Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post Reply
Lincoln-Burrows

#151 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by Lincoln-Burrows »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Onda ispada da je R.S model koji treba primjeniti i na F.BiH, odnosno na drzavu BiH? :? :D
Dakle ispade da bi i u F.BiH i BiH trebalo uvesti model gdje jedan narod i jedan covjek moze odlucivati bez pitanja druga dva naroda. Danas u R.S-u imas takvo stanje da je R.S vise unitarna i centralizovana nego sto je to bila BiH 1990. godine. :shock: Je li zagovars takav sistem? :-?
Ne postoji idealna drzava niti idealan model :!: Da je sve tako crno-bijelo svi bi primjenjivali taj jedan idealan model i na zemlji bi zavladao mir a rijekama bi umjesto vode tekao med i mlijeko. Uredjenje F.BiH jeste glomazno i skupo ali uredjenja visenacionalnih drzava nigdje nisu jeftina? Kantoni u F.BiH su oaze gdje vecinski narod u tom kantonu, a manjinski na nivou drzave ili F.BiH, moze u potpunosti ostvariti svoja prava. Sve stranke sa hrvatskim predznakom se protive ukidanju kantona, ne i F.BiH, ili se zalazu za okrupnjavanje kantona. Zasto? Pa zato sto je kanton drzava u malom, sa ustavom, zakonodavnom i izvrsnom vlascu, policijom, skolstvom i svim ostalim atributima drzave - osim vojske i novca. Nadam se da sam dovoljno argumentovano pojasnio prednosti F.BiH i ne tvrdim da je to idealno rješenje ali je mnogo-mnogo bolje nego centralizacija i unitarizacija kao u R.S-u.
Slažem se sa ovom elaboracijom, ali ne i sa modelom RS kao dobrim, već sa RS kao jednom od federalnih jedinica.
Idealan model ne postoji ali postoji uvijek pravedniji, ovaj model nije pravedan prema Hrvatima, ne može se 3 trpati u dva,
jer onda onaj manji u jednome iščezne. Ravnopravnost je to što je potrebno osigurati, i oko toga treba postići konsenzus.

P.S. Ovo je važno i na to stavljam naglasak.
Nikakve metode zabranjivanja, omalovažavanja nacionalnog i vjerskog ne mogu dovesti do
ravnopravnosti, već samo uvažavanjem i poštivanjem različitosti . A toga ovdje ima malo.
Lincoln-Burrows

#152 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Real Khan

Riječ "počistimo" nije u tom kontekstu u kojem ti pišeš,
nema razloga da ti objašnjavam u kojem je kontekstu,
pametan si i razumijet ćeš :wink:
Abacija

#153 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by Abacija »

Lincoln-Burrows wrote:
Abacija wrote: Nesto sve ovo meni govori da tebi licno odgovara ovakvo stanje kako je danas.
Ne odgovara mi ovakvo stanje, ja jesam Hrvat i podržavam Ljubića u ovoj
njegovoj izjavi, treba samo naći pravedniji model.
A hoces li ti u tom trecem entitetu guziti druge Hrvate u ime uvazavanja i postivanja jednakosti (citaj Hrvatstva), ili ce tebe neko drugi guziti po tom istom principu?

Iz dosadasnjeg modela znamo da Dodik i co. guze sve Bosance i Hercegovce manjeg entiteta. Ne znam kako ce se kopiranjem tog modela stvoriti nesto pravednije. :-)

P.S. Da li bi mi jos jednom ponovio sta tebi licno ne odgovara sa sadasnjim modelom? (Pretpostavljam da mislis na Federaciju.)
SanYava

#154 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by SanYava »

Svaša Bože.
Kako možete uopće razmišljati o trećem entitetu, kad je BiH građena po Daytonu.
Sve izvan njega, krši zakon kao takav, te se poništava :-)
Helloooo
Good morning citizients of Bosnia & Herzegowina :-) :-) :-)
Lincoln-Burrows

#155 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Abacija wrote: A hoces li ti u tom trecem entitetu guziti druge Hrvate u ime uvazavanja i postivanja jednakosti (citaj Hrvatstva), ili ce tebe neko drugi guziti po tom istom principu?

