Potrošnja benzinaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madner

#151 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote: Ne može motor raditi (brektati, zujati, kako koji radi, lijepo ili ružno), a da ne troši gorivo.
Može, dok je auto u pokretu, kad bi dovoljno dugo čekao ugasio bi se.
Lesli Eldridž

#152 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

madner wrote:
Lesli Eldridž wrote: Ne može motor raditi (brektati, zujati, kako koji radi, lijepo ili ružno), a da ne troši gorivo.
Znači auto jednom poguraš, upališ ideš nizbrdo i motor će da radi ako nema goriva. Svaka ti čast na "logici". Odustajem da ti išta više objašnjavam, jer vidim da si beznadežan slučaj.
Citizen-X

#153 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Citizen-X »

Lesli Eldridž wrote:
Citizen-X wrote:
Lesli Eldridž wrote:Pitaj zlatana za detalje to je on pokrenuo. Hemijska energija goriva je energija "akumulirana" u strukturi goriva koja se sagorijevanjem transformiše u toplotnu i u kinetičku energiju (mehanički rad i kretanje). Fosiliziraju se biljke i životinje u naftne naslage, a sve počinje od sunca. Duga priča.
Ja tebe citiram posto sam tebe procitao i smatram te interesantnim, samo mi objasni molim te hemijsku energiju jer prvi put cujem za hemijsku energiju.

Mozda si mislio na reakciju. Hemijska reakcija je koliko ja znam djelovanje dvije supstancije iz cijeg sadjejstva nastaje nova ili (nus)produkt reakcije.
Koliko ja znam iz srednje i iz osnovne skole fizicka reakcija je kad te neko dirne a ti reagujes da ga prebijes, znaci zapalis vatrom benzin i on gori.

Pa molim te da mi objasnis - kad ja vec nisam dovoljno obrazovan. Hvala.
Hemijska energija nagomilana u jedinjenju. Nemoj se zajebavati sa mnom. Sve kreće od sunca. Biljke žive od sunca (izmđu ostalog) jer im treba energija. Tako transformišu energiju sunca u vlastiti razvoj. E onda te biljke i životinje koje se hrane njima i drugim životinjama crknu. Nešto se raspadne, nešto fosilizira, a nešto se fosilizira i pretvori pod određenim fizičkim uslovima u naftu. E u nafti je ta "zarobljena" energija od sunca, koja je uskladištena u hemijskim spojevima. Sagorijevanjem nafte ili njezinih derivata se dobija toplotna i energija za mehanički rad. Eto ukratko da odgovorim na tvoje podjebavanje.
Budi fin i kulturan kao sto sam i ja.
Biljke energiju sunca koriste kao katalizator hemijskih reakcija, sunce nije pokretac reakcije nego je cisto katalizator (stimulator), sunce je pokretac reakcije kada gori suma, kada izgoris na bazenu ili moru, kada ispari voda ali to nije hemijska nego fizicka reakcija na toplinu. Biljke koje ne izgore pod suncem i ne ispare a cvjetaju, dakle koriste sunce kao solarni konduktor u reakciji sa hlorofilom u membranama hloroplasta, gdje se odvija hemijska reakcija (izdvajanja CO2 i otpustanja O2 - stvaranja drveta) podrzana suncevom energijom. Vjerovatno zato mamama i crkne cvijece ponekad jer biljke nemaju dovoljno sunca koje bi im "pomoglo" u razbijanju CO2 jedinjenja.

Fosilizacija nastaje raspadom organskih supstanci (mesa, drveta, biljaka itd koje sadrze mnogo CH jedinjenja (kojih ima npr puno u nafti, metanu i sl.)) - tako me ucili u skoli boga m'.
U raspadu organskih supstanci ocuvana budu jedinjenja karbona koja su lako goriva posebno u jedinjenjima, slaganjem i dugodobnim presovanjem u slojevima duboko pohranjenim u utrobi zemlje izdvajaju se kao posebne rude cvrstog, tecnog ili gasovitog (ono sto se raspadne je l smrdi jako kao npr prdez - koji se moze zapalit npr.).

Pa molim te da mi jos jednom objasnis sada kako je pohranjena energija od sunca u nafti. Budi fin i uctiv. Citam te i Hvala.
madner

#154 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote:
madner wrote:
Znači auto jednom poguraš, upališ ideš nizbrdo i motor će da radi ako nema goriva. Svaka ti čast na "logici". Odustajem da ti išta više objašnjavam, jer vidim da si beznadežan slučaj.
Pa šta misliš šta je kočenje motorom?

