Hajmo dati krv!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kolobok

#151 Re: Hajmo dati krv!

Post by kolobok »

Udruženje Kulturno društvo “Stup” u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH u subotu, 18.06.2011. godine organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcija će trajati od 10:00-15:00h u prostorijama MZ Stup, ulica Nikole Šopa 52A (centar Stupa, do crkve).
poznanik

#152 Re: Hajmo dati krv!

Post by poznanik »

Ja sam prošle sedmice darovao krv, 20 i neki put... Uopšte ne osjetim razliku prije i poslije, i svaki put se čak mnogo bolje osjećam nakon darivanja, nakon što organizam ostane bez određene doze krvi, koju sada mora obnoviti.
Mr. Brightside

#153 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

0- :dance:
Dr.Cuddy

#154 Re: Hajmo dati krv!

Post by Dr.Cuddy »

Mene su zvali juče, treba im 0+ ali ja sam dala krv 16. maja tako da prije septembra ne mogu. Ako ima neko 0+ pravac na transfuziologiju.
jesenjin

#155 Re: Hajmo dati krv!

Post by jesenjin »

Nikad nisam davao krv mada je malo falilo da nedavno budem dobrovoljni davalac krvi posto je jednom starijem covjeku bila potrebna moja krvna grupa. Medjutim taj dan sam bio van grada i posto mu je voma hitno bila potrebna krv uspio je neko drugi uletiti i dobrovoljno dati krv...

Priznajem malo se suhveli osjecam na pomisao da mi neko crpi krv ali naravno uvijek bi rado dao krv nekome kome hitno treba moja krvna grupa.Interesuje me sljedece:

Ako bi se odlucio da dobrovoljno danem krv koliko bi ustvari doktori krvi uzeli , zanimaju me te kolicine koliko je to krvi i koliko sve to dugo traje????
Mr. Brightside

#156 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

jesenjin wrote:Nikad nisam davao krv mada je malo falilo da nedavno budem dobrovoljni davalac krvi posto je jednom starijem covjeku bila potrebna moja krvna grupa. Medjutim taj dan sam bio van grada i posto mu je voma hitno bila potrebna krv uspio je neko drugi uletiti i dobrovoljno dati krv...

Priznajem malo se suhveli osjecam na pomisao da mi neko crpi krv ali naravno uvijek bi rado dao krv nekome kome hitno treba moja krvna grupa.Interesuje me sljedece:

Ako bi se odlucio da dobrovoljno danem krv koliko bi ustvari doktori krvi uzeli , zanimaju me te kolicine koliko je to krvi i koliko sve to dugo traje????
nisam siguran mislim da je 300 ml ili 400...
vremenski, negdje oko 10 minuta :)
tijelo brzo nadoknadi tu kolicinu ;-)
poznanik

#157 Re: Hajmo dati krv!

Post by poznanik »

DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI

TKO MOŽE DAVATI KRV?

Krv može davati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja koje uključuje sljedeće karakteristike:
• dob: od 18 do 65 godina,
• tjelesna težina: iznad 55 kg - proporcionalna visini,
• tjelesna temperatura do 37°C,
• krvni tlak: sistolični 90-180 mmHg, dijastolični 50-110mmHg,(vrijednosti normalnog tlaka : <139/<89)
• puls: 50-110 otkucaja u minuti,
• hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.

TKO NE SMIJE DAVATI KRV?

Oko 10% darivatelja se tijekom pregleda odbije. Oni mogu biti privremeno ili trajno odbijeni. Razlog odbijanja uvijek je opasnost od uzimanja krvi za darivateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za bolesnikovo zdravlje. Krv ne smiju davati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje.

Trajno odbijanje darivatelja:
1. Trajno se odbiju od davanja krvi osobe koje su bolovale ili sada boluju od teških kroničnih bolesti dišnog i probavnog sustava kao i osobe koje boluju od bolesti srca i krvnih žila, zloćudnih bolesti, bolesti jetre, AIDS-a, šećerne bolesti, živčanih i duševnih bolesti.
2. Trajno se odbijaju osobe s ponašanjem visokog rizika:
- ovisnici o alkoholu ili drogama,
- muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima (homoseksualni odnosi),
- žene i muškarci koji su imali spolni odnos s prostitutkama,
- osobe koje često mijenjaju seksualne partnere (promiskuitetne osobe),
- osobe koje su uzimale drogu intravenskim putem,
- osobe koje su liječene zbog spolno prenosivih bolesti (sifilis, gonoreja),
- osobe koje su HIV-pozitivne,
- seksualni partneri gore navedenih osoba.