Iz dosadasnjeg modela znamo da Dodik i co. guze sve Bosance i Hercegovce manjeg entiteta. Ne znam kako ce se kopiranjem tog modela stvoriti nesto pravednije. :-)

P.S. Da li bi mi jos jednom ponovio sta tebi licno ne odgovara sa sadasnjim modelom? (Pretpostavljam da mislis na Federaciju.)
Ja ne bih bio u tom hrvatskom trećem entitetu već zemljopisno bih pripao ovom bošnjačkom, takva je sudbina,

e vidiš sad da odgovorim i ovo što bih ja volio jer bih bio manjinac u svom entitetu,
Svaki od entiteta neka da onolika prava pripadnicima drugih konstitutivnih naroda
koliko će ih dati njima drugi entiteti. I sad imamo osiguranje ravnopravnosti a pri tom
će se dat i veća prava nego se očekuje :) jer se time osigurava status svog naroda
u drugom entitetu. A kako vrijeme teče vjerojatno će se entiteti izjednačiti po pravima.
To je po meni dobar model.
fantom slobode

#156 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by fantom slobode »

Lincoln-Burrows wrote:
Abacija wrote: A hoces li ti u tom trecem entitetu guziti druge Hrvate u ime uvazavanja i postivanja jednakosti (citaj Hrvatstva), ili ce tebe neko drugi guziti po tom istom principu?

Ja ne bih bio u tom hrvatskom trećem entitetu već zemljopisno bih pripao ovom bošnjačkom, takva je sudbina,

e vidiš sad da odgovorim i ovo što bih ja volio jer bih bio manjinac u svom entitetu,
Svaki od entiteta neka da onolika prava pripadnicima drugih konstitutivnih naroda
koliko će ih dati njima drugi entiteti. I sad imamo osiguranje ravnopravnosti a pri tom
će se dat i veća prava nego se očekuje :) jer se time osigurava status svog naroda
u drugom entitetu. A kako vrijeme teče vjerojatno će se entiteti izjednačiti po pravima.
To je po meni dobar model.
Usracemo se od prava koje ce nam dati ti entiteti. To ce se prije ovako zavrsiti, svako u svom entitetu imace maksimalna prava, a u drugom nikakva. Toliko o entitetima, sretno ti sa podrzavanjem formiranja treceg, sve je to lijepo, ali ovaj tvoj dio sa osiguravanje statusa svog naroda, pa zar ti stvarno mislis da se oni brinu o pravima svog naroda (cuj oni imaju ekskluzivno pravo na to, zali boze) (hvala, moji nisu, niti ce ikada biti), oni samo stvaraju toreve u kojima nikada nece sici sa vlasti.Bori se za prava individue na citavoj teritoriji, pusti njihove famozne entitete (sta god to znacilo ???)
zavrzlama

#157 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by zavrzlama »

koliko će ih dati njima drugi entiteti
Tu je kvakica...konstutivnost i pravo na isto daje ustav BIH a ne jedan narod drugom narodu... ..sta ce nam onda tri entiteta...pa trebaju nam izgleda da se instrument na pravo na konstutivnost da u ruku trima narodima koji su vecinski u svom toru/ entitetu i da se tako preskoci zajednicka drzava BIH koja je i dala narodima konstutivnost..znaci srbin i bosnjak u hrvatskom entitetu ce pasti na milost i nemilost hrvatske vecine u tom entitetu i traziti da taj entitet ispostuje njihovu konstutivnost i obratno...znaci napraviti tri entiteta u kojim ce dva od naroda postati manjine pa sa tih pozicija trazit tim manjinskim narodima pravo na konstutivnost koju vec sad imaju.."pravljenje od gotova veresiju"...pogresno..jednostavno treba ukinuti diskriminaciju u entitetima i to je to..
Lincoln-Burrows