Radit ce dok imaš brzine da pokrećeš motor, misliš da će ti se odma ugasiti čim nestane goriva a ti vozis 100 km/h?
Better Man

#155 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Better Man »

Onog trenutka kad u automobilu nestane goriva on počinje polako da gubi snagu, usporava, što dovodi do gašenja mašine.
Lesli Eldridž

#156 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

@Citizen x: Sasvim sam ti kulturno objasnio. Nemoj se nervirati, a mene nećeš naljutiti tom dječijim pitanjima. E sad to što ti nabroja je djelimično tačno. Energija sunca se troši na rast i razvitak biljaka. Nisam već ranije htio da ulazim u fotosintezu, hlorofil i ostalo, nije nam to tema. Sunce je prije svega izvor energije. Jesi li ikada čuo za solarnu energiju ili enegiju sunčevog zračenja? Ako nisi, onda si propustio vrlo važne časove u školi, a imaš toga i na obrazovnom programu raznih TV kuća. E vidiš, energija je neuništiva i jedan dio ostaje u tijelima biljaka i životinja i to kao dio energije nagomilane u jedinjenjima (obično su to CH jedinjenja). E pod uticajem ogromnog pritiska u utrobi Zemlje (radi se o TPa) dobiva se nafta. Pojašnjnje za tvoje shvatanje katalizatora. Katalizatori su hemijske supstancije koje ubrzavaju hemijsku reakciju, ali sami se ne mijejaju i ne učestvuju u jedinjenjima. Tako da sunce nije katalizator. I to si propustio u školi. Ako ti ni ovo nije dosta, e onda je do tebe. Idemo onda na podforum nauka i edukacija, pa ćemo tamo o fizici i hemiji.
Last edited by Lesli Eldridž on 07/05/2008 13:25, edited 1 time in total.
Lesli Eldridž

#157 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Pa šta misliš šta je kočenje motorom?

Radit ce dok imaš brzine da pokrećeš motor, misliš da će ti se odma ugasiti čim nestane goriva a ti vozis 100 km/h?[/quote]mad[quote="madner"][quote="Lesli Eldridž"][quote="madner"][quote="Lesli Eldridž"]
Madner
Čim nestane goriva motor se gasi. Trzne se auto u ugasi. Valjda radi na "havu" po tebi. Još jedan razlog da ti prestanem išta više objašnjavati.
madner

#158 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

A vidiš neće, prije dva mjeseca mi se pokvario senzor na radilici i prekino se dotok govora u vožnji na nekih 80 km/h. Papučica mrtva, ali motor radi, hidraulika radi itd...

Stigao do proširenja i tu se ugasio (cim sam ubacio u ler).

A ovo nije neko mudro slovo, pogledaj pod: Schubabschaltung.
zlatan01

#159 Re: Potrošnja benzinaca

Post by zlatan01 »

Citizen-X wrote: Molim te objasni mi hemijsku energiju goriva, hvala.
Energija se ne moze stvoriti niti unistiti, moze samo mijenjati oblike. Neki od oblika energije su toplinska, potencijalna, atomska, hemijska...ova posljednja je sadrzana u hemijskoj strukturi na molekularnom nivou kod jedinjenja koja "gore", recimo benzin. RIjec je o osobini takvih jedinjenja da teze stabilnosti a koju postizu kroz oslobadjanje te energije. Za primjer mozemo uzeti najjednostavniji molekul - vodonik H2. Nestabilan je i tezi se jediniti sa kiseonikom kako bi u jedinjenju (voda) postigao stabilnost. Za to je potrebna reakcija (sagorijevanje). Obrnut proces je elektroliza. Ako se voda izlozi uticaju elektricne struje tada se molekuli vode razlazu na molekule vodonika i kiseonika. Elektricna energija (jos jedan oblik energije) se tim procesom pretvara u hemijsku energiju vodonika (normalno u gasovitom obliku) cime je krug zatvoren. Vodonik je ponovo gas, jedino sto je energija promjenila oblik prvo tokog sagorijevanja je presla u toplotu i potrosena na zagrijavanje ili na pogon (postoje motori SUS pogonjeni vodonikom kao i na gorive celije u kojima se odvija proces suprotan od elektrolize). Kasnije je dodana elektricna energija koja je pretvorena u hemijsku...Nadam se da sam pomogao...
Lesli Eldridž

