hahahametal_rules_cura wrote:Fixer, onda bolje da ne pricamo o vezama nego cemo onda prosiriti podrucje djelovanja![]()
Cuj, "pod uslovom da su oboje bili vjerni"
sta se tu cudis? on nije izgubio nista ako je imao nesto sa strane! znam, pokvaren sam.
hahahametal_rules_cura wrote:Fixer, onda bolje da ne pricamo o vezama nego cemo onda prosiriti podrucje djelovanja![]()
Cuj, "pod uslovom da su oboje bili vjerni"
To umara svakoga. Igra se moze produziti jedno vrijeme ako te 2 osobe vezu jake emocije. Ali na kraju mora zavrsiti lose, a gubitnici su svakako oboje.metal_rules_cura wrote:Citam ovo sto si pisao i vjerujem kako se tu ne bih pronasla. Ne kazem da volim neprestane izljeve ljubavi. Negdje na nekoj temi sam napisala kako rijecima ne vjerujem, ne volim pretenciozno djelovanje bilo kakve vrste, vec volim da se stvari same odvijaju. U tome lezi. Ako bih primijetila da svjesno igras igru da bi meni bio zanimljiviji vjerujem kako bi me to vremenom umorilo.
Nisi toliko pokvaren koliko mislis. Vjerovatno ces izgubiti obje, i zavrsiti sa trecom koja ce te nauciti pameti.sta se tu cudis? on nije izgubio nista ako je imao nesto sa strane! znam, pokvaren sam.![]()
ne, ljudi nisu sahovske figure! haj pogledaj malo oko sebe. primjera milion. u svakoj vezi imas neku istaknutiju osobu, nekog ko odredjuje pravila i smjer. znas li ti sta je taj covjek sve u stanju napraviti? pa, barem su ljudi podlozni manipuliranju. covjeka mozes toliko izluditi da izgubi svaki oblik samopouzdanja, postovanja prema samom sebi i slicno. majku mog frenda muz vara, ona to zna, i sad mirno zivi s time. postepeno ju je tako pripremio, istrenirao, a sad joj radi sta zeli. ja nisam takav, i nikad ne bi mogao biti takav, ali ako bi mi ikad to bila namjera, siguran sam da bi to moglo proci kod nekih. teze bi mi proslo u vezi, ali u braku sa djecom, sto posto. pa pogledajte samo mlade parove. koliko njih funkcionira kako treba.Latinica wrote:Ali ljudi nisu sahovske figure.fixer wrote:ko kaze da se ne moze i ovako postavljen uraditi krivi potez? pa svi dobivamo i gubimo![]()
Mislim da bi ovo moglo biti blizu istini, samo sto takav odnos nije u redu - nakon 3 godine provedene zajedno. Ili jeste ?" mislim da joj nisam duzan ikakvo objasnjenje, pametna je, sama ce skontati, ionako veza nije licila na nista zadnjih toliko dana!"
Znam, ali dosta ljudi se ponasa tako. Cuvaju pione dok sa nadaju kralju/kraljici. Tuzno.metal_rules_cura wrote:
Latinice... Takav pristup nije ok poslije 2 mjeseca veze, poslije mjesec veze upravo iz razloga sto ljudi nisu sahovske figure
hahah. ovo cak ni teoretski nije ovako.madner wrote:fixer wrote:naravno, uz pretpostavku da su oboje bili vjerni!madner wrote:
Iz vlastitog iskustva, to je bitno samo ako hoces da imas onu zadnju uvredu, kao ona tebe povrijedila ali na kraju joj ti zadnji vratis.
Kad malo saberes i oduzmes, oboje su gubitnici, ako nicega drugog onda vremena.![]()
![]()
![]()
Ta tvoja igra mi je nekako ziheraska![]()
Minimalni ulog, minimalni rizik i minimalna dobit
madner wrote: Naravno JA sam uvijek u pravu jer znam najbolje![]()
Beze zeze, mislim da je ovo jedna od tema gdje ce se 95% ljudi slozit za teoriju, a u praksi 5% sljedit istu.
Jasni su mi principifixer wrote:hahah. ovo cak ni teoretski nije ovako.madner wrote:![]()
Ta tvoja igra mi je nekako ziheraska![]()
Minimalni ulog, minimalni rizik i minimalna dobit
oki, zavisi sta smatras kao dobit.![]()
ako zelis emocije, da, onda je minimalna dobit. ali ako mislis na nesto drugo....
![]()
![]()
objasnio bi ti principe,ali prozvali bi me ljudskim izmetom, sto ne poricem da nisam![]()
Teoretski ljubav lepo zvuciSoFff wrote:madner wrote: Naravno JA sam uvijek u pravu jer znam najbolje![]()
Beze zeze, mislim da je ovo jedna od tema gdje ce se 95% ljudi slozit za teoriju, a u praksi 5% sljedit istu.
