Multipla Skleroza - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Hadzi Lojo

#151 Re: Multipla skleroza

Post by Hadzi Lojo »

Gospodo draga, uclanite se u neko planinarsko drustvo, mabvite ruksak i kakve prigodne planinarske cipele i opremu i bjezte u planine, depresija i MS ce biti kao rukom odnesena.
Bjezite iz smrdljivih gradova i druzite se sa pravim ljudima i prirodom.
Doktori moraju nesto reci jer nemaju drugo sta ponuditi osim klasicnih lijekova. I depresija i MS su bolesti smrdljivih gradova, to u kod ljudi koji zive prirodnim zivotom nije poznato.
IVANA77

#152 Re: Multipla skleroza

Post by IVANA77 »

Ja puno vremena provodim u prirodi.Bavim se pomalo vrtlarstvom.Imam mali vocnjak i cvijetnjak, pa opet imam i MS i depresiju,tako da to ne znaci bas da ce te bolest obici.Stvarno od 7 dana u sedmici ja 5 provedem u prirodi i na zraku. Pokusavam da se bavim sa svacim,ali me bolest sprecava u mnogocemu.Ima dana kada nisam u stanju da ustanem iz kreveta,a moram.Ustanem umornija nego sto sam legla.U poslednje vrijeme mi pomazu ENADA tabl,pa sam pokretljivija.I ja se borim protiv bolova u kostima.Jos nisam nasla nacin da ih ublazim,znam da ne mogu od toga pobjeci.
Pozdrav!!
Pasiflora

#153 Re: Multipla skleroza

Post by Pasiflora »

http://www.24sata.hr/news/cudesan-opora ... est-229283

Evo, ovo sam nasla. Nadam se da ce nekome biti od koristi...
1906

#154 Re: Multipla skleroza

Post by 1906 »

s FB
POKLANJA se lijek BETAFERON za OBOLJELE OD MULTIPLESKLEROZE, koji je inače jako skup (preko 1000KM), radi isteka roka u 11 mj. ove godine. Ako znate nekoga kome ovaj lijek treba, proslijedite ili nazovite broj 066/390264. Molim vas kopirajte ovo i stavite na status. Hvala!
fk drina

#155 Re: Multipla skleroza

Post by fk drina »

Vidio sam na facebooku obavještenje pa reko da prosledim ovdje u nadi da ću indirektno nekome pomoći.
POKLANJA se lek BETAFERON za OBOLELE OD MULTIPLE SKLEROZE, koji je inace jako skup (preko 500 eura), radi isteka roka u 11 mesecu ove godine. Ako znate nekoga kome bi ovaj lek zatrebao, javite se na broj +381 66 390 264.
Mustafapasa

#156 Re: Multipla skleroza

Post by Mustafapasa »

encian wrote:ja sam na vise mjesta citala i slusala o pcelinjim ubodima u tretiranju MS-a. znam i da su radili klinicke testove, ali ne znam dokle su dosli. price koje sam procitala poprilicno su obecavajuce. ne znam radi li se to kod nas.

na istu temu, mama i majka su mi pricale kako su stari ljudi u bosni govorili o pcelama. kazu kad si puno bolestan, idi da te svog izujedaju pcele, pa ili ti je mrijeti ili ces ozdraviti . ne znam nikog da je probao, ali sto zelim reci jeste da mislim da vrijedi istraziti.
imam pcele i probao...
nevezano za multiplu ali evo kako meni odgovara...imao sam operaciju koljena, prednji krizni ligamenti, busili, vadili tetivu...ma svasta i koljeno od tada hladno itd. Posto imam pcele, a ne postoji nista slucajno, jedna me jednom pecnula (ubola) sa 100% preciznoscu na pravo mjesto u to koljeno...nastupio je blagi otok, a zatim se koljeno ugrijalo, prijatan osjecaj i "podmazalo"...nekako je lakse ferceralo. Iako se i dalje bavim sportom, neki dan sam sebi aplicirao pcele na nogu, i stavljam se gratis da to uradim ko god zeli...citao sam i tome ovdje, ima dosta i savjetujem svakom da proba....

