Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post Reply
osa

#151 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by osa »

lahor wrote:
osa wrote:možda hodža nije znao albanski, a nije htio ni učiti.
Pa nisu u Albaniji,zar nije dovoljan makedonski radi svih djematlija.
svaki čovjek vjerovatno želi vjeru na svom jeziku i ovako je nerazumljiva, a kamoli još na stranom jeziku.
simi5

#152 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by simi5 »

Po izjavi jednog mog prijatelja Makedonca pravoslavca.

- Bošnjacima se u Makedoniji zovu muslimani Sloveni, oni koji su se pre u Jugoslaviji zvali Muslimani, i tu su uglavnom Makedonci muslimani, ima nešto Goranaca Bugara u Sandžaklija. Bošnjaka iz BiH ima onoliko koliko je nakon raspada Jugoslavije živelo u Skollju, vrlo malo.

- Konkretnu džamiju kao jedinu namenjenu Bošnjacima u Makedoniji obnovio je i predao u funkciju predsednik Turske gospodin Gul pre kratkog vremena kad je bio u poseti Makedoniji (i BiH je posetio u to vreme). U svim ostalim džamijama u Skoplju hodže su Šiptari ili Albanci sa Kosova.

- Bošnjaci u Makedoniji su već dugo pod snažnim pritiskom da se albanizuju ili da se iseljavaju.
colt

#153 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by colt »

simi5 wrote:Po izjavi jednog mog prijatelja Makedonca pravoslavca.

- Bošnjacima se u Makedoniji zovu muslimani Sloveni, oni koji su se pre u Jugoslaviji zvali Muslimani, i tu su uglavnom Makedonci muslimani, ima nešto Goranaca Bugara u Sandžaklija. Bošnjaka iz BiH ima onoliko koliko je nakon raspada Jugoslavije živelo u Skollju, vrlo malo.

- Konkretnu džamiju kao jedinu namenjenu Bošnjacima u Makedoniji obnovio je i predao u funkciju predsednik Turske gospodin Gul pre kratkog vremena kad je bio u poseti Makedoniji (i BiH je posetio u to vreme). U svim ostalim džamijama u Skoplju hodže su Šiptari ili Albanci sa Kosova.

- Bošnjaci u Makedoniji su već dugo pod snažnim pritiskom da se albanizuju ili da se iseljavaju.
Ako su Bosnje toliko slabe, otkud ih 17 018 prema zadnjem popisu. Nije to mali broj.
A gdje se sele ti Bosnjaci ? U Bosnu !!!!
omar little

#154 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by omar little »

Da se "albanizuju" u Makedoniji? Sta to znaci?
emra_a

#156 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by emra_a »

omar little wrote:

Da se "albanizuju" u Makedoniji? Sta to znaci?
da postanu albanci
Downunda

#157 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Downunda »

Šiptara ili Albanca sa Kosova?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Interceptor

#158 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Interceptor »

Kosovo Republjik !!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Van

#159 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Van »

Zivim u Americi i negdje 1999. godine sam stajao na autobuskoj stanici i vidio muza i zenu kako nesto traze. Skont’o sam da su stranci, a kako mi je bilo lakse da se prosetam sa njima do zubne ambulante nego da im objasnjavam kako da dodju do nje, poceli smo pricati i muz je rako da je sa Kosova. S obzirom da je to bilo za vrijeme rata, nisam ih htio provrijediti pa sam na engleskom rekao da sam iz Bosne, a on se obradovao pa je poceo sa mnom pricati na nasem. Zena je bila trudna, a govorila samo albanski, a on nije znao engleski, pa sam ja na kraju ostao s njima da im prevodim. Ona njemu na albanski, on meni na nasem, a ja zubaru na engleskom.

Meni to stvarno nije bio problem, ali kad god me vide maltene mi se naklanjaju i siguran sam da bi za mene bilo sta ucinili.

I ja sam cuo da su kosovski Albanci onako militantniji, sto je i razumljivo jer su za razliku od Albanaca iz Albanije bili primorani da se brane od raznih udbasa, Milosevica, itd. Albanci u Albaniji su vise heterogeni sto se tice vjeroispovijesti --- ima ih i muslimana i pravoslavaca i katolika, ali ne daju da im to bude prepreka, nego religiju ostavljaju kod kuce.

Albanci su cinili 10%-15% stanovnistva bivse Jugoslavije, medjutim cinjenica da velika vecina nas ne zna reci zdravo an albanskom manje-vise govori o nasim stereotipima i odnosu prema njima. A njima svaka cast --- uspjeli su opstati u neprijateljskom okruzenju, a i Albanija koja je skoro 50 godina bila izolovana od ostatka svijeta koliko vidim prestize BiH u ekonomskom razvoju.

