omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
Moderator: anex
- Mis mekinjas
- Dioda
#152 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
Mi- djeca iz komsiluka, u ratu dosli na ideju da po ulicama skupljamo omote od cokolada. Gladne oci, skupismo ih pedesetak, ni jednu ne pojedosmoAmazonka27 wrote:i plsss hajd iskopajte negdje sliku frizbi cokoladeeeeee

Usput se prisjetih i Sarabona, pa nadjoh i uslikah i ovo (bananice su bile perfekcija):

Sad mi pade na pamet, bile su jedno vrijeme i one cokolade (na fazon eurokrem bloka i frizbija), cini mi se Zagi?
Uf, da mi je sad kinderlada
- citroen
#153 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
Ovaj frizbi je bio predobar

-
tvile
#154 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
za kasiku kinderlade dala bi teglu domace zimnice
[/quote]
Najbolja prijeratna poslastica
Najbolja prijeratna poslastica
-
Mrs.Zurbrigen
#155 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
omfg!!! O_O stvarno su postojali...dacina_curica wrote: Njambo, Brzi mazales, Mocko, Njupko, Njambina![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ja sam sve osim brzog mazalesa zaboravila. ali on mi je ostao u sjecanju... njam, njam, njam...
jel to bio onaj od pekabele? sa onim ko zeleom od visnje u sredini pa vanilija i onda cokoladna glazura? ja sam taj sladoled obozavala...missko wrote:Sladoled kapri bez premca.
i kandit rum plocice, i kavabon, i kviki-gric.
-
Glumica
#156 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
taj sladoled ima i sad... ne znam dal je isti kao sto ga se sjecate, ja nisam taj jela... nego onaj u lopticama 
- Michun
#157 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
Ljeti snjeguljica - sladoled na stapicu od jagode. Maxuz izlazak samo po sladoled i nazad u kucu na vrelih 35, kad mama dodje s posla, odradi se rucak i iskamce pare za sladac.
Eurokrem namazan na bijeli hljeb i casa mlijeka. Kad se kinder lada pojavila onda naravno samo KL. Linolada je sada OK, veoma slicna
Najvise su me radovali paketici kad dobijes slatkisa pa onda ne znas sta bi prije. Mama skloni sve da ti ne pozli i onda pitas svaki dan, mogu li uzeti nesto iz paketica
Ooooo, happy days.
Eurokrem namazan na bijeli hljeb i casa mlijeka. Kad se kinder lada pojavila onda naravno samo KL. Linolada je sada OK, veoma slicna
Najvise su me radovali paketici kad dobijes slatkisa pa onda ne znas sta bi prije. Mama skloni sve da ti ne pozli i onda pitas svaki dan, mogu li uzeti nesto iz paketica
-
sofist
#158 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
Kako se ne bi sjecao, od njih se podrigivalo jače nego od koka-kole.sabanss wrote:Swing, Stil?sheilak wrote:Jupi - zakon!![]()
Bolji nego Fanta i Mirinda zajedno!
Sveto trojstvo sokova:
JUpi + Traubisoda + Cocta
Ima li iko da se sjeca ovoga?
Sjeca li se neko onih žutih žvaka, lafo od limuna, čini mi se da su se zvale "CE".
Dalje... Bombone "pez" i 505 s crtom.
Zatim mlijeko u plasticnim vrecama, jogurt u piramidalnom pakovanju, koka-kola u staklenoj ambalazi od litar (ne dao Bog nekoga udariti tom flasom u glavu).
A od sladoleda sam volio kapri, rumenko, leni i čoko-moko. Desi se tako jednog ljeta nestašica ovog posljednjeg, ni u jednoj prodavnici nije mogao da se kupi. A ja se bas navadio na njega. I jedne prilike, sasvim slučajno, provalim da ga ima na benzinskoj pumpi na Cengic Vili.
Jedan dan dodjem, a pumpadzija, uz sazaljivi osmijeh, kaze: "Zao mi je, nema vise, nestalo". Eee, tuge moje...
- memlija
#159 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
joj dobre teme...
pravo osvježenje u ovo tmurno jutro...
evo od mene:
din-don pureća pašteta, plava konzerva sa velikim puranom
olimpik 84 - bijela šećerna tabla , joj šta sam je pojeo
swing + deit u hektolitrima, buraz i ja odemo kod dajdze igrati žandara
a u njega uvijek u šteku jedno od ovo dvoje
mlijeko u vimenu
pašteta 'HORO' (podravkina kokošija)
'vunu' i dan danas tamanim gdje god naletim na nju, u Drveniku svi ližu sladoled jedino se ja borim sa vunom
tahan halva u vrućem somunu, i danas to ide ko halva
bananice i praline iz Sarabonovog kioska
(tako mi fale)
frtalj hljeba i jogurt za užinu
ima toga još samo se treba sjetiti......
evo od mene:
din-don pureća pašteta, plava konzerva sa velikim puranom
olimpik 84 - bijela šećerna tabla , joj šta sam je pojeo
swing + deit u hektolitrima, buraz i ja odemo kod dajdze igrati žandara
mlijeko u vimenu
pašteta 'HORO' (podravkina kokošija)
'vunu' i dan danas tamanim gdje god naletim na nju, u Drveniku svi ližu sladoled jedino se ja borim sa vunom
tahan halva u vrućem somunu, i danas to ide ko halva
bananice i praline iz Sarabonovog kioska
frtalj hljeba i jogurt za užinu
ima toga još samo se treba sjetiti......
-
Mrs.Zurbrigen
#160 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
omfg! pa naravno. zar nisu loptice bile plave, a poklopci svijetlo zuti ili roza? barem ih se ja tako sjecam... boze mili, na njih sam skroz zaboravila, a davila sam se tim sladoledom... (tako je to, kad komsinica ima hladnjacu punu sladoleda pred kucom...Glumica wrote:taj sladoled ima i sad... ne znam dal je isti kao sto ga se sjecate, ja nisam taj jela... nego onaj u lopticama
p.s.: stvarno cudna stvar, ali katkad stvarno zazelim da moje danasnje ja dobije priliku samo jedan dan provesti u tom svijetu djetinjstva. da se najedem svega sto sam kao dijete obozavala, da odem na mjesta koja vise ne postoje... jel to ja sad malo gubim pamet ili samo starim?
-
Glumica
#161 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
i ja se sjecam plavih loptica, al mislim da su bile i crvene... sladoled od vanilije
meni su samo taj dali da jedem, da se ko mala ne ukapam onima na stapicu ili kornetu..
sjecam se nekih MILD cokoladica... svaki dan poslije skole sam ih kupovala... ta mi se cokoladica bas jede!
i sjecam se nekih cokoladica od prije 7-8 godina, ali ne mogu ih vise nigdje naci, zvale su se Kiss, sa nekim punjenjem, mislim da je bio ljesnjak, jagoda, i jos nesto... zuto-zeleni, crveni i plavi omot... KAKO SU ONE BILE DOBRE!!! sa smokijem skupa kad se jedu - ludnica
ali praaavo dobro, ne kao sad ovaj coko-smoki - glupost 
meni su samo taj dali da jedem, da se ko mala ne ukapam onima na stapicu ili kornetu..
sjecam se nekih MILD cokoladica... svaki dan poslije skole sam ih kupovala... ta mi se cokoladica bas jede!
i sjecam se nekih cokoladica od prije 7-8 godina, ali ne mogu ih vise nigdje naci, zvale su se Kiss, sa nekim punjenjem, mislim da je bio ljesnjak, jagoda, i jos nesto... zuto-zeleni, crveni i plavi omot... KAKO SU ONE BILE DOBRE!!! sa smokijem skupa kad se jedu - ludnica
-
BeatriceWL
#162 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
KID wrote:A sjecate li se cokolade sa onom malim Indijancem...
ja mislim da se zvala VIGVAM
i sad se sjecam tog mirisa....mmmmmmmmm....
Vigvam !! Sad prebiram po glavi kako bijaše ime te čokoladice.
Vigvam, definitivno !
- tech10
-
easy
#164 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
Evo da malo ozivimo temu.
Ima li iko godista ispod '85 a da se ne sjeca slatke kravice otisnute na bijeloj staklenoj zdjelici?

http://www.youtube.com/v/M1Ja5qO3d48
Ima li iko godista ispod '85 a da se ne sjeca slatke kravice otisnute na bijeloj staklenoj zdjelici?

