Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Soul_Sista

#151 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by Soul_Sista »

valterbranisarajevo wrote:Pročitajte komentare na članak. Većini Travničana koji su se javili sinagoga ne predstavlja baš ništa.. tako da poslije ovoga stvarno ne znam kako da se postavim prema svemu ovome.. Možda je to i razlog zašto je došlo do svega ovoga...

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080830034

Sada znamo kako će izgledati novi objekat, ko će ga graditi i ko je vlasnik...

:run:
Razlog je invazija seljackog mentaliteta u gradove tokom 90tih. To nije nista novo pa ne treba da nas cudi. Grad je davno silovan, kako Travnik tako i ostali gradovi.Evo nesto na tu temu :arrow: http://www.sussex.ac.uk/Users/mpc20/pubs/urbicide.html

Meni se sve vise cini da je ovoj sinagogi dosao kraj jednim dijelom kad je prodana 60tih od same Jevrejske zajednice, samo oni znaju zasto, a velikim dijelom zbog ovog gore sto sam rekla u prvom dijelu svog posta. Ratovi su svoje ucinili.
valterbranisarajevo

#152 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by valterbranisarajevo »

Možda se odgovor krije u ovom postu na Facebooku. Naravno uz napomenu da kod nas nije donesen zakon o restituciji, ali se objekti pojedinačno vraćaju vjerskim zajednicama..

Ja nikako ne opravdavam rusenje bilo kojeg kulturnoistorijskog objekta, bio on zvanicni proglasen kao takav, od strane drzave, ili ne. Ali, ovde, trenutno, koliko vidim, vlada velika konfuzija, nedoumica i neupucenost u pravo, fakticko sranje stvari.
Molila bih Valtera ili nekog od osnivaca grupe da daju punu informaciju da li je Sinagoga uopste srusena, ili se SAMO PRICA o njenom rusenju.
Posle rata, zbog straha da ce zgrada biti oduzeta od strane vlasti,jer nije bila u upotrebi zbog malog broja vernika sto je onemogucavalo da se redovno obavljaju bogosluzenja u Hramu (ilustracije radi, travnicki Jevreji su o velikim praznicima isli u Sarajevo da tamo prisustvuju bogosluzenjima)Jevrejska Veroispovedna Opstina Travnik je, uz dozvolu Saveza JVO odista prodala kao i mnoge druge objekte. Medjutim, posle donosenja zakona o restituciji, u svim clanicama bivse SFRJ je, po pravu obavezno vracanje na taj nacin otudjene imovine. Takav je slucaj i sa travnickom Sinagogom.

Medjutim, posle raspada SFRJ i donosenja Zakona o restituciji, prodaja svih verskih objekata je postala pravno nistavna. To vlasti vrlo dobro znaju. Zato sve nas jako zanima da li je rusenje odista pocelo, ili je to samo "lazna uzbuna" da bi se videlo na kakvu bi reakciju javnosti naislo eventualno STVARNO RUSENJE.
Molim Valtera da se raspita i javi nam pravo stanje stvari. Takodje, treba da se otvori jedan link za potpisivanje eventualne peticije, kao sto je bilo za staro jezgro Sarajeva.
TO bi imalo smisla.
Ovo nase dopisivanje nece mnogo vredeti bez toga.
paratrooper

#153 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by paratrooper »

valterbranisarajevo wrote:Možda se odgovor krije u ovom postu na Facebooku. Naravno uz napomenu da kod nas nije donesen zakon o restituciji, ali se objekti pojedinačno vraćaju vjerskim zajednicama.
koliko znam a mislim da i BIH ima slican akt, na zapadu vlasnici objekata od posebnog znacaja ne mogu pomjeriti ciglu bez da zatraze saglasnost od odgovarajuce institucije.

nije bitno sto su vlasnici.
valterbranisarajevo

#154 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Ovo su post djevojke koja je otvorila grupu na facebook-u objavljen prije pola sata...