E s ovim se potpuno slazem. Mozemo mi tu raspravljati beskonacno,i svi cemo izgledati fini,hrabri i iskreni,ali...nista od toga.![]()
Zaista u praksi vecina ili ne zeli ili pak ne moze biti iskrena. Koliko nas krije od partnera toliko toga, koliko nas okrene partneru ledja bez objasnjena?! Naravno to nije ok, ali praksa je jedno, teorija drugo...
Znaci ok je ukrasti veknu kruha zato sto postoje ljudi koji pljackaju banke ? Interesantna logika.fixer wrote: ne, ljudi nisu sahovske figure! haj pogledaj malo oko sebe. primjera milion. u svakoj vezi imas neku istaknutiju osobu, nekog ko odredjuje pravila i smjer. znas li ti sta je taj covjek sve u stanju napraviti? pa, barem su ljudi podlozni manipuliranju. covjeka mozes toliko izluditi da izgubi svaki oblik samopouzdanja, postovanja prema samom sebi i slicno. majku mog frenda muz vara, ona to zna, i sad mirno zivi s time. postepeno ju je tako pripremio, istrenirao, a sad joj radi sta zeli. ja nisam takav, i nikad ne bi mogao biti takav, ali ako bi mi ikad to bila namjera, siguran sam da bi to moglo proci kod nekih. teze bi mi proslo u vezi, ali u braku sa djecom, sto posto. pa pogledajte samo mlade parove. koliko njih funkcionira kako treba.
svjedok sam bio napada jednog momka na svoju curu, a taj napad je umalo kulminirao fizickim obracunom. cura, sva uplakana, traumatizirana, jeca, suprostavlja mu se, on vidi da je pretjerao, odjednom pocinje glumiti romanticara, obasipati je hvalospjevima, a ona pocinje cvjetati, grliti ga, ljubiti. nemoj tvrditi da ljudi nisu sahovske figure. ne bi trebali biti, ali veoma lako sve postanu. veoma.
i ja manipuliram , ali moj oblik manipulacije nije toliko maligan, ako ovi, gore spomenuti.
Najnovija istrazivanja veza ukazuju na to da se slicnosti privlace i opstaju ( slicnosti po temperamentu, karakteru, cak i fizickom izgledu ), a ne suprotnosti. Svima nam je cilj da nam veza potraje ?veza sa dvije jake licnosti ne moze uspjeti. veza sa dvije flegme - isto tako. mora biti u svakoj vezi pomalo jaca figura, ali duzina i kvaliteta veze ce ovisiti o pravednosti te figure.
Pa da. Uzimaju ljude kao sredstvo. I onda na kraju ti sa najboljom namjerom ispadnes budala jer si dozvolio. A niko se tu ne pita koja je uloga osobe koja to radi. Zasto je ona sebi to dozvolila?Latinica wrote:Znam, ali dosta ljudi se ponasa tako. Cuvaju pione dok sa nadaju kralju/kraljici. Tuzno.metal_rules_cura wrote:
Latinice... Takav pristup nije ok poslije 2 mjeseca veze, poslije mjesec veze upravo iz razloga sto ljudi nisu sahovske figure
Ako ti ista znaci, ova situacija je dobro razradjena u teoriji igara.metal_rules_cura wrote:Madner... Svaki covjek prije nesto ucini razmisli o tome i o tome ima stav. Oni koji presute ne bi to uradili da nemaju o tome pozitivan stav. Takodjer, ukoliko ja imam pozitivan stav prema iskrenosti i bilo ko drugi veca je vjerovatnoca da cu tako i postupiti jer ce me takvo razmisljanje o tome na to nagnati nego neko ko misli drugacije.