Jednom sam gledao dokumentarac o Albaniji --- ta zemlja ima dijelove Skadarskog i Ohridskog jezera, prelijepe planine, dosta dugacku morsku obalu, tako da imaju dosta potencijala za razvoj turizma. I za razliku od nas Bosanaca, jedni drugima mogu oprostiti uspjeh.
Miralem2

#160 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Miralem2 »

Za vas koji pomalo pretjerujete, procitajte clanak iz jedne ne bas tako davne ratne 94-te.

http://www.aimpress.ch/dyn/pubs/archive ... bs-sar.htm

ALBANCI U SARAJEVU
PROBLEMI ISTI KAO U SVIH GRADJANA OPKOLJENOG GRADA

AIM SARAJEVO, 8.10.94. U Sarajevu je prije ovog krvavog rata zivjelo oko 10.000 Albanaca, mahom muslimanske a znatno manje katolicke vjeroispovjesti. Danas u ovom gradu zivi oko 8.000 Albanaca, a sami tvrde da je od broja onih koji su napustili grad najvise porijeklom iz zapadne Makednonije pa su se tamo i vratili, dok je manji broj s Kosova otisao, ali u zemlje zapadne Evrope. Za razliku od drugih nekonstitutivnih naroda BiH (Slovenaca, Makedonaca, Jevreja) Albanci nisu organizovano napustali Sarajevo te je brojka onih koji su ratno Sarajevo zamjenili za neko sigurnije utociste medju pripadnicima ovog naroda daleko najmanja. Naime, Albanci su Sarajevo napustali prevashodno individualno i, cinjenica je, mnogo teze od drugih. Jedan od razloga za to je prijetnja cetnickog generala Mladica koji je sa paljanske televizije porucio da niti jedan Albanac nece iz Sarajeva ziv izaci i da im je bolje da to i ne pokusavaju, pa cak ni da se pojedinacno nadju u nekom od konvoja koji napusta grad.

Zivot Albanaca u opkoljenom gradu licio je na zivote svih Sarajlija razapetih izmedju zelje i mogucnosti prezivljavanja. No, politicko organizovanje sarajevskih Albanaca naislo je na svojevrsnu prepreku kod ovdasnjih vlasti. Demokratski savez Albanaca, osnovan jos 1990. godine kada i vecina drugih bh. stranaka ali bez ucesca na izborima te time i bez mogucnosti eventualnog ukljucivanja u parlamentarni zivot BiH,, pocetkom rata morao je obustaviti svoj rad. "Na prvo nase trazenje od ministarstva odbrane da, kao i ostale politicke organizacije, dobijemo odobrenje za nastavak rada u ratnim uslovima, dobili smo negativan odgovor", rijeci su potpredsjednika DSA Fazlia Halilaja. Naime, dozvolu za daljnji rad politicki organizovani Albanci u Sarajevu dobijaju tek 1993. govine nakon razgovora s A. Izetbegovicem i H. Silajdzicem na kojem su predstavnici DSA insistirali. Inace, neposredan povod za sam razgovor bio je upad u prostorije Saveza od strane vojnika ozloglasenog gradskog samovoljnika Cace, te odvodjenje na kopanje rovova Muharema Zejnullaha, tadasnjeg predsjednika DSA, Nasera Miftarija, sadasnjeg predsjednika, i potpredsjednika Halilija.

Bivsi predsjednik Zejnullahu ostace zapamcen u sarajevskoj javnosti po istupu ipred zgrade Skupstine BiH, 5. aprila 92, dan uoci izbijanja rata u gradu. Tada je pred mnogobrojnim Sarajlijama pozvao sve Albance koji su se jos nalazili u redovima JA da istupe iz te formacije i prikljuce se snagama teriotijalne odbrane, preteci armije BiH u odbrani od agresije, te da svi Albanci, privatni poduzetnici, na materijalni ili bilo kakav drugi nacin pomognu odbrambene snage BiH. Nakon ovog govora Zejnullahu svakodnevno prima prijetece telefonske pozive sve dok ga granata, koja je pala pred njegovu kucu, nije tesko ranila i prisilno udaljila iz DSA i Sarajeva. Sada obavlja funkciju otpravnika poslova u ambasadi BiH u Albaniji.

