Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zandar

#151 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Post by zandar »

tek sam sad saznao da je aida preminula...

R.I.P. :sad: :sad: :sad:
aidaa_princess90

#152 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Post by aidaa_princess90 »

zandar wrote:tek sam sad saznao da je aida preminula...

UMRLA I AIDA!!!JOJ BOZE
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#153 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Post by Šeherzada »

aidaa_princess90 wrote:

UMRLA I AIDA!!!JOJ BOZE
Aida je umrla prije nekoliko dana! :? Nije valjda da si mislila na Eminu? :(
aidaa_princess90

#154 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Post by aidaa_princess90 »

aida05 wrote:
aidaa_princess90 wrote:

UMRLA I AIDA!!!JOJ BOZE
Aida je umrla prije nekoliko dana! :? Nije valjda da si mislila na Eminu? :(
joj ja sam nesto fulila sorry
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#155 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Post by Šeherzada »

Nije umrla Emina ili jeste?Nisi mi jasna?
samsung456

#157 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Post by samsung456 »

Emina Zahirović uspješno se oporavlja
Zadobila opekotine na 30 posto tijela...
19.05.2008. 22:30

Studentica Emina Zahirović (20) iz Fojnice koja je u eksploziji plina u Radićevoj ulici 4. maja ove godine zadobila teške opekotine na 30 posto tijela, uspješno se oporavlja na Odjelu intenzivne njege Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, potvrdila nam je jučer Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

- Emini nije rađena transplantacija kože, jer ljekari vjeruju da će se sama obnoviti. Još postoji opasnost od infekcije pluća i može se reći da je ona i dalje u teškom, ali ipak stabilnom stanju - kazala je Jandrić.

Emina je komunikativna i počela je hodati. Njena sestra Aida Zahirović (21), koja je imala opekotine na 70 posto tijela, umrla je 10. maja u KCUS-u uslijed zatajenja pluća. Za smrt sestre Emina je saznala nedavno kada su joj roditelji saopćili tužnu vijest.

U eksploziji plina u Radićevoj ulici poginula je Biljana Puškarević (55), dok je osim sestara Zahirović povrijeđen i Idriz Tiro. Svi oni nalazili su se u stanovima na posljednjem spratu zgrade gdje se plin akumulirao. Kantonalni sud Sarajevo je zbog sumnje da su ugrozili imovinu i živote ljudi odredio pritvor Safetu Nekoviću i Mirzi Hadžiabdiću, direktoru firme "Winner Project" i šefu gradilišta čiji su radnici prilikom izvođenja radova oštetili plinsku cijev ispred zgrade, što je dovelo do eksplozije.
uvjek dobar gost

#158 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Post by uvjek dobar gost »

Advokat optuženih /radnika firme Viner/ navodi da su isti obavjestili "Sarajevogas"... te da su radnici pomenute firme bili na terenu.. uoči eksplozije.. i da se istraga mora proširiti jer nije došlo do evakuacije zgrade... !!??
zlatiborka

#159 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Post by zlatiborka »

Advokat Temin: Zašto zgrada nije evakuirana

Branioci osumnjičenih smatraju da istraga treba biti proširena...
21.05.2008. 03:30
U Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo u toku je istraga koja se zbog eksplozije plina koja se desila u Radićevoj ulici 4. maja ove godine vodi protiv Safeta Nekovića i Mirze Hadžiabdića, direktora firme "Viner projekt" i šefa gradilišta, čiji su radnici prilikom izvođenja radova oštetili plinsku cijev ispred zgrade. U eksploziji je poginula Biljana Puškarević (55), a u bolnici je umrla studentica Aida Zahirović, dok je njena sestra Emina teže povrijeđena.

Sarajevski advokati Šemso Temin i Daut Bibić, koji zastupaju dvojicu osumnjičenih, napominju da je u ovom predmetu potrebno stručno vještačenje, jer je nejasno ko je zaista odgovoran za nastalu eksploziju. U prilog ovoj, advokat Temin napominje da bi Tužilaštvo trebalo razmišljati i o proširenju istrage na druge osobe.

- Nevjerovatno je da i pored postojanja instrumenata za otkrivanje prisustva gasa stručna lica nisu otkrila da je moglo doći do kontaminacije u nekom određenom prostoru zgrade. Pitamo se zašto zgrada nije odmah evakuirana radi prevencije i zašto prozori u svim stanovima nisu bili otvoreni radi oticanja koncentrisanog plina. Na ta pitanja bi se morao dati odgovor i razmisliti o daljnjem toku istrage - kazao nam je Temin.

Porodice Nekovića i Hadžiabdića, kaže Temin, izrazile su žaljenje što je došlo do tragičnih posljedica, ali smatraju da se u sudskom postupku mora utvrditi odgovornost svih krivaca za ovu nesreću.

Obavijestili "Sarajevogas"

Advokat Temin napominje, a što do sada u javnosti nije izneseno, da su radnici "Viner projekta" u 18.15 sati, kao i građani Radićeve, obavijestili "Sarajevogas" da je došlo do oštećenja plinske cijevi. Oni su zajedno s radnicima "Sarajevogasa", koji su u 18.30 došli i sanirali cijev, ostali u Radićevoj do 21.15 sati. Poslije toga radnici "Sarajevogasa" su ostali na terenu do 23.15 sati kada dolazi do eksplozije.

