ranjena osoba kod Vijećnice

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Atrus

#151 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by Atrus »

fantom slobode wrote:
Atrus wrote:
Fantome, salio sam se da se zovem Dragan. Ne moras bas biti takav bukvalac. Izlazio sam fantome, dernecio, hodao, vracao se pjeske kuci u pet ujutro, ali nije bilo toga cega se ti sjecas. Ti se ne sjecas 1975 ili 1980, a mozda ni 1985. Vjerovatno nisi ni bio rodjen tada.
Moj Dragane sjecam se ja vrlo dobro olimpijade i svega sta se desavalo.Sjecam se i demoliranja i sisanja hasisara ispred "Kaktus-a", stalnog legitimisanja na svakom cosku, ovo sa kravom se desilo 1982 da si ti meni ziv i zdrav.Sjeti se malo Cele i silovanja maloljetnica, trojice ranjenih nakon koncerta pusenja na ljetnoj pozornici (brat istog kasnije zavrsio mrtav iza trafike na Ilildzi).
Rekoh ti Dragane, i sada mladi dernece, hodaju, vracaju se kuci (ali sa autom), samo je uvijek postojao paralelni svijet u gradu, koji ti mozda nisi primjecivao.A rekoh vec, vjerovatno si zaboravio.Tramvaj je i tada bio mjesto tuca, napada, obijalo se sta se stiglo,, nozeva je bilo po dzepovima koliko hoces.Masovnih tuca, potezanja oruzja, staraca koji su ubijeni (Austrijski trg jedno 5 godina prije rata), lokalnih bandi maloljetnika (bliski susret 1989 poslije koncerta Dugmeta na Zetri, samo ih je bilo 18 :), pucnjave u "Steleksu" (samo trojica ranjenih), evo ti dio retrospektive tih tvojih 80-tih.Naj ti je bolje vrati se u 60-te, mozda bude vise srece, mozda je bilo mirnije...
Ja sam izlazio u Kaktus, o kakvom demoliranju pricas? Bilo je sisanja, ali to je bilo rijetko, od strane iskompleksiranih latentnih homoseksualaca, koji su se furali na body building. Bili su Campo, Miro Coro, Sandro, Nixon, itd. Ali, oni su bili male mace, u odnosu na ove danasnje, koji hodaju naoruzani i pucaju bez razmisljanja. Sta si se svezao krave covjece, pa nisi Hinduista? Bilo je tucnjava, ali ne i ubistava. Ne ovako cesto. Pa covjece, ne mogu da idem trotoarem, bojim se udarit ce me auto. Izlazio sam godinama u Parkusu, ama, ne sjecam se jedne tuce (kada je Parkusa bila IN, hippy klupa i sl.). Sad mozda si ti bio iz masinske skole, tamo su se, sjecam se, stalno tukli. Ja sam isao u Prvu gimnaziju, a raja iz gimnazije se nije druzila sa onima iz masinske skole, bio je preveliki jaz u nacinu komuniciranja i pogleda na svijet. Sto se tice pjesme, ja se i danas cujem i vidim sa Mujom Snaznim (gitara Pusenja). Mogao bih ti o Pusenju i Nadrealistima iz prve ruke.
fantom slobode

#152 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by fantom slobode »

Atrus wrote:
Ja sam izlazio u Kaktus, o kakvom demoliranju pricas? Bilo je sisanja, ali to je bilo rijetko, od strane iskompleksiranih latentnih homoseksualaca, koji su se furali na body building. Bili su Campo, Miro Coro, Sandro, Nixon, itd. Ali, oni su bili male mace, u odnosu na ove danasnje, koji hodaju naoruzani i pucaju bez razmisljanja. Sta si se svezao krave covjece, pa nisi Hinduista? Bilo je tucnjava, ali ne i ubistava. Ne ovako cesto. Pa covjece, ne mogu da idem trotoarem, bojim se udarit ce me auto. Izlazio sam godinama u Parkusu, ama, ne sjecam se jedne tuce (kada je Parkusa bila IN, hippy klupa i sl.). Sad mozda si ti bio iz masinske skole, tamo su se, sjecam se, stalno tukli. Ja sam isao u Prvu gimnaziju, a raja iz gimnazije se nije druzila sa onima iz masinske skole, bio je preveliki jaz u nacinu komuniciranja i pogleda na svijet.
Eto Dragane, pretpostavio sam da si iz prve gimnazije...A vec se pomalo i sjecas da ti se moglo svasta nesto desiti na ulici.A brinuo si se sam za sebe, nije ti grad nista organizovao, zar ne! Inace masinska skola je tih 80-tih imala tri drota u skoli, a prilikom zakljucivanja se na jedan zabijao noz u skolsku klupu, a profesor vadio pistolj na sto, da bi potvrdio keca.Nisu ovi bili Hindu raja, ne bi krava na Pasinom brdu glavom platila.E ove sto pobroja gore, da su sada mladi, ne bi bili nista bolji od sadasnjih.Samo je eto proslo malo vise godina, drustvo se modernizovalo :) Tako je isto na Zapadu, sta ces, ni tamo nisu rafalno pucali po ucenicima 80-tih.
Bas kao sto rece, bio je to prevelik jaz u nacinu komuniciranja i pogleda na svijet.I sada je, rekoh ti, nista se nije promijenilo...Gore navede tadasnje i sadasnje kakvo takvo rjesenje problema...ovo zadnje boldirano...
Atrus

#153 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by Atrus »

fantom slobode wrote:
Atrus wrote:
Ja sam izlazio u Kaktus, o kakvom demoliranju pricas? Bilo je sisanja, ali to je bilo rijetko, od strane iskompleksiranih latentnih homoseksualaca, koji su se furali na body building. Bili su Campo, Miro Coro, Sandro, Nixon, itd. Ali, oni su bili male mace, u odnosu na ove danasnje, koji hodaju naoruzani i pucaju bez razmisljanja. Sta si se svezao krave covjece, pa nisi Hinduista? Bilo je tucnjava, ali ne i ubistava. Ne ovako cesto. Pa covjece, ne mogu da idem trotoarem, bojim se udarit ce me auto. Izlazio sam godinama u Parkusu, ama, ne sjecam se jedne tuce (kada je Parkusa bila IN, hippy klupa i sl.). Sad mozda si ti bio iz masinske skole, tamo su se, sjecam se, stalno tukli. Ja sam isao u Prvu gimnaziju, a raja iz gimnazije se nije druzila sa onima iz masinske skole, bio je preveliki jaz u nacinu komuniciranja i pogleda na svijet.
Eto Dragane, pretpostavio sam da si iz prve gimnazije...A vec se pomalo i sjecas da ti se moglo svasta nesto desiti na ulici.A brinuo si se sam za sebe, nije ti grad nista organizovao, zar ne! Inace masinska skola je tih 80-tih imala tri drota u skoli, a prilikom zakljucivanja se na jedan zabijao noz u skolsku klupu, a profesor vadio pistolj na sto, da bi potvrdio keca.Nisu ovi bili Hindu raja, ne bi krava na Pasinom brdu glavom platila.E ove sto pobroja gore, da su sada mladi, ne bi bili nista bolji od sadasnjih.Samo je eto proslo malo vise godina, drustvo se modernizovalo :) Tako je isto na Zapadu, sta ces, ni tamo nisu rafalno pucali po ucenicima 80-tih.
Bas kao sto rece, bio je to prevelik jaz u nacinu komuniciranja i pogleda na svijet.I sada je, rekoh ti, nista se nije promijenilo...Gore navede tadasnje i sadasnje kakvo takvo rjesenje problema...ovo zadnje boldirano...
Pa rekao sam ti da su oni iz masinske bili malo primitivni i divlji...mi smo ih smatrali papcima. Stari termin, ali validan. Nego, Dragan ti je ostao u lijepom sjecanju? Stalno ga spominjes? Potenciras to, dodje ti kao nekakva zumba, zastitni znak ili kao jaci fol?
Last edited by Atrus on 13/06/2008 17:44, edited 1 time in total.
fantom slobode

#154 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by fantom slobode »

Atrus wrote:
Pa rekao sam ti da su oni iz masinske bili malo primitivni i divlji...mi smo ih smatrali papcima. Stari termin, ali validan.
Jeste, dobro si Dragane, i mi smo ih iz druge smatrali papcima i primitivcima:) :) :)Itekako validan termin, dobro se sjecas, tako da i znas kako su raja nazivala raju iz tvoje prve gimnazije...Sve u svemu, nekako se umalo slozismo da nije bas bilo veselo tih 80-tih u gradu, sada je i poboljsanje, sada neko i izadje na ulicu zbog toga...A sada, kada ides trotoarem(ta prva gimnazija cuda cini) zipa se da te auto ne zakaci...
Atrus

#155 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by Atrus »

fantom slobode wrote:
Atrus wrote:
Pa rekao sam ti da su oni iz masinske bili malo primitivni i divlji...mi smo ih smatrali papcima. Stari termin, ali validan.
Jeste, dobro si Dragane, i mi smo ih iz druge smatrali papcima i primitivcima:) :) :)Itekako validan termin, dobro se sjecas, tako da i znas kako su raja nazivala raju iz tvoje prve gimnazije...Sve u svemu, nekako se umalo slozismo da nije bas bilo veselo tih 80-tih u gradu, sada je i poboljsanje, sada neko i izadje na ulicu zbog toga...A sada, kada ides trotoarem(ta prva gimnazija cuda cini) zipa se da te auto ne zakaci...
To je moja greska u kucanju, ali pisati malim slovom nazive skola (prva umjesto Prva i druga umjesto Druga) mozda pokazuje da dalje od gimnazije nisi dobacio.
Edin H.

#156 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by Edin H. »

Sarajevo je uvijek bio grad opasnog odrastanja :oops:

Pucanja nije bilo, ali su zato bile ceste masovne tuce, veliki broj slucajeva potezanja noza, nekoliko i sa smrtnim ishodom.

I ne, nisam isao ni u masinsku, niti u elektrotehnicku skolu :D

PS Zaboravili ste iz Kaktusa spomenuti, u to doba mladice u usponu Ismeta Celu, Dragisu Kujacica, Brneta (kasnije Seseljev vojvoda)....
fantom slobode

#157 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by fantom slobode »

Atrus wrote:
fantom slobode wrote:
Atrus wrote:
To je moja greska u kucanju, ali pisati malim slovom nazive skola (prva umjesto Prva i druga umjesto Druga) mozda pokazuje da dalje od gimnazije nisi dobacio.
Bravo doktore :) de matere ti popravi sebe, kod naziva skole, sta ces kada lose procjenjujes ljude :)(prvo mlad, pa iz masinske, a evo sada i do nivoa skolovanja dodjosmo :)
I nemoj da pravis jaz izmedju sebe i drugih :) Ovo te za "trotoarem" moradoh napomenuti, "a" i "e" su ipak malo dalje na tastaturi:) :)
xxhavarijaxx

#158 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by xxhavarijaxx »

Normalno je da se trebamo zgrozavati na ovo sto se desava samo me nerviraju stvari kako dosta raje misli, vidi kako je u zapadnoj evropi i americi fino a kod nas sve "papak" do "papka" sa utokama a uopste nije tako. I tamo se kradu, obijaju auta i stanovi.. dese se pucnjave, tuce, silovanja u mnogo vecem procentu nego kod nas.

Vidi ko dodje na 5-to mjesto:
http://www.aneki.com/dangerous_cities.html
Atrus

#159 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by Atrus »

fantom slobode wrote: Bravo doktore :) de matere ti popravi sebe, kod naziva skole, sta ces kada lose procjenjujes ljude :)(prvo mlad, pa iz masinske, a evo sada i do nivoa skolovanja dodjosmo :)
I nemoj da pravis jaz izmedju sebe i drugih :) Ovo te za "trotoarem" moradoh napomenuti, "a" i "e" su ipak malo dalje na tastaturi:) :)
Za tebe doktor Dragan. :D
dzipalo_junuz

#160 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by dzipalo_junuz »

Imate pm za privatne rasprave :-)
fantom slobode

#161 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by fantom slobode »

Edin H. wrote:Sarajevo je uvijek bio grad opasnog odrastanja :oops:

Pucanja nije bilo, ali su zato bile ceste masovne tuce, veliki broj slucajeva potezanja noza, nekoliko i sa smrtnim ishodom.

I ne, nisam isao ni u masinsku, niti u elektrotehnicku skolu :D

PS Zaboravili ste iz Kaktusa spomenuti, u to doba mladice u usponu Ismeta Celu, Dragisu Kujacica, Brneta (kasnije Seseljev vojvoda)....
kako nisam Celu naveo, eno ga gore...tema: "silovanje", :) A Dragisa i Brne, ma divni mladi ljudi ...Na ranu priviti :) Dobro je da si naglasio da nisi isao u masinsku i elektrotehnicku, odmah bi te Dragan u te skole smjestio.Uz propratni termin. :) :)I pazi se, ispasce da nisi dobacio dalje od srednje... :-) :-)
fantom slobode

#162 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by fantom slobode »

Atrus wrote:
Za tebe doktor Dragan. :D
Doktore, nista se ne sekiraj, mi smo na forumu, nismo na simpozijumu :) :)
callmethebreeeze

#163 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by callmethebreeeze »

ja sam bio sasma mali pred rat, ali se iz djetinjstva sjecam lokve krvi pred granapom. lik sto je radio u granapu je ubo jednog od lokalnih kabadahija. cini mi se da je se bas taj ubodeni, zajedno sa bar jos jednim, zakucao u drvo na ilidzi. momak iz moje osnovne skole je na smrt zboden nozem pred rat. i tako dalje.
doduse, mozda ovo nije reprezentativno za ostatak grada jer sam ja odrastao u mz gorica.
:D :D :D
delightful

#164 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by delightful »

atrus i fantom slobode, nastavite sa pp-ovima, ako zelite. uopste vise ne zelim da se obracate jedan drugom. ako zelite nesto napisati, onda neka to bude u skladu sa naslovom, koji je vrlo konkretan.
kakve veze ima kako je nekad bilo, je li bilo gore ili bolje, uradite nesto da danas i sutra bude bolje. ili se prepucavajte ko je isao u koju gimnaziju. padate na popravni obojica.
chuchumbamayumbe

#165 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by chuchumbamayumbe »

Dragi nas Jozo od prije rata, Alipasino je tada bilo, u poredjenju sa danasnjim stanjem, prava oaza mira!
fantom slobode

#166 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by fantom slobode »

chuchumbamayumbe wrote:Dragi nas Jozo od prije rata, Alipasino je tada bilo, u poredjenju sa danasnjim stanjem, prava oaza mira!
lako ti je tada bilo, znao si se sa Jukom, pravim mirotvorcem, sada je svaki Juka, treba to sve upoznati, a i ostarilo se, zar ne!E sto ti je brzi tempo zivota i kapitalizam, bice na Alipasinom ko u predgradjima Pariza, docemo mi na Zapad, nista se ne sekiraj...Ne bi bilo lose da se nabaci desetak Jozo-men od prije rata, jer jedna lasta, ne cini proljece...i nikad ga nece cinit'...
Ali_G

#167 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by Ali_G »

Evo kad procistas sta fantom pise, onda shvatis da se situacija nije puno mijenjala. Iste skole su izvor problema, isti kvartovi. I danas imas kafane u kojima redovno biva belaj, imas i one gdje ga nema. Jedino sto se promijenilo je sto ima vise takvih likova. Mora malo i covjek da se pobrine sam o sebi jer sistem nije dovoljno jak, a sumnjam da ce i biti da nas zastiti. I suludo je ocekivati da ja sad kazem zahtjevam od nacelnice, ovoga onoga da mi obezbijedi sigurnost da mogu u pola noci pjeske proci Dobrinjom a da mi nista ne bude. Toga nema ni u hvaljenom NY :D
dimu

#168 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by dimu »

dzipalo_junuz wrote:Da znate samo kakve gluposti pisete i o Denizu i Alicima uzeli bi pistolj i ubili bi sami sebe, neka se stidi svako onaj koji pise na osnovu mahalanja rekla i kazala, daleko ste od istine, svaki sam post procitao i nemogu da vjerujem sta pisete...Niko od vas veze nema ni kako je pocelo ni kako je se zavrsilo a ovdje palamudite...ccccccc

prosvijetli nas ?

sta je bilo ustvari ?
Sociolog

#169 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by Sociolog »

Morao sam se jednostavno javiti.. na ovu diskusiju... izvinjavam se unaprijed, jer cu neke stvari napisati off topic.. molim vas.. uvazite..

Steta sto mladi zivot ode tako u crnu zemlu :sad:

ZIvim citav zivot u jednom dijelu grada, kojem ne bi preporucio ni svom neprijatelju( Mz aneks), koliko samo ima tuca, kradja, otimanja stvari vjerujte 98% nije prijavljeno, niti se o njima uopste prica...

Uzorci: Prije svega mi mladi zivimo nekim previse brzim nacinom zivota, hocemo sve i odmah... a nemamo takve uslove.. vecina nas nije imucna,a ugledamo se na guzonjine sinove, koje se prosipaju.. vecina mangupa koje poznajem se djeca GUZONJINIH SINOVA, djeca koja imaju zaledjinu samo takvu,.. koja prebiju momka pred Fisom u prisustvu 3 policajca.. a oni samo kazu:'' To nije nasa nadleznost'' , a u stvari taj momak koji ga bije je GUZONJIN SIN.. OD JEDNOG MINISTRA..

Zivimo u sveri INSTANT PRIJATELJA, GDJE CE TE TIP S KOJIM IZLAZIS 5 GODINA, KRENUTI ZBOSTI, ILI BLAZE RECENO PROBATI PREBITI S NEKIM LEVATIMA, AKO MU NESTO ODBRUSIS. PREVISE LETIMO KA ZAPADU, I TOM STILU ZIVOTA..
MI MLADI NEMAMO PERSPEKTIVE.. JER SLABO IMAMO MOGUCNOSTI ZA ZAPOSLITI, SE, AKO NEMAMO DOVOLJNO NOVCA NE MOZEMO TRENIRATI SPORT DA IZBACIMO TAJ VISAK ENERGIJE... masa masa masa omladine provodi vrijeme u Cyber svijetu i iluziji, nemaju postovanja prema starim ljudima.. mogao bih o ovome da pisem poprilicnoo
fantom slobode

#170 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by fantom slobode »

Potpuno te shvatam, MZ Anex, jasno kao dan.Lijepo je sto si iskreno odgovorio, na Anexu je uvijek bilo nepisano pravilo da moras prebiti nekoga drugog da ti se ne bi natovarili na kosti.Davno je to Paso, firgos, lopov, prije rata ovako opisao: Ne znas ti , kako je gore, sve sami lopovi.Uvijek su raja sa Anexa vecinom radili u toplanama, a malo ko bi zavrsio srednju skolu.Sada u poplavi raznih magistara, doktora i profesora, mozda ide lakse, ali se radi o istoj stvari.Lijepo si svjestan situacije i trudi se da se da se sam izvadis iz toga svega, ne cekaj da ti pomogne drzava, jer drzava nije nikada pomagala.To ne rade ni na Zapadu, iako ce ti se javiti mnogi koji ce tvrditi suprotno.
A sinovi ministara su uvijek postojali i uvijek su drotovi okretali glavu od istih, jer nisu ludi da se zamjere njegovom tati, a sada vjerovatno babi.Javice se delegati koji ce ti reci da to nije uvijek bilo tako, ali napisa fino jedan, da klasne razlike postoje, nisu svi isti, nisu ni u socijalizmu bili.Samo sto je bajka bila veca.Nadji svoju mjeru, rekao si lijepo, pusti guzonjine sinove, oni imaju drugi zivot, brini se o svom.Promjeni prijatelje, uvijek ima dobrih momaka, a posao trazi, nadje se kad tad.Koliko god da te drugi uvjeravali da nema.Ako ga nema, onda ga ti smisli.
Ne mislim da ti popujem, cisto iskreni komentar i moje vidjenje situacije.Bravo, za tvoj komentar.
Topla voda

#171 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by Topla voda »

ukinuti tv i internet i zivjeti sretno u neznanju :)
ne znam ko je u koga pucao,al ovaj mali je hapac iz ekipe oko vijecnice jel?
a ovi su likovi iz beretki,jel?
i onda se nesto zakuhalo i beretka tip puco u ledja momku hapcu.
jebi ga mozda bi i taj klinac nekad nekog rokno,ko ce ga znat
al ne kontam ...bjezi malac,a on mu u ledja puca,to fakat ne kontam.
a taj beretka tip je vec pravio belaj s krisnom i jos ponegdje,nekog izbo i te stvari :-) :(

a u principu se slazem s fantomom,samo sto mi sada zivimo u "realiti souu" :-D i informacije primamo intravenozno,vrte po dva ona neka lijevo -desno s informacijama, dok nam citaju vijesti ..visimo na netu i svaku vijest znamo.
opterecenje je to za um normalnog covjeka :D

ma ne trebaju mi informacije uopste o ovim stvarima,sto manje znam ,to sam sretniji :run:
Sociolog

#172 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by Sociolog »

fantom slobode wrote:Potpuno te shvatam, MZ Anex, jasno kao dan.Lijepo je sto si iskreno odgovorio, na Anexu je uvijek bilo nepisano pravilo da moras prebiti nekoga drugog da ti se ne bi natovarili na kosti.Davno je to Paso, firgos, lopov, prije rata ovako opisao: Ne znas ti , kako je gore, sve sami lopovi.Uvijek su raja sa Anexa vecinom radili u toplanama, a malo ko bi zavrsio srednju skolu.Sada u poplavi raznih magistara, doktora i profesora, mozda ide lakse, ali se radi o istoj stvari.Lijepo si svjestan situacije i trudi se da se da se sam izvadis iz toga svega, ne cekaj da ti pomogne drzava, jer drzava nije nikada pomagala.To ne rade ni na Zapadu, iako ce ti se javiti mnogi koji ce tvrditi suprotno.
A sinovi ministara su uvijek postojali i uvijek su drotovi okretali glavu od istih, jer nisu ludi da se zamjere njegovom tati, a sada vjerovatno babi.Javice se delegati koji ce ti reci da to nije uvijek bilo tako, ali napisa fino jedan, da klasne razlike postoje, nisu svi isti, nisu ni u socijalizmu bili.Samo sto je bajka bila veca.Nadji svoju mjeru, rekao si lijepo, pusti guzonjine sinove, oni imaju drugi zivot, brini se o svom.Promjeni prijatelje, uvijek ima dobrih momaka, a posao trazi, nadje se kad tad.Koliko god da te drugi uvjeravali da nema.Ako ga nema, onda ga ti smisli.
Ne mislim da ti popujem, cisto iskreni komentar i moje vidjenje situacije.Bravo, za tvoj komentar.

Promjeni prijatelje, uvijek ima dobrih momaka, a posao trazi, nadje se kad tad.Koliko god da te drugi uvjeravali da nema.Ako ga nema, onda ga ti smisli.

Na ovom sam aludirao, tako sto sam generalizovao stvari.. uglavnom za mlade nema nekog posla..Mislim.. ima..ali to je tanko, nestabilno, od danas do sutra.. a sto se tice prijatelja.. tako je barem i u vecini dijelova grada.. Vidim, da dobro poznajes situaciju na ANEXU.. jednom je taj isti Faćo.. ako mislimo na njega.. rekao:'' Od Željinog stadiona, pa dole do Dobrinje nijedna radnja ne moze opstati''.. mozda je malo bukvano... ali morao sam ovu recenicu napisati..
Atrus

#173 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by Atrus »

Ja sam se jedanput marisao sa tipom, cini mi se da se zvao Faco i sa njegovim jaranom. Ono, bilo je nerjeseno, ali su mi poslije navalili jos jednog tipa, tako da sam morao izbjegavati Cengic Vilu 2. To je bilo, negdje, 1977, mislim. Faco je imao osmijeh pacova. Ali, nije se ubijalo i kralo i droga dilala kao danas, ne samo da su drotovi bili izuzetno zajebani, vec su odvaljivali bubrege u pritvoru i zatvoru, za malu stvar. I nije postojao organizovani kriminal, vec jalija. Stvari su drasticno promijenjene. Ako se doda visoka stopa nezaposlenosti, korupcija na svim nivoima, onda je jasan pad svih vrijednosti i okretanje kriminalu.
callmethebreeeze

#174 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by callmethebreeeze »

Atrus wrote:Ja sam se jedanput marisao sa tipom, cini mi se da se zvao Faco i sa njegovim jaranom. Ono, bilo je nerjeseno, ali su mi poslije navalili jos jednog tipa, tako da sam morao izbjegavati Cengic Vilu 2. To je bilo, negdje, 1977, mislim. Faco je imao osmijeh pacova. Ali, nije se ubijalo i kralo i droga dilala kao danas, ne samo da su drotovi bili izuzetno zajebani, vec su odvaljivali bubrege u pritvoru i zatvoru, za malu stvar. I nije postojao organizovani kriminal, vec jalija. Stvari su drasticno promijenjene. Ako se doda visoka stopa nezaposlenosti, korupcija na svim nivoima, onda je jasan pad svih vrijednosti i okretanje kriminalu.
nisu bili organizovani kao ovi danas i, vecinom, operisali van granica drzave.
:-)

ali mafija je i te kako postojala, mozda nasa raja iz sarajeva nije bila upletena, ali srbijanci i te kako jesu. nedavno je u svedskoj izasla knjiga "svedska mafija". "jugoslovenima" je posveceno citavo jedno poglavlje. imas inspektora koji jugovice prate od 1970-ih, ako me sjecanje ne vara.
tu sam citao spekulacije da su tajne sluzbe pomagale arkana jer je drzava, zahvaljujuci nejgovim pljackama, dobivala inostranu valutu. par puta je arkan bjezao kad bi ga vodili na sud i slicno, to su bile tako spektakularna akcije da se sumnja da je morao imati kvalitetnu pomoc.
Atrus

#175 Re: ranjena osoba kod Vijećnice

Post by Atrus »

callmethebreeeze wrote:[
nisu bili organizovani kao ovi danas i, vecinom, operisali van granica drzave.
:-)

ali mafija je i te kako postojala, mozda nasa raja iz sarajeva nije bila upletena, ali srbijanci i te kako jesu. nedavno je u svedskoj izasla knjiga "svedska mafija". "jugoslovenima" je posveceno citavo jedno poglavlje. imas inspektora koji jugovice prate od 1970-ih, ako me sjecanje ne vara.
tu sam citao spekulacije da su tajne sluzbe pomagale arkana jer je drzava, zahvaljujuci nejgovim pljackama, dobivala inostranu valutu. par puta je arkan bjezao kad bi ga vodili na sud i slicno, to su bile tako spektakularna akcije da se sumnja da je morao imati kvalitetnu pomoc.
Ja govorim striktno o Sarajevu. Tacno je da je bilo tuca, kradja, ali ne u ovolikoj mjeri. Budala je bilo, jer Sarajevo pored genijalaca proizvodi i budale. Dva istinita momenta: izvjesni Jaro(slav) sa Cengic Vile, u skoli, na nastavi, sam sebe udara u vilicu i izbija si zube iz dosade. Drugi je vezan za Sandra i Niksona. Piju oni za sankom, kad u neko doba, Nikson razbi pivsku flasu i poce da se sjece po licu, pa se obrati jaranski Sandru: "Vidi sta sebi radim, je li mozes da zamislis sta cu tek tebi da uradim?" Sandro pobjegao glavom bez obzira. Mislim bilo je toga, dio ljudske prirode je zvjerski, ali stavljati znak jednakosti izmedju onog Sarajeva i ovog sadasnjeg ne stoji. Ne stoji, jer se desio rat, pao je jedan sistem, zamijenjen je drugim. Sve se desilo jako brzo, a u ovoj zemlji se nije desila ni industrijska revolucija. Iz feudalizma smo skocili u monarhiju, iz monarhije u socijalizam, iz socijalizma u rat, iz rata u korporacijski kapitalizam za koji jednostavno nismo zreli. Poslije ovoga rata, desile su se velike migracije stanovnistva (u ovom gradu nema vise Jevreja, bar ne u mjeri u kojoj ih je bilo nakon njihovog izgona iz Spanije, ali ima dosta Albanaca, ima Kineza.). Sve to utice i potvrdjuje da se ne moze stavljati znak jednakosti. A, da su Bosna i Sarajevo uvijek bili surovi, to se zna. Nista to nije novo. Literatura je napisano o tome, eno "Tvrdjava" od Mese Selimovica ili "Travnicka hronika", "Omer pasa Latas" i "Na Drini Cuprija od Andrica".
Locked