pozdrav svima! pazljivo sam razmotrila sve vase komentare i nisam se htjela glasavati dok ne budem imala relevantne informacije oko svega. sa Aldijanom, Nerminom i grupom odredjenih osoba koji su radili na saznanju informacija imala sam ON-line meeting sinoc. Aldijana i Nermina su radile na tome da stupe u kontakt sa ambasadom, JZ u sarajevu...ja sam pokusala doci do opcinskih vlasti i proslijedjivala dopise medijima.Aldijana je spremana da danas ide u Travnik.....i sada da zakruzim sve ovo sto smo uradili,..znate st se svodi sva prica svih tih " hm "vidjet cemo sto se moze uraditi..ili jednstavno svi JAVNO CUTE TOME"..... PRIJE 4 MINUTE STIZE INFORMACIJA IZ TRAVNIKA..."SRUSENA JE SKROZ, CISTE KAMENJE"....TAKO DA SVE STO SMO I POKUSALI ,NAMJERAVALI, URADILI, ..ETO NA KRAJU..NAZALOST BILO JE DZABA...... NECU , TROSITI RIJECI O SVIM TIM KOJI "JAVNO SUTE" O TOME.... ali eto...... tako je to KOD NAS. :( :(
Soul_Sista

#155 !

Post by Soul_Sista »

valterbranisarajevo wrote:Ovo su post djevojke koja je otvorila grupu na facebook-u objavljen prije pola sata...

pozdrav svima! pazljivo sam razmotrila sve vase komentare i nisam se htjela glasavati dok ne budem imala relevantne informacije oko svega. sa Aldijanom, Nerminom i grupom odredjenih osoba koji su radili na saznanju informacija imala sam ON-line meeting sinoc. Aldijana i Nermina su radile na tome da stupe u kontakt sa ambasadom, JZ u sarajevu...ja sam pokusala doci do opcinskih vlasti i proslijedjivala dopise medijima.Aldijana je spremana da danas ide u Travnik.....i sada da zakruzim sve ovo sto smo uradili,..znate st se svodi sva prica svih tih " hm "vidjet cemo sto se moze uraditi..ili jednstavno svi JAVNO CUTE TOME"..... PRIJE 4 MINUTE STIZE INFORMACIJA IZ TRAVNIKA..."SRUSENA JE SKROZ, CISTE KAMENJE"....TAKO DA SVE STO SMO I POKUSALI ,NAMJERAVALI, URADILI, ..ETO NA KRAJU..NAZALOST BILO JE DZABA...... NECU , TROSITI RIJECI O SVIM TIM KOJI "JAVNO SUTE" O TOME.... ali eto...... tako je to KOD NAS. :( :(
Hej hej, ne tuguj :) imali smo najbolje namjere.
Samo ne kontam komentar one Mladenke..nepotrebno skroz!
Dr.Cuddy

#156 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by Dr.Cuddy »

valterbranisarajevo wrote:Ovo su post djevojke koja je otvorila grupu na facebook-u objavljen prije pola sata...

:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

daboga im u avliji trzni centar bio i sunca nikad ne vidjeli!
Bumbar

#157 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by Bumbar »

:( :( :( :(
ljubav_aha

#158 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by ljubav_aha »

valterbranisarajevo wrote:Možda se odgovor krije u ovom postu na Facebooku. Naravno uz napomenu da kod nas nije donesen zakon o restituciji, ali se objekti pojedinačno vraćaju vjerskim zajednicama..

Ja nikako ne opravdavam rusenje bilo kojeg kulturnoistorijskog objekta, bio on zvanicni proglasen kao takav, od strane drzave, ili ne. Ali, ovde, trenutno, koliko vidim, vlada velika konfuzija, nedoumica i neupucenost u pravo, fakticko sranje stvari.
Molila bih Valtera ili nekog od osnivaca grupe da daju punu informaciju da li je Sinagoga uopste srusena, ili se SAMO PRICA o njenom rusenju.
Posle rata, zbog straha da ce zgrada biti oduzeta od strane vlasti,jer nije bila u upotrebi zbog malog broja vernika sto je onemogucavalo da se redovno obavljaju bogosluzenja u Hramu (ilustracije radi, travnicki Jevreji su o velikim praznicima isli u Sarajevo da tamo prisustvuju bogosluzenjima)Jevrejska Veroispovedna Opstina Travnik je, uz dozvolu Saveza JVO odista prodala kao i mnoge druge objekte. Medjutim, posle donosenja zakona o restituciji, u svim clanicama bivse SFRJ je, po pravu obavezno vracanje na taj nacin otudjene imovine. Takav je slucaj i sa travnickom Sinagogom.