ja u tebi vidim jednu moju prijateljicu. zena ima jednake principe kao i ti, razmišljate na jednak nacin. znas ti koliko je ona u svom zivotu pojela go...? ona takodjer razmislja da se veza gradi u zajedništvu, da jedna od te dvije strane uvijek mora dati vise. i znas li sta joj se desava? cura kad je upravu ili kad nije, ona uvijek prva mora prva ponuditi ruku pomirenja. o posljedicama necu ni da pricam, njezin decko vec misli da je nepogriješiv. koliko si puta sama sebe uhvatila u toj situaciji? a da je pametna, kalkulirala bi, nikad ga ne bi navikla da je ona ta koja se bori za vezu, njegovom egu to nikad ne bi bila hrana, a ona bi malo uzivala u tome da on trci oko nje, bori se za nju. i tako, svakom njihovom svadjom ona sve vise gubi, sve se vise mijenja, podredjuje, a sve zbog krive ideologije. muskarci su vam cudna sorta. neka vide da vas imaju, niste im vise interesantni, a neka pomisle da vas gube, proradi im ego i bore se za vas, samo da sebi dokazu da se nisu nimalo promijenili.metal_rules_cura wrote:Cini mi se kako si se malo pogubio u danasnjem vremenu. Ili konstantno nailazis na primjere koji se ponasaju tako ili pak na one koji su u ogromnoj neravnotezi. Mi ovdje pricamo o jednoj nemogucoj situaciji. O fiktivnoj potpunoj ravnotezi. Njoj ti tezis i nju objasnjavas kao nemogucu. Slazem se i da nije moguca. Medjutim, nije bit u njoj, bit je u necem drugom. U tome da dvoje ljudi svoje djelovanje ne posmatraju kroz to, ne posmatraju kroz moc, ego, uticaj, vec kao svoje utkanje u poboljsanje odnosa. Pri tom ce u nekoj situaciji jedna strana biti u prednosti, u nemoj drugoj druga, ali oni ni u jednom momentu nece bilo koju od tih situacija posmatrati tako. Cim ti suzbijas i gusis samopouzdanje jedne osobe ti igras igru moci, uticaja, a tu nema odnosa, nema ljubavi, nema nicega. To sto je takvo stanje danas normalno je ogavno.
Ja recimo poznajem par bracnih parova koji su DOPUNJUJU. I to im je svrha zajednistva. Raduju se uspjehu druge strane, ne gledaju je kao konkurenciju. Sto ne znaci da nisu jaki karakteri i da ne bi reagovali na neki nacin ukoliko bi osjetili nepostovanje. To o cemu ti pricas i primjeri koje ti navodis su patoloska, bolesna stanja i osobe i nikako se ne moze prihvatiti kao kriterij!
pa jesi li to napokon shvatila? nemoj ziviti u bajci, pogledaj oko sebe. nema onog sto ti trazis, a da se ne sagnes. one koje te ubjedjuju u suprotno, u to kako su bas one pronasle takvog - vjeruj, nemaju citavu sliku pred ocima. ja se vrtim u tim muskim krugovima. frendova imam svih starosnih grupa, a njih veliki procenat vara da im cura ne zna za to. citavo vrijeme glume nesto, cure su spremne vjerovati u njihovu iskrenost, bal bla blametal_rules_cura wrote:Pa da. Uzimaju ljude kao sredstvo. I onda na kraju ti sa najboljom namjerom ispadnes budala jer si dozvolio. A niko se tu ne pita koja je uloga osobe koja to radi. Zasto je ona sebi to dozvolila?Latinica wrote:Znam, ali dosta ljudi se ponasa tako. Cuvaju pione dok sa nadaju kralju/kraljici. Tuzno.metal_rules_cura wrote:
Kriterij je "sto si finiji to si jeftiniji" i da dodam... Uvijek si kriv zbog toga! Pateticno, ali tako uvijek bude!
glupo poredjenje. prije bi odgovaralo ovo. sa neba padne kamion jabuka. svi kupe, samo se ti ustrucavas jer znas da je to u dubini duse lose. dok drugi imaju ono sto zele, ti imas samo cistu savjest.Latinica wrote: Znaci ok je ukrasti veknu kruha zato sto postoje ljudi koji pljackaju banke ? Interesantna logika.
najnovija istrazivanjaLatinica wrote: Najnovija istrazivanja veza ukazuju na to da se slicnosti privlace i opstaju ( slicnosti po temperamentu, karakteru, cak i fizickom izgledu ), a ne suprotnosti. Svima nam je cilj da nam veza potraje ?
trenutak kad se takvi pocnu ponasati tako je vec odmakao treutak, tad ga volis, a odlazak od takvih ljudi u takvom stanju predstavlja kalkulaciju.metal_rules_cura wrote:To sto ja imam takav stav apsolutno ne znaci da cu ostati u odnosima u kojima me se ne postuje. U tome se ocito razlikujem od nje. Ja samo necu dok je sve ok kalkulirati i oslanjati se na moc nad nekim posto se to prije ili kasnije osjeti. Ali, ukoliko dodje do nepostovanja i nefer odnosa prema meni samo da bi neko okusio svoju moc, ja iz tog odnosa idem i ne vracam se. Do sada prva takvima nisam pruzila ruku. I vjerujem da necu. Oprostiti im mogu, radi sebe, ali pruziti ruku ne, jer necu opet iste situacije. I stojim iza toga.
Ovo posljednje necu komentarisati. Pitanje je svrhe toga sto oni rade i neka rade.
zamolio bi te da me radije pitas da li imam nekog, a ne da zakljucujes sama po sobstvenim navodjenjima.metal_rules_cura wrote:Nemas adekvatne bliznje ocito i pokusavas uvjeriti da su takve stvari normalne, a zapravo se samo prilagodjas i prodajes danasnjem vremenu. Ima onih koji to nece u tolikoj mjeri kao ti. Ali respect misljenju!