Privremeno se od davanja krvi odgađaju osobe:
- s lakšim akutnim bolesnim stanjima (prehlade, poremetnje probavnog sustava, smanjenog željeza u krvi i sl.),
- nakon operativnih zahvata,
- nakon primanja transfuzija, primanja nekih cjepiva,
- s lakšom poremetnjom krvnog tlaka, te
- žene za vrijeme menstruacije, trudnoće i dojenja.

Osobe koje uzimaju lijekove obvezno to moraju reći liječniku tijekom liječničkog pregleda prije davanja krvi. Lijekovi se mogu prenijeti krvlju i u bolesnika izazvati neželjeno djelovanje. Postati darivatelj krvi je privilegija koja sadrži i odgovornost prema bolesniku.

TKO JE DOBROVOLJNI DARIVATELJ KRVI?

Definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Dobrovoljni darivatelj krvi je osoba koja daruje krv, plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i ne prima za to nikakvu nadoknadu, ni novčanu niti na način koji se može smatrati nadomjestkom novca. Skromna uspomena (dar) i osvježenje nakon davanja krvi prihvatljivi su za dobrovoljno davalaštvo krvi.

KAKO SE DAJE KRV?

Davanje krvi je jednostavan postupak. Svako davanje krvi uključuje provjeru zdravstvenog stanja darivatelja:
• Provjera količine željeza u krvi: brzom metodom iz kapljice krvi dobivenom laganim ubodom u jagodicu trećeg prsta.
• Kratki razgovor s liječnikom: provjera Vašeg dosadašnjeg i sadašnjeg zdravstvenog stanja.
• Liječnički pregled: uključuje provjeru krvnog tlaka i provjeru rada srca.

Nakon što je na temelju prethodnih provjera utvrđeno da darivatelj smije dati krv započinje postupak uzimanja krvi:
• Darivatelj krvi je udobno smješten na krevetu za davanje krvi.
• Iskusan zdravstveni tehničar odabire venu u lakatnoj jami i bezbolno uvodi iglu u venu.
• Igla je povezana s plastičnom vrećicom u koju se daje krv.
Postupak davanja krvi traje 8 do 12 minuta.

KOLIKO PUTA SE SMIJE DAVATI KRV?

U BiH, muškarci darivatelji krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje s razmakom između davanja od 3 mjeseca. Žene, darivatelji krvi smiju dati krv do 3 puta godišnje s razmakom između davanja od 4 mjeseca.

Preuzeto: o dobrovoljnom darivanju krvi
Mr. Brightside

#158 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

Krvna grupa "O"

Karakteristike: lovac, mesojed, jak, samouveren, tip vođe

Jake strane: jak probavni sistem, jak imuni sistem, prirodna zaštita od infekcija, efikasan metabolizam

Slabosti: netolerancija prema novoj ishrani i novim uslovima okoline. Usled preterane aktivnosti imunog sistema može se dogoditi da napadne sam sebe

Rizici: smetnje u koagulaciji, zapaljenske bolesti, zapaljenje zglobova, smanjena funkcija štitaste žlezde, čirevi, alergije

Profil ishrane: visok nivo belančevina, potrošnja mesa. Meso, riba, povrće, voće.

Ograničeno: žitarice, pasulj, leguminoze

Kura za mršavljenje:

Izbegavati: pšenične pahuljice, pasulj, sočivo, kupus, prokelj, karfiol, senf

Pomaže: morske alge, morska riba, so, džigerica, crvena mesa, kelj, spanać, brokoli

Dodaci ishrani: vitamini B i K, kalcijum, jod, slatki koren, morske alge

Telesne aktivnosti: intenzivna telesna aktivnost, kao aerobik, borilački sportovi, trčanje

Krvna grupa "A"

Karakteristike: zemljoradnik, pravi vegetarijanac, promišljen, kooperativan, precizan

Jake strane: dobro se prilagođava promenjenoj ishrani i novim uslovima okoline. Lako metaboliše hranljive materije

Slabosti: osetljiv probavni sistem; ranjiv imuni sistem - otvoren prema infekcijama

Rizici: srčana oboljenja, rak, malokrvnost, bolesti jetre i žuči, šećerna bolest tipa I

Profil ishrane: vegetarijanac - povrće, tofu (sir od soje), morska riba, žitarice, pasulj, leguminoze, voće

Kura za mršavljenje:

Izbegavati: meso, mlečne proizvode, lima pasulj, pšenicu

Pomaže: biljna ulja, jela od soje, povrće, ananas

Dodaci ishrani: vitamin B, C i E, folna kiselina, gloginje, ehinacea, kvarcetin, šareni čkalj

Telesne aktivnosti: mirne vežbe kao joga tai či

Krvna grupa "B"

Karakteristike: nomad, uravnotežen, elastičan, kreativan

Jake strane: jak imuni sistem, prilagodljivost novoj okolini i novom načinu ishrane, uravnotežen nervni sistem

Slabosti: prijemčivost za autonomna obolenja i retke virusne infekcije

Rizici: šećerana bolest tipa I, hronični zamor, autoimune bolesti (lupus, multipla skleroza…)

Profil ishrane: uravnotežena ishrana, svaštojed: meso (ne pileće), mlečni proizvodi, žitarice, pasulj, leguminoze, povrće, voće

Kura za mršavljenje:

Izbegavati: kukuruz, sočivo, lešnik, susamovo seme, heljdu, pšenicu

Pomaže: povrće, jaja, meso divljači, slatki koren, čaj

Dodaci ishrani: magnezijum, slatki koren, ginko, lecitin

Telesne aktivnosti: umerene telesne vežbe, na primer pešačenje, biciklizam, tenis, plivanje

Krvna grupa "AB"

Karakteristike: zagonetan (savremeno stapanje A i B tipa), redak, harizmatičan, tajanstven

Jake strane: dobro se prilagođava savremenim uslovima. Veoma tolerantan imuni sistem, ujedinjuje prednosti grupa A i B

Slabosti: osetljiv probavni sistem. Preterano tolerantan imuni sistem može biti otvoren za infekcije. Negativno reaguje na okolnosti kako A tako i B tipa

Rizici: srčana oboljenja, rak, malokrvnost

Profil ishrane: mešovita ishrana - meso, morska riba, mlečni proizvodi, tofu (sir od soje), pasulj, leguminoze, žitarice, voće

Kura za mršavljenje:

Izbegavati: crvena mesa, lima pasulj, semenke, kukuruz, heljdu

Pomaže: tofu (sir od soje), morska riba, mlečni proizvodi, povrće, morske alge, ananas

Dodaci ishrani: vitamin C, gloginje, odoljen, šareni čkalj

Telesne vežbe: mirne telesne vežbe kao joga, taj či, kombinovane sa umerenim aktivnostima (pešaćenje, biciklizam, tenis)

copy/paste sa http://www.makrobiotika.net :)
jesenjin

#159 Re: Hajmo dati krv!

Post by jesenjin »

Eh sad me jos veca nervoza spopade....Recimo hocu sutra da danem krv i sta prije nego sto pocnem davati krv prvo moram sve ove preglede da obavim ili????
Mr. Brightside

#160 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

jesenjin wrote:Eh sad me jos veca nervoza spopade....Recimo hocu sutra da danem krv i sta prije nego sto pocnem davati krv prvo moram sve ove preglede da obavim ili????
pa ako ne zadovoljis uslove da das krv, onda moras ici doktoru ;-)
jesenjin

#161 Re: Hajmo dati krv!

Post by jesenjin »

A stani , sad sam totalno zbunjen.Recimo odem u bolnicu i kazem im hocu dobrovoljno da danem krv.Eh sta onda slijedi je li moram prvo te neke pretrage da uradim i koje ako znas ili odmah vadim krv bez pretraga
Mr. Brightside

#162 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

jesenjin wrote:A stani , sad sam totalno zbunjen.Recimo odem u bolnicu i kazem im hocu dobrovoljno da danem krv.Eh sta onda slijedi je li moram prvo te neke pretrage da uradim i koje ako znas ili odmah vadim krv bez pretraga
izmjere ti pritisak, uzmu ti nekoliko uzoraka krvi za nalaze i provjeru krvne grupe ;-)
uglavnom ovo ti mora biti u redu :)
• dob: od 18 do 65 godina,
• tjelesna težina: iznad 55 kg - proporcionalna visini,
• tjelesna temperatura do 37°C,
• krvni tlak: sistolični 90-180 mmHg, dijastolični 50-110mmHg,(vrijednosti normalnog tlaka : <139/<89)
• puls: 50-110 otkucaja u minuti,
• hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.
poznanik

#163 Re: Hajmo dati krv!

Post by poznanik »

jesenjin wrote:Eh sad me jos veca nervoza spopade....Recimo hocu sutra da danem krv i sta prije nego sto pocnem davati krv prvo moram sve ove preglede da obavim ili????

Ne trebaš biti nervozan. Darivanje krvi u prvom pokušaju može izazvati i opravdati nervozu, ali kasnije postaje rutina. Prije početka darivanja moraš dati nekoliko administrativnih informacija i potpisati saglasnost, a tehničar će ti potom izmjeriti pritisak i uzeti kap krvi iz prsta za analizu. Sve to traje 10-tak min, i to su ti "pregledi" koje spominješ. Tek nakon toga ideš na stolicu, na darivanje, koje obično potraje oko 20-tak minuta... Ukoliko kasnija analiza krvi utvrdi eventualnu njenu bolest, bićeš pozvan...

Ja nemam straha od injekcije ni od pogleda na krv, čak se često zezam sa tehničarima :D i ne osjećam nikakvu negativnu promjenu nakon darivanja (vrtoglavice, mučnina i sl.), naprotiv - svaki put osjetim više energije u sebi i nekako se sebi činim zdravijim, vitalnijim.

Samo bih napomenuo razliku: ne daješ krv, daruješ je...
almirony

#164 Re: Hajmo dati krv!

Post by almirony »

B-
20tak puta, vecinom po pozivu radi rijetke krvne grupe :thumbup:
bpsang

#165 Re: Hajmo dati krv!

Post by bpsang »

uvjek dobar gost wrote:Meni je slabo željezo moju krv neće.....
KG. EKSERA I LITAR VINA :D
SALA MALA sjecas li se kad smo čoporativno išli gore bilo nas brdo, meni nisu dali i lijepo se zahvalili kao da sam donirao Zbog Visokog pritiska.

sto znaci dao bi sve al iz zdravstvanih razloga ne mogu.
I savjet svima koji bilo sta troše da se dzaba ne maltretiraju jer se izvadjena krv kontrolise i ako u njoj ima negativnih supstanci ,odstranjuje se tj baca.
Pozdrav svim zdravim DONATORIMA !
A narocito pozdrav za STOLAC
Attitude

#166 Re: Hajmo dati krv!

Post by Attitude »

DOBROVOLJNI DAVALAC KRVI - onaj koji zna da ima komarca u sobi, ali ne radi ništa povodom toga.
Mr. Brightside

#167 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

:roll:
Aurora Borealis

#168 Re: Hajmo dati krv!

Post by Aurora Borealis »

Jucer sam darovala krv 8.-i put i do jucer nisam ni znala da nakon 10.-og darivanja darivaoc bude oslobodjen placanja participacija kod pregleda u javnim ustanvama (ne znam da li svih ili samo pojedinih vrsta pregleda), oslobodjen placanja participacije na pojedine lijekove itd. Ako neko zna nesto vise o tome da nam napise. I da, obavezno uzeti potvrdu nakon svakog darivanja krvi i izvaditi donorsku karticu, cisto za ne daj Boze slucaj dobro dodje.

Ko moze, darivanje krvi je jako lijep gest.U zivotu nikad ne znas s koje strane ti se moze lijepim vratiti.
Attitude

#169 Re: Hajmo dati krv!

Post by Attitude »

hm ja sve cekam da me nazovu...a oni nikako..
bila sam ubijedjena da je proslo 4 mjeseca..mozebit i da nije :?
Aurora Borealis

#170 Re: Hajmo dati krv!

Post by Aurora Borealis »

Attitude wrote:hm ja sve cekam da me nazovu...a oni nikako..
Ti mozes i samoinicijativno otici koliko ja znam. Samo je bitno da je proslo 3-4 mjeseci od posljednjeg darivanja. U svakom slucaju, uvijek ih mozes nazvati.
Attitude

#171 Re: Hajmo dati krv!

Post by Attitude »

Aurora Borealis wrote:
Attitude wrote:hm ja sve cekam da me nazovu...a oni nikako..
Ti mozes i samoinicijativno otici koliko ja znam. Samo je bitno da je proslo 3-4 mjeseci od posljednjeg darivanja. U svakom slucaju, uvijek ih mozes nazvati.
znam :) ali mi je najsigurnije kad me oni nazovu...ja se cesto preracunam :roll:
vidjet cu da ih nazovem :)
Mr. Brightside

#172 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

ja mislim da sam im dao pogresan broj :roll: :lol:
niko ne zove :-?
a mozda im ne treba 0 neg. :D
Attitude

#173 Re: Hajmo dati krv!

Post by Attitude »

armin.i.am wrote:ja mislim da sam im dao pogresan broj :roll: :lol:
ta itekako treba
0 nije rijetka ali jeste Rh faktor -

i ja sam 0...samo + :D
Mr. Brightside

#174 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

Attitude wrote:
armin.i.am wrote:ja mislim da sam im dao pogresan broj :roll: :lol:
ta itekako treba
0 nije rijetka ali jeste Rh faktor -

i ja sam 0...samo + :D
cim dobijem malo apetita i povratim snagu, sam cu otici gore da darujem :)
misaoni

#175 Re: Hajmo dati krv!

Post by misaoni »

Ja planiram poslije ramazana dati krv.

Je li iko čuo slučaj da je neko na transfuziologiji pokupio kakvu zarazu dajući krv?
Mislim pitanje je li to stvarno upotpunosti zdravo?
Post Reply