Sarajevski Albanci se i danas nalaze u redovima Armije BiH. Samo u gradskom korpusu ih je oko 600. Jedan od njih je zamjenik komandanta korpusa i mada su mogli, pozivajuci se na strano drzavljanstvo, izbjeci vojnu obavezu, Albanci su ostali i bore se. Zalosne ratne brojke nisu mimoisle ni ovaj narod - u redovima Armije BiH poginula su 164 Albanca braneci i svoju drzavu Bosnu i Hercegovinu, 86 civila je usmrceno u svakodnevnom sarajevskom granatiranju a 107 ih je ranjeno. Sedmoro se vode kao nestali, no pretpostavlja se da su zatvoreni u cetnickim zatvorima, lociranim u neposrednoj blizini Sarajeva.

Nedavno su se celnici Demokrastkog saveza Albanaca susreli s gospodinom Napoleonom Rasijem, ambasadorom Republike albanije u RBiH, prilikom njegova posjeta sarajevu i predaje akreditiva predsjedniku Predsjednistva BiH. Otvaranje ambasade Albanije u Sarajevu doprinjet ce, vjeruje se u DSA, aktivnosti Saveza na mnogo konkretniji nacin i daleko visem instutucionalnom nivou. Sadasnji rad DSA svodi se, zapravo, na zahtjeve koji dolaze iz Predsjednistva republike ili ministarstva inostranih poslova BiH. Naravno, u okviru Saveza djeluje i Klub Albanaca koji u Sarajevu postoji vec punih 27 godina i koji je u ratu predstavljao utjehu i potporu mnogim sunarodnjacima napacenog grada. "Bajram Curri", kako se Klub oduvjek zove, samofinanciraju njegovi clanovi a u svrhu njegovanja albanske kulture, jezika, obicaja i tradicije u ratu je organizovao kurs albanskog jezika, koji mnogi sarajevski Albanci zapravo i ne znaju. Humanitarna organizacija "Dielli" pomaze sarajlijama koliko moze, no njene su mogucnosti zbog visegodisnje opsade grada vise nego skromne.

Svoju aktivnost clanovi Kluba Albanaca razvili su i u Kulturno umjetnickom drustvu pod istim imenom "B. Curri". Drustvo je pod direktnom palicom gospodina Halima Kosia, sarajevskog kompozitora od renomea, inace angazovanog u Narodnom pozoristu. Zahvaljujuci njegovom entuzijazmu KUD "B. Curri" okupio je mlade sarajevske Albance koji su 28. novembra prosle godine obiljezili Dan samostalnosti Albanije, te nedavnu godisnjicu UBA-e Internacional. UBA Internacional je Udruzenje Bosnjaka i Albanaca, osnovano u Sarajevu, ciji je prevashodan cilj zblizavanje ova dva naroda, zajednicko njegovanje obicaja, kulture i tradicije, a kao direktna posljedica rada ovog udruzenja je i Internacionalni ured za ekonomsku i privrednu saradnju RBiH i Albanije.

"Nazalost, trenutno nemamo sredstava za pokretanje vlastite radio stanice, kaze za AIM gopsodin Fazli Halilaj. "Radio Hayat nam je izasao u susret te svakog petka u polusatnom terminu emituju program na albanskom jeziku. No, vjerujemo da smo dobro informisani i o svim zbivanjima izvan BiH, pogotovo na Kosovu jer imamo mogucnost da slusamo i Radio Tiranu. Inace, domet rada DSA je u ovom momentu ogranicen jer je grad u blokadi. Mogucnosti su nam veoma male te, primjerice, pomoc za porodice poginulih boraca prikupljamo sami izmedju sebe. Ono sto svi Albanci u Sarajevu zele je da se ovo zlo vec jednom zavrsi i da pocnemo normalno zivjeti i raditi. No, da bi doslo do mira moramo cvrsto drzati palceve nasoj Armiji jer je ona jedini garant slobode BiH. Albanski je narod, mozda, za razliku od drugih znao vec u prvim danima agresije na BiH sta znace tenkovi i kakve donose strahote jer su Albanci dozivjeli ulazak tenkova u Pristinu i ubijanje civila na gradskim ulicama. Mi smo i sada zabrinuti za nase familije na Kosovu i smatramo da je dobro sto se kosovsko pitanje rjesava politickim putem, uz pomoc medjunarodne zajdenice. Ja ovo govorim iz svoje perspektive covjeka koji je prozivio sarajevsku golgotu. Ali, i ostajem ovdje", kategorican je Halilaj.

Spominjanje Albanaca u Sarajevu ne moze mimoici ime Alrizaha Gasija, novinara, pjesnika, clana Udruzenja pisaca BiH. Na Otvorenom programu Radija BiH, ime njihova urednika Gasija postalo je sinonim otpora zlu koje se srucilo na ovu ponosnu zemlju, i glas koji 24 sata dnevno u svijet salje vijesti o dogadjajima iz sarajevskog pakla. Jedan drugi Albanac iz iste branse, Sulejman Klokoci, nekadasnji snimatelj Yutela, jedini je clan yutelovske ekipe, koji je ostao u Sarajevu i nastavio s radom na ovdasnjoj televiziji. Svi ostali Milicevi "mirotvorci" nestali su s prvim granatama iz ovog grada, slicno samom prevrtljivom G. Milicu.

No, svaka prica o sarajevskim Albancima u ratu pocinje i zavrsava tamo gdje i prica svakog drugog Sarajlije, prezivjelog u nevidjenom ubijanju grada. Granate, snajperi, glad, zima, bespomocnost - zajednicki su sinonimi za muke svih gradskih sapatnika u kojima nacija i vjera uistinu igraju sporednu ulogu. No, ovdasnji su Albanci ostalim Sarajlijama ipak uprilicili prve radosti u ratu, mozda cak i nagovjestili njegov skori kraj. Naime, da se Sarajevo budi iz krvavog ratnog sna nisu ovdasnjim izgladnjelim gradjanima nagovjestili ni sporazumi, ni dogovori, ni prekidi vatre ili Unproforci. Vec naprotiv - prve otvorene slasticarne, burekdzinice i cevapcinice u gradu. Imena vlasnika, predratna, albanska! [/i]
Vodenjak

#161 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Vodenjak »

Van wrote:Zivim u Americi i negdje 1999. godine sam stajao na autobuskoj stanici i vidio muza i zenu kako nesto traze. Skont’o sam da su stranci, a kako mi je bilo lakse da se prosetam sa njima do zubne ambulante nego da im objasnjavam kako da dodju do nje, poceli smo pricati i muz je rako da je sa Kosova. S obzirom da je to bilo za vrijeme rata, nisam ih htio provrijediti pa sam na engleskom rekao da sam iz Bosne, a on se obradovao pa je poceo sa mnom pricati na nasem. Zena je bila trudna, a govorila samo albanski, a on nije znao engleski, pa sam ja na kraju ostao s njima da im prevodim. Ona njemu na albanski, on meni na nasem, a ja zubaru na engleskom.

Meni to stvarno nije bio problem, ali kad god me vide maltene mi se naklanjaju i siguran sam da bi za mene bilo sta ucinili.

I ja sam cuo da su kosovski Albanci onako militantniji, sto je i razumljivo jer su za razliku od Albanaca iz Albanije bili primorani da se brane od raznih udbasa, Milosevica, itd. Albanci u Albaniji su vise heterogeni sto se tice vjeroispovijesti --- ima ih i muslimana i pravoslavaca i katolika, ali ne daju da im to bude prepreka, nego religiju ostavljaju kod kuce.

Albanci su cinili 10%-15% stanovnistva bivse Jugoslavije, medjutim cinjenica da velika vecina nas ne zna reci zdravo an albanskom manje-vise govori o nasim stereotipima i odnosu prema njima. A njima svaka cast --- uspjeli su opstati u neprijateljskom okruzenju, a i Albanija koja je skoro 50 godina bila izolovana od ostatka svijeta koliko vidim prestize BiH u ekonomskom razvoju.

Jednom sam gledao dokumentarac o Albaniji --- ta zemlja ima dijelove Skadarskog i Ohridskog jezera, prelijepe planine, dosta dugacku morsku obalu, tako da imaju dosta potencijala za razvoj turizma. I za razliku od nas Bosanaca, jedni drugima mogu oprostiti uspjeh.
Moram priznati da mi je bilo pravo zadovoljstvo procitati ovako lijepo srocen i nepretenciozan post! :thumbup:
Valbon_1

#162 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Valbon_1 »

komi wrote:imaju li ti ljudi nobelovaca?
naučnika
kakvih pisaca?
ili je za moje nepoznavanje njih kriv obrazovni sustav :D:D:D

u svijetu poznati Albanci

1. Majka Tereza (Gonxe Bojagiu) - Nobel Price 1979
2. Alexander Moisiu - Holivudski glumac
3. Skanderbeg (Gjergj Kastrioti) - Od Pape dobio titullu "Hriscanski atlet"
4. Ismail Qemali - Politicar
5. Gergj Fishta - Pisac
6. Ismail Kadare - Pisac
7. Ahmet Zog- Kralj Albanije (koji je vrteo prstom srbske politicare svog vremena)
8. Braca Bellushi - Glumci James i John
9. Fan Noli - Pisac
10. Braca Frasheri - Abdyl, Naim i Sami (pisci, politicari itd)
11. Avni Rrustemi - Politicar
12. Esat Pasha - Politicar
13. Eliza Dushku - Poznata holivudska glumica
14. Ferid Murad - Nobel Price 1995 ili 1996 (medicina)
15. Luan Krasniqi - Evropski prvak u boksu teske kategorije
16. Azem Maksutaj - Svijetski prvak u tajkwandu ili karateu nisam siguran
17. Ibrahim Rugova - Politicar (Saharov Price 1998)
18. Ramush Haradinaj - Famozni general
19. Hashim Thaci - Politicar
20. Regjep Qosja - Pisac (porijklom iz Sandjaka)
21. Sali Berisha - Politicar - mnoge medjunarodne nagrade
22. Enver Hoxha - Politicar
23. Bajram Curri - Politicar
24. Ramiz Alia - Politicar
25. Adem Jashari - Narodni heroj koji je napravio historiju zrtvovaci se sa cijelom familiojm protiv srbske policije
26.Enver Idrizi - Sportista - Bivshi prvak svijeta u karateu
27.Ilir Shaqiri - Pjevac
28. Nexhmije Pagarusa - Diva opere (prvo mjesto u Sarajevu 1979 godine)
29. Inva Mula - Poznata svijetska diva opere... itd...itd
30. Braca Gërvalla - Jusuf i Bardhosh (ubijeni od strane UDB-a u Nemackoj zajedno sa njihovim prijatljem Kadri Zeka)
31. John Cena - Poznati holivudski glumac i bilder...
itd itd....

samo u Turskoj poznati Albanci:

- vezirska obitelj Köprülü
- Mehmet Ali Pasa - vladar Egipta
- Ahmet Pristina
- Enver Pascha
- Hakan Sükür
- Metin Oktay
- Ali Sen
- Sibel Can
- Kenan Evren, i
- Kemal Ataturk - Osnivac moderne Turske

Takodje:

- Papa Piu - porijeklom albanac;
- Aleksandar Veliki - postoje teze da vodi ilirsko - albansko porijeklo
- Branislav Nusic - pisac... ali pazite nije srbski nego je albanac :)

Za gore navedena imena dugujem jedno VELIKO HVALA jednoj bosnjakini sa Bosne sa nadimkom @basta sljezove boje, koja je upravo i bila banovana braneci istinu o albancima na ovom forumu, i oda tada se nije nikada vratila.... :(

Bastice...jos jednom Hvala...Inshlala qe tvoja braca konacno da nauce da su im albanci prijatelji a ne neprijatelji..... :)
Last edited by Valbon_1 on 22/08/2008 15:05, edited 1 time in total.
mostarac

#163 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by mostarac »

Branislav Nusic - Necista Krv :D :D :D :D :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Dalje ne treba ici u analize jer je i ovo sasvim dovoljno.

Necistu krv je napisao Bora Stankovic
Kwaheri

#164 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Kwaheri »

komi wrote:neka neka

zato se albanci sepure po sarajevu 8) 8) 8)

svaka čast ljudi samo naprijed 8) 8) 8)

otmite nam i posljednje radno mjesto u sarajevu 8) 8) 8)

Image
Alfa159

#165 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Alfa159 »

Samo tjeraj bagru!!!
U Sarajevu slave shiptarske "uspjehe" kao svoje a na Kosovu ne smijes progovoriti Bosanski odmah noz pod grlo kao i srbinu.
Znaci svaka cast shiptari a Vi-Mi BosanskoHercegovacki muslimani pamet u glavu!!!
Valbon_1

#166 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Valbon_1 »

mostarac wrote:Branislav Nusic - Necista Krv :D :D :D :D :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Dalje ne treba ici u analize jer je i ovo sasvim dovoljno.

Necistu krv je napisao Bora Stankovic

Sory ...greska...nije on napisao tu knjigu (imaj u vidu da je ove imena pronasla tvoja zemljakinja a ne ja.. OK).... a za dalnje analize drugih... valjda ti nema potrebe objasnivati @mostrac :)
Valbon_1

#167 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Valbon_1 »

Pa da spomnem samo neke... koje je zaboravila moja prijateljica @basta

Verovali ili ne...zvanicno su priznati 43 Sadriazema (ekuivalent danjasheg premijera vlade) albanaca tokom istorije Osmanskog Carstava...

