ne ucinim osobi pored mene, i voljela bih da ni sama to nikad ne dozivim. Ne ih voljela prevariti i biti prevarena. Istina, to teoretski moze biti stvar odluke, i za bilo sto drugo jednostavno ne postoji izgovor i opravdanje, niti bi trebalo postojati.

U savrsenom, crno-bijelom svijetu je tako. A onda dodje zivot, u svom punom oblicju, sa svim svojim koloritima, donese nam i crno i bijelo i sivo i sareno, a mi imamo odgovor samo na prve dvije varijante. Izvan toga smo prepusteni sami sebi, na milost i nemilost instinkta, emocija, zanosa, situacija za koje ni u snu nismo pomislili da bi nam se mogle desiti. I onda otkrivamo neka nasa druga lica. Iznenadimo sami sebe. Razocaramo osobe za koje nismo ni u najgorim snovima pomislili da bismo to bili u stanju. A desilo se, iako rekosmo da ne bismo nikad.

LJudi koji su u braku po 15-20-30+ godina - njima treba postaviti ovo pitanje. Pomislim da je nemoguce 30 godina jednakim intenitetom i zarom zeljeti samo jednu istu osobu, bez potrebe za necim novim. Mozda je i nepravedno ocekivati od nekoga da nam bude vjeran tolike godine. Da bude monogaman. Iz ove perspektive mi djeluje tako nedostizno.

Da me ne biste pogresno shvatili, postoji jedna scena u filmu sa Meryl Streep "One True Thing" ili "Jedina prava stvar", gdje ona - vec na samrti ( boluje od raka), razgovara za kcerkom, govori joj kako zna za nevjerstva svog muza iako su u braku 30 godina:

There is nothing that you know about your father that I don't know.
Nothing.
And understand better.
Okay?
You make concessions when you're married a long time...
that you don't believe you'll make when you're beginning.
When you're young, you say, "Oh, I'll never tolerate...
this or that or the other thing.,,
But time goes by, darling.
And when you've slept together a thousand nights...
and you've smelled like spit-up from the babies when they're sick...
and you've seen your body droop and get soft...
and some nights you just think, "Oh, God, I'm not gonna put up with it another minute".
But you wake up in the next morning...
and the kitchen smells like coffee...
and the kids have their hair brushed all by themselves...
and you look at your husband, and no...
he's not the person you thought he was.
But he's your life.
And the kids and the house and everything that you do is built around him.
And that's your life. That's your history too.
And if you take him out, that's like cutting his face out of all the pictures.
lt just makes a big hole and it ruins everything.
You can be hard, Ellen.
And you can be very judgmental.
And with those two things alone you're gonna make such a mess out of your life...
you wouldn't believe, and I wanna be able to tell you these things in ten years.

Ne opravdavam, nemojte me pogresno shvatiti. Ali pitajte me kad budem bila pred krajem svog zivota ukljucuje li, i tada vam mozda budem znala reci.
Jer ljudi su cudne biljke. Misle da ih, dok sjede pored sadasnjeg partnera, tamo negdje ceka vise, bolje, sarenije, ljepse. I uvijek se pitaju sta ako?Voljela bih da bezuslovno ukljucuje, zelim vjerovati da ukljucuje, ali...
Respect @Aurora.
mostarac

#152 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by mostarac »