Medjutim, posle raspada SFRJ i donosenja Zakona o restituciji, prodaja svih verskih objekata je postala pravno nistavna. To vlasti vrlo dobro znaju. Zato sve nas jako zanima da li je rusenje odista pocelo, ili je to samo "lazna uzbuna" da bi se videlo na kakvu bi reakciju javnosti naislo eventualno STVARNO RUSENJE.
Molim Valtera da se raspita i javi nam pravo stanje stvari. Takodje, treba da se otvori jedan link za potpisivanje eventualne peticije, kao sto je bilo za staro jezgro Sarajeva.
TO bi imalo smisla.
Ovo nase dopisivanje nece mnogo vredeti bez toga.

problem sam spomenula prije dva dana :!:
valterbranisarajevo

#159 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Narode !

Vjerovatno, na prvi pogled izgleda kao utopija, ali hajmo pokušati izvršiti pritisak i natjerati one koji su srušili sinagogu da naprave njezinu “repliku” na istom mjestu..Molim vas da malo razmislite o ovoj ideji prije nego što donesete zaključak. Možda to i nije neizvodivo..
Nancy Drew

#160 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 10:44, edited 1 time in total.
Fiore

#161 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by Fiore »

Nancy Drew wrote:Stvari su već završene.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... ise-templa

Međutim, travnički načelnik Tahir Lendo ima objašnjenje za rušenje objekta starog gotovo 240 godina.
- U protekle četiri godine niko iz Jevrejske zajednice nije mi se obratio vezano za napušteni objekat nekadašnje sinagoge. Riječ je o objektu koji je statički propao, a novi vlasnici su ga kupili legalno u procesu privatizacije.

Pitanja:

1. Ko je, kako, od koga i kada kupio templ u 'procesu privatizacije'?

2. Ako se niko iz Jevrejske zajednice, kako kaže, nije obratio opštini, da li se ON, travnički načelnik, ranije obratio Jev zaj sa informacijom o mogućem rušenju?

3. Da li je Jevrejska zajednica znala za ovo, i, ako jeste, zašto nije ništa poduzela?

Evo prilike da nam se mocna jevrejska zajednica natovari na ledja.. nemamo dovoljno problema u zemlji... :-?
valterbranisarajevo

#162 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Ako npr. Jevrejska opština nije zainteresovana da se sinagoga obnovi kao vjerski objekat, onda mi građani možemo biti zainteresovani da se obnovi sinagoga kao dio kulturno istorijskog nasljeđa BiH. na osnovu naše zainteresovanosti možemo pokušati natjerati državu da ispuni naše zahtjeve (od eksproprijacije zemljišta-uh teške riječi do pronalaženja dijela sredstava za rekonstrukciju). S obzirom da su mnogi objekti koji su do temelja bili srušeni obnovljeni, ne vidim razlog da se i sinagoga ne može izgraditi ponovo.. :)
Nancy Drew

#163 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 10:43, edited 1 time in total.
kockica_kockica

#164 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by kockica_kockica »

Da mi je samo znati kome su date pare za tu Sinagogu? Procesom privatizacije :-) vjerski objekt star 240 godina :-) :-) :-) da covjek ne povjeruje :?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#165 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by pici »

Nacelnik Opcine dipl.ing TAHIR LENDO, rodjen 09.02.1961. godine u Novom Travniku.
Period rada na sadašnjoj poziciji: Prvi mandat od cetiri godine.
Telefon/fax 511 146, soba 27

Image

http://medresatravnik.com.ba/content/view/51/50/
Interview: Tahir Lendo, načelnik Općine Travnik
Razgovarali: Ilham Redžić, Abdurahman Adilović, Emir Brkić, Esma Adilović i Selma Haskić
Subota, 17 Maj 2008

