omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Mis mekinjas

#151 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by Mis mekinjas »

Image
Dioda

#152 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by Dioda »

Amazonka27 wrote:i plsss hajd iskopajte negdje sliku frizbi cokoladeeeeee :)
Mi- djeca iz komsiluka, u ratu dosli na ideju da po ulicama skupljamo omote od cokolada. Gladne oci, skupismo ih pedesetak, ni jednu ne pojedosmo :-) Al' svejedno, jos uvijek sve te "cokolade" cuvam, pa iskopah i frizbi (nazad pise da je rok upotrebe do '95 :lol: ):
Image
Usput se prisjetih i Sarabona, pa nadjoh i uslikah i ovo (bananice su bile perfekcija): :D
Image

Sad mi pade na pamet, bile su jedno vrijeme i one cokolade (na fazon eurokrem bloka i frizbija), cini mi se Zagi?

Uf, da mi je sad kinderlada :D
citroen

#153 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by citroen »

Ovaj frizbi je bio predobar :thumbup: :thumbup:
tvile

#154 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by tvile »

za kasiku kinderlade dala bi teglu domace zimnice :)[/quote] :thumbup:
Najbolja prijeratna poslastica :-D
Mrs.Zurbrigen

#155 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by Mrs.Zurbrigen »

dacina_curica wrote: Njambo, Brzi mazales, Mocko, Njupko, Njambina :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
omfg!!! O_O stvarno su postojali...

ja sam sve osim brzog mazalesa zaboravila. ali on mi je ostao u sjecanju... njam, njam, njam...

missko wrote:Sladoled kapri bez premca. :P
jel to bio onaj od pekabele? sa onim ko zeleom od visnje u sredini pa vanilija i onda cokoladna glazura? ja sam taj sladoled obozavala...

i kandit rum plocice, i kavabon, i kviki-gric.
Glumica

#156 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by Glumica »

taj sladoled ima i sad... ne znam dal je isti kao sto ga se sjecate, ja nisam taj jela... nego onaj u lopticama :)
Michun

#157 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by Michun »

Ljeti snjeguljica - sladoled na stapicu od jagode. Maxuz izlazak samo po sladoled i nazad u kucu na vrelih 35, kad mama dodje s posla, odradi se rucak i iskamce pare za sladac.
Eurokrem namazan na bijeli hljeb i casa mlijeka. Kad se kinder lada pojavila onda naravno samo KL. Linolada je sada OK, veoma slicna :D
Najvise su me radovali paketici kad dobijes slatkisa pa onda ne znas sta bi prije. Mama skloni sve da ti ne pozli i onda pitas svaki dan, mogu li uzeti nesto iz paketica :D :sad: Ooooo, happy days.
sofist

#158 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by sofist »

sabanss wrote:
sheilak wrote:Jupi - zakon! :)

Bolji nego Fanta i Mirinda zajedno!

Sveto trojstvo sokova :-D :

JUpi + Traubisoda + Cocta
Swing, Stil?

Ima li iko da se sjeca ovoga?
Kako se ne bi sjecao, od njih se podrigivalo jače nego od koka-kole. :D

Sjeca li se neko onih žutih žvaka, lafo od limuna, čini mi se da su se zvale "CE". :lol: Nakon njih raspon usta ti bude kao kod Hanke Paldum. Ili one zvake kao cigare. Moras je satima trljati izmedju ruku da bi je odmotao. :lol: Ili bazooka, one sa slicicom, navlazis je pljuvackom pa nalijepis na ruku, ostane ti slika moras je poslije ribaćom četkom skidati. :mrgreen: Pa ono pakovanje od "17" okruglih zvaka raznih boja, tvrdih kao kamen. :-) Dobro smo ikako imali zube. :-) Jos kad se sastane rodbina pa se povade: Lord, Opatija, Fliter 57, Milde Sorte... :D Udjes u sobu gdje sjede, a od dima se samo noge vide.