anais_nin wrote:
mostarac wrote: A da nije mozda do zene? Zasto je uvijek do muskarca? Impotentnost muskarca u najvecem broju slucajeva ne dolazi od toga sto se da prostis njemu ne moze dignut, nego sto mu se ne dize na ruzno zensko koje ima pored sebe i to je najveca zabluda zena. Ne opada muskarcima s godinama sexualna zelja, nego zene s godinama imaju manje volje da se trude, a uz to i sve manje su lijepe sto je prirodno i ne mislim ovim nista lose i onda kad to dvoje sastavis dodje gospodja i kaze moj lik je impotentan. Nije on impotentan. Dovedi jednu od 20 pa da vidis je li :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sorry mostarac, ali odavno me niko ovako ne nasmija :D ovo je jedno od najtragikomicnijih opravdanja za nesto sto uglavnom muskarci nabijaju na nos jedan drugom kao "manjak muskosti" :-) krivimo ruznocu i zapustenost zena (naravno svi muskarci su kao dobro vino, dok zene s godinama postaju ruznije i zapustenije, oni se jadnici samo podmladjuju i proljepsavaju) za problem muske impotencije :-) ojeeeee :D 1) ako mu je doticna ruzna, sto je uopste zenio, 2) sam rece da je seks puno vise od pukog fizickog akta...veliki dio privlacnosti je baziran na emotivnoj privlacnosti/povezanosti...kako to ona magicno ispari?
Znas sta je za :lol:
To sto si ti napisala cijeli pasus zeleci kao nesto dokazati, al u sustini nisi pobila nijednu moju tvrdnju, nego si ispalila sasvim desetu stvar. Mozda jedino vezu minimalnu ima to sto pitas kako magicno ispari privlacnost? Ispari jer se ni jedno ni drugo ne trude i tu ima obostrane greske, ali tipicno zensko svaljivanje krivice za impotenciju muskarca samo na muskarce je apsurd. Nije uvijek do muskaraca i niste ni vi ljepotice sa 50 i treba puno truda i zelje da u tim godinama nakon toliko zajednickih godina imate zelju jedno za drugim. Znaci najlakse je rec da je do tipa, al nije do tipa, nego ste oboje izgubili zelju jedno za drugim i niste si vise privlacni kao nekad, al kako boze, ako se toliko volite :D
anais_nin wrote: kao sto rekoh ljubav (barem bi u teoriji trebala biti) je puno vise od igranja neumornih zecici u doba kad smo mladi, lijepi, zdravi i kad nam je sve potaman :) onaj ko je moja stijena, ko me pridrzi i u teskim momentima, za koga mi nije tesko biti ista takva podrska u njegovim najtezim momentima, koga volim u kompletu, zajedno sa njegovim manama i prljavim carapa koje ostavlja svuda po sobi i sa uvijek u nevrijeme podignutom klozetskom soljom, onaj kome sam privlacna cak i u najgore dane PMSa ili kad sama sebi nisam, ciji stomacic volim vise nego necije plocice, onaj ko ce mi biti i zivotni partner, i drug i ljubavnik, ko nece bjezati i okretati ledja onda kad je najteze, onog koji ce biti spreman da se suoci i sa svojom i sa mojim greskama iskreno i otvoreno, e takvog zelim kraj sebe :) ove sto za svaku svoju gresku, manu, nedostatak pronadju mali milion razloga i opravdanja, ili jos pronadju nacin da na mene prebace krivicu za svoje pogreske, eh takve rado prepustam zenama koje su im istomisljenice :) (ovo nije nista na tvoj racun, ovo ja tako malo generalno) :D
u drugom dijelu se slazem sa tobom, al to po meni ne mora da ukljucuje sexualnu vjernost oba partnera
anais_nin

#153 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by anais_nin »

mostarac wrote: Znas sta je za :lol:
To sto si ti napisala cijeli pasus zeleci kao nesto dokazati, al u sustini nisi pobila nijednu moju tvrdnju, nego si ispalila sasvim desetu stvar. Mozda jedino vezu minimalnu ima to sto pitas kako magicno ispari privlacnost? Ispari jer se ni jedno ni drugo ne trude i tu ima obostrane greske, ali tipicno zensko svaljivanje krivice za impotenciju muskarca samo na muskarce je apsurd. Nije uvijek do muskaraca i niste ni vi ljepotice sa 50 i treba puno truda i zelje da u tim godinama nakon toliko zajednickih godina imate zelju jedno za drugim. Znaci najlakse je rec da je do tipa, al nije do tipa, nego ste oboje izgubili zelju jedno za drugim i niste si vise privlacni kao nekad, al kako boze, ako se toliko volite :D
razlog sto sam se ja nasmijala je sto ovo veze nema ni sa impotencijom ni sa erektilnom disfunkcijom :) ne tjeraj me da ovde pocinjem postirati studije i naucna istrazivanja :D ima na PF Zdravlje tema i o jednom i o drugom pa baci malo pogled :) ja nigdje ne rekoh da je impotencija bilo cija "krivica"...to je zdravstveni problem koji ni jednom od partnera ne pada lako i nije se lako nositi s njim...ali razlozi za isti nemaju bas puno veze sa starenjem i zapustenosti supruge :) jedna od ljepota muske fizionomije i nacina na koji se muskarci uzbudjuju je to sto u puno situacija vrlo lako mozete zatvoriti oci i reagovati samo na dodir :) desava se to i kod nekih zena, ali puno rijedje...ali to je potpuno nebitno za ovu temu, barem iz moje perspektive....
ljudi koji su dugo zajedno ili koji zive zajedno dodju u faze kada imaju seks rijedje (ili nikako) u odnosu na pocetak veze...desava se to i mladim, atraktivnim parovima mostarac :) desi se zivot, desavaju se stresovi, svakodnevne obaveze, pa negdje mora zakazati...ali isto tako postoje i parovi koji i u 50tim, 60tim, 70tim jos uvijek imaju seksualni zivot, vjerovao ili ne :)
mostarac wrote: u drugom dijelu se slazem sa tobom, al to po meni ne mora da ukljucuje sexualnu vjernost oba partnera
procitala sam sve tvoje postove na ovoj temi i u sustini ti i ja pricamo o razlicitim stvarima :) i vec ti spomenuh da si onda mozda trebao postaviti pitanje u formi "da li ljubav podrazumjeva monogamiju" jer je izgleda to ono na sto ti ciljas :) iz moje perspektive ljubav moze postojati i u "otvorenim" vezama, moze postojati i u poligamnim brakovima :) sta bih onda trebala reci za serijatske brakove? :) ali tu nema lazi...stoga za mene tu nema prevare...rijec "vjernost" za mene nije sinonim za rijec "monogamija"....rijec vjernost je za mene slicnija rijeci "iskrenost, otvorenost"... :)
i nimalo ne sudim o vezama u kojima dvoje odrasli ljudi dobrovoljno informisano odluce da zive ovako ili onako...to je njihova stvar...ne sudim ni o vezama u kojima se presutno zna sta onaj drugi radi...to je po meni opet informisana odluka...ona zna da on sara, al suti, on sara, al suti, ali oboje znaju na cemu su...prevara je za mene bilo koji oblik lazi :) ako ja zivim u ubjedjenju da smo on i ja u monogamnoj vezi, a on ga ubada sa strane (na bilo koji nacin) to je za mene i te kako prevara i ne moze mi tu pricati o bilo kakvoj ljubavi ili postovanju :)
anais_nin