#160 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Madner: Ma to se koriste zadnje kapi iz sistema za dovod goriva. Kad je ostao bez kapi ugasio se. Ti si samo parvodobno reagovao. Probaj ovako. Vozi auto i ugasi motor, na maloj brzini naravno, da ne preskoči remen kaiš. Trznuče se i stati. Sa velikim brzinama bi ti se sve blokiralo i razletio bi se zupčasti remen. Znači po tebi da nisi stao i izbacio iz brzine moga si nastaviti do Njemačke? Svaka čast.
Lesli Eldridž

#161 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

zlatan01 wrote:
Energija se ne moze stvoriti niti unistiti, moze samo mijenjati oblike. Neki od oblika energije su toplinska, potencijalna, atomska, hemijska...ova posljednja je sadrzana u hemijskoj strukturi na molekularnom nivou kod jedinjenja koja "gore", recimo benzin. RIjec je o osobini takvih jedinjenja da teze stabilnosti a koju postizu kroz oslobadjanje te energije. Za primjer mozemo uzeti najjednostavniji molekul - vodonik H2. Nestabilan je i tezi se jediniti sa kiseonikom kako bi u jedinjenju (voda) postigao stabilnost. Za to je potrebna reakcija (sagorijevanje). Obrnut proces je elektroliza. Ako se voda izlozi uticaju elektricne struje tada se molekuli vode razlazu na molekule vodonika i kiseonika. Elektricna energija (jos jedan oblik energije) se tim procesom pretvara u hemijsku energiju vodonika (normalno u gasovitom obliku) cime je krug zatvoren. Vodonik je ponovo gas, jedino sto je energija promjenila oblik prvo tokog sagorijevanja je presla u toplotu i potrosena na zagrijavanje ili na pogon (postoje motori SUS pogonjeni vodonikom kao i na gorive celije u kojima se odvija proces suprotan od elektrolize). Kasnije je dodana elektricna energija koja je pretvorena u hemijsku...Nadam se da sam pomogao...
To je za specifično pitanje o vodoniku, a može se poopštiti mojim ranijim postovima. Samo otišao si na gorive čelije i drugu tematiku i nije to to.
Citizen-X

#162 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Citizen-X »

Lesli Eldridž wrote:@Citizen x: Sasvim sam ti kulturno objasnio. Nemoj se nervirati, a mene nećeš naljutiti tom dječijim pitanjima. E sad to što ti nabroja je djelimično tačno. Energija sunca se troši na rast i razvitak biljaka. Nisam već ranije htio da ulazim u fotosintezu, hlorofil i ostalo, nije nam to tema. Sunce je prije svega izvor energije. Jesi li ikada čuo za solarnu energiju ili enegiju sunčevog zračenja? Ako nisi, onda si propustio vrlo važne časove u školi, a imaš toga i na obrazovnom programu raznih TV kuća. E vidiš, energija je neuništiva i jedan dio ostaje u tijelima biljaka i životinja i to kao dio energije nagomilane u jedinjenjima (obično su to CH jedinjenja). E pod uticajem ogromnog pritiska u utrobi Zemlje (radi se o TPa) dobiva se nafta. Pojašnjnje za tvoje shvatanje katalizatora. Katalizatori su hemijske supstancije koje ubrzavaju hemijsku reakciju, ali sami se ne mijejaju i ne učestvuju u jedinjenjima. Tako da sunce nije katalizator. I to si propustio u školi. Ako ti ni ovo nije dosta, e onda je do tebe. Idemo onda na podforum nauka i edukacija, pa ćemo tamo o fizici i hemiji.
Hvala Vam najljepsa gospodine hemicaru, alhemicaru, mehanicaru i sve ostalo na "iscrpnim" informacijama.

