Šta ćeš...najviše ličilo na nešto. Ostalih se i ne sjećam, a čuvene CHICKEN A LA KING kao kroz maglu (tu u stvari i nije bilo piletine, nego grašak, rezanci i još neko povrće..i sitni komadići salame.)
Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#151 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Omiljeno gotovo jelo iz lanča mi je bilo...HAM AND EGGS
Šta ćeš...najviše ličilo na nešto. Ostalih se i ne sjećam, a čuvene CHICKEN A LA KING kao kroz maglu (tu u stvari i nije bilo piletine, nego grašak, rezanci i još neko povrće..i sitni komadići salame.)
-
sashamtl
#152 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
To je todzemmo wrote:
evo ovdje i muzeja, jeli smo muzejske uzorke keksa
http://www.civildefensemuseum.com/cdmus ... /food.html

- ja.neron
#153 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
meni je bio ekstra onaj holandski topljeni sir u konzervi sa plavom etiketomPera Trta wrote:Omiljeno gotovo jelo iz lanča mi je bilo...HAM AND EGGS![]()
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#154 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Misliš ono a la Zdenka? Mmmm...jeste, bio je dobar. Namažem toga na hljeb i preko toga par komada "Corned Beef" i uživaj!ja.neron wrote:meni je bio ekstra onaj holandski topljeni sir u konzervi sa plavom etiketomPera Trta wrote:Omiljeno gotovo jelo iz lanča mi je bilo...HAM AND EGGS![]()
- bez_ideje
#155 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Joj slucajnosti,bas se sinoc podsjeti "ratne " hrane ,poslije koncerta otisli po kifle u Imeretu i uzeli pastete i eurokrem pa na Top ko beskucnici da jedemo.....pa se prisjetismo ratnog eurokrema,kako se pravio,ja se sjecam dvije varijante sto je pravila stara ,jedna se kuhala ,nesto se brasno uprzavalo s kakaom ,imalo je doduse boju eurokrema,a druga se nesto samo umutila i bilo je svjetlije od pravog eurokrema.......
Ovaj sadrzaj lanc paketa sam haman zaboravila,sad me ove slike bas "vratise"......ovo vocno pogotovo i one dvije zelene zvake,a ja meni je najdrazi bio kikiriki puter (ona mala kesica) ,stari kad je bio na terenu i dobivali ove lanc pakete ,pa nesto raja slabo volila ovaj kkikiriki-puter,on to sve pokupi raji i meni donese....joj niko sretniji od mene!
Jedina stvar koji nikad vise poslije rata nisam okusila je leca! Imam osjecaj sad da skapavam od gladi ne bi to govno mogla jesti
sjecam se i tabasko sosa i onih sibica zelenih
Sjeca li se neko nekih bombona sto su se dobivale negdje pred kraj rata,velike kese crnih gumenih bombona,imale ukus ko neki ljuti mentol,zalijepe se za vilicu ....imobilizuju te na neko vrijeme
A Ikar ,didjin cuko nije htio ni primirisat ,on sacuvao 2 konzerve drzi ih na verandi
,sad bas dodju ko atrakcija
Ovaj sadrzaj lanc paketa sam haman zaboravila,sad me ove slike bas "vratise"......ovo vocno pogotovo i one dvije zelene zvake,a ja meni je najdrazi bio kikiriki puter (ona mala kesica) ,stari kad je bio na terenu i dobivali ove lanc pakete ,pa nesto raja slabo volila ovaj kkikiriki-puter,on to sve pokupi raji i meni donese....joj niko sretniji od mene!
Jedina stvar koji nikad vise poslije rata nisam okusila je leca! Imam osjecaj sad da skapavam od gladi ne bi to govno mogla jesti
sjecam se i tabasko sosa i onih sibica zelenih
Sjeca li se neko nekih bombona sto su se dobivale negdje pred kraj rata,velike kese crnih gumenih bombona,imale ukus ko neki ljuti mentol,zalijepe se za vilicu ....imobilizuju te na neko vrijeme
A Ikar ,didjin cuko nije htio ni primirisat ,on sacuvao 2 konzerve drzi ih na verandi
- Bullet Tooth Tony
#156 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
"Bosnakrem"
3 fildžana brašna
3 fildžana mlijeka
3 fildžana ulja
1 fildžan kakao-praha
1 velika šolja šećera
Sve pomiješati i kuhati na laganoj vatri 10 do 15 minuta.
3 fildžana brašna
3 fildžana mlijeka
3 fildžana ulja
1 fildžan kakao-praha
1 velika šolja šećera
Sve pomiješati i kuhati na laganoj vatri 10 do 15 minuta.
- Bullet Tooth Tony
#157 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Sir
4 fildžana mlijeka u prahu
1 fildžan ulja
1 fildžan vode
4-5 kapi sirćeta
malo soli
Sve skupa pomiješati i dobro izmiksati
Majoneza
4 kašike brašna
3 kašike mlijeka u prahu
Smjesu pripremiti kao za puding i skuhati u pola litre vode. Kada se ohladi, dodati bibera i soli po želji i dobro umutiti.
Pašteta
Skuhati jednu kocku za supu u pola litre vode. Dodavati prezlu dok se smjesa ne zgusne. Poslije toga staviti soli, bibera i aleve paprike po želji. Jednu glavicu luka isitniti i ispržiti na malo ulja i na to dodati cijelu smjesu.
Kada skinete smjesu s vatre, dodajte pola kesice germe i, ako imate, malo bijelog luka. Ostaviti smjesu da nadođe i pretresti u teglu.
Pita od ničega
Zamijesiti tijesto za pitu u koje ste dodali germu. U zdjelu staviti 4-5 kašika mlijeka u prahu i jednu šolju ulja i malo soli. Razviti malo deblje jufke i premazivati tom smjesom (vama prepuštamo da odlučite hoćete li slagati ili savijati jufke - jednako je dobro). Nakon toga ostaviti pitu da malo nadođe i staviti je da se peče.
Šnicle od hljeba
Jedan stari hljeb potopiti u vodu. Kada omekša, vodu iscijediti i isitniti hljeb u mrvice. Dodati malo bibera, soli i jednu šolju brašna. Šnicle oblikovati pomoću brašna i pržiti na ulju.
Pituljice
5 šolja brašna
1 šolja ulja
3 šolje mlake vode ili mlijeka
1 kašika suhe germe
Napraviti tijesto koje treba da odstoji jedan sat. Razviti jufku debljine jedan centimetar i pržiti na ulju.
Pomfrit
1 šolja bijelog brašna
1 šolja kukuruznog brašna
1 kašika sode bikarbone (razmutiti u malo sirćeta)
Brašno zamijesiti s mlakom vodom, dodati sodu bikarbonu. Poželjno je da tijesto bude tvrđe. Razviti tijesto u jufku debljine pola centimetra, rezati u obliku pomfrija i pržiti.
Kuglice
25 dkg prezle
2 fildžana ulja
2 fildžana mlake vode
2 fildžana kakao praha
2 fildžana šećera
Kuglice oblikovati i uvaljati u šećer ili kokosovo brašno.
4 fildžana mlijeka u prahu
1 fildžan ulja
1 fildžan vode
4-5 kapi sirćeta
malo soli
Sve skupa pomiješati i dobro izmiksati
Majoneza
4 kašike brašna
3 kašike mlijeka u prahu
Smjesu pripremiti kao za puding i skuhati u pola litre vode. Kada se ohladi, dodati bibera i soli po želji i dobro umutiti.
Pašteta
Skuhati jednu kocku za supu u pola litre vode. Dodavati prezlu dok se smjesa ne zgusne. Poslije toga staviti soli, bibera i aleve paprike po želji. Jednu glavicu luka isitniti i ispržiti na malo ulja i na to dodati cijelu smjesu.
Kada skinete smjesu s vatre, dodajte pola kesice germe i, ako imate, malo bijelog luka. Ostaviti smjesu da nadođe i pretresti u teglu.
Pita od ničega
Zamijesiti tijesto za pitu u koje ste dodali germu. U zdjelu staviti 4-5 kašika mlijeka u prahu i jednu šolju ulja i malo soli. Razviti malo deblje jufke i premazivati tom smjesom (vama prepuštamo da odlučite hoćete li slagati ili savijati jufke - jednako je dobro). Nakon toga ostaviti pitu da malo nadođe i staviti je da se peče.
Šnicle od hljeba
Jedan stari hljeb potopiti u vodu. Kada omekša, vodu iscijediti i isitniti hljeb u mrvice. Dodati malo bibera, soli i jednu šolju brašna. Šnicle oblikovati pomoću brašna i pržiti na ulju.
Pituljice
5 šolja brašna
1 šolja ulja
3 šolje mlake vode ili mlijeka
1 kašika suhe germe
Napraviti tijesto koje treba da odstoji jedan sat. Razviti jufku debljine jedan centimetar i pržiti na ulju.
Pomfrit
1 šolja bijelog brašna
1 šolja kukuruznog brašna
1 kašika sode bikarbone (razmutiti u malo sirćeta)
Brašno zamijesiti s mlakom vodom, dodati sodu bikarbonu. Poželjno je da tijesto bude tvrđe. Razviti tijesto u jufku debljine pola centimetra, rezati u obliku pomfrija i pržiti.
Kuglice
25 dkg prezle
2 fildžana ulja
2 fildžana mlake vode
2 fildžana kakao praha
2 fildžana šećera
Kuglice oblikovati i uvaljati u šećer ili kokosovo brašno.
- ma_zdra'o
#158 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Meni rekose da sam se davila haringom,a da je niko u kuci nije volio jest.Svasta?!
Jel stvarno bila tako bezveze?
p.s.ne sjecam se tog perioda,'91 sam.
Jel stvarno bila tako bezveze?
p.s.ne sjecam se tog perioda,'91 sam.
-
Richard Peti
-
Richard Peti
-
riko-ga
#161 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
bez_imena bas me cudi to za lecu ono leca je mmmmmmm.
-nikad je od 95 nisam okusio
Ikar jedan pojo u ratu i to na terenu poslije dva dana gladovanja a jedina hrana bio taj jedan ikar
Od onog kakaa se zamalo nisam udusio kad sam 2-3 kesice onako samo "nasuo" u usta.

Ikar jedan pojo u ratu i to na terenu poslije dva dana gladovanja a jedina hrana bio taj jedan ikar
Od onog kakaa se zamalo nisam udusio kad sam 2-3 kesice onako samo "nasuo" u usta.
- bez_ideje
#162 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Joj Babicu
koji je bio recept za riblju pastetu ,mescini da je to bila jedina jestiva varijanta one ribe crkotine ?
koji je bio recept za riblju pastetu ,mescini da je to bila jedina jestiva varijanta one ribe crkotine ?
- suncokret13
#163 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Ja nas'o u njoj negdje 1994 ili 1995,
nekakav neidentifikovani materijal, komad gume, plave boje
Mozda je to bio nekakav u ta doba dodatak za poboljsanje ukusa ?
nekakav neidentifikovani materijal, komad gume, plave boje
Mozda je to bio nekakav u ta doba dodatak za poboljsanje ukusa ?
-
TheMule
#164 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Meni je Ikar bio odlican. Vjerovanto sto nisam drugog mesa vido 4 godine, jeo sam ga sa zadovoljstvom. A vi sto niste mogli, blago se vama, valjda ste od onih koji su imali bolje
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#165 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Nisam imala bolje, ali ga od 1994 nisam mogla. Jednostavno sam preskakala obrok. Nisam više mogla ni pitu od ikara ni faširane šnicle od ikara, niti u bilo kakvom obliku. Sad kad ovo pišem imam blagu mučninu u želucu. Spomenulo se ne povratilo se.TheMule wrote:Meni je Ikar bio odlican. Vjerovanto sto nisam drugog mesa vido 4 godine, jeo sam ga sa zadovoljstvom. A vi ste niste mogli, blago se vama, valjda ste od onih koji su imali bolje
-
TheMule
#166 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Ja se uopste ne sjecam kakav mu je okus bio, vjerovatno bi i ja sad povratio, ali u to vrijemeKatarinaKosaca wrote:Nisam imala bolje, ali ga od 1994 nisam mogla. Jednostavno sam preskakala obrok. Nisam više mogla ni pitu od ikara ni faširane šnicle od ikara, niti u bilo kakvom obliku. Sad kad ovo pišem imam blagu mučninu u želucu. Spomenulo se ne povratilo se.TheMule wrote:Meni je Ikar bio odlican. Vjerovanto sto nisam drugog mesa vido 4 godine, jeo sam ga sa zadovoljstvom. A vi ste niste mogli, blago se vama, valjda ste od onih koji su imali bolje
- KatarinaKosaca
#167 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Ja sam uvijek mijenjala slano jelo iz tog paketa za onaj suhi kolač. Bio je super i sad bih ga mogla jesti. Samo sam jednom puno poslije rata našla nešto slično u nekom francuskom fri šopu i nikad nigdje više. KOlač za deset.Pera Trta wrote:Omiljeno gotovo jelo iz lanča mi je bilo...HAM AND EGGS![]()
- hakazvaka
#168 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
moja nana zna praviti taj kolacKatarinaKosaca wrote:Ja sam uvijek mijenjala slano jelo iz tog paketa za onaj suhi kolač. Bio je super i sad bih ga mogla jesti. Samo sam jednom puno poslije rata našla nešto slično u nekom francuskom fri šopu i nikad nigdje više. KOlač za deset.Pera Trta wrote:Omiljeno gotovo jelo iz lanča mi je bilo...HAM AND EGGS![]()
- KatarinaKosaca
#169 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Svaka čast. Sellam nani. Pa ili nek se oglasi kako prodaje po kg sa kućnom dostavom ili traži recept pa postaj ovdjehakazvaka wrote:moja nana zna praviti taj kolaczove ga "ratni kolac"
![]()
- hakazvaka
#170 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
mozemo biznis odma nije problemKatarinaKosaca wrote:Svaka čast. Sellam nani. Pa ili nek se oglasi kako prodaje po kg sa kućnom dostavom ili traži recept pa postaj ovdjehakazvaka wrote:moja nana zna praviti taj kolaczove ga "ratni kolac"
![]()
nakon konsultacije sa glavnim kuharom javiti cu vam se na press konferenciji
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#171 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Hmmm ja se sjecam okusa ikara jako dobro. Meni je bio ukusan, valjda sto tada nije bilo nista bolje.
Voljela bih da ga probam jednom vala pa makar, da se podsjetim ukusa ako nista.
Lunch paketi su bili praznik, sjecam se zelenih zvaka mmm.
Imale su pravo fin okus.
Ali meni je iz tih paketi ubjedljivo najukusniji bio neki kolac tvrdi kao marcipan, neke kafenaste boje u masnom bijelom papiru.
To mi je bilo nesto najljepse sto sam ikada probala.
A i kompot od suhog voca mmm.
Tabasko jedan ja mislim i dan danas cuvamo.
Sto se tice keksa iz '58. godine...
Jedne prilike dobili mi pola kese tog keksa i ja ko dijete zeljno navalila, a brat koji je 2 godine mladji od mene mi rece tada "razgodi to"
Prije nekoliko godina komsinica je izbacila iz kuce 4,5 limenki velikih tog keksa, a u ratu se nije imalo sta jesti, a ona krila...
Inace, mama ima vecinu recepata ratnih, ali bio je kolac od prezle, kakaa i narandzine kore, toga sam sama mogla pojesti tepsiju, i tako bih ga rado pravila i danas, ali nema recepta...izgubio se negdje.
Lunch paketi su bili praznik, sjecam se zelenih zvaka mmm.
Ali meni je iz tih paketi ubjedljivo najukusniji bio neki kolac tvrdi kao marcipan, neke kafenaste boje u masnom bijelom papiru.
To mi je bilo nesto najljepse sto sam ikada probala.
Sto se tice keksa iz '58. godine...
Jedne prilike dobili mi pola kese tog keksa i ja ko dijete zeljno navalila, a brat koji je 2 godine mladji od mene mi rece tada "razgodi to"
Prije nekoliko godina komsinica je izbacila iz kuce 4,5 limenki velikih tog keksa, a u ratu se nije imalo sta jesti, a ona krila...
Inace, mama ima vecinu recepata ratnih, ali bio je kolac od prezle, kakaa i narandzine kore, toga sam sama mogla pojesti tepsiju, i tako bih ga rado pravila i danas, ali nema recepta...izgubio se negdje.
- hakazvaka
#172 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
ako neko oda recept za ovaj suhi kolac, moj licni tjelohranitelj Burek ce ga ...ladyblue18 wrote:Hmmm ja se sjecam okusa ikara jako dobro. Meni je bio ukusan, valjda sto tada nije bilo nista bolje.
Lunch paketi su bili praznik, sjecam se zelenih zvaka mmm.Imale su pravo fin okus.
To mi je bilo nesto najljepse sto sam ikada probala.![]()
Sto se tice keksa iz '58. godine...![]()
Jedne prilike dobili mi pola kese tog keksa i ja ko dijete zeljno navalila, a brat koji je 2 godine mladji od mene mi rece tada "razgodi to"![]()
![]()
![]()
Prije nekoliko godina komsinica je izbacila iz kuce 4,5 limenki velikih tog keksa, a u ratu se nije imalo sta jesti, a ona krila...![]()
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#173 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Mani se ti ba tjelohranitelja, nego daj recepAt ako imas.hakazvaka wrote: ako neko oda recept za ovaj suhi kolac, moj licni tjelohranitelj Burek ce ga ...
- corsa
#174 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Ikar mi je u to vrijeme bio extra, jer sam inace uvijek zivio samo od mesa, a to je tada bilo jedino meso u mojoj ishrani. I kao sto neko rece volio bih ga opet probati da se podsjetim okusa! 
- Svemirco
#175 Re: Da li je ikad rijesena zagonetka "Ikar" konzervi?
Eh, Ikar.. kad se samo sjetim... Znate kako je sa jedne strane , pretpostavljam gornje, bila iydvojena masnoća u formi želatine. E, to bi majka odvojila i stavila u jelo da ga malo "popravi" a meso bi najčešće jeli onako kao hlada narezak.
Onaj famozni "Vijetnamac" biskvit iz velikih smeđih konzervi sam klopao k'o veliki dok mi tata jednog dana nije rekao da su mi sise pocele rasti ko djevojčici pa smo skontali da bi moglo biti od toga i onda sam ga prestao jesti. Na svu sreću sise su se vratile u normalu, hvala na pitanju.
Onaj famozni "Vijetnamac" biskvit iz velikih smeđih konzervi sam klopao k'o veliki dok mi tata jednog dana nije rekao da su mi sise pocele rasti ko djevojčici pa smo skontali da bi moglo biti od toga i onda sam ga prestao jesti. Na svu sreću sise su se vratile u normalu, hvala na pitanju.