#154 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by anais_nin »

@Aurora jako lijep post, necu ga citirati zato sto je dug nego cu ga prokomentarisati ovako odvojeno :)

Sta za mene znaci da ljubav podrazumjeva vjernost....za mene to jednostavno znaci da ja ocekujem vjernost od partnera i da on ima pravo da ocekuje vjernost od mene...ukoliko zaserem i iznevjerim to povjerenje znam u startu da je to pogresno, da nesto nije ok cim sam zasrala na taj nacin i da cu ovako ili onako ispastati za tu gresku...vec sam pomenula vise puta da ni s kakve moralne visine na sudim o ljudima koji jesu prevarili (i sebe ubrajah tu) ili da komentarisem odluke onih koji to oproste ili ne oproste...niti se bilo gdje kunem da ja to nikad ne bih oprostila ili da ja to nikad ne bih uradila...ali znam sebe dovoljno da znam da bih i te kako dovela ljubav u pitanje zbog lazi...i svoju i te druge osobe...
isto tako ne gledam na zivot kao na bajku...ne idealizujem cak ni brak mojih roditelja...jesu li, nisu li, to samo njih dvoje znaju...ali da ja saznam da jesu ili da jedno od njih jeste ne bih se mjesala u njihov odnos...oni su moji roditelji, ja sam njihovo dijete, kako njih dvoje grade i oblikuju svoj brak je njihova stvar....ali znam da iako to ne bi promjenilo moje misljenje o njima kao o ljudima uticalo bi na moju sliku braka :)

ja govorim o ocekivanju :) za mene ljubav podrazumjeva da ona druga osoba ocekuje od mene vjernost...i ne bih mogla uopste stupiti u vezu s nekim za koga se to ne podrazumjeva...isto kao sto ne bih mogla stupiti u brak s nekim cije je vidjenje braka ono u stilu "ako ne bude frceralo, uvijek se mozemo razvesti"...to ne znaci da to nije legitiman stav te neke druge osobe...ali za mene su to neke stvari koje su izuzetno vazne i ne bih mogla koracati zivotnom stazom kraj nekog ko razmislja potpuno drugacije od mene u tim stvarima...i ne bih mogla biti s nekim ko od mene zeli tu vrstu slobode, cak i ako mi je daje zauzvrat...i iako nemam ama bas nista protiv serijatskog braka, ne mogu se zakleti, ali sumnjam da bih mogla biti s covjekom koji mi i za trenutak stavlja do znanja da postoji mogucnost da ce on nekad imati jos jednu zenu, pored mene zive :)

sto se tice primjera Meryl Streep mozda ja nisam dovoljno romanticna ali za mene taj primjer nema puno veze s ljubavi :D ljudi ostaju u brakovima iz razlicitih razloga, poriva isto kao sto stupaju u veze/brakove iz razlicitih poriva :) samo zato sto ostaju zajedno, sto tolerisu jedno drugom neke stvari za mene to samo po sebi nije ni dokaz, ni primjer ljubavi :) isto tako znam da zivimo u takvom svijetu gdje puno manje predrasuda postoji prema situacijama u kojima je prevara oprostena i onim u kojima je neko odlucio da se razvede jednostavno zbog toga sto ljubavi vise nema....naslusala sam se svakakvih komentara o jednoj poznanici/prijateljici koja se razvela i pored 2 djece i pored "normalnog" braka na civilizovan nacin jer su njih dvoje jednostavno postali samo drugovi...iz moje perspektive to zahtjeva puno vise snage i hrabrosti, zakoraciti u nepoznato, ostaviti iza sebe i tih hiljadu zajedno prespavanih noci kada jednostavno u srcu znas da osjecanja vise nisu tu :)
lolita_xx