Mnogo ste ljubazni neki ciko.
Lesli Eldridž

#163 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Citizen-X wrote:
Lesli Eldridž wrote:@Citizen x: Sasvim sam ti kulturno objasnio. Nemoj se nervirati, a mene nećeš naljutiti tom dječijim pitanjima. E sad to što ti nabroja je djelimično tačno. Energija sunca se troši na rast i razvitak biljaka. Nisam već ranije htio da ulazim u fotosintezu, hlorofil i ostalo, nije nam to tema. Sunce je prije svega izvor energije. Jesi li ikada čuo za solarnu energiju ili enegiju sunčevog zračenja? Ako nisi, onda si propustio vrlo važne časove u školi, a imaš toga i na obrazovnom programu raznih TV kuća. E vidiš, energija je neuništiva i jedan dio ostaje u tijelima biljaka i životinja i to kao dio energije nagomilane u jedinjenjima (obično su to CH jedinjenja). E pod uticajem ogromnog pritiska u utrobi Zemlje (radi se o TPa) dobiva se nafta. Pojašnjnje za tvoje shvatanje katalizatora. Katalizatori su hemijske supstancije koje ubrzavaju hemijsku reakciju, ali sami se ne mijejaju i ne učestvuju u jedinjenjima. Tako da sunce nije katalizator. I to si propustio u školi. Ako ti ni ovo nije dosta, e onda je do tebe. Idemo onda na podforum nauka i edukacija, pa ćemo tamo o fizici i hemiji.
Hvala Vam najljepsa gospodine hemicaru, alhemicaru, mehanicaru i sve ostalo na "iscrpnim" informacijama.

Mnogo ste ljubazni neki ciko.
Nema na čemu, bilo mi je zadovoljstvo. :DSamo ubuduće probaj postavljati malo pametnija pitanja, da ti ne objašnjavam stvari koje svaki osnovnoškolac zna. ;-)
amrica

#164 Re: Potrošnja benzinaca

Post by amrica »

Uh, odoste vi u atomsku fiziku.
Dok sam imala G2 nisam imala pojma koliko trosi trenutno, sad me ovaj novi zadeverao, čisto 'nako informativno.
Važnije je hoće li litar biti 3 KM od transformacija energije.
Usput, vidjeste li onaj autić na struju što košta oko 100.000 $? Ko bombona, mali sportski.
Lesli Eldridž

#165 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Tesla. Kupio ga Arnold Švarceneger. Zna čovjek šta valja.
madner

#166 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote:Madner: Ma to se koriste zadnje kapi iz sistema za dovod goriva. Kad je ostao bez kapi ugasio se. Ti si samo parvodobno reagovao. Probaj ovako. Vozi auto i ugasi motor, na maloj brzini naravno, da ne preskoči remen kaiš. Trznuče se i stati. Sa velikim brzinama bi ti se sve blokiralo i razletio bi se zupčasti remen. Znači po tebi da nisi stao i izbacio iz brzine moga si nastaviti do Njemačke? Svaka čast.
Pa ovdje ne gasiš motor, umjesto da se obrtaj motora koristi za obrtaj točkova, obrtaj točkova se koristi za obrtanje motora.

Kao što rekoh, ovo ima isti efekat kao blago kočenje (zavisno od brzine), tako da bi mogao nastaviti nekih 100-500 metara.
Lesli Eldridž

#167 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Auto počinje trzati i usporavati. Da se skroz ugasio preskočio bi ti, a možda bi i pukao na velikoj brzini zupčasti remen. Ne može motor raditi bez goriva zapamti to.
Citizen-X

#168 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Citizen-X »

zlatan01 wrote:
Zlatane, hvala ti. Meni je to jasno. Medjutim hemijska energija je energija koja se pretvara u mehanicku, radnu, kineticku samo kada dodje u koliziju sa drugom supstancom gdje dolazi do HEMIJSKE REAKCIJE dakle, kada se spoji sumeca tableta sa vodom, hlorovodonicna kiselina sa metalom i slicno. Barem bi to trebala biti HEMIJSKA energija. Toplotna energija se stvori fizickom reakcijom paljenja benzina, drveca, trotila, hidrogena i sl. pa nastane detonacija, eksplozija, paljevina itd.

Ma samo sam htio da me prosvijetle, al' slabo ovi "naucnici" sta. :D I jos se slavodobitno samopotvrdjuju kao da - nesto znaju :D
Rekoh ja vec - sve sami inzenjeri :D
Last edited by Citizen-X on 07/05/2008 14:29, edited 1 time in total.
madner

#169 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote:Auto počinje trzati i usporavati. Da se skroz ugasio preskočio bi ti, a možda bi i pukao na velikoj brzini zupčasti remen. Ne može motor raditi bez goriva zapamti to.
Jesi tvrdoglav u pm, ljudi 25 godina ugrađuju taj sistem za smanjivanje potrošnje i ja ti objašnjavam kako radi. Idi pogledaj šta je i kako radi i onda mi objašnjavaj kako ne radi.
Lesli Eldridž