Es-selamu alejkum, gosp. Načelniče! Zahvaljujemo Vam se na tome što ste izdvojili dio svog vremena za nas. Možete li za naše čitaoce iznijeti važnije detalje iz Vaše biografije?
Es - selamu alejkum, poštovani članovi redakcije učeničkog lista "Nedžma" Elči Ibrahim - pašine medrese u Travniku. Čast i zadovoljstvo mi je da vam dam odgovore na vaša pitanja: Ime mi je Tahir Lendo, rođen 1961. godine živim u Slimenima kod Travnika, oženjen, imam kćerku i sina. 22 godine radnog staža na raznim funkcijama i radnim mjestima u privredi a inače sam završio Tehnološki fakultet u Tuzli 1986. godine i imam zvanje diplomirani inžinjer zaštite na radu i životne okoline. Za načelnika općine Travnik sam izabran 2004. godine na prvim neposrednim općinskim izborima.

S obzirom na to da ste Vi nosilac izvršne vlasti u Općini Travnik, možete li nam detaljnije pojasniti ulogu izvršne vlasti u našoj općini?

Općinska vlast je najniži nivo vlasti u BiH. Funkcija općinske izvršne vlasti je definirana Ustavom FBiH, Zakonom o principima lokalne uprave i Statutom Općine Travnik. Najvažnije funkcije i uloga izvršne vlasti je osiguranje normalnih uslova življenja stanovništva na lokalnom nivou, vođenje urbanističko - stambene politike, saobraćaja: upravljanja općinskom imovinom, komunalnon politikom, itd.

Ovim putem čestitamo Vam i na posebnom priznanju koje je Općina Travnik dobila od strane Misije OSCE-a u BiH u vezi sa završetkom Programa reforme općinske uprave. Možete li nas i naše čitaoce pobliže upoznati o kakvim je reformama riječ?

Općina Travnik je jedna od vodećih Općina u procesu reforme uprave za što smo dobili i certifikat OSCE-a. Najjednostavnije obraloženo - imamo upravu po mjeri građana i stalno radimo na poboljšanju usluga prema svojim građanima.

Koliko su mladi obuhvaćeni tim reformama i šta konkretno Općina Travnik čini za mlade? Prema nama dostupnim informacijama, na zgradi Općine uskoro bi se trebalo početi sa većim građevinskim radovima. O čemu se, zapravo, radi?

Općina i lično ja, značajnu pažnju posvećujemo mladima. Podržavamo rad Komisije za mlade pri Općinskom vijeću, njihove programe i projekte, kao i aktivnosti mladih kroz nevladine i Vladine organizacije, obrazovne i sportsko - kulturne organizacije.

Tokom Vašeg mandata vidan je napredak na području Općine. Šta nam možete reći o stanju kada ste došli u ovu instituciju i sada?

Da. Na zgradi Općine, odmah sa početkom građevinske sezone kreću ugovoreni radovi rekonstrukcije i izgradnje sprata u kom će biti smješten Operativni centar civilne zaštite, urbanizma, obnove i arhiva. Stvaramo bolje uslove za rad službi i Travnik dobija reprezentativnu zgradu općinske administracije i još kvalitetniju uslugu građanima. Drago mi je da mladi a i ostali građani uviđaju napredak u općini Travnik u svakom pogledu, uložili smo mnogo rada, znanja da bi život u Travniku učinili boljim. Naravno, zatečeno stanje nije bilo dobro u sferi organizacije lokalne administracije, loša i spora usluga građanima, nedostatak strateških i planskih razvojnih dokumenata i projekata, skromna budžetska sredstva, slabe investicije, itd.

Šta za građane općine Travnik znači povećanje općinskog budžeta i koliko je u ovogodišnjem budžetu predviđeno sredstava za kapitalne investicije?

Budžet općine Travnik je usvojen jednoglasno i on za 2008. godinu iznosi cca 12 miliona KM što je 2,5 puta više u odnosu na 2004. godinu. Za kapitalne investicije je predviđeno 2,6 miliona KM, što znači da se stvaraju bolji uslovi za građenje, kvalitetniji uslovi življenja, bolji putevi, vodosnabdijevanje, kulturni i sportski sadržaji, zapošljavanje, itd.