Slazem se kako u tim momentima postoji emocija. Postoji osjecaj. Ali, osjecaj se javlja i gubi usljed nekog ponasanja, ovog ili onog. Cak i kod najvecih emocija postoji granica koja se ne prelazi. Granica koju kada predjes postajes, u najmanju ruku, ponizen i potpuno gubis percepciju sta je ljubav. Ja znam sta to predstavlja i sta meni treba. Nijedna osoba nece svojim ponasanjem mene navici da je to normalno niti cu ja zbog nekoga mijenjati ono sto mi treba. Niko nije toliko vrijedan, vjeruj mifixer wrote:trenutak kad se takvi pocnu ponasati tako je vec odmakao treutak, tad ga volis, a odlazak od takvih ljudi u takvom stanju predstavlja kalkulaciju.metal_rules_cura wrote:To sto ja imam takav stav apsolutno ne znaci da cu ostati u odnosima u kojima me se ne postuje. U tome se ocito razlikujem od nje. Ja samo necu dok je sve ok kalkulirati i oslanjati se na moc nad nekim posto se to prije ili kasnije osjeti. Ali, ukoliko dodje do nepostovanja i nefer odnosa prema meni samo da bi neko okusio svoju moc, ja iz tog odnosa idem i ne vracam se. Do sada prva takvima nisam pruzila ruku. I vjerujem da necu. Oprostiti im mogu, radi sebe, ali pruziti ruku ne, jer necu opet iste situacije. I stojim iza toga.
Ovo posljednje necu komentarisati. Pitanje je svrhe toga sto oni rade i neka rade.ide svaka iz takvog odnosa, ali samo teoretski. pa procitaj milion komentara na ovim temama tipa - " ja, usprkos njegovom ponasanju, znam da on mene voli. osjetim to."
tad je kasno... za vecinu, stvarno bi volio da si manjina.
Ja ne pokusavam da promijenim bilo sta nego jednostavno necu ni da ulazim i mijesam se intenzivnije u ono sto ne predstavlja dio mene. Ni manje - ni vise. Realnost je rastegljiv pojam. Bolje je cekati i naci nekog slicnog nego se razvlaciti po tim tzv. "realnim" situacijama i ljudima. Ja mogu sa njima boraviti na kafi i progovoriti o vremenskoj prognozi, ali dio mene oni nisu niti ce biti. Greske su mi se desavale u vidu pogresne procjene, ali imam izbor da tu ostanem ili iz toga idem. To nema veze sa letenjem visoko. Visoko lete upravo ti koji misle da su nesto sto nisu i misle da imaju pravo na nesto na sta nemaju.fixer wrote:zamolio bi te da me radije pitas da li imam nekog, a ne da zakljucujes sama po sobstvenim navodjenjima.metal_rules_cura wrote:Nemas adekvatne bliznje ocito i pokusavas uvjeriti da su takve stvari normalne, a zapravo se samo prilagodjas i prodajes danasnjem vremenu. Ima onih koji to nece u tolikoj mjeri kao ti. Ali respect misljenju!
nemoj da ja krenem ovdje iznositi sliku koja mi se stvorila o tebi.
naravno da se prilagodjavam realnom stanju, a ne pokusavam da promijenim ono sto mnogi prije mene uspjeli nisu. kad naucis zivjeti u realnosti, malo puta ces biti razocaran, a ako visoko letis...
ma daj, kakvi su ovo pokusaji? zar ti mislis da je zakonitost koja se javlja u zivotu biznismena, koji su svoj imetak stekli nelegalno, primjenjiva u ovom slucaju? prema ovome, otac mog frenda ne bi uzivao u slobodama, a majka i bila nagradjena kvalitetom, a sposebno srecom.metal_rules_cura wrote:Samo cistu savjest??? Otvorio si Pandorinu kutiju... Koliko se to uzimanje u momentu vremenom pokaze kao greska, pojma nemas!
Kada uzimas od nekog, kada ti neko daje (mislim u kontekstu uspjesnog covjeka koji ima materijalno a savjest gura u stranu), ti vise nisi slobodan, ne smijes govoriti sto mislis i raditi sto zelis, uslovljen si. Onda kada nisi kolektiv, kada nisi stoka koja ide "gdje svi tud i mali Mujo" uspjevas sporije, dobivas sporije, ali postojanjije. I mozda kolicinski imas na kraju manje, ali je sve rasporedjeno, svoj si covjek i imas svoju poziciju. Ovako si dio stocnog vagona, koji visi o koncu i pitanje je kada ce se to sto su pokupili obiti o glavu svakom od njih. I iako je vrijeme ovakvo kakvo jeste, zakoni prirode postoje i nijedan covjek ih nije stigao niti prevario.