#170 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

madner wrote:
Lesli Eldridž wrote:Auto počinje trzati i usporavati. Da se skroz ugasio preskočio bi ti, a možda bi i pukao na velikoj brzini zupčasti remen. Ne može motor raditi bez goriva zapamti to.
Jesi tvrdoglav u pm, ljudi 25 godina ugrađuju taj sistem za smanjivanje potrošnje i ja ti objašnjavam kako radi. Idi pogledaj šta je i kako radi i onda mi objašnjavaj kako ne radi.
Dobro ti i dalje misli da motor može da radi bez goriva :lol: :lol: , niko ti ne brani, samo bogati, ne ubjeđuj druge ljude u takve gluposti.
8-)
Lesli Eldridž

#171 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Citizen-X wrote:
zlatan01 wrote:
Zlatane, hvala ti. Meni je to jasno. Medjutim hemijska energija je energija koja se pretvara u mehanicku, radnu, kineticku samo kada dodje u koliziju sa drugom supstancom gdje dolazi do HEMIJSKE REAKCIJE dakle, kada se spoji sumeca tableta sa vodom, hlorovodonicna kiselina sa metalom i slicno. Barem bi to trebala biti HEMIJSKA energija. Toplotna energija se stvori fizickom reakcijom paljenja benzina, drveca, trotila, hidrogena i sl. pa nastane detonacija, eksplozija, paljevina itd.

Ma samo sam htio da me prosvijetle.
Jasno je bilo od početka da se zajebaješ, ali bez obzira na sve pojma nemaš. Čuj šumeća tableta i reakcije. Energija je neuništiva i ne može se dobiti iz ničega, već samo prelazi iz jednog oblika u drugi. E sad kako ćeš ti tu transformaciju učiniti druga je stvar. Po tebi ne postoji nikakva energija u gorivu dok ga ne zapališ. Pa šta je onda kalorična moć goriva? Da nije u slučaju šumeće tablete voda katalizator :lol: . Bistar si k'o boza. :lol:
zlatan01

#172 Re: Potrošnja benzinaca

Post by zlatan01 »

Lesli Eldridž wrote:
madner wrote:
Pokusaj razdvijiti pojmove "radi" sto znaci da pretvara energiju u rad, i "vrti se" sto znaci da se koljenasto vratilo okrece, klipovi idu gore-dole ali motor tada ne radi nego koci a energiju za tu "vrtnju" dobija iz potencijalne energije u voznji niz brdo ili kineticke energije pri voznji "po inerciji". Sto se tice prekida dotoka goriva, postoji masa literature jer to nije nista novo.
Lesli Eldridž

#173 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Pa kad se na formuli 1 ugasi motor blokira se sve. Izleti vozački as sa staze ko iz katapulta. Hajde bolan motor se "ugasi" kad nema goriva. Na velikim brzinama ode sve u p.m. Probaj na maloj brzini kad hočeš da staneš ugasiti motor sa mjenjačem u brzini, pa ćeš vidjeti šta će biti...
madner

#174 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote:Pa kad se na formuli 1 ugasi motor blokira se sve. Izleti vozački as sa staze ko iz katapulta. Hajde bolan motor se "ugasi" kad nema goriva. Na velikim brzinama ode sve u p.m. Probaj na maloj brzini kad hočeš da staneš ugasiti motor sa mjenjačem u brzini, pa ćeš vidjeti šta će biti...
Ali motor se ne ugasi, samo se mijenja izvor energije.
Citizen-X

#175 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Citizen-X »

Mozda i jesam bistar k'o boza ;) , vidis hvala ti na informaciji, nisam znao da si i doktor :) Ali likvor je bistra tekucina pa moj mozak pliva u bistroj tekucini.
Nego, ciko moj pametni, posto vidim da ti ne znas da citas izmedju redova i (mislis) da si pokupio znanje na svakom forumu i podforumu, ponovo te pitam STA JE HEMIJSKA REAKCIJA i HEMIJSKA ENERGIJA ;), a pusti mi suplje o prelasku jedne energije u drugu.

Veze ti nemas sta je katalizator a sta je reakcija. Nisi ni skapir'o da te valjam.

Da ti dokazem koliko si trajan u svojem "sveumlju" evo ti link pa prvo nauci engleski pa onda bosanski pa onda prvi paragraf lutko moja pametna:

http://www.uvi.edu/Physics/SCI3xxWeb/En ... nergy.html

BTW, me's'cini da je i boza bistrija od tebe - ipak ju je komplikovanije napravit'.
Post Reply