Dnevni avaz, 21.05.2008.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Ovi iz Sarajevogasa su levati zesci, bili na terenu, a nisu evakuisali stanare....
shuriken

#160 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Post by shuriken »

u ovom slucaju rijec levati moze se zamijeniti sa rjecju ubojice
i onaj koji dopusta da nam zivot ovisi o levatima je ubojica
i onaj koji nije uspostavio procedure kako se postupa kod curenja plina
(evakuacija, provjetravanje, mjerenje, ) je ubojica
zlatiborka

#161 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Post by zlatiborka »

shuriken wrote:u ovom slucaju rijec levati moze se zamijeniti sa rjecju ubojice
i onaj koji dopusta da nam zivot ovisi o levatima je ubojica
i onaj koji nije uspostavio procedure kako se postupa kod curenja plina
(evakuacija, provjetravanje, mjerenje, ) je ubojica
Tacno @shuriken, isto sam mislila, ali preblago se izrazila......
valterbranisarajevo

#162 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Post by valterbranisarajevo »

Nažalost Kantonalni sud je danas ukinuo pritvor optuženima za ovu tragediju. Oni su opet među nama. Razlog sudsko-tužilačka banda je promijenila optužnicu. Umjesto teškog krivičnog djela protiv sigurnosti i imovine, sada su optuženi da su iz nehata, odnosno bez umišljaja ugrozili život i imovinu ljudi. :x To je ono gluho bilo- nismo htjeli, nećemo više nikada.. :x

Ne znam tačno odnosno ne mogu tvrditi 100% i nadam se da griješim, ali s obzirom da se pritvor ne izriče za kazne manje od 5 godina bojim se da će oni dobiti veoma male kazne.. :(
Gray

#163 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Post by Gray »

valterbranisarajevo wrote:Nažalost Kantonalni sud je danas ukinuo pritvor optuženima za ovu tragediju. Oni su opet među nama. Razlog sudsko-tužilačka banda je promijenila optužnicu. Umjesto teškog krivičnog djela protiv sigurnosti i imovine, sada su optuženi da su iz nehata, odnosno bez umišljaja ugrozili život i imovinu ljudi. :x To je ono gluho bilo- nismo htjeli, nećemo više nikada.. :x

Ne znam tačno odnosno ne mogu tvrditi 100% i nadam se da griješim, ali s obzirom da se pritvor ne izriče za kazne manje od 5 godina bojim se da će oni dobiti veoma male kazne.. :(
Ne razumijem na sta mislis?

Pritvor i kazna zatvora nemaju veze jedno s drugim.

A so obzirom da su dvije osobe poginule i jedna teško povrijeđena stvarno ne bi mogli to okarakterisati kao izazivanje opće opasnosti, trebalo bi da bude teško krivično djelo portiv opće sigurnosti ljudi i imovine, sa kaznom zatvora od 1 do 8 godina.
valterbranisarajevo

#164 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Po nvoom krivičnom zakonu pritvor se može odrediti za krivična djela za koje je predviđena kazna veća od 5 godina..S obzirom da su im je poslije izmjenjene optužnice odmah ukinut pritvor pretpostavljam da je po novoj optužnici maksimalna kazna manja od 5 godina. Ja ne vidim drugi razlog za ukidanje pritvora..
Gray

#165 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Post by Gray »

Pritvor se određuje prema zakonu o krivičnom postupku, i imaju uslovi koji trebaju biti ispunjeni za određivanje pritvora, nije važno kolika je predviđena kazna za krivično djelo:

Razlozi za pritvor
(1) Ako postoji osnovana sumnja da je određena osoba učinila krivično djelo, pritvor joj se može odrediti:

a) ako se krije ili ako postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva,

b) ako postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače,

c) ako naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna,

d) ako se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a usljed načina učinjenja ili posljedica krivičnog djela određivanje pritvora neophodno je za sigurnost građana ili imovine. U slučaju kada se radi o krivičnom djelu terorizma, smatra se da postoji pretpostavka, koja se može pobijati, da je ugrožena sigurnost građana i imovine.

(2) U slučaju iz stava 1. tačke b. ovog člana, pritvor će se ukinuti čim se osiguraju dokazi zbog kojih je pritvor određen.
valterbranisarajevo

#166 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Dobro ipak postoji ta odredba, ali postoje i ove koje nemaju veze sa kaznom. Znam ad su se tužioci bunili i kao razlog nemogućnosti određivanja pritvora za mnoga KD navodili tih 5 godina..Tako sam i ja stekao utisak da je to isključivi razlog. Znači malo su "lagili"..

Interesuje me tvoje mišljenje zašto im je u ovom slučaju ukinut pritvor. Pretpostavljam da je razlog: neće pobjeći i neće uticati na svjedoke..

Uglavnom Direktoru i šefu gradilišta firme winner project će se suditi za ugrožavanje života i imovine iz nehata. Ovo je današnjem oslobođenju izjavio advokat jednog od optuženih...

Koliku bi maksimalnu kaznu mogili dobiti u tom slučaju?
zlatiborka

#167 Re: Eksplozija plina u Radićevoj ulici u Sarajevu

Post by zlatiborka »

Po meni je ovdje najveci krivac Sarajevogas, jer nije evakuisao stanare. Samo su rekli da otvore prozore i provjetre, a nisu oni licno provjeravali svaki stan u toj zgradi, sto su morali. Jer znamo da se eksplozija desila kad su se kasno te noci vratili stanari u jedan stan, otkljucali vrata, upalili svjetlo i tako je nastala eksplozija.

Znaci, odradili su povrsno sve, i zato ih ja smatram najvecim krivcima!
Post Reply