S obzirom na rezultate koje ste postigli, interesuje nas da li ćete biti kandidat za načelnika i na predstojećim lokalnim izborima?

Da, biti ću kandidat, jer si-gurno znam šta građanima općine Travnik treba i kako to realizirati. Znam da sam stekao povjerenje svojih građana i da će me podržati u mojim projektima.

Ukoliko ponovo budete izabrani za načelnika Općine, šta građani mogu očekivati do 2012. godine?

Izbornom platformom, programima rada do 2012. godine, načelnik će dati odgovor šta građani mogu očekivati, a u biti sam realista i optimista.

Članovi redakcije sa načelnikom Lendom u njegovom kabinetu
Nakon pedesetogodišnjeg prekida u radu, Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku evo već petnaestu godinu nastavlja sa svojom višestoljetnom tradicijom obrazovanja mladih naraštaja. Kako Vi vidite trenutno stanje Medrese i njenu ulogu koju treba imati ubuduće?
Medresu vidim kao bitnu, ako ne i najbolju odgojno-obrazovnu instituciju na ovom području. Medresa je veoma stabilna obrazovna institucija sa snažnim kadrovskim kapacitetima koji su garant kvaliteta i razvoja na cijelom području regije.

Na kraju, koja je vaša poruka učenicima Elči Ibrahim-pašine medrese i čitaocima našeg lista?

Na kraju, uz iskrene selame, moja poruka učenicima EIči Ibrahim - pašine medrese i čitaocima lista "Nedžma" je da budu čestiti, zdravi, uvijek optimisti, da vjeruju i poštuju svoje učitelje (profesore), da uvijek vole i štite svoju sredinu i jedinu nam BiH. Es-selamu alejkum!

Boga štuješ,Bogu se klanjaš i moliš,pa mu bogomolje lomiš.

Najveci cinici,bogohulnici i nevjernici su upravo od ovakve vrste,ljudskog otpada.
homo_sapiens

#166 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by homo_sapiens »

Ja bih odgovornost, prije ostalih, prebacio na Komisiju/Povjerenstvo za ocuvanje nacionalnih spomenika BiH ( http://www.aneks8komisija.com.ba/ ) na cijem se celu nalazi Dubravko Lovrenovic .
Obratite paznju na Kriterije za proglasenje dobara nacionalnim spomenikom ( http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... =40&lang=1 ).
Po mom misljenju, ova kuca, koja je nakon 238 godina "zivota" srusena u jednom vandalskom naletu primitivizma, urbicida, i rusenja kulturno-istorijskog nasljedja BiH, morala je uci u Registar nacionalnih spomenika BiH, bez obzira na trenutno pravo na vlasnistvo objekta.
Ponavljam svoj stav - interes zajednice mora biti iznad interesa pojedin(a)ca.
valterbranisarajevo

#167 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Moje mišljenje je, da ako postoji volja da se sinagoga obnovi, prvo treba što više ljudi okupiti oko te ideje, pozivanjem prijatelja da se učlane u facebook grupu, otvaranjem tema i diskusija na forumima, kao i upoznavanjem sa aktivnostima ljudi koji bi nam eventualno mogli pomoći. Ovo bi bila priprema.

Nakon toga bi mogli napisati jedno pismo apel sa zahtjevima vlastima da se pristupi rekonstrukciji, što bi uključivalo rješavanje pravno imovinskih odnosa –odnosno otkupa parcele i konzerviranje dijelova srušene sinagoge (uz eventualno pokretanje peticije kao dodatka)..Ovaj apel bi trebali poslati na adrese što više domaćih i međuarodnih institucija..To bi recimo bila prva faza, a dalje vidićemo...Moraće se naći novac za ponovnu izgradnju naravno...
homo_sapiens

#168 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by homo_sapiens »

valterbranisarajevo wrote:Moje mišljenje je, da ako postoji volja da se sinagoga obnovi, prvo treba što više ljudi okupiti oko te ideje, pozivanjem prijatelja da se učlane u facebook grupu, otvaranjem tema i diskusija na forumima, kao i upoznavanjem sa aktivnostima ljudi koji bi nam eventualno mogli pomoći. Ovo bi bila priprema.