http://www.pcelinjak.com/content/category/20/86/211/

a za multiplu, u Floridi je ljecenje pcelnjim ubodom multiple standardna i jedina terapija sa rezultatom...na youtube uklucajte bee venom i ima prilog discovery-ija o ovome...zena 15 godina se pcelama lijeci.
Dalje, imam gavezovog korijena u prirodnom obliku - ako nekome treba samo nek se javi, a mislim da moze biti koristan protiv multiple...
lajk

#157 Re: Multipla skleroza

Post by lajk »

Da li mi neko moze pomoc kolika je cjena magnetne rozonace za glavu u privatnim poliklinikama ?
otherside

#158 Re: Multipla skleroza

Post by otherside »

lajk wrote:Da li mi neko moze pomoc kolika je cjena magnetne rozonace za glavu u privatnim poliklinikama ?
350-400 KM
lajk

#159 Re: Multipla skleroza

Post by lajk »

broj neke privatne poliklinike? samo ne od sunce :) jer je u njih 450km :sad:
Saray_li

#160 Re: Multipla skleroza

Post by Saray_li »

lajk wrote:Da li mi neko moze pomoc kolika je cjena magnetne rozonace za glavu u privatnim poliklinikama ?
zasto ne u drž.bolniscama? Ja sam placala 50 KM neku kotizaciju.
Zakazala sam 5 dana prije i nalaz cekala 5 dana.
marakes

#161 Re: Multipla skleroza

Post by marakes »

5 dana prije? koliko sam upucena ceka se 4 mjeseca
thousands of voices

#162 Re: Multipla skleroza

Post by thousands of voices »

marakes wrote:5 dana prije? koliko sam upucena ceka se 4 mjeseca
Zavisi od hitnosti nalaza, ali se da i pregovarati sa sestricom koja narucuje. Meni je par puta izasla u susret.
Sem toga, koliko znam na KCUS je najkvalitetniji/najjaci magnet.
cd_rom

#163 Re: Multipla skleroza

Post by cd_rom »

prije sam koristio ulje lana i puno je pomoglo. Sad sam nabavio ulje lana ali me je zaprepastio rok trajanja koji je proizvođač nalijepio (2godine)

koliko ja znam max rok trajanja je 2 mjeseca (nakon čega se gube ljekovita svojstva)

imate li više informacija?
jesen je

#164 Re: Multipla skleroza

Post by jesen je »

Molim vas, da li može neko da mi kaže, koji se nalazi trebaju uraditi da bi se uradila dijagnostika da li je MS u pitanju i gdje u Sarajevu se to najbolje može uraditi i kod kog doktora? Hvala puno.
marakes

#165 Re: Multipla skleroza

Post by marakes »

Koliko sam upucena ne postoji nijedan nacin kojim mozes 100 % utvrditi da li se radi o MS-u. Uglavnom se radi magnetna rezonanca, punkcija (vađenje likvora), i evocirani potencijali, a uz sve to veoma je bitna klinicka slika, simptomi i stanje osobe.
jesen je

#166 Re: Multipla skleroza

Post by jesen je »

marakes wrote:Koliko sam upucena ne postoji nijedan nacin kojim mozes 100 % utvrditi da li se radi o MS-u. Uglavnom se radi magnetna rezonanca, punkcija (vađenje likvora), i evocirani potencijali, a uz sve to veoma je bitna klinicka slika, simptomi i stanje osobe.
Hvala, pronašao sam nešto o tim djagnostikama.. Imate li iskustva koji neurolog je najbolji za sve to?
marakes

#167 Re: Multipla skleroza

Post by marakes »

vjerovatno da je najbolje leci na neurologiju i detaljno se ispitat, mislim da se lezi cak i 3 sedmice, dok se svi nalazi povade...dijagnoza se ne daje lahko
jesen je

#168 Re: Multipla skleroza

Post by jesen je »

marakes wrote:vjerovatno da je najbolje leci na neurologiju i detaljno se ispitat, mislim da se lezi cak i 3 sedmice, dok se svi nalazi povade...dijagnoza se ne daje lahko
Hvala puno..
marakes

#169 Re: Multipla skleroza

Post by marakes »

poslala sam Vam privatnu poruku
jesen je

#170 Re: Multipla skleroza

Post by jesen je »

marakes wrote:poslala sam Vam privatnu poruku
Hvala i na ovaj način još jednom...
Svako dobro..
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#171 Re: Multipla skleroza

Post by PipiDugaDevetka »

......
sashenka

#172 Re: Multipla skleroza

Post by sashenka »

ja imam 32 godine i pre 4meseca postavili su mi dijagnozu ms. Na zalost u Srbiji MS ne tretiraju kao ozbiljno oboljenje i uglavnom ste prepusteni sami sebi. Zahvaljujuci ovom forumu saznala sam svasta vezano za ishranu vezbe i lecenje i to mi je puno pomoglo. Htela bih samo da vas zamolim ako neko zna neki provereni lek protiv bolova jer su mi zakljucili bolovanje iako je Neurolog napisao da jos uvek ne mogu da radim jer ne mogu da sedim duze od 4 sata i vec me hvata panika kako cu moci da funkcinisem.Hvala u napred i pozdrav iz Beograda
marakes

#173 Re: Multipla skleroza

Post by marakes »

Mnogo sam citala o ovoj bolesti, izmedju ostalog da redovna konzumacija D vitamina i Magnezij hlorida, vrlo povoljno djeluje kod ms-a, jer obnavlja mijelin (zastitni omotac nerava).

Ulje crnog kima ili curekot ulje (nigella sativa) je takodjer izvrsno za jacanje imunoloskog sistema, u sebi sadrzi omega 3,6 i 9 (sto svaki doktor neurolog preporucuje osobama koje su oboljele od ms-a). Ono sto podvlacim jeste da ovo ulje štiti zdrave stanice i potiče stvaranje u tijelu prirodnog interferona.

evo jedan link sa iskustvom, ako niste bas najbolji sa engleskim, posluzite se sa google translate.
http://blackcumin.blogspot.com/2011/08/ ... or-ms.html

Dalje, obavezno se hranite namirnicama bogatim vitaminom B12. Nedostatkom vitamina B12 mogu nastati ozbiljna stanja s mogućim kobnim neurološkim ispadima jer dolazi do demijelinizacije živaca. MOJA PREPORUKA JE 4 U 1, kombinacija meda, maticne mlijeci, polena i propolisa.

Gljive.... posebno KOMBUHA

http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php?topic=30.0

I jos dosta toga..raspitajte se o apiterapiji, tacnije ubodima pcela....vrlo efikasno za lijecenje simptoma ms-a...

i budite optimisticne, šetajte, uzivajte sa najblizima, psihicko stanje je broj 1.
Dragan033

#174 Hrvatski liječnici ignoriraju uspješnu metodu liječenja mult

Post by Dragan033 »

Evo tekst koji je juce objavljen u jednim hrvatskim novinama:

Hrvatski liječnici ignoriraju uspješnu metodu liječenja multiple skleroze

Najjednostavnije rečeno, ta intervencija izgleda tako što vam na preponama uđu u venu, a obično su tri vene kod kojih je protok krvi smanjen, te na mjesto gdje je smanjen protok dovedu balon koji se potom napuše i proširi venu. Ne mogu vam ni opisati što sam doživio kada su mi napuhali taj balon. Istog trena sam osjetio poboljšanje, i to potpuno. Popustio je pritisak i odmah mi se u glavi sve raščistilo. Kao da sam drugi čovjek, opisuje Zorić Zambolijev četrdesetminutni zahvat

Nemamo mi vremena čekati. Ova je bolest takva da te u pet dana može napraviti potpunim invalidom, objašnjava nam mladi fotograf Dalibor Zorić srž problema zbog kojeg se s desetak ljudi koji su u manje-više sličnoj situaciji kao i on upustio u borbu s vjetrenjačama. U toj nimalo besmislenoj borbi zasad vode vjetrenjače i ništa ne ukazuje na to da bi se situacija mogla promijeniti.

Dalibor ZorićPacijenti čekaju da se metoda liječenja koja je pomogla Daliboru Zoriću počne primjenjivati i kod nas

Prije dvije i pol godine Zoriću je dijagnosticirana »bolest s tisuću lica«, multipla skleroza, čiji su uzroci znanstvenicima do danas nepoznati. Nekoliko dana prije našeg razgovora dobio je rezultate pretrage magnetske rezonancije i potvrdu onoga što je i sam osjećao: više nema traga bolesti. Dvadesetak demijelinizacijskih lezija u središnjem živčanom sustavu promjera sedam ili deset milimetara zamijenilo je samo nekoliko vidljivih točkica. Takav preokret Zorić ne može zahvaliti skupim terapijama Interferonom, jer se takvoj terapiji, koja u 30 posto slučajeva usporava napredovanje mulitiple skleroze, nikad nije ni podvrgnuo. Razlog njegovu oporavku je sasvim jednostavna operacija radi koje je morao otputovati u Srbiju, točnije, u nišku kliniku za kardiovaskularne bolesti. Iz nje je nakon samo 40 minuta izašao »kao nov«.

Toliko je, naime, trajala rutinska operacija koja se u Hrvatskoj ne obavlja, a prema Zorićevim iskustvima, domaći liječnici za nju ne žele ni čuti. Upravo zbog toga on i još nekoliko oboljelih građana, koji su spas morali potražiti stotinama kilometara daleko od Hrvatske, odlučilo je pokrenuti svojevrsnu inicijativu ne bi li uspjeli promijeniti stav medicinske struke i zainteresirati je za metodu koju je još 2008. godine osmislio profesor Paolo Zamboni, ravnatelj Centra za vaskularne bolesti Sveučilišta u Ferrari. Njemu je pošlo za rukom ono što nije uspjelo najvećim svjetskim neurolozima - ponuditi nadu oboljelima od multiple skleroze. Utvrdio je da je bolest povezana sa stenozom jugularnih vena, odnosno sa suženjem krvnih žila u vratu, što bolesnicima ograničava protok krvi, a svojom metodom »propuhivanja« vratnih žila dokazao je da se zdravstveno stanje oboljelih nakon tog tretmana u velikom postotku naglo poboljšalo. U njegovoj studiji znatna poboljšanja utvrđena su kod 75 posto oboljelih, dok kod nekih slučajeva, pogotovo onih s progresivnim oblikom MS-a nije bilo nikakvih promjena. Neke druge svjetske studije pokazuju da je broj oboljelih sa znatnim promjenama i veći, dok će protivnici te metode reći da su poboljšanja vrlo privremena te Zorićev slučaj pripisati ćudljivoj prirodi te bolesti, koja ima faze povlačenja i faze progresije.

Zambonijevu revolucionarnu metodu u Nišu je prošao i tridesetdvogodišnji Dalibor.

»Još se živo sjećam tog trenutka kada sam osjetio bolest. Bio je pun mjesec i otišao sam u stan po fotoaparat da to snimim i onda shvatio da ne mogu zatvoriti oko i da mi se usna spustila«, prisjeća se Zorić, koji je prvih par dana te 2009. godine mislio da je riječ o nekoj jačoj prehladi ili da ga je možda »uhvatio« propuh. No, posjet liječniku uskoro je rezultirao dijagnozom od koje je ostao šokiran. Cijeli mu se život u samo nekoliko dana potpuno promijenio, a najviše je vremena od tada provodio na internetu, gdje je polako upoznavao bolest koja ga je pogodila i povezivao se s drugim oboljelima iz cijelog svijeta te s njima razmjenjivao iskustva. Tako je naišao na vijest o uspjehu liječnika iz Ferrare i potom pratio što se s tom metodom događa u svijetu. S vremenom je čuo i da tu metodu liječenja multiple skleroze primjenjuju u Nišu, a kada je na internetu upoznao neke ljude koji su se tamo podvrgli tom zahvatu, nije previše dvojio, nego je i sam zakazao termin pregleda. Potom su uslijedili mjeseci napetog iščekivanja. Punih deset mjeseci, jer su liste čekanja poprilično dugačke, pogotovo s obzirom na to da se ni u Hrvatskoj ni u Bosni i Hercegovini nijedna klinika nije odlučila primjenjivati Zambonijevu metodu, a srbijanskim državljanima osiguranje pokriva trošak operacije. Napokon u travnju ove godine došao je red i na Zorića.

»Sjeo sam u automobil s ocem i krenuli smo. Nadao sam se uspjehu, ali sam bio vrlo oprezan prema svemu. Prenoćili smo u nekom hotelu i ujutro otišli u kliniku. Prvo su napravili dopler vratnih vena, a onda su mi kateterizacijom vena i primjenom kontrasta otkrili kroničnu cerebrospinalnu vensku insuficijenciju ili CCSVI«, objašnjava nam Dalibor Zorić i pokazuje te snimke na kojima se jasno vidi protok krvi kroz vratne žile prije i poslije zahvata. Nakon što zaključujemo da je razlika, najblaže rečeno, vidljiva golim okom čak i ako snimku gledamo s daljine od nekoliko metara, pacijent nastavlja svoju priču.

Malo je reći da sam ogorčen, jer ne mogu vjerovati da se u Hrvatskoj na takav način ignorira ova metoda. Takve operacije, koje čak ne bih nazvao ni operacijama nego manjim zahvatima, u Hrvatskoj se odavno obavljaju, ali ne u liječenju multiple skleroze. Riječ je o balonskoj angioplastici, što je zapravo kardiološki zahvat koji se provodi da bi se proširilo mjesto suženja u koronarnim arterijama i drugim krvnim žilama. Nije mi jasno zašto nam nitko neće pomoći. Ne mogu si to objasniti drukčije nego da je u pitanju pritisak farmaceutskog lobija, kaže Zorić

»Najjednostavnije rečeno, jezikom laika, ta intervencija izgleda tako što vam na preponama uđu u venu, a obično su tri vene kod kojih je protok krvi smanjen, te na mjesto gdje je smanjen protok dovedu balon koji se potom napuše i proširi venu. Ne mogu vam ni opisati što sam doživio kada su mi napuhali taj balon. Istog trena sam osjetio poboljšanje, i to potpuno. Popustio je pritisak i odmah mi se u glavi sve raščistilo. Kao da sam drugi čovjek«, opisuje nam zahvat koji je trajao samo 40 minuta i nakon kojeg je istog dana izašao iz klinike, sjeo u automobil i krenuo prema Zagrebu. Od tada nema ni traga nikakvim posljedicama bolesti koju odbija zvati multipla sklerozom nego za nju koristi termin CCSVI, koji je doveo do neuroloških oštećenja.

»Malo je reći da sam ogorčen, jer ne mogu vjerovati da se u Hrvatskoj na takav način ignorira ova metoda. Takve operacije, koje čak ne bih nazvao ni operacijama nego manjim zahvatima, u Hrvatskoj se odavno obavljaju, ali ne u svrhu liječenja multiple skleroze. Riječ je o balonskoj angioplastici, što je zapravo kardiološki zahvat koji se provodi da bi se proširilo mjesto suženja u koronarnim arterijama i drugim krvnim žilama. Nije mi jasno zašto nam nitko neće pomoći. Ne mogu si to objasniti drukčije nego da je u pitanju pritisak farmaceutskog lobija, ne samo u Hrvatskoj, nego i u nekim drugim zemljama koje odbijaju prihvatiti to revolucionarno otkriće«, kaže Zorić i dodaje da je operaciju u Nišu platio 2500 eura, dok se za mjesečnu terapiju Interferonom mora izdvojiti samo nešto manji iznos, a plaća ga država, pa je, smatra, nekome u interesu da se na prodaji te terapije okreće velik novac. U Sloveniji je taj zahvat nešto skuplji, a u Italiji će mu se od siječnja 2012. građani moći podvrgnuti ne više samo u privatnim klinikama, nego i u javnim zdravstvenim ustanovama.

Naš sugovornik i desetak njegovih poznanika koji su iskusili Zambonijevu metodu u najboljem mogućem svjetlu dali su si zadatak da barem nekoga iz struke pridobiju za tu stvar i u to ulažu golem trud. No, bez rezultata. Zorić je, primjerice, osim svoje liječnice, kontaktirao i nekoliko stručnjaka, ali mu nitko od njih nije udostojio ni odgovoriti, pa čak ni oni koji u medicinskim krugovima slove kao odvažni i skloni novim metodama i istraživanjima.

FOTO: ZLATKO KALLE

»Naši liječnici tvrde da je sve to još neistraženo, da treba čekati što će pokazati studije, da nema dokaza i bla, bla, bla... Kao da mi možemo čekati! Kao da ja i stotine drugih Hrvata nismo nikakav dokaz! Kao da i Interferon također nije studija. Pa neka onda naprave studiju CCSVI-ja u Hrvatskoj i neka gledaju kako na koga utječe, jer činjenica je da mnogima pomaže i to se ne može ignorirati«, u dahu objašnjava naš sugovornik, koji je posebno kritičan prema Savezu društava multiple skleroze Hrvatske. Neprestano im, kaže, postavlja pitanje zašto na svojim web stranicama nemaju ni jedno jedino slovo posvećeno CCSVI-ju.

»Ljudi i ne znaju za to otkriće, za otkriće koje im može pomoći. Ni njihovi liječnici im to ne žele reći, a umjesto da svoje članove informira, udruga o tome konstantno šuti. Vrhunac im je da na dan ove bolesti dođu na televiziju i pokažu kako su osposobili oboljele tako da mogu vesti goblene. Ma ne želim vesti goblene, ja sam u najboljim godinama. Oni jedni drugima čestitaju dan multiple skleroze, a postoji nešto što mnogima može pomoći i o tome šute. Nevjerojatno«, ljutit je Dalibor Zorić. Navodi i primjer svog teško oboljelog poznanika kojeg je MS bacio u kolica i koji godinama nije mogao govoriti. Odmah nakon zahvata u Nišu, na povratku u Zagreb, nazvao ih je na mobitel i na njihovo iznenađenje - pričao. Njegova se kolegica, pak, nakon pet godina uzimanja Interferona preporodila poslije zahvata. Kaže da nema više stalni osjećaj umora i pritiska u glavi.

»Ne borim se ja ovdje za sebe, nego za one koji su u groznom stanju, a može im biti bolje. Ne govorimo ovdje o čudu, nego o normalnoj proceduri koja mnogima može pomoći. Svaka klinika u Hrvatskoj ima ljude koji to mogu napraviti, ali neće«, sliježe ramenima.

Uistinu, Hrvatsko društvo radiologa izdalo je potkraj prošle godine priopćenje čija je suština to da je u slučaju CCSVI-ja riječ o pogrešnoj dijagnozi i ne preporučuju radiolozima da izvode takve zahvate.

»U Hrvatskoj, prema nekim procjenama, ima oko 4000 oboljelih od multiple skleroze, a druge informacije kažu da je ta brojka i dvostruko veća«, zaključuje Zorić.

Iako je riječ o pitanju struke, vodeći se zdravom logikom, nameće se pitanje zašto ignorirati metodu koja je pomogla mnogima i učinila im život lakšim.
marakes

#175 Re: Multipla skleroza

Post by marakes »

i ja sam mnogo čitala o ovoj intervenciji, pa preporucujem sashenki da se raspita malo vise, jer je hvala Bogu drzavljanin Srbije i moze mnogo lakse doci na listu cekanja za intervenciju u Nišu, a i koliko sam upucena intevencija je za vas besplatna...Strani drzavljani poput nas placaju oko 3000 eura.
Post Reply