NINJA REVIZORI

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
alphonse kauders

#151 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by alphonse kauders »

Mene zanima kolika su uopšte revizorska ovlaštenja u vozilima gradskog prevoza?
Koliko je meni poznato revizor te nema pravo fizički zadržati niti ti ima pravo tražiti osobnu dokumentaciju (to može samo policija), tj. dosta su ovisni o tome kolika je popustljivost onog kojeg uhvate bez karte i strpljenju ostalih putnika u slučaju da ne daju da tramvaj/bus/trola dalje krene dok putnik bez karte ne plati ili se ne zovne policija da rješava situaciju:D

U suštini revizor haman nema nikakvih prava osim tražiti voznu kartu i pozvati policiju u slučaju problema, tj. sve što može je hvatati ovako na prepad neupućene i uzimati ih lopatom.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#152 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by PipiDugaDevetka »

Bash tako, moj ti, @Alfonse Kauderase.
U mom prijašnjem životu iz doba tramvaja vašingtonaca i kasnije, najdraže mi je bilo kada mi kao, redovnom tramv. putniku, priđe revizor bez uniforme i bez iskaznice/akreditacije, pa ne znam ko je, šta je i kolika mu je plata. Imao sam ja u pađe i radničku mjesečnu, i ovlaštenje policajca bez uniforme, i dugu devetku. Pa, se fino sa njim ispričam, zdravim t.j. (tobe jarabi) priupitam za zdravlje njegove žene, djece,...ostale famElije,...dok on ne povadžajni,...i ne pokaže svoja dokumenta....E, tek tu reality show nastaje,...Zagledam dugo u fotografiju, pa u njega, pa ustanovim i izjavim da mi nekako ne liči na njega, izvadim olovku i papir(kutija sarajevskog Bonda) da zapišem ime i prezime,... :mrgreen:

*edit: Malo sam se zeznuo. U vašingtoncima su bili kondukteri u svom boxu, pa su mjesečne križali kao danas što se križaju ovi listići za kladjenje, sa slovom x.
Skyfox

#153 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by Skyfox »

preuzeto iz danasnjih dnevnih novina...
09.08.2008. 13:30
Maltretiranje i iznuđivanje novca od turista koji posjete Sarajevo svakodnevno se događaju u vozilima javnog gradskog prijevoza. Umjesto lijepih riječi dobrodošlice, revizori ih svojim drskim ponašanjem dočekuju na najgori način
...
- Prekjučer oko podne stigao sam na tramvajsku stanicu na Skenderiji. Povišen ton revizora koji su vikali na strance privukli su pažnju brojnih putnika. Iako su turisti imali uredno poništene karte, ubijedili su ih da su ih nepravilno poništili te im naplatili kaznu - rekao je Hodžić, koji je bio očevidac nemilog događaja.

Prema njegovim riječima, prestravljeni turisti nisu željeli ući u naredni tramvaj koji je stigao na stanicu.

- Nakon što su ih bukvalno opljačkali, revizori su zadovoljni i sa osmijehom rekli da idu podijeliti novac od kazne - ističe Hodžić.
:roll: ocito im niko nemoze stati u kraj...
sheilak

#154 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by sheilak »

Treba to ukljuciti u turisticku ponudu Sarajeva, za turiste koji su zeljni malo uzbudjenja ili za one koji zele direktno dozivjeti balkanski way of life.

A moze li im se kako ime saznati, da se malo poprica s njima ?
Skyfox

#155 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by Skyfox »

Image

Enjoy our public transportation system
Leonid Breznjev

#156 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by Leonid Breznjev »

:lol: :lol: e jesmo fakat likovi.. ma ja mislim da to slabo gdje ima na dunjaluku.. :D :D
Jara

#157 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by Jara »

Skyfox wrote:preuzeto iz danasnjih dnevnih novina...
iz kojih, ako nije tajna?
Amazonka27

#159 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by Amazonka27 »