#158 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

zavrzlama wrote: Tu je kvakica...konstutivnost i pravo na isto daje ustav BIH a ne jedan narod drugom narodu... ..sta ce nam onda tri entiteta...pa trebaju nam izgleda da se instrument na pravo na konstutivnost da u ruku trima narodima koji su vecinski u svom toru/ entitetu i da se tako preskoci zajednicka drzava BIH koja je i dala narodima konstutivnost..znaci srbin i bosnjak u hrvatskom entitetu ce pasti na milost i nemilost hrvatske vecine u tom entitetu i traziti da taj entitet ispostuje njihovu konstutivnost i obratno...znaci napraviti tri entiteta u kojim ce dva od naroda postati manjine pa sa tih pozicija trazit tim manjinskim narodima pravo na konstutivnost koju vec sad imaju.."pravljenje od gotova veresiju"...pogresno..jednostavno treba ukinuti diskriminaciju u entitetima i to je to..
Ne slažem se jer je već isprobano ovdje u FBiH da dolazi do preglasavanja, a ovdje živi nekako čudan svijet pa ne vjeruju jedan drugome,
vidiš ova činjenica mene dosta pogađa jer sam u manjini, ali me i ne smeta jer bih volio da saživi povjerenje.
I neće nitko biti ostavljen na milost i nemilost jer će biti zajednički ustav a u mogućnosti odlučivanja će na ovaj način svi biti ravnopravni.
I još nešto o čemu sam pričao ne smijemo raditi na ukidanju i zabranama već na poštivanju različitosti i tako ćemo najbolje
sačuvati našu multikulturalnost i BiH.
Znaš kad se mi ne možemo dogovorit onda se nametne ovakav nekakav prokušani model i sve počne funkcionirati.
fantom slobode

#159 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by fantom slobode »

Lincoln-Burrows wrote: Ne slažem se jer je već isprobano ovdje u FBiH da dolazi do preglasavanja, a ovdje živi nekako čudan svijet pa ne vjeruju jedan drugome,
vidiš ova činjenica mene dosta pogađa jer sam u manjini, ali me i ne smeta jer bih volio da saživi povjerenje.
I neće nitko biti ostavljen na milost i nemilost jer će biti zajednički ustav a u mogućnosti odlučivanja će na ovaj način svi biti ravnopravni.
I još nešto o čemu sam pričao ne smijemo raditi na ukidanju i zabranama već na poštivanju različitosti i tako ćemo najbolje
Znaš kad se mi ne možemo dogovorit onda se nametne ovakav nekakav prokušani model i sve počne funkcionirati.
Je li ti stvarno u ovo vjerujes?
Hajde sa srecom, prokusani model?
Lincoln-Burrows

#160 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

fantom slobode wrote: Je li ti stvarno u ovo vjerujes?
A što mi preostaje nego da se nadam boljem.
Valjda će doći do povijerenja, bitno je da se
sačuva mir, da ne dođe do nekih sukoba.
fantom slobode

#161 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by fantom slobode »

Lincoln-Burrows wrote:
fantom slobode wrote: Je li ti stvarno u ovo vjerujes?
A što mi preostaje nego da se nadam boljem.
Valjda će doći do povijerenja, bitno je da se
sačuva mir, da ne dođe do nekih sukoba.
Naravno da se treba nadati boljem. A do sukoba nece doci.
zavrzlama

#162 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by zavrzlama »

posto zagovaraci tri entiteta baziraju sve na teritorijalnom principu...@Burrows sta bi po tebi bila teritorija tog hrvatskog entiteta...koji dijelovi BIH..
Lincoln-Burrows

#163 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

zavrzlama wrote:posto zagovaraci tri entiteta baziraju sve na teritorijalnom principu...@Burrows sta bi po tebi bila teritorija tog hrvatskog entiteta...koji dijelovi BIH..
Pa možda recimo ova tri kantona u Hercegovini i Posavina ali bi po meni bilo bolje tražiti treći entitet na cijelom području uključujući i RS
prema popisu iz 91' , ali bitno mi je da to bude onako najpravednije za svakog, ne mora biti podjela baš ovako kako sam ja napisao i
ne moraju biti povezani dijelovi teritorija ali u ekonomskom smislu bi bilo bolje da su povezani.
zavrzlama