#155 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by lolita_xx »

jbt kad citam forum, svi posteni, niko ne vara, ne laze, nikome nije bitan fizicki izgled...
medjutim cim izadjem iz kuce vidim drugaciju sliku svijeta, nazalost.
anais_nin

#156 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by anais_nin »

zoom66 wrote:usporite malo, jeste se raspisali, ko ce sve ovo od sinoc procitati :D zemo ce mi dobiti herc atak :D
on je glavni i dezurni Image lozionicar :lol:

al djaba, svejedno mu ne mogu odoliti :D :kiss: :)
*mima*

#157 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by *mima* »

lolita_xx wrote:jbt kad citam forum, svi posteni, niko ne vara, ne laze, nikome nije bitan fizicki izgled...

Jesi ti meni vjerna?
anais_nin

#158 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by anais_nin »

lolita_xx wrote:jbt kad citam forum, svi posteni, niko ne vara, ne laze, nikome nije bitan fizicki izgled...
ja brate i varam i lazem, al samo one koje ne volim :P :evil: :D
lolita_xx

#159 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by lolita_xx »

mima wrote:

Jesi ti meni vjerna?
naravno :D
a ti meni?
*mima*

#160 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by *mima* »

Iiiihhhhh..............jos pitas......upali msn
lolita_xx

#161 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by lolita_xx »

anais_nin wrote:
ja brate i varam i lazem, al samo one koje ne volim :P :evil: :D
posteno :)
callmethebreeeze

#162 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by callmethebreeeze »

mima wrote:Iiiihhhhh..............jos pitas......upali msn
moremo li kako u troje to msn? ja sam vjeran, ali bih za vas dvije napravio izuzetak.
gledacu, necu nista barkati.
:D :run: :bih:
*mima*

#163 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by *mima* »

Svezi se sam i gledaj nas.
callmethebreeeze

#164 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

mima wrote:Svezi se sam i gledaj nas.
pa o tome i pricam.
:sax: :thumbup: :bih: :run: :D
callmethebreeeze

#165 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

ja to sve vidim i na forumu. samo treba znati citati izmedju redova.
:D :bih: :thumbup: :sax: :D
lolita_xx

#166 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by lolita_xx »

callmethebreeeze wrote:
vidim i ja, samo rekoh kako se ljudi predstavljaju :)

mima, sto msn? ja kontala da dodjem do tebe :(
callmethebreeeze

#167 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

lolita_xx wrote:
callmethebreeeze wrote:
valjda se zato registruje vise nickova.
:D :D :D
*mima*

#168 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by *mima* »

lolita_xx wrote:
callmethebreeeze wrote:

mima, sto msn? ja kontala da dodjem do tebe :(

Pa haj dodji......i tako sam sama.....a i strah me od onog zemljotresa
callmethebreeeze

#169 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

zoom66 wrote:
callmethebreeeze wrote: valjda se zato registruje vise nickova.
jes fino biti administrator i pratiti metamorphosis :D
hahaha. kako bi nekada volio vidjeti listu tih nickova. pogotovo kad osvane neka glupa tema u stilu "imam 29 godina, i s momkom sam osam godina u vezi, a jos se nismo guzili".
:D
callmethebreeeze

#170 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

mima wrote:

morate cvrsto drzati jedna drugu u slucaju potresa.
lolita_xx

#171 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by lolita_xx »

callmethebreeeze wrote:
mima wrote:

:lol: :lol: :lol:
eto me, ako nesto i bude nek smo zajedno :D

znamo mi kako cemo se drzati :D
*mima*

#172 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by *mima* »

callmethebreeeze wrote:
zoom66 wrote:
hahaha. kako bi nekada volio vidjeti listu tih nickova. pogotovo kad osvane neka glupa tema u stilu "imam 29 godina, i s momkom sam osam godina u vezi, a jos se nismo guzili".

Jebem mu zivot....nemoj psovat....vidis da su administratori okolo nas..... :dance: :run:
pustopoljina

#173 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by pustopoljina »

meni je vrh vrhova bila zena ,amerika/kanada,taman trudna-ranije dosla sa sluzbenog puta,a muz sa komsijom u krevetu i to jos srbin i to jos ne namjerava prestati. :-)
sta li se s njima desilo?
lolita_xx

#174 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by lolita_xx »

callmethebreeeze wrote:
zoom66 wrote:
vodili ljubav :D
*mima*

#175 Re: Da li ljubav ukljucuje vjernost?

Post by *mima* »

lolita_xx wrote:
callmethebreeeze wrote:
mima wrote:

:lol: :lol: :lol:
eto me, ako nesto i bude nek smo zajedno :D

znamo mi kako cemo se drzati :D

Mi se uvijek drzimo za sise............. :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply