SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post Reply
draganbl

#151 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by draganbl »

Dozer wrote::lol:
Nemojte odmah da nesto gori, polako.

Nasi politicari, prvenstveno Bosnjacki koji i dalje ne rade nista stvarno pozitivno i konstruktivno na rjesavanju stvari kao sto je slucaj Ilije, jednostavno nose najvecu krivicu za sve. Onog momenta kada je covjek uhapsen, trebalo je vec sutradan biti pred vratima suda u Strazburu, a ne danas, nakon ove katastrofalne presude, tek spominjati Strazbur. To je pravi odron. Ali, mene to uopste ne iznenadjuje jer taj isti Bosnjacki vrh i dalje igra kurvanjsku igru "reci, ali nista ne radi", koju su vodili i u ratu.
draganbl
Ako svjedoci nisu valjali, razlog više da odluka bude poništena.
Ne mogu reći da sumnjam u poništenje odluke, ostavimo to sudovima.
Možda vi to ne vidite, ali vaše ponašanje je potpuno isto kao i ponašanje Srba kada u Hagu osude nekog Srbina. Ma to je montiran proces, samim tim čim je uhapšen onda je i osuđen, kako to da su samo Srbi krivi itd. Ja sam kategorički protiv takvih komentara. Odluke suda se moraju poštovati. A ako je dokazano da je kriv, hajde brale u zatvor.
Ovo boldirano je vrlo interesantno...znamo da svjedoci nisu valjali, zar ne? Zasto je, onda, ovakva presuda uopste i donesena? Na osnovu cega?
Odluke suda se moraju postivati, slazem se u potpunosti, ali - da li je Iliji dokazano da je kriv? Nije! Zasto je onda u zatvoru?
Ti kažeš da svjedoci nisu valjali. Ja ne. Presuda je donesena zato što je dokazano da je kriv.
Da li je dokazano da je kriv? Jeste. Zato je u zatvoru.
Dozer

#152 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Dozer »

LaughingMan
Jurišić je optužen po komandnoj odgovornosti, kao i svaki drugi lider Srba.
Tacno, ali ima jedna razlika - Ilija je osudjen bez ijendog dokaza, Srpskim generalima i liderima je sve dokazano, a mnogi su cak sve i priznali.
draganbl

#153 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by draganbl »

FantomDOTba wrote:Nema od rasprave nista, samo demonstracije pred ambasadom Srbije

@draganbl:

Izgleda da sam ja pogodio koja je tvoja stranka i ko je tvoj vodja, onaj iz Laktasa, jer i on vjeruje u to da je Plavsiceva odsluzila kaznu, bas kao i ti :bih:
Ja ništa ne vjerujem, odluku o njenom puštanju donio je (ili će donijeti) Haški sud, koji ju je i optužio. Ja sa tim nemam ništa.
Ja nemam svoju stranku i nemam vođu.
Dozer

#154 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Dozer »

Tako treba draganebl. Pusti uvijanje i otvoreno reci sta mislis. Ali, bar i obrazlozi to sto kazes.

Cime je dokazano da je kriv? Kojim svjedokom kada ga ni jedan jedini nije ni znao ni prepoznao?
FantomDOTba

#155 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by FantomDOTba »

draganbl wrote:
FantomDOTba wrote:Nema od rasprave nista, samo demonstracije pred ambasadom Srbije

@draganbl:

Izgleda da sam ja pogodio koja je tvoja stranka i ko je tvoj vodja, onaj iz Laktasa, jer i on vjeruje u to da je Plavsiceva odsluzila kaznu, bas kao i ti :bih:
Ja ništa ne vjerujem, odluku o njenom puštanju donio je (ili će donijeti) Haški sud, koji ju je i optužio. Ja sa tim nemam ništa.
Ja nemam svoju stranku i nemam vođu.
A izgleda nemas ni dovoljno morala da priznas sebi i komsijama ko je zrtva a ko agresor
FantomDOTba

#156 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by FantomDOTba »

Ovo ovdje isto ona glupost kad hodzi neko mazne novcanik, i hodza porucuje, ako ga je ukrao musliman neka udje u dzamiju i ostavi necu mu nista, ako ga je ukrao hrvat neka dodje ispred dzamije i vrati necu mu nista, a ako ga je ukrao srbin, dzaba ja ovdje jedem govna :bih:

@laughingman:
Malo se raspitaj, agresija je dokazana i potvrdjena, pa ti pricaj sta hoces
Bosanski_kralj

#157 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Bosanski_kralj »

nokia6170 wrote:
Bosanski_kralj wrote:@draganbl
Po međunarodnom pravu Sud u Srbiji nikako ne može biti nadležan za slučaj Tuzlanska kolona, tako da je svaka daljna diskusija o poštivanju i prihvatanju odluke suvišna.

Na nama, građanima, ljudima koji volimo ovu zemlju je dužnost da nešto učinimo. Za početak bi bilo lijepo vidjeti Srbijansku ambasad u Sarajevu da gori
Ispravka krivog navoda, po medj. pravu svaka drzava koja je sebi svojim zakonom dala mogucnost procesuiranja svih ratnih zlocina ima pravo da sudi za zlocine. Tako je i Njemacka sudila bh Srbima koji su pocinili genocid u Doboju i Kotor Varosu. Taj institu u medj. pravu se zove "univerzalna jurisdikcija". Smijesna je cinjenica da glavni tuzilac za ratne zlovine Srbije nije uopste bio upoznat s aovim institutom kada je podigao optuznicu protiv Ilije...da bi tek naknadno mu bilo receno da mu je to jedino pravno uporiste za procesuiranje Ilije...i nijedan drugi pravni osnov.

Sada se samo postavlja pitanje: Kod utvrdjivanja istine i pisanja historije, da li veci legitimitet i legalitet ima srbijansko pravosudje ili njemacko pravosudje, ili bosanskohercegovacko pravosudje.

Ovaj predmet Jurisic ce vrlo lako da zavrsi na Evropskom sudu za ljudska prava.
Institut univerzalna jurisdikcija postoji, ali se tako rijetko korsiti da se mogu nabrojati slučajevi na prste jedne ruke kada se upotrijebio. Postavlja se pitanje da li je taj institut mogao biti upotrebljen u konkretnom slučaju pošto ga tužilaštvo tereti za "krivično djelo upotreba nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu JNA u Tuzli"( šta je on to koristio bojne otrove, hemijsko oružjem :? )
Ivo Lola

#158 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Ivo Lola »

idealno rjesenje bi bilo ponuditi nasera za iliju
nek vode mafijasa i nek mu sude, postenog covjeka nek puste na miru

evo vidim na tuzlarijama se organizuje blokada raskrsnice na brcanskoj
nemojte biti nerazumni, zasto opet otezavati zivot tuzle, znamo kakav je kolaps bio kad su radnici aide blokirali raskrsnice, ne treba nam ono ponovo
opstinske vlasti ne snose nikakvu odgovornost za ovo i nisu nista mogli uraditi
ovo je spor izmedju dvije drzave
znaci u sarajevo pred srpsku ambasadu, pred parlament...
nokia6170

#159 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by nokia6170 »

Laughing Man wrote:
FantomDOTba wrote: Malo se raspitaj, agresija je dokazana i potvrdjena, pa ti pricaj sta hoces
Gdje?
recu ti ja gdje al mi prvo definisi sta je za tebe agresija.
Bosanski_kralj

#160 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Bosanski_kralj »

Laughing Man wrote: To kažeš ti. To kažem ja. I tako dalje...

Kao što draganbl reče, Naser Orić. Nema Srbina, ma koliko hladne glave bio, koji će tu presudu prihvatiti. Isto tako mogu da kažem da je taj isti Međunarodni sud pravde presudio da Srbija NIJE izvršila agresiju, pa opet slušam/čitam pridjeve "agresorski" kod ljudi, medija, pa i institucija u FBiH (tj. u jednom djelu iste...).
Kako je mogao donijeti takvu presudu kad uopšte nije Srbija za to optužena. Pred Međunarodnim sudom pravde ne moguće je tužiti drugu državu zbog počinjenja agresije i dugo se to neće moći. U prvobitnim našim optužnicama protiv SRJ stajala je i optužba o agresiji, ali je ona naknadno izostavljena. :wink:
lukavac

#161 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by lukavac »

Ljudi jedno kratko pitanje.

Ja zaista nisam nacionalista, cak stavise daleko sam od toga, ali koju k...c imate raspravljat sa srbima oko presude.
Oni zaista nisu neko kome bismo trebali polagati racune.
Barem ne u danasnjoj situaciji.
Pitanje svih pitanja je sta cemo MI napraviti u vezi sa odnosom NASE drzave prema ovom slucaju ???
Nema potrebe da napdamo Srbiju, od nje iskreno nista bolje i ne ocekujem (nazalost).
Ali nasa vlast je duzna uraditi nesto, ma sta nesto, PUNO vise za svoje gradjane.
A ako nece vlast onda bi se konacno trebalo reci dosta pa da 1. oktobra sa Ljiljanima na ulice izadju i studenti i penzioneri i poljoprivrednici i svi ostali. A ne svakog vikedna neko drugi je na ulici, a oni prvi gledaju kod kuce englesku premier ligu.
Nasa vlast nema stida, ona je davno cijepljena protiv te opake bolesti, ali zato imaju jos uvijek izrazeno culo dodira i sigurno ih bole batine. Jer drugo im nista ne moze probiti kozu koliko je zadebljala od bahatosti.
Ponavljam pitanje je sta cemo mi uraditi. A ubjedjivati dragana ili bilo koga drugog da je presuda smijesna je iluzorno i nepotrebno.
Izvinjavam se svima koje sam pogodio, ali post pisem pun emocija. Sinoc sam bio na aerodromu i docekao nase zlatgne momke i bio sam ponovo ponosan sto sam Bosanac, a danas se opet stidim.
Previse je to oscilacija za jednog insana.
FantomDOTba

#162 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by FantomDOTba »

lukavac wrote:Ljudi jedno kratko pitanje.

Ja zaista nisam nacionalista, cak stavise daleko sam od toga, ali koju k...c imate raspravljat sa srbima oko presude.
Oni zaista nisu neko kome bismo trebali polagati racune.
Barem ne u danasnjoj situaciji.
Pitanje svih pitanja je sta cemo MI napraviti u vezi sa odnosom NASE drzave prema ovom slucaju ???
Nema potrebe da napdamo Srbiju, od nje iskreno nista bolje i ne ocekujem (nazalost).
Ali nasa vlast je duzna uraditi nesto, ma sta nesto, PUNO vise za svoje gradjane.
A ako nece vlast onda bi se konacno trebalo reci dosta pa da 1. oktobra sa Ljiljanima na ulice izadju i studenti i penzioneri i poljoprivrednici i svi ostali. A ne svakog vikedna neko drugi je na ulici, a oni prvi gledaju kod kuce englesku premier ligu.
Nasa vlast nema stida, ona je davno cijepljena protiv te opake bolesti, ali zato imaju jos uvijek izrazeno culo dodira i sigurno ih bole batine. Jer drugo im nista ne moze probiti kozu koliko je zadebljala od bahatosti.
Ponavljam pitanje je sta cemo mi uraditi. A ubjedjivati dragana ili bilo koga drugog da je presuda smijesna je iluzorno i nepotrebno.
Izvinjavam se svima koje sam pogodio, ali post pisem pun emocija. Sinoc sam bio na aerodromu i docekao nase zlatgne momke i bio sam ponovo ponosan sto sam Bosanac, a danas se opet stidim.
Previse je to oscilacija za jednog insana.
Ja sam napisao sta trebamo uraditi, ali kao sto rekoh , BiH se budi tek kad meci pocnu zvizdat, al da odemo pred Srbijansku ambasadu nema sansi, "sta ce mahala rec zaboga" i takvi folovi, hajde ba sta se bojite ove bagre sta tipkate pa necu sam ici tamo :x :bih:
Dozer

#163 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Dozer »

Malo stiva, nije naodmet :).

Zlocin i kazna v.1
Zlocin i kazna, Update
Ivo Lola

#164 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Ivo Lola »

sad je jos i gradjanski rat bio
odjebi ba odavde
bhxxl

#165 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by bhxxl »

Ivo Lola wrote:sad je jos i gradjanski rat bio
odjebi ba odavde
ma jok ba kakav gradjanski , mi smo sami sebe poubijali , a neduzne srbe smo protjerali i pobili , mucli , zatvarali .... :roll:
Dozer

#166 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Dozer »

Sreca pa svi ne vidjesmo Skorpione, filmove o Legijinim Crvenim beretkama, svjedocenja tih istih vojnika o ucescu u ratu u BiH, itd. itd.
Nismo vidjeli ni silne tenkove, transportere, kamione, VBR-ove, topove, minobacace - sve vlasnistvo JNA koje je uljudno ustupljeno VRS-u. Nismo vidjeli ni pravoslavne popove kako blagosiljaju raznorazne SRBIJANSKE jedinice koje idu u rat u BiH.

Sreca pa smo slijepi...

Ah, da...sreca pa ni Srbija nije presudjena za NECINJENJE u sprecavanju genocida u BiH, iako je to znal i mogla.
Last edited by Dozer on 28/09/2009 16:30, edited 1 time in total.
Bosanski_kralj

#167 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Bosanski_kralj »

Laughing Man wrote: Lijepo te pitam. Koja institucija, gdje?
Koja je za tebe institucija relevantna, po tom pitanju?
nokia6170

#168 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by nokia6170 »

Bosanski_kralj wrote:
nokia6170 wrote:
Po međunarodnom pravu Sud u Srbiji nikako ne može biti nadležan za slučaj Tuzlanska kolona, tako da je svaka daljna diskusija o poštivanju i prihvatanju odluke suvišna.

Na nama, građanima, ljudima koji volimo ovu zemlju je dužnost da nešto učinimo. Za početak bi bilo lijepo vidjeti Srbijansku ambasad u Sarajevu da gori
Ispravka krivog navoda, po medj. pravu svaka drzava koja je sebi svojim zakonom dala mogucnost procesuiranja svih ratnih zlocina ima pravo da sudi za zlocine. Tako je i Njemacka sudila bh Srbima koji su pocinili genocid u Doboju i Kotor Varosu. Taj institu u medj. pravu se zove "univerzalna jurisdikcija". Smijesna je cinjenica da glavni tuzilac za ratne zlovine Srbije nije uopste bio upoznat s aovim institutom kada je podigao optuznicu protiv Ilije...da bi tek naknadno mu bilo receno da mu je to jedino pravno uporiste za procesuiranje Ilije...i nijedan drugi pravni osnov.

Sada se samo postavlja pitanje: Kod utvrdjivanja istine i pisanja historije, da li veci legitimitet i legalitet ima srbijansko pravosudje ili njemacko pravosudje, ili bosanskohercegovacko pravosudje.

Ovaj predmet Jurisic ce vrlo lako da zavrsi na Evropskom sudu za ljudska prava.
Institut univerzalna jurisdikcija postoji, ali se tako rijetko korsiti da se mogu nabrojati slučajevi na prste jedne ruke kada se upotrijebio. Postavlja se pitanje da li je taj institut mogao biti upotrebljen u konkretnom slučaju pošto ga tužilaštvo tereti za "krivično djelo upotreba nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu JNA u Tuzli"( šta je on to koristio bojne otrove, hemijsko oružjem :? )
Pa to si upravu da se rijetko koristi taj institut, ali ne znaci da nije nemoguce...e sad razlog sto ga drzave ne koriste je cisto prakticne prirode...princip ekonomicnosti i princip nemijesanja u unutrasnja pitanja druge drzave....a ako ga koriste onda se najcese to cini iz politickih i ideoloskih razloga.
Ivo Lola

#169 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Ivo Lola »

sto te zanima njegovo misljenje???
dosao je ovde da skrene pricu sa istine da unese pomutnju i promjeni teme
e da i da malo provocira
jefferson

#170 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by jefferson »

draganbl wrote:
Dobro. Iznesi svoj stav relevantnim BH institucijama i pokrenite (novu) tužbu protiv Srbije i tražite da Haški tribunal (ili neka druga institucija) proglase srbijanski sud nenadležnim. Do tada se možeš prijaviti da saučestvuješ sa optuženikom tako što ćeš 12 godina boraviti u zatvorenoj prostoriji.
Bosanski_kralj wrote: Na nama, građanima, ljudima koji volimo ovu zemlju je dužnost da nešto učinimo. Za početak bi bilo lijepo vidjeti Srbijansku ambasad u Sarajevu da gori
Učini šta smatraš da treba. Možda ćeš dobiti i više od 12.
Kakva bolan tuzba???? Od 1389godine Srbija zna samo za jedno, a to je sila! Dosta vise zajebavanja! Davno je oko te drzave trebalo zid napravit. Treba fino zaostrit situaciju, mi smo Srbiji glavni izvozni partner, pa ne bi bilo lose da prosjecni kupac u BiH odbije kupovati njihovu robu. Ja imam priliku uzeti jeftinu kartu za BG, ali nakon ovoga ja bogami vise nikad u tu kvazi "demokratsku" rugobu od drzave necu krociti!
nokia6170

#171 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by nokia6170 »

Laughing Man wrote:
Kada jedna država svojim punim vojnim kapacitetom i institucijama neprijateljski djeluje prema drugoj. U ratu u BiH je učestvovala VRS, domaća vojna frakcija, protiv vaših i hrvatskih snaga.
Jel to neka tvoja definicija agresije ili...?
Alfa Kentaur

#172 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Alfa Kentaur »

Laughing Man wrote:
odjebi ba odavde
Pa ja sigurno nisam Srbijanac, niti "strana sila".

Neću, moja zemlja, a internet je slobodan.
Pa ako si iz Bosne, onda si IZDAJNIK SVOJE ZEMLJE I SUGRADJANA!!
Ivo Lola

#173 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Ivo Lola »

Laughing Man wrote:
odjebi ba odavde
Pa ja sigurno nisam Srbijanac, niti "strana sila".

Neću, moja zemlja, a internet je slobodan.
ok onda ostani ako ces se tako bolje osjecati
Alfa Kentaur

#174 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Alfa Kentaur »

Ne prepirite se sa cetnikom u vezi agresije!
Ne spustajte se na njegov bijedni mentalni nivo!
Ignorisite ga!

:x
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#175 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by pici »

Mark Harmon nazvao je Perišića "jednim od glavnih suradnika Slobodana Miloševića" u provođenju Miloševićeva plana da na dijelovima BiH i Hrvatske silom osnuje "jedinstvena srpska država".

Potčinjenost Mladića i drugih oficira Perišiću, po tužitelju, dokazuje činjenica da su oni bili plaćani, unaprjeđivani i raspoređivani preko 30. i 40. kadrovskog centra Glavnog stožera jugoslavenske vojske koje je osnovao general Perišić.

Dokazi optužbe će pokazati, najavio je Harmon, da je Perišić slao u RS i RSK "velike količine oružja, streljiva i druge vojne opreme", da je "raspoređivao visoko rangirane oficire VJ" u vojske Srba u BiH i Hrvatskoj, kao i da je regularne postrojbe VJ upućivao na bojišta u Bosnu.

-Usto, Perišić je svjesno i stalno zanemarivao dužnost da spriječi ili istraži i kazni zločine-, rekao je tužitelj.

Harmon je precizirao da će vezu između jugoslavenske vojske i zločina za koje je odgovorna tzv. Vojska Republike Srpske optužba, među ostalim, dokazati i predočavanjem čahura pronađenih na mjestima masovnih pogubljenja oko Srebrenice, kao i dijelova granata palih na Sarajevo koje su proizvedene u Jugoslaviji dok je Perišić bio na čelu Glavnoga stožera.
Post Reply