- Ana Oxa (Ilirjana Hoxha) - pjevacica;
- Jashar Rexhepagiq - akademik;
- Esat Stavileci - akademik (pravnik) jedan od najbolih studenata (post diplomaca) u istoriji Pravnog Fakulteta u Zagrebu, kojeg je UDB-a pokusala ubiti u centru Beograda tokom jednog njegovog boravka tamo...predao na mnogim inostranim Universitetima pocev od Cambridga, Harvarda, Jejla, Venecuele, ad hoc i u Zagrebu, Sarajevu itd. Sada u Penziji i zivi u Pristini;
- Muhamedin Kulashi - provesor filozofije u Pariksom Univeristetu;
- Arsim Bajrami - profesor prava i predavac u mnogim inostrnim fakultetima...
- Behxhet Pacolli - biznismen milioner, predsednik Mabetex Group i bivshi muz Ane Oxe;
- Lorik Cana - fudbaler Olimpika iz Maseja;
- Igli Tare - fudbaler
- Dervish Rozhaja - akademik - biolog (najmladji akademik u istoriji ex Jugoslavije)
- Arbër Xhaferri - politicar (majka albanske politike)
- Veton Surroi - politicar svijetskog kalibra (sin ambasadora Rexhai Surroi kojeg su otrovali UDB)
- Zejnullah Gruda - akademik i ambasador ex Jugoslavije u Panami,
- Ukshin Hoti - politkolog - kadar Uashingtonskog Universiteta...ubijen od strane srpske policije u Dubravskom Zatvoru...nikada nije pronadjeno njegovo tijelo;
- Mahmut Bakalli - politikolog bivshi visoki zvanicnik ex Jugoslavije;
- Azem Vlasi - politicar - bivsi predsednik komunistickog saveza Jugoslavije za omladinu (ozenjen bosnjakinom iz Bosne Nadira Avdic-Vllasi...mozda bi trebalo nju pitati dal smije govotiti slobodno bosnjacki na Kosovu )
- Bekim Fehmiu - holivudski glumac...
- Sinan Hasani - politicar - predsjednik predsjednishtva ex Jugoslavije;
- Iljaz Kurteshi - politicar - predsjednik predsjednistva ex Jugoslavije;
- Fadil Berisha - slavni fotografista;
- Enver Petrovci - glumac
- Faruk Begolli - glumac
- Naim Tërnava - teolog - potpredsjednik Islamskog Komiteta Euroazije...
- Bajram Kelmendi - pravnik - famozni advokat (cijeg se najvise plasio Slobodan Milosevic) koji je bio pripremio optuznicu protiv njega...i zbog cega je ubijen zajedno sa njegovim sinovima noc uoci bombardovanja Srbije od NATO-a...
- Bejtullah Destani - politikolog - takozvani "majka Londonskih arhiva"...itd itd itd

Verujem da to pitanje argument ko su oni, jel imaju nekoga poznatog, jesu li radili nesto...ne stoji vishe...
Loreley

#168 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Loreley »

Poduzetnik wrote:Incident u džamiji Hatundžik u Skoplju

SKOPLJE - Brojne policijske snage u petak poslije podne su intervenisale da bi spriječile veći incident u džamiji Hatundžik u skopskom naselju Čair. Situacija se usijala otkako je grupa vjernika Albanaca prekinula molitvu i na silu iz džamije otjerala imama, Bošnjaka po nacionalnosti, te na njegovo mjesto dovela drugog - Albanca.

Nakon incidenta, zajedno sa imamom, svi vjernici Bošnjaci napustili su džamiju, tvrdeći da ih je na silu otjerala Demokratska partija Albanaca (DPA). Molitva je kasnije nastavljena sa novim imamom i u prisustvu poglavara Islamske vjerske zajednice reisu-l-uleme hadži Arifa-efendi Eminija i čelnika DPA.

“Žao mi je što je jedna politička partija došla na molitvu i donijela nam stotine policajaca da nas istjeraju iz džamije. Pa, svi smo mi braća muslimani. Ne znam čemu ovo nasilje. Istjerali su hodžu i nas vjernike. Ovo je sramota za našu vjeru“, izjavio je jedan od vjernika Bošnjaka.

Kada su tenzije prestale, molitvu je nastavio novi imam - Albanac. Za to vrijeme, pripadnici specijalnih policijskih snaga Alfe ostali su ispred džamije. Unutra, u prvom redu pored poglavara IVZ sjedili su Ruždi Matoši i Refet Elmazi, visoki funkcioneri DPA. Slučajno ili ne, baš tada su izabrali tu džamiju iz koje je pola sata ranije otjeran imam Bošnjak, koji je nekoliko prethodnih mjeseci služio u džamiji Hatundžik.

Poglavar IVZ-a zna da su na njega ljuti vjernici Bošnjaci, ali je on, ipak, iskoristio svoje pravo da naznači novog imama.

“Ja sam protiv incidenata, međutim ovo je džamija Islamske zajednice i ona je mjesto za sve vjernike. Ja ima legitimno pravo da odlučim koji imam u kojoj džamiji će služiti. To sam i učinio. Ova džamija će ostati otvorena za sve muslimane“, izjavio je hadži Arif-efendi Emini.