Dalje... Bombone "pez" i 505 s crtom. :lol:

Zatim mlijeko u plasticnim vrecama, jogurt u piramidalnom pakovanju, koka-kola u staklenoj ambalazi od litar (ne dao Bog nekoga udariti tom flasom u glavu). :-) Sok "Zlatne kapi". :D

A od sladoleda sam volio kapri, rumenko, leni i čoko-moko. Desi se tako jednog ljeta nestašica ovog posljednjeg, ni u jednoj prodavnici nije mogao da se kupi. A ja se bas navadio na njega. I jedne prilike, sasvim slučajno, provalim da ga ima na benzinskoj pumpi na Cengic Vili. :D U to vrijeme pumpe nisu bile kao sada da ima svega pa je za mene bilo pravo iznenadjenje da mozes na bezinskoj kupiti sladoled. :shock: I svakodnevno, više puta, na pumpu uz standardnu rečenicu: "Molim vas, jedan čoko-moko". 8) :D

Jedan dan dodjem, a pumpadzija, uz sazaljivi osmijeh, kaze: "Zao mi je, nema vise, nestalo". Eee, tuge moje... :(
memlija

#159 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by memlija »

joj dobre teme... :thumbup: pravo osvježenje u ovo tmurno jutro... :D
evo od mene:

din-don pureća pašteta, plava konzerva sa velikim puranom :D
olimpik 84 - bijela šećerna tabla , joj šta sam je pojeo :-)
swing + deit u hektolitrima, buraz i ja odemo kod dajdze igrati žandara :D a u njega uvijek u šteku jedno od ovo dvoje :D
mlijeko u vimenu :D
pašteta 'HORO' (podravkina kokošija) :D
'vunu' i dan danas tamanim gdje god naletim na nju, u Drveniku svi ližu sladoled jedino se ja borim sa vunom :lol:
tahan halva u vrućem somunu, i danas to ide ko halva :D
bananice i praline iz Sarabonovog kioska :sad: (tako mi fale) :sad:
frtalj hljeba i jogurt za užinu :D
ima toga još samo se treba sjetiti......
Mrs.Zurbrigen

#160 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by Mrs.Zurbrigen »

Glumica wrote:taj sladoled ima i sad... ne znam dal je isti kao sto ga se sjecate, ja nisam taj jela... nego onaj u lopticama :)
omfg! pa naravno. zar nisu loptice bile plave, a poklopci svijetlo zuti ili roza? barem ih se ja tako sjecam... boze mili, na njih sam skroz zaboravila, a davila sam se tim sladoledom... (tako je to, kad komsinica ima hladnjacu punu sladoleda pred kucom... :D)

p.s.: stvarno cudna stvar, ali katkad stvarno zazelim da moje danasnje ja dobije priliku samo jedan dan provesti u tom svijetu djetinjstva. da se najedem svega sto sam kao dijete obozavala, da odem na mjesta koja vise ne postoje... jel to ja sad malo gubim pamet ili samo starim?
Glumica

#161 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by Glumica »

i ja se sjecam plavih loptica, al mislim da su bile i crvene... sladoled od vanilije :)
meni su samo taj dali da jedem, da se ko mala ne ukapam onima na stapicu ili kornetu.. :D

sjecam se nekih MILD cokoladica... svaki dan poslije skole sam ih kupovala... ta mi se cokoladica bas jede!

i sjecam se nekih cokoladica od prije 7-8 godina, ali ne mogu ih vise nigdje naci, zvale su se Kiss, sa nekim punjenjem, mislim da je bio ljesnjak, jagoda, i jos nesto... zuto-zeleni, crveni i plavi omot... KAKO SU ONE BILE DOBRE!!! sa smokijem skupa kad se jedu - ludnica :-) ali praaavo dobro, ne kao sad ovaj coko-smoki - glupost :(
BeatriceWL

#162 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by BeatriceWL »

KID wrote:A sjecate li se cokolade sa onom malim Indijancem...
ja mislim da se zvala VIGVAM

i sad se sjecam tog mirisa....mmmmmmmmm.... :-)

Vigvam !! Sad prebiram po glavi kako bijaše ime te čokoladice.
Vigvam, definitivno ! :-)
easy

#164 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by easy »

Evo da malo ozivimo temu.