Javi nam ako ikada dobijes mail. Mislim da onaj vrh nije upucen bas najbolje u sve. Jednom se desilo da je iskocio motor iz autobusa i da se autobus zapalio kod benzinske na alipasinom...autobus dobrinja-nedzarici...i niko nije prisao i pitao jel neko ok ili ne...nisu ponudili ni prevoz jer sam ja i moj saputnik bili umazani uljem od glave do pete...sutradan u novinama niko ni rijeci...a u autobusu je bilo i djece...
Ja sam otisla i rekla da cu ih tuziti...i dali su mi vansudsko pravnjanje...odmah
fazon je da ja kad sam dosla i rekla da sam iz tog i tog autobusa, niko nije znao o cemu pricam...kad sam dosla do glavnog direktora....sazvao je mehanicare i i vozaca i tehnicku sluzbu..svi su imali jednu verziju price (koja se poklapala izmedju njih) a ja svoju...koja je bila istinita i fakat logicnija...jer su oni rekli da se to odjednom desilo i da je autobus sa kanala otislo na dobrinju, a ja sam rekla da ga je turirao od trafoa do AP dok nije explodirao...
Gospodja koja je tu PR...zgozena je bila cinjenicom da joj niko nista nije rekao...ona me je i odvela direktno kod glavnog direktora.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#160 Re: Sila revizorska Vs Turizam

@Amazonko27,
bona,...Pa ja ne očekujem da išta urade, ne očekujem da mi odgovorU, nego šalji lance forwardaške, kritiku oštru,..oštru kao sankcije prema komšijskoj državi, ZATRPAVAJ!
PipiDugaDevetka

#162 Re: Sila revizorska Vs Turizam

@Jaro,
Pa i ovo je oblik protesta, kritike oštre, da im zatrpamo e-mail boxove. Tako se to radi svugdje u svijetu. Ne mogu ja sada ostaviti ukućane (Bolest u kući) i protesvovati, pa svađati se,...a djelomično živim od turizma.
Nije to nikakav napor kopipejstirati ove e-mail adrese i poslati neku poruku tipa EVO, VIDITE ŠTA FORUMČANSTVO(pučanstvo na forumu) SA-X MISLI O VAMA I VAŠEM RADU.
http://www.sarajevo-x.com/forum/posting ... 25&t=53473
Amazonka27

#163 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by Amazonka27 »

Da bogda da oni to uopste otvaraju....meni su ono vansudsko rjesenje kucali na pisacoj masini 2003 :D pa ti kako god hosh' :D
Skyfox

#164 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by Skyfox »

i ja cisto sumnjam da znaju kliknut na link ili da imaju pristup internetu, mozda grijesim... u svakom slucaju vrijedi pokusat, srocit cu im i ja 1 mail :D
Jara

#165 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by Jara »

PipiDugaDevetka wrote:@Jaro,
Pa i ovo je oblik protesta, kritike oštre, da im zatrpamo e-mail boxove. Tako se to radi svugdje u svijetu. Ne mogu ja sada ostaviti ukućane (Bolest u kući) i protesvovati, pa svađati se,...a djelomično živim od turizma.
Nije to nikakav napor kopipejstirati ove e-mail adrese i poslati neku poruku tipa EVO, VIDITE ŠTA FORUMČANSTVO(pučanstvo na forumu) SA-X MISLI O VAMA I VAŠEM RADU.
http://www.sarajevo-x.com/forum/posting ... 25&t=53473
Eh, taman kad mi dođu oni mail lanci...bas da vidim jel ferceraju...mozda mi se ispune želje... :D
homo_sapiens

#166 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by homo_sapiens »

PipiDugaDevetka wrote:Bash tako, moj ti, @Alfonse Kauderase.
U mom prijašnjem životu iz doba tramvaja vašingtonaca i kasnije, najdraže mi je bilo kada mi kao, redovnom tramv. putniku, priđe revizor bez uniforme i bez iskaznice/akreditacije, pa ne znam ko je, šta je i kolika mu je plata. Imao sam ja u pađe i radničku mjesečnu, i ovlaštenje policajca bez uniforme, i dugu devetku. Pa, se fino sa njim ispričam, zdravim t.j. (tobe jarabi) priupitam za zdravlje njegove žene, djece,...ostale famElije,...dok on ne povadžajni,...i ne pokaže svoja dokumenta....E, tek tu reality show nastaje,...Zagledam dugo u fotografiju, pa u njega, pa ustanovim i izjavim da mi nekako ne liči na njega, izvadim olovku i papir(kutija sarajevskog Bonda) da zapišem ime i prezime,... :mrgreen:

*edit: Malo sam se zeznuo. U vašingtoncima su bili kondukteri u svom boxu, pa su mjesečne križali kao danas što se križaju ovi listići za kladjenje, sa slovom x.
Nisam znao da su u vrijeme "vasingtonaca" postojale mjesecne karte. Sta znaci - krizali ih? Koliko je bilo prostora za "x", koliko dozvoljenih voznji, i td i td?
Ja se sjecam konduktera, i one skucenosti, tezine i tromosti samog tramvaja, malih prozorcica i resetki na njima (valjda da ko ne moze pobjeci :D ), ali se i sjecam da su svi putnici ulazili na zadnja vrata, uz koja je sjedio kondukter. Bio sam mali da bih se sjecao da li je bilo ulaza i izlaza na sva vrata, kako ko stigne, kao danas (kao neka zena skoro na Drveniji: prilazi tramvaj, ona sama na stanici, vozac otvara sva vrata, niko ne izlazi, a ona s pozicije prednjih vrata trceci ode do trecih, i udje unutra (valjda zapamtila ranije da je tako usla :D )
PipiDugaDevetka

#167 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Prvo su križali, pa onda, pečate stavljali, inicijale kondukterske, a iskaznice bile malo veće od sadašnjih pa bilo polja za križanje, pečatanje i potpisivanje koliko i dana u mjesecu.

Tramvaji bili kao polovina ovih sadašnjih, pa to znači dvoja vrata. Tek su ČKD-e počeli udvajati i izbacili su tada konduktere, ali to je bilo kasnije. Pokušali su i vašingtonce udvajati, ali nije ih bilo puno udvojenih koji su imali četvoro vrata.

Ima na Forumu ljudi koji pamte sarajevske tramvaje kakvi su bili i od prije II sv. rata. To znam sigurno, a ja pamtim narodno veselje kada su uvedeni vašingtonci do Ilidže. Znam po tome, što sam pobjegao starom i ušao u jedan od tih prvih tramvaja, okićenih zastavama i parolama, da se malo provozam. Na jadevite jade me stari pronašao i u onoj gužvi zamolio nekoga da me kroz prozor prometne nazad, vani, do njega. Pamtim i dabldekere zelene boje, pa se moglo u njih uskakati na kakvoj okuci gdje bus mora da uspori.

Kačenje na zadnju rudu tramvajsku mi je bilo omiljeni sport, dok jaran Zoka nije mlatnuo glavušom u onaj jedan od stubova kod E-investa,..Preživio je.
d2

#168 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by d2 »

danas dok sam hodao gradom u potrazi za ukusnim zalogajem sam se fakat iznenadio kada sam vidio koliko turista ima po gradu medjutim mislim da mi sebe uopste ne vidimo kao turisticku zemlju niti zemlju sa nekim turistickim potencijalom... jednostavno ne razmisljamo na taj nacin... recimo ulica koja vodi od vijecnice prema cevabdzinici hodzic i koja je valjda udarna jer tuda svi idu u grad je u katastrofalnom stanju, baste svaka na svoj nacin uredjene, razbacane bez ikakvog reda, cesta puna rupa isto ko da je mozambik ... ako vec mase turista dolaze na onaj parking kod vijecnice zar tamo ne bi trebao biti neki javni wc, zar se kdo vijecnice ne bi mogli prodavati neki multimedijalni cdovi ili dvdovi koji govore o gradu ili bar vijecnici...

mi jos nismo vidjeli ni t od turizma
d2

#169 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by d2 »

PipiDugaDevetka wrote:Prvo su križali, pa onda, pečate stavljali, inicijale kondukterske, a iskaznice bile malo veće od sadašnjih pa bilo polja za križanje, pečatanje i potpisivanje koliko i dana u mjesecu.
pamtim zelene tramvaje
homo_sapiens

#170 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by homo_sapiens »

PipiDugaDevetka wrote:
. . . Kačenje na zadnju rudu tramvajsku mi je bilo omiljeni sport, dok jaran Zoka nije mlatnuo glavušom u onaj jedan od stubova kod E-investa,..Preživio je.
stub ili jaran :D
PipiDugaDevetka

#171 Re: Sila revizorska Vs Turizam

homo_sapiens wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
. . . Kačenje na zadnju rudu tramvajsku mi je bilo omiljeni sport, dok jaran Zoka nije mlatnuo glavušom u onaj jedan od stubova kod E-investa,..Preživio je.
stub ili jaran :D
Dvojica, a ponekada i više je moglo stati na rudu. Subjekat predikat objekat...pishaj ga...zaboravio sam analizirati rečenice,...subjekat i objekat zvani stub su bili u srazu,...
d2

#172 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by d2 »

srecom pa je ovo oko turizma samo do revizora, mi smo kosmopolite inace

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080810033

gledaj komentara kosmopolitskih
PipiDugaDevetka

#173 Re: Sila revizorska Vs Turizam

d2 wrote:srecom pa je ovo oko turizma samo do revizora, mi smo kosmopolite inace

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080810033

gledaj komentara kosmopolitskih
Ima komentara s kojima bih se složio. Većina ''kosmopolitanaca'' ne koristi tramvaj, pa i ja vrlo rijetko, a otkako sam prešao u đuturume, umirovljene penzionere - da prostiš.

Revizorska otimačina od nemoćnih turista je onanija, a poznato je da onaj ko upražnjava ''uludo bacanje sjemena'' može da oslijepi. :mrgreen:
Pošto žene ne mogu da onanišu, SAMO ONE MOGU BITI DOBRI REVIZORI, t.j. KONTROLORKE TRAMVAJSKIH KARATA!

***(Bože dragi, jesam li u pravu da žene to ne mogu? Šta ako se žena prihvati te ručne rabote nekome?!)
tataratira

#174 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by tataratira »

svakako bi bilo bolje da su ih opomenuli da kupe kartu, po normalnoj cijeni
i mene su u Budimpešti izbacili između stanica (pravo dugih stanica)
pa nisam nikome pisao dopise jer nisam imao kartu

neka kupe kartu :D ne može jednostavnije
Troll_Happens

#175 Re: Sila revizorska Vs Turizam

Post by Troll_Happens »

d2 wrote:danas dok sam hodao gradom u potrazi za ukusnim zalogajem sam se fakat iznenadio kada sam vidio koliko turista ima po gradu medjutim mislim da mi sebe uopste ne vidimo kao turisticku zemlju niti zemlju sa nekim turistickim potencijalom... jednostavno ne razmisljamo na taj nacin... recimo ulica koja vodi od vijecnice prema cevabdzinici hodzic i koja je valjda udarna jer tuda svi idu u grad je u katastrofalnom stanju, baste svaka na svoj nacin uredjene, razbacane bez ikakvog reda, cesta puna rupa isto ko da je mozambik ... ako vec mase turista dolaze na onaj parking kod vijecnice zar tamo ne bi trebao biti neki javni wc, zar se kdo vijecnice ne bi mogli prodavati neki multimedijalni cdovi ili dvdovi koji govore o gradu ili bar vijecnici...

mi jos nismo vidjeli ni t od turizma
a na stranu pored toga onaj unisteni zid sto je levat proletio kroz zid i pao u miljacku... mogli su ono zabetonirat a ne postavljat daske vjerovatno da iduci put lakse odleti valjda taj ko je postavljao to nije vidio dalje od stale.. hahaha ovcama to i treba :-?
Post Reply