Sastav poglavara IVZ-a podržavaju vjernici Albanci. Oni su se molili zajedno sa čelnicima Demokratske partije Albanaca, koji vele da su sasvim slučajno odabrali baš tu džamiju.

Iz rivalske Demokratske unije za integraciju (DUI) optužuju DPA da su njihovi čelnici namjerno izabrali džamiju u naselju Čair gdje DUI ima najviše pristalica.[/img]

Moje jedino pitanje je i volio bih ako ima Albanaca na ovom forumu da mi odgovore : Zašto mrzite Bošnjake ? niđe veze,
Ne znam odakle izvuče mržnju kao argument? Radi se o sukobu dvije frakcije, nešto slično se moglo nedavno gledati u Srbiji. Inače je jedan od osnivača i lidera Demokratske partije Albanaca završio u Sarajevu FPN. Upravo Arbena Džaferija (Xhaferija) i još neke iz DPA poznajem lično. Ovo što ovdje želiš postaviti nema veze sa zdravom pameti.
Loreley

#169 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Loreley »

Alfa159 wrote:Samo tjeraj bagru!!!
U Sarajevu slave shiptarske "uspjehe" kao svoje a na Kosovu ne smijes progovoriti Bosanski odmah noz pod grlo kao i srbinu.
Znaci svaka cast shiptari a Vi-Mi BosanskoHercegovacki muslimani pamet u glavu!!!
Je li ovo pišeš iz vlastitog iskustva? Onda molim da navedeš kada i gdje se to desilo, odnosno gdje na Kosovu si imao neugodnosti zbog bilo čega vezanog za bosanski jezik odnosno upotrebu navedenog. Ukoliko nemaš nikakav argument već pišeš iz "glave" o nečemu o čemu nemaš direktnog uvida molila bih moderatore da pobrišu tvoj post jer podstiče albanofobiju.
Valbon_1

#170 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Valbon_1 »

:shock: :shock: :shock:

Ja ne znam odakle tebi takve informacije...te informacije mozes dobiti jedino ako slusas RTS (Radio Televizija Srbija)...

Tesko meni... pa ja treba da se plasim gdje zivim...ili je u pitanu neko drugo Kosovo koje si ti nekdje "otkrio" uz pomoz RTS-a...
Van Halen

#171 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Van Halen »

Albancima zamjeram što nisu pokušali osloboditi Kosovo u trenutku kad je bjesnio rat u BiH. Na taj način bi rasteretili odbranu Bosne, a i njima bi bilo lakše. Ne, oni su ušli u sukob tek poslije ovog rata. Osim toga, mislim da naši ljudi (izuzevši pojedince)
nemaju loš stav prema Albancima. Postoji veliki broj objekata u BiH koje drže Albanci , i ti ljudi nisu nikad imali problema.
stonehange

#172 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by stonehange »

Van Halen wrote:Albancima zamjeram što nisu pokušali osloboditi Kosovo u trenutku kad je bjesnio rat u BiH. Na taj način bi rasteretili odbranu Bosne, a i njima bi bilo lakše. Ne, oni su ušli u sukob tek poslije ovog rata.
E baš me nasmija...Prije nego što počnemo očekivati od Albanaca da su nam pomogli u ratu trebali smo otjerati one naše silne podrumaše na prvu liniju,počevši sa sinovima tadašnjih funkcionera iz SDA koji su "skupljali" pomoć od Beča do Islamabada (za koju svi znamo gdje je završila)...Uostalom,ovaj argument je isto upotrebljavao i blaženopočivši Njofra kada je svaki put pri susretu s Izetbegovićem počinjao govor u stilu "dragi Alija,tebi se ovo sada ne bi dešavalo da si krenuo sa mnom u rat"...Pa i danas od mase Hrvata s ove i one strane granice možete čuti prebacivanja "Muslimanima" koji su išli u JNA kada su se oni s njom zakrvili...Niko nikoga ne razumije,niti je nama bio tajming za rat kada i Hrvatima,niti je Albancima bio kada je nama.
A što se tiče same teme,ništa čudno ni novo.Usred Rijeke potuku se džematlije,sve sami Bosanci; u Sandžaku iz revolvera pucaju jedni na druge,a sve same Sandžaklije,nigdje nikoga sa strane.Šta se onda čudimo trvenju vjernika različitih nacija?
Brisbane

#173 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Brisbane »