Ima li iko godista ispod '85 a da se ne sjeca slatke kravice otisnute na bijeloj staklenoj zdjelici?

Image

http://www.youtube.com/v/M1Ja5qO3d48
shambho

#165 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by shambho »

Ovo je idealna tema da otkrijem misteriju keksa cije ime duugo pokusavam saznat.. :-D

Ovako bio je kockast, izmedju bila cokolada, al' neka bas bas dobra, vjecita ga razdvajali i lizali ono cokoladno, a na njemu se kao lice smije..I taj keks bio dobar..
Mislim da je neki francuski proizvod jer sam ga posljednji put vidjela tamo nekad na ekskurziji, na nekoj pumpi u Franc...
Nesto ovako..mozda je cak to taj..sad nadjoh na Google Images..jos da je ime.. :?

Image
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#166 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by plain vanilla »

kinder lada
i oni sokici u prahu koje nikad ne popismo, nego onako iz kesice jeli ili s ruke lizali :skoljka:
kesten i kokos cokoladice
Hemel

#167 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by Hemel »

bestilj... :-) :P
missko

#168 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by missko »

hana_montana wrote:cica maca cokoladica :-D
Nikad nista ukusnije nisam jeo. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
tovarish

#169 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by tovarish »

Sjeca li se iko sladoleda koji su se odmah posle rata prodavali, skoro da i drugih skrinja nije ni bilo,osim Leda.Nesto mi se cini da je proizvodjac bio iz Sibenika,ali nisam siguran. Imali su predobar sladoled na stapicu koji je tad kostao marku,a licio oblikom na king.
JanuaryJones

#170 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by JanuaryJones »

Frtalj hljeba i kinderlanda u plastičnom malom pakovanju (odvojeni bijeli i crni dio) ili eurokrem na kašiku ;)
Lizanje sokova u prahu sa dlana
Kenijada
Sladoled od mandarine (skroz narandžasti, vodeni sladoled na štapiću). Ne znam mu ime ni ko je proizvodio :(
Marmelada miješana u kantici.
libra123

#171 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by libra123 »

Piće-traubisoda:)
KB9

#172 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by KB9 »

alpina :mrgreen: poslije rata je bio i onaj ledeni caj od breskve, velika limenka od pola litra 8)
Michun

#173 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by Michun »

KB9 wrote:alpina :mrgreen: poslije rata je bio i onaj ledeni caj od breskve, velika limenka od pola litra 8)
Veoma slicna Alpini, pa svaki put kad sam u tim krajevima...pocastim se :)
Cak je i slika slicna ;)
Image
biscanka2

#174 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by biscanka2 »

Kupili bi u pekari frtalj kruha i odmah do pekare uletili u slasticarnu tamo bi dali da nam
teta u kruh sampitu uvali.
Ufff kad god se sjetim :-) piske zubi. :D
Rum plocice su se po komadu prodavale.
Mati kad bi fasungu dizala ili nas obradovati htjela - svakom po rum plocicu i mi svi sretni. :plesu: :tooo:
insomnia78

#175 Re: omiljeni slatkis (pice,namaz...) iz djetinstva?

Post by insomnia78 »

Omiljeni namaz iz djetinjstva, jacija :D
:lol:
I da usput odgovorim ovoj na pitanje iz 2011-e
Taj keks ti se zove BN
Postoji jos uvijek i jeste francuski. Cini mi se doduse da su ga kupili Turci
BN je skracenica za Biscuiterie nantaise
Image
Post Reply