Nakon toga bi mogli napisati jedno pismo apel sa zahtjevima vlastima da se pristupi rekonstrukciji, što bi uključivalo rješavanje pravno imovinskih odnosa –odnosno otkupa parcele i konzerviranje dijelova srušene sinagoge (uz eventualno pokretanje peticije kao dodatka)..Ovaj apel bi trebali poslati na adrese što više domaćih i međuarodnih institucija..To bi recimo bila prva faza, a dalje vidićemo...Moraće se naći novac za ponovnu izgradnju naravno...

Valtere, mozes li ti preuzeti koordinaciju za ovu ideju. Ja je potpuno podrzavam ! Vjerujem da nas ima jos ovdje sa slicnim stavovima.
amrica

#169 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by amrica »

homo_sapiens wrote:Ja bih odgovornost, prije ostalih, prebacio na Komisiju/Povjerenstvo za ocuvanje nacionalnih spomenika BiH ( http://www.aneks8komisija.com.ba/ ) na cijem se celu nalazi Dubravko Lovrenovic .
Obratite paznju na Kriterije za proglasenje dobara nacionalnim spomenikom ( http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... =40&lang=1 ).
Po mom misljenju, ova kuca, koja je nakon 238 godina "zivota" srusena u jednom vandalskom naletu primitivizma, urbicida, i rusenja kulturno-istorijskog nasljedja BiH, morala je uci u Registar nacionalnih spomenika BiH, bez obzira na trenutno pravo na vlasnistvo objekta.
Ponavljam svoj stav - interes zajednice mora biti iznad interesa pojedin(a)ca.
Sve ovo stoji, ali mislim da se obavezno mora ukljuciti JZ. Ipak su oni nosioci istrijskog prava na taj hram.

Osim toga, oni su najmocniji i najbogatiji lobi na svijetu, biraju (birali su do Obame :D ) USA predsjednika, valjda ima nacina da se i ovdje upletu?
valterbranisarajevo

#170 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Moj prijedlog je da prvo utvrdimo da li postoji volja i podrška, za sada građana, za ovo. To ćemo sigurno saznati u narednih nekoliko dana. Ako postoji onda moramo raditi koordinairano sa članovima grupe na facebooku, u stvari sa ekipom koja je prva ukazala na ovaj barbarizam (mada je jedan dio njih prisutan na ovoj temi ,što će nam olakšati posao). Moj prijedlog je da svi koji podržavaju akciju a nemaju account na facebooku otvore isti i učlane se u grupu o sinagogi.((prijava je veoma jednostavna, ako neko bude imao kakvih problema neka mi se javi). Tako ćemo moći voditi aktivnost sihronizovano..Već sada postoje neke organizacije u USA koje su htjele podržati donacijama obnovu sinagoge. Siguran sam da će podržati i njezinu ponovnu izgradnju...(To ćete vidjeti na facebooku)

Hajde da prvo vidimo kakvo je raspoloženje naroda.... :)
amrica

#171 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by amrica »

1.9.2008. (10:19)
JEVREJSKA ZAJEDNICA NE MOŽE UČINITI NIŠTA U VEZI SA RUŠENJEM SINAGOGE U TRAVNIKU

SARAJEVO, 1. septembra (FENA) - Jevrejska zajednica BiH ne može ništa uraditi u vezi sa rušenjem bivše sinagoge u Travniku, jer je svojevremeno Savez jevrejskih općina Jugoslavije prodao jedan broj sinagoga u mjestima u kojima nije više bilo Jevreja, a bile su oštećene, spaljene i uništene u Drugom svjetskom ratu, izjavio je danas Feni istraživač Jevrejske zajednice Eli Tauber.

Tauber, međutim, kaže da je ponosan na činjenicu da su građani Travnika pokrenuli peticiju za spas sinagoge, jer se odjednom vidjelo da mnogi ljudi znaju da je ova zgrada pripadala Jevrejima i da su se pobunili zbog rušenja jednog historijskog spomenika.