E sto ti je cetnicka propaganda.
Loreley

#174 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Loreley »

stonehange wrote:
Van Halen wrote:Albancima zamjeram što nisu pokušali osloboditi Kosovo u trenutku kad je bjesnio rat u BiH. Na taj način bi rasteretili odbranu Bosne, a i njima bi bilo lakše. Ne, oni su ušli u sukob tek poslije ovog rata.
E baš me nasmija...Prije nego što počnemo očekivati od Albanaca da su nam pomogli u ratu trebali smo otjerati one naše silne podrumaše na prvu liniju,počevši sa sinovima tadašnjih funkcionera iz SDA koji su "skupljali" pomoć od Beča do Islamabada (za koju svi znamo gdje je završila)...Uostalom,ovaj argument je isto upotrebljavao i blaženopočivši Njofra kada je svaki put pri susretu s Izetbegovićem počinjao govor u stilu "dragi Alija,tebi se ovo sada ne bi dešavalo da si krenuo sa mnom u rat"...Pa i danas od mase Hrvata s ove i one strane granice možete čuti prebacivanja "Muslimanima" koji su išli u JNA kada su se oni s njom zakrvili...Niko nikoga ne razumije,niti je nama bio tajming za rat kada i Hrvatima,niti je Albancima bio kada je nama.
A što se tiče same teme,ništa čudno ni novo.Usred Rijeke potuku se džematlije,sve sami Bosanci; u Sandžaku iz revolvera pucaju jedni na druge,a sve same Sandžaklije,nigdje nikoga sa strane.Šta se onda čudimo trvenju vjernika različitih nacija?
Albanci nisu imali nikakvu namjeru stupati u direktan oružani sukob iz više razloga. Dugoročno gledano će Kosovo biti potpuno albansko i to su zakoni prirode protiv kojih nikakva sila ne može imati utjecaja. Srbi su u vojnom smislu nadmoćniji a jasno je da se Albanija neće nikada direktno umiješati u sukob. Oni koji nikada nisu bili na Kosovu ne znaju da Kosovu treba Ibarska dolina kao izlaz u Europu. Pok. Rugova nikada nije pozivao na bilo kakvo nasilje i zato su ga u svijetu svugdje i nazivali albanski Gandi. I na srpskoj i na albanskoj strani ima dosta usijanih glava, a svima je u interesu da se situacija stabilizira. Albansko kosovsko društvo je doživjelo u 20 godina neslućene promjene. Stariji Albanci će danas otvoreno reći da pate za Titovom Jugoslavijom. Samostalnost i demokracija nisu donijele svima "dobrobit i prosperitet". Šta ima Albanka od 20 godina od neovisnog Kosova ako se mora sa stranim vojnicima prostituirati za nekoliko eura da prehrani familiju? Šta ima momak od 25 koji radi kao kurir droge, svaki dan strah na granici, pri svakoj predaji glava u torbi? Zaslužni su dobili svoje parče sreće, momci iz klana J. dovoze najnovije modele automobila direktno sa fabričke trake, kuće su im dvorci kakve nemaju ni stari bogataši negdje u Europi, a što dalje vrijeme bude proticalo biće im sve bolje, jer probajte otvoriti bilo kakav business na Kosovu. Probajte pokušati otvoriti fabriku. Otiđite u agenciju i raspitajte se što vam treba, pokažite zainteresiranost. Isti dan poslije podne dobivate na mobitel poziv od "lokalnih partnera". Ne možete otvoriti ništa sami, samo joint venture sa lokalnim klanom :(
fa84

#175 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by fa84 »

Loreley wrote:
Je li ovo pišeš iz vlastitog iskustva? Onda molim da navedeš kada i gdje se to desilo, odnosno gdje na Kosovu si imao neugodnosti zbog bilo čega vezanog za bosanski jezik odnosno upotrebu navedenog. Ukoliko nemaš nikakav argument već pišeš iz "glave" o nečemu o čemu nemaš direktnog uvida molila bih moderatore da pobrišu tvoj post jer podstiče albanofobiju.
moj prijatelj je bosnjak sa kosova,tj tako se izjasnjava... napustili su kosovo on i sestre roditelji su dole ostali
sam je rekao da su imali problema sa albancima sto se tice svega pa tako i jezika.. ne razumijem radi cega
sada zivi ovdje u sarajevu dok su mu roditelji jos uvijek dole

sto se tice mene ja stvarno nemam nista protiv albanaca
redovno idem u pekare koji oni drze ebiga kada ljudi prave dobre pekarske proizvode heheh
samo mi nije jasno ako si vec dugii niz godina u bosni kako da vecina njih tako slabo prica bosanski hehe
ali sve u svemu pravo su ljubazni i usluzni ;)
pozdrav
Post Reply