http://www.youtube.com/v/M1Ja5qO3d48
-
shambho
#165 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
Ovo je idealna tema da otkrijem misteriju keksa cije ime duugo pokusavam saznat..
Ovako bio je kockast, izmedju bila cokolada, al' neka bas bas dobra, vjecita ga razdvajali i lizali ono cokoladno, a na njemu se kao lice smije..I taj keks bio dobar..
Mislim da je neki francuski proizvod jer sam ga posljednji put vidjela tamo nekad na ekskurziji, na nekoj pumpi u Franc...
Nesto ovako..mozda je cak to taj..sad nadjoh na Google Images..jos da je ime..

Ovako bio je kockast, izmedju bila cokolada, al' neka bas bas dobra, vjecita ga razdvajali i lizali ono cokoladno, a na njemu se kao lice smije..I taj keks bio dobar..
Mislim da je neki francuski proizvod jer sam ga posljednji put vidjela tamo nekad na ekskurziji, na nekoj pumpi u Franc...
Nesto ovako..mozda je cak to taj..sad nadjoh na Google Images..jos da je ime..

- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#166 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
kinder lada
i oni sokici u prahu koje nikad ne popismo, nego onako iz kesice jeli ili s ruke lizali
kesten i kokos cokoladice
i oni sokici u prahu koje nikad ne popismo, nego onako iz kesice jeli ili s ruke lizali
kesten i kokos cokoladice
- Hemel
-
missko
#168 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
Nikad nista ukusnije nisam jeo.hana_montana wrote:cica maca cokoladica
- tovarish
#169 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
Sjeca li se iko sladoleda koji su se odmah posle rata prodavali, skoro da i drugih skrinja nije ni bilo,osim Leda.Nesto mi se cini da je proizvodjac bio iz Sibenika,ali nisam siguran. Imali su predobar sladoled na stapicu koji je tad kostao marku,a licio oblikom na king.
- JanuaryJones
#170 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
Frtalj hljeba i kinderlanda u plastičnom malom pakovanju (odvojeni bijeli i crni dio) ili eurokrem na kašiku 
Lizanje sokova u prahu sa dlana
Kenijada
Sladoled od mandarine (skroz narandžasti, vodeni sladoled na štapiću). Ne znam mu ime ni ko je proizvodio
Marmelada miješana u kantici.
Lizanje sokova u prahu sa dlana
Kenijada
Sladoled od mandarine (skroz narandžasti, vodeni sladoled na štapiću). Ne znam mu ime ni ko je proizvodio
Marmelada miješana u kantici.
-
libra123
#171 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
Piće-traubisoda:)
- KB9
#172 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
alpina
poslije rata je bio i onaj ledeni caj od breskve, velika limenka od pola litra 
- Michun
#173 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
Veoma slicna Alpini, pa svaki put kad sam u tim krajevima...pocastim seKB9 wrote:alpinaposlije rata je bio i onaj ledeni caj od breskve, velika limenka od pola litra
Cak je i slika slicna

-
biscanka2
#174 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
Kupili bi u pekari frtalj kruha i odmah do pekare uletili u slasticarnu tamo bi dali da nam
teta u kruh sampitu uvali.
Ufff kad god se sjetim
piske zubi. 
Rum plocice su se po komadu prodavale.
Mati kad bi fasungu dizala ili nas obradovati htjela - svakom po rum plocicu i mi svi sretni.

teta u kruh sampitu uvali.
Ufff kad god se sjetim
Rum plocice su se po komadu prodavale.
Mati kad bi fasungu dizala ili nas obradovati htjela - svakom po rum plocicu i mi svi sretni.
- insomnia78
#175 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?
Omiljeni namaz iz djetinjstva, jacija 

I da usput odgovorim ovoj na pitanje iz 2011-e
Taj keks ti se zove BN
Postoji jos uvijek i jeste francuski. Cini mi se doduse da su ga kupili Turci
BN je skracenica za Biscuiterie nantaise

I da usput odgovorim ovoj na pitanje iz 2011-e
Taj keks ti se zove BN
Postoji jos uvijek i jeste francuski. Cini mi se doduse da su ga kupili Turci
BN je skracenica za Biscuiterie nantaise