- Travničani su svjesni da je sinagoga dio historije grada i da je izgradnja trgovačkog centra na tom mjestu neprimjerena, rekao je on.

Tauber podržava inicijativu Zavičajnog muzeja Travnik da se barem jedna prostorija bivše sinagoge pretvori u muzej Jevreja Travnika kako bi ostala uspomena na njihov život u Travniku u koji su došli krajem 18. stoljeća, a danas ih u ovom gradu ima samo troje.

On je upozorio da stručnjaci trebaju obavezno prisustvovati rušenju objekta jer je prilikom izgradnje sinagoga bilo uobičajeno da se u temelje stavljaju svete stvari.

Ovaj objekt iz 18. stoljeća nalazi se u kulturno-historijskoj zoni Travnika i poznat je pod nazivima Templ i Kalkadoš.
uvjek dobar gost

#172 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by uvjek dobar gost »

Ako nismo spremni svojim tijelim zaštititi ovaj objekat (i ne samo ovaj) ... drugačije nećemo ništa uraditi...
Mislim da bi signal iz Sarajeva doprinjeo boljim odnosima među gradovima u BiH... znači u prevodu za akciju sam ...
ljubav_aha

#173 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by ljubav_aha »

uvjek dobar gost wrote:Ako nismo spremni svojim tijelim zaštititi ovaj objekat (i ne samo ovaj) ... drugačije nećemo ništa uraditi...
Mislim da bi signal iz Sarajeva doprinjeo boljim odnosima među gradovima u BiH... znači u prevodu za akciju sam ...
koja ironija,a jevrjeska zajednica ni da mrdne :mrgreen:
uvjek dobar gost

#174 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by uvjek dobar gost »

ljubav_aha wrote:
uvjek dobar gost wrote:Ako nismo spremni svojim tijelim zaštititi ovaj objekat (i ne samo ovaj) ... drugačije nećemo ništa uraditi...
Da sada ne off-iram temu, situacija je bila ista kada se radilo o maloljetničkoj delikvenciji, o akciji ispred tužilaštva... kada se radilo o pokretu Dosta prije par godina...
Političko-vjerske elite su zamađijale ljude koji nisu ni svjesni posljedica svojih saginjanja i povijanja ... nisu ni svjesni da za buduća pokoljenja ostavljaju samo nedovršene poslove i tržne centre...
Da sada ne palamudim i ne banaliziram... trebala se IZ izboriti za nerušenje nekadašnje sinagoge... jer demokratija nije vladavina i teror većine nego poštovanje manjine...

Naša zajednička istorija je u opasnosti jer je zajednička nije pojedinačna i u vlasništvu samo jednog od dominantnih naroda... zato se i zatire------
ljubav_aha

#175 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by ljubav_aha »

uvjek dobar gost wrote:
ljubav_aha wrote:
Da sada ne off-iram temu, situacija je bila ista kada se radilo o maloljetničkoj delikvenciji, o akciji ispred tužilaštva... kada se radilo o pokretu Dosta prije par godina...
Političko-vjerske elite su zamađijale ljude koji nisu ni svjesni posljedica svojih saginjanja i povijanja ... nisu ni svjesni da za buduća pokoljenja ostavljaju samo nedovršene poslove i tržne centre...
Da sada ne palamudim i ne banaliziram... trebala se IZ izboriti za nerušenje nekadašnje sinagoge... jer demokratija nije vladavina i teror većine nego poštovanje manjine...

Naša zajednička istorija je u opasnosti jer je zajednička nije pojedinačna i u vlasništvu samo jednog od dominantnih naroda... zato se i zatire------
logicno,razmuljivo
ali danans u BiH pojedinici kroje zajednicu istoriju,samo sto skupina "ostalih" pojedinaca koji cine zajednicku skupinu nemaju novac ,ni foteljsku funkciju kao doticni pojedinici,sto se tice ostatka vecine,danas nece niko od njih nece da se bori svojim tijelom,osim ako nije moguce ostvariti sa direktnog "fotelje" polozaja ,a takvih je vrlo malo
Post Reply