#164 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by zavrzlama »

Lincoln-Burrows wrote:
zavrzlama wrote:posto zagovaraci tri entiteta baziraju sve na teritorijalnom principu...@Burrows sta bi po tebi bila teritorija tog hrvatskog entiteta...koji dijelovi BIH..
Pa možda recimo ova tri kantona u Hercegovini i Posavina ali bi po meni bilo bolje tražiti treći entitet na cijelom području uključujući i RS
prema popisu iz 91' , ali bitno mi je da to bude onako najpravednije za svakog, ne mora biti podjela baš ovako kako sam ja napisao i
ne moraju biti povezani dijelovi teritorija ali u ekonomskom smislu bi bilo bolje da su povezani.
eto ja hocu taj treci hrvatski entitet ali mi dodik ne da posavinu..niti da gradove u istocnoj bosni bosnjacima .. a dodika ne interesuje srpska teritorija u federaciji vise voli bosnjacku i hrvatsku u rs-u...pa sta cemo onda ...odgovor znam cekam od tebe isti..
exliberal

#165 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by exliberal »

fantom slobode wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Ne slažem se jer je već isprobano ovdje u FBiH da dolazi do preglasavanja, a ovdje živi nekako čudan svijet pa ne vjeruju jedan drugome,
Je li ti stvarno u ovo vjerujes?
nebi ovaj sistem radio.....zasto bi recimo neki hajvan u sarajevu ili zapadnom mostaru mari kako mu kolega hrvat/bosnjak zivi u drugom entitetu.....na kraju bi se jos vise kristalizovalo pa bi i ova manjina koja zivi u "nevecinskom" nacionalnom dijelu iselila....
nego ja dobih dojam da bi hrvatski politicari pravili taj treci entitet ne na teritorijalnoj povezanosti nego bi taj entitet bio iscjepkan .....u njega bi naprimjer usao kiseljak koji je okruzen bosnjacima znaci nije teritorijalno cijepanje
ispravite me ako grijesim
jeza u ledja

#166 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by jeza u ledja »

Lincoln-Burrows, hajd nam probaj reci ovo - koji su razlozi da bi se napravio treci entitet?

Spomenuo si 'preglasavanje'. Preglasavanje u vezi cega? U vezi preraspodjele novca? U vezi uspostave hrvatskog kanala? Koje TACNO stvari Hrvatima nedostaju?

Ne kazem da se ne slazem s tobom, a ni da se slazem.

Pitam samo da bi se krenulo 'iz pocetka'. Sta predstavljaju 'entiteti', sta predstavljaju 'kantoni' itd? U kom smislu bi vam formiranje vaseg entiteta pomoglo?

Koji je uopste smisao postojanja trenutnih entiteta? Formalno ni u jednom jedan narod nema prednost nad drugim. Jedina prednost se ostvaruje pukim brojkama - koga ima vise - taj je u prednosti. Posto je tako, onda entiteti ne valjaju, jer u njima onaj ko je u manjini je donji. Kako bi onda u nekom hrvatskom entitetu (ako je uredjen kao i ovi dosadasnj) jedan Bosnjak ili Srbin ostvarivao svoja prava?

Ljubic jasno kaze - ili treba ukinuti oba entiteta, ili treba napraviti jos jedan na dijelovima teritorija oba sadasnja entiteta. Sta je u tome lose?
MuaDib

#167 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by MuaDib »

Iako se ne slažem sa politikom podjele, što više vrijeme protiče uviđam da unutrašnja podjela BiH, može osigurati dugotrajnu stabilnost Bosne i Hercegovine. Evo jedan prijedlog, koji se može nazvati Solomonskim rješenjem

Image

Podjela BiH na tri Banovine (Bošnjačku, Srpsku i Hrvatsku) i dva Distrikta (Brčko i Sarajevo).

