Nacelnik Opcine dipl.ing TAHIR LENDO, rodjen 09.02.1961. godine u Novom Travniku.
Period rada na sadašnjoj poziciji: Prvi mandat od cetiri godine.
Telefon/fax 511 146, soba 27
http://medresatravnik.com.ba/content/view/51/50/
Interview: Tahir Lendo, načelnik Općine Travnik
Razgovarali: Ilham Redžić, Abdurahman Adilović, Emir Brkić, Esma Adilović i Selma Haskić
Subota, 17 Maj 2008
Es-selamu alejkum, gosp. Načelniče! Zahvaljujemo Vam se na tome što ste izdvojili dio svog vremena za nas. Možete li za naše čitaoce iznijeti važnije detalje iz Vaše biografije?
Es - selamu alejkum, poštovani članovi redakcije učeničkog lista "Nedžma" Elči Ibrahim - pašine medrese u Travniku. Čast i zadovoljstvo mi je da vam dam odgovore na vaša pitanja: Ime mi je Tahir Lendo, rođen 1961. godine živim u Slimenima kod Travnika, oženjen, imam kćerku i sina. 22 godine radnog staža na raznim funkcijama i radnim mjestima u privredi a inače sam završio Tehnološki fakultet u Tuzli 1986. godine i imam zvanje diplomirani inžinjer zaštite na radu i životne okoline. Za načelnika općine Travnik sam izabran 2004. godine na prvim neposrednim općinskim izborima.
S obzirom na to da ste Vi nosilac izvršne vlasti u Općini Travnik, možete li nam detaljnije pojasniti ulogu izvršne vlasti u našoj općini?
Općinska vlast je najniži nivo vlasti u BiH. Funkcija općinske izvršne vlasti je definirana Ustavom FBiH, Zakonom o principima lokalne uprave i Statutom Općine Travnik. Najvažnije funkcije i uloga izvršne vlasti je osiguranje normalnih uslova življenja stanovništva na lokalnom nivou, vođenje urbanističko - stambene politike, saobraćaja: upravljanja općinskom imovinom, komunalnon politikom, itd.
Ovim putem čestitamo Vam i na posebnom priznanju koje je Općina Travnik dobila od strane Misije OSCE-a u BiH u vezi sa završetkom Programa reforme općinske uprave. Možete li nas i naše čitaoce pobliže upoznati o kakvim je reformama riječ?
Općina Travnik je jedna od vodećih Općina u procesu reforme uprave za što smo dobili i certifikat OSCE-a. Najjednostavnije obraloženo - imamo upravu po mjeri građana i stalno radimo na poboljšanju usluga prema svojim građanima.
Koliko su mladi obuhvaćeni tim reformama i šta konkretno Općina Travnik čini za mlade? Prema nama dostupnim informacijama, na zgradi Općine uskoro bi se trebalo početi sa većim građevinskim radovima. O čemu se, zapravo, radi?
Općina i lično ja, značajnu pažnju posvećujemo mladima. Podržavamo rad Komisije za mlade pri Općinskom vijeću, njihove programe i projekte, kao i aktivnosti mladih kroz nevladine i Vladine organizacije, obrazovne i sportsko - kulturne organizacije.
Tokom Vašeg mandata vidan je napredak na području Općine. Šta nam možete reći o stanju kada ste došli u ovu instituciju i sada?
Da. Na zgradi Općine, odmah sa početkom građevinske sezone kreću ugovoreni radovi rekonstrukcije i izgradnje sprata u kom će biti smješten Operativni centar civilne zaštite, urbanizma, obnove i arhiva. Stvaramo bolje uslove za rad službi i Travnik dobija reprezentativnu zgradu općinske administracije i još kvalitetniju uslugu građanima. Drago mi je da mladi a i ostali građani uviđaju napredak u općini Travnik u svakom pogledu, uložili smo mnogo rada, znanja da bi život u Travniku učinili boljim. Naravno, zatečeno stanje nije bilo dobro u sferi organizacije lokalne administracije, loša i spora usluga građanima, nedostatak strateških i planskih razvojnih dokumenata i projekata, skromna budžetska sredstva, slabe investicije, itd.
Šta za građane općine Travnik znači povećanje općinskog budžeta i koliko je u ovogodišnjem budžetu predviđeno sredstava za kapitalne investicije?
Budžet općine Travnik je usvojen jednoglasno i on za 2008. godinu iznosi cca 12 miliona KM što je 2,5 puta više u odnosu na 2004. godinu. Za kapitalne investicije je predviđeno 2,6 miliona KM, što znači da se stvaraju bolji uslovi za građenje, kvalitetniji uslovi življenja, bolji putevi, vodosnabdijevanje, kulturni i sportski sadržaji, zapošljavanje, itd.
S obzirom na rezultate koje ste postigli, interesuje nas da li ćete biti kandidat za načelnika i na predstojećim lokalnim izborima?
Da, biti ću kandidat, jer si-gurno znam šta građanima općine Travnik treba i kako to realizirati. Znam da sam stekao povjerenje svojih građana i da će me podržati u mojim projektima.
Ukoliko ponovo budete izabrani za načelnika Općine, šta građani mogu očekivati do 2012. godine?
Izbornom platformom, programima rada do 2012. godine, načelnik će dati odgovor šta građani mogu očekivati, a u biti sam realista i optimista.
Članovi redakcije sa načelnikom Lendom u njegovom kabinetu
Nakon pedesetogodišnjeg prekida u radu, Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku evo već petnaestu godinu nastavlja sa svojom višestoljetnom tradicijom obrazovanja mladih naraštaja. Kako Vi vidite trenutno stanje Medrese i njenu ulogu koju treba imati ubuduće?
Medresu vidim kao bitnu, ako ne i najbolju odgojno-obrazovnu instituciju na ovom području. Medresa je veoma stabilna obrazovna institucija sa snažnim kadrovskim kapacitetima koji su garant kvaliteta i razvoja na cijelom području regije.
Na kraju, koja je vaša poruka učenicima Elči Ibrahim-pašine medrese i čitaocima našeg lista?
Na kraju, uz iskrene selame, moja poruka učenicima EIči Ibrahim - pašine medrese i čitaocima lista "Nedžma" je da budu čestiti, zdravi, uvijek optimisti, da vjeruju i poštuju svoje učitelje (profesore),
da uvijek vole i štite svoju sredinu i jedinu nam BiH. Es-selamu alejkum!