S tim da se u Ustavu BiH ugrade slijedeći amandmani:

Bosna i Hercegovina je suverena, jedinstvena, nedjeljiva, pravna, sekularna, socijalna i decentralizovana parlamentarna demokratska republika u postojećim granicama.

Republika Bosna i Hercegovina je država ravnopravnih građana, njenih konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika Nacionalnih manjina i Ostalih, koji svoja ljudska, građanska, nacionalna, kolektivna i suverena prava ostvarivaruju u Republici Bosni i Hercegovini.

Republika Bosna i Hercegovina se sastoji od:

1.) Bošnjačke Banovine, Srpske Banovine i Hrvatske Banovine.

Banovine su zasebni autonomni politički subjekti unutar Republike Bosne i Hercegovine, s jednim većinskim konstitutivnim narodom, bez prava na ocepljenje, koji imaju svoj Ustav, zakone, simbole i izvršne, zakonodavne i sudske institucije.
Banovine imaju svu vlast, nadležnosti i odgovornosti koje Amandmanima na Ustav Bosne i Hercegovine nisu date u isključivu nadležnost institucija Republike Bosne i Hercegovine.
Građani i konstitutivni narodi Republike Bosne i Hercegovine kroz institucije banovina ostvaruju svoja ljudska, građanska, nacionalna i kolektivna prava (konstitutivnost), manjinska i ostala Ustavom propisana prava.
Unutar Banovina se ostvaruje ustavno pravo građana na lokalnu samupravu, čije su nadležnosti, prava i dužnosti propisane Ustavom Banovine.

2.) Distrikta Grad Sarajevo i Distrikta Brčko

Distrikti su zasebne administrativne jedinice lokalne samouprave pod upravom Republike Bosne i Hercegovine, čija su prava i dužnosti utvrđena Amandmanima na Ustav Bosne i Hercegovine.
Distrikti imaju svoj Ustav, zakone, simbole i izvršne, zakonodavne i sudske institucije.
Nijedna Banovina ne može imati vršiti upravu nad distriktima i nijednoj Banovini neće biti povjerena bilo koja funkcija ili ovlast u distriktima.
Prava i dužnosti distrikta Bosne i Hercegovine, propisani su Ustavom distrikta. Distrikti imaju svoje institucije i simbole, kao i svu vlast, nadležnosti i odgovornosti, koje su u skladu sa Ustavom distrikta i Ustavom Republike Bosne i Hercegovine.
Građani i konstitutivni narodi Države Bosne i Hercegovine kroz institucije distrikta ostvaruju svoja ljudska, građanska, nacionalna i kolektivna prava (konstitutivnost), manjinska i druga Ustavom propisana prava.

Glavni Glavni grad Republike Bosne i Hercegovine je Distrikt Grad Sarajevo.
Nadležnosti, institucije, prava, obaveze i dužnosti Distrikta Grada Sarajevo su propisane Ustavom Distrikta Sarajevo i posebnim zakonom o Glavnom Gradu Države Bosne i Hercegovine.
Građani Distrikta Grada Sarajevo, Glavnog grada Republike Bosne i Hercegovine, kroz institucije distrikta ostvaruju svoja ljudska, građanska, nacionalna i kolektivna prava (konstitutivnost), manjinska i druga Ustavom propisana prava.

I ugraditi već predviđene amandmane za ljudska prava, te redefinisati izbor predsjedništva i zastupnika u oba doma parlamenta, te urediti odnos nadležnosti Republike BiH, njenih Banovina i Distrikata. 8)
Topla voda

#168 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by Topla voda »

kakva ti je ovo crna podjela.
ako postoje tri entiteta,mora postojati i cetvrti entitet. :D
kakva ugradnja u ustav,pa to ne jebe niko ovdje,kakav ustav kad se fasisti docepaju ekskluziviteta na nekoj teritoriji.

citava srednja bosna poseban multinacionalni entitet,od doboja,preko jajca do mostara,sarajeva,pa do tuzle ,bijeljine i nazad
srbima krajina i istocna hercegovina
hrvatima posavina i zap. hercegovina
bosnjacima drina od foce do zvornika i cazinska krajina

mozel ovako? :D
sodom

#169 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by sodom »

cuj banovina, sta ti je glu*sone?
jel ti imas imalo soli u glavi?

1. treci entitet se nikada nece napraviti iz vise razloga:
a, hrvatski entitet je zamjenjen za oslobadjanje hrvatskih teritorija, pitajte tudjmana!
b. hrvati su prihvatili u dejtonu ukidanje bobanove drzave u zamjenu da budu u federaciji, i da se njihova prava postuju bla bla
c. danas je to nemoguce zbog postojanja dejtona, tudjman.

2. Mislim da je ovaj to rekao cisto kako bi rekao sta bi ako bi!, jer kaze da ako ostanu eniteti onda i on hoce entitet
a.treci entitet se nemoze dobiti zbog dejtona, a on ce se uzimati kao osnov u buducnosti
b. ako ga ne moze dobiti, onda ce se zalagati za ukidanje postojeca dva.
c. kada se postigne kriticna masa ljudi sposobnih za ukidanje, ono ce od te tacke biti neizbjezno.
svi dobro znamo,ruku na srce, da rs nece jos dugo opstati bez obzira na zelje.

3.Prije ili kasnije moracemo se stopiti u jednu drzavu, jer evropa nas kao hoce u eu, ali ne sa entitetima, o samostalnosti ne ma ni govora, dakle...
jedina solucija je jedna zemlja, bez eniteta, jednaka za sve!
Ove palamudane sto parcaju zemlju nek to rade kad budu sami a ne ovako da se brukaju javno!

ovi sto misle da bi zbrisali jedne, a drugi druge, i karadjic je mislio da ce sarajevo pasti za koliko ono dana? 1400?
budimo realni, samo to.
Sargan

#170 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by Sargan »

Ja se u stvari sasvim slazem sa ljubicem. I ja sam za treci entitet. Predpostavljam da cu u njemu biti svi oni gradovi koji su Suskovi sljedbenici prodali srbima, gradovi kao bosanski Brod, Bosanski Samac, Modrica itd....
sodom

#171 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by sodom »

ovaj linkoln je izgubio i ono malo krede sto je imao kada je napisao slijedece:
"Ja ne bih bio u tom hrvatskom trećem entitetu već zemljopisno bih pripao ovom bošnjačkom, takva je sudbina,"

Koji je to bosnjacki entitet? (entitet sa bosnjackom vecinom je druga stvar!)
SanYava

#172 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by SanYava »

MuaDib wrote:Iako se ne slažem sa politikom podjele, što više vrijeme protiče uviđam da unutrašnja podjela BiH, može osigurati dugotrajnu stabilnost Bosne i Hercegovine. Evo jedan prijedlog, koji se može nazvati Solomonskim rješenjem

Image

Podjela BiH na tri Banovine (Bošnjačku, Srpsku i Hrvatsku) i dva Distrikta (Brčko i Sarajevo).

S tim da se u Ustavu BiH ugrade slijedeći amandmani:

Bosna i Hercegovina je suverena, jedinstvena, nedjeljiva, pravna, sekularna, socijalna i decentralizovana parlamentarna demokratska republika u postojećim granicama.

Republika Bosna i Hercegovina je država ravnopravnih građana, njenih konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika Nacionalnih manjina i Ostalih, koji svoja ljudska, građanska, nacionalna, kolektivna i suverena prava ostvarivaruju u Republici Bosni i Hercegovini.

Republika Bosna i Hercegovina se sastoji od:

1.) Bošnjačke Banovine, Srpske Banovine i Hrvatske Banovine.

Banovine su zasebni autonomni politički subjekti unutar Republike Bosne i Hercegovine, s jednim većinskim konstitutivnim narodom, bez prava na ocepljenje, koji imaju svoj Ustav, zakone, simbole i izvršne, zakonodavne i sudske institucije.
Banovine imaju svu vlast, nadležnosti i odgovornosti koje Amandmanima na Ustav Bosne i Hercegovine nisu date u isključivu nadležnost institucija Republike Bosne i Hercegovine.
Građani i konstitutivni narodi Republike Bosne i Hercegovine kroz institucije banovina ostvaruju svoja ljudska, građanska, nacionalna i kolektivna prava (konstitutivnost), manjinska i ostala Ustavom propisana prava.
Unutar Banovina se ostvaruje ustavno pravo građana na lokalnu samupravu, čije su nadležnosti, prava i dužnosti propisane Ustavom Banovine.

2.) Distrikta Grad Sarajevo i Distrikta Brčko

Distrikti su zasebne administrativne jedinice lokalne samouprave pod upravom Republike Bosne i Hercegovine, čija su prava i dužnosti utvrđena Amandmanima na Ustav Bosne i Hercegovine.
Distrikti imaju svoj Ustav, zakone, simbole i izvršne, zakonodavne i sudske institucije.
Nijedna Banovina ne može imati vršiti upravu nad distriktima i nijednoj Banovini neće biti povjerena bilo koja funkcija ili ovlast u distriktima.
Prava i dužnosti distrikta Bosne i Hercegovine, propisani su Ustavom distrikta. Distrikti imaju svoje institucije i simbole, kao i svu vlast, nadležnosti i odgovornosti, koje su u skladu sa Ustavom distrikta i Ustavom Republike Bosne i Hercegovine.
Građani i konstitutivni narodi Države Bosne i Hercegovine kroz institucije distrikta ostvaruju svoja ljudska, građanska, nacionalna i kolektivna prava (konstitutivnost), manjinska i druga Ustavom propisana prava.

Glavni Glavni grad Republike Bosne i Hercegovine je Distrikt Grad Sarajevo.
Nadležnosti, institucije, prava, obaveze i dužnosti Distrikta Grada Sarajevo su propisane Ustavom Distrikta Sarajevo i posebnim zakonom o Glavnom Gradu Države Bosne i Hercegovine.
Građani Distrikta Grada Sarajevo, Glavnog grada Republike Bosne i Hercegovine, kroz institucije distrikta ostvaruju svoja ljudska, građanska, nacionalna i kolektivna prava (konstitutivnost), manjinska i druga Ustavom propisana prava.

I ugraditi već predviđene amandmane za ljudska prava, te redefinisati izbor predsjedništva i zastupnika u oba doma parlamenta, te urediti odnos nadležnosti Republike BiH, njenih Banovina i Distrikata. 8)
What a dream... :roll:
Mislim, nekima ovdje pamet baš ne smeta.
MI SMO UREĐENI PODAYTONU!!!!!
SVE IZVAN NJEGA GA KRŠI I NARUŠAVA, SAMIM TIME GA PONIŠTAVA :-) :-) :-)

ps. A ove banovine samo sanjajte.
Nama je dosta jedan entitet, srpski, da vidimo kako to funkcioniše "na opstanku BiH...." :roll:
miop

#173 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by miop »

Ma kazem ja da je ovaj Munib pogrijesio avatar, ne stoji mu nikako uz stavove koje zagovara

"PODIJELIMO SE DA BI SMO ZAJEDNO ZIVJELI" :x :-)
dalinton

#174 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by dalinton »

Mislim da se neće crtati nove mape. Niko Hrvate nije tjerao da 1994. sa Bošnjacima stvaraju Federaciju, sad je gotovo. Uostalom imaju "Hrvatske" kantone. Ja kad idem na more, od Glamoča od mora sve kao da je Hrvatska. :D
max_power

#175 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by max_power »

miop wrote:Ma kazem ja da je ovaj Munib pogrijesio avatar, ne stoji mu nikako uz stavove koje zagovara

"PODIJELIMO SE DA BI SMO ZAJEDNO ZIVJELI" :x :-)
Covjek ili je prolupo, ili je "prepoznao istorijski trenutak" za svoj narod, kao i mnogi drugi pocetkom devedestih. :(
Cuj